iPon Cikkek

Cooler Master Cosmos SE: igényes erődítmény játékosoknak

Dátum | 2013. 11. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ASRock szemrevaló gamer barebone PC-je után most egy nagyobbacska számítógépházat vizsgálunk meg közelebbről, méghozzá a Cooler Master kínálatából. A vállalat neve minden bizonnyal sokak számára cseng ismerősen, ugyanis a cég 1992 óta van jelen a számítógépes alkatrészek és kiegészítők piacán, ahol processzorhűtőkkel, tápegységekkel, számítógépházakkal és egyéb termékekkel képviselteti magát. A számítógépházak között remekül szellőző, HAF sorozatú modelleket éppúgy találunk, mint apró, Mini-ITX alaplapokat fogadó kuckókat, sőt, a belépőszintű megoldások sem hiányoznak a termékpalettáról. A felsőkategóriás PC házak szegmensében a Cosmos sorozattal képviselteti magát a gyártó, amelynek tagjai méltán váltak ismertekké és elismertekké az elmúlt évek során. Ebben a sorozatban hatalmas, torony formátumú számítógépházak találhatóak, amelyek remek szellőzésükkel, rengeteg bővítőhelyükkel és igényes felépítésükkel hamar belopják magukat az PC rajongó ember szívébe.
Cooler Master Cosmos 1000 és Cosmos 1010
A Cosmos család első tagja, a Cosmos 1000 több mint hat éve mutatkozott be, belépője pedig elég hatásosra sikeredett, ugyanis a tesztek többségében áradoztak róla, ami persze nem véletlen. A Cosmos 1000 aztán átesett néhány kisebb változáson, így készült belőle a Cosmos 1010-es modell is, ami elődjénél picivel jobb szellőzést kínált, ugyanis oldallapjára felkerült egy új szellőző, amely mögött egy 120 milliméteres rendszerhűtő ventilátor bújhatott meg. A szellőzés ezzel a lépéssel ugyan tényleg jobb lett, cserébe viszont búcsút kellett venni az oldallap belsejét borító zajszigetelő habszivacstól - egyéb komolyabb változásra azonban nem került sor.
Cooler Master Cosmos II
Cooler Master Cosmos II
Pár évvel később, 2012 januárjában megérkezett a Cosmos II is, ami hasonlóan igényesre és lenyűgözőre sikeredett, mint elődei, ennek megfelelően árcéduláján is borsos összeg szerepelt, illetve szerepel még manapság is. 2012 óta persze már eltelt némi idő, hiszen mindjárt 2014-et írunk, így várható volt, hogy ismét új taggal bővül majd a Cosmos sorozat, és nem is kellett csalódnunk, valóban így történt.
Cooler Master Cosmos SE
Cooler Master Cosmos SE
Szeptember folyamán mutatkozott be a Cosmos SE, amely ugyan szintén toronyháznak minősül, ám magasság, illetve mélység tekintetében már némileg szerényebb lett, mint korábban megjelent társai.
Az ablakos és a szellőzős kiadás
A kívül-belül feketére festett újdonság szellőzős oldallapos és plexi oldalablakos változatban egyaránt elérhető lesz, az előlap mögött megbújó rendszerhűtő ventilátorok kék LED-es megvilágítása pedig igény szerint ki-, illetve bekapcsolható annak érdekében, hogy senkinek se kelljen kompromisszumot kötnie.
Alfa Romeo 159 SW - Egyből ez a tetősín ugrott be
Alfa Romeo 159 SW - Egyből ez a tetősín ugrott be
Az ikonikus alumínium fogantyúkat, illetve az alumínium "lábakat" erről a modellről sem spórolták le. Előbbiek miatt oldalról úgy néz ki a Cosmos SE felső része, mint ha egy modern, tetősínnel ellátott sportkombi teteje lenne - például egy Alfa Romeo 159 SW-é. Persze ehhez nagyon kell hunyorítani, de a sziluettek azért ott vannak. A Cosmos SE összességében már első blikkre is egy vonzó számítógépháznak tűnik, ami tökéletesen halad az elődei által már kitaposott ösvényen. Hogy a látszat ezúttal csal-e? Ez rövidesen kiderül. Mielőtt azonban elkezdenénk az újdonsággal való ismerkedést, feltétlenül megmutatjuk, papíron mit kínál. Íme:

A Cosmos SE vonzó tulajdonságokkal rendelkezik, és árcédulája sem vészes, legalábbis a Cosmos II közel 100 000 forintos árához képest. Nyilván az árkülönbség meglátszik majd a termék egyes részein, de ha így is egy remekül használható, tágas, igényes felépítéssel rendelkező számítógépházat kapunk, akkor nagy baj nem lehet. A bevezető gondolatok után most már végre fejest ugorhatunk a mélyvízbe: következzen cikkünk főszereplője, a Cooler Master Cosmos SE. A következő oldalon a tartozékok mellett maga a számítógépház is bemutatkozik majd.
A Cooler Master Cosmos SE egy hatalmas dobozban érkezik, ami elegáns és informatív dizájnnal próbálja rabul ejteni az őt nézőket. A doboz hátoldalán a benne lapuló Cosmos SE minden fontosabb tulajdonságáról találunk információt, ráadásul képekkel illusztrálva, így az összkép mindenképpen kellemes.
A doboz belsejében a Cosmos SE mellett egy, a rendszer összeszerelését segítő felhasználói kézikönyvet is találunk, a tartozékok viszont nem itt, a házon kívül, hanem a számítógépház belsejében, egy kisebb kartondobozban lapulnak. A Cooler Master gépháza mellé bőségesen kapunk csavarokat, rezgéselnyelő gumialátéteket és kábelrögzítőket, sőt, az alaplaptálca távtartóihoz még egy adapter is jár, így ezeket a csavarokat egy egyszerű kereszthornyos, Philips típusú (vagy ha úgy tetszik, csillag) csavarhúzóval is a helyükre tekerhetjük. Ha nem lenne ez az apró adapter, akkor megfelelő méretű crowa vagy T-kulcs alkalmazására lenne szükség a biztonságos rögzítéshez. A sorban találunk még egy rendszerhangszórót és két érdekes fémlapot is: utóbbiak akkor jönnek jól, ha a ház előlapja mögött folyadékhűtő rendszer részeként működő hőleadó radiátort szeretnénk elhelyezni
A tartozékok szemrevételezése után ismerkedjünk meg cikkünk főszereplőjével, a Cosmos SE modellel is. A kívül-belül feketére festett toronyház impozáns méretben érkezik, mégis kevésbé mély és kevésbé magas mint a Cosmos széria legelső tagja, a Cosmos 1000. A 10,8 kilogrammos kuckó 263,8 milliméter széles, 569,4 milliméter magas és 524,4 milliméter mély - ilyen méretek láttán joggal gondolhatjuk, hogy van is hely benne bőségesen.
Az új számítógépház előlapján a HDD aktivitásról árulkodó LED alatt, ami egy plexicsík mögött helyezkedik el, három darab 5,25 colos bővítőhely látható.

