iPon Cikkek

Cherry MX Board 6.0 - a leggyorsabb mechanikus billentyűzet

Dátum | 2016. 05. 20.
Szerző | Morte
Csoport | FŐ EGYSÉG

A minőségi klaviatúrák kedvelőinek valószínűleg nem kell bemutatnunk a Cherry-t, amelynek nevét professzionális irodai perifériái mellett leginkább a legendás Cherry MX mikrokapcsolók tették ismertté. A cég 1967 óta gyárt billentyűzeteket, modern mechanikus mikrokapcsolóit pedig a 80-as években dobta piacra. Mára ezek a Németországban gyártott minőségi kapcsolók lettek a világon a legelterjedtebbek, más cégek is előszeretettel választják őket mechanikus billentyűzeteikhez. Az MX Board 6.0 a Cherry saját gyártású csúcskategóriás mechanikus billentyűzete, amely az analóg jelfeldolgozásra épülő RealKey technológiának köszönhetően rendkívül gyors, a Gold Crosspoint precíziós technológiával készült MX mikrokapcsolóknak hála pedig rendkívül pontos. A tesztünkben szereplő példány Cherry MX Red kapcsolós, vörös színű világítással (a billentyűzet egyelőre ebben az egy változatban készül). Tesztpéldányunk nagy örömünkre magyar kiosztással érkezett, szóval a múltkori tesztünkben szereplő általános és irodai felhasználásra szánt billentyűzetekhez hasonlóan ez is elérhető már magyar változatban. Nézzük is meg, mit tud ez a billentyűzet!

Csomagolás és külső A billentyűzet egyszerű és elegáns fekete dobozban érkezett, melyet elöl vörös Cherry logó, és fehér Cherry MX Board 6.0 felirat díszít. A csomagolás hátulján a klaviatúra képe látható teljes pompájában. A külső réteg hasonlóan egyszerű és elegáns, Cherry logós vörös dobozt rejt, amelyben vörös kartonból kialakított rekeszben pihent a billentyűzet tartozékaival: jár hozzá egy levehető kéztámasz, egy mikroszálas tok, és egy több nyelvű kézikönyv is.
A ránézésre is igen masszív billentyűzet tömege kábel nélkül kb. 1150 g, a hozzá mágnesesen csatlakoztatható kéztámasz 281 grammot nyom. A billentyűzet 2 méter hosszú, erős, strapabíró harisnyázott kábellel rendelkezik. A kábel a billentyűzet hátsó részén, a középponttól kissé jobbra csatlakozik be, de a készülék alján található kábelvezető csatorna segítségével jobbra, vagy balra is elvezethető. A készülék stabilitásáról a tömegén kívül 6 gumírozott csúszásgátló talp gondoskodik. A billentyűzet alján két kis kihajtható műanyag lábat találunk, amelyek segítségével a dőlésszöget emelhetjük, ezeknek az alja is gumírozott. Ezeken kívül még a kéztámasz alján is van 10 gumitalp, úgyhogy csúszásgátlókkal bőven el vagyunk látva. A Cherry még az olyan kis részletekre is ügyelt, hogy a dőlésszöget emelő lábak oldalirányban legyenek kihajthatóak, így nem tudnak véletlenül becsukódni, ha eltoljuk magunktól a billentyűzetet. A nagy méretű (45 x 9,5 cm-es) kéztámasz kiváló hő- és ütésálló tulajdonságokkal bíró ABS műanyagból készült. Teteje gumírozott borítást kapott, amelynek teljes felületét enyhén süllyesztett, apró MX feliratok díszítik átlósan. Középen, alul, alumínium lapocskából készült betéten a Cherry logó látható. A gumírozott felület kényelmes, jó alátámasztást ad a kéznek gépelés közben. Az apró süllyesztett MX betűk könnyen csapdába ejtik a porszemeket, kis szöszmöszöket, melyek azonban ecsettel, mikroszálas törlőkendővel, vagy nedves ronggyal könnyen eltávolíthatóak. A kéztámasz középen, mágnesesen kapcsolódik a billentyűzethez, egyetlen mozdulattal felszerelhető, ill. leszedhető, ugyanakkor véletlenül nem eshet le, a kapcsolódás stabil. A frissen kicsomagolt kéztámasznak van némi gyári gumiszaga, amely azonban pár nap használat alatt eltűnik.
