iPon Cikkek

Dell Inspiron 3521: A sírból vissza

Dátum | 2013. 03. 25.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Az elmúlt évek során a Dell magabiztosan rombolta le az Inspiron családról korábban kialakított pozitív képet. A megfizethető, ugyanakkor megnyerő külsejével és árához képest vonzó paramétereivel 2009 előtt az Inspiron szó szinte egyet jelentett a titkos tipp fogalmával a 150-200 ezer forint között nézelődő vásárlóknak.

Aztán megérkezett – szinte napra pontosan négy évvel ezelőtt – a 1545-ös típus, amely klaviatúrában még nem, minden másban viszont visszalépésnek volt tekinthető elődjéhez képest és utólag már tudjuk, hogy ez csak a lavina kezdetét jelentette. Az igazi mélypontot talán a három évvel ezelőtt bemutatott M5010/N5010 párossal érte el a gyártó, nem véletlenül hangsúlyozta minden plakát a párját ritkító specifikációt, csak úgy röpködtek a Core i7 és 8 GB RAM feliratok.

Valószínűleg az újságírók között igencsak lesajnált típusok ettől függetlenül is sikeresek voltak, hiszen a 2008-as gazdasági válság után kapott akkora pofont a világ gazdagabbik fele is, hogy kétszer meggondolják, mire és mennyi pénzt adnak ki. A Dell mindig is jól csengő név volt a notebookok piacán, így engedhették meg azt a luxust, amelyet az elmúlt három-négy generációnyi Inspironnal elkövettek.


A probléma súlyossága egy idő után viszont nem csak a korábbi évekhez képest volt mérhető, de olyan új versenyzőkhöz is, akik gőzerővel fejlesztettek. Így fordulhatott elő, hogy mind az Acer, mind a Lenovo éppen aktuális középkategóriás modelljei jobb átlag értékelést kaptak a sajtóban, mint a kurrens Inspironok. Vélhetően a Dell is rájött arra, hogy önmagában a biznisz szériából nem fognak kettőről a háromra jutni, ez a korszak pedig korántsem hasonlítható a 2008 előtti kánaánhoz, itt nem elég hátradőlni és megelégedni azzal, hogy a víz felszínén lebegjen valaki egy kicsit. A hosszú bevezető után valószínűleg már sejthető, hogy a télen bemutatott új Inspiron család végre tisztességes iparosmunka lett, no nem olyan, mint amilyen annak idején a legendás 1520-as volt, de mindenképpen emészthetőbb, mint az utóbbi évek középszerű példányai.


Bár a széria mindig is kedvelt volt a középkategóriában, messze nem volt a legolcsóbb, ez részben a hosszú garanciaidőnek és a Dell magabiztosságának volt köszönhető. Ha rápillantunk az új 3521-hez tartozó 160 ezres árcédulára, valószínűleg nem indul be a nyálelválasztásunk, nem rándul görcsbe a testünk és nem kell segítségért kiáltani, hogy valaki fogjon le minket, mielőtt kifosztjuk a webáruházat. Ugyan nem a legvonzóbb kiszerelésű tesztgépet kaptuk meg, viszont ez semmit nem változtat majd a család megítélésén. Az eddig eladott Inspironok túlnyomó többségét dedikált videokártyával vették meg az érintettek, így érdemes tudni, hogy a 3521-et AMD Radeon HD 7670M-mel és HD 8730M-mel is megvásárolhatjuk, feláruk nagyjából a Windows 8-éval egyezik meg, így ha nem ragaszkodunk az operációs rendszerhez, akkor ebbe a 160 ezer forintba belefér az egyik vagy a másik.

