iPon Cikkek

Core i3-as notebookok – 1. rész

Dátum | 2010. 03. 18.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Lassan tényleg beköszönt a tavasz és a fiatalok mennek bele a vakvilágba. Nagyon sokan notebookkal a hónuk alatt szeretik ezt tenni, hiszen utazáshoz elképzelni sem lehet jobb társat, ha az ember magával akarja vinni az otthoni dolgait, tartani akarja a kapcsolatot a barátokkal, esetleg el akar dicsekedni Facebookon a frissen megvágott hegyi képekkel. Az Intel két hónappal ezelőtt frissítette processzor kínálatát és immáron a notebookoknál is elérhetővé tette az asztali vonalon már sikerre vitt Core család legújabb generációját. Az Arrandale magos mobil CPU-k közül már majdnem mindegyik járt nálunk, viszont ezek össze-vissza és jellemzően teljesen különböző notebookokban foglaltak helyet. Olvasóink már több ízben jelezték, hogy ki vannak éhezve az új Core i3-mas noteszgépekkel kapcsolatos információkra és szerencsére időben lépni tudtunk az ügy érdekében, hiszen egy egész cikksorozatot szentelünk a témának. Az első részben a belépő modelleket vesszük sorra, szám szerint négy darabot. ABC sorrendben fogunk haladni, így kezdjük is a sort rögtön az Acerrel.


A tajvani cég messze földön híres remek ár/teljesítményű gépeiről és a fórumon is a gyártó termékei iránt érdeklődnek a legtöbben. Az Aspire család legújabb tagja főleg hardverben tér el elődjeitől, a kinézet nagyrészt maradt az, amit már egy ideje megszokhattunk tőlük. Operációs rendszer nélküli változatban tesztünk legolcsóbb gépe volt az 5740, nálunk Windows 7 Home Premiummal landolt.


Érdemes alaposan szemügyre venni a fenti listát, ugyanis gyakorlatilag ugyanezzel fogunk találkozni a cikk során végig. Core i3-330M, 2 GB memória és 320 GB-os merevlemez. Ez az, ami összeköti a belépő szinten szereplő gépeket egymással, de természetesen akadnak majd kivételek a mi versenyzőink között is. Semmi különöset nem kell kiemelni, a modem talán kicsit szokatlan így 2010-ben, de ha elfér, végül is nem gond, ha van. Örömmel vettük a Bluetooth-t (amely alapból ki van kapcsolva!), ezzel ugyanis több felhasználó tud kezdeni valamit. A 64 bites Windows 7 Home Premium nagyjából 16 ezer forintos felárat jelent a Linuxos változathoz képest, ezt érdemes mérlegelni vásárlás előtt.


A gép mellé egy kis ismertetőt és a szokásos tápegység-töltő párost kapjuk. Utóbbi 65W-os, ez az egy érték szintén közös volt a tesztelt gépeknél. Arról nincs információnk, hogy a Linuxszal értékesített változathoz vajon jár-e driver CD, de valószínűleg nem, így érdemes a gyártó globális oldaláról előbb begyűjteni a szükséges meghajtó programokat.

Meglepően csendben kelt életre az új Aspire, nem vagyunk ehhez hozzászokva se ebben az árkategóriában, se magánál a gyártónál. Bátran kijelenthetjük, hogy a mezőny leghalkabb gépe az Aceré volt, ha belevesszük a terhelés alatt mért zajszintet is. A csendes működés mellé viszont a legmagasabb hőmérsékletek is csatlakoztak, ugyanis üresjáratban 46, míg teljes terhelésnél 72 fokos volt a processzor. Az alacsony zajszintben némi szerepe van a hátsó szellőzőnyílásnak is, hiszen így a lehető legtávolabbra került a felhasználó fülétől, lévén még a felhajtott kijelző is kettejük közé ékelődik.


A Windows 7 egész jó pontszámokat adott a gépnek, bár láthatóan a grafikus teljesítmény és a merevlemez az, amelyek gyengébbek az átlagosnál. Előbbinél nem árt megemlíteni, hogy a 2 GB memória egyetlen modul formájában kapott helyet az alaplapon, így egycsatornás módban fut. Mivel a videokártya ebből csipeget, így számára kritikus a sávszélesség.


Visszatért rég nem látott kedvencünk, a Western Digital Scorpio Blue-ja. Ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, rendkívül halk működése mellé remek teljesítmény társult, egyedül az átlagnál pár fokkal melegebb hőmérséklet az, ami bezavart a képbe, de szerencsére nem volt olyan magas, hogy a melegebb nyári napokban félnivalónk legyen miatta. Tekintettel arra, hogy nálunk a Windows 7-es változata járt a gépnek, a partíciókat előre létrehozták. Mi magunk egyetlen egyen garázdálkodhatunk, a visszaállítás pedig egy másik, rejtett parícióról történik.

A sztereó hangszórópár nálunk nem ütötte meg azt a mércét, amelyre bátran mondanánk, hogy zenére is ajánlott, játékra viszont elegendő lehet, mivel többnyire tisztán szól és meglepően hangos is. A Dolby Home Theater virtuális térhangzást biztosít, ízlés kérdése, mikor és hol használjuk, nekünk többnyire inkább kikapcsolt állapotban maradt.


A bevezetőben már említettük, hogy külsejét tekintve az Acer nem cifrázta túl az Aspire 5740-et, gyakorlatilag minimális változásokat találunk csak a korábbi modellekhez képest. A fedőlap most is egy csillogó burkolatot kapott, amely a megszokottnál valamivel sötétebb kék árnyalattal rendelkezik. Az ujjlenyomatokat szerencsére nem gyűjti annyira, mint az ember gondolná első ránézésre, a karcokkal viszont nem tud mit kezdeni. A kijelző mögött nem találunk komolyabb merevítést, így a felső burkolat középpontja felé haladva egyre könnyebb benyomni a fedőlapot. Alul külön rekeszt találunk a memóriák és a merevlemez felett, jól látható az egyetlen modul, mellette pedig a bővítésre szolgáló foglalat. A merevlemeztől balra tátongó üres lyuk vélhetően az opcionális 3G modemnek ad helyet, de ilyen modellekre ne nagyon számítsunk itthon, az Acer jellemzően csak netbookjaiból juttat el hazánkba HSDPA modemmel rendelkező típusokat.


A billentyűzet alapvetően jó, alátámasztása elfogadható, viszont gyorsírásra csak korlátozottan alkalmas a könnyen járó, kissé instabil gombok miatt. Gyorsgombokból csak egy programozhatót és két, a hangerő állításgatására alkalmas darabot találunk.


A touchpad multitouch képességekkel is bír, felülete egész nagy és az anyaghasználat sem szól bele a kényelembe. Nem mondható el ugyanez az alatta található gombokról, amelyek szörnyen hangosak, kattognak és mozgásterük alig 1-2 milliméter.


A portok száma és típusa gyakorlatilag mind a négy gépnél hasonló statisztikát fog mutatni: 4 USB, 1 HDMI és egy D-Sub. A vezetékes hálózat mellé az Acer grátiszként még ad egy analóg modemet. A kártyaolvasót elöl találjuk egy porvédő álkártya társaságában.

A kijelzővel meg voltunk elégedve, éles képet biztosított a szöveg olvasáshoz, mindazonáltal a képe picit pirosas árnyalatot mutatott, valamint a kontraszt is túlvezéreltnek tűnt, de ezek mind olyan „hibák”, amelyeket szoftveresen korrigálni lehet a videokártya driveréből. Amit viszont nem, az a csupán átlagos látószög, amely szemből nézve még úgy-ahogy elfogadható. A fényerő tartomány elég nagy, napsütéses időben is valószínűleg használható marad az 5740. A kávába rejtett webkamera csupán 640x480-as felbontásra képes, de képminősége ettől függetlenül nem volt rossz. A billentyűzet fölé helyezett mikrofont viszont nem értettük, hiszen ha beszélgetés közben egyúttal gépelünk is, akkor nagyon zavaró lehet a másik fél számára az, hogy ez áthallatszik.


