iPon Cikkek

Dell Inspiron 1545: Rossz irányba

Dátum | 2009. 05. 25.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

A hónap elején került piacra a Dell belépő szintű Inspiron szériájának legfrissebb családja, amely a népszerű 1525-öket váltotta. A meglehetősen borsos árszabású termék sikeréhez nem férhet kétség, habár az elődmodell piacra lépésekor nem volt ekkora és ilyen minőségű konkurencia, amely talán beárnyékolhatja a sok színben pompázó utód diadalútját.

Processzor: Intel Celeron M 585 2,16 GHz 1 MB cache 667 MHz FSB
Memória: 2x1 GB Nanya DDR2-800 CL6-6-6-18
Chipset: Intel GM45
Videokártya: Intel GMA X4500MHD
Hangkártya: IDT 92HD71B7 HD Audio
Kijelző: 15,6” (1366x768, Glare-Type)
Merevlemez: Western Digital WDC3200BEVT-75ZCT2 (320 GB, 8MB cache, 5400 rpm, ATA133)
Optikai meghajtó: HL-DT-ST GT10N DVD-RW ATA133
Hálózati kártya (LAN): Marvell Yukon 88E8040 Fast Ethernet Controller
Hálózati kártya (WLAN): Dell Wireless 1397 802.11g
e-SATA: nincs
HDMI: nincs
Mobil internet: nincs
Modem: nincs
TV tuner: nincs
Távirányító: nincs
Webkamera: van
FireWire: nincs
Bluetooth: nincs
Infravörös port: nincs
Kártyaolvasó: van
Ujjlenyomat olvasó: nincs
Akkumulátor: 4 cellás 28Wh
Operációs rendszer: nincs
Tömeg: 2,5 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 142 ezer forint

Jesszus! – hördülhetünk fel a feature lista végigpásztázása során. Gyakorlatilag minimális felszereltséget kapunk, ami a kártyaolvasóra és a webkamerára terjed ki. Nem szégyen ez 2009-ben, csak az árcédulával lesznek gondok, még akkor is, ha a Dell 3 év garanciát biztosít minden gépe mellé.


A notesz mellé csak a legszükségesebb kiegészítőket kapjuk, a sok lemez ne tévesszen meg senkit. A cég külön médiára pakolta pár alkatrész meghajtóprogramját és a DVD néző alkalmazást is. Operációs rendszert nem, Microsoft Works 9.0-át viszont kapunk.

Felpörgés után gyorsan elhalkultak az új Inspiron ventilátorlapátjai, amit örömmel nyugtáztunk, ahogy azt is, hogy a 1545 is megkapta a legújabb EFI-t, úgy látszik, a Dell hamarosan nyugdíjazza a BIOS-okat. Állítási lehetőségeink egész tágak, bár a hardver jelentősen leszűkíti a mozgásteret. Üresjáratban 46 fokot mértünk az energia menedzsmentet nélkülöző processzoron, amely teljes terhelésre is csupán 61-re kúszott fel. A gép zajszintje nagyjából ugyanolyan maradt, ami hallható, lágy szellős, de semmiképpen nem hangos környezetet eredményez.


Bár a Windows Vista elfogadhatónak számolta az új Inspiron 1545-öt, megemlítenénk, hogy bizony néha csúnyán be tudott lassulni az amúgy magas órajelen ketyegő Celeron processzor. A 2 GB memória a minimálisan ajánlott szintet üti meg ennél az operációs rendszernél, de lázas töltögetésnek a tesztidőszak alatt nem voltunk tanúi.


A merevlemez kezeléssel sok gondunk akadt. Bár a sebességgel nem volt gond, a processzor-használat brutálisan magasnak bizonyult. Az átlag 20-40% közötti felhasználás rengeteg még egy egymagos processzor esetében is, ráadásul az akkumulátoros üzemidőnél ez még egyszer vissza fog ütni. Bár a Western Digital Scorpio Blue szériája nem melegszik túlságosan, ennek ellenére az új Inspironban meglehetősen forrófejűnek bizonyult, pedig a teszthelységben alig 25 fok uralkodott.