Az új Inspironok kizárólag alacsony fogyasztású processzorokkal kerülnek forgalomba, így búcsút kell mondanunk a korábbi évek dúvad specifikációinak, a legerősebb Core i7-es CPU (3517U) is csupán kétmagos a listán. Akkumulátorból két választási lehetőségünk van, a tesztben szereplő – és a kínálat alapján népszerűbbnek mondható – 40 Wh-s telepen felül elérhető egy 65 Wh-s változat is, melynek felára nem túl jelentős (8-10 ezer forint), viszont elég kevés modellből kapható ilyen verzió. A három év garancia korábban is sztenderd volt, így a jó hír legfeljebb annyi, hogy ebből továbbra sem enged a gyártó. A 3521 nem igazán tekinthető trendkövetőnek, ugyanis még a kisebb akkumulátorral is közel 2,3 kg-ot nyom a mérlegen, ami némileg meglepő, hiszen túlzottan vastagnak egyáltalán nem mondanánk. A pixelvadászoknak jó hír, hogy lehetőség van 1920x1080-as, tükröződéscsökkentő bevonattal rendelkező kijelzővel is választani a típust, igaz, jelenleg minden itthon kapható változat a mezei 1366x768-as LCD-vel került a polcokra.


Tesztkészülékről lévén szó, egy töltőn és egy alkalmazásokat tartalmazó lemezen felül semmit nem kaptunk a masinához, de tudomásunk szerint ennél többet a hivatalosan megvásárolható példányok sem tartalmaznak.

Az 5110-es Inspiron járt nálunk utoljára ebből a kategóriából és annak hűtőrendszere bizony nem volt a helyzet magaslatán. Nem zajongott, ugyanakkor piszkosul át tudott forrósodni a burkolata, kiváltképp a billentyűzet bal oldalán. Ez részben a dedikált videokártyának volt köszönhető, így a nálunk járt 3521-nek már azzal könnyebb dolga volt, hogy csak integráltat tartalmazott. Tekintettel arra, hogy a korábbi generációktól eltérően az új Inspironokba kizárólag alacsony fogyasztású Intel processzorok kerülnek, a mérnököknek nem okozott már álmatlan éjszakákat a hűtés megreformálása, simán fogták a korábbi megoldást és átültették azt. Ennek az lett az eredménye, hogy a 3521 nem csak elfogadható zajszintet, de elfogadható hőmérsékleti értékeket is produkál (max. CPU 73 fok). Maximális terhelés mellett is inkább átlag alatti a nesz, amit hallunk, ráadásul a burkolat sehol nem nevezhető langyosnál melegebbnek – persze ne felejtsük el, hogy messze még a nyár, de az elmúlt pár év Inspironjaihoz képest ez nem elhanyagolható tény.


Némileg túlértékeltnek tűnhet a masina, hiszen a Windows 7 nem bánt szűkmarkúan többek között a videokártyának adható pontszámokkal sem. A valóságban nem ennyire szélsebes a készülék, főleg a 3D-s alkalmazások “fognak ki rajta”, mint azt később látni fogjuk. Memóriából hivatalosan legfeljebb 8 GB-ot tehetünk a gépbe, de tekintettel arra, hogy már ez az i3-as processzor is 32 GB-ot támogat, meg merjük kockáztatni, hogy 2x8 GB-tal se lehet probléma. Természetesen a dedikált videokártyával rendelkező változatok esetében is lehetőség van az integrált VGA használatára, hiszen a 3521 is támogatja az AMD Dual Graphics technológiáját.5400-as percenkénti fordulatszáma ellenére meglehetősen jó tempóra képes a Seagate 500 GB-os tárolója, ráadásul melegedése és zajszintje miatt sem kell aggódnunk. A készülékhez egyébként gyárilag akár 1 TB-os HDD-t is választhatunk.

A hangszórók ugyanakkor nem tartoznak a gép erősségei közé, bár nem szabad elvitatni a tényt, hogy a Waves MaxxAudio szoftver segítségével egész sokat javíthatunk az alapjáraton túlságosan középszerű hangzáson, így hát érdemes kísérletezgetni.


