iPon Cikkek

Cooler Master gépházak a szorítóban

Dátum | 2012. 08. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Négy számítógépház járt nálunk a Cooler Mastertől, amelyeket az elkövetkező néhány oldalon keresztül alaposan szemügyre is veszünk. Főleg a legközkedveltebb kategóriával, a közepes tornyokkal foglalkoztunk, de lesz a kínálatban egy mini-ITX-es példány is.


Mielőtt megismerkednénk magukkal a termékekkel, vessünk néhány pillantást az alábbi táblázatra, amely a házak legfőbb technikai paramétereit összesíti.

A táblázat nagyítható!
Ahogy az a fentiekből is látszik, főleg jól felszerelt, jól bővíthető, kedvező árcédulával rendelkező számítógépházakról van szó. A következő néhány oldalon igyekszünk alaposan kivesézni őket, hogy az esetleges hibáikra is fényt derítsünk.

Most pedig ismerkedjünk meg a szereplőkkel egyenként.

Elite 120 Advanced

Kezdjük a sort a legkisebb versenyzővel, az Elite 120 Advanced modellel, amely nem csak kompakt, de erős asztali számítógép építésére is lehetőséget ad.

1.2.
A termék egy egyszerű kartondobozban érkezik, ami önmagában nem túl izgalmas. Az egyszerű csomagolást viszont azonnal el is felejtjük, ahogy kibontjuk a dobozt: a belsejében egy igényes, apró számítógépház lapul, amelyhez a leírása alapján nagy reményeket fűztünk.A ház belsejében, némi gyorskötözővel rögzítették a termékhez tartozó kiegészítőket, illetve kellékeket, így ne ijedjünk meg, ha ezeket nem találjuk meg a dobozban. Ott a házon kívül csak egy leírás kap helyet, amely némi információt ad a termékkel kapcsolatban. A házban található visszazárható tasakban minden apróságot megtalálunk, ami csak a szereléshez kellhet. Külön extra, hogy az alaplap rögzítésére szolgáló távtartókhoz kapunk egy kis adaptert is, amely lehetővé teszi, hogy az alap esetben csak kulccsal vagy crowa fejjel behajtható távtartókat egyszerű „csillagfejű csavarhúzóval” csavarjuk a helyükre. A csomagban a szükséges anyacsavarok is jelen vannak, igaz, ezekre a 3,5”-os és 5,25”-os meghajtók rögzítésekor nem lesz szükség, hiszen ezek szerszámmentesen rögzíthetőek. A tartozékok között ezeken kívül két sínt is találunk, amelyekkel egyetlen 3,5 colos adattároló szerszámmentes beszerelésére van mód. A 2,5"->3,5" átalakító kereteket, amelyek összesen 4 darab 2,5"-os adattároló beszerelésére adnak módot, a ház belsekében, a 3,5 colos bővítőhelyekbe illesztve találjuk, ugyanis ezek tartozékként járnak. A gyártó néhány gyorskötözőt is mellékelt a termékhez, így a kábelek esztétikus elrendezésére is van mód – persze ez a rendkívül kevés hely és a sok kábel miatt olykor gondot okozhat.

1.2.3.4.5.6.A tápegységet egy külön kis fém keretbe kell beszerelni – ezt először a tápegységre kell rögzíteni, majd a helyére tolhatjuk, mint egy fiókot, ha az alaplappal kapcsolatos szerelési munkálatokkal már készen állunk. Fontos szem előtt tartani, hogy processzorhűtőből maximum 65 milliméter magas példányok alkalmazására van lehetőség, ugyanis a tápegység belóg az alaplap fölé. A házban két darab PCI bővítőhelyet is találunk, ezekhez ugyanolyan, kézzel is könnyedén kitekerhető csavarok járnak, mint amilyenek a ház borítását is rögzítik. A gyárilag betekert csavarokhoz azért elsőre kelleni fog egy csavarhúzó. Bár az alaplapokon (m-ITX) csak egy bővítőhely lesz, a Cooler Master gondolt a nagyobb videókártyákra, ezért a két slotnyi hely a házban.

7.8.
Az előlapi portok között két darab USB 2.0-s csatlakozót és a szokásos audió kimenetet találjuk - ezek a ház előlapjának bal szélén foglalnak helyet. A jobb szélen egy USB 3.0-s port is megbújik, plusz itt találjuk a bekapcsoló- és reset gombokat is.

9.10.11.A bővítőhelyek között három darab 3,5 colos és egy darab 5,25 colos formátumú helyet találunk – előbbiek természetesen megfelelő átalakító alkalmazása esetén 2,5 colos és 1,8 colos adattárolók fogadására is képesek. A 3,5"->2,5" átalakító keretekből kettő tartozékként jár és mindegyikbe két 2,5-es egység fér, így összesen négyet pakolhatunk a gépházba, ahogy azt már fentebb is említettük.

12.13.