Viszonylag sok Asus gép járt nálunk mostanában, de ezek vagy a multimédiára vagy a játékos képességekre koncentráltak. A K52 sorozat ezzel szemben egy teljesen átlagos család, a népszerű K50 utódjának is tekinthető, amelyből rengeteg fogyott piacra dobása óta, így valószínűsíthető, hogy a K52-re is ez a kellemes sors vár.


A specifikációt végigolvasva két helyen fedezhetünk fel érdemi változást (azon kívül, hogy a modemnek búcsút intettünk). Nem kapunk operációs rendszert, viszont eggyel gyorsabb processzort találunk a gépben, mint a többieknél, az i3-350M kereken 133 MHz-cel magasabb órajelen ketyeg, mint kistestvére, meglátjuk ér-e ez valamit a gyakorlatban.


A készülék mellé a kötelező dolgokon felül kapunk egy alkalmazásokat és egy drivereket, valamint segédprogramokat is tartalmazó lemezt, amit nem győzünk hangsúlyozni milyen jól jöhet. A gyártók manapság előszeretettel spórolják ki mindkettőt a csomagból, pedig ezek rendszertelepítés után életet menthetnének. Hozzá kell tenni gyorsan, hogy az Asus a DVD-re csak és kizárólag Windows 7-hez használható meghajtó programokat tett, igaz azokat 32 és 64 bites környezetben egyaránt telepíthetjük. A szokásos Logitech-től származó kis optikai egéren felül kapunk egy táskát is, amelyben a töltőn és a gépen kívül elfér még ez-az.

A mezőny leghűvösebb notebookját köszönthetjük a K52F személyében, igaz nem a leghalkabbat, az ugyanis az Acer dicsősége. Üresjáratban az Asus is nagyon csendben volt, terhelésre viszont már feljebb kapcsolt a ventilátora, amely ha nem is zajongott, érezhetően nagyobb zajt produkált. A processzor magára hagyva 37, komoly terhelésnek kitéve pedig 68 fokos volt.


A Windows 7 0,1 ponttal díjazta a 133 MHz többleterőt a processzor esetében és további különbséget is csak a merevlemeznél találunk, ha összehasonlítjuk a kapott eredményt az Acernél látottakkal. A 2 GB memória most is egycsatornás módban üzemel, így nem meglepő, hogy az integrált videokártya gyakorlatilag semmit nem gyorsult.
Az olvasási görbe alapján lassabb, a fájlok kezelésében viszont gyorsabb volt a Hitachitól származó 320 GB-os merevlemez, mint az előbb látott WD Scorpio Blue. Zajszintje elhanyagolható, hőtermelése viszont csak 1-2 fokkal jobb, mint vetélytársának, folyamatosan 40 fok felett üzemelt. A nyári használat miatt azonban itt sem kell aggódnunk.

A sztereó hangszórópár SRS WOW Premium minősítéssel rendelkezik, amely a gyakorlatban speciális hangzásképek formájában ölt testet. Alapjában véve nincs vele gond, de picit érezni azt a tipikus, enyhén kopogós, „műanyag” hangot, amelyet a notebookok többsége kiad magából. Ugyanazt tudjuk elmondani róla, mint az Acerről: zenehallgatásra kompromisszumokkal, játékra és filmnézésre viszont alkalmas, hiszen hangereje van bőven és tisztán is szól.


Elődjéhez képest kisebb változásokon esett át az Asus K szériája. A csillogó fedőlapon ez még nem annyira szembetűnő, viszont alul már igen. Egy hatalmas műanyag borítás mögé került minden fontosabb alkatrész, ezt kell lecsavaroznunk, ha ki akarunk cserélni valamit. Jól látható, hogy 3G opcióra itt nincs lehetőség. Képen nem látszik, de asztalra helyezéskor valamiért a hozzánk közelebbi, jobb oldalon elhelyezkedő láb elemelkedett a talajtól, ezért a gép minimálisan, de billegett a használat során. Nem tudjuk, hogy ez szériahiba-e vagy pedig ismét belenyúltunk a tutiba, minden esetre érdemes tudni erről a problémáról.


Kinyitás után szembesülhetünk a legnagyobb változással: barna lett a borítás és megváltozott a billentyűzet is. A klaviatúra merőben hasonlít a cég gamer notebookjainál és UL szériánál felhasználtakhoz, viszont komfortérzetre valahol a kettő között van. Alapjában véve jó az alátámasztás, a gombok egy leheletnyivel kisebbek, mint kellene, ráadásul holtjátékuk is van, és használat során zajosak. Ezzel együtt viszonylag jól lehet használni őket, de látni fogunk majd jobb billentyűzetet a teszt során (az Aceré például jobb volt). Gyorsgombokat ezúttal nem kapunk.


A touchpad attól függetlenül, hogy multitouch képességekkel bír és zónákat is tartalmaz, így remekül testre szabható, rendelkezik egy óriási hibával. A hasznos felület ugyanis nem akkora, mint azt a kép alapján gondolnánk. A szerkezet egyedül ott érzékeny az ujjal való érintésre, ahol a csillogó matricát látjuk, körülötte sehol máshol. Ez drasztikus mértékben rontotta a komfortot, ráadásul a bal és jobb egérgombok hiába halkak, nagyon nehezen nyomhatók és akkor is csak alig egy milliméter mélységig. Szerencsére a jobb gomb funkciója egy háromujjas érintéssel kiváltható – ahogy a képen is látszik.


Eggyel kevesebb USB-t kapunk, ettől függetlenül minden más megegyezik az Acernél látottakkal. Az elrendezés teljesen eltérő, a jobb oldalon található USB aljzatba testesebb pendrive-ot ne akarjunk tenni, ezzel ugyanis akadályozhatjuk mind a memóriakártya-olvasó, mint a DVD-író rendeltetésszerű használatát. Utóbbival kapcsolatban megemlítendő még, hogy a kiadásért felelős gomb annyira egy síkba került magával a tálcatartó műanyaggal, hogy gyakorlatilag kitapinthatatlan odanézés nélkül. Sűrűn nem fogjuk használni, de amikor kell, akkor ez elég bosszantó probléma tud lenni.

A kijelző hasonló képet mutatott az Acerben lévővel, de a pirosas árnyalat közel sem dominált annyira. Fényerő tartományával nem voltunk maradéktalanul elégedettek, ugyanis míg a minimális érték meglepően alacsony, addig a maximális nem elég fényes, így napsütésben gondban lehetünk. A látószögek átlagosak, talán, ha egy árnyalatnyival voltak jobbak az Acerben található panelénél. A webkamera itt is csupán 640x480-as felbontással bír és nincs is olyan jó képe, mint az Acerben lévő optikának, de mindennapos használatra megteszi. A mikrofon ezúttal nem a billentyűzethez közel, hanem szorosan a kamera mellett kapott helyet.


Újabb nagy gyártó gépével fogunk megismerkedni. A Dellt aligha kell bárkinek bemutatni, legutóbb a szemkápráztatóan gyönyörű Vostro V13-mal bűvölt el minket, most pedig itt a megújult Inspiron sorozat. Az előd modellel enyhén szólva sem voltunk megelégedve, viszont bíztunk benne, hogy ha egy cég le tud tenni egy V13-mat az asztalra, akkor gatyába tudja rázni legnépszerűbb szériáját is.


