iPon Cikkek

Cherry billentyűzetek - elegancia és precizitás

Dátum | 2016. 05. 17.
Szerző | Morte
Csoport | EGYÉB

A több mint fél évszázados múltra visszatekintő német-amerikai Cherry-t talán nem kell bemutatni senkinek. A cég a modern mechanikus mikrokapcsolók feltalálója és gyártója, a legismertebbek ezek közül a precíziós Cherry MX kapcsolók melyeket más cégek is előszeretettel alkalmaznak mechanikus billentyűzeteikhez világszerte. A Cherry 1967 óta gyárt klaviatúrákat, így a világ legrégebbi, ma is működő billentyűzetgyártójának számít. Tesztünkben a Cherry irodai billentyűzetei és egér-billentyűzet kombói közül hatot tettünk próbára, annak apropóján, hogy ezek végre magyar kiosztással is elérhetőek. A belépőszintű modellek közül a KC 1000-es billentyűzetet, a DC 2000-es billentyűzet-egér szettet, és a DW 3000-es vezeték nélküli billentyűzet-egér szettet teszteltük. Rajtuk kívül megvizsgáltuk a középkategóriás, multimédiás STREAM 3.0-t, a prémium kategóriából pedig a reprezentatív külsejű STRAIT billentyűzettel, és a hasonlóan dizájnos DW 8000 vezeték nélküli billlentyűzet-egér szettel ismerkedtünk meg közelebbről. Cherry KC 1000 - belépő szintű irodai billentyűzet, néhány extrával A KC 1000 a Cherry irodai használatra készült, belépőszintű alapmodellei közé tartozik. Kétféle színváltozatban (fekete és világosszürke) létezik, tesztünkben a feketét vizsgáltuk, amely egyszerű, fehér kartondobozban érkezett, amelyet a Cherry logó és a billentyűzet neve díszített. A klaviatúra külsejét lapos dizájn és egyszerű, lekerekített formák jellemzik. A sima, nem harisnyázott kábel a középponttól kicsivel jobbra csatlakozik a billentyűzetbe, hossza 180 cm. Alul középen a Cherry logó látható, míg bal oldalt, alul a billentyűzet típusát jelző felirat olvasható. A három, kék fényű státuszled a megszokottól eltérő, modern elrendezést kapott, azaz nem külön nyílásokon, hanem egyetlen, egybefüggő vékony sávban láthatunk rájuk. A gombok a Cherry LPK technológiájával készültek, tehát lényegében egy membrános billentyűzetről van szó, lapos, halk gombokkal, melyek élettartama minimum 10 millió leütés. A kopásálló, lézeres technológiával készült feliratok kontrasztosak, kevés fényben is jól láthatóak még a fekete színváltozatnál is. A gombok tapintásra kissé érdesek, felszínük matt, így nem látszanak meg rajtuk az ujjlenyomatok. A keret finomabb felületén viszont már rövid használat után is halványan nyomot hagynak az emberi kézen található olajok (ez mikroszálas tisztítókendővel viszonylag könnyen, vegyszerek nélkül tisztítható). A billentyűzet cseppálló, így folyadék nem jut be egykönnyen a gombok közé.
A készülék üzembe helyezéséhez nem kellet telepítenünk semmilyen programot, a rendszer automatikusan felismerte. Az alap gombokon kívül négy extrát is találhatunk, melyek a bal felső sarokban helyezkednek el, ezek is rögtön, extra szoftverek nélkül működőképesek voltak. Az első segítségével elindíthatjuk a számológépet, a másodikkal levelezőprogramunkat, a harmadik böngészőnk alapértelmezett oldalát nyitja meg, a negyedikkel pedig alvó állapotba kapcsolhatjuk gépünket. A billentyűzet 510 grammos tömegével igen könnyűnek számít, ami előnyös lehet, ha utazáskor magunkkal szeretnénk vinni pl. a laptopunk mellé). Alul három, felül két gumírozott talp gondoskodik a használat közbeni stabilitásról, így a klaviatúra rendkívül kis tömege ellenére sem csúszkál. Két kihajtható láb segítségével kis mértékben emelhetünk a dőlésszögön, de a lábak alja már nem gumírozott, így a billentyűzet kicsivel könnyebben elcsúszhat, ha véletlenül meglökjük - ám ha letámasztott kézzel, szabályosan gépelünk, akkor kihajtott lábakkal is megfelelően stabilan áll. A készülékhez nem jár külön kéztámasz, de a lapos kialakítás miatt ezt nem éreztük hátránynak. Tenyerünket kényelmesen le tudtuk támasztani az asztalra, így a billentyűzet pont megfelelő magasságban volt, és a gombokat is kényelmesen elértük. A lapos kialakításnak és az alacsony gomboknak köszönhetően hosszú távon is kényelmes volt a gépelés ezen a rendkívül halk billentyűzeten. A KC 1000-et főként irodai munkához tervezték, de akár otthoni, általános használatra, és utazáshoz, laptop mellé is hasznos lehet. Komolyabb játékra már nem alkalmas (de ez nem is tartozik a feladatai közé).
