iPon Cikkek

CES 2016 ‒ Kütyümustra

Dátum | 2016. 01. 13.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A hagyományoknak megfelelően Las Vegasban január elején idén is megrendezésre került a világ legnagyobb technológiai kiállítása. Az újdonságok jelentős részéről korábbi híreinkben már beszámoltunk, a következőkben pedig néhány olyan fejlesztésre vetünk egy pillantást, ami az eddigiek során kimaradt, de számunkra érdekesnek tűnt, mert meglepő, furcsa vagy éppen zseniális. A kiállítás egyik legérdekesebb újdonsága egy olyan drón volt, amely személyszállításra is alkalmas, így ‒ amennyiben a hatóságok valaha is engedélyezik ‒ munkába járásra, vagy más célú kiruccanásokra lehet használható. Az EHang 184-et egy kínai cég fejleszti, és működésében gyakorlatilag semmiben sem különbözik az Amazon csomagszállító drónjaitól, de ezekkel ellentétben nemcsak árukat, hanem egy egész embert is képes a levegőbe emelni. Az akkumulátoros jármű egy utassal jelenleg 23 percig képes repülni, nagyjából 100 km/órás csúcssebességgel.
A négy karon összesen nyolc rotorral rendelkező gép önmagát vezérli, vagyis az utasnak nincs más dolga, mint beülni a szerkezetbe, és a gép az előre beprogramozott célhoz repül. Mielőtt azonban ez megtörténhet, még számos akadályt kell legyőzniük a fejlesztőknek, elsősorban engedélyeztetési téren, hiszen mégiscsak egy repülő szerkezetről van szó. Bár az EHang képviselőinek elmondása szerint a cég több ország illetékeseivel is tárgyal a jármű engedélyezéséről, konkrétumok egyelőre nem kerültek nyilvánosságra ezen megbeszélésekkel kapcsolatban. Mivel a gép magát irányítja, elviekben nem kell majd pilótaengedély a használatához. Az utas egy érintőképernyőn megjelenő térképen kijelöli, hogy hova szeretne menni, és a drón odaviszi. Az engedélyeztetési kérdések miatt egyelőre nem tudni, hogy mikortól lesz kapható a személyszállító drón, ahogy annak ára is bizonytalan, de a fejlesztők saját bevallásuk szerint elsősorban a hétköznapi embereknek szánnák a járművet, nem pedig a legtehetősebb rétegeknek. Ami a biztonságot illeti, a drón számos olyan kiegészítővel rendelkezik, amelyek az utas sértetlenségét biztosítják. Ha menet közben valamilyen veszélyes károsodás éri a gépet, például egy madárral való ütközés következtében, az azonnal leszáll, és ha úgy alakul, az utas egy gombnyomással bármikor lebegő üzemmódba kapcsolhatja a drónt. A fejlesztők elmondása szerint a CES-en bemutatott jármű teljesen működőképes, ezt azonban engedélyek hiányában nem állt módjukban demonstrálni. A drón 200 kilogrammot nyom, és 100 kilogramm szállítására alkalmas.
A rendezvényen a legfiatalabb generációnak szóló fejlesztésekben sem volt hiány, a Fisher-Price például egy ifjú programozóknak szóló játékkal állt elő, amely az óvodás korosztályt segíthet megismertetni a számítástechnika alapjaival. A Code-a-Pillar egy olyan hernyó, amelynek minden egyes eleme különböző funkcióval bír (előre megy, jobbra, vagy balra fordul, hangot ad ki stb.). Hogy a játék bekapcsoláskor hogyan fog viselkedni, az attól függ, hogy a vele játszó milyen sorrendben kapcsolja össze az elemeket, avagy a parancsokat. Az 50 dolláros alapcsomag nyolc elemből áll, amelyeket 15 dolláros áron továbbiakkal lehet kiegészíteni, így egyre bonyolultabb parancssorokat lehet felépíteni. A játék a tervek szerint júliustól lesz kapható az Egyesült Államokban. Míg a robotikus exoskeletonok a legtöbb esetben azzal a céllal fejlesztődnek, hogy emberfeletti erőt és mozgékonyságot kölcsönözzenek viselőjüknek, a CES-en bemutatott R70i Aging Suit egészen más okból készült. A Genworth robotikus külső váza azt ígéri, hogy aki belebújik, kipróbálhatja, milyen lesz az élete 40 év múlva. A váz megnöveli viselője tömegét, korlátozza mozdulatait, és egy sor más, idős korhoz köthető állapotot is lehetséges szimulálni vele. A sisak révén például az is kipróbálható, hogy milyen, ha valaki makula degenerációtól, szürke vagy zöld hályogtól szenved, vagy éppen hallásproblémákkal küszködik. Az ízületek mozgékonyságának limitálása révén személyesen megtapasztalható, hogyan mozog az ember, ha reumatoid artritisze van, vagy ha magára szedett néhány kilót. Az exoskeleton fejlesztőinek célja ugyanakkor nem az elrettentés, hanem sokkal inkább az, hogy felhívják a figyelmet ezekre a nagyon sokakat érintő problémákra.