Bár az új Inspiron nagyon fura mintázata nem lopta be magunkat a szívünkbe (a billentyűzet körül kifejezetten gáznak is mondható), mindenképpen örülni kell a váltásnak, hiszen a korábbi generációk olyan fényes műanyagokkal operáltak, hogy már elég volt rájuk nézni és tele voltak ujjlenyomatokkal, arról nem is beszélve, mennyire csúnyán kopnak az ilyen felületek. Az otthoni bővítőkőn – és végső soron a szervizeseken is – segített a cég azzal, hogy az N5110/M5110-nél látott nevetséges alkatrész elhelyezéseket a kukába dobta és visszatért a megszokott rendhez. Ez azt jelenti, hogy mindkét memória foglalat és a merevlemez is egy könnyen lecsavarozható hátsó panel alá került, így nem kell a fél gépet lebontanunk, valamint a billentyűzetet is kiszednünk, ha bővítésben/cserében gondolkodunk. A műanyag zsanérok egész férfiasan tartják a felső burkolatot, óvatos használat mellett elképzelhető, hogy a garanciaidőt is túlélik. A bekapcsoló gomb tervezőjének viszont kiosztanának egy hatalmas citrom díjat, ugyanis ezzel az apró szerkezettel fel lehetett volna dobni az abszolút sötét és rideg belsőt.
 

A billentyűzetet először meglátva sikítottunk, hogy sosem fogunk már megszabadulni a Dell hírnevéhez méltatlan klaviatúrától, de bármennyire is hihetetlen, a mérnököknek ezúttal egy egész elfogadható szerkezetet sikerült összehozni. Ehhez egyetlen mágikus dolog kellett csak, mégpedig egy rendes alátámasztás és zongorázni lehet a különbséget az ugyanígy kinéző, de szinte mindenhol be-besüppedő billentyűzet és a 3521-esé között. Persze, az igazán jótól még messze van, de végre eljutottunk ismét arra a pontra, hogy nem kell legyintve tudomásul venni a tényt, hogy bármit is fog tudni az eszköz, ilyen klaviatúrával képtelenség együtt élni. Háttérvilágítás ezúttal sem szerepel az opcionálisa rendelhető tételek között, ez továbbra is jellemzően a Latitude és XPS család tagjainak kiváltsága.
 

A touchpad is inkább a ronda, de finom elvet követi, hiszen a felülete biztosak vagyunk benne, hogy pár hónap alatt kifényesedik majd és a gombjai is elég hangosan működnek, viszont használata nem okoz problémát, az érzékenység is rendben van, a billentyűzethez hasonlóan pont annyira jó iparos munka, amennyire muszáj.
 

Ha valamire, akkor a csatlakozók számára tényleg nem lehet panaszunk, összesen négy USB foglalatot kapunk (melyek közül kettő megfelel a 3.0-s szabványnak is), amely több, mint elég kell, hogy legyen. A kártyaolvasót a készülék elején találjuk, de se a középre helyezése, se ennyire mélyre süllyesztése nem volt jó ötlet, hiszen így kezelése sokkal macerásabb, mintha a jobb oldali USB aljzat mellé került volna.

A kijelzővel elégedettek lehetünk, feltéve, ha meg tudjuk neki bocsátani, mennyire türköződik. A színek abszolút elfogadhatók, a fényerősség kellően tág keretek között és viszonylag sok lépcsőben szabályozható, a betekintési szögek is korrektek, egy szóval: ez a panel inkább a készülék erősségei közé tartozik, ha valamin, akkor ezen biztos nem múlik majd egy esetleges vásárlás. Az integrált webkamera ugyanakkor meglehetősen középszerű minőséget képvisel, bár tény, hogy a célnak a legtöbb ember számára tökéletesen megfelel majd.

