iPon Cikkek

Dell Latitude E5250: Hiánypótló

Dátum | 2014. 12. 23.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Nemrég járt nálunk az év végi notebook ajánlónkban beharangozott Dell latitude E5450, amely a gyártó 2015-ös portfóliójának egyik első tagjaként ütötte fel a fejét a hazai kereskedésekben és amellyel igencsak elégedettek voltunk. Szintén megemlítettük a 12,5”-os változatot, az E5250-et, amely hiánypótlónak ígérkezik, ugyanis ebben a méretben 2-300 ezer forint között választékról beszélni erős túlzás lenne, így minden új modellt tárt karokkal fogad a célközönség. Vannak még ugyanis, akik számára ez a méret jelenti az arany középutat, ami bizonyos szempontból érthető, ugyanis könnyűek, illetve értékelhető mérető kijelzővel rendelkeznek, így elsősorban azok gondolkodnak a klasszikus szubnotebookban, akiknek a táblagépek túlságosan korlátozottan használhatók és/vagy túl kicsik, illetve akik nem szeretnének 2 kg körüli “monstrumokat” cipelni magukkal.
Akik olvasták az E5450-ről szóló cikkünket, azoknak sok újdonságot nem fogunk tudni mondani, ugyanis az alap koncepció az E5250-nél is ugyanaz. A belépő szintű üzleti notebook ugyanakkor azért nagy durranás, mert a korábbi E5xxx-es családok közül egyik sem rendelkezett ilyen kisméretű változattal, akiknek 12,5”-os kijelzőre volt szükségünk, azok kénytelen voltak a drágább szériából választani egy szimpatikus darabot. Egészen mostanáig! - hangzana a fizetett hirdetés a televízióban. Tény, ami tény ugyanakkor, hogy a Latitude E5250 sok embernek válasz lehet a “Milyen pici notebookot vegyek 200 ezer körül?” kérdésre. Lássuk, miből épül fel ez a nem érdemtelenül beharangozott masina.
Kivételesen nem egy fullos változatot kaptunk tesztelésre, amely nem csak a sztenderd 500 GB-os merevlemeznél érhető tetten, hanem a háromcellás 38 Wh-s akkumulátoron is, amely a kisebbik változat, létezik egy négycellás 51 Wh-s verzió is, így aki díjazza a minél hosszabb üzemidőt, az feltétlenül ragaszkodjon hozzá, nem fogja megbánni - ilyen akkumulátorral teszteltük egyébként a nagytesót, így érdemes lesz összehasonlítani, mekkora az eltérés üzemidőben a két telep között. Ismerős lehet az alacsony fogyasztású Core i5-ös processzor is, ahogy az Intel HD Graphics 4400-as videokártya sem okozhat számunkra meglepetést - akárcsak az E5450 esetében, ezúttal sem kérhető helyette más, magyarul dedikált opció nincs. Kérhetünk viszont akár 256 GB-os SSD-t is, 4G/LTE hálózatokat is támogató mobil szélessávra alkalmas modemet (SIM kártya előkészítés már van minden modellben), illetve nagyfelbontású, akár érintés-érzékeny, Gorilla Glass 3 karcálló réteggel is bevont prémium kijelzőt. Az 1,56 kg-os tömeg átlagosnak mondható a kategóriában, ennél tulajdonképpen szinte csak könnyebb gépek vannak, bár kétségtelen, hogy a robosztusság érzete mindvégig körüllengte a készüléket. Ezúttal is megkapjuk mind a Windows 7, mind a Windows 8 operációs rendszereket, alapértelmezés szerint a korábbi kerül előtelepítésre. A korábbi cikkben már kifejtettük álláspontunkat a garanciák időtartamáról és típusainak fontosságáról: “Amiről ritkán beszélünk, pedig nagyon fontos, az a garancia, illetve az ezzel szorosan összefüggő egyéb kiegészítő szolgáltatások. Üzleti szériás laptopok vásárlása után ugyanis legalább annyira fontos tényezőknek tekinthetők, mint az anyaghasználat vagy a különböző hardveres lehetőségek. Itthon 3 éves jótállással kerül forgalomba minden E5x50-es készülék, viszont lehetőségünk van ezt 4, illetve 5 évre kiterjeszteni. Nagyon pozitív, hogy a Dell az olcsóbbik