Dell Inspiron 1545 teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 3521
PCMark05 (Graphics): 1404
PCMark05 (HDD): 3565
Cinebench10: 1935 (7 perc 7 másodperc)
Memória olvasás: 4818 MB/s
Memória írás: 3423 MB/s
Memória másolás: 3804 MB/s
Memória késleltetés: 86,2 ns
CPU Queen: 4599
CPU PhotoWorxx: 4870
CPU Zlib: 14151 kB/s
CPU AES: 3977
FPU Julia: 1724
FPU Mandel: 997
FPU SinJulia: 494

Nagyon kíváncsiak voltunk mit alkotott a Dell, ugyanis képen meglepően csinosnak tűnt az új Inspiron, a színes hátlap pedig már szinte védjegyévé vált a cégnek a Studio gépek felbukkanása óta.


Talán a túlzott várakozás miatt, de a lényeg, hogy csalódtunk, nem is kicsit. A fedlapot valóban kellemes tapintású bevonattal látták el, de a gép többi része hagy némi kívánni valót maga után. A hátlap lecsavarozása után akár processzort is cserélhetünk, ha úgy tartja kedvünk, hiszen a teljes hűtőrendszert lecsavarozhatjuk.


A billentyűzet a szokásos matt műanyagból készült, tapintása kellemes, ergonómiailag is hozza a tőle elvárható szintet. Gépelni gyorsan, pontosan és viszonylag halkan lehet vele. Alapértelmezés szerint az F1-F12 gombok az Fn funkció billentyűvel érhetők el, így a fény- és hangerő szabályzás egyszerűbbé vált. Ha nem tetszik ez a módszer, az EFI-ben visszaállíthatjuk a megszokottra. A gép egyik legnagyobb hátránya, hogy a klaviatúra körül nagymértékben csillogó burkolat helyezkedik el ami ráadásul megkocogtatva elég olcsó műanyag benyomását kelti.


A touchpad felületének nagysága átlagos, a függőleges görgetősáv nincs feltűntetve, de van, továbbá működik a körkörös scrollozás is, amit a hasznos felületen lehet alkalmazni. Bár a jobb és bal gombok csendben és játszi könnyedséggel nyomhatók, magának a touchpadnak a felülete meglehetősen bizonytalan, néha különböző érzékenységű kurzormozgással követi le ujjunk vonalát.

tápcsatlakozó, 2xUSB port, VGA kimenet, LAN csatlakozó [+]ExpressCard/34 foglalat, DVD-író, USB port [+]
A felhasználóhoz közelebb eső oldalon kapott helyet a fejhallgató kimenet és a memóriakártya-olvasó is, továbbá itt találjuk az egyetlen visszajelző LED-et, ami a gép bekapcsolásától kezdődően világít. Nem igazán tudtuk mire vélni, hogy az akkumulátor és HDD visszajelző LED mit vétett, hogy kimaradtak a repertoárból. Az erős fehér fény ráadásul gyenge világítású helységben zavaró lehet, mert folyamatosan oda vonza az ember tekintetét. A jobb és bal oldal egyaránt szellős, a 3 USB és az egy LAN csatlakozó mellett a szokásos analóg videokimenetet és egy ExpressCard/34 szabványú bővítőhelyet találunk. HDMI nincs.


A webkamera csak külön szoftverből kezelhető és arckövetésre is képes, igaz ez nagyon ritkán sikerül neki pontosan. A gyenge fényt nem szereti és a gyors mozgásokat se, ettől eltekintve a mindennapi MSN-es és Skype-os felhasználásra tökéletes.

A kijelzővel sem voltunk maradéktalanul elégedettek, ugyanis alapértelmezés szerint meglehetősen hideg képet nyújt, amit szoftveres színkorrekcióval is nehéz beállítani. A natív felbontástól való eltérést nagyon nem szereti, viszont a fényerő tartománya korrekt.

A négy cellás akkumulátortól már akkor kivert minket a víz, amikor még csak a feliratokat böngésztük rajta: 28 Wh. Alig akartuk elhinni, hogy a Dell képes egy 150 ezer forintos, viszonylag nagy fogyasztású gép mellé egy ilyen gyenge teljesítményű telepet csomagolni. Nem is csodálkoztunk ezek után, ha minimális fényerővel is 1 óra 55 percet húzott ki az új Inspiron. 50%-os fényerővel és WLAN-os internetezéssel már a másfél óra volt a csúcs, a magas processzorterheléssel járó lemezműveleteket pedig igyekeztünk minimalizálni. Gyakorlatilag egy rövidebb filmet is alig tudunk végignézni, ha azt HD felbontásban szeretnénk élvezni.