A fekete színű, rugalmas mikroszálas tok, amelyet a Cherry logó és a billentyűzet neve díszít pont akkora, hogy rá tudjuk húzni a billentyűzetre, ha a kéztámasz nincs felcsatolva, így használaton kívül megvédi a készüléket a portól, és szállításkor is hasznos lehet. A billentyűzet alja erős műanyagból, a keret és a ház alumíniumból készült, amelynek köszönhetően a készülék igen masszív, meghajlíthatatlan, elefántálló (ez utóbbit nem próbáltuk ki, de az a benyomásunk támadt, hogy nagyon erős állatnak kell lennie annak, ami kárt tudna benne tenni). Az alumínium részek kellemesen hűvös tapintásúak, nem vonzzák az ujjlenyomatokat, és tisztításuk is egyszerű. A dizájn nagyrészt egyszerű, klasszikus, szögletes formákra épül, de vannak benne lekerekített részek és izgalmas hajlítások is felülről, és oldalról nézve is. A gombokon nagy, sci-fi jellegű fontot láthatunk, ami az alkalmazott színekkel és formákkal együtt retro-futurisztikus külsőt kölcsönöz a billentyűzetnek. A kurzormozgató nyilakat felülről körbevevő keretrész enyhén süllyesztett, szinte rávezeti a kezünket erre a részlegre, ami még kényelmesebbé teszi a nyilak használatát. Aki játékhoz nem a WASD-részleget használja, hanem a nyilakat és a környékükön lévő gombokat, az különösen hasznosnak és kényelmesnek fogja találni ezt a megoldást. A kellemesen sima felületű, sötétszürke gombok a mechanikus billentyűzeteknél megszokottnál alacsonyabb kialakításutak, ami a gyorsaságot és a kényelmet szolgálja. A feliratok lézeres eljárással készültek, kopásállóak. A billentyűzetet Cherry MX Red (vörös) mikrokapcsolókkal szerelték fel, melyeket Németországban gyártanak, más színű kapcsolókkal egyelőre nem kapható.
A klaviatúra vörös színű háttérvilágítást kapott; a NumLock, Caps Lock, Scroll Lock, illetve az FN és a Windows gomb státuszjelző LED-ei két színűek: alapban vörösen, aktív állapotban kéken világítanak. A világítás erősségének 100 fokozata van, amelyet egyesével, vagy tízesével is állíthatunk. A státuszjelző fények erőssége sajnos nem igazodik beállításainkhoz, aktív állapotban ezek mindig 100%-os erővel világítanak, akkor is, ha a világítást kikapcsoltuk.
A világítás fényei élesek, mivel a LED-eket borító műanyag lencsék teljesen tiszták, átlátszóak. Részemről jobban kedvelem a tejüvegszerű lencséket, amelyek kissé tompítják, megszelídítik a fényeket, de ez egyéni preferencia kérdése, a 100 fokozat közül nekem is sikerült olyat találnom, ami nem ütötte ki a szememet. Az MX kapcsolóknál a LED-ek a mikrokapcsoló felett helyezkednek el, ezért a gombok felső részét mindig jobban megvilágítják. A magyar gombokkal kapcsolatban találtunk egy kis szépséghibát: az ö, ü és ó gombokon a betűk az alsó részbe kerültek, ezért kevesebb fényt kapnak, helyettük azok a jelek (˝ ¨ ¸) kerültek előtérbe, amelyeket magyar kiosztásoknál általában nem is igen használunk, és amúgy is csak a jobb oldali Alt segítségével csalhatók elő. A többi magyar ékezetes betű a gombok felső részén található, azokkal nincs ilyen probléma.
A billentyűzeten három dedikált multimédia gomb (hátraléptetés, lejátszás/szünet, előreléptetés) található a numerikus blokk felett. A másik három (némítás, hangerő -, hangerő +) az F1-F3 billentyűkön osztozik, ezeket az FN gomb egyidejű lenyomásával aktiválhatjuk. Lehetőségünk van arra is, hogy egyszerűbben használhassuk ezeket, és az összes olyan gombot, amelyek a funkciós billentyűkön osztoznak: a Ctrl és az FN egyidejű lenyomásával lezárhatjuk az FN gombot, amely ebben a helyzetben úgy fog viselkedni, mintha állandóan lenyomva tartanánk. A legfelső gombsor, amelyben a funkciós billentyűket találjuk a megszokottól kicsivel közelebb került az alatta lévő sorhoz, még nem lóg rá, de kényelmesen elérhető, a funkciós billentyűk elhelyezkedése így pont ideális, ha makró gombként szeretnénk használni őket. A multimédiás gombok használatához nincs szükség semmilyen külön szoftverre. A legtöbb média lejátszó program (pl. VLC Media Player, Windows Media Player stb.) alapból kezeli ezeket. A billentyűzethez nem jár semmilyen szoftver, amivel programozni lehetne a gombokat, vagy profilokat lehetne beállítani. Kíváncsiságból kipróbáltuk azt KeyM@n nevű ingyenesen letölthető kis programot, ami a Cherry irodai billentyűzeteihez lehet használni, és melynek segítségével a funkciós billentyűk, ill. a multimédiás gombok programozhatóak, és ez az MX Board 6.0-val is tökéletesen működött. Aki persze komolyabban szeretné programozni billentyűzetét, annak már olyan szoftverre lesz szüksége, mint pl. az AutoHotkey.