DC 2000 billentyűzet és egér szett A két darabból álló készlet billentyűzet része lényegében megegyezik a KC 1000-essel, amelyet már kielemeztünk, az erről szóló rész ott olvasható. A szett másik darabja egy három gombos, 1200 dpi felbontású optikai (infravörös) egér.
A lekerekített dizájnú, egyszerű formavezetésű rágcsáló teljesen szimmetrikus, így jobb- és balkezesek is egyaránt kényelmesen használhatják. Az egyszínű, fekete készülék hátát szürke Cherry felirat díszíti. Az egér kis méretű, tenyérbe simuló, könnyű darab, súlya kábellel együtt is mindössze 90 g. A sima műanyag bevonatú kábel hossza 185 cm. Az egér felső része matt, egész enyhén érdes felületű műanyagból készült, amelyet hosszú távon is kellemes fogni, nem izzad rá könnyen a tenyér, és nem hagy rajta nyomokat sem. Az egér oldalai is ugyanebből az anyagból készültek. A rágcsáló mérete és formája önmagában jó fogást biztosít, így nincs is szükség gumírozott felületekre, mint a nagyobb méretű egereknél, és a könnyű súly miatt akár két ujjunk közé fogva is könnyedén mozgatható. A gombok nem különállóak, az egér hátának folytatásai. Útjuk rövid, ami gyors, pontos kattintásokat tesz lehetővé. A gombok egész kicsit, de nem túlzottan kemények, lenyomva határozott visszajelzést adnak. A kattintások hangját kissé hangosnak éreztük, amin meglepődtünk, mivel a készlethez tartozó billentyűzetet úgy alakították, hogy kifejezetten halk legyen. A gumiborítású, recézett felületű görgő kényelmesen tekerhető, nem túl laza, nem is túl szoros, és jól érezhetőek a tekerés fokozatai. A görgő harmadik egérgombként is funkcionál. Az egérhez az optimális működés érdekében strukturált, világos, de nem fényes felületű alátétet ajánlanak. Nálunk alátét nélkül, a sima asztallapon is tökéletesen működött. Kíváncsiságból sötét színű textil ill. műanyag felületeken, fehér papírlapon, és fényes fémtálcán is kipróbáltuk, ezek közül egyik sem fogott ki rajta, meglepő módon még a fémtálcán is hibátlanul teljesített, így poszt-apokaliptikus körülmények között működő irodákba, otthonokba is ajánlani tudjuk.
DW 3000 vezeték nélküli billentyűzet és egér szett Ez a billentyűzetből, egérből és egy USB-s vevőegységből álló készlet lényegében a fent elemzett DC 2000-es szett (KC 1000 + egér) vezeték nélküli változata. A billentyűzet részletes elemzése a KC 1000-es leírásánál található, az egéré a DC 2000-esnél, itt csak a különbségekre térünk ki. A billentyűzet és egér életnagyságú képével díszített borítójú dobozban a klaviatúrán és a rágcsálón kívül megtalálható még az USB-s vevőegység, egy többnyelvű rövid kézikönyv, és az eszközök működéséhez szükséges elemek is. A billentyűzet 1 db AAA (mikro ceruza) elemmel üzemel, súlya ezzel együtt is csupán 513 g, ami lényegében megegyezik a vezetékes változatokéval. A klaviatúra csak annyiban különbözik vezetékes testvérétől, hogy caps lock, scroll lock, num lock státuszjelző fények nincsenek rajta, helyükön az elem merülését jelző LED található, amely vörösen villog, ha cserére van szükség.