A világ leggyűlöltebb hangjainak egyike kétségkívül saját ébresztőóránk hangja, függetlenül attól, hogy az hagyományosabb csörgésre, vagy valamilyen ‒ a beállításkor még kellemesnek gondolt ‒ zeneszámra van állítva. A Sensorwake nevű ébresztő fejlesztője új koncepcióval javítaná az ébredés élményén, találmánya ugyanis nem hanggal, hanem kellemes illatok eregetésével ébreszti használóját. Jelenleg hat különböző illatkeverékből lehet választani, így tetszés szerint az óceán, az esőerdő, a frissen sült croissant, a kávé, a csokoládé vagy a borsmenta illatára ébredhetünk az előzőleg beprogramozott időpontban. Az illatozó ébresztőóra ötletét egy francia tinédzser, a reggeleket gyűlölő Guillaume Rolland találta ki, aki a tavalyi évben 200 ezer dollárt gyűjtött össze a Kickstarteren elképzelése megvalósítására. A Sensorwake azóta bekerült a Google Success Engine programjába is, amelynek keretében a legizgalmasabbnak és legegyedibbnek ítélt startupok kapnak támogatást a keresőóriástól.
Rolland elmondása szerint illatok révén sokkal személyre szabottabbá és fokozatosabbá tehető az ébredés. A fejlesztéssel kapcsolatos eddigi felmérések alapján a különleges ébresztési mód ráadásul az esetek 99 százalékában sikeres is, ami a hangot lejátszó ébresztőkkel azért korántsincs így. A Sensorwake jelenleg még fejlesztés alatt áll, mivel Rolland az ízesítőket és illatanyagokat gyártó svájci Givaudan céggel együttműködve új illatok létrehozásán dolgozik. Az illatos ébresztő elviekben már májustól kapható lesz 109 dolláros áron. A Coolpeds poggyászaihoz hasonló fejlesztések állítólag már nem számítanak ritkaságnak a világ repterein, de nekünk eddig nem volt szerencsénk hasonlóhoz. Egy olyan bőröndről van szó, amely néhány mozdulattal rollerré alakítható. Mivel pedig egyik kezünkben a beszállókártyát, másikban útlevelünket szorongatva (állítólag) nem könnyű rollerezni, már kapható a jármű elektromos változata is, amelyet nem szükséges lábbal hajtani.
A roller csúcssebessége 20 km/óra, így a fejlesztők elmondása szerint rekordidő alatt eljuthatunk vele a biztonsági ellenőrzéstől addig a kapuig, ahonnan gépünk indulni készül. Az elektromos motor azt egyik kerékben kapott helyet, az akkumulátor, amellyel egy töltéssel nagyjából 10 kilométert tehetünk meg, pedig a bőrönd belsejében található. A rollerré alakítható, 600 dolláros áron árult kézipoggyász üresen 7,7 kilogrammot nyom, és összecsukott állapotban simán elfér a legtöbb repülő ülések fölötti csomagrekeszében, csak bírjuk megemelni. A különböző célú sisakok rengetegében a már említett exoskeletonhoz hasonlóan érdekes színfoltot jelentett a CES-en az iGrow nevű fejlesztés, amely számtalan hasonló kinézetű társával ellentétben nem a virtuális valóság megtapasztalását vagy éppen a biztonságosabb motorozást teszi lehetővé, hanem a hajat buzdítja növekedésre. Egy lézeres rendszerről van szó, amelyről klinikai tesztekkel igazolták, hogy olyan fényt bocsát ki, amely napi 25 perces használat mellett valóban stimulálja a hajhagymák fejlődését. A sisak 695 dolláros áron kapható.
Az LG idén is rengeteg újdonsággal érkezett a CES-re, amelyek közül a legérdekesebb egyértelműen az volt, hogy a cég bemutatott egy olyan kijelző prototípust, amely felcsavarható. Az utóbbi év során több olyan videó is napvilágot látott, amelyekből kiderült, hogy az LG egy hajlékony OLED-képernyőn dolgozik, ez azonban az első alkalom, hogy egy ténylegesen működő modellt láthatott a meghívott közönség. A 10 éve fejlesztés alatt álló kijelző titka a mérnökök elmondása szerint az, hogy üveg helyett egy hajlékony műanyag alapba ágyazták a szerves fénykibocsátó diódákat. Ezt a problémát néhány évvel ezelőtt sikerült megoldani, és néhány telefonban már használják is az ilyen kijelzőket, a jelenleg forgalomban lévő változatok esetében azonban még mindig szükség van egy vékony üveg védőrétegre. A CES-en bemutatott képernyő azonban már olyan alapanyagokból készült, amelyek sokkal ellenállóbbak, így a prototípust nyugodtan lehet tapogatni, bökdösni és hajlítgatni. Ez azt jelenti, hogy egy napon a nem túl távoli jövőben, ha útnak indulunk, felcsavart állapotban bárhová magunkkal vihetjük majd a tévénket vagy a monitorunkat.