Tesztünk legdrágább példánya volt a 1564-es Inspiron, ráadásul operációs rendszert sem kapunk hozzá, így adódik a kérdés, hogy van-e/lesz-e annyi potenciál a masinában, amely vásárlásra csábítja a tömeget. Egy fontos tényezője mindenképpen van a magas árnak, ez pedig a 3 éves garancia, amely pontosan 1 évvel több, mint a másik három gép esetében. 2,47 kg-os tömegével ez volt a legkönnyebb notebook is, felszereltségét tekintve megegyezik az előbb látott Asus K52F-fel, processzorból viszont az Acerben is szolgálatot teljesítő i3-330M-et kapjuk.


A gép mellé semmi extrát nem kapunk, még driver CD-t sem, így minden meghajtó programot nekünk kell beszerezni az internetről. Szerencsére a vezeték nélküli hálózati kártyát a Windows 7 alapból felismerte és kezelte, így ez nem volt probléma.

Üresjáratban halk, terhelésre viszont már elég hangos volt az új Inspiron, talán a leghangosabb a mezőnyben. Szomorú, hogy a kelleténél magasabb zajszint ellenére a hőmérsékletek nem zuhantak a mélybe, ugyanis üresjáratban 41, terhelésre pedig 74 fokot mértünk, utóbbi a legmagasabb érték volt a mezőnyben. A magas fordulatszám egyetlen előnye, hogy a gép másodpercek alatt visszahűl, viszont a zajszint csak percekkel ezután áll vissza az üresjáratban megszokottra.


Az Acerrel azonos belső gyakorlatilag azonos pontszámokat eredményezett, a 2 GB memória, mint minden gépnél, itt is egyetlen modul formájában van jelen, amely a videokártya teljesítményére minden bizonnyal kihatással van.
A merevlemez bár ugyanaz a Scorpio Blue volt, mint az Acer Aspire 5740-ben, ennek ellenére lassabb tempót diktált, méghozzá látványosan. Az azonos chipset és SATA beállítás miatt nem tudjuk mire vélni a dolgot és az sem vígasztalt minket, hogy ha egy fokkal is, de sikerült 40 fok alá szorítani a hőmérsékletet. A zajszinttel nem volt gond, a modellek azonossága itt valóban tetten érhetőnek bizonyult.

A sztereó hangszórók talán a Dellnél voltak a leggyengébbek, az alapból bekapcsolt SRS WOW hangzásképeket el kell felejteni, nekünk zenehallgatáshoz a Vokál beállítás passzolt leginkább (a hangkártya driverében találjuk).


Az ócska, már-már piaci kinézettel rendelkező előd után kifejezetten üdítő látványt nyújtott a legújabb Inspiron. Természetesen megmaradt a csillogó, többféle színnel rendelhető, de sérülékeny felső burkolat, ám a legnagyobb probléma a belső térrel volt az előd modellnél is. Alul egy kisebb panelt kell kicsavaroznunk ahhoz, hogy bővíteni tudjuk a gépet, a 3G modem opciója itt sem elérhető.


A billentyűzettel nem volt különösebb gond, az alátámasztás megfelelőnek bizonyult, egyedül a numerikus résznél volt gyengébb. A funkció gombokra aggatott másodlagos képességek BIOS-ból módosíthatók, ez azt jelenti, hogy megadhatjuk, hogy például az F4 gomb lenyomására F4 funkciót szeretnénk vagy pedig a másodlagosként szereplő fényerő állítás lehetőségét kívánjuk használni. Ezzel már a V13-nál is találkozhattunk, hasznos képesség. Külön gyorsgombokat nem kapunk, viszont ennek a trükknek a segítségével az összes funkció billentyű azzá válhat.


A touchpad nem nyerte el a tetszésünket, a csillogó bevonat lassította az ujjak mozgását, ráadásul mintha egy kis késést is érezni lehetne. Multitouch nincs, viszont a bal és jobb egérgombok halkan üzemelnek és kényelmesen is nyomhatók, talán először és utoljára ebben a mezőnyben.


USB-ből akárcsak az Asusnál, itt is csak hármat kapunk, ráadásul a jobb oldalon lévő kettő között nagyon kevés a hely, két vaskosabb pendrive-ot biztos, hogy nem fogunk tudni bepréselni oda. Aggasztó a kártyaolvasó közelsége is, ugyanis rögtön felette van mindkét USB port, így egyszerre kell szembenéznünk két problémával is. Az egyik az USB-knél is elhangzott pendrive-os gond, a másik pedig, hogy ha egy USB foglalt, akkor a memóriakártyát elég sajátos mozdulattal tudjuk csak az olvasóba helyezni anélkül, hogy az USB-s eszközt átmenetileg eltávolítanánk.

Az új Inspironban található kijelző volt a leggyengébb a négy szereplős mezőnyben, a képe túlságosan pirosas árnyalatot mutatott (ez korrigálható), a látószöge pedig ennek a panelnek volt a legszűkebb, már szemből nézve is vagy világosodni kezdett az alja vagy sötétedni a teteje. Kár érte, mert se a szövegmegjelenítéssel, se a fényerő tartománnyal nem volt gond. Az LCD felett megbúvó webkamera 1280x1024-es felbontásra képes, viszont mozgáskövetése elég lassú. A mikrofon az optika mellett kapott helyet, így a verbális kommunikációval aligha lesz gond.


Utolsó, negyedik alanyunk egy sokak számára ismeretlen gyártótól érkezett. A Packard Bell nagyon régi név a szakmában, viszont bő két évvel ezelőtt az Acer 75%-os tulajdonjogot vásárolt a cégben, amelyből a felhasználók csak a megbízható garanciális hátteret érezhették meg, ugyanis ezen kívül ránézésre aligha mondja meg bárki is, hogy a két cégnek köze van egymáshoz. Az EasyNote TJ75-nek abban a megtiszteltetésben volt része, hogy előítéletektől mentesen, mondhatni teljesen ismeretlenként csöppent a többi három versenyző mellé, így nem volt olyan előd, akihez viszonyíthattunk volna (tekintettel arra, hogy két évvel ezelőtt járt nálunk eleddig először és utoljára Packard Bell gép).


A TJ75 első ránézésre nem egy kifejezetten szép masina, persze ez megítélés kérdése. Az viszont biztos, hogy a belsejét illetően egy szavunk nem lehet. Ez volt az egyetlen gép, amely gyárilag 4 GB memóriával érkezett, igaz ez miatt pont lecsúszott a legolcsóbb címről a mezőnyben. Ha az egyik 2 GB-os modult kivennénk a csomagból, akkor a 140 ezer forintos Acer Aspire 5740 alá mennénk árban, de inkább fogjuk fel úgy, hogy a TJ75-nél nem vár ránk a későbbi memóriabővítés, mint a többieknél. Ez volt az egyetlen gép, amelyben nem találunk Bluetooth-t, a specifikáció többi része gyakorlatilag megegyezik az eddig látottakkal.


A termék mellé a kötelező kiegészítőkön felül csak egy nagyon rövid leírást találunk, a driverekért el kell látogatnunk a gyártó honlapjára. A Packard Bellre is jellemző, hogy csak Windows 7-es meghajtó programokat biztosít már a TJ75 mellé, Windows XP-s drivereknek hűlt helyét találtuk az oldalon. Itt jegyeznénk meg, hogy bár a Windows 7 elég sok mindent felismer és kezel is alapból, a vezetékes hálózati kártya a TJ75 esetében nem tartozik ide, ahhoz ugyanis mindenképpen a gyártó saját drivere szükséges, így ha nincs WiFi hálózatunk otthon, akkor beüzemelés előtt mindenképpen szerezzük be a LAN kártya meghajtó programját.