Az egér, amely 1 db AA (ceruza) elemmel működik 84 grammot nyom, ami nem tér el lényegesen a vezetékes verziótól. A rágcsáló külsőre is majdnem teljesen megegyezik testvérével, pluszként egy "Optical High Precision" feliratot találtunk a bal gomb bal oldalán, és egy LED-et, amely villogó fénnyel jelzi, ha ez elem merülni kezd. Sajnos sem a mellékelt papírokon, sem a gyártó oldalán nincs feltüntetve, hogy mennyi ideig működőképes a két készülék elemcsere nélkül (amíg mi használtuk nem merültek le). A telepítéshez nincs szükség semmiféle szoftverre, elég ha bedugjuk az USB vevőegységet a gépbe, és már használatba is vehetjük a szettet. Az egeret és a billentyűzetet egyszerre kezelő USB-s vevőegység igen kis méretű, ha kihúzzuk a gépből nem árt vigyázni, hogy el ne veszítsük. A készülékek a 2,4 GHz-es frekvencián működnek, a leírás szerint maximum 10 m távolságig, amit kipróbáltunk, és megfelelt a valóságnak. Az egér és a billentyűzet ugyanolyan megbízhatóan működött, mint a vezetékes verzióik, működésben, reszponzivitás terén sem tapasztaltunk semmilyen problémát, bátran tudjuk ajánlani mindenkinek, aki nem szereti a kábeldzsungelt.
STREAM 3.0 multimédiás billentyűzet
A STREAM 3.0 a Cherry cég legkelendőbb billentyűzetének, a STREAM XT-nek az utódja. Elegáns, ultravékony dizájn, lekerekített formák és sarkok jellemzik ezt a rendkívül kellemes külsővel rendelkező, cseppálló klaviatúrát, amely fekete és világosszürke színváltozatban egyaránt kapható. Bár „csak” középkategóriás termék, mégis precíz kialakítású, minőségi darab benyomását kelti, amelyet kifejezetten jó érzés megfogni, végigsimítani. A laptop billentyűzetekhez hasonló lapos gombok kellemessé és gyorssá teszik a gépelést, emellett rendkívül halkan működnek. Ezek a gombok nemcsak külsejükben, működési mechanizmusukban is a laptopokét követik, ollós (scissor) kapcsolókkal rendelkeznek, amelyek élettartama 20 millió leütés. A gombokon látható betűtípus modern, letisztult és jól olvasható, a feliratok a lézeres felviteli eljárásnak köszönhetően kopásállóak. A szokásos gombok mellett hat multimédiás gombot (hangerő -, némítás, hangerő +, hátraléptetés, lejátszás/szünet, előreléptetés) találunk a billentyűzeten, melyek a funkciós billentyűk felett, középen helyezkednek el. A jobb felső sarokban kék státuszledek jelzik a NumLock, a CapsLock és a Scoll Lock bekapcsoltságának állapotát. A három LED nem kapott külön ablakot, itt is egyetlen, egybefüggő, csík alakú sávon keresztül láthatunk rájuk, ami modern és elegáns megoldás (az előzőekben tárgyalt billentyűzeteknél már találkozhattunk vele). A billentyűzetet alul, középen a cseresznyés Cherry logó díszíti. A készülék 175 cm hosszú, egyszerű, nem harisnyázott kábellel rendelkezik, amely hátul, a középponttól kissé jobbra csatlakozik be a billentyűzetbe. Alul három gumírozott talp gondoskodik a stabilitásról, két kihajtható műanyag talp pedig a dőlésszög állításáról. A talpak is a billentyűzet testéhez hasonlóan erős műanyagból készültek, stabilak, látszik, hogy hosszú távra tervezték őket. A készülék tömege kábel nélkül 892 g.