üzleti szériás családban is elérhetővé tett olyan kiegészítő szolgáltatásokat, mint a balesetekből eredő károkra vonatkozó garancia (ezt 1-től 5 évig kérhetjük), illetve az akár 3 évre kiterjeszthető akkumulátorra vonatkozó garancia.” Mind az operációs rendszerért, mind a Core i5-ös processzorért vastag felárat kér a Dell - legalábbis jelenleg - így nem meglepő, hogy a tesztmodell finoman fogalmazva sem lesz népszerű a maga 315 ezres árcédulájával. Aggodalomra ugyanakkor semmi ok, ugyanis Core i3-as processzorral és az operációs rendszer kihajításával közel 100 ezer forintot spórolhatunk, a 230 ezer körüli ár pedig már jóval barátibb és csábítóbb.
Természetesen rengeteg kiegészítőt választhatunk a kisebbik Latitude-hoz is (notebook táskától kezdve az egéren át a dokkolóig), mi csak a legszükségesebbeket kapuk meg a géphez, amely minimális dokumentációt és egy 65W-os tápegységet jelentett.
A hűtőrendszer vélhetően pontosan ugyanaz, mint a nagyobb változat esetében, legalábbis mással nemigen tudjuk magyarázni azt a fokú hasonlóságot, amit tapasztaltunk velük kapcsolatban. Normál használat mellett nagyon halkan dolgozik a légkavaró, egy méterről már gyakorlatilag semmit nem hallani belőle, míg maximális terhelésnél sem kell túl nagy zajtól tartani, a burkolat pedig szó szerint sehol nem melegszik át, de még a langyos pontokat is vadászni kell. Ilyenkor akár 71 fokig is felkúszhat a processzor hőmérséklete, amely továbbra is nagyon jó értéknek számít. A megfelelő processzor kiválasztása nem okoz majd fejfájást számunkra, ugyanis csupán két modell közül kell döntenünk. Az egyik a tesztpéldányban is dübörgő Core i5-4310U, míg a másik az olcsóbb Core i3-4030U. Első számú különbség köztük a Turbo Boost, valamint a vPro technológia megléte (Core i5), illetve hiánya (Core i3). Míg utóbbira távmenedzsment miatt lehet szükség olyan cégeknél, akik építenek a technológiára, addig az előbbi kizárólag a teljesítményre van hatással (az éppen dolgozó processzormag órajele akár 3 GHz-ig is megemelhető, miközben a másik pihen). A hivatalos technikai dokumentáció szerint viszont jövő év elején érkeznek majd a Broadwell architektúrára épülő Core processzorral szerelt változatok is, és velük együtt elérhetővé válnak a Core i7-es modellek is, de meglepődnénk, ha azokból túl nagy választék lenne majd itthon. Érdemes tudni, hogy az új Broadwell magos Core CPU-kban egy továbbfejlesztett Intel HD Graphics 5500-as videokártya található majd, amely tudásban viszonylag hasonló a jelenlegi generációhoz, viszont némileg nagyobb teljesítményre képes.
Ezúttal nem egy hibrid, hanem egy klasszikus merevlemezzel van dolgunk, amellyel nem voltunk maradéktalanul elégedettek. A sebességével nem lett volna gond, viszont a zajszint meglepően magas volt, ráadásul abból a tipikus kerregő fajtából, amit az ember nem igazán szeret hallgatni. Nem tudjuk az alacsony ventilátor fordulatszámra fogni, ugyanis a nagy testvér esetében hasonló körülmények között a hibrid HDD abszolút csendben tette a dolgát. Szerencsére - mint majd látni fogjuk - könnyedén cserélhető, így minimális befektetéssel tudjuk házilag SSD-re cserélni. A hangszórók sajnos maradtak ugyanazok, amik az E5450-ben és annak elődjében is voltak, így szomorúan kellett tudomásul vennünk, hogy alaposan hozzá kellett nyúlnunk a hangszínkiegyenlítőhöz (EQ), hogy a kezdeti tompa hangzást valahogy emészthetővé varázsoljuk. A hangtisztasággal ellentétben a hangerővel nincs probléma, illetve torzítástól sem kell tartanunk, amely elsősorban a konferenciabeszélgetéseket folytatóknak lesz jó hír. A mikrofon kellően érzékeny ahhoz, hogy viszonylag távolról is képes legyen eljuttatni a másik félhez a mondandónkat.