Üresjáratban a Packard Bell TJ75-je produkálta a legalacsonyabb hőmérsékletet, egy fokot verve az Asus K52F-re. Zajszintje ilyenkor elhanyagolható volt, a többi géphez hasonlóan csendben tette a dolgát. Terhelésre már feljebb kapcsolat a ventilátor, de nem annyira, hogy ez hosszútávon zavaró legyen. Jó hír viszont, hogy amint megszakítottuk a terhelést, a légkavaró abban a pillanatban elhalkult, gyakorlatilag pár másodperc alatt visszaállt az üresjárati zajszintre a gép. A szellőzőnyílás akárcsak az Acernél, itt is hátul találjuk, amely egyrészt némileg szűri a felhasználóhoz érkező zajt, másrészt nem melegíti feleslegesen a gép bal oldali részét (éljenek a balkezes vásárlók).


Nocsak, nocsak. A Windows 7 beépített értékelő rendszere meglepően jól díjazta a 2x2 GB memóriának köszönhetően elérhető kétcsatornás módot. Mind az ablakok kezelése, mind a játékok alatt elérhető sebesség gyorsult a korábbi három modellhez képest. A merevlemez egyébként itt kapta a legalacsonyabb pontszámot, meg is néztük, van-e oka.


Sajnos van. A 320 GB-os Hitachi merevlemez messze a leglassabb volt a mezőnyben, amelynek hatását ugyan nem éreztük a mindennapok során (valószínűleg a sok memória miatt), de kénytelenek vagyunk elkönyvelni, hogy ez bizony csúnya fekete pont. Működése során minimális zajt csapott, viszont a hőtermelést illetően a mezőny hátsó feléhez tartozott.

A sztereó hangszórópár mentes mindenféle hangzatos technológiáktól és talán ennek is köszönhető, hogy a mezőnyben ő szólt a legjobban. Itt éreztük egyedül, hogy a mélyhangok egy kis hányada végre képes megszólalni, a közép és magas tartományok pedig tisztán, egymástól teljesen elkülönítve szóltak. Ha az előbb kiosztottuk egy fekete pontot a merevlemez miatt, akkor itt viszont kötelező, hogy adjunk egy pirosat, mert ami jár, az jár.


Minőségre talán a Packard Bell gépe tűnt a leginkább összerakottnak, nem recsegett és abszolút nem is akart szétesni az ölünkben. Bár a fedőlapja a TJ75-nek is fényes volt, strapabírásban mégis talán egy lépéssel a vetélytársai előtt járt. A karcokat és a taperolást egész jól tűri. A Tetrisbe illő műanyag elem lecsavarozása után láthatóvá válik minden fontosabb komponens, bár ezek közül legfeljebb a merevlemezt fogjuk kicserélni. 3G opció sajnos itt sincs.


A billentyűzetet megkedveltük a pár napos tesztidőszak alatt, az óriási gombok és a meglepően jó alátámasztás miatt kényelmes használni, igaz gyors írási tempónál már eléggé csattog. A numerikus résznél a gyártó eltért a szokásos kialakítástól, eltart egy ideig, mire az ember hozzászokik. A Packard Bell esetében kapjuk a legtöbb gyorsgombot, ráadásul érintés érzékeny formában. A klaviatúrát körülvevő gumírozott hatású műanyag egy fokkal emeli a minőség- és a komfortérzetet, a zsíros ujjakat viszont nagyon nem díjazza, nehéz takarítani.


A touchpad felülete elég nagy, de a szokásosnál picit jobban rá kell nyomnunk az ujjunkat, ha határozottan akarunk bánni vele. A bal és jobb egérgombokra ugyanez a jellemző, halkan üzemelnek, de az átlagnál nagyobb erő kifejtését igénylik. Multitouch nincs, valamint a driver feltelepítéséig a felfelé való görgetés sem elérhető.


Az Acer után a Packard Bell biztosít egyedül negyedik USB foglalatot. A maradék csatlakozók elhelyezése példás, mindenhol megvan a szükséges hely a portok körül.


Pár pillanat erejéig Sony VAIO-s utánérzésünk támadt, ugyanis a gép bekapcsolásához szükséges gombot a tervezők a zsanér oldalába tették. Szerencsére működés közben nem világít.

A kijelzőt illetően könnyű dolgunk van, ugyanis a TJ75-ben volt a legjobb panel. Színhűsége egyedül ennek volt már alapbeállításnál is rendben, nem követelt meg tőlünk semmiféle driverbeli állítgatást. A látószög is itt volt a legszélesebb, valamint a fényerő tartalékokkal sem volt gond, és a szövegmegjelenítésben sem találtunk kivetnivalót. A webkamera akárcsak az előbb látott Dellnél, itt is 1280x1024-es felbontással büszkélkedhet, de a lassú mozgáskövetés miatt sokra nem megyünk vele. A mikrofon az optika mellé került.

A tesztek lefuttatása során arra voltunk kíváncsiak, hogy az Asus K52F-ben található gyorsabb Core i3-mas processzor mekkora erőtöbblettel rendelkezik a többiekhez képest, plusz milyen messze van a vele azonos órajelen üzemelő Core i5-430M-től.


Mint látható, az i3-350M félúton mozog az előbb említett két modell között, ami nem is csoda, hiszen az i5-430M a Turbo Boostnak köszönhetően általában 2,53 GHz-en üzemel. Érdekes volt látni, hogy a fotófeldolgozást szimuláló tesztben a Packard Bell mennyire elhúzott a többi három szereplőtől, valószínűleg a kétcsatornás memória használat miatt.


A videokártyákon lefuttatunk pár tesztet, nem azért, hogy az Intel HD Graphics erejét demonstráljuk vagy firtassuk, inkább az volt a cél, hogy az egycsatornás és kétcsatornás memória módok közötti különbséget megvizsgáljuk. Mint látható, a Packard Bell itt jókora előnyre tett szert, a többi gépbe sem árt vásárolni még egy 2GB-os modult.


Az akkumulátoros üzemidőkben mindegyik gép nagyon közel teljesített egymáshoz, egyedül az Asus K52F tudott jelentősebb előnyt kihozni minimális terhelés esetén a többiekénél alacsonyabb fényerő miatt.

Nincs más hátra, mint, hogy értékeljük a látottakat. Ez nem olyan egyszerű, mint ahogy első ránézésre tűnhet, ugyanis mindegyik gépnek van olyan tulajdonsága, amely miatt a vásárlók úgy döntenek, hogy számukra az a jó választás.

Acer Aspire 5740: Az egyik logikus választás lehet
Az Acer Aspire 5740-es gépe például a leghalkabb és a legolcsóbb volt a mezőnyben (ha az operációs rendszer nélküli változatot nézzük), a billentyűzete jó és kijelző terén sem áll rosszul. A touchpadhez tartozó gombok viszont zajosak.

Az Asus kedvező árcédulájával és gyorsabb processzorával hívja fel magára a figyelmet, ráadásul üzemidőben is ő bírta a legjobban, más kérdés, hogy ezt a többiekénél alacsonyabb fényerővel tette. A billentyűzete és a touchpadje viszont egyaránt súrolja a kényelmi határokat és a felemelkedő jobb oldali lábat sem tudjuk hova tenni.

A Dell legújabb Inspironjánál kétség kívül a billentyűzet és a 3 év garancia lehet döntő szempont. A felső burkolat színe és mintázata választható, ez a fiatalabb generációnak szintén pozitív tényező lehet. Sajnos a kijelző itt volt a leggyengébb és a hűtőrendszer is itt zajongott a leginkább.