A billentyűzet használatba vételéhez alapban nem szükséges semmilyen szoftvert telepítenünk. A multimédiás gombok is már alapban működnek a legtöbb médialejátszó szoftverrel (VLC Media Player, Windows Media Player stb.). Ha külön programozni szeretnénk a multimédiás gombokat és a funkciós billentyűket (ez összesen 18 programozható gombot jelent), akkor ezt a gyártó oldaláról letölthető a KeyM@n nevű programmal tehetjük meg. A szoftver segítségével olyan funkciókat rendelhetünk a programozható a gombokhoz, mint pl. szoftverek indítása, mappák megnyitása, gyakran használt Windows gyorsbillentyűk ill. rendszerfunkciók (ablakok rendezése, minimalizálása, rendszer leállítása stb.), de beprogramozhatjuk őket olyan feladatokra is, mint a böngésző irányítása, vagy akár egérfunkciókat és szöveges makrókat is rendelhetünk hozzájuk. Beállításainkat le is menthetjük a program által használt saját fájlformátumba (csf - Cherry shortcut file), így lehetőségünk van importálásukra és exportálásukra is. Ez az első ránézésre egyszerűnek tűnő szoftver sok lehetőséget rejt magában, ami megkönnyítheti az irodai dolgozók és az otthoni felhasználók munkáját. A STREAM 3.0-t nem kifejezetten játékosoknak tervezték, de a programozható gombokat esetleg még az is hasznosnak találhatja, aki tesz egy kis kirándulást a játékok világába. Bár nem gamer billentyűzetről van szó, de kíváncsiságból kipróbáltuk, hogyan teljesít a darab az egyszerre lenyomható billentyűkombinációk terén. A WASD-részlegnél teljesen elfogadható eredményeket produkált, egyszerűbb FPS-eket pl. már tökéletesen lehet vele játszani.
Cherry STRAIT billentyűzet - letisztult elegancia A STRAIT csomagolásának fedőlapját a készülék fotója díszíti; ezt a fedőlapot felnyitva megcsodálhatjuk az átlátszó műanyag ablak alatt magát a billentyűzetet is, amely élőben még szebb, mint a képen. A csomagolásból fiókként húzhatjuk ki a formára alakított műanyag tálcán pihenő készüléket. Az ultravékony kialakítású STRAIT két színváltozatban létezik: fekete, ill. ezüst, fehér gombokkal - tesztünkben ez utóbbit vizsgáltuk. A Cherry formatervezőit láthatóan megihlette egy másik gyümölcs (Apple) dizájnja, a billentyűzet stílusa ugyanis a Mac klaviatúráékra hasonlít. Letisztult, puritán dizájn jellemzi ezt a klaviatúrát: a teljesen lapos, enyhén lekerekített szélű gombok szigetszerűen helyezkednek el ez egyszerű, rendkívül elegáns ezüstös színű keretben, melyet alul, középen szürke Cherry logó és felirat díszít. Sem a sima felületű gombok, sem a keret nem vonzzák az ujjlenyomatokat. A backspace, enter, shift, caps lock, tab billentyűkön nincsenek feliratok, egyszerű nyilak jelzik ezek funkcióját. A formázó, kurzormozgató gombok (insert, home, pgup, delete, end, pgdn) nem a standard két soros, három oszlopos elhelyezést kapták, hanem három sorban és két oszlopban helyezkednek el. A kétoszlopos elrendezés miatt csak a scroll lock és a pause gombok kerültek egymás mellé, a kurzormozgató részleg oszlopaihoz igazodva, a print screen a funkciós billentyűk mellett kapott helyet. A nyilak első fele enyhén belóg a jobb oldali shift alá. Erre a szokatlan kialakításra azért volt szükség, hogy a billentyűzet ne legyen túl széles, a szigetszerű elrendezés miatt a gombok ugyanis több helyet foglalnak el (nem szorosan egymás mellett helyezkednek el, mindegyik körül van egy kis keret). A billentyűzet így 44 cm-es szélességével nem foglal nagyobb helyet, mint standard gombkiosztású társai. A státuszkijelző LED-ek zöld színűek, felül, középen kaptak helyet. A sima, nem harisnyázott, 175 cm hosszú kábel középen csatlakozik a billentyűzetbe. A STRAIT-en 5 extra multimédiás gombot találhatunk: a lejátszás/szünet, hangerő -, némítás, hangerő + gombok a numerikus részleg felett kaptak helyet, az ötödik pedig, amely az alapértelmezett médialejátszónkat indítja el a funkciós billentyűktől balra, a számkivetett print screen gomb mellé került.