Sikerült ugyanazt a visszafogott, mégis elegáns megjelenést átörökíteni az E5250-be is, amelyet az eggyel nagyobb testvérnél már megtapasztalhattunk pár héttel ezelőtt.
Az alapjában véve feketébe hajló sötét szürke szín elég hálás, ugyanakkor az ujjlenyomatok viszonylag nagy mértékben hagynak nyomot rajta, még ha nem is úgy, mint egy csillogó felületen. A kisebb méret ellenére a robusztussággal nincs gond (bár a burkolat közepe már csak finomabb fizikai behatásoknak áll ellen), a felső burkolat elég merevnek tekinthető, habár extra merevítést nem kapott, de ezt talán nem is várta el senki a belépő üzleti szériában. A zsanér magnézium hozzáadásával készült, ezt érezni is rajta, ugyanakkor viszonylag könnyedén tudtuk mozgatni az általa közrefogott kijelzőt, amely némi aggodalomra adott okot: vajon mikor fárad el és kezd el lötyögni a panel?
A dokkolási lehetőség ennél a modellnél is adott, a hátlapot pedig szintén nagyon egyszerűen eltávolíthatjuk, hogy hozzáférjünk a legfontosabb alkatrészekhez, csupán pár csavart kell kitekerni, majd egy késsel kipattintani a nagy műanyag lapot a helyéről. Könnyedén tisztán tarthatjuk tehát a ventilátort, gyerekjáték megoldani a merevlemezcserét és a memória bővítést is. Az akkumulátor szintén eltávolítható, ha esetleg úgy döntenénk, hogy nagyobbra szeretnénk cserélni. A hivatalos specifikáció szerint a Haswell alapú Intel processzorokkal szerelt modellek csupán 8 GB memóriát támogatnak, míg a Broadwell verziók már 16-ot fognak, ám ezt érdemes fenntartásokkal kezelni, ugyanis processzor szinten abszolút támogatott a jelenlegi generáció esetében is az utóbbi mennyiség. M.2-es csatlakozóból kettőt is találunk a készülékben, viszont az egyik kapásból foglalt, hiszen a Bluetooth funkcióval megspékelt WiFi kártya csücsül benne, a másikba pedig a 3G-s/4G-s mobil internetes modem kerül, illetve, amennyiben ilyesmire nincs szükségünk, igény esetén tehetünk bele SSD-t is, csak figyeljünk arra, hogy beférjen.
A klaviatúra szinte pontosan ugyanaz, mint az E5450 esetében, bár nem mértük le vonalzóval, hogy a méretek is passzolnak-e, viszont a viselkedésükben nincs eltérés. A szigetes billentyűzet alátámasztása nagyon jó (bár nem tökéletes, de ez a többségnek úgysem fog feltűnni), a gombok stabilitása és nyomáspontja pedig egyszerűen csak első osztályú. A felületük némileg gyűjti az ujjlenyomatot, így egy idő után valószínűleg kifényesednek majd a Lenovo aktuális ThinkPadjeihez hasonlóan. A háttérvilágítás az E5250-nél is opcionális, de erősen ajánlott azok számára, akik félhomályban is tervezik megírni saját Háború és békéjüket. A világítás fényereje három lépcsőben állítható és ezúttal sem szűrődött ki a gombok alól. Gyorsgombokat a kisebbik modellnél sem találunk, így a hangerőszabályzást billentyű kombinációkkal kell megoldanunk.
Kivételesen olyan modellt kaptunk tesztelésre, amely nem rendelkezett ún. pöcökegérrel, ez viszont nem véletlen, ugyanis az E5250 sajnos - nagyobb testvéreivel ellentétben - nem rendelhető ilyen beviteli eszközzel. Ennek vélhetően az az oka, hogy a mérnökök nem szerettek volna kompromisszumot kötni a billentyűzet és a touchpad felületének mérete terén, ugyanis a pöcökegérhez tartozó gombok a billentyűzet és a tapipad között kaptak volna helyet. Ami magát a touchpadet illeti, nagyon kellemesen és pontosan lehet vele navigálni, a felülete nem gyűjti az ujjlenyomatokat, viszont idővel szinte biztos, hogy a klaviatúrához hasonlóan ez is ki fog fényesedni, bár olyan mértékű kopásra nem kell számítanunk, hogy a Hewlett-Packard elmúlt pár generációs EliteBookjai esetében. A fizikai gombokat is élmény használni, ugyanis nyomáspontjuk pont annyira mély, amennyire kell, puhán járnak és gyakorlatilag nulla zajt bocsátanak ki használat közben.