A bővítőhelyek takarólemezei könnyedén kiszerelhetőek, elég csak a bal szélükön látható fogantyúkat egyenként meghúzni. Az előlap alsóbb részén nagyméretű, szűrővel ellátott szellőző látható, amely mögött két, kék LED-es világítással ellátott ventilátor lapul. Ezekre később még visszatérünk.

A ház hátulján a felső részen egy csavar látszik, amit kitekerve leszedhető a tetőlap. Lejjebb a hátlapi 120 milliméteres rendszerhűtő ventilátor szellőzőjét, illetve a három darab gumírozott furatot láthatjuk, amelyek a folyadékhűtő rendszerek külső hőleadó radiátorához futó csövek kivezetésében segítenek. A ház hátulján találunk még egy kivehető takarólemezt, amin két furatot alakítottak ki, és természetesen a hét darab PCI bővítőhely lemezei is szellőzőnyílásokkal vannak tele. Legalul a tápegység rögzítőkerete lapul, ami leszerelhető, majd a keret a tápegységgel együtt kényelmesen és gyorsan a helyére illeszthető.
A ház bal oldallapján a plexi oldalablakot figyelhetjük meg, a jobb oldallapon pedig egy domború motívum színesíti a képet. A ház alján és tetején két-két alumíniumfogantyú kapott helyet, amelyek az elmúlt évek során mindennemű túlzás nélkül a Cosmos sorozat védjegyévé váltak. A felső fogantyúkkal lényegesen könnyebb a nagy és súlyos házat elcipelni "A" pontból "B" pontba, az alsó, apró gumilapokkal is ellátott fogantyúk pedig a ház stabilitásáról gondoskodnak. Utóbbiak persze ahhoz is hozzájárulnak, hogy a ház a magasabban álljon, így a rendszer a jobb szellőzés érdekében alulról is kaphat elég friss levegőt.
Az oldallapok levétele után egyből hozzá lehet férni a tágas, igényesen kialakított belső térhez, ami számos érdekességet tartogat. Az alaplaptálcán Mini-ITX, Micro-ATX és ATX alaplapok felfogatásához szükséges furatok is vannak, és egy szerelőablak is a kínálat részét képezi. A hatékony kábelmenedzsmentet több gumírozott kivágás segíti, az alaplaptálca mögött pedig 34 milliméternyi hely van ahhoz, hogy a kábeleket esztétikusan, kényelmesen el lehessen vezetni.
A ház tetején és alján nagyméretű szellőzőket láthatunk, amelyek előtt szűrők találhatóak. A ház tetején lévő perforált fedél a hátoldal felől egy könnyedén kitekerhető csavar eltávolítása után egyszerűen leszedhető. A ház alján található szűrők közül a hátsót, ami a tápegység alatt helyezkedik el, egy mozdulattal el lehet távolítani, az első kiszereléséhez azonban le kell venni az előlapot.
Most pedig következzenek a bővítőhelyek! Itt igazán komoly meglepetésben lehet része annak, aki először találkozik a Cosmos SE-vel, ugyanis a termék belsejében nem kevesebb, mint 18 darab SSD meghajtó helyezhető el. A ház belsejében összesen 8 darab, 3,5 colos és 2,5 colos meghajtókat egyaránt fogadó fiók lapul, amelyek szerszámmentes szerelhetőséget biztosítanak.

Elég csak kipattintani a fiók alján található műanyag fület, a fiók oldala kihúzható, majd a 3,5 colos HDD beszerelése után az egész mehet a helyére. A 2,5 colos merevlemezeknél már nincs ilyen egyszerű dolga az embernek, ugyanis ezekhez az adattárolókhoz már csavarozni is kell egy keveset. Az egyes fiókok darabonként kettő, azaz összesen 16 SSD-t vagy mobil HDD-t nyelnek el. A fiókok közül 3 x 2 darabot a ház oldala felől, 1 x 2 darabot pedig a ház előlapja felől lehet elérni. Ezekben a fiókokban összesen 16 db 2,5 colos meghajtó fér el, de a ház jobb oldalán, az alaplaptálca mögötti részen két dedikált bővítőhely is fogadja az SSD meghajtókat, illetve a merevlemezeket. A ház jobb oldalán, az alaplaptálca mögötti részen további két bővítőhely is található, amelyekben két darab 2,5 colos meghajtó fér el.