A billentyűzet használatba vételéhez ennél a készüléknél sem volt szükség külön szoftver telepítésére, és a multimédiás gombok is rögtön működtek, miután rákötöttük a billentyűzetet a gépre, és az operációs rendszer automatikusan felismerte. A billentyűzeten található 5 extra gomb közül 4 programozható, egyedül a standby fix. Rajtuk kívül még a funkciós billentyűket is átállíthatjuk, azaz összesen 16 gombot programozhatunk át, ehhez azonban már szükségünk lesz a gyártó oldaláról letölthető ingyenes KeyM@n szoftverre. A programozható gombokhoz olyan feladatokat rendelhetünk, mint szoftverek indítása, mappák megnyitása, gyakran használt Windows gyorsbillentyűk ill. rendszerfunkciók (ablakok rendezése, minimalizálása, rendszer leállítása stb.), böngésző irányítása, egérfunkciók, szöveges makrók. A beállítások lementhetők, így lehetőségünk van importálásukra és exportálásukra is. A szinte asztalra simuló billentyűzetnek van egy enyhe dőlésszöge, amit sajnos nem lehet nagyobbra állítani. A készülék 726 grammjával kicsivel nehezebb, mint ahogy ránézésre gondolnánk. Alján négy csúszásgátló tappancs található, ami a súllyal együtt már bőven elég ahhoz, hogy a készülék ne csúszkáljon használat közben. Az eszköz középső része egy egészen picit kileng gépelés közben, de ez nem zavaró. Ennél a billentyűzetnél a funkcionalitásból kicsit már áldoztak az elegancia oltárán. Rendkívül esztétikus, de a hosszú órákon keresztül történő gépeléshez már nem biztos, hogy ez a legkényelmesebb darab. A formázó gombok megszokottól eltérő elrendezését is szokni kell. A STRAIT tökéletesen megfelelhet azoknak, akik csak pár órát használják naponta, vagy nem gépelnek sokáig folyamatosan, és egy olyan dizájnos, ultravékony billentyűzetet szeretnének látni asztalukon, amely igen halk, ráadásul cseppálló is.
DW 8000 vezeték nélküli billentyűzet és egér szett Levehető tetejű, egyszerű fehér dobozos csomagolásban, fehér kartonból kialakított fakkokban találjuk a billentyűzetet, az egeret, és az USB-s vevőegységet. A csomag tartalmaz még egy kézikönyvet és a működéshez szükséges elemeket is. A készletbe tartozó billentyűzet a Cherry STRAIT rendkívül letisztult és elegáns dizájnját követi, amelyet az előző oldalon már részletesen kitárgyaltunk. Külsőre csupán néhány eltérés van a két billentyűzet között: a vezeték nélküli változaton nincsenek num lock, caps lock, scroll lock státuszjelző ledek, helyettük egyetlen indikátor fényt találunk, amely az elemek merülését jelzi. A gombok alatt, középen, látványos, domború, fényesre csiszolt fém Cherry logó díszeleg, a bal alsó sarokban Cherry DW 8000 felirat látható. Ez a szett csak egyetlen színváltozatban (ezüst/fehér) létezik. A készlethez tartozó háromgombos optikai (infravörös) egér is ehhez a színvilághoz igazodik: oldalai és alja fehérek, felső része a billentyűzet keretével megegyező, ezüst színű, fémes hatású és tapintású műanyag, amely nem vonzza az ujjlenyomatokat. Középen, a két egérgomb között enyhén süllyesztett fehér sávban találjuk a görgőt, alatta az elemek töltöttségét jelző LED-et és a Cherry logót. Az egér külseje színvilágának és egyszerű formavezetésének köszönhetően a billentyűzetéhez hasonlóan rendkívül elegáns, a két darab tökéletesen illik egymáshoz. A kábelek hiánya ha lehet még jobban kiemeli a páros elegáns külsejét. A kis méretű, kényelmes fogású egér teljesen szimmetrikus, így balkezesek is gond nélkül használhatják. A szürke színű, gumírozott görgőn, amely harmadik gombként is funkcionál nincsenek recék, de kényelmesen tekerhető, fokozatai határozottan érezhetőek. A gombok útja rövid, ami gyors, pontos kattintásokat tesz lehetővé. Keménységüket is optimálisnak éreztük. A kattintások hangja egy picit erősebb, mint a nagyon halk billentyűzeté, de a különbség nem annyira érezhetően nagy, mint pl. a DC 2000-es szett billentyűzete és egere között. Az egér kétféle érzékenységet is képes kezelni, 1000 és 2000 dpi között válthatunk. Ehhez nincs külön gomb, a jobb és bal egérgombot egyszerre lenyomva, a görgő felfelé illetve lefelé történő tekerésével válthatunk a két érték között. Nincs külön kijelző, ami a felbontást mutatná, de ennek kettőnél több értéknél lenne csak jelentősége (a kurzor sebességéből egyértelműen érezhető a felbontások közötti különbség).
