iPon Cikkek

Concorde Tab 9.7 IPS: a kihívó

Dátum | 2012. 06. 18.
Szerző | DarthSmoke
Csoport | NOTEBOOK

Májusban nálunk járt a WayteQ kedvező árú, jó minőségű IPS panellel szerelt táblagépe, ami elég jó benyomást tett ránk. Már akkor is jeleztük, hogy a felturbózott utód már az ajtóban toporog, azóta pedig már meg is vásárolható, illetve hamarosan tesztelni is fogjuk.

Közben azonban a teljes egészében magyar tulajdonú Concorde sem tétlenkedett, és piacra dobta az említett modellek kihívójának számító, szintén In-Plane Switching technológiájú megjelenítővel szerelt, 9,7”-os tabletjét, amit vallatóra fogtunk, hogy kiderüljön, vajon sikerül-e megszorongatni legközelebbi riválisait, a 10 inches xTAB-okat.

Specifikáció

A Concorde Tab 9.7 IPS legfőbb hardveres tulajdonságait az alábbi táblázatban foglaltuk össze:


A gép lelke egy ALLWinner A10 SoC, amelynek egymagos Cortex A8 architektúrás processzora 1,2 GHz-es órajellel üzemel. A központi egység munkáját a MALI 400-as kódnevű, igencsak erőteljes grafikus gyorsító, valamint 1 GB DDR3-as memória segíti.

A nagy dobás természetesen itt is az IPS technológiát használó kijelző, amely ezúttal 9,7”-os. A megjelenítő hozza az elvárt szintet: a színek nagyon szépek, oldalról nézve szinte egyáltalán nem torzulnak, és a tartalom napfényben is jól olvasható marad. Természetesen multitouch van, ráadásul 10 pontos, az ujjmozdulatokra azonnal és pontosan reagál. Az egyetlen kritika a felbontást érheti: bár az 1024*768 pixel megjelenítése a kategóriában teljesen rendjén van, a 4:3-as képarány miatt néhány program kompatibilitásáról biztosan le kell mondanunk. A tesztalany aránylag combos, 8GB beépített memóriával érkezett, ennek döntő többsége elérhető a felhasználó számára, akár programok vagy adatok, zenék, filmek tárolására.

A készülék elő- és hátlapján egyaránt találunk kamerát: az előlapi 1,3 MPixeles, ezt videotelefonálásra használhatjuk, míg a másik 5 MPixeles felbontással büszkélkedik, egészen addig, amíg meg nem pillantjuk a tesztfotó minőségét, de erről majd később. A táblagép képét egy HDMI csatlakozón keresztül küldhetjük külső eszközre, és a gyártó rendkívül büszkén hirdeti a termék dobozán, hogy nem csak az 1080p-s, hanem akár a 2160p-s felbontások sem jelentenek problémát.

Nagy örömünkre szolgált, hogy lassan az olcsó(bb) tabletek is az Android legújabb, 4.0-s verziószámot és Ice Cream Sandwich nevet viselő variánsával kerülnek forgalomba. Ez a változat nem csak kiforrottabb elődjénél, hanem könnyebben kezelhető és sokkal inkább tabletekre való, mint a Gingerbread, ráadásul képes kihasználni a GPU erejét az UI kirajzolásához, így a sebesség is valamennyit javul.

A 60 ezer forint környékén kapható táblagépek legnagyobb problémája a kommunikációs lehetőségek szűkössége, amely sajnos itt is tetten érhető: bár a WLAN modul kezeli a b/g mellett a gyorsabb n szabványt is, sem Bluetooth, sem pedig GPS nincs, viszont az USB host támogatásnak köszönhetően a 3G modemek támogatása reményt keltő. Örömteli, hogy az alapcsomagban kapunk egy USB host kábelt (ráadásul két csatlakozó van a táblán, és mindkettő ismeri ezt a szabványt).