Fontos tudni, hogy mennyi hely van a Cosmos SE-ben a videokártyák, illetve a CPU hűtő számára. Ha a HDD kereteket nem távolítjuk el, akkor 276 milliméternyi hellyel lehet gazdálkodni, de ha a HDD kereteket is kiszereljük, akkor már 395 milliméternyi hely áll rendelkezésre. Processzorhűtőből akár 175 milliméter magas példányt is ki lehet nézni, ugyanis még az is elfér majd a Cosmos SE-ben. Hűtés tekintetében abszolút jól áll a Cosmos SE, ugyanis gyárilag négy rendszerhűtő ventilátorral érkezik. Az előlap mögött két darab, egyenként 120 milliméteres átmérőjű légkeverő lapul, amelyekhez kék LED-es világítás is jár. Szerencsére a kék LED-ek fénye nem vakítóan erős - de ha mégis zavaró lenne a fényár, akkor azt könnyen ki lehet kapcsolni a ház tetején elhelyezett kapcsolóval. A ház hátulján egy 120 milliméteres, LED-es világítás nélküli ventilátor teljesít szolgálatot, a ház tetején pedig egy 140 milliméteres, ugyancsak LED-ek nélkül érkező légkeverő kapott helyet.
A 120 milliméteres átmérőjű légkeverők 1200-as percenkénti fordulatszámmal üzemelnek, zajszintjük pedig 17 dB(A), míg a 140 milliméteres átmérőjű példány 19 dB(A) zajszint és 1200 RPM-es fordulatszám mellett dolgozik. Ezek abszolút jó értékek, de ha szükséges, a légkeverők bármikor lecserélhetőek halkabb példányokra. Erre persze nem lesz szükség, de erről majd később.


Ha a rendszer hűtését javítani szeretnénk, úgy a tetőlapon egy második 140 milliméteres átmérőjű rendszerhűtő ventilátor is elhelyezhető, a HDD keretek oldalán pedig két 120 milliméteres átmérőjű ventilátor fér el. Az előlapi ventilátorokat akár egy 140 milliméteres átmérőjű légkeverővel is ki lehet váltani, az oldallapi szellőzővel ellátott modell esetében pedig egy további 120 vagy 140 milliméteres átmérőjű ventilátor alkalmazására is van mód. A Cosmos SE belsejében természetesen folyadékhűtő rendszerek is helyet kaphatnak. Az előlap mögött akár egy 360 milliméteres hőleadó radiátor is elfér, a ház tetején pedig egy 240 vagy 280 milliméteres hőleadó radiátort lehet elrejteni. Amennyiben szükséges, úgy a ház hátulján egy 120 milliméteres hőleadó radiátor is elhelyezhető. Lehetőség tehát van bőven, csak élni kell vele.

Végezetül már csak az előlapi portok maradtak, amelyek ezúttal a ház tetejére kerültek. Az előlapi portok között a szokásos fejhallgató kimenet és mikrofon bemenet mellett két USB 3.0-s port, illetve két USB 2.0-s port található. Egy szinttel feljebb, a bal oldalon a bekapcsoló gombot, a jobb oldalon pedig a reset gombot és a LED-es világítás kikapcsolásáért felelős kapcsolót láthatjuk.

A krómhatásúnak tűnő betétek tulajdonképpen plexibetétek, amelyek kéken világítanak, ha üzemel a rendszer. Amennyiben nincs szükség fényárra, úgy a ház belsejében található előlapi MOLEX tápcsatlakozót ne kössük be, így nem világítanak majd ezek a LED-ek.

Mielőtt továbblépnénk a tapasztalatokra, bemutatnánk az Eisberg 120L Prestige folyadékhűtő szettet is, amit a teszt idejérére a Cosmos mellé kaptunk.
A Cooler Master Eisberg sorozatát erősítő Eisberg 120L Prestige modell egy komplett, helytakarékos folyadékhűtő rendszer, ami rendhagyó módon feltöltő nyílást is kapott, csövei pedig szerelhetőek, ami nagyfokú szabadságot ad. Persze fontos megemlíteni, hogy ezáltal a hűtőteljesítmény nem növekszik, csak a flexibilitás javul. A szétszerelhető kivitelnek köszönhetően ez a folyadékhűtő szett moddolható, azaz a gyári csövek az adott konfiguráció igényeinek megfelelően helyettesíthetőek más, sokkal látványosabb csövekkel.

Az Eisberg 120L Prestige doboza igényesre sikeredett, oldalán pedig egy táblázat is helyet kapott, amely a folyadékhűtő szett legfontosabb paramétereit sorolja fel. A kartondoboz belsejében az összeszerelt, illetve folyadékkal is feltöltött folyadékhűtő szett mellett a különböző szerelési anyagok, illetve rögzítő keretek lapulnak. A szetthez kapunk két darab ventilátort, amelyekhez egy-egy gumikeret is jár annak érdekében, hogy a rezgések ne terjedhessenek át a számítógépházra.
A gyors üzembehelyezési útmutató mellett néhány tasaknyi kiegészítőt is rejt a csomag. Ezek között a különböző processzorfoglalatokhoz passzoló rögzítő keretek sorakoznak, természetesen a hozzájuk való csavarokkal együtt. Az egyik keret az AMD-s (Socket FM2 / FM1 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2), a másik az Inteles (LGA 2011 / 1366 / 1156 / 1155 / 1150 / 775) rendszereket veszi célba. A sorból persze a hővezető paszta sem hiányzik, ami a processzor felülete és a folyadékhűtő blokk alja közötti hőátadás hatásfokát próbálja hatékonyan javítani. A német tervezésű Eisberg 120L Prestige egy német szivattyút használ, amely halkan üzemel és nagy teljesítményt kínál. A szivattyú óránként akár 400 liternyi hűtőközeg megmozgatására is képes, hosszú élettartamáról pedig a kerámia csapágyazás és a kerámiatengely gondoskodik. A vízpumpa 25 dB(A) alatti zajszint és 3600-as percenkénti fordulatszám mellett üzemel (12 voltos feszültség esetén), élettartama pedig 50 000 üzemórára tehető.
A szivattyú egy mikrocsatornákkal ellátott, rézből készült talpazat felett helyezkedik el, ami a processzor hőjét próbálja minél hatékonyabban átadni a csatornákban áramló folyadéknak.
A mikrocsatornák hatalmas hőleadó felületet képviselnek, így a hűtőközeg remek hatásfok mellett tudja átvenni és elszállítani a CPU által termelt hőt. A folyadékot a JetStream Technológia jóvoltából a szivattyú befecskendezi a mikrocsatornákba, ahonnan az gyorsan távozik a hőleadó radiátorhoz.