14.15.16.
Az 5,25” –os bővítőhely takarólapját a ház előlapjának levételével tudjuk csak eltávolítani. Az előlapot egyszerű levenni: az alját és a tetejét megfogva határozottan magunk felé kell elmozdítanunk, így lepattan a helyéről. Elsőre ez nehéz lesz, főleg addig, míg nincs megfelelő „rutinunk” a művelet elvégzéséhez. Attól nem kell félni, hogy a kapcsolók vagy a portok vezetékeit elszakítjuk, ezek ugyanis a házba építve foglalnak helyet, az előlaphoz abszolút nem kapcsolódnak.

A megfelelő hűtésről alap esetben két ventilátor gondoskodik: egy 120 milliméteres átmérőjű, 1200-as percenkénti fordulatszámmal pörgő példány a ház előlapja mögött bújik meg, míg a ház jobb oldalán egy 80 x 15 milliméteres, 2000-es percenkénti fordulatszámmal pörgő légkeverő teljesít szolgálatot. A ventilátorok sorrendben 19 dB(A) és 20 dB(A) zajszint mellett üzemelnek, azaz nem hangosak. Ha még halkabb hűtésre vágyunk, a gyári légkeverőket könnyedén kicserélhetjük, bár erre az esetek többségében nem lesz szükség. Opcionálisan a merevlemezkeret elé egy további ventilátort is elhelyezhetünk – ez 120 x 25 milliméteres mérettel rendelkezhet.

17.18.19.

A pici kuckóban könnyedén elhelyezhetünk olyan Mini-ITX formátumú alaplapot is, amelyen van PCI Express x16-os slot, ugyanis a két PCI bővítőhely jóvoltából akár a leghosszabb kétslotos videokártyák is beférnek a házba. Esetünkben egy régi Radeon HD 4890-es modellel próbálkoztunk, ami kényelmesen elfért. Persze a GeForce GTX 690-es és a Radeon HD 7990-es modellek beszerelése sem jelenthet majd problémát.

20.21.


22.23.

 

A házat összességében egyszerű szerelni és a komponensek is viszonylag jól elférnek benne.

Házi feladat: aki ilyen számítógépházat vesz, valósítson meg igényesebb kábelelrendezést, mint amit mi megfelelő mennyiségű idő hiányában kreáltunk.

 

Elite K350

A második számítógépház már nem mini torony, hanem közepes torony formátummal érkezik, így normál ATX és micro-ATX formátumú alaplapok fogadására képes. Az Elite sorozatba tartozó K350-es modell szintén egy egyszerűbb kartondobozban érkezett, de úgysem ez a lényeg, hanem az, hogy mit rejt a csomag. Lássuk!

1.2.
A doboz belsejében a ház mellett megint csak egy pár oldalas leírást találtunk, a kellékeket rejtő visszazárható tasak ismét a ház belsejében lapult. A tasakban a szokásos csavarok mellett néhány kábelrögzítő, egy apró hangszóró, valamint az alaplaphoz tartozó távtartók és a betekerésüket segítő csillagcsavarhúzó-adaptert bújt meg. A fenti képen látható műanyag lapok nem mások, mint a bővítőhelyekhez tartozó kis rögzítő alkalmatosságok, amelyekkel az adott optikai meghajtó vagy egyéb adattároló szerszámmentesen, gyorsan rögzíthető. Az 5,25”-os bővítőhelyekhez csak kettő rögzítőt kaptunk, a 3,5 colos merevlemez bővítőhelyekhez pedig hatot.

1.2.3.4.

Ez a kuckó összesen három darab 5,25 colos és egy külső 3,5 colos bővítőhelyet kínál. A ház belsejében további hat darab 3,5 colos formátumú adattárolót helyezhetünk el, de 2,5 colos meghajtók is helyet kaphatnak, ha beszerezzük hozzájuk a szükséges 2,5”->3,5” átalakító keretet. Ez utóbbi manapság már elég sok SSD meghajtóhoz jár – a drágábbakhoz szinte mindig.

A külső, 5,25”-os bővítőhelyeket úgy tudjuk használatba venni, ha a ház előlapját egy határozott mozdulattal, magunk felé húzva lepattintjuk. A portok és a kapcsolók a házhoz vannak rögzítve, nem az előlaphoz, így itt sem kell attól félnünk, hogy túlzott erő alkalmazásával a portokat és a vezetékeket is leszaggatjuk. Az előlap levétele után az egyes bővítőhelyek előtt lévő takarólemezt le kell pattintani az előlapról, a házról pedig le kell törni a használni kívánt bővítőhelyet fedő lemezt, de ez aligha meglepő.

5.6.7.8.


A ház belsejében micro-ATX és ATX formátumú alaplapok számára van hely, PCI bővítőhelyekből pedig összesen hét darab áll rendelkezésre. A bővítőkártyákat csavarral rögzíthetjük, méghozzá egy, a házon kívül elhelyezett sín alkalmazásával. A K350-es modell maximum 148,5 milliméter magas processzorhűtőt fogad, a videokártyák számára pedig 315 milliméternyi helyet kínál, így nem jelenthet problémát egy GeForce GTX 690-es vagy Radeon HD 7990-es videokártya beszerelése sem. A rendszer minimális kábelmenedzsmentet is kínál, de a 24-tűs ATX kábel elrejtéséhez nem elég mély a tálca mögötti hely, így ott csak vékonyabb kábeleket vezethetünk el.