Csatlakozók szempontjából nagyon jól áll a masina, ugyanis három USB-t találunk rajta, melyek közül mindhárom támogatja az aktuális 3.0-s szabványt, illetve az egyik közülük a gép kikapcsolt állapotában is képes tölteni/árammal ellátni a rádugott eszközt. Bár analóg video kimenetet nincs, digitálisból kettőt is kapunk, egy HDMI-t és egy mini-DisplayPortot használhatunk (akár egyszerre is). A Smart Card olvasó most is ott szerepel az opciós listán, akárcsak az ujjlenyomat-olvasó. A visszajelző LED-ek maradtak az előlap jobb oldalán, így működésük kevésbé vonzza a tekintetünket. A kijelzőt valószínűleg sokan tekintik majd a készülék gyenge pontjának, ám mi azért árnyalnánk a képet. Véleményünk szerint 12,5”-on az 1366x768-as felbontás még nem akkora probléma, viszont a TN technológia mellett semmiképpen nem tudunk kiállni, ideje lenne már IPS-re vagy egyéb, lényegesen jobb technológiára átállni a notebookok világában is. Szemből nézve egyéb iránt meglepően jó képe van, a betűk nagyon élesek, így az olvasás egyáltalán nem fárasztó rajta hosszútávon se, illetve a fényerő is rettenetesen tág keretek között állítható (habár a minimum érték lehetne egy picit alacsonyabb). A látószög sajnos nem túl acélos, mert míg oldalról abszolút elfogadható, addig függőlegesen viszonylag hamar elkezd változni a kontraszt mind alulról, mind felülről. A színek egy picit hűvös árnyalatban pompáznak, de ha minimálisan korrigálunk rajtuk, akkor meglepően természetes világot hozhatunk ki a panelből. A listán találunk még egy 1920x1080 pixeles érintés-érzékeny, Gorilla Glass racálló bevonattal ellátott LCD-t is, amely több, mint valószínű, hogy IPS panelre épül, ám ennek pontos feláráról egyelőre nincsenek információink, ráadásul itthon nem is kapható jelenleg ilyen kiszerelésű E5250.
A kötelességtudat miatt lefuttattuk a szükséges processzor teszteket, ám tekintettel arra, hogy a nagyobbik testvér esetében is ugyanezzel a Core i5-4310U központi egységgel volt dolgunk, nagy változásokra nem számítottunk.
Ha szűkös a keret, véleményünk szerint a többség jobban jár, ha vesz egy SSD-t ugyanebből a pénzből és búcsút int a mágneses meghajtónak a burkolat alatt. Az E5250 esetében ugyanis úgy fest, hogy nagyjából 30 ezer forintot kell fizetni a gyorsabbik processzorért, amely már nem biztos, hogy megéri a strapát, főleg, hogy abból a pénzből egy akár 256 GB-os SSD is kijön, amellyel két legyet ütünk egy csapásra: jelentősen felgyorsul a rendszer sebessége, ráadásul a hangoskodó HDD-től is megszabadulunk. Az integrált Intel HD Graphics 4400-et viszont nem kínoztuk meg, ugyanis minden olvasónk pontosan tisztában van vele mire képes. Akik valamilyen oknál fogva nem, azok ide fáradjanak a grafikonokért. Kíváncsi voltunk ugyanakkor az üzemidőre, ugyanis az E5450-et is lehet ugyanezzel a háromcellás 38 Wh-s akkumulátorral kapni, így könnyedén összehasonlíthatjuk, mekkora a különbség valójában a négycellás 51 Wh-s telep és e között. Figyelembe véve, hogy a két készülék a kijelzőtől eltekintve pontosan ugyanolyan hardverekre épül, nagyjából meg lehet mondani mire számíthatnánk nagyobb akkumulátorral.