Az LG másik érdekfeszítő újdonsága a CES-en egy újfajta hűtőszekrény volt, amely attól különleges, hogy átlátszó ajtóval bír. Ha kettőt koppintunk a hűtő elülső, üveg falán, a belső lámpa kigyullad, így láthatjuk, hogy mi hol van benne, vagyis ki sem kell nyitni az ajtót, hogy kiderítsük, mi fogyott el, valamint nem nyitott ajtónál kezdünk keresgélni odabent, ha valamit ki akarunk venni. A hűtőszekrény egy lábmagasságban elhelyezett szenzorral is rendelkezik, amely révén akkor is ki tudjuk nyitni az ajtót, ha tele van a kezünk. Bár egyik megoldás sem túlságosan bonyolult vagy forradalmi, együttesen jelentősen megkönnyíthetik a hűtőt használók életét. Szintén érdekes lehet a jövőre nézve a Samsung CES-en bemutatott új koncepciója, a cég ugyanis egy moduláris megoldással forradalmasítaná a tévéképernyők piacát. Az elképzelés lényege, hogy méretes képernyőket több kisebb egységből építenék fel, amelyek tetszés szerint mozgathatóak, így belőlük akármilyen szélességű és hosszúságú képernyő kialakítható, vagyis ha a kép méretén vagy a képarányokon változtatnánk, magát a képernyőt alakíthatjuk át. Az ötlet megvalósítása egyelőre nagyon a kezdeti stádiumban van, így nem tudni, hogy mikor lehet belőle valóság.
Végül következzen az idei CES-en bemutatott csatlakoztatható eszközök egyik legfurcsábbika, a jópofa kinézetű és találó nevű Oombrella. A színes műanyagból készült esernyőt egy francia cég, a Wezzoo gyártja, amelynek fő profilja egy közösségi időjárás előrejelző szolgáltatás működtetése. Az esernyő jelzi ennek a rendszernek, hogy hol vagyunk, amely cserébe lokális meteorológiai riasztásokat küld számunkra, így mindig tudni fogjuk, mikor tanácsos magunkkal vinni az Oombrellát. Az ernyő ráadásul vissza is jelez a rendszernek arról, hogy milyen idő van tartózkodási helyünkön, folyamatosan pontosítva az időjárási adatokat. Ha az ernyőt otthon hagytuk, a riasztásokról akkor sem kell lemondanunk, mivel az Oombrella ezekről üzenetet küld telefonunkra. A jelenlegi prototípus még egy kicsit nehéz ahhoz, hogy mindenhová magunkkal cipeljük, de már fejlesztés alatt áll egy sokkal könnyebb változat. Ennek befejezésére a Kickstarteren terveznek pénzt gyűjteni a fejlesztők.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. tibaimp
2016.01.13. 10:53
A hajhagyma stimuláló eszköz a legérdekesebb. Abban még látok is jövőt, biztos, hogy jópáran megpróbálkoznak vele. Akkor lesz gond, ha nem működik....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Sightseer
2016.01.13. 19:53
Én azért megemlítettem volna a Panasonic-féle átlátszó képernyőt. Valahogy nekem az jobban bejön, mint mondjuk egy hajlíthatós/tekerhetős.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. peti198706... tibai...
2016.01.14. 00:13
Mossh szegedi chili-vel hajat. -Két héten belül Probléma megoldva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Meteoreso
2016.01.14. 12:47
Ez mind szenzációs kütyü , de nekem ebből a legjobban a darabolt tv tetszik.
Veszel belőle 2 db ot aztán ha tellik még rá veszel mégegyet majd mégegyet és egyre nagyobb tvd van. Így előbb utóbb a full HD-ból eljuthatsz a 8K ig is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bszoke88
2016.01.15. 02:17
#4
ezek szerint lehet káva nélkül is lcd panel gyártani??


...

voltam olyan albérletben, ahol duplaszigetelt üveg volt a hűtő előlapja.
zseniálisnak tartom. ez az igazi innováció
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Idegroncs
2016.01.15. 15:28
Okos esernyő... Úgy érzem megérett a világ a pusztulásra...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tibaimp peti1...
2016.01.15. 19:18
Nem kell az nekem, nem kopaszodok, kösz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!