iPon Cikkek

Chiliháború

Dátum | 2013. 03. 28.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

„Kérjük, ne próbálkozzon otthon hasonlóval – mi szakképzett idióták vagyunk.” Ezt a figyelmeztetést mellékelte két paprikarajongó, Leo Scott és Lok Chi ahhoz a 2010 októberében készült videóhoz, amelyen barátjuk, Gerald Fowler legújabb chilifajtáját, a Naga Vipert tesztelték. Hogy az óvatosságra intés nem volt felesleges, azt a felvételen maguk is tanúsítják, amint izzadva, fájdalmas vonaglások közepette, időnként beszédképességüket is elveszítve kóstolgatják, és értékelik a méregerős paprikát. Egy pár hónappal később a Guiness Rekordok Könyve is igazolta, amit Scott és barátja a saját bőrén tapasztalt meg: a Naga Viper megkapta a minden idők legcsípősebb paprikája címet, 1 382 117 egységnyi (Scoville Heat Unit, SHU) értéket érve el a Scoville-féle csípősségi skálán, amelyet a kapszaicin koncentrációjának mérésére használnak világszerte. Ez azt jelenti, hogy a Naga Viper körülbelül 225-ször csípősebb a világ legismertebb chilipaprikájánál, a jalapeñónál. (Egy fokozottan csípősnek minősülő magyar paprika 1500–2500 Scoville-egység között van.) A chilipaprika csípőssége eredetileg azt a célt szolgálta, hogy megvédje a növény értékes magvait a mindenevő állatoktól, az elmúlt évezredek alatt azonban az emberiség egyik legkeresettebb fűszerévé vált. Manapság már olyan erősségű fajtákat nemesítenek belőle, amelyek a vegyi fegyver kategóriáját feszegetik. És hogy honnan tudjuk, hogy valóban csípősebbek ezek a paprikák? Szerencsére nem is egy, hanem két tudományosan megalapozott teszt is a rendelkezésre áll ennek megállapítására. A paprika csípősségét a kapszaicin nevű vegyület okozza, amely egy rendkívül stabil, hőhatásoknak ellenálló, lúgokban, alkoholban és éterben oldódó alkaloid. (A hideg víz nem oldja, ezért nem segít a csípésen a vízivás.) A vegyület a száj (és bármilyen persze egyéb érintett terület) hőreceptorait ingerli, ennek hatására érezzük csípősnek, égetőnek a paprikát. Az csípős élelmiszerek hagyományos rangsorolása eredetileg a Scoville-féle organoleptikus teszt segítségével zajlott, amelyet Wilbur Scoville amerikai kémikus ötlött ki 1912-ben.

