iPon Cikkek

CES 2012 ‒ második rész

Dátum | 2012. 01. 15.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Mint arról már előzőleg beszámoltunk, a héten rendezték Las Vegasban az International Consumer Electronics Show-t. Az idei rendezvény ismét rekordot döntött az előzőekhez képest szinte minden mutatóban: több mint 3100 kiállító, 173 millió négyzetméteren, 153 ezer látogató, akik közül 34 ezer külföldről érkezett. Húszezernél is több újdonságot mutattak be a gyártók, ezek közül következik néhány ínyencség.

És ha ínyencség, kezdjük is rögtön a konyhában: a Thermador fejlesztése a Freedom Induction Cooktop abszolút rászolgál a nevére, hiszen egy olyan indukciós főzőlapról van szó, amelyen bárhová helyezhetjük a főzőedényt. A lap maga 48 darab különálló fűtőelemből áll össze. Egy színes érintőképernyőn beállíthatjuk a teljesítményt, a hőmérsékletet és a főzési időt, a felület pedig „megjegyzi” az edény méretét és formáját, így ha esetleg odébb helyezzük a főzőlapon, az új helyzetben is az előzetes beállításoknak megfelelően folytatódik a főzés. Az új elrendezés a felmérések szerint 63 százalékkal teszi hatékonyabbá a főzőfelületet azokkal szemben, amelyeken „platnik” vannak kijelölve az edények számára. A főzőlap júliustól kerül kereskedelmi forgalomba 4950 dolláros áron.


A Modular Robotics által gyártott robotépítő készlet, a Cubelets darabjait a legkönnyebb úgy elképzelni, mintha robotizált legóelemek lennének. A hat darabos kezdőcsomag előre programozott 4 centis kockákból áll, amelyek mindegyike egy feladatra képes: mozog, érzékeli a közeli tárgyakat, világít stb. Az összerakás módjától függ, hogy a végeredmény mit fog csinálni. Ha egy mozgásérzékelő és egy guruló elemet rakunk össze, akkor az automatikusan mozogni kezd, ha elkezdjük terelgetni. Az idei év folyamán egy bluetooth-kocka is kijön majd, amelynek segítségével a felhasználó újraprogramozhatja az elemeket. A kezdőcsomag 160 dollárba kerül.

Sokunkkal megesett már, hogy bármennyire is vigyáztunk mobiltelefonunkra, víz fröccsent rá, esetleg beleesett a kádba, mosogatóba. A vízálló tok persze megoldás lehet, de sokszor ront a használhatóságon, meg persze az ilyen balesetek rendszerint olyankor történnek, amikor nincs a tokjában a készülék. Egy kaliforniai illetőségű cég, a Liquipel olyan víztaszító nanoborítást fejlesztett ki, amely megoldhatja ilyen gondjainkat. A bevonat egy különleges vákuumkamrában kerül fel a készülékre, az anyaggal „átgőzölik” a telefont, így annak minden részletét befedi a hajszál ezredrészénél vékonyabb borítás, amely molekuláris szinten kötődik a telefon anyagához, és elviekben a készülék egész életén át kitart. A víztaszító réteg láthatatlan és nem befolyásolja a működést, ellenben meghosszabbítja a csatlakozóhelyek ‒ és ezen keresztül a telefon ‒ élettartamát, mivel azokat ezentúl nem károsítja a levegő páratartalma sem.


A borítás a cég nyilatkozata szerint a véletlen vízkárok ellen véd, tehát senki se menjen úszni a telefonjával, mert arra nincs garancia, hogy a tartós áztatást is bírja. Bár a CES-en úgy népszerűsítették a terméket, hogy egy zuhanyfejből folyamatosan vizet engedtek egy iPhone 4-re, amelynek semmi baja sem lett ettől. A kezelést bárki megrendelheti már meglévő készülékére is: ha a tulajdonos beküldi telefonját a cégnek, ott vízhatlanítják azt. A kompatibilis telefonok jelenleg a következők: iPhone 3G/S, 4/S, HTC Evo 4G/Shift 4G, HTC MyTouch 4G, HTC Thunderbolt, Motorola Droid X/X2, Samsung Charge. A kezelés normál megrendelés esetén 59 dollár és pár nap alatt készül el, 69 dollárért gyorsabban elvégzik, 79-ért pedig egy karcmentesítő réteget is ráfújnak a készülékre.

Ennél kevésbé high-tech védelmi megoldás a CTA Digital által bemutatott Inflatable Cubes „technológiája”. A felfújt kockára erősített iPad vagy Kindle készüléket nem kell félteni a gyerekektől sem, legalábbis a gyártó állítása szerint. Ára 35 dollár lesz.