A folyadékhűtő blokkból és szivattyúból álló tömb 65,71 x 66 x 66,95 milliméteres mérettel rendelkezik, tetején pedig egy betöltőnyílás is helyet kapott, ahol pótolható a folyadék, ha szükséges. A tömböt két flexibilis cső köti össze a hőleadó radiátorral, a kötések pedig bonthatóak, ami szokatlan dolog a kompakt folyadékhűtő rendszerek szegmensében. A hőleadó radiátor 156 x 124 x 30 milliméteres mérettel rendelkezik és két darab, egyenként 120 milliméteres átmérőjű légkeverőt fogad.

A légkeverők 12 voltos üzemi feszültség mellett 1600-as percenkénti fordulatszámmal pörögnek, így óránként 102,5 köbméternyi levegőt tudnak megmozgatni, méghozzá 20,5 dB(A) zajszint mellett. A ventilátorok kerete alá - ahogy fentebb már említettük - egy-egy gumikeret is jár, így a rezgések nem terjedhetnek át a rendszerre.

Az Eisberg 120L Prestige tehát igazából egy olyan kompakt folyadékhűtő szett, amely tökéletesen alkalmas a gyári processzorhűtők hatékony kiváltására. A teszt alkalmával kiderül, ez valóban így van-e. Kellemetlen tapasztalat Azonban mielőtt még nekilátnánk a tesztelésnek, feltétlenül meg kell említenünk egy kellemetlenséget. Az Intel processzorokhoz készített lefogató kerethez egy rendkívül vékony, menetes csavart mellékeltek, amely az alaplap furataiba pattintható műanyag anyacsavarba illeszkedik. A gyártó felhívja rá a figyelmet, hogy "ne tépjük meg" a csavart, mert károsodhat a menet. Mi az összeszerelés alkalmával vigyázva húztuk meg az említett tőcsavart, ám a rugós csavar tekerésével a műanyag anyába illeszkedő tőcsavar is elfordult, így a négy közül az egyik csavar menete megadta magát.

A menet sérülése miatt a csavar csak körbe-körbe forog, nem húzható meg, így nem is tart megfelelően. A kiesett csavart kreatív megoldással pótoltuk, de most nem is ez a lényeg. A baj az, hogy ennél óvatosabban nem igazán tudtunk volna eljárni, így felmerül a kérdés: Valóban érdemes néhány forintot spórolni, ahelyett, hogy normális, strapabíró csavarokat mellékelnének a szetthez? Az AMD-s rögzítő kerettel és a hozzá való csavarokkal legalább nincs baj, de csak azért, mert ott az adott alaplap fém hátlapi lemezébe kell beletekerni a mellékelt csavart.
Az alkatrészek beszerelése közben szerzett tapasztalatok A Cooler Master Cosmos SE könnyedén, többnyire szerszámok nélkül szerelhető. Persze a kézzel is kitekerhető csavarok többségéhez első alkalommal kelleni fog egy csillagcsavarhúzó, hiszen ezeket gyárilag - a szállítás miatt - eléggé erősen meghúzzák, így puszta kézzel nem lehet őket kicsavarni. A meghajtók és a bővítőkártyák egyébként szerszámok nélkül beszerelhetőek a rendszerbe, de az alaplap, a tápegység és a 2,5 colos meghajtók esetében mindenképpen kelleni fog egy csavarhúzó.
Ebben az esetben érdemes
Ebben az esetben érdemes "L" alakú csatlakozóval ellátott SATA adatkábelt használni
A ház belsejében viszonylag könnyen hozzá lehet férni mindenhez. Az alaplap beszerelése egyszerű, a tápegység kábeleinek elvezetése pedig zökkenőmentes, hála az alaplaptálcán kialakított gumírozott kivágásoknak. Az örömbe azért némi üröm is vegyül: ha olyan alaplapot választunk, amelynél a SATA portok 90 fokkal el vannak forgatva, akkor a HDD keretek széle miatt nehéz lesz a helyére csatlakoztatni a SATA adatkábeleket. Némi ujjgyakorlattal megoldható a feladat, de akkor is kényelmetlen a dolog. A bővítőkártyák beszerelése, illetve a tápegység beszerelése nem jelent problémát, sőt, az adattárolók is könnyedén a helyükre pakolhatóak.
A ventilátorok bekötése, illetve a ház különböző kábeleinek a bekötése zökkenőmentes: mindenhol elég hosszú kábel áll rendelkezésre, sőt, néhány kábel túlságosan is hosszú, de ez nem baj - inkább ez, minthogy a szükségesnél 1 centiméterrel rövidebbek legyenek.