Nem várt meglepetést okozott a Packard Bell a TJ75-tel
A Packard Bell EasyNote TJ75-ös gépe nem várt meglepetést okozott, pozitív értelemben. Az elfogadható billentyűzet mellett a legjobb kijelzővel és hangrendszerrel is ez a notebook büszkélkedhet. Alacsony zajszintje mellett gyárilag 4 GB memóriát tartalmaz, amellyel nagyon csábító vételnek tűnhet. A mérleg másik oldalán a lassú merevlemez és a picit határozottabb mozdulatokat megkövetelő touchpad áll.

Eredményt tehát nem hirdetünk, annál is inkább, mert jelen tesztünknek lesz folytatása is. A most megvizsgált négy gép közül mi az Acert és a Packard Bellt éreztük a leginkább vállalhatónak.


Webshop:

Acer Aspire 5740

Asus K52F
Dell Inspiron 1564
Packard Bell EasyNote TJ75

Acer Aspire 5740   

Processzor    Intel Core i3-330M (2.13 GHz, HT, 3 MB L3 cache)
Memória    2 GB Elpida DDR3-1066 CL8-7-7-20
Chipset    Intel HM55
Videokártya    Intel HD Graphics
Hangkártya    Realtek ALC272 HD Audio
Kijelző    15,6" (1366x768, fényes, LED)
Merevlemez    Western Digital Scorpio Blue 320 GB 5400 rpm 8 MB cache SATA2
Optikai meghajtó    TSSTcorp TS-L633C DVD-RW
Hálózati kártya (LAN)    Broadcom NetLink Gigabit Ethernet
Hálózati kártya (WLAN)    Broadcom 802.11n
eSATA    nincs
HDMI    van
Mobil internet    nincs
Modem    van
TV tuner    nincs
Távirányító    nincs
Webkamera    van
FireWire    nincs
Bluetooth    van
Infravörös port    nincs
Kártyaolvasó    van
Ujjlenyomat olvasó    nincs
Akkumulátor    6 cellás 47,5 Wh
Operációs rendszer    Windows 7 Home Premium 64 bit
Tömeg    2,8 kg
Ár (a cikk megjelenésekor)    156 ezer Ft


Asus K52F
   
Processzor    Intel Core i3-350M (2.26 GHz, HT, 3 MB L3 cache)
Memória    2 GB Hynix DDR3-1066 CL7-7-7-20
Chipset    Intel HM55
Videokártya    Intel HD Graphics
Hangkártya    Conexant Cx20585 HD Audio
Kijelző    15,6" (1366x768, fényes, LED)
Merevlemez    Hitachi HTS545032B9A300 (320 GB, 5400 RPM, SATA-II)
Optikai meghajtó    HL-DT-ST GT30N DVD-RW
Hálózati kártya (LAN)    JMicron PCI-E Gigabit Ethernet
Hálózati kártya (WLAN)    Atheros AR9285 802.11n
eSATA    nincs
HDMI    van
Mobil internet    nincs
Modem    nincs
TV tuner    nincs
Távirányító    nincs
Webkamera    van
FireWire    nincs
Bluetooth    van
Infravörös port    nincs
Kártyaolvasó    van
Ujjlenyomat olvasó    nincs
Akkumulátor    6 cellás 47 Wh
Operációs rendszer    nincs
Tömeg    2,62 kg
Ár (a cikk megjelenésekor)    148 ezer Ft


Dell Inspiron 1564
   
Processzor    Intel Core i3-330M (2.26 GHz, HT, 3 MB L3 cache)
Memória    2 GB Samsung DDR3-1066 CL7-7-7-20
Chipset    Intel HM55
Videokártya    Intel HD Graphics
Hangkártya    Realtek ALC269 HD Audio
Kijelző    15,6" (1366x768, fényes, LED)
Merevlemez    Western Digital Scorpio Blue 320 GB 5400 rpm 8 MB SATA-II
Optikai meghajtó    TSSTcorp TS-L633C DVD-RW
Hálózati kártya (LAN)    Realtek PCI-E Gigabit Ethernet
Hálózati kártya (WLAN)    Dell Wireless 1397 802.11n
eSATA    nincs
HDMI    van
Mobil internet    nincs
Modem    nincs
TV tuner    nincs
Távirányító    nincs
Webkamera    van
FireWire    nincs
Bluetooth    van
Infravörös port    nincs
Kártyaolvasó    van
Ujjlenyomat olvasó    nincs
Akkumulátor    6 cellás 48 Wh
Operációs rendszer    nincs
Tömeg    2,47 kg
Ár (a cikk megjelenésekor)    157 ezer Ft


Packard Bell EasyNote TJ75
   
Processzor    Intel Core i3-330M (2.26 GHz, HT, 3 MB L3 cache)
Memória    4 GB Micron DDR3-1066 CL7-7-7-20
Chipset    Intel HM55
Videokártya    Intel HD Graphics
Hangkártya    Realtek ALC272 HD Audio
Kijelző    15,6" (1366x768, fényes, LED)
Merevlemez    Hitachi HTS543232L9A300 ATA Device (320 GB, 5400 RPM, SATA-II)
Optikai meghajtó    HL-DT-ST GT30N DVD-RW
Hálózati kártya (LAN)    Broadcom NetLink Gigabit Ethernet
Hálózati kártya (WLAN)    Atheros AR5B93 802.11n
eSATA    nincs
HDMI    van
Mobil internet    nincs
Modem    nincs
TV tuner    nincs
Távirányító    nincs
Webkamera    van
FireWire    nincs
Bluetooth    nincs
Infravörös port    nincs
Kártyaolvasó    van
Ujjlenyomat olvasó    nincs
Akkumulátor    6 cellás 48 Wh
Operációs rendszer    nincs
Tömeg    2,7 kg
Ár (a cikk megjelenésekor)    145 ezer Ft

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

68. sleszakdan...
2010.03.18. 18:58
az ASUS-nál rossz kép van az aljáról, az az acer-é
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. sleszakdan...
2010.03.18. 19:00
a dell-nél meg az asus-é
kicsit felcserélődtek a képek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. Alvin_ti42...
2010.03.18. 19:01
Valóban, javítva. Köszi az észrevételt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. Vikt0r
2010.03.18. 19:05
Következő körben lehetne diszkrét radeonokkal?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. Alvin_ti42...
2010.03.18. 19:08
mindegyikben az lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. mokus1
2010.03.18. 19:20
A 330M csak 2,13Ghz-en megy míg az utolsó 2 gépnél ahogy nézem el van írva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. Ragnar69
2010.03.18. 19:34
van rá esély, hogy az i7-es résznél lesz teszt hp pavilion dv8-ról (vagy dv7-ről)? nagyon érdekelne, de sehol nincs még róla semmi használható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. Alvin_ti42...
2010.03.18. 19:51
mokus1: köszi, javítottam ezt is.

Ragnar69: Ha lesz a nagykerben, akkor elképzelhető, de egyelőre nem futott még be Arrandale-es Pavilion.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. vtomiasz
2010.03.18. 19:59
Jó kis teszt. Amúgy az a vicc, hogy ezek az i3-as és i5-ös procikkal felszerelt laptopok, a tőlük sokkal drágább laptopokat is simán verik. A jövő egyértelmű ezeké a prociké.
Amúgy lenne egy olyan kérdésem, hogy az 5740-es acer vagy 5-6 kiadásban szerepel és vagy 30-40.000 különbség is van köztük. A kérdésem, hogy a külső minőség az változik vagy ilyenkor csak is a belső dolgokat cserélgetik.
Mert én kinéztem magamnak egy 5740G-434G50MN.
Ez erősebb procival és videókarival, több memóriával és nagyobb merevlemezzel rendelkezik. Akár egy ilyenről is lehetne teszt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. Ragnar69
2010.03.18. 20:03
köszi szépen! jól jönne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. Alvin_ti42...
2010.03.18. 20:16
vtomiasz: a burkolat nem változik, csak a gép belseje. Dedikált videokártyánál módosítják például a hűtést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. somakb
2010.03.18. 20:24
Alvin: köszi a tesztet!

