iPon Cikkek

Dell Latitude D830: Hatos alá

Dátum | 2008. 05. 08.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Régóta nem járt nálunk Dell notebook, főleg nem üzleti felhasználásra szánt konstrukció. A sok belépő szintű és játékra szánt noteszgép után végre egy igazi vérbeli hordozható, üzletembereknek szánt gép került a kezünk közé. Nem is nagyon akartuk kiengedni onnan.

Processzor: Intel Core Duo T9300 2.50 GHz (800 MHz FSB, 6 MB L2 cache)
Memória: 2x1 GB Samsung DDR2-667 (CL5-5-5-15)
Chipset: Intel PM965
Videokártya: Nvidia Quadro NVS 140M (16 unified shader, 4 ROP egység, 256 MB, DX10)
Hangkártya: SigmaTel STAC9205X HD Audio
Kijelző: 15,4” (1680x1050, Anti-Glare)
Merevlemez: Hitachi HTS722016K9A300 (160 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Optikai meghajtó: LG GSA-T21N DVD-RW ATA-133
Hálózati kártya (LAN): Broadcom NetXtreme 57xx Gigabit Controller
Hálózati kártya (WLAN): Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG max. 54 Mbit/s
Modem (56k): van
Modem (HSDPA): nincs
Webkamera: nincs
FireWire: van
Bluetooth: van
Infravörös port: nincs
Kártyaolvasó: nincs
Ujjlenyomat olvasó: nincs
Akkumulátor: 9 cellás 7600 mAh (86 Wh)
Operációs rendszer: Windows Vista Business


Impozáns és hiányos – röviden így lehetne értékelni a specifikációt első ránézésre. A webkamera, az ujjlenyomat- és a kártyaolvasó egyaránt hiányérzetet kelt, igaz van Multi-Bay-es DVD-írónk, amelyet bármikor kicserélhetünk egy második akkumulátorra. A géphez passzol az üzletembereknek szánt Windows Vista Business operációs rendszer, amelyet végre nem raktak dugig mindenféle hasznosnak tűnő, ám használhatatlan és lassú alkalmazással.

A D830 robosztus külsejével igazi üzleti vadállat megjelenést kölcsönöz magának, ennek megfelelően igencsak halkan kelt életre a bekapcsoló gomb lenyomása után. Ezt a jó szokását még maximális terhelésnél se nagyon hagyta el, igaz ekkor már kicsit felpörögtek a ventilátorok, de semmiképpen nem volt zavaró hangja az aprónak nem nevezhető gépnek. A processzor üresjárati hőmérséklete 35-40 fok körül alakult (a videokártyáé 48 fok volt), míg teljes terhelésre valamivel 60 fok fölé kúszott.

Memóriából szerencsére kezd alap lenni a 2 GB, a mostani árak mellett véleményünk szerint ez teljesen rendben is van. Sűrűn szoktunk bizonyos embereket emlegetni, amikor az amúgy teljesen korrekt Windows Vista mellé odabiggyesztik az egy szem gigabájtos modult, miközben a gép többi része meg bivalyerős. Szerencsére itt erről szó sincs, bővítésnél viszont az egyik modult mindenképpen ki kell szednünk, mert két darab 1 GB-os Samsung chip került a laptopba.

A D830 egyik legérdekesebb része a Quadro grafikus kártya, ami egészen addig érdekes, amíg egy VGA detektáló programot rá nem eresztünk. Ekkor kideül ugyanis, hogy egy átcsomagolt GeForce 8400M GS-sel van dolgunk, amely végre tényleg képes szabályozni magát a terhelés függvényében, így nem eszi halálra az akkumulátort netezés alatt. Régebbi játékok futtatására alkalmas, az elmúlt másfél év terméseiből azonban ne nagyon válogassunk, mert néha még a nagy felbontású kijelzőn terebélyesedő Aero Glass felülettel is meggyűlik a baja (picit belassulnak az ablakműveletek).

A másik érdekesség a merevlemez. Szokatlan hangos, elsőre ez tűnik fel mindenkinek, később viszont kiderül a turpisság, hogy miért is. A Dell gondolt egy nagyot s merészet és egy percenként 7200-at pörgő, ráadásul SATA II csatoló felülettel rendelkező winchestert pakolt a D830-ba, amely sebességben gyakorlatilag mindent üt, amivel eddig notebookban találkoztunk. Az eddigi leggyorsabb 5400 rpm-es mobil merevlemezre több, mint 10%-ot ver rá, amely minden merevlemezkezelési területen visszaköszön, legyen akár szó írásról vagy olvasásról. Gyorsasága ellenére szokatlanul hűvösen (~35 fok) végzi dolgát.Dell Latitude D830 teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 6342
PCMark05 (Graphics): 3080
PCMark05 (HDD): 5198
Cinebench10: 5218 (2 perc 49 másodperc)
Memória olvasás: 5570 MB/s
Memória írás: 4229 MB/s
Memória másolás: 4218 MB/s
Memória késleltetés: 83,1 ns
CPU Queen: 10550
CPU PhotoWorxx: 11153
CPU Zlib: 31967 kB/s
CPU AES: 9240
FPU Julia: 4595
FPU Mandel: 2364
FPU SinJulia: 1176
Mint már említettük az egész gép robosztus, masszív külsőt kapott, érzi rajta az ember, hogy nem fog egyik pillanatról a másikra szétesni. A BIOS a szokásos Dell részletességű, mindent beállíthatunk benne a végletekig. A készülék dokkolható, ez az egyik legfontosabb részét képezi a gépnek, hiszen így otthon és irodában egyaránt tudjuk használni úgy, hogy bent csak egy dokkoló állomás van rákötve egy billentyűzetre és egy egérre (valamint egy TFT-re).