9.10.
A ház bal oldalán egy plexiablak is helyet kapott, amely rendelkezik szellőzővel, sőt, ventilátort is fogad. A megfelelő szellőzésről alap esetben csak egyetlen egy előlapi ventilátor gondoskodik, amely 120 milliméteres átmérővel és kék LED-es világítással bír. A légkeverő méréseink alapján 1200-as percenkénti fordulatszámmal üzemel, zajszintje pedig bőven elfogadható. A rendszer szellőzését javíthatjuk, ha a hátoldalra egy 80, 90 vagy 120 milliméteres átmérőjű légkeverőt szerelünk, de rajta kívül a ház alján és oldalán is helyet kaphat 1-1 120 milliméteres átmérőjű ventilátor. A meleg levegő persze a ház tetején kialakított szellőzőn is távozhat. A ház hátulján két furat áll a folyadékhűtő rendszerek külső hőleadó radiátorához vezető csövek rendelkezésére.

11.12.13.

Az Elite K350-es modell előlapi portjai között egy USB 2.0-s és egy USB 3.0-s csatlakozó, valamint a szokásos audió portok lapulnak. Mellettük persze a bekapcsoló gomb és a reset gomb is itt kapott helyet.

A kedvező árcédulával érkező számítógépház műanyag lábakon áll, amelyek eléggé megemelik a házat ahhoz, hogy alulról friss levegő juthasson be a rendszerbe. Ez különösen akkor jöhet jól, ha a ház alján elhelyezett ventilátor bővítőhelyet ki szeretnénk használni.

A K350-es modell összességében könnyedén szerelhető, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy magasabb processzorhűtők – mint például a Noctua NH-U12P SE1366 – nem férnek el benne. Ennek persze csak pár milliméter híja van, ahogy azt saját próbánk alkalmával megvizsgáltuk.
 
Ez így nem jó!
Pont egy hőcső volt hosszabb a kelleténél, ami aztán karcot is tett a plexi ablakra. Érdemes tehát figyelni a specifikációban megadott maximális méretre, és azt maximálisan betartani. 

15.16.17.


18.19.20.Ezt a kuckót végül a gyári LGA-1366-os Intel processzorhűtő alkalmazása mellett teszteltük.

Elite K431 Plus

A harmadik Elite sorozatú kuckó ránézésre a K350-es modellhez hasonló felépítéssel érkezik, mégis sok különbség van a két termék között. Ez a változat már egy igényesebb, színes kartonból készített dobozban érkezik és jobb felszereltséget kínál, mint az előző oldalon bemutatott társa.

1.2.
Az Elite 431 Plus esetében is csak a ház és a hozzá tartozó dokumentáció lapul a dobozban, a tartozékokat megint a ház belsejében kell keresni. A közepes formátumú toronyházhoz szerencsére megkapunk mindent, amire csak szükség lehet. A tartozékok az alábbi fotón láthatóak.A sorban a szokásos csavarok mellett néhány kábelkötegelő, egy apró rendszerhangszóró, valamint az alaplap beszereléséhez szükséges távtartók és azok csavarjai foglalnak helyet. A távtartók becsavarását megkönnyítő kis csillagcsavarhúzó-adapter most is jelen van a kínálatban, sőt, ezúttal egy szűrőt is rejt a csomag, amit a ház tetején elhelyezett ventilátor bővítőhelyek mögé lehet beszerelni.

1.2.3.

Az Elite 431 Plus micro-ATX és ATX formátumú alaplapok fogadására lett felkészítve, alaplaptálcáján a távtartók furatait pedig betűkkel is jelölték a gyártó mérnökei. A tálcán még egy kis segítség is található: a tálcába gravírozva szerepelnek a micro-ATX és ATX formátumú alaplapok beszerelésekor használandó furatok betűjelei. Így egyszerűen láthatjuk, hova kell távtartó és hova nem. Ötletes megoldás. Természetesen a szokásos szerelőablak is jelen van az alaplaptálcán, amellyel az alaplap kiszerelése nélkül építhetünk be olyan processzorhűtőt is, amelynél az alaplap hátuljára rögzítő keretet kell felapplikálni.

4.5.


A rendszer 5,25 colos bővítőhelyekből két külsőt, 3,5 colos bővítőhelyekből pedig két külsőt és öt belsőt tartalmaz. Külön extra, hogy egy külső dokkoló is rendelkezésre áll, amely 3,5 colos adattárolók gyors csatlakoztatását teszi lehetővé. A kuckó PCI bővítőhelyekből összesen hetet tartalmaz, a videokártyák számára pedig 315 milliméternyi helyet kínál. Az Elite 431 Plus előlapját könnyedén leszerelhetjük, azt ugyanis egy csavar sem tartja. Az előlapi portok, illetve kapcsolók miatt nem kell aggódni, ezek továbbra is a házra szerelve érkeznek, az előlap leszedésével nem mozdulnak meg.

6.7.8.9.