Ennek során öt kevéssé szerencsés jelentkező kóstolgatja a paprikából készült oldatot, amelyet cukros vízzel addig hígítanak, amíg a tesztelők már nem érzik annak erejét. A hígítás mértéke adja meg, hogy hányas besorolást kap a Scoville-skálán az adott fajta. A kapszaicint egyáltalán nem tartalmazó, édes paprikák Scoville-értéke nulla, hiszen oldatuk hígítatlanul sem erős, a habanero 300 ezer SHU-s értéke pedig azt jelenti, hogy az eredeti oldatot 300 ezerszeresére kellett hígítani ahhoz, hogy a tesztelők ne érezzék erősnek. A Scoville-féle teszt legnagyobb hátránya, hogy szubjektív, ráadásul a kapszaicin tartósan érzéketlenné teszi a száj hőreceptorait, így a rendszeres chilifogyasztók sokkal kevésbé érzik csípősnek ugyanazt a paprikát, mint az „amatőrök”. A manapság létrehozott legerősebb fajták már bőven egymillió Scoville-egység fölött vannak, így az emberi száj gyakorlatilag alkalmatlanná vált csípősségük mértékének meghatározására. Ráadásul folyamatosan zajlik a verseny a legerősebb fajta megalkotásáért, így mindenképpen objektív, összehasonlítható mérési módszerre van szükség. Erre találták ki a nagy teljesítményű folyadékkromatográfia (HPLC) módszerét, avagy a Gillett-módszert, amellyel már ténylegesen a kapszaicin koncentrációját mérik az adott mintában. A chilinemesítők globális közösségében elképesztő mértékű versengés folyik az egyre erősebb változatok létrehozásáért. Mi sem jelzi ezt jobban, minthogy a korábban említett Naga Viper mindössze négy hónapig tartotta a világrekordot, amikor is egy új fajta, a Trinidad Scorpion Butch T 1 463 700 Scoville-egységes eredményével megelőzte. Azóta egyébként ez utóbbi fajta is trónfosztottá vált, de erről majd később. Alex de Wit, az ausztrál Chilli Factory nevű cég tulajdonosa, a Butch T megalkotója szerint a titok, vagyis a csípősség nyitja a keresztezésen túl a trágyázásban rejlik. Azt tervezi, hogy rövidesen újra beadja tesztelésre a fajtát, mivel véleménye szerint a körülmények javításával és a termőföld tápanyagtartalmának optimalizálásával további tíz százalékkal növelhető annak csípőssége. Felmerül a kérdés azonban, hogy a verseny izgalmán kívül mi értelme van ilyen erős paprikafajtákat létrehozni. A Butch T nemesítője például rendszeres chilifogyasztó, de saját kreációjából eddig csak egyszer evett. „Nyolcszázezer Scoville-egység fölött már nagyon kell vigyázni. Ennek a csípősségi foknak már komoly következményei vannak a szervezetre. Olyan is akadt, akit kórházba kellett vinni a kóstoló után” – mondja de Wit.
Eddig szerencsére senki nem halt bele a chilikóstolásba, de ha a verseny így folytatódik, ki tudja, mi lesz a vége. A kilencvenes évek elejéig mindössze két paprikafajta ereje haladta meg a 350 ezer Scoville-egységet: a habanero és a Scotch bonnet. 1994-ben egy hibrid, a Red Savina Habanero vette át a koronát 571 ezer Scoville-egységgel, ezt aztán több mint egy évtizedig a csípősség felső határának tartották. Aztán 2004 környékén Paul Bosland, az Új-mexikói Állami Egyetem Chilipaprika Intézetének vezetője értesült arról, hogy az északkelet-indiai Asszám területén létezik egy paprikafajta, amely annyira erős, hogy az indiai hadsereg gránátokban akarja felhasználni. Bosland eleinte szkeptikus volt ugyan, de végül beszerezte a bhut jolokia magjait. Megdöbbenve tapasztalta, hogy az ezekből kifejlődő növényeken egymillió Scoville-egység fölötti csípősségű paprikák teremnek. Innentől pedig nem volt megállás. A világ legcsípősebb paprikája 2012 februárja óta hivatalosan a Trinidad Moruga Scorpion, Bosland saját nemesítése, amely 2 009 231 SHU-s értéket ért el a skálán. Ez azt jelenti, hogy ugyanolyan erősségű, mint a sztenderd paprikaspray, amelyet önként egyetlen épeszű ember sem juttatna emésztőcsatornájába.

A csípősségi versenynek aztán akadnak olyan résztvevői is, akik nem hajlandók megvárni, amíg a természet némi emberi segítséggel kitermeli a legújabb, a korábbinál még erősebb fajtát, hanem inkább a laborban igyekeznek egymást felülmúlni. Scott egyik barátja, Nick Moore, a bristoli Dr. Burnörium's Hot Sauce Emporium tulajdonosa például rövidesen egy 6,4 millió Scoville-egységes készítmény tervez piacra dobni, Psycho Serum néven. A gyártó elmondása szerint a termék íze olyan, mintha egyenesen a Nap felszínét nyalogatnánk. A csípős szószok királya azonban a Blair Lazar által előállított keverék (Blair's 16 Million Reserve), amely 16 millió Scoville-egységet tud felmutatni, és laboratóriumban növesztett tiszta kapszaicin kristályokat tartalmaz. Lazar 1989-ben kezdte az ipart, amikor pultosként dolgozva saját recept szerint készült szószával igyekezett megszabadulni a távozni nem kívánó vendégektől. Ha meg tudták enni a Halál-szószt, maradhattak. A módszer kivétel nélkül minden esetben hatásosnak bizonyult. Azóta azonban rendkívüli módon megnőtt a kereslet az erős fűszerezés iránt, teszi hozzá Lazar. „Amikor elkezdtem dolgozni, még senki sem tudta, mi az a habanero, most meg azzal ízesítik a chipseket. Fogalma sem volt senkinek, mi fán terem a chipotle, ma pedig egy gyorsétteremlánc is ezt a nevet viseli.” És hogy miért is a csípős, bár nem túl csípős ételek iránti rajongás? Ennek is megvan a tudományos magyarázata: a kapszaicin nyugtató neuropeptidek - enkefalinok és nem mellesleg endorfinok - kibocsátására ösztönzi az agyat. Számtalan egyéb jótékony hatása van ezen kívül is: a kapszaicines kenőcsök enyhítik az ízületi fájdalmakat és a cukorbetegség mellett gyakran fellépő szenzoros neuropátiát. A kapszaicines orrspray igazoltan hatásos enyhítője a fejfájásnak és a migrénnek. Gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, keringésserkentő hatása van, és mértékletesen fogyasztva véd az gyomor- és bélfekélyek kialakulása ellen. És hogy meddig fajulhat a csípősségi verseny? Scott szerint ezt nem lehet tudni, de egyelőre nem úgy tűnik, mintha a közeljövőben mérséklődne a vetélkedés: a chiliháború tehát tovább folytatódik.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