A Cherry MX kapcsolói igen tartósak, élettartamuk minimum 50 millió leütés, ami kb. 20 év használatnak felel meg. (Összehasonlításképp az átlag membrános billentyűzetek, minőségtől függően kb. 1-10 millió leütést bírnak, a Cherry strapabíróbb példányai 20 milliót). Az MX Redek a Black kapcsolókkal együtt az ún. lineáris kapcsolók közé tartoznak, melyek jellegzetessége, hogy lenyomásuk során végig egyenletes erőt kell kifejteni ujjainknak. A kifejezetten könnyednek számító Redeknél ez 45 cN (kb. 45 g). A gombok 2 mm-nél aktiválódnak, lenyomásukkor nem ütközünk akadályba, és nem kapunk sem érezhető, sem hallható visszajelzés arról, hogy mikor aktiválódott a gomb. Ilyen kapcsolókkal általában kifejezetten játékosoknak készült billentyűzeteket szokták felszerelni, mivel tulajdonságaik erre teszik őket a legalkalmasabbá, gépeléskor ugyanis hátrány lehet, ami a játéknál előny: a visszajelzés hiánya az érzékenységgel kombinálva elírásokhoz, akaratlan duplázásokhoz vezet. A Cherry az MX Board 6.0-nál olyan megoldást alkalmazott, amelyekkel ezt ügyesen kiküszöböli. A billentyűzetnek két üzemmódja van: irodai, és teljesítmény mód. Közöttük egyetlen mozdulattal, a numerikus blokk felett található, külön erre a célra szolgáló Cherry gomb megnyomásával válthatunk. Az irodai üzemmód gépeléshez, számok beviteléhez ideális, ilyenkor a billentyűzet kiszűri az akaratlan duplázásokat. Ha ezt bekapcsoljuk, azt a Windows gomb kéken világítva jelzi. Ebben a módban minden Windows gyorsbillentyű és parancs rendelkezésünkre áll. A játékokhoz ajánlott teljesítmény üzemmódban a klaviatúra az összes megnyomott billentyű parancsát képes egyszerre, valós időben továbbítani. Ebben a módban letiltásra kerülnek azok a Windows gyorsbillentyűk és kombinációk, amelyek játék közben zavaróak lehetnek (Windows gomb, Alt + F4, Alt + Tab, Ctrl+Alt+Ins). Az MX Board 6.0-nál több olyan technikai megoldást is alkalmaztak, amelyek különlegesen gyorssá és pontossá teszik. Az egyik a Gold Crosspoint precíziós technológia. Mi is ez, és miért van rá szükség? A mikrokapcsolók aktiválásakor rugalmas fém alkatrészek érintkeznek egymással, emiatt nemkívánt rezgések keletkeznek. A kapcsolás létrejötte után pár ms-ig az érintkezők még rezegnek, oszcillálnak, ahelyett, hogy egyetlen tiszta, erős jelet adnának le. Ezt a jelenséget hívják az elektronikában pergésnek, avagy prellnek. Mindez csak pár ms-ig tart, de ez alatt rengeteg dolog történhet, mivel a mikrovezérlő ennyi idő alatt is több ezer művelet elvégzésére képes. A nem kívánt rezgések hatásának kiküszöbölését hívják pergésmentesítésnek, avagy prellmentesítésnek, ami hardveres és szoftveres megoldásokkal is történhet. Az említett Gold Crosspoint technológia a Cherry által kifejlesztett hardveres megoldás erre a problémára: a mikrokapcsolókban lévő érintkezők anyagának és felületének kialakítása gondoskodik a pergésmentesítésről. A technológia az MX mikrokapcsoló szerkezetét bemutató alábbi VR demonstrációban az 1-es pont-nál látható.