A tesztek közül valószínűleg nem a processzor által produkált teljesítményt ábrázoló grafikonok a legérdekesebbek, különösen azért, mert ilyen központi egységgel szerelt noteszgép már járt nálunk, nem is olyan régen. Az alacsony fogyasztású (és emiatt alacsony órajelű) Core i3 elfogadható sebességet produkál, bár látható, hogy tempója igen széles tartományban mozog. Persze meg is fordíthatjuk a dolgot: egy átlagember számára bőven jól teljesítő processzor jóval kevesebbet fogyaszt, mint korábban. Nézőpont kérdése, hogy félig tele van a pohár vagy félig üres. Az biztos, hogy a korábbi Inspiron tulajok picit csalódottak lesznek.
 

Az alacsony órajelű CPU meghozta a “várva várt” gyümölcsét, az amúgy sem túl erős integrált videokártya igencsak leszerepelt, még a hasonló paraméterekkel megáldott Toshiba Satellite U840W-től is alaposan kikapott olykor-olykor. Szerencsére a listán találunk Radeon HD 7670M-es eredményeket is, így nagyjából láthatjuk, mire képes a dedikált videokártyával rendelkező változat.
 

Az üzemidő finoman szólva se kárpótol minket a visszafogott teljesítményért, hiszen a grafikonokról pontosan leolvasható, hogyan teljesít a hasonló tempóra képes noteszgépek között a 3521-es Inspiron. A nagyobb kapacitású akkumulátorral nagyjából másfélszer ekkora értékekkel kell számolni.
Bár elődjéhez képest előrelépésnek mondható a legújabb Inspiron, összességében továbbra is a kategória társak mögött kullog. Közel 160 ezer forintot kell kiadni a dedikált videokártyás változatért, ráadásul hiába a 3 év garancia, ebben az operációs rendszer ára még nincs benne (összehasonlítás képpen a kifutó Samsung NP350-es széria erősebb processzorral és Windows 7-tel kerül ugyanennyibe, nem beszélve arról, hogy abban matt kijelző van). A HP Sleekbookkal nem hasonlítanánk össze, hiszen az egy igencsak félresikerült széria, de említhetnénk akár az Acert, akár a Packard Bellt, akár a Lenovo-t, mind remek ár/teljesítmény mutatókkal rendelkező termékeket tudhatnak magukénak ebben a szegmensben. Bár a kasztni előnyére változott, továbbra is inkább az “okés”, mintsem a “klassz” jelző aggatható rá. Az előd modelleknél a nagy eladási számot főleg az erős processzor-erős videokártya kombináció generálta, melyek közül az előbbi az új szériánál egész egyszerűen hiányzik, így rejtély, mivel fogják teletömni a leendő plakátokat. Félreértés ne essék, a 3521-es Inspiron egy olyan készülék, amellyel könnyedén együtt lehet élni a mindennapokban, viszont az a szomorú helyzet, hogy ennyi pénzért lehet olyan gépet is vásárolni, mivel nem csak lehet, hanem szeretnénk is. Mindenképpen örömteli, hogy a Dell megálljt parancsolt az évek óta burjánzó Inspiron gyalázatnak és végre úgy néz ki, hogy elkezd visszatérni a gyökerekhez, de az igazi sikerhez ennél több kell majd a következő generációváltásnál.

A tesztben szereplő Dell inspiron 3521 típusú notebookot a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!
 
Pro:
+ többnyire halk hűtőrendszer elfogadható hőmérsékleti adatokkal
+ a billentyűzet-touchpad páros végre megüti azt a szintet, ami ebben a kategóriában elvárható
+ 3 év garancia
 
Kontra:
- a kártyaolvasó elég szerencsétlen helyre került
- bár a hatcellás akkumulátor felára csekély, egyelőre csak a legdrágább modellekhez érhető el
- szinte kiszereléstől függetlenül drágább a kategória társaknál
 
Hivatalos oldal: Dell
Vásárlás: iPon webáruház
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. arin
2013.03.25. 10:31
Az a "titkos tipp" nem biztos akart lenni?