Sajnos a tesztkészülékkel valami probléma volt, furcsa dolgokat produkált az együtt töltött idő alatt. A szokásos ZTE MF-190 modemünkkel próbálkoztunk, amit elsőre egy újraindulással jutalmazott, majd addig nem akart bootolni, amíg azt le nem húztuk. Utána viszont felismerte, csatlakozott, és az APN igazítása után azonnal működni kezdett a böngészés. Remélhetőleg csak mi fogtunk ki egy hibás példányt, és a boltokba kerülő eszközök már nem produkálnak hasonlókat.

Következzen a tesztalanyunk csomagolásának, és külsejének vizsgálata.

Csomagolás, külső, kezelőszervek

Töltő, USB-kábelek
Ez a táblagép is meglehetősen nagy csomagolásban érkezett hozzánk, de ennek ellenére a trendeknek megfelelően nem kényeztetnek el a tartozékok özönével.  A készüléken kívül mindössze egy töltő, egy USB host kábel (melynek megléte mindig örömmel tölt el minket), valamint a microUSB-csatlakozós adatkábel, és egy leírás van a dobozban, tokot vagy törlőkendőt sajnos nem kapunk. A garanciáról fontos megjegyezni, hogy az időtartama 12 hónap, és természetesen hazai szakszervizben történik a javítás.

Ingerszegény előlap, vastag kerettel
Mivel a tesztalanyunk az Ice Cream Sandwichet futtatja, amely fizikai kezelőgombok nélkül is tökéletesen vezérelhető, ezért a Concorde Tab előlapján ilyeneket nem is találunk (egyébként megvannak, a felső élen kaptak helyet, a hangerőszabályzókkal egyetemben).  Az egyhangúságot csak a jobb felső sarokban található előlapi kamera töri meg.

A felhasznált anyagokat és összeszerelést nem érheti kritika, ugyanis a hátlap fémből van, ami nagyon megdobja a minőség érzését, ráadásul sem nyekergéssel, sem pedig illesztési pontatlansággal nem találkoztunk.

Egyszerű, de fém a hátlap
A hátoldalon egyébként sok dolgot nem találunk: itt van az 5 MP felbontású kamera (sajnos segédfény nélkül), valamint egy sztereó hangszórópár, de a képen is látható, hogy ezek nagyon közel vannak egymáshoz, tehát a hatékonyságuk erősen kérdéses. Amennyiben a tablet rakoncátlankodni kezdene, az apró Reset nyílás megbökésével újraindíthatjuk az operációs rendszert.

Lényegében minden hasonló készülék jobb oldalán találjuk a legfontosabb csatlakozókat, ez itt sincsen másképp. Katonás rendben sorakozik a headset nyílása, két microUSB foglalat, a microSD kártyaolvasó, a mini HDMI, valamint a töltő csatlakozója, végül pedig a ki-bekapcsoló gomb.

Csatlakozók katonás rendben
Általánosságban elmondható, hogy a készülék kellemes külsejű, minőségi anyagokból igényesen összerakott, a felszereltsége a kategóriájának megfelelő. Nézzük, hogyan áll helyt a teljesítménymérésekben!
 

Teljesítmény, használhatóság

Tesztjeink kitartó olvasói tudják, hogy a szintetikus teljesítményt az AnTutu benchmarkkal és a Quadrant 2.0-s verziójával szoktuk megmérni.

Sajnos azonban az AnTuTu legújabb, 2.8.2-es verziójában az eredmények kijelzése megváltozott, a pontszámokat látszólag egyesítették, négy nagy kategóriát és egy összpontszámot létrehozva. Ugyanakkor így – mivel a régebbi tesztpéldányok már nem állnak rendelkezésre – nem tudjuk összevetni az eredményeket a korábbiakkal, mivel nem tudjuk garantálni, hogy közben a pontszámítás módja nem változott meg gyökeresen. Emiatt ebben a mérésben csak a kétmagos Motorola Xoom-mal tudtunk összehasonlítani (ha befut a WayteQ teszttábla, akkor természetesen a legnagyobb konkurencia mellékerül majd).