Az átlag billentyűzetek 20-45 ms válaszidővel rendelkeznek. A Cherry által kifejlesztett RealKey technológia, amely valós idejű, teljesen analóg jelfeldolgozásra épül, lehetővé teszi, hogy a válaszidő 1 ms-ra csökkenjen. Ráadásul ez alatt az idő alatt nemcsak egyetlen lenyomott gomb jele jut el a PC-nkig, hanem az összesé, amit megnyomtunk. Természetesen normál esetben az 1 ms és 20, vagy 45 ms közötti különbséget nem tudjuk érzékelni. Miért van akkor szükség egyáltalán ilyen gyorsaságra? Nos, sok minden történik, amíg a billentyűzettől a gépig a jel eljut, és ott feldolgozásra, végül végrehajtásra kerül. A különböző műveletek során, a különböző eszközökben keletkező késleltetések mind-mind összeadódnak, és együttes hatásuk már érezhető lehet. Ha a beviteli eszközök, a VGA, a processzor, a monitor stb. lagján felül beleszámoljuk azt is, hogy az átlagos emberi reakcióidő, amivel egy adott látványra gombnyomással reagálunk 200-250 ms körül mozog, akkor talán már érthető a dolog jelentősége. Minél több helyen tudjuk gyorsítani az információ áramlását, annál kisebbre tudjuk csökkenteni összességében a lagot.
A napjainkban legelterjedtebben használt technológiák korlátai miatt az átlag billentyűzetek csupán 2-3 gomb egyidejű lenyomását képesek egyszerre érzékelni (2-3KRO, azaz 2-3 Key Rollover). Az általános használatra készült, ill. irodai billentyűzeteknél nem követelmény az ennél nagyobb tudás, de a játékosoknak készült klaviatúráknál már alapvető, ahogy az is, hogy a billentyűzet ne érzékeljen le nem nyomott szellemgombokat, azaz ne lépjen fel a Ghostingnak nevezett jelenség. Az MXBoard 6.0-nak nincsenek ilyen gondjai, az antighostingnak köszönhetően nem fordulhatnak elő beviteli hibák, emellett a billentyűzet az összes gomb egyidejű lenyomását (NKRO) képes érzékelni - és ahogy már említettük, ezeket az adatokat egyszerre, 1 ms alatt el is juttatja gépünkig. Ez maga a paradicsom minden gamer polip számára, de miért van erre szüksége a kétkezű, 10 ujjú földi halandóknak? Játék közben természetesen nincs szükségünk egyszerre ennyi gombra; még ha lövöldözés közben guggolva futunk, átlósan, ugrálva, miközben megnyitjuk a térképet és az inventory-t, az is csak összesen 7 gomb. Az egyszerűbb gamer billentyűzetek gyártói általában meg is elégszenek az 5-7KRO-val, de ezt csak a játékokhoz leggyakrabban használt gomboknál (WASD és környékük, jó esetben a nyilak és környékük is) oldják meg. Az NKRO-s megoldás viszont már kivétel nélkül minden variációt lefed. Az alábbi gyorstesztet, (amely persze csak nagyjából ad képet klaviatúránk tudásáról) mindenki kipróbálhatja saját billentyűzetén: mindkét shiftet lenyomva kell a szöveget begépelni. Első példamondatunk az angol ábécé összes betűjét tartalmazza, a másodikban pedig ott az összes magyar ékezetes betű is: THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG ÁRVÍZTŰRŐ TÜKÖRFÚRÓGÉP A fenti a Cherry MX 6.0 teljesítménye, ami hibátlan, nincsenek benne kihagyások. Kicsivel pontosabb képet az AquaKeyTest segítségével kaphatunk, az eredményeket alant láthatjátok. Akárhogy is ügyeskedtem, az összes gombot még precíziós felszerelésem (Nagy világatlasz) segítségével nem tudtam egyszerre megnyomni, ezért két részletben teszteltem, külön a fő részleget és külön a numerikus blokkot. A Scroll Lock, Pause részt direkt hagytam ki, hogy meg tudjam nyomni a Print Screent. A tesztképernyőn a jobb oldali Windowsként megjelenő gomb valójában a teljesen működőképes FN volt, amit az AquaKeyTest önmagában sem érzékelt, de ez a tesztprogram hiányossága, nem a billentyűzeté.