A 7 és fél órás maximális üzemidő gyakorlatilag előre borítékolható volt, ugyanis kereken 10 órát mértünk a nagyobbik akksival az E5450 esetében, így amennyivel erősebb az 51 Wh-s akksi a 38-asnál, pontosan annyival húzza vele tovább a készülék. Ennek megfelelően a 100%-os fényerő mellett mért Full HD filmnézéshez tartozó 3 és fél órás, illetve a maximális terhelés mellett mért szűk másfél órás üzemidő is megfelel a vártaknak (ami azért érdekes, mert úgy látszik a képernyő itt most kevésbé szólt bele a csatába). Akárcsak az E5450 esetében, úgy itt is azt javasoljuk, hogy hacsak nem fontos minden egyes gramm, akkor válasszuk az erősebbik akkumulátort. Aki könnyű és vékony gépet keres, az amúgy se az E5250-re fog vadászni a maga 1,6 kg-jával.
Ahogy az várható és sejthető volt, a Latitude E5250 hasonlóan jól sikerült, mint nagyobbik testvére, így nem érdemtelenül vívta ki ajánlásunkat. A helyzet az, hogy ebben a kategóriában egy olyan nagyságú tátongó lyukat foltoz be, amelyet régóta nem láttunk. A 2-300 ezer forint közötti klasszikus szubnotebookok (12,5-13,3”) piaca egyszerűen nagyon foghíjas, a Hewlett-Packard kínál egyedül érdemben alternatívát az EliteBook 720 és 725 személyében. Amíg a 720-as modell gyakorlatilag ugyanolyan árban kapható, mint az E5250 és tudása is hasonló (bár lényegesen könnyebb), addig a 725-ös variáns az AMD-s belsővel egy nagyon érdekes csomagot kínál a felhasználók számára, hiszen 3G-s modemmel és operációs rendszerrel ha szerencsénk van, akár 250-260 ezer forintért is a miénk lehet. Ettől függetlenül a választék itt nagyjából véget ér, hiszen ezen kívül pár táblagéppé alakítható készüléket találunk csak ebben az ársávban (elsősorban az Acer Aspire Switch-et). Bár évről évre egyre inkább szűkülni látszik a szubnotebookok piaca, igenis szükség volt arra, hogy valaki előrukkoljon egy megfizethető, minőségben abszolút vállalható termékkel. A Dell Latitude E5250 ilyen, ugyanis anyaghasználata, hűtőrendszere, beviteli eszközei egyértelműen a jobbak közé tartoznak, üzemideje pedig az erősebbik akkumulátorral egész hosszú. Sajnos jelenleg csak és kizárólag 1366x768-as TN kijelzővel vásárolhatjuk meg a modellt, de ez várhatóan változni fog a jövőben, főleg, amikor január-február környékén megjelennek a Broadwell alapú modellek is. Akárcsak az E5450 esetében, most is a belépő modellt javasoljuk leginkább, ugyanis egyértelműen az rendelkezik a legjobb ár/érték aránnyal. Az, hogy a belépő üzleti szériából is elkészítették a szubnotebook változatot, véleményünk szerint az egyik legjobb döntés volt a piaci helyzetet elnézve.
A cikkben szereplő Dell Latitude E5250 típusú notebookot a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, melyet ezúton is köszönünk!
Pro: + nagyon halk és hatékony hűtőrendszer + jó minőségű anyagok használata a kritikus helyeken + jól használható beviteli eszközök (billentyűzet, egér) + dokkolási lehetőség + billentyűzet háttérvilágítás (opcionális) + 802.11ac WiFi támogatás + Full HD IPS panel (opcionális, érintés-érzékeny, de sajnos jelenleg (2014. december vége) nem elérhető még) + az érintés érzékeny modelleknél Gorilla Glass karc- és ütésálló bevonat + 3 év garancia (amely akár 5 évre is kiterjeszthető) + balesetből eredő károkra is vonatkozó garancia (opcionális, akár 5 évre is köthető) + könnyen szerelhető Kontra: - a sztenderd akkumulátorral csupán átlagos üzemidő - nincs dedikált videokártyával rendelkező modell (szerintünk nincs is rá szükség) - az 1366x768-as TN panel 2015-ben sem fog kihalni az üzleti szériákból Hivatalos honlap: Dell Vásárlás: Irány a webáruház!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. coolpet
2014.12.23. 08:33
WFT!