 

A Vuzix Smart Glasses technológiája egy 1,4 mm vastag műanyaglencsére vetíti a képet, onnan jutnak az adatok a felhasználó szemébe a való világ adataival keverve, így nem kell attól félnünk, hogy a Nokiával közösen fejlesztett, HD kijelzős okosszemüveget viselve nekimegyünk valaminek.És ha már okosszemüvegről van szó: a Recon Instrumnets által kifejlesztett Mod Live egy „miniszámítógép”, amely GPS-szel, mini LCD-vel és egy 600MHz-es ARM Cortex-A8 processzorral van felszerelve, és az erre alkalmas síszemüvegbe helyezve, segítségével a síelő élőben követheti mozgásának különféle adatait, de akár zenét is hallgathat vagy elolvashatja üzeneteit felvonózás közben, mivel bluetooth-szal kapcsolódik a felhasználó okostelefonjához. Az olcsóbb változat 300, a drágább 400 dollárba kerül.

A kiállításon nem volt hiány a különféle Apple-termékek kiegészítőiből sem, következzen zárásként ezek közül két őrült darab. A Brando iLaunch Thunder egy rakétakilövő-szett, amelyet a tulajdonos bluetooth-on keresztül, készülékéről (iPhone, iPad, iPod) irányíthat. A lövedékek hatótávolsága 7,5 méter, a csomag ára tartaléktöltetekkel együtt 100 dollár körül lesz, és december közepén kerül a piacra, úgyhogy karácsonyra ideális ajándék lehet.A Behringer egy négyszáz kilós, 120x120x240 centiméteres óriáshangfallal rukkolt elő iPodok számára. A beszédes nevű iNuke Boom ára 30 ezer dollár, de a kevésbé ambiciózus vásárlóknak inkább a gyártó kisebb hangfalát ajánlanánk, mindössze 99 dollárért.


Jövőre újra ugyanitt találkozhatunk a gyártók többségével, de az idei év volt az utolsó alkalom, hogy a Microsoft tiszteletét tette a kiállításon, így búcsúzóul következzen egy általuk készített összeállítás az elmúlt 15 év szerepléseiről, jöjjön a Pogo Remix!

 


 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Menthix
2012.01.15. 09:23
Rakétakilövő ájláncsör, gumikocka és GIGAHANGFAL?? ÚRAM ATYÁM! Azt a sznob ***** ******* azt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szefmester
2012.01.15. 09:40
A cubelets tűnik életképes ötletnek szerintem bár egy alapkészlettel nem sok érdekeset lehetne előállítani, nah meg az energiaigénye is kérdéses. Ha elemes akkor nincs az a szülő aki megvenné a gyereknek az elemek miatt.

A főzőlap jól jönne itthonra, csak horror az ára. Meg ez az intelligens edényérzékelés tönkreteszi a lehetőségét hogy "pillanatra lehúzzam a tűzről az edényt"

De a többi.. Menthix jól mondja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mikej95
2012.01.15. 15:01
Ezek az okos szemüvegek egyre jobbak, lassan tényleg eljutunk a sci-fi-kben lévő világhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Sipikee
2012.01.15. 16:42
Na azzal a hangfallal már lehetne csapni egy jó bulit :_D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. GyuszEEE
2012.01.15. 16:58
Kár, hogy a rakétakilövő ájláncsör már elég régi találmány, csak épp nem epöl tervezésben, de nem baj, most már menő lesz, mert almás...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szerzetes
2012.01.15. 19:21
Sipikee: hangfallal? HangfalBAN!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Sturmtiger
2012.01.16. 01:33
Senki sem fél attól hogy Behringer van rápingálva arra a dobozra?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Menthix
2012.01.16. 12:29
#7 Nem vagyok otthon hangfalban, kifejtenéd?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2012.01.16. 16:15
Ekkora hangfalba én már csináltam volna egy kis kötélágyat vagy valamit, ha már egy kocsi árába kerül.Apropó van egyáltalán rajta kerék?D vagy úgy kell tolni, mint egy ötajtós-szekrényt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sturmtiger
2012.01.16. 22:32
Menthix Csak annyi hogy a Behringer nem épp a legjobb cuccokról híres, mint mondjuk egy Bang & Olufsen. És valójában az hogy csinálnak egy ekkora méretű ládát még semmit sem árul el. Tekintettel arra hogy egy nagy fekete borítás az egész eleje nem tudni róla semmit, csak hogy nagy De ha valakinek igénye van egy ekkora ládára szóljon fele ennyiért építek neki egyet prémium komponensekből akár. Sőt még egy iPod dokkolót sem nehéz összeépíteni egy aktív ládával legyen bármekkora
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!