Négy éve használok Cherry MX Red kapcsolós mechanikus billentyűzetet (Gigabyte Aivia Osmium, a róla készült tesztet itt olvashatjátok), ami jó összehasonlítási alap volt. A Cherry MXBoard 6.0-t játék közben egyértelműen gyorsabbnak éreztem. Esetemben ez valószínűleg az alacsony kialakítású gomboknak volt köszönhető (az Osmiumnak hagyományos, magas gombjai vannak), és nem annak hogy szuperképességeim lennének, és észlelném a pár ms-nyi különbségeket. Aki hagyományos, membrános billentyűzetről tér át Cherry MXBoard 6.0-ra, az főként minőségbeli különbséget érezhet, a mechanikus kapcsolók ugyanis sokkal precízebbek, és egyenletesebb teljesítmény nyújtanak, mint a membránosok, ahol az egyes gombok között sokkal nagyobb különbségek lehetnek, ami tovább fokozódik, ahogy az anyagok fáradnak, öregszenek. Gépelés közben, irodai üzemmódot használva az MX Board 6.0, megint csak az alacsonyabb kialakítású gomboknak köszönhetően kényelmesebb volt, mint az Osmium. Duplázásos hibák nem voltak, és kevesebbszer ütöttem mellé, annak ellenére, hogy alapban a Red kapcsolók nem kifejezetten gépeléshez lettek kifejlesztve.
Balra az Osmium, jobbra az MXBoard 6.0 gombja
Összességében a Cherry MX Board 6.0 egy igen precíz és rendkívül gyors mechanikus billentyűzet, amelynek kialakításánál a Cherry a legjobb technológiáit és anyagait használta. Legnagyobb hátránya az igen magas ára, amiért a legtöbben már elvárnák, hogy a készülék full extrás legyen, dedikált makró gombokkal, USB portokkal, fejhallgató és mikrofon csatlakozóval. Mi leginkább csak azt fájlaltuk, hogy a Cherry nem készített saját szoftvert ehhez a kitűnő billentyűzethez, és reméljük, hogy a jövőben ez változni fog. A Cherry ezt a csúcskategóriás billentyűzetet főként az eSportolóknak készítette, de a technológiai megoldások előnyeit a hétköznapi játékosok is élvezhetik. Kérdés, hogy közülük ki engedheti meg magának?
Az MC Board 6.0-t a Cherry hivatalos képviselete küldte nekünk, ezúton is köszönet érte!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. hengelhoff...
2016.05.20. 13:17
Hmm. Kafa. De kimaradt a cikkből, hogy mennyibe is kerül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. csab959
2016.05.20. 13:31
Itt Iponon 65k körül található.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. rottenbull
2016.05.20. 17:01
Nekem az egeszben a csuklotamasz tetszik csak
Azt megvennem kulon is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. turidani rotte...
2016.05.23. 09:33
Én meg azt dobnám ki azonnal :-DDD
Úgyhogy ha majd veszek ilyet, akkor üzletelhetünk :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bszoke88
2016.05.23. 17:22
a 3. oldali prell helyett én bouncing-ot írnék illetve debounce circuit-ot. prell-ről még az életben nem hallottam.
https://en.wikipedia.org/wiki/Switch#Contact_bounce
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. RealDreamQ
2016.05.23. 17:30
A billentyűzet aljén két kis kihajtható műanyag lábat találunk, amelyek segítségével a dőlésszöget emelhetjük, ezeknek az alja is gumírozott.

A billentyűzet alján két kis kihajtható műanyag lábat találunk...

Első ránézésre : billentyűzet elején két kis kihajtható.. -t olvastam ki
Mondom az a hátulján van ember , elején a csuklótámasz van

Azt látom hogy az ott aljén ! na bakker az akkor az alján akart lenni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. straylight
2016.05.31. 18:42
Lehet, hogy nagyon szuper, de szerintem 65k-ért kicsit jobban is kinézhetne, mert így olyan, mint egy egypálcás Kolink vagy hasonló. Ha már alu, minek kell lefújni kályhaezüsttel, miért nem szálcsiszolt? Vagy az alu csak belül van, kívül műanyag? A világításban meg pirosat kombinálni kékkel??? Igazi német "design". Ártól függetlenül nem támadt gusztusom rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Dav111
2016.06.07. 18:55
Keyboardin is not a crime... A 3D-s modell belsejében el van helyezve egy ilyen. Amúgy 10k-nál többet egy billentyűzetre kiadni... Kicsit túlzásnak érzem. Nekem a mosható, ütésálló (tesztelve mind a kettő) billentyűzetem 6000 Ft volt. Ja, nem világít RGB-ben, nem is lehet már jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. adler741
2016.06.20. 16:12
Milyen billentyűzeted van?Valakinek a fejét egyengetted vele?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!