Szerelés alkalmával a SATA portoknál tapasztalt problémától eltekintve nem volt baj. Az Eisberg 120L Prestige folyadékhűtő szett is remekül elfért a házban, igaz, a hőleadó radiátort nem tudtuk úgy beszerelni, hogy a csövek felfelé, a tető felé nézzenek, mert útban volt a gyári tetőventilátor. Ráadásul a folyadékhűtő rendszer csövei hozzáértek a plexi ablakhoz, ami emiatt karcos lett belülről - ilyesmire nem árt odafigyelni. A kábelek kényelmesen elfértek az alaplaptálca mögött, igaz, elrendezésükkel lehetett volna még egy kicsit foglalkozni, hogy az összkép még esztétikusabb legyen. Zajszint és melegedés A Cosmos SE gyári rendszerhűtő ventilátorai halkan és hatékonyan szellőztették át a házat, abszolút nem generáltak hallható zajt. A rendszerhűtő ventilátorok csekély zaját minden esetben elnyomta a processzothűtő ventilátorának zaja, illetve az Eisberg 120L Prestige vízpumpájának motorzaja, és a hőleadó radiátorra szerelt két ventilátor igen erősen hallható szélzaja. Az Eisberg 120L Prestige esetében, amikor a szivattyú 12 voltról üzemelt, viszonylag erős, magasabb frekvenciás motorhang hallatszott ki a házból, amire nem lehetett nem odafigyelni. Ha a szivattyút 7 voltra kötöttük, a zajszint alacsonyabb lett, így már nem volt annyira zavaró, de azért picit odafigyelve ekkor is hallottuk. A hőleadó radiátor ventilátorai folyamatosan zajongtak, de ők leginkább azért, mert az általuk megmozgatott levegő a radiátor lamellái között lelassult és feltorlódott. Akárhogy is szépítjük a helyzetet, a folyadékhűtő rendszerrel ellátott konfiguráció sajnos észrevehetően hangosabb volt. A probléma a szivattyú 7 voltra kötésével és a hőleadóhoz tartozó gyári ventilátorok lecserélésével javítható. Tesztek Annak érdekében, hogy kiderüljön, mennyire hatékony a Cosmos SE szellőzése, elvégeztünk néhány egyszerű és gyors tesztet. Első körben gyári processzorhűtővel, majd a korábban bemutatott Eisberg 120L Prestige folyadékhűtő szettel is megnéztük a hőfokokat, így az is összehasonlítható, mit tud a kompakt folyadékhűtő szett a gyári processzorhűtőkkel szemben. A mérésekhez egy Intel és egy AMD konfigurációt egyaránt bevetettünk. A tesztek alkalmával az alábbi komponensek kerültek a Cooler Master SE-be Processzor: Intel Core i5-4570 AMD A10-5800K Proceszorhűtő: Gyári dobozos Intel vagy AMD CPU hűtő Cooler Master Eisberg 120L Prestige Alaplap: ASUS Maximux VI Formula Gigabyte F2A85X-D3H Rendszermemória: 2 x 4 GB DDR3-1866 MHz (CL9) (Az Intel tesztkonfigurációnál DDR3-1600 MHz-es órajelet alkalmaztunk) Videokártya: GeForce GTX 760 Merevlemez: Western Digital Caviar Black 500 GB Tápegység: Enermax Modu 87+ 520W Operációs rendszer: Windows 7 x64 SP1 Egyéb: Friss BIOS-ok, friss driverek, friss tesztprogramok Most pedig következzenek a mérések eredményei. Az alábbi diagramokból kiderül, melyik konfiguráció milyen hőfokok mellett üzemelt. Íme:
A Cosmos SE szellőzésére a fenti eredmények alapján aligha lehet panasz. Korábban, amikor az ASRock dizájnos barebone számítógépét teszteltük, ugyanazt a HDD-t, processzort, processzorhűtőt és videokártyát használtuk, így a friss eredmények összehasonlíthatóak a régiekkel - még ha ez a méretbeli különbségek miatt nem is teljesen sportszerű dolog. Íme a korábbi táblázat, csak, hogy lássuk mi a különbség egy tágas és egy kompakt ház között:

A régi és az új eredményeket összehasonlítva remekül látszik, mennyit jelent egy jól szellőző, tágas számítógépház. Persze a Cosmos SE jóval több helyet foglal és kevésbé hordozható, mint az ASRock M8, de valamit valamiért, ugye. Az Eisberg 120L Prestige folyadékhűtő szett összességében jól teljesített, ám komolyabb előnyt inkább az AMD-s tesztrendszer esetében kínált. Az Intelesnél túl sokat nem tudtunk belőle profitálni, ami az alacsony hőtermelésű Haswell processzornak, illetve az IHS alatt lapuló gyenge minőségű pasztának köszönhető. Utóbbi miatt hiába a jobb hűtőteljesítmény, ha a CPU magja és az IHS lapka között továbbra sem túl hatékony a hőátadás. Az AMD processzor esetében jó volt látni, hogy akkor, amikor a szivattyú 7 voltos feszültségről üzemelt, akkor is jobb hőfokot sikerült elérni, mint a gyári CPU hűtővel. Ez azért jó, mert míg 12 volton hallható a szivattyú kissé zavaró motorzaja, addig 7 voltos feszültség alkalmazása mellett már inkább csak a hőleadó radiátorra szerelt ventilátorok zajonganak, a hűtőteljesítmény azonban nem csökken számottevően. Az Eisberg 120L Prestige igazából hozta a tőle elvárható szintet, de hasonló teljesítményt sajnos egy minőségibb, levegővel dolgozó CPU hűtő is nyújtani tud, ráadásul alacsonyabb zajszint mellett.
A Cooler Master Cosmos SE egy igazán igényes, remek felszereltséggel érkező számítógépház, amelynek minden részletét aprólékosan kidolgozták a tervezők. Persze, ahogy az a teszt során kiderült, egy apró hiba azért becsúszott a számításokba: a 90 fokkal elforgatott SATA portokat használó alaplap esetében a SATA adatkábel csatlakoztatásához alig volt hely, de a problémát azért sikerült megoldani.