Engem a fogyasztás/akkuidő lepett meg. Nekünk van két Aspire 5738zg is. Az egyiken lemértem az akkuidőket és az alapján a core i3-tól valahogy többet vártam.

Nekem T4400 al, DDR3-al és HD4570-el DXVA 1080p 118percet huzta akksiról (ugyanakkora, mint a cikkbeli Aspire-nek), hanggal stb. Azt gondoltam hogy egy 32nm-en készült i3, a cpu kupak alá integrált igp-vel jóval kevesebbet eszik és tovább húzza, de a látott redemények alapján kb ugyanazt tudja mint a kissé elavultabb T4xxx.

A teljesítményük viszont nagyon meggyőző. CPU-ban 15-20%-al erősebb mint T4400-am, FPU-nál viszont nagyon durva 25-30% és SinJuliában MAJDNEM 100%, és a táblázat alapján, a core i3-330m veri a 4 magos phenom x4 9500-at is. Mit mutathat akkor egy core i5-430m ami nem sokkal drágább és dolgozik benne a turbo boost is (és ez még egy kisebb core i5) ????

Lesz mit az AMD-nek behozni mobil szegmensben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. twollah
2010.03.18. 21:07
Az Acer tovabbra is nagyon eros dizajnban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. Kolondrum
2010.03.18. 22:03
Egy acerről írok, extensa sorozat. A töltője full olyan mint ennek, a leírás összeállítás is stimmel. A CPU miatt az I3 jobban jön ki mindenből. Nekem 5.5-ös a cpu indexem, toshiba HDD-vel 5.7, ram meg egyezik a tesztben leírttal. Elég jól megy, első notim. Nem dícsérik a márkát, első percben volt vele gondom amit ha én nem oldom meg akkor mehetett volna ki csehekbe. Ettől eltekintve elvagyok vele. Mindenre jó ami nem game. Gamer noti nekem túl drága, ezért van asztali is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. prohlep
2010.03.18. 23:23
Enézést a banális kérdésért: az i3-330M tokjában lévő VGA vezérlő milyen nagy felbontású DVD megjelenítésre képes? HDMI kimenetén képes a fullHD tartalmakat rendesen lejátszani? Illetve képes-e a különféle YouTube illetve flash-es nyavajatörésekkel teli honlapokat szaggatás nélkül megjeleníteni?

Jól értem a korábbi híreszteléseket, hogy ezekre mind pozitív a válasz, és hogy csak játékokhoz kevés a prociban lévő videó vezérlő?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. taripocok
2010.03.19. 00:04
ezek a gépek oké hogy nem játékra szolgálank,de azért pl egy Word of Wrcraft-ot elbirnak futtatni közepes grafikán?
esetleg egy olyan tábláza jól jönne,hogy a mobil szegmensben találhaó VGA-k meik asztali videókarinak feleltethető meg teljesítményben,ha nem is pontosan,de legalább megközelíhetőleg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. norbi1017
2010.03.19. 00:22
sziasztok! Nagyon jo procik ezek a i3-asok de én sajnos nem ilyen gépre pályázom én mindenképp egy erős laptop-ot akarok min egy i5 és egy jo videokártya... ha lehetne kérnem ezt a laptop-ot tesztelésre: Acer AS5740G-434G50MN már elég régota szemezgetek vele és nemtom mit tegyek egyenlőre ez egy Best buy sztem ilyen hardware-el: i5 + 5650 1giga... és csak 200rongy... hasonlo gépeket olyan 300körül lehet kapni.... na a lényeg ha van idő akkor tessék tesztelni a laptop-ot köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Insignia
2010.03.19. 07:29
norbi1017 nekem AS6935G van 300rongy volt a noti 1 év alatt a webcam 2X alaplap 1X hdd 1X touchpad 1X CineDash és 1X az akku lett cserélve töltőstül mindez közel 2 hónap gariztatás volt... mivel a cseheknél van szervíz... de most is fogom majd vissza küldeni mivel a monitoron a csavarok melett a műanyag repedezik plusz a CineDash teteje megint jön fel... szépek ezek az acerek csak sajna a minőség az nincs a toppon szal tudom ajánlani hogy ha Acert veszel akkor ruházz be plusz 2 év garanciára hozzá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Insignia
2010.03.19. 07:30
prohlep a dvd-nek 720x576 a felbontása ettől nemigazán tud eltérni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Alvin_ti42...
2010.03.19. 11:17
Jelentem, a Packard Bell TJ75-ből érkezett Windows 7-es változat (Bluetooth-szal) HD5470-nel és van Core i5-430M-es verzió is (Bluetooth nélkül) szintén HD5470-nel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Attis1979
2010.03.19. 12:43
Miért nem tudnak ezekbe a gépekbe, egy kicsit jobb VGA kareszt integrálni???
Bármilyen Ati vagy Nvidiás "chippet"...GMA-s Inteles szarokkal rontják el a teljesítményt.
Nekem egy Amlio PI 3540-es van, benne egy 9300-as Nvidiával, és megy a Metro2033 (alacsony felbontáson mondjuk). És 130e. volt egy éve. Egyszerűen nem értem a gyártókat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Svindler prohl...
2010.03.19. 12:54
prohlep: A Flash kivételével pozitív a válasz mindenre amit kérdeztél, ott még van mit gyúrni driverre, de a Flash 10.1 béta úgyis csak a H.264-es tartalmú videókat gyorsítja GPU-ból, másra nincs hatással, a Core i3 meg elég erős, hogy egyedül is elbánjon velük, úgyhogy ez annyira nem nagy gond.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Oggy
2010.03.19. 13:37
Attis1979

Tudnak, csak nem akarnak Magyarországon, mert mi megvesszük a szart is.

Járj nyitott szemmel http://geizhals.at/a496259.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Alvin_ti42...
2010.03.19. 13:51
Oggy: a "szarozást", ha kérhetném, kerüljük. Másrészt akiknek nem létszükséglet, hogy notebook előtt görnyedve játszanak, azoknak minden másra tökéletes egy Intel HD Graphics. Bizonyos tekintetben még többet is tud, mint egy HD szériás Radeon (itt elsősorban a video gyorsítási képességekre gondolok). Nem utolsó sorban az akkumulátoros üzemidőre is jó hatással van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. somakb
2010.03.19. 13:52
Attis 1979: mielőtt ilyeneket irogatsz, előtte nézz körül akár az iponon is. Szinte mindegyiket lehet kapni hd5470-el, vagy mégerősebb hd5650-essel van példa. Ráadásul a HD5470-el szereltek alig kerülnek egy 10.000 el többe, és biza egy hd5470/4570 a geforce9300-adnál kb 2 szer erősebb, és van egy olyan tippem, hogy valszeg a tieddel ellentétben ezeken mind van hdmi-is.

Elárulok egy titkot, idén meg már lehetett venni 130 alatt 1gigás gt240m el szerelt amilót is 3gb rammal, 320gb vinyóval, t4400-al ... tehát a te géped áráért már bőven lehet erősebbet jobbat kapni... csak esetleg körül kellene nézni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Oggy
2010.03.19. 15:00
A jelzőt arra értettem, amire írtam, nem szégyen a halottatt halottnak nevezni. Ilyen a kialakított magyar piaci helyzet, hogy még mindig nagyon sok helyen lehet nagyon sok olyan lapost vásárolni, ami már semmilyen tekintetben nem ár/teljesítmény arányos.