A szett üzembe helyezése egyszerű, nincs szükség külön szoftver telepítésére: az USB-s vevőegységet csatlakoztatjuk gépünkhöz, és külön-külön bekapcsoljuk a készülékeket az aljukon található ki-be kapcsoló gomb segítségével. Ha perifériáinkat programozni is szeretnénk, akkor ezt a gyártó oldaláról letölthető KeyM@n szoftver segítségével megtehetjük. Az egér mindhárom gombja programozható. (A billentyűzet programozásának lehetőségeiről a STRAIT-ről szóló részben írtunk részletesen). A billentyűzet és az egér is két AAA (mikroceruza) elemmel működik, amelyek egyszerűen cserélhetőek. Az elemek töltöttségét jelző LED-ek csak akkor világítanak (vörösen villognak), ha cserére van szükség. Ilyenkor egy darabig még használhatjuk az adott készüléket, de nem árt, ha készen állunk a friss elemekkel. A billentyűzet 705 (elemekkel együtt 730) grammot nyom, ami körülbelül megegyezik vezetékes testvér tömegével. Az egér 100 g-os (elemekkel együtt 125 g). Az eszközök 2,4 GHz-es frekvencián kommunikálnak gépünkkel, miközben adatainkra biztonságos, 128-bites AES kódolás vigyáz (az AES - Advanced Encryption Standard egy olyan, nemzetközileg elfogadott titkosító rendszer, amelyet kormányok, nemzetbiztonsági rendszerek is használnak világszerte). A két készülék az adataik szerint a vevőegységtől maximum 10 m-es távolságig használható, amit le is teszteltünk, és úgy találtuk, hogy megfelel a valóságnak. Nem találtunk problémát a vezeték nélküli kommunikációval, mind az egér, mind a billentyűzet precízen, kihagyás nélkül működött.
Összességében nagyon elégedettek voltunk a tesztben szereplő Cherry termékekkel. Esztétikus külső, precíz kialakítás és halk működés jellemzi ezeket a darabokat, melyek bármelyik irodában (vagy otthonban) megállják a helyüket. Öröm volt tesztelni őket, és külön örültünk annak is, hogy újra lehet magyar kiosztással is kapni a gyártó termékeit. A belépőszintű modellek, illetve szettek (KC 1000, DC 2000, DW 3000) kényelmesnek, megbízhatónak bizonyultak, kitűnőnek találtuk őket hosszútávú feladatokhoz, gépeléshez, egész napi munkához. A szettekhez tartozó egerek gombjainak hangja volt picit erősebb a kifejezetten halk billentyűzetekhez képest, de ez nem volt különösebben zavaró. A középkategóriás STREAM 3.0 a multimédiás és programozható gomboknak köszönhetően meglepően sokoldalúnak bizonyult, így akár általános, otthoni használatra is ajánlani tudjuk. Kifejezetten jó érzés volt ránézni, használni, megérinteni ezt a billentyűzetet, úgy éreztük, hogy középkategóriás árért prémium minőséget kap az, aki megveszi. A prémium kategóriás STRAIT, és egérrel párosított vezeték nélküli verziója, a DW 8000 főként elegáns dizájnjával emelkedett ki sorból. A formázó részleg szokatlan elrendezése, és a dőlésszög állításának hiánya miatt nem biztos, hogy a legjobb választás annak, akinek sokat kell gépelnie, de látványos dísze lehet minden olyan munkahelynek vagy otthonnak, ahol fontos a reprezentatív külső. A gombok programozhatósága már csak hab a tortán. A tesztben szereplő vezeték nélküli készülékek (DW 3000, DW 8000) ugyanolyan jól teljesítettek, mint vezetékes társaik, és üzembe helyezésük is hasonlóan egyszerű volt. A tesztelt Cherry perifériák jó minőségű, mutatós darabok, és élettartamuk a saját kategóriájukon belül igen magasnak számít, ezért jó ár-érték aránnyal rendelkeznek. Jó szívvel tudjuk őket ajánlani az irodákba és otthonokba (különösen a STREAM 3.0-t).