A processzorhűtők számára szerencsére van elég hely, így a legmagasabb példányok is elférnek, ugyanis nem kevesebb, mint 192 milliméternyi hellyel gazdálkodhatunk. A bővítőhelyekre az adattárolók szerszámmentesen beszerelhetőek, a PCI bővítőhelyek esetében azonban már csavarhúzóra és csavarokra is szükség lesz. Kábelmenedzsment tekintetében sok jóra nem számíthatunk, ugyanis ebben a tekintetben semmilyen extrát sem kínál a ház. A bal oldallapon most is jelen van egy plexi ablak, ám ezen szellőző egyáltalán nincs.

10.11.12.Az Elite 431 Plus gyárilag csak egyetlen egy ventilátort tartalmaz, ami az előlap mögött helyezkedik el. Ez a példány 120 milliméteres átmérővel érkezik, és kék LED-es világítással rendelkezik, ami nem kikapcsolható. A légkeverő helyére igény esetén 140 milliméteres ventilátort is szerelhetünk. A ház tetejére két 120 milliméteres, az aljára pedig egyetlen 120 milliméteres átmérőjű ventilátor kerülhet, a hátlapon pedig egy 80, 90 vagy 120 milliméteres légkeverőt helyezhetünk el. Utóbbiak nem képezik a kínálat részét, azaz külön kell beszerezni őket. A tápegység alatt – ami a hát hátulján, alul foglal helyet – természetesen van szellőző. Maga a ház nagyjából 1 centiméter magas magaslábakon áll, amelyek lehetővé teszik, hogy alulról némi friss levegő áramolhasson a rendszerbe.

13.14.
Az előlapi portok között ezúttal két USB 2.0-s és egy USB 3.0-s port bújik meg, de rajtuk kívül a szokásos audió csatlakozók, valamint a bekapcsoló- és reset gomb is jelen van a sorban. Extra, hogy az előlap egy SATA dokkolót is kínál, amelyben 3,5 colos adattárolók kaphatnak helyet.

15.15.16.
Az Elite 431 Plus már nem gördített akadályt a nagy processzorhűtőnk alkalmazása elé – a termék gond nélkül befért a házba és az oldallapot is fel lehetett helyezni, de ez a fentiek alapján aligha meglepő. A számítógépház összességében jól szerelhető, igaz, némi kábelmenedzsment-lehetőség azért nem jött volna rosszul, még úgy is, ha azt idő hiányában úgysem tudtuk volna maximálisan kihasználni.
 

CM690 II Advanced

Végül, de cseppet sem utolsó sorban, vessünk néhány pillantást tesztünk legjobban felszerelt, legdrágább számítógépházára is, amely egyben a legvonzóbb is a közepes torony formátumú trióból.

A kuckó egy tetszetős, nagyméretű dobozban érkezett, amelynek a tömege is komolyabb, mint a másik két közepes torony formátumú számítógépházé. A dobozban a ház mellett a szokásos dokumentum is helyet kapott, a tartozékok azonban ezúttal nem egy visszazárható tasakban, hanem egy kartonból készült dobozban lapultak. Ez persze most is a ház belsejében rejtőzött, ahogy azt már megszokhattuk.

1.2.

A tartozékok sorában ezúttal is jelen vannak a szokásos csavarok, az aprócska rendszerhangszóró, valamint az alaplapok beszereléséhez szükséges távtartók is. Természetesen most is megkapjuk a csillagcsavarhúzó-adaptert, amellyel a távtartók egyszerűen és gyorsan a helyükre csavarhatóak. A sorban a 3,5 colos külső eszközök beszereléséhez szükséges 5,25”->3,5” átalakító két sínje is jelen van, plusz kapunk néhány kábelkötegelőt is. A kínálatban még egy 5,25”->3,5” átalakító keret is megbújik.A CM 690 II Advanced egy rendkívül igényes számítógépház benyomását kelti. A termék négy darab 5,25 colos külső és 6 darab 3.5 colos belső bővítőhelyet kínál – utóbbiak a mellékelt átalakító segítségével 2,5 colos és 1,8 colos adattárolót is fogadnak. Az említett átalakító a házban, az egyik 3,5 colos bővítőhelyben található. Az 5,25 colos bővítőhelyek közül az egyik átalakítható a mellékelt 5,25”->3,5” átalakító segítségével, így 3,5 colos külső bővítőhely is rendelkezésre áll. A belső 3,5 colos bővítőhelyek közül négy könnyedén eltávolítható, ha szükséges. A 3,5 colos bővítőhelyek fiókos rendszerűek és szerszámok nélkül szerelhetőek, az 5,25 colos bővítőhelyek pedig a szokásos szerszámmentes meghajtó rögzítést kínálják. Az 5,25”-os bővítőhelyek használatához most is le kell venni az előlapot és ki kell pattintani belőle a takarólemezt vagy takarólemezeket, attól függően, hány bővítőhelyre van szükségünk.

1.2.3.4.5.6.7.Az alaplaptálcán itt is megtaláljuk a betűvel jelölt furatokat, amelyek megkönnyítik a mini-ITX, micro-ATX és ATX formátumú alaplapok beszerelését, hiszen minden formátum mellett szerepel, hogy mely furatokat kell alkalmazni hozzá. Az alaplaptálca gumírozott kábelmenedzsment-nyílásokkal, valamint szerelőablakkal is rendelkezik, így egy rossz szavunk sem lehet rá. A PCI bővítőhelyek között ezúttal 7+1 darab lapul.