Sajnos azt az árpolitikát ami 300 - 400e ftot követel meg egy 16 zollos turionos, x4500as laptoptól, nem tudom mással illetni.

Semmi már hátsó gondolatom nem volt ezzel, a cikket pedig nagyon hasznosnak találom, csak bosszant, hogy az újdonságokra a magyaroknak fél évet várni kell mire felpörgeti a saját piacunk, már rég nem versenyképes árakon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Oggy
2010.03.19. 15:02
Természetesen nem az Iponon láttam erre példát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Alvin_ti42...
2010.03.19. 15:23
Oggy: szerintem mostanában egész hamar ideérnek az újdonságok, régebben sokkal rosszabb volt a helyzet. 3-400 ezer forintért én még akkor sem láttam TUrionos gépet integrált grafikával (X4500 csak Intel processzorokhoz van egyébként), amikor újdonság volt. Tény, hogy egy-két gépnek furcsán magas ára van, de a megfizethetőbb régiókban nem áll rosszul a magyar piac.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Kolondrum
2010.03.19. 19:00
Insignia! Nem mondod?? ÉS te ezek után még megtartod és használod? Mint a szél úgy adnám el!
Tervezem a 3 év gart + véletlen sérülés gart, van rá még olyan 6x napom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. hego
2010.03.19. 20:11
A Packard Bellben milyen videókártya van? Miért kapott a windows élményindexben több pontot az aero? Csak a +2gb ram miatt?


Láttam már 5500as vgaval szerelt PB-t. Az a 4500 "utódja"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Alvin_ti42...
2010.03.19. 20:21
az X4500 utódja a cikkben szereplő Intel HD Graphics. Nem tudom hol láttál 5500-as videokáryát, de az vagy valami Radeon lehetett, amit elírtak vagy simán benéztek valamit. A TJ75 nem a sok memória miatt kapott több pontot, hanem mert két modul esetén megduplázódik az elméleti sávszélesség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. szaturion
2010.03.19. 21:02
Én is láttam az egyik oldalon 5500-nak írták, nekem olyan kérdésem lenne, hogy az 5740-et csak intel hd graphics-sal vagy még az x4500al is forgalmazzák?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. hego
2010.03.19. 21:05
Videovezérlő : Intel GMA 5500 MHD

Más oldalon igy irják. Úgy tünik ugyanaz. Köszönöm a választ. Majd máskor lehet elolvasom a tesztet mielőtt kérdezek..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Alvin_ti42...
2010.03.19. 21:18
Az 5740-ben Arrandale magos processzorok (Core i3 és i5) vannak, azokban pedig kizárólag HD Graphics videokártya van (CPU-ba integrálva), a hozzájuk tartozó H55 chipsetben pedig nincs másik VGA, így X4500-zal nem kaphatók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Castiel
2010.03.20. 22:02
nekem asztali-ban van i3-530-am, de odabasz..

HTPC-t csináltam és a full HD-t úgy viszi mint forró kés a vajat!
tuning nélkül, és a gyári hűtő is baromi jó hozzá, nem megy 53fok fölé egyik mag se IBT tesztel!
csak ajánlani tudom..

a fogyasztása meg hihetetlen jó.. alig eszik az egész config 80wattot..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. stifi
2010.03.21. 10:44
Ezt légy szíves a használt termékek adás-vétele részben hirdesd meg. Köszönöm szépen.

Alvin
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Rolee07
2010.03.21. 12:30
Sziasztok!

Az, hogy az Acernek 75%-os tulajdonjoga van a Packard Bellből, azt jelenti, hogy ugyanúgy problémák vannak vele? Vagy a gyártás máshol máshogy megy?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Rolee07
2010.03.21. 12:39
Bocsi a duplázásért, de a PB-ről azt írtátok, hogy nincs multitouch. Itt azonban azt írják: pointing device, Touchpad : Multitouch. Van multitouchos változat is? Vagy ott írtak el valamit, vagy esetleg ti?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Alvin_ti42... Rolee...
2010.03.21. 13:44
Én úgy tudom, hogy a Packard Bell notik gyártása máshol történik, mint az Acereké. A multitouch-ot én is láttam, ettől függetlenül tényleg nem működött 64 bites Windows 7 alatt a driver feltelepítése után sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. perempe
2010.03.21. 20:30
Láttam egy IBM reklámot a CBS-en (egyetemi kosarat nézek, stream): a turbo boost-ot nyomatják, szerintük az e-mail és wireless technológiának jelentőségével bír. Tényleg ilyen jó?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. perempe
2010.03.21. 20:30
bocs Intel reklám természetesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Alvin_ti42...
2010.03.21. 21:53
nem rossz dolog, de ekkora feneket nem kéne keríteni neki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. doktorovic...
2010.03.22. 07:33
nem vennék notebookot, de ezzel lehet hogy kivételeznék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Rolee07
2010.03.22. 18:26
Az Asus K52 billentyűzete tényleg annyira rossz, hogy a "kényelmi határokat súrolja"? Eddig meg voltam győződve róla, hogy ilyet veszek (csak vártam a tesztre), de nekem a billentyűzet kényelmes használhatósága létfontosságú (programozás). Ránézésre is eléggé...hát visszataszító látványt az egész
Most egyelőre ez a Packard Bell jobban meggyőzött, suliban is van egy, össze vissza hurcolják és 100an használják, eddig semmi baja.
A 2. részben milyen gépekre számíthatunk?
Utolsó kérdés Lenovo G560ról tudtok valamit? Teszt még lehet róla 1-1.5 hónap távlatában?Ő még az egyik versenyző talán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Alvin_ti42...
2010.03.22. 20:16
A G560-ról bevallom most hallok először, így ezt passzolom. A második részben még nem tudom milyen modellek lesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Rolee07
2010.03.22. 20:25
Akkor hallgatás beleegyezés: rossz az Asus bill? Vagy azért szokható?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. tommybravo
2010.03.23. 14:13
Az Acer Aspire csak ebben a kék színben van a boltban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Alvin_ti42... tommy...
2010.03.23. 14:16
Én úgy tudom, hogy az 5740 kizárólag kék fedőlappal került forgalomba, úgyhogy igen, csak ilyet tudsz rendelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Alvin_ti42... Rolee...
2010.03.23. 14:17
szokható, ha muszáj. A másik három gépé jobb volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. tommybravo
2010.03.23. 14:21
Köszi a gyors választ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. elnokur
2010.03.26. 14:00
- Lenovo G560 árgépen van egy rakás találat;
- a core i3-as szerintem úgy járt mint a vista;
150-ért van egy Aspire 5740G-332G32MN LX.PMF0C.058 amiben a core i3 + hd5470 +2GB ddr3
ezt néztem egy darabig, DE DE DE

183ért meg PB EasyNote TJ75-JO-420HG van!!!!!!!!
33.000huf többletért
4 GB DDR3
win7 legális kulcs
320 helyett 500 GBs HDD
és core i3 helyett core i5!!!!!!! az i7-esek horribilis árakon mozognak még.... nekem meg a III v IV negyed évben lesz lecserélve a laptopom...
szóóóóóval én inkább a core i3-ashoz hozzá teszek 33k-t 5-ösre!!!!!!