31. lajcsi1975
2013.03.28. 08:58
Ezek díjnyertes idióták. Mit szenvedhettek attól a paprikától. Az sem lesz kevésbé ingergazdag amikor távozik az emésztőrendszerböl.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. partxxx
2013.03.28. 09:09
a jolokiámmal elbújhatok a Trinidad Moruga Scorpion mellett : :

nembaj, de már megrendeltem 10 magot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Andos
2013.03.28. 09:29
Azt hittem a szellem chili a világ legerősebb paprikája. Attól egy tesztelő hapsi kifeküdt, és gyomorgörcse, rángásai voltak. Olyan rosszul lett mintha a sárga földig itta volna magát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. asdsa
2013.03.28. 11:23
@Andos
A szellem csili az a Jolokia fantázianeve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. aron9000
2013.03.28. 11:32
Nekem már növekednek a scorpion chilijeim! :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. khameleon
2013.03.28. 12:14
akkor mutatok valamit, ami már egy kicsit más kategóriába tartozik, sztem ezt se csinálja senki utána;
http://www.youtube.com/watch?v=u9cB6Tu5_28
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. grog
2013.03.28. 12:29
Nekem is van ebből a Bhut Jolokiából, nekem elég az az 1 milla scooville.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. khameleon
2013.03.28. 12:41
az erős pista előbb sózza túl, minthogy erősebb legyen, de jó ízt ad neki én maradok a szárított piros, házi csilipaprikámnál, ha levesről van szó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. siita
2013.03.28. 13:46
Ennyi erővel a számba fújhatnék egy spriccet a Pfeffer KO gázsprémből (kb. 2milla SHU, az is lenne legalább ennyire élvezetes...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. arin
2013.03.28. 15:18
Számomra ez már az ehetetlen kategória lenne, én habanerot kóstoltam, de az is brutál erős volt már, magyar hegyes csípős a nyomába se ér...

Arról nem is beszélve, hogy gondolom minél több benne a SHU annál kevésbé használ a gyomornak, hosszútávon meg pláne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Mandris90
2013.03.28. 17:39
hol lehet ezeket itthon kapni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. khameleon
2013.03.28. 17:42
nem tudom, de engem is érdekelne 1-2
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. carraroxt
2013.03.28. 19:13
Előre mindenki, aki napalmot akar fosni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. bszoke88
2013.03.28. 19:30
nekem már így olvasva is ég a képem.

#14 +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. AaReE
2013.03.28. 19:49
Nekem csak egy "mezei" habanero-hoz volt szerencsém... a végére halálfélemem volt...

Itt egy kis ízelítő... azért ar arc a végére betorzul rendesen...
http://www.youtube.com/watch?v=L8ip5oGlMfU
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. zdienes
2013.03.28. 20:32
vaterán vagy chilioázison lehet lőni rájuk.engem is érdekel,befizetek egy pár magra,rém kiváncsi vagyok az érzésre :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. twollah
2013.03.28. 20:48
Nem ertem mi a jo abban, hogy csak ugy natur benyomnak egy ilyen paprikat.
Olyanok, mint az alkoholistak, akik nem azert isznak, mert szeretik az ital izet hanem azert, hogy minnel hamarabb kiussek magukat.

A multkor olyan savanyukaposztaval toltott cseresznyepaprikat kaptam, ettem, hogy csuklottam tole.
Kellemesen csipos volt az ize.
A kozertben kaphato kommersz csiliszoszokkal neha megkenegetem a foginyem olyan semmilyen csiposek.