Ettől eltekintve csak csupa jót tudunk mondani a Cosmos sorozat legfrissebb számítógépházáról, hiszen szellőzése remek, bővíthetőségét abszolút nem érheti kritika és dizájn tekintetében sincs semmi szégyenkeznivalója. Az elegáns Cosmos SE erősebb gamer konfigurációk építésére tökéletesen alkalmas, és még a folyadékhűtő szettek beszerelését is támogatja - nem is akárhogy.
Ablakos és szellőzős kiadás egyaránt létezik
A Cosmos SE a maga 51 900 forintos ajánlott végfelhasználói árával remek választás lehet, hiszen bár szerényebb tulajdonságokkal rendelkezik, mint a Cosmos II, ám így sem kényszeríti elfogadhatatlan kompromisszumok meghozatalára leendő tulajdonosát. Tapasztalataink alapján mindenképpen odaítéljük az újdonságnak az ajánlott vétel címet, hiszen alaposan megdolgozott érte. Ár-érték nem lesz, de a maximalistáknak mindenképpen érdemes figyelembe venni választáskor, nem okoz csalódást.
Cooler Master Cosmos SE
Cooler Master Cosmos SE
A tesztben szereplő Cosmos SE számítógépház és az Eisberg 120L Prestige folyadékhűtő szett a Cooler Master hazai képviseletétől, az ASUS Maximus VI Formula alaplap pedig az ASUS hazai képviseletétől érkezett. Ezúton is köszönet értük!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

42. hpeter105
2013.11.11. 10:10
Szép!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Feris
2013.11.11. 10:13
"A Cosmos SE a maga 51 9000 forintos ajánlott végfelhasználói árával" Jó drága , egy pici elírást véltem felfedezni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. J.o.k.e.r Feris
2013.11.11. 10:57
Igen, kicsit megszaladt a nulla!
Köszi, hogy szóltál!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. ThomasStev...
2013.11.11. 11:27
Akkor inkább CORSAIR Carbide Air 540
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. DogTheDog
2013.11.11. 11:42
Meg nem lattam eloben,de mar alig varom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. tb.smile
2013.11.11. 12:08
Ha cserélem egyszer a CM Stacker-t, akkor csak erre. Bár a HAF-X is egy csoda de az még mindig túl ormótlan nekem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. DJxsanyi3x...
2013.11.11. 14:18
Ha már ez az ár, akkor inkább Corsair 650D....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Beatmad
2013.11.11. 14:51
én 20-nál többet nem adok egy házért, inkább a belevalókra áldozok többet.
egy olcsóbb is tudja azt aerodinamikailag amit kell, csak kicsit egyszerűbben néz ki vagy még jobban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Asagrim Beatm...
2013.11.11. 15:07
Nincs olyan ház 20-ért amibe beleférne az a cucc, ami ebbe simán. Az már más téma hogy még ezt figyelembe véve is drága.

Ha ilyen házba léghűtést használnál, akkor értelmetlen volt ilyen házat venned.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Zabalint
2013.11.11. 16:09
Beatmad:
Én meg 10-et sem adnék házért (táp nélkül értve), igaz én nem is vennék felső kategóriás gépet.

Szvsz kb. az a reális, ha a gép árának 10%-át teszi ki a ház, félelmetes elképzelni, milyen cucc lehet egy 520 ezres gépben :-) Ez már bőven workstation árkategória.

Megint más kérdés, hogy biztos van aki egy jó házzal elvan 10 évig, miközben 4-szer teljesen lecseréli azt, ami benne van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. jocek
2013.11.11. 16:42
Szép. Viszont engem egyrejobban vonzanak az matx / itx konfigok, eltudnék képzelni egy cosmos-t itx méretben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. codex
2013.11.11. 19:33
Ez nagyon nem néz ki rosszul, bár nálam a cm storm trooper az atayaisten. Kár, hogy nem lehet már itt iponon kapni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Vazzee
2013.11.11. 20:40
Az ilyen hazaknal meg mint pl az elobb emlitett CM storm troopernel is azt kell eslosorban megfizetni, hogy minden olyan dolgot igyekeznek kigyomlalni, ami egy 20k alatti haznal idegesito tud lenni. Foleg apro dolgok, de ha sok van beloluk, akkor elkepesztoen az ember agyara tudnak menni.

Szo mondhatni, ezek a hazak sokkal elhetobbek, mint a 20 alattiak.

Nalam a portalalnitas es a konnyu szerelhetoseg volt a lenyeg.

Ezt a CM stormmal meg is kaptam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. madcaptain
2013.11.12. 06:01
Feleslegesen nagy dog, 35-ert kerjuk kisebben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Asagrim
2013.11.12. 08:55
Vazzee

"... az elobb emlitett CM storm troopernel is azt kell eslosorban megfizetni, hogy minden olyan dolgot igyekeznek kigyomlalni, ami egy 20k alatti haznal idegesito tud lenni."

Nem értek egyet. CM Storm troopert már tucatszor szedtem szét meg raktam össze. Ezeknél annyi a lényeg, hogy szemrebbenés nélkül belevághatsz 30-40 kilóra való anyagot, anélkül hogy nyomorogni kellene benne; emiatt nem is értem, hogy miért pont "játékvízzel" kellett tesztelni ezt a házat, bár érthető hogy nincs mindenkinek elfekvőben 3x120-as radiátora stb. Én ennek a háznak az árát azért sokallom marhára, mert nem full torony, csak sima 7 slotos midi torony, és semmi extra szolgáltatása nincs, a ház csak van, minden extra nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. tb.smile
2013.11.12. 10:04
@Asagrim
Igazad van abban ,hogy a nagy hely és a kényelmes szerelhetőség előny ezeknél a házaknál. Valakinél viszont ez szempont is. Például nálam aki megunta ,hogy milliméterekkel kell vacakolni ha csak a CPU hűtőt vagy a tápot kell is cserélnem. ( a komplett összeszerelésről már nem is beszélve.
Anno pont ezért vettem meg a CM Stacker-t. Nem volt olcsó de már a harmadik full konfigot "nyúzom" benne méghozzá léghűtéssel. Állítom, hogy halkabb mint a víz (legalább is abban a kategóriában amire még ésszerűnek tartom költeni).
A midi elnevezést meg nem teljesen tartom helyénvalónak ,hiszen csak pár centis eltérések vannak az enyém (ami anno a legnagyobb kapható házak egyike volt és ma is csak ritkán kapni nagyobban viszont legalább 5x annyiért) és az SE között.
És valóban nem olcsó ,viszont a drága az a Cosmos II, és mennyivel is nyújt többet 2x olyan magas áron?