Uram atyam! Ez egy uzleti szerias notebook uzleti szeria arral?

Pro:
- proci
- memoria
Kontra:
- kijelzo (1366x768 12,5 colon TN-el???) Magasabb felbontasban jo a TN, kicsiben ratyi. Mellesleg outlook 2013-at megnyitom ekora felbontassal es kb 0 amit latok belole, dolgozni sem lehet rajta, max filmet nezni!
- Hol a VGA kimenet? Uzleti gepeknel alap a projectorokhoz, monitorokhoz. Nem fogok meg egy mazzag atalakitot hordozni magammal.
- 38Wh akku? edes istenem.
- 500-as HDD? viszem hozom, napi 50x koppan az asztalon, biztos segit rajta.
- majdnem 300 penz egy ratyi muanyag burkolatu hazert?

Persze sim kartya hely az kell mert az must have feature.
Meg jo hogy a giga lant nem sporoltak le rola...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Tibike1993 coolp...
2014.12.23. 09:19
Szerintem neked tárgyalni kéne a DELL-el, hátha csinálnak egy tökéletes üzleti laptopot! Egyébként ha a képen jól látom, hátul van vga kimenet.
Egyébként szerintem ez qrva kevés ide 300 ezerért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. somakb
2014.12.23. 09:35
Ez egy hatalmas vicc ennyiért. Bármennyire is üzleti, nehogy már 300e + huf a corei5 + win8 változat. A zenbook 303 320-ért fullhd ipst, 8gb ramot, gt 840m-et, 256gb ssd-t kap egy unibody full alu házban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. legyes
2014.12.23. 12:22
Totál nem vagytok képben az "üzleti" kategóriával. @somakb : Ha majd alapvető munkaeszközöd lesz egy gép, napi 10-15 órát megy, 8 éven keresztül, akkor nézzünk meg egy Latitude-öt és egy ZenBook-ot.
Ha kicsit is értenél a gépekhez, észrevennéd, hogy kb. egy az egyetlen melósgép, amit vehetsz a Dell Latitude széria (a Precision új autó árában megy). Óriási hiba csak a papíron szereplő adatok alapján dönteni.

A Latitude-hoz évek múlva is bármit tudsz venni és bármit tudsz benne cserélni viszonylag könnyen. Kijött egy új WiFi szabvány? 1-2 csavar, és kint a kártya. Lement az SSD ára? 1-2 csavar és ki van cserélve az SSD. A múzeumba tennéd a DVD játékost (az utóbbi 10 évben ~5x volt rá szükségem)? Viszont tudsz a helyére mondjuk 1TB winchestert tenni és egy 1200Ft-os kábellel USB-ről tudod használni ha kell.
Jó a ZenBook is, de azok hobbigépek, nem egésznapos/egészhetes/egészhónapos/egészéves napi munkaeszköznek való, mert lekopik a billentyű, elfáradt minden ami mozog fél éven belül, nincs rendes hűtésed, ...

Mindenki tudja, hogy 4-5 éves technikát kapsz, 3x áron. De mégis oda lyukadsz ki, hogy vagy veszel minden fél évben egy ZenBookot 330eFt-ért, vagy veszel egy Latitude-ot 4-5 évre 550eFt-ért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. TheEnginee...
2014.12.23. 12:43
Köszi a tesztet!
@legyes: +1, bar azt hozzá tenném, hogy az E6 már tényleg kibírja 8 évig, az E5-ösökröl nem vagyok meggyőződve, de javítsatok ki, ha tévedek.