Aki végigolvasta a cikket, annak számára világossá vált, hogy a Dell ezúttal nagyon mellé lőtt. A csillogós műanyag, a bizonytalan touchpad, a nagy CPU használattal járó merevlemez-kezelés és a puritán felszerelés mind-mind olyan dolgok, amit ilyen konkurenciával az oldalán nem engedhet meg magának a cég. Külön hab a tortán, hogy Windows Vista operációs rendszert csak 12 ezer forintos felárért kapunk. A 3 év garancia örömteli, de 12 ezer forintért bármelyik Lenovo gép mellé megkapjuk ugyanezt. A színes fedlap miatt (és ez nem vicc) biztos, hogy nagy sikere lesz, de aki túl tudja magát tenni ezen az belátja majd, hogy az Inspiron 1545-nél sokkal jobb gépek is vannak a piacon, néha szerényebb árcédulával is.

A Dell Inspiron 1545-öt a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre. Köszönjük!

Pro:
+ kellemes tapintású és szép fedlap
+ remek billentyűzet
+ átlagos zajszint
+ 3 év garancia

Kontra:
- ujjlenyomat-gyűjtő, csillogós belső burkolat
- bizonytalan touchpad felület
- magas CPU használat HDD műveleteknél
- átlagnál melegebb merevlemez
- gyenge felszereltség
- elavult és kis teljesítményű akkumulátor
- kijelző színhőmérséklete nehezen beállítható
- visszajelző LED-ek hiánya
- operációs rendszer hiánya
- nem túl versenyképes ár

Hivatalos honlap: Dell Magyarország
Vásárlás: iPon webáruház
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Azrael
2009.05.25. 16:02
VISSZA A CIKKHEZ

Az a "teszthelység" az teszthelyiség volna
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Pistiboy88
2009.05.25. 16:42
Hát ez tényleg vissza fejlődés! Nekem Inspiron 1525 van, de ez duplán lekörözi a 45-öt!
Van HDMI, 3 belső mini PCI slot, 6 cellás akku (57 Wh 4óra minimális terheléssel, 2 óra max terheléssel) , C2D T5550, meg még sorolhatnám.
Ezt finoman szólva is, nagyon elrontották. Az anyaghasználatról még nem is beszéltem, ég és föld a 25, 45. Mikor megnéztem a boltban csak néztem,hogy mi a fenét csináltak....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Insignia
2009.05.25. 22:44
ha április lenne akkor áprilisi tréfának venném de így csak elmebaj jöhet szóba a dellnél...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Vendég-Ven...
2009.05.26. 01:23
"úgy látszik, a Dell hamarosan nyugtázza a BIOS-okat."

Azt hiszem, inkább nyugdíjazza a BIOS-okat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Alvin_ti42...
2009.05.26. 02:14
valóban, pici fogalom zavar történt, javítva, köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. yanchi
2009.05.26. 16:38
Fél éve hoztunk egy ilyet Angliából, nem Celeroncs van benne, hanem rendes Intel Pentium Dual Core T4200 procival, 3GB memóriával, Vista Home Premiummal, és átszámítva 130 ezresbe került. 250GB HD volt benne (a cikkben lévőben már 320-as van), ezzel együtt én elégedett vagyok vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. LaptopMani...
2009.08.22. 18:44
Helyes, hogy azért bíráló hangvételű tesztek is megjelennek a neten! Elismerésem!
Nem mindenben értek egyet ugyan a cikkíróval, de mivel szubjektív dolgok is fontosak, ezért ez belefér. Az objektív részekről pedig nekem is hasonló a véleményem.
A géppel, vagy inkább a nagykerrel kapcsolatban annyit, hogy érdekes az árszabás az egyes konfigurációkat illetően. Ha azt mondom, hogy nettó 4.300 Ft-tal drágábban (egy másik nagykerben) már T4200-es processzorral, illetve 6 cellás akkumulátorral is meg lehet venni a 1545-ös Dell-t , bár abban 'csak' 250GB winchester lakozik, akkor egy kicsit már másképp fest a helyzet. Az akkumulátoros üzemidőből kiindulva a tesztben szereplő konfiguráció mindenféleképpen az elkerülendő kategória.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!