Az meg ,hogy kinek melyik ház tetszik teljesen szubjektív. Nekem például nagyon nem jönnek be az agyon dicsért Corsair-ek. Kiállításra tökéletesek lennének és a tulajdonságaikkal sincs baj, de nekem nem szobadísz kell hanem egy házikó a vas alá, ami azért ne egy Codegen legyen viszont ne is kelljen 26 és fél ajtót kinyitni rajta ha be akarok dobni egy lemezt vagy egy pendrive-ot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Asagrim tb.sm...
2013.11.12. 11:18
Lehet úgy is problémamentesen szerelhető egy ház, hogy nem kong az ürességtől. Egy 21 ezer forintos Xigmatek Midgard II-t semmivel sem problémásabb szerelni, mint az előbb említett Storm Troopert, csak utóbbiba több dolog fér.

De ahogy ennél a háznál olvashatod, a helykihasználtság sincs hatékonyan megoldva, SATA kábelekkel gondok vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. zodiac83
2013.11.12. 11:30
Hát nem is tudom. Persze ízlések és pofonok, de egyelőre csak az első oldalon a (vissza)"fejlődéstörténeti" képeket nézegetve az eredeti Cosmos még kifejezetten tetszik, a Cosmos II már határozottan nem, ez az SE pedig nálam már lassan az ocsmány kategória. Az Alfás párhuzam előtt értetlenül állok, de hát Jokert valamiért erre emlékezteti, nincs ezzel végül is semmi baj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. xCube
2013.11.12. 12:59
Érdekes ez az olcsó verzió, sajnos minden olyan tulajdonságát sikerült kigyomlálni a Cosmos II -nek, amiért megéri sok pénzt áldozni egy házra. Az oldallap csúsztatós rögzítése 52k -ért nekem kicsit gagyi, és úgy összességében az egész ház olyan maximum 40k -s hatást kelt. Hogy szép-e azt mindenki magának dönti el, nekem tetszik a design, nem véletlen, hogy az egyik elődben lakik a gépem.

És itt jön elő a másik problémám, ami konkrétan a cikk felvezetésével kapcsolatban vett elő:

J.o.k.e.r! Miért hagytad ki az elődök közül a Cosmos S modellt? Az első széria csúcsa volt. Az első két modell előszeretettel főzte a merevlemezeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. tb.smile
2013.11.12. 20:45
"De ahogy ennél a háznál olvashatod, a helykihasználtság sincs hatékonyan megoldva, SATA kábelekkel gondok vannak."

A megoldás olyan egyszerű mint egy faék (gyanús is volt csak reggel átfutva gyorsan a cikket nem jöttem rá), a HDD keretek modulárisan távolíthatók el. Tehát összesen 3 részletben szedhetők ki a házból így elég azt kikapni ami útban van. Egyébként erre külön a cikkben is fel van hívva a figyelmünk csak ott a hosszabb VGA-kra való hivatkozással. Nem is értem miért nem volt ez evidens ez esetben is.
Persze az sem került volna túl sokba ha egy centivel több helyet hagynak ott, de ez már tényleg szőrszál hasogatás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. tb.smile
2013.11.12. 20:48
http://youtu.be/tE_sQ3TXsj0

Ez talán így működőképesebb... 3:19-től látható amiről beszéltem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. enisherpa
2013.11.12. 21:16
Ennyiért nem kell. Akkor inkább egy SHARKOON Tauron, vagy valami olcsóbb. 25k-t simán megadnék érte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Asagrim
2013.11.13. 11:08
tb.smile

"Persze az sem került volna túl sokba ha egy centivel több helyet hagynak ott, de ez már tényleg szőrszál hasogatás."

Ennyi pénzért nincs olyan hogy szőrszál hasogatás. Szinte másfélszer annyiba kerül mint amennyi indokolt lenne, ezek után a legapróbb hiba is inkább ellenérv a vásárlásra. Azt meg erősen ellentmondásos megoldásnak vélem, hogy szabaduljak meg több meghajtóhelytől annak érdekében hogy több SATA kábelt tudjak bedugni.

enisherpa

"BMW? Ennyiért nem kell, akkor már inkább Suzuki Swift."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. codex
2013.11.13. 11:20
Továbbra is inkább a Storm Trooper 48k-ért. Szerintem jobban megéri. Persze kinek mi az igénye, meg ennyi pénzért ugye már a külső is számít, az meg megint egyéni ízlés dolga.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. tb.smile Asagr...
2013.11.14. 00:34
@Asagrim
Szerintem meg pont 5x kerül többe mint amennyit a pénztárcám jelenleg elbír ,így nekem 5x több az ára mint ami indokolt lenne
Az is igaz, hogy az általam belinkelt video-tesztet végignézve találtam más (valóban fontos) hiányosságot ami miatt túlárazottnak lehet nevezni.
Viszont hiába érzed ellentmondásosnak a meghajtóhelyektől való megszabadulást egy-két SATA csati miatt, mert ha hosszú VGA-t veszel úgyis kénytelen vagy megtenni. (Lehet azzal jönni, hogy más kisebb házaknál nem így van, viszont ott nincs is ennyi opcionális HDD hely, hanem kapsz hármat aztán keziccsókolom.) Amúgy meg kétlem, hogy ember él a földön aki 18 SSD-t és 8 3,5-es HDD-t használna bármilyen asztali konfigurációban .
A beépítő keretek nem azért vannak a gépekben ,hogy mindet kötelezően fel is használd, hanem, hogy legyen lehetőséged rugalmasan személyre szabni a házikót. Mint ahogy a CPU-hűtőkhöz sem azért van 3-4féle lefogató, hogy mindet megpróbáld ráerőltetni egyszerre, csak azért mert 20-25 ezer forintért nehogy már a dobozban rothadjon