A processzor gyenge, a GPU viszont erőteljes
Természetesen nem meglepő, hogy a Tegra 2 fényes győzelmet arat az egymagos ALLWinner A10 felett, ám egy dolog nagyon figyelemre méltó. Nevezetesen, hogy a MALI 400-as GPU legyőzte az nVIDIA üdvöskéjét, ami még annak fényében is elgondolkodtató, hogy annak egy kicsivel több pixelt kell meghajtania. A próbák során tesztalanyunk minden gond nélkül lejátszotta a HD felbontású videókat a YouTube-ról, tehát videózásra tökéletes választás.

Fölény Quadrant alatt
Az IPS-ek csatájában fontos mérföldkő a fenti ábrán látható Quadrant eredmény, ugyanis a Concorde fölényesen legyőzte az xTAB-100s modellt (és a kis aTAB is csak azért tudott diadalmaskodni felette, mert lényegesen alacsonyabb felbontású a kijelzője). Érdekes lesz, ha megkapjuk a 100is-t, kíváncsiak vagyunk, hogyan alakulnak az erőviszonyok a frissített modell színre lépésével.

El kell még mondani, hogy a hétköznapi használatban a 9.7 IPS remekül használható, mindössze pár kisebb döccenést tapasztaltunk a működés során, de ez ugyanígy van a Xoom-nál is, tehát valószínű, hogy inkább az ICS a ludas ebben a dologban.

Tesztfotó
Az igazi sokk akkor ért minket, amikor megpróbáltunk a hátlapi kamerával fotózni. Nehezen hihető, hogy ez így kigördülhetett a gyárkapun, mert a képminőség egyszerűen botrányos, úgy néz ki, mintha olajfestményt nézegetnénk.

A Concorde akkumulátora 3750 mAh-s kapacitással rendelkezik, és a gyártó nem adott meg adatokat a készenléti időre vonatkozóan. Tesztünk során bekapcsolt Wi-Fi mellett 3-4 órán keresztül bírta szusszal a böngészést, ez nagyjából átlagos értéknek tekinthető. Ez az a pont, ahol a nagy vetélytárs xTAB-100is fölényes győzelmet arathat, abban ugyanis 8000 mAh-s telepet találunk.
 

Operációs rendszer, hozzáadott szoftverek

Tesztalanyunk egyik megnyerő vonása, hogy már az Android 4.0.3-s változatát futtatja, de a gyártó nem fektetett semmilyen energiát ennek testre szabására. Teljesen alap Ice Cream Sandwichet kapunk tehát, néhány extra szoftverrel megspékelve.

Az ICS asztala
A widgetek kínálata is az operációs rendszer beépített választékát jelenti, ami nem feltétlenül hátrány, hiszen a Google rendszerszoftvere számos kellemes minialkalmazással segíti a mindennapok munkavégzését. Természetesen a Play áruházból bármikor szabadon tudjuk ezeket bővíteni.

Gyári kínálat
Az alkalmazások listájában szerencsére találkozunk egy-két pozitív meglepetéssel. Van itt e-book olvasó szoftver (a jól ismert Aldiko), dokumentumok megjelenítését és szerkesztését lehetővé tevő program (Documents To Go), valamint alapszintű fájlkezelő. A multimédiás irányvonalat itt is hangsúlyozzák: 2160p-s felirattal büszkélkedik a Galéria, illetve Hi-Q MP3 Recorder néven egy hangrögzítővel is gazdagabbak leszünk.

Szoftverválaszték
Hasonlóan tehát a WayteQ xTAB-100s-hez, itt sem erőltették meg magukat a hozzáadott érték tekintetében, és ez elég szomorú. Jó lenne egy olyan középkategóriás tablettel összefutni, amelynek 60 ezer forint körüli árába ilyen extrák is beleférnek.