ha lehetne akkor a "core i3 vs core i5" összehasonlítást és a core i5-ös teszteket kérnék


köszönöm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Rolee07
2010.03.26. 17:30
Én is pontosan ugyenezt a Packard Bellt néztem ki magamnak! Még 1 hónap és meglesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Alvin_ti42...
2010.03.27. 16:55
elnokur: a Core i3 és az olcsóbb Core i5 között annyi a különbség, hogy az i5-ben van Turbo Boost és magasabb az órajele. A drágább i5-ök (520/540) támogatják az Intel VT-x virtualizációs kiegészítését, hardveresen gyorsítják az AES titkosítást és arányaiban nézve többet profitálnak a Turbo Boostból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. elnokur
2010.03.28. 08:54
köszönöm,
én notebook párti vagyok, itt csak core i5 430M-es procikat látok, esetleg lesz-e más i5-ös processzor laptopban?
a core i3 330 és 350-eseknél csak a Turbo Boots-al jobb az i5-ös?
minden esetre várom a core i3-as laptop elemzés folytatását és a core i5-ösöket még jobban!!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. elnokur
2010.03.28. 09:48
most megnéztem alaposabban, látok más core i5ösöket;csak az már egy másik árkategória....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. tommybravo
2010.03.31. 11:24
elnokur: Az általad javasolt PB Easynote és az i3-asok között van még egy jelentős különbség: az i3-asokban többnyire nem integrált videókártya van, míg az easynote-okban többnyire integrált intel van. Ha megnézed a többi i5-öst, azok mind drágábbak, de többnyire ati radeon van bennük vagy más, rendes kártya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tommybravo
2010.03.31. 11:26
elnokur: Visszavonom, rossz linkre kattintottam. Bocs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Balee91
2010.04.02. 10:20
Hellosztok.
Nagyon jó a teszt és azt hiszem be is ruházok majd egy ilyen Packard Bell-re.
Én ezt asztali PC helyett szeretném használni filmnézésre és internetezésre akkor ugyebár végig AC adapterről fog menni a gép.
Ebben az esetben az aksit kivegyem vagy ebben már van olyan biztonsági kapcsoló ami nem tölti folyamatosan az aksit?
Bocsi ha kicsit érthetetlenre sikerült
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Alvin_ti42... Balee...
2010.04.02. 15:48
A másik témában is válaszoltam, de ide is leírom, hogy igen, érdemes (sőt mi több, kötelező) kivenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. prohlep
2010.04.02. 23:42
PACKARD BELL EasyNote TJ75-JN-430HG illetve TJ75-JO-420HG esetén mit jelent a Win7 abból a szemszögből, hogy mellékelve van-e telepítő lemez, vagy csak egy visszaállító/mentő partíció és egy előtelepített partíció a wincsin?

TJ75-F2475-GN-310HG esetén nem boldogultam hivatalos PACKARD BELL honlapok egyikével sem, hogy megnézzem e laptopra nézve specifikus Win7 meghajtók elérhetőségét, mert a laptop szériaszámát kérték általában, ... ami a nézelődés/álmodozás fázisában nincs.

Gondolom ezen első teszt elvégzéséhez ti sikeresen megküzdöttetek ezzel a kérdéssel. Hogyan? Ha van az embernek egy telepíthető Win7-e, akkor a wifi-n kívül mindent eleve felismer és a wifi meghajtót meg szériaszám beírás ellenében le tudtátok tölteni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Alvin_ti42... prohl...
2010.04.03. 01:18
A gyártó nem mellékeli külön lemezként az előtelepített Windows 7 visszaállító CD-t, a szokásos partícióról való visszaállítás játszik itt is. Széria szám alapján én simán letöltöttem a Win7-es drivereket a tesztben szereplő notihoz, de a WLAN-t és a LAN-t úgy emlékszem egyaránt kezelte a beépített driverrel is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Rolee07
2010.04.04. 17:28
prohlep! Április 2-án, pénteken rendeltem egy TJ75-JO-420HG változatot a Packard Bellből.
Majd leírom a tapasztalataimat jövő hétvégén. Húsvét hétfőn ti sem dolgoztok, kedden lesz akkor egyeztetés és elvileg szerda v csütörtök itt lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Rolee07
2010.04.07. 20:52
Nos, megkaptam és nagyon meg vagyok vele elégedve!
Nekem egy drivert sem kellett külön feltelepítenem, mindent kezelt a gép azonnal. Azért megnéztem a hivatalos oldalon az illesztőprogramokat, de mindenből a legfrissebb volt rajta
A tapipadot nem kell olyan keményen kezelni, csak ha "koppintással" akarok kattintani rajta. A multitouch nálam működött azonnal!
A legfrissebb 10.3 Ati Catalyst is gond nélkül fel ment rá, miután letöröltem a régit.
Ujjlenyomatokra nem olyan érzékeny, de vannak helyek - pl felül az érintőgomboknál - ahol gyakrabban kell majd törölgetni.
Sehol sem melegedik a gépház, míg működése közben nagyon nagyon halk Csak akkor hangosabb, ha fullon pörgeti a dvd-t, de gondolom ez természetes.
Emailen azt mondták, 32 bites rendszerrel jön, de az előretelepített windows 64 bites!
Ami nem tetszett, az az, hogy tele volt szórva próbaverziós programokkal, meg idióta - szintén próbaverziós - játékokkal, de ez könnyen orvosolható viszonylag rövid idő alatt.
A Packard Bell stílusosan módosította a windows 7 bejelentkező felületét, ami így piros-fekete színekben pompázik, igazodva a Packard Bell színeihez.

Első laptopom és szerintem jó választás volt.
Kérdésekre szívesen válaszolok.

(Rendeltem hozzá egy Logitech M305-öt, az is nagyon jó kis gépezet, kisebb, mint egy normál egér, mégis kényelmes a használata, nem érzem, hogy korlátozna bármiben.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. brainstorm
2010.04.24. 13:43
Szia Rolee07!
Megkérdezhetem, h a billentyűzetet milyennek találod? Tényleg "csattog", ha gyorsan gépelsz, vagy azért elviselhető?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2010.04.28. 21:55
Koszonom a PACKARD BELL EasyNote TJ75 informaciokat.

Kiemelendo, es brainstorm-nak valaszolando, hogy a teszt nem okozott csalodast, a gep mindent legalabb olyan jol tud, mint ahogy a tesztben allitottak.

Billentyuzete kifejezetten jo, pedig en aztan ruhellek laptop billentyuzetre fanyalodni.

Szerintem nem "csattog" a billentyu, illetve jo hatarozott a billenese, de szo sincs arrol, hogy felmeruljon az elviselhetoseg kerdese.

Ahhoz kepest hogy laptop, meglepoen pontosan lehet rajta hosszu tavon is gepelni.

Eddig ket laptopon gepeltem sokat, mindketto kiemelkedo kategorias volt, de ez a billentyuzet azon kettonel egyertelmuen jobb es pontosabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. brainstorm
2010.05.01. 19:41
Köszi a választ prohlep! Sokat segítettél!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Rolee07
2010.05.02. 15:54
Na itt vagyok megint

A billentyűzettel kapcsolatban egyetértek prohlep véleményével.
Egy kiegészítésem lenne még a régi hozzászólásomhoz.

"Sehol sem melegedik a gépház" - hát intenzív játék után a tapipadtól balra elég meleg lesz, de forrónak egyáltalán nem mondanám. Mindeközben a touchpadtól jobbra teljesen hideg Már-már szó szerint
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Senator
2010.05.06. 19:09
Sziasztok!

Én is szeretném megköszönni Rolee07 információit az új gépével kapcsolatban. Igaz hogy 1-2 hónap múlva szeretnék majd venni, így van időm keresgélni (gondolkozni), de szerintem én is PB-t veszek majd (EasyNote TJ75-JN-430HG). Nézegetem a 2 gépet, és nem tudom eldönteni, hogy az a + pár ezer forint, amivel a TJ75-JO-420HG többe kerül, vajon megéri-e. (Pl. nincs Bluetooth, viszont Core i5 ketyeg...).
Szóval erősen gondolkozom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!