8.9.10.


A videokártyák számára 304 milliméternyi helyet kínál a ház, processzorhűtőből pedig akár 177 milliméter magas példányt is alkalmazhatunk. A ház belsejében elegendő hely van ahhoz, hogy a ház tetején vagy a ház alján akár 240 milliméteres hőleadó radiátort is elhelyezzünk – ez a lehetőség folyadékhűtő rendszerek alkalmazását könnyíti meg. A szellőzők mindegyike előtt kivehető, tisztítható szűrő lapul, így a rendszerbe bejutó por mennyisége minimálisra szorítható.


11.12.
13.14.15.


A megfelelő szellőzésről alap esetben több ventilátor is gondoskodik. A ház előlapja mögött egy 140 milliméteres átmérőjű, kék LED-es világítással is ellátott példány lapul, amely 1200-as percenkénti fordulatszámmal pörög – teszi mindezt 19 dB(A) zajszint mellett. A LED-es világítás a ház tetején elhelyezett kapcsolóval bármikor kikapcsolható. A ház hátulján egy 120 milliméteres átmérőjű, 1200-as percenkénti fordulatszámmal és 17 dB(A) zajszinttel üzemelő légkeverő lapul, míg a ház tetején egy 140 milliméteres átmérőjű, 1200-as fordulatszámon és 19 dB(A) zajszinten működő légkeverő bújik meg. A ház tetején egy tovább 140 milliméteres átmérőjű ventilátort, a ház alján egy 120 milliméteres légkeverőt, a bal oldallapon egy 140 milliméteres átmérőjű légkeverőt, a jobb oldallapon pedig egy 80 x 15 milliméteres ventilátort helyezhetünk el. Extra, hogy a merevlemezkeretek elé egy 120 milliméteres átmérőjű ventilátor is elhelyezhető, így igencsak szelessé varázsolható a kuckó. A ház hátulján két furat áll a folyadékhűtő rendszerek csöveinek rendelkezésére. A házból olyan példány is kapható, amelynek bal oldallapján nincs ablak, így annál a példánynál a ház oldallapján két darab 120 milliméteres vagy két darab 140 milliméteres átmérőjű légkeverő fér el.

16.17.
Az előlapi portok a ház tetején foglalnak helyet, így nyugodtan hívhatjuk őket tetőlapi portoknak is. Közöttük a szokásos két audió csatlakozó mellett két USB 2.0-s és két USB 3.0-s port is található. A jobb oldalon a bekapcsoló- és reset gombok, a bal oldalon pedig az előlapi ventilátor LED-es világítását vezérlő kapcsoló látható. A ház tetején egy SATA dokkoló egység is helyet kapott, amit alap esetben egy tetszetős plexi ablak véd.

18.19.20.21.
24.23.
22.25.


A kábelmenedzsment-funkciók tökéletesek, azaz minden kábelt hatékonyan, igényesen el lehet vezetni az alaplaptálca mögött. Ezúttal a 24 tűs ATX tápkábel is kényelmesen elfért. Az összkép sajnos a sok munka ellenére sem lett olyan szép, mint ahogy azt szerettük volna, de a lényeget bemutatja, ebben a házban el lehet szépen pakolni a kábeleket.

A házak tesztelését kétféle konfigurációval végeztük. A közepes torony formátumú kuckókba LGA-1366-os platformra alapozó tesztrendszert pakoltunk, a mini torony formátumú Elite 120 Advanced modellbe pedig LGA-1155-ös processzorfoglalattal ellátott ASUS alaplap került.

Az alábbi felsorolás tartalmazza az egyes konfigurációk pontos paramétereit:

Közepes torony formátumú házak (Elite 431 Plus, Elite K350, CM 690 II Advanced)


Mini torony formátumú ház (Elite 120 Advanced)


Most, hogy a konfigurációk paramétereivel tisztában vagyunk, következhetnek a tesztek. A vizsgálatok során arra voltunk kíváncsiak, hogy gyári hűtés alkalmazása mellett milyen szellőzést kínálnak a számítógépházak. Egyszóval a lenti eredmények az alap állapotot tükrözik, ami plusz ventilátorok beszerelésével mindegyik terméknél javítható, hiszen mindegyik házba lehet legalább egy ventilátort szerelni a gyáriakon felül. Egy ventilátorral az Elite 120 Advanced repertoárját bővíthetjük, a közepes torony formátumú házakba azonban több ventilátor beszerelésére is van mód - a pontos szám modelltől függően változik.

A tesztek alkalmával mértük a PCH, a HDD, a GPU és a CPU hőmérsékletét. Ezután a rendszert extrém módon terhelni kezdtük. Ez azt jelenti, hogy 50 GB-nyi tartalmat másoltunk egyik HDD partícióról a másikra, miközben futott a Prime 95 teszt és a Furmark teszt is. Ez eléggé megizzasztja a konfigurációkat, főleg, ha egyenként 30 percig terheljük őket.
 