(1. oldal 2. sor)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. BimmBammBu...
2013.03.25. 10:52
Ugyan ezt a gépet, csak Radeon 7670M-mel 140 ezer forintért vettem az edigitalban.
Szóval ez a 160 ezer forint hogyan is jött ki ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. BimmBammBu...
2013.03.25. 11:00
Bocsánat, most vettem észre, hogy volt hozzá oprendszer, de még így is drágább a kelleténél..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. LechooEdy
2013.03.25. 11:41
Jah, először én is néztem, mitől ilyen drága
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. prohlep
2013.03.25. 19:02

160 ezer körül, fényes borotválkozó tükör, mindössze 4GB memóriával, ...

ez nem egy átütő erő ahhoz, hogy elfelejtsük a néhány évvel ezelőtti Dell laptopok széria hibáit, mint túlzott melegedés, és proci forrasztásainak felszakadása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. maláj
2013.03.28. 20:00
ez elég soványka sajnos ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Track-R
2013.03.31. 13:26
Én csak egy dolgot nem értek: mi a fenéért kellett erre is nyomorított kurzorgombokat rakni? Totál kényelmetlen, használhatatlan.
A fényes kijelzős probléma egyébként javítható valahogy a teljes panel cseréje nélkül?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zevilaga
2013.04.01. 12:58
"Az igazi mélypontot talán a három évvel ezelőtt bemutatott M5010/N5010 párossal érte el a gyártó"

ehhez képest a linkelt tesztben ezt állapítottad meg:
"Az Inspiron 1564 után enyhén szólva is szkeptikusan álltunk neki az M5010 és N5010 tesztelésének, de végül csalódnunk kellett – pozitívan."
ja, és a negatívumok, amik miatt gyalázod a szériát:
"Kontra:
- a merevlemez lehetne talán halkabb (M5010) és hűvösebb
- a memóriákon kívül nehéz hozzáférni a többi alkatrészhez
- hosszútávon nem túl strapabíró műanyag ház"

Ezek miatt lenne sz*r az N5010 széria??? Jól vagy?

És még egy apróság: a széria egyetlen igazán gyenge pontját meg dícséred: "klaviatúrában még nem, minden másban viszont visszalépésnek volt tekinthető elődjéhez képest" - ezt a valaha látott legrosszabb billentyűzetre írod. Ez a teszt nem méltó hozzád, ersen torzítja a valóságot.

FYI - egy N5010 és egy Latitude E6520 tulajdonosa vagyok. A félmillás Latitude valóban rossz széria, már mindent cseréltek benne legalább 1*. Az N5010-ben csak a billentyűzetet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. djbundy
2013.04.07. 09:45
ON:

A sírból vissza...egészen a hamvasztóig!

OFF:

Igaz, hogy oprendszer nélkül, de ma szerintem ez a legjobb ajánlat ár/teljesítmény/minőség/support... szempontjából (kár, hogy itt nem lehet kapni):
[LINK]
Ha lenne benne mSATA akkor kikiáltanám minden idők legjobbjának az előbbiek alapján. 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ipasztoi
2016.01.14. 00:33
Dell Inspiron 15 3521 számomra jókora csalódás (lenovo T400 -ról váltottam, bárcsak ne tettem volna). A WiFi érzékenysége gyatra, állandóan leszakad, 150 megánál több LAN sebességet nem lehet kicsikarni. Egy gagyoresz kínai USB WiFi -t rádugva nem szakadozik, stabilan hozza a 300 megát, térerő érzékenysége sokkal jobb, vagyis a beépített Dell WiFi minek, röhej. Hiába van benne alacsony fogyasztásúnak reklámozott i3, a cellák számát lecsökkentették, így 2 1/2 órát bír szemben a lecserélt T400 5 órájával, amelybe a Dell aksi ár feléért eredeti 9 cellás (7óra) aksit tudok az eBay-en venni. Tiszta ráfizetés volt erre váltani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!