Összegzés, vélemény

Külön pénzért billentyűzetes tok is kapható (forrás: www.concordetablet.com)
Amennyiben eltekintünk a nálunk járt darab hibáitól, megállapíthatjuk, hogy a Concorde IPS-paneles táblagépe egész kellemesre sikeredett. Igényes, minőségi külseje megfelelően erős hardvert takar, a mindennapokban jól használható, főleg a friss operációs rendszernek köszönhetően. Adatkommunikációs repertoárja sajnos nagyon szegényes, és a programválaszték sem valami bőséges, de ezért az árért – úgy tűnik – még mindig kompromisszumokat kell kötni. Kíváncsiak vagyunk, hogyan áll helyt a WayteQ xTAB-100is-sel szemben, remélhetőleg hamarosan sor kerülhet az összehasonlításra.

Pro:
+ Android 4.0 (Ice Cream Sandwich)
+ jó grafikus teljesítmény
+ 2160p-s videólejátszás
+ jó minőségű kijelző
+ külső 3G modemek támogatása, USB host kábel az alapcsomagban
+ igényes anyaghasználat
+ aránylag kedvező ár

Kontra:
- nincs GPS és Bluetooth
- pocsék hátlapi kamera
- az akkumulátor lehetne erősebb is
- örültünk volna némi extra szoftvernek

A tesztgépet a Juventus Team-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. jocek
2012.06.18. 09:34
Tetszik és én is kiváncsian várom hogy, melyik éri meg jobban ez vagy a 100is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. aAron_
2012.06.18. 09:37
már régóta figyelem ezt a tabot, nagyon szimpatikus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. aAron_
2012.06.18. 10:03
+ egyetlen hibája szerintem a hátlapi kamera, felesleges
GPS, bluetooth jó, hogy nincs, 3G sem kéne nekem, telefonról kaphat wifi-t, ezektől csak drágább lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Krigg
2012.06.18. 10:46
Akksi sokat nyom a latba Wayteq iranyaban. Nem mindegy, hogy egy napig hasznalja az ember gond nelkul, vagy ket ora utan mar lesi a toltottsegjelzot, hogy mikor purcan ki a cucc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. LoGA
2012.06.18. 12:25
Nekem van ilyen tabom. Nem érdekelnek a milliamperórák, 720p-s HD videolejátszás wifis megosztásból 6 és fél órán keresztül simán ment. Napi 1-2 órás használatnál akár 3 napig is bírja kikapcsolás nélkül (standy-ban). Nekem a bluetooth hiányzik belőle. A hátlapi kamera véleményem szerint is teljesen felesleges. Lesz amúgy egy Plus változata nemsokára, bluetooth-al és GPS-el.
Szerintem ezért az árért korrekt kütyü, azért kíváncsian várom a WayteQ 100is tesztjét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. KaiotEch
2012.06.18. 13:22
Gyerekek ez 5mpx-es kamera? Hátőő talán 10 évvel ezelőtt elfogadható lenne az 1mpx alatti kategóriában... Ez volt a döntő, hogy nem veszek ilyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. hunmyke
2012.06.18. 13:55
KaiotEch, szerintem tizedleges dolog a kamera egy tabletbe. Legtöbben úgy is telefont használnak már fényképezőgépnek. Akik kicsit igényesebbek azok meg digitális fényképezőgépet. Ezen kár kiakadni. Főleg ha az árát is figyelembe veszem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. csigabigaf
2012.06.18. 14:34
Még a megjelenésének hírébe írtam be hogy vettem egy ilyet és írok róla pár sort.
Na ittvan pár sor:
2x garanciáztatás után különféle kijelzőproblémák után a harmadik készülék van nálam.
Az akksi az pontosan olyan mint ahogy itt leírták, mindegyik gép kb 4 órát tudott folyamatos, rendes használatban lenni, alvás vagy képernyő kikapcsolás nélkül. Ez nem filmnézés és nem is játék volt, hanem netezés és appozgatás, töltögetés telepítés, a szokásos androidos tötyörészés.
A garit különféle kijelzőproblémákból adódnak, az elsőt leszámítva a többinek mind van valamilyen pixelhibája, a fény is csúnyán befolyik itt ott.
Eddig minőségileg körülbelül a ZTE blade szintjét hozza tabletben.