Íme, az eredmények:

CM 690 II Advanced, K431 PlusCM 690 II Advanced, K431 Plus
K350K350

Elite K120 AdvancedElite K120 Advanced

Mivel a tesztek alkalmával csak két számítógépháznál tudtunk teljesen azonos hardverkörnyezetet használni, így a többi eredményt a korrektség kedvéért szétbontottuk. A K350-es házba ugye nem fért be a Noctua processzorhűtő, így az Intel gyári LGA-1366-os processzorhűtőjét kellett használnunk, ami miatt felborult az összehasonlíthatóság. A Mini-ITX számítógépházban LGA-1366-os helyett LGA-1155-ös platform került, így az összehasonlítás itt is elmarad - ezt az alaplapot pedig a közepes torony formátumú házak többségébe nem tudtuk beszerelni, így vele sem születhettek összehasonlítható eredmények. Emiatt csak a GPU és a HDD hőfoka alapján tudunk csak messzebb menő következtetéseket levonni, hiszen ez a két komponens minden házban közös volt.

Tegyük is meg. A HDD a CM 690 II Advanced számítógépházban üzemelt a leghűvösebben mind üresjártban, mind pedig terhelés közben. A GPU esetében ugyanez volt a helyzet. A második leghűvösebb ebben a tekintetben meglepő módon az Elite 120 Advanced lett, míg a K350-es és az Elite 431 Plus modellek közel azonos szinten teljesítettek - igaz, az Elite 431 Plus HDD és GPU hőmérsékle tekintetében összességében jobb lett, mint a K350.

A tesztben szereplő számítógépházakat az elmúlt oldalakon keresztül alaposan megismerhettük, így ideje, hogy véleményt formáljunk róluk. Mivel az Elite 120 Advanced formátuma miatt kilóg a sorból, így vele kezdjük az értékelést.
Elite 120 Advanced
Ez a Mini-ITX kuckó egy üde színfolt volt a mezőnyben, ugyanis kompakt felépítése ellenére meglehetősen  sok bővítőhelyet kínál, emellett az USB 3.0-s port sem hiányzik róla és szerelhetőség tekintetében sem mondhatunk rá egyetlen rossz szót sem. A HDD és a GPU hőfoka a mezőnyben a második legjobb volt, így a szellőzés is teljesen rendben van. Összességében ezt a pici házat mindenkinek ajánljuk, aki kompakt, viszonylag izmos videokártyával ellátott asztali PC-t szeretne építeni. A termék a maga 15 000 forintos árával és remek tulajdonságaival bizony rászolgált az ajánlott vétel plecsnire!

CM 690 II Advanced
A három közepes torony formátumú ház közül a CM 690 II Advanced és az Elite 431 Plus modelleket emelnénk ki. Kezdjük a nagyobbik modellel. A CM 690 II Advanced felszereltség és bővítőhelyek tekintetében igazán kiváló termék, hűtése pedig már gyárilag is teljesen rendben van, igaz, ha szükséges, tudunk még javítani rajta, hiszen rengeteg ventilátor hely van benne. A ház dupla (240 mm-es) folyadékhűtő radiátor beszerelésére is lehetőséget ad, rendelkezik X-Dock típusú SATA dokkoló egységgel és már alap esetben is fogad 2,5 colos adattárolókat. Ezek, plusz a kábelmenedzsmenttel kapcsolatos lehetőségek, valamint a minőség alapján ez a modell szintén kiérdemli az ajánlott plecsnit!

Elite 431 Plus
Az Elite K431 Plus modell kedvező árával vívta ki az elismerést. A termék egy átlagos számtógépház, amely akár egy vérbeli gamer konfigurációnak is tökéletes helye lehet. Bővítőhelyek tekintetében minden rendelkezésre áll, amire csak szükség lehet, a hűtés megfelelő, igaz, a gyári hűtőrendszert érdemes kiegészíteni legalább egy hátlapi rendszerhűtő ventilátorral, hogy megfelelőbb legyen a légáramlás. Az előlapi portok átlagosak, de azért USB 3.0-s port rendelkezésre áll. A szerelhetőségre szintén nem lehet panasz, legalábbis akkor, ha a terméket a helyén, az általa elfoglalt árkategóriában nézzük. Amennyiben költséghatékony PC ház beszerzése a cél és nem akarunk Mini-ITX alapú rendszer építeni, úgy a SATA dokkolóval is ellátott Elite 431 Plus nagyon jó alternatíva lehet.