A ketszer csip dolog a tartositoszerek miatt van.
Az ures gyomornak 1-1.5-os a pH erteke ami gyakorlatilag mindent felold.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. uristen
2013.03.28. 23:54
Az meg oke, hogy befele... de kifele? Pff AAA!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. balinlin
2013.03.29. 08:53
twollah: Ezt a tartósítószer dolgot honnan veszed? Attól, hogy valami feloldódik (ha feloldódik) még végigmehet az emésztőrendszereden.

A cikkhez csak annyi megjegyzésem lenne, hogy a HPLC-t nem erre találták ki, csak létezik olyan HPLC módszer, ami alkalmas a kapszaicin koncentráció meghatározására.
Bocs az okoskodásért.

Akinek az jó, hogy méregerős paprikát rágcsál magában, annak meg jobb szórakozása ne legyen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. grog
2013.03.29. 12:01
Nekem egy darabig elég lesz a Chilim, a bhut jolokiám nincs a képen.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. arin
2013.03.29. 19:24
Grog, ezeket a szószokat honnan szerezted?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. grog
2013.03.29. 20:09
"arin"
innen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. twollah balin...
2013.03.29. 22:03
Valahol olvastam a neten valami etkezeses megmondos oldalon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Ch00ler
2013.03.30. 12:24
Erre találták ki a nagy teljesítményű folyadékkromatográfia (HPLC) módszerét, avagy a Gillett-módszert,

Erre találtak ki EGY nagy teljesítményű folyadékkromatográfiás módszert, ....


Még szerencse, hogy az alkohol oldja a kapszaicint ))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. lajcsi1975
2013.03.31. 08:33
Te egy nagyon boldogtalan ember lehetsz ha ez is már csípte a szemed. Én valamiért megértettem az első fogalmazást is. Lehet hogy géniusz vagyok és iq bajnok és ezért? Ezeket a mondatokat is kielemzed?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Kolondrum
2013.03.31. 22:43
Én egy ilyen körtől kórházba kerülnék. Nagyon beteg vagyok már csak az erős zöldpaprikától. Elkerülök nagy ívben minden erőset.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. xXdoki88Xx
2013.04.01. 15:34
Olyan nincs hogy valaki beteg lesz egy kis erős paprikától, mond azt hogy nem szereted vagy nem bírod és ezért undorodsz tőle, vagy csak egyszerűen pszihés alapon bepánikolsz az erőstől, de effektíven ha nem vagy allergiás a paprikára, akkor attól mert erős nem leszel rosszul tőle.

Ezek a paprikák meg már nevetségesen erősek, én szeretem az erőset de mértékkel, annak nem sok értelme amikor valaki olyan erősre készít egy ételt hogy az ízét nem is érzed, mert csak azzal vagy elfoglalva hogy szétmarja a szád, az a qrva paprika.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. eligor
2013.04.02. 20:20
xoki de van. A sok erős hihetetlen gyomorégést, bélpanaszokat, irritációt, hasfájást és hasmenést okozhat, és ez nem allergia, csak az emésztőrendszerek nem egyformák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pdx06
2013.05.05. 13:42
Szerintem kamu. Nem hiszem el hogy nem kezdett el gyöngyözni a homlokuk vagy a szemük, zsebkenődre pedig csak az egyiknek volt szüksége. A csuklás is elmaradt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. R014ND
2013.06.24. 12:53
A legerősebb címért folyó harcba beszállt a HP22B (Carolina Reaper), átlag 1.46M SHU, illetve a FG Jigsaw (Moruga Scorpion hibrid) is.
Ezeket az extrém erőseket nem nyersen szokták fogyasztani, hanem leginkább főznek vele/szószokhoz. A 7 Pot/Pod onnan kapta a nevét, hogy 1db paprika 7 tányér ételhez elég.
Én 2009 óta termesztek chilit, idén már 125 fajtám van (közte a Red Savina Habanero, 8 fajta Bhut Jolokia, 2 fajta Moruga Scorpion, HP22B, FG Jigsaw, stb).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Mariner
2013.08.13. 06:05
Érdekes, mert jelenleg nincs más fajtáról hivatalos bejegyzés, mint az ausztrál Trinidad Scorpion "Butch T" chilli. A Guinness bejegyzés nem ír újabbat 2011 márciusánál. Hol van ennél újabb eredmény?

Valóban nem lesz baja az embernek, ha normális paprikát eszik. Ez tapasztalat. Gyomorégés eddig mindig a silány vackoktól volt. Ha jó a minősége, lehet akármilyen erős is, nem lesz semmi panasz...de ehhez tényleg a legjobb minőségűnek kell lennie. Ez az egy feltétele van az élvezhető, erős chilliknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!