A billentyűzeteket a Cherry képviseletétől kaptuk, ezúton is köszönet értük!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Meteorhead
2016.05.18. 23:44
Miért nem képesek BT kapcsolatot használni ezekben a cuccokban? Ugyan nem hallottam ezekről az eszközökről amikor vásároltam (bár érdekelt is volna talán), de nevetséges, hogy ilyen perifériákat is vevőegységgel kell használni, helyenként meg akkora a vevő, mint egy pendrive, ami külön vicc.

Egy Microsoft Designer Bluetooth Desktop párost vettem a hozzászólásban leírt okokból, és ezen írás fényében nagyon jól tettem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.05.19. 12:26
És miért zavar téged a vevő egység mérete? A gép hátuljában amúgy sem látod. Notebooknál cink egy kicsit, de hamar megtanulsz vigyázni rá. Nekem egy Logitech MX610 van a lapos mellé és igen, pendrive méretű a vevője. Engem pl abszolút nem zavar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim solat
2016.05.19. 14:01
Mondjuk laptopon van általában összesen 3-4 USB csatlakozód, ilyenkor nagyon nem mindegy, hogy használhatnád BT kapcsolattal USB pazarlás nélkül.

"Notebooknál cink egy kicsit, de hamar megtanulsz vigyázni rá."

Nem Fabergé tojás, laptop. Ha nem bírja a hordozhatósággal járó strapát, akkor nem tölti be a rendeltetésének megfelelő szerepét. Az, hogy te kényszerűen alávetetted magad annak, hogy "vigyázni kell rá", még nem jelenti azt, hogy másnak is ezt kellene csinálnia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Meteorhead
2016.05.22. 23:29
Én mondjuk szoktam vigyázni a holmimra (meg máséra), meg tudom is hogy mitől szoktak tönkre menni, de ki vagyok vele segítve, ha 50-ből egyszer asszony használja, pajtás, édesanyám, stb. akik kevésbé kényesek az ilyesmire. Ha egyszer úgy veszi az ölébe, hogy a pendrive méretű vevőre támaszkodik a gép, beleakad egy kábelbe, ránt rajta egyet, ilyesmi... máris kitágult a foglalat és kontaktos lesz a gép hátralévő 2-3 évében, én meg rágom a kefét utána. (Vagy 10-15 ezerért megjavíttatom.)

Ha van egy értelmes szabvány a PAN-ra (Personal Area Network), amit Bluetooth-nak hívnak, történetesen van is szabványos HID (Human Interface Device) profil rajta, akkor miért nem lehet használni?

Asztali gépek alaplapjain valamiért kevésé elterjedt a BT vevő, de annyi erővel akkor használ egy USB-s BT vevőt, és megint ott vagy, ahol ezzel lennél, de legalább a high-end deszkák és notebook tulajoknak szebb lenne az élete.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. banovicsk Meteo...
2016.10.19. 07:27
Meteorhead: az operációs rendszer (és a BT driver) betöltése előtt tudsz gépelni? (pl. BIOS) Úgy tippelek, hogy nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim banov...
2016.10.19. 09:46
Elfelejted, hogy jelen beszédtéma a laptopra kötött külső billentyűzet, ahol már van egy beépített UEFI-ben való turkálásra.

Amúgy asztali gépen is működhet...

https://www.techpowerup.com/216106/american-megatrends-adds-uefi-bluetooth-keyboard-support-to-uefi-firmware
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!