CM Elite 120 Advanced és CM 690 II Advanced

A Cooler Master számítógépházakat az Expert Zrt.-től és a Cooler Master hazai képviseletétől, az ASUS P8H67-I Deluxe alaplapot pedig az ASUS hazai képviseletétől kaptuk kölcsön tesztelésre! Ezúton is köszönet értük!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. Cris99
2012.08.24. 11:31
nekemis egy 690-II advanced van, igaz fehérre fújva meg moddolva, vágva de egy jó ház alapból is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. BeZol
2012.08.24. 11:39
Nekem még régi RC690-esem van, azon még nincsen plexi oldalt, viszont cserébe 2 ventillátort lehet pakolni oda, nem csak 1et. Viszont tényleg nagyon jó gépház, nagyon jól szellőzik, és ha több videókártyás rendszerben gondolkodtok, akkor ez a belépőszintű gépház hozzá, 40-50ezer Forintos gépházak már túlzások szerintem. Persze 4 éve én még 18k-ért vettem, most nem tudom, hogy 27k-ért megéri-e még.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Cris99
2012.08.24. 12:14
BeZol amiről te beszélsz az nem ez a ház, ez annak az utódja CM690-II
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. norman81
2012.08.24. 13:21
Engem mindig is ez bosszant fel :

A K350-es modell összességében könnyedén szerelhető, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy magasabb processzorhűtők – mint például a Noctua NH-U12P SE1366 – nem férnek el benne. Ennek persze csak pár milliméter híja van, ahogy azt saját próbánk alkalmával megvizsgáltuk.

Miért nem lehet a közepes torony kategóriában egy szabvány méretet gyártani a cpu hűtök miatt?! Az a 1,5cm már szinte semmit sem befolyásolna a ház árán. Sokszor elöfordult már,hogy relativ elég komoly confignál pont a házon sporoltak,de azért a hütés jó legyen stb,csak éppen nem fér be
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. tk36
2012.08.24. 14:17
Én biztos, hogy nem a szerint választok gépházat, hogy milyen csicsás, díszes a doboza.

A CM milyen sűrűn hozza ki a gépházak újabb variációit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. sks7891
2012.08.24. 16:10
norman81:
Ki van ez találva hidd el. Amiatt a 1,5 cm miatt kell megvenni a drágább szériát...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Badboylol
2012.08.24. 17:02
Korrekt! Nagyon jól nézz ki, és ára is jó!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Georg17
2012.08.24. 20:57
norman81

1. Ha minden ház 220mm széles lenne, egy sem férne el az íróasztalom erre kialakított részén. Remélem ez így ebben a megfogalmazásban érthető, hogy mire gondolok!?
2. Minden házra fel van tüntetve a mérete. Ez alapján elég nehéz nem megfelelő méretű házat venni.
3. Van választék bőven. Itt mindössze néhány darab lett bemutatva a több százból, amiből választani lehet. Akinek mégsem jön össze, annak eleve nem kéne PC konfigot magának összeraknia. Hanem rábíznia egy hozzáértőre.

hun
Ne gondold, hogy nem érzem át a problémádat. De részemről a CPU kivágás egy olyan dolog, hogy beleteszik a gyártók, mert nincs más választásuk. Hiszen e nélkül "nem lehet PC házat eladni". Pfff.... Aki naponta cserél alkatrészeket, az tesztpadot használ. Én speciel egyszer szoktam összerakni egy gépet, ahhoz pedig semmi szükség a kivágásra. De ha évente vennék új hűtőt sem zavarna, ha ki kéne venni az alaplapot. Ma már pedig újrapasztázni sem kell. Az Arctic MX-4 8 évig bírja. Mellesleg újrapasztázáshoz a Noctua hűtő hátsó merevítőjét le sem kell szerelni. Úgyhogy én senkinek sem tanácsolom, hogy a CPU kivágás alapján válasszon házat, vagy alaplapot, mert marhára az az utolsó szempont. Sőt nálam egyáltalán nem szempont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Georg17
2012.08.24. 21:01
Nem néztem utána, de ha a CM690 II most megkapható 27E-ért, USB3 csatikkal elöl, plexi oldallappal, meg gumírozott kivágásokkal, akkor vegyétek, vigyétek! Nagyon jó házikó, s ennyi pénzért szinte ajándék. Volt ez nem olyan rég 40E fölött is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. stranger
2012.08.24. 21:41
Nekem is a CM 690 II Advanced van, remek ház.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. karsa
2012.08.25. 08:25
K350
Volt szerencsém gy K350-hez ennél még egy 8000Ft-os M-Tech ház is jobb. A teszt eredmények igazak, a Phenom 955 70 fokot is megközelítette. A tetején lévő lyukak nem a processzor felett vannak hanem a ház közepén, más kurelmaster házakon a sarokban is van szellőző nyílás vagy ventilátorhely. Az első ventilátor nem csinál semmit, mert le van szűkítve és szűrve az eleje. Az előlapon mindenütt szivacs! van. A plexi a nyílásoknál karcos mintha a marógép nem emelet volna ki a marófejet időben. Az alaplap lemezén ugyan kivannak vágva a kábelmenedzsmenthez a lyukak de nincs hely semminek, a frontpanel hdaudio csatlakozó kábele majdnem rövid. A dvd és hdd műanyag rögzítők görbék és a rögzítő csapok távolsága nem passzol a hdd és dvd rögzítő furataihoz. A legfurább, hogy ssd-nek nincs rögzítő hely. ENNYIÉRT NE VEGYEN SENKI ILYET, A FÉLÉT ÉRI MAXIMUM!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Tojgli12
2012.08.25. 08:55
Nincs igazad karsa nekem a birtokomban van egy k350 oldalra és hátulra van szerelve hűtő és a CPU még nem ment 60fok fölé játék közben sem gyári! AMD hűtővel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. 1928thomps...
2012.08.25. 12:04
Sajna a CM RC-692A CM 690-II KKN5-ös nem 27K mivel az a usb 3.o ás. Az 30K és afelett van ha 27K lenne akkor sokan vennék és a teszt példány is gyanítom a KWN5 ös volt ami szintén nem 27K de ez csak apró észre vétel. Meg ahogy néztem most van egy fehér példány is nem plexis de annak meg mintha hiányozna a két 120/140-es ventilátorok helye az oldalán vagy csak én látom rosszul?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. karsa
2012.08.25. 15:20
#13
Ja nincs igazam, csak raktál bele két ventit +5k ért. Nagyon okos vagy.
Amúgy ezzel lehet segíteni rajta, mi is raktunk bele plusz ventit, de ami szar az szar. 17k -ért sokkal jobb házat is lehet venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. stranger
2012.08.25. 15:57
Igen, mondjuk a ház és a táp az, amin nem szabad spórolni. Venni kell ezekből megfelelőt, utána el lehet kezdeni a belsején gondolkozni. Nem csak az említett dolgok miatt, és mert egy rossz táp elviheti az egészet, hanem, mert ezek több konfigurációt is kibírnak majd optimális esetben. Így végül spóroltál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. norman81
2012.08.26. 03:35
Georg17