Ha valóban ok kell arra ,hogy miért drágább mint ami reális lenne akkor ott a csodálatos 3 db kivehető előlapi panel amik közül egyik sincs perforálva , cserébe az egyik venti harmad részét eltakarja a legalsó. Ez bizony hiba és nem is kicsi. Ettől persze kétlem, hogy bármi is megfőne a gépben viszont ezen azzal sem segítesz ha nem raksz bele valamit ami amúgy jár hozzá. Ez egyszerűen figyelmetlenség. Na ez valóban egy ok, a másik csak szőrszálhasogatás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. grog
2013.11.14. 12:52
"Amúgy meg kétlem, hogy ember él a földön aki 18 SSD-t és 8 3,5-es HDD-t használna bármilyen asztali konfigurációban ."

Az enyémbe 28 darab 3,5"-es van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Asagrim grog
2013.11.14. 13:35
Nekem is foglalt mind a 7 SATA portom ... szóval megint magából indult ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. grog
2013.11.14. 15:18
Én is rég keresek egy jó nagy házat, de nem egyszerű, így kettő van összekötve egyenlőre. 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. codex
2013.11.14. 17:25
Corsair Fulmo GT?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. codex
2013.11.14. 17:26
Az jó nagy, pont erre kitalálva mint ami neked kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. DogTheDog codex
2013.11.14. 17:34
Az Enermax Fulmo GT sem nagyobb a CM Cosmos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Butchy
2013.11.14. 17:40
grog te most próbálod letölteni az internetet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. legyes
2013.11.14. 23:37
Enermax táp egy Cooler Master házba? Szentségtörés...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. tb.smile
2013.11.15. 11:05
@Asagrim

7 sata port még nem jelent 8 HDD-t és 18 SSD-t ... szerintem.
És valóban magamból indultam ki mert magamat legalább ismerem. De ha a nagy átlagot vesszük akkor még mindig megáll a felvetésem ezzel kapcsolatban.
Továbbra is kétlem, hogy átlagos (értsd: nem szerverként üzemelő) asztali konfig esetében probléma lenne pár HDD hely mínusz.

@grog
28 HDD az valóban szép. Véleményed szerint te asztali gépként használod mindezt? Ne érts félre kérlek, mert nem áll szándékomban kötekedni, de úgy gondolom ez azért nem minősül asztali felhasználásnak.
Ha viszont azt mondod, hogy neked ezeken mind saját személyes adatok (fotók, videók, munkával kapcsolatos dolgok) és "biztonsági másolatok" vannak, akkor megemelem a kalapomat.

Egyéb iránt mindenki előtt aki nem mini-szerverként használja ennyi merevlemezzel. Tévedni emberi dolog és nem szégyen beismerni ha így van ... de csak ha így van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. grog
2013.11.15. 11:11
@tb.smile

Falusi nettel bajos volna szerverként üzemeltetni.
Én rákötök neked a 7 sata portra 35 winyót, mivel tavaly úgy voltak bekötve és annyi volt.Csak lecseréltem nagyobbakra, ezért csak 28 darab.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ThePoweR grog
2013.11.15. 11:23
Mire kell annyi? Videóvágással vagy szerkesztéssel foglalkozóknak valóban kellhet ennyi, de más esetet nem nagyon tudok elképzelni. Esetleg még képszerkesztés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tb.smile
2013.11.15. 11:45
@grog
Szerverhez nem feltétlenül kell net. Működhet helyi hálón át is . Viszont ez már tényleg kötekedés úgyhogy elnézést érte

@ThePoweR
Teljesen mindegy miért rak valaki ennyi HDD-t egy gépbe. Lehet ez akár hobbi is vagy egy kihívás amit megold ezzel. Nem vagyunk egyformák.
Mondjuk pusztán az ismereteim tágítása miatt engem is érdekelne egy picit, de ha nem tudom meg akkor sem fogok a kardomba dőlni és kevesebbre sem fogok emiatt tartani senki .

Viszont ha csak azt nézzük , hogy valaki RAID-be kötve használja , akkor máris egy "átlag" duplájával kell számolnunk. Ez esetben már nekem is 8 eszköz lenne a gépben 4 helyett. Persze az is kérdés ,hogy van e annyi igazán nagyon fontos adatom amit minden áron klónoznom kéne ,hogy ne vesszen el. Van akinek van és nem is egyszer van leklónozva neki. De ez már megint nem egy átlagos asztali felhasználás szerintem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ThePoweR tb.sm...
2013.11.15. 12:05
Engem is csak kíváncsiságból érdekel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. HentaiZ
2013.11.16. 19:05
@grog
NAV -val egyeztettél már időpontot, vagy rajtaütésszerű lesz a találka?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. grog
2013.11.16. 21:27
HentaiZ

Már voltak,és nem találtak semmi olyat ami miatt le kellet volna foglalni a gépemet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller tb.sm...
2013.11.16. 23:03
De épp ez az, mindenkinek más az igénye. Én sokáig meg voltam elégedve egy 40 gigás pici SSD-vel, miközben volt már több videókártya, hálókártya, hangkártya, hatalmas hűtők, ezerféle kacat a gépemben. Ismerősöm amikor belenézett a gépembe egyből azt kérdezte hol van a NAS-om, mert nem igaz hogy ilyen kicsi háttértárom van összvissz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zabalint tb.sm...
2013.11.17. 10:02
A nagy átlag nem is vesz 20 ezer fölött házat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!