Amit a legnagyobb negatívum, de nem lett nagyon kitesztelve:
A wifi, lehet hogy n-es de egy emelettel a router alatt, családi házban már rá se tud csatlakozni, ugyanezen a ponton minden laptop, acer netbook, ZTE blade, HTC desire, sony ericcson teló, PSP, akármi képes a csatlakozásra és a 15mbit netből olyan 3-4 mbit-et kirántani. Ez nem igazán akar csatlakozni, kifejezetten érdekes mert ahol mégis sikerül ott ez is kiszedi az a 3-4 mbitet.

Végeredményben nekem így is jó, de megemlítve netezésre nem használom, arra a netbook amit nem sokkal többért vettem jóval hatásosabb eszköz.
Fenntartásokkal nagyon jó gép, garancianélküli kínait mind leveri, az hogy van rendes szervíz és a szoftver rendbe van téve bőven megéri az a 15-20k-t amit megspórolnál kínai rendeléssel. Ha pedig többre vágyik az ember sajnos nincs választék 100k-alatt. (ebben a méretben)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hmmmmm
2012.06.18. 22:57
Hát a tesztet elolvasva én inkább gyűjtenék még egy kis zsetont, és vennék egy Asus Transformer TF300T-t. Igaz, hogy 2x annyiba kerül, de sokkal többet is ad. Nekem fontos a GPS, meg hogy azért normális képet tudjon csinálni. Az sem egy szuper fotós kütyü, de ez valami hihetetlen gagyi képet csinál.

Transformer-t is csak azért nem veszek, mert már megvárom az októbert és meglátom milyenek lesznek a Win8-as kütyük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. hmmmmm
2012.06.18. 22:58
No meg az üzemidőt nem is számítottam bele...az 10 órát bír, a dokkolóval 15-16-ot. Nem elenyésző szempont az akkuidő, és az a 3-4 óra valami hihetetlen kevés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hunmyke
2012.06.18. 23:28
hmmmmm, én is inkább a Win8-ra várok, valahogy nem mozgatnak meg igazán ezek a Droidos kütyük. Ipad 2-est tapicskolok napok óta (csak ideiglenesen van nálam) és messze jobban tetszik a Droidosoknál. Szóval októberig várok, arra lesz választék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. legyes
2012.06.19. 08:32
Szerintem itthon a Win8 tablet bukta lesz:
- túl lesz árazva
- kevés szoftver lesz rá (magyar még kevesebb)
- gyerekbetegségekkel fog küzdeni
(- nem ez az árkategória lesz)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csigabigaf
2012.06.19. 09:50
legyes: Jó eséllyel bizony, a win8 licenc 20k, az android 0-a.

Persze amikor majd bukásra kezd állni lehet jóárasítják, speciel én nem bánnék még egy HP touchpad szintá akciót
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hmmmmm
2012.06.19. 21:36
Hát pedig a ma bemutatott Microsoft "tablet" eléggé odabasz cuccoska

Ipad2 vs. droid kütyük közül én maradnék a droidnál. Ez a transformer tablet elég jól sikerült. Ha szerencsém van, akkor kapok egy Ipad2-t hamarosan...azt hiszem első dolgom az lesz, hogy meghirdetem valami aprós oldalon ))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. KaiotEch
2012.06.20. 21:33
Apple vs. Droid vitát ne indítsuk légyszi. iPad szmúszabb, droid meg szabadabb, oda másolgatsz róla cuccokat ahova akarsz, apple oldalon mindenhez iTunes kell és nem minden gépen tudod ugyan azt elérni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!