Nekem ezt nem kell megmagyarázni köszi.

sks7891

Tiszta sor,csak sokszor magyarázkodni kell amiatt,h miért is kell 1el nagyobb, drágább ház ,ha ezt meg ezt a hűtést szeretné bele stb 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gargantu
2012.08.26. 07:37
A 431 Plus méretadataival valami nem stimmel: ha 192 mm a szélessége, akkor nem fér el benne a 192 mm magas processzorhűtő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ribizly
2012.08.27. 17:37
Sziasztok!

Nekem speciel egy Nexus Prominent 5 házam van, ami nem egy megfizethetetlen cucc és speciel nincs benne kivágás a CPU-nál csak rács (bár azt mondjuk nem is értem már akkor minek, de nagyon megvagyok vele elégedve. Kényelmes szerelni, vannak benne gyárilag szűrők, a ventilátorai alapjáraton is halkak, jó a hűtése, valamint nagyon kényelmes szerelni (persze lenne még mit javítani a lehetőségeken ). Viszont, ha valaki nagyon jó házat akar venni, akkor én ezt is bevenném a számításokba: Nexus Prominent R. Ez egy kicsit drágább (a Prominent 5 utódja, amelynél nagyon sok apróbb módosítással a Prominent 5 gyermekbetegségeit kijavították), de árban még mindig a CM 690 II Advanced alatt helyezkedik el, és legalább olyan jó (amennyiben egy esztétikus, nem plexis házat szeretne valaki. Hogy hol lehet ezeket kapni ide nem írom le (a google a barátod), mert az nem lenne etikus az ipon-al szemben.

Üdv
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Heroes27
2012.08.27. 17:58
Most nem mondjátok komolyan, hogy egy 27 ezer forintos ház szorítóban van a 13-15ezressel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Svindler
2012.09.01. 15:28
Heroes27: Valóban nem mondjuk, mert ezek a házak nem egymás ellen voltak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. USZ
2012.10.06. 00:08
Az "aranyszínű" csavarokból miért van kétféle?
Lehet látni ugye a képen, hogy összesen 9 darab van belőle, de 2 eltérő hosszúságú, mint a többi 7.
Azok gondolom az alaplap alá valók. de az a kettő azon belül is hová?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ThodEE USZ
2012.10.06. 02:26
Én arra tippelnék hogy azoknál a beesési szög miatt látjuk a menetet és ezért hoszabbnak tűnik.
Másik lehetőség amivel találkoztam, hogy csak távtartó ként üzemel és nem lehet bele rögzítő csavart tekerni, igazából az alaplap közepe környékén simán használható ha nincs benne semmi "nehéz", vagy még jobb válasz az hogy oda teszed ahova valami miatt nem férsz oda szerszámmal az alaplap behelyezése után, így nem tudnál csavart hajtani bele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. USZ
2012.10.06. 11:48
Namost, kicsit csaltam, ugyanis ilyen házam van, csak nem ez a pluszos verzió, de a csavarok valóban ilyenek.
9 darab csavar, melyből kettő eltérő hosszúságú, ahogy a képen is látni.
Még nem raktam át bele a cuccokat.
A papír szerint mindegyikbe megy csavar.
Itt a szerelésije: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Georg17
2012.11.21. 20:55
hun

Most olvasom a cikket ill. a hsz.-eket újra. Sajnálom, ha úgy érzed "magas lóról" szóltam hozzád. Csupán próbáltam röviden, lényegre törően leírni MINDENKINEK, aki ide betéved olvasgat, hogy miként is tekintsen erre a "CPU kivágás" nevezetű dologra. Nem állt szándékomban megbántani téged. Bár akkor és most elolvasva is a hsz.-emet, nem értem mi a probléma a megfogalmazással. Mindenesetre ha megbántottalak volna téged, akkor így utólag is bocsánatot kérek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!