A billentyűzet hozza a márkától elvárt minőséget, gyakorlatilag a D420 normális méretű klaviatúrájával találkozhatunk, amelyen érdekes helyre kerültek a kiegészítő (Home-End, stb.) gombok, de könnyen megtalálhatók. Az Fn gomb a helyén van, tehát a Ctrl-tól jobbra illetve sokak örömére van pöcökegér.A gyorsgombok praktikusak, a három leggyakrabban használt műveletet találjuk meg rajtuk (hangerőállítás fel és le illetve némítás), ezek nem konfigurálhatók szabadon, tehát böngésző vagy levelező indításra nem lehet átprogramozni őket.


Bár nem látszik, de a touchpad rendelkezik függőleges görgetősávval. Ettől etelkintve a felület lehetett volna kicsit nagyobb (mondjuk a 4 gomb közül az alsó kettőt egybeolvaszthatták volna vele) és érzékenyebb, mert elég nagy utat kell bejárnia az ujjunknak, mire a kijelző egyik széléről a kurzort elcipeljük az átellenes sarokba. A gombok minősége kiváló, élmény használni őket, nem kattognak, nyomáspontjuk ideális.
Az oldalsó kimenetek közül talán a már említett multi-bay-es DVD-írót érdemes kiemelni, továbbá van PC Card és CardBus foglalat is. A gép eleje teljesen üres, csak a nyitómechanikát találjuk meg rajta. Hátul sokkal érdekesebb (és szokatlanul zsúfoltabba) látvány fogad minket. Gyakorlatilag ide került minden kommunikációs port, hacsak az oldt is megtalálható USB-ket nem számoljuk. DVI és HDMI sajnálatos módon nincs, képátvitelre csak a jó öreg analóg D-Sub kimenetet tudjuk használni.

A kijelző nagyon szép, kalibrált képpel rendelkezett, de a magas felbontást ekkora méretben még mindig nem tudjuk megemészteni, hiszen olvasásra katasztrofálisan aprók a betűk (tudjuk, tudjuk ott a nagyítás…de akkor is). Ettől eltekintve éles, kontrasztos és elég fényerő tartalékos a panel, amelynek gyártóját nem sikerült megtudnunk. Látószögei a TN technológiár jellemzőek, pontosabban annál valamivel jobbak, főleg oldalsó irányban.

Webkamera hiányában az audiovizuális kommunikációról nincs tapasztalatunk, viszont a beépített sztereó hangszórópár meglepően öblösen és tisztán szólt, ráadásul a hangerő tartalékkal sem volt gond. Kicsit furcsa, hogy miért pont egy üzleti gépbe kell ilyen normális multimédiás cuccot tenni, miért nem képesek az ennél jóval olcsóbb készülékekbe is beszerelni ugyanezt.

A specifikációknál látott 9 cellás akkumulátor – mint már oly’ sokszor – ezúttal is a Sanyo-tól érkezett és teljesítményével az utolsó cseppig elégedettek voltunk (hát ha még azt is bele számítjuk, hogy a DVD-író helyére mehet még egy szerényebb telep…). Alacsony fényerős böngészés mellett nem kevesebb, mint 6 óráig(!) húzta a vastag D830, maximális fényerővel és komolyabb terheléssel ez az érték 3-4 óra közé csökkent, játékkal pedig 2 óránál tovább nem nagyon bírta.


A Dell Latitude D830 egy kiváló gép, ehhez kétség sem férhet. Szép kijelző, kényelmes billentyűzet, masszív és fémesen hideg anyaghasználat, brutális akkumulátoros üzemidő, multi-bay DVD-író, dokkolhatóság. Nagyjából ezek azok a pontok, ahol ez a készülék kiemelkedőt alkot, ugyanakkor a másik oldalon a webkamera, a kártya- és memóriakártyaolvasó hiánya terebélyesedik. Egy mobil internetes előfizetéssel kiegészítve gyakorlatilag megvan az idei év egyik nagy esélyese az üzleti szegmensben.

A tesztkészüléket a CHS Hungary Kft. bocsátotta rendelkezésünkre, köszönjük.

Hivatalos honlap: Dell Magyarország
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2008.05.08. 09:16
A Dell 420-on viszont pici a holt tér, ezen meg óriási. Én nem vagyok szaki a témában, de ránézésre lehet egyenlő a két bill.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!