Viszont van kérdésem, hátha jobban informáltak vagytok nálam.
Szóba került a cikkben a Broadwell vonal. Véleményetek szerint esélyes, hogy jönnek "ráncfelvarrot" egységek a megelőző szériából is? Gondolok itt elsősorban E5x40-esekre. Vagy a Broadwell-ek csak E5x50-esekbe várhatóak? Esetleg IPS-ről nem pletykál valaki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. legyes
2014.12.23. 12:59
@TheEngineer Van pár ügyfelem, akik a mai napig aktívan használnak Latitude D505 és D510-es gépeket Megtehetnék, hogy kidobják - hisz' vagy 12 éves - de van rajta soros port, és még mindig 1 darabban vannak... Winchestert már cserélni kellett (és egy kijelző háttérvillanyt is), de szerencsére jól szerelhető.
A mostani laptopoknál a legtöbb kiesik nálam a forrasztott 4 (max 8G) memória miatt. Vagy hogy nem tehetek bele SSD-t garivesztés nélkül. Majd amikor kinövik a 350eFt-os gép 128-as - esetleg 256-os - SSD-jét, akkor meg csak pillognak, hogy van egy piszok drága médialejátszójuk és Internet termináljuk.
A fejlesztőkészletek (.NET, Android studio, stb.) simán megvannak pár tíz GB méretűek. Ilyenkor jön az, hogy "de USB-s HDD oszt' jónapot". Aham, veszek egy subnotit, mert hogy legyen kicsi és könnyen hordozható. Majd egy táskányi kacatot, hogy tudjam is használni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. coolpet
2014.12.23. 13:47
Legyes:

Rendben nezzunk szet hazon belul: E5440.

Mar nem azert de 14" 1600x900, van VGA, 65-95Wh akksi

Ebben mar csak egy SSD-t kell cserelni, es meg ara alatt is van a masiknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. CyberPunk6... coolp...
2014.12.23. 14:54
Ezt a laptopot keresem 3 éve.
Ezer köszönet. Szerintem februárban be is tudok majd ruházni rá...

#Alvin_ti4200
Lehetne kérni egy tesztet róla?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. TheEnginee... Cyber...
2014.12.23. 15:27
Van teszt az 5540-ről, az kb. ua. csak a kijelző kisebb...
http://ipon.hu/elemzesek/dell_latitude_e5540_rutin_munka/2091/

@legyes: Köszi a cáfolatot, már ha az volt, igy még nyugodtabb szívvel fogok 5540-et venni, mert hasonló problémáim vannak általában, mint amiket felsoroltál... (RAM, winyó, etc.) Amit irsz meg annyira igaz... A munkatársaim egy része ugyan ezt csinálja, de ezen csak röhögni tudok.
Mert az OK, hogy 1-2 megcsinálta, de hogy nem tanulnak egymás hibájából, sőtt, meg vannak győződve róla, hogy az úgy megérte... Nemár, hogy nem lehet elbírni 2,5kg-ot...
De ma eddig lát az emberek java. Legyen benne i7, meg legyen könnyű. És mire kell? Nah, azt hiszem nem kell folytatnom, gondolom ismerős a szitu.

De az a fránya Broadwell csak szúrja a szemem...
Lehet várok márciusig, már ha addig a mostani ACERem kihúzza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. legyes TheEn...
2014.12.23. 18:10
Régen nem gondoltam, hogy pont a szerelhetőség/cserélhetőség lesz szempont egy laptopnál. Engem sohasem érdekelt, hogy szép legyen a gép és villoghassak vele. Munkaeszköz. Csinálja azt, amire vettem és ne hagyjon cserben. De azért ne kelljen évente cserélnem, csak mert durván lement az SSD ára, vagy mert kéne még kis RAM, esetleg mást kezdtem dolgozni és kicsit több háttértár kellene, stb-stb.
Gyűlölöm, hogy ennyire túl van árazva egy ilyen öreg hardver (főleg, hogy TN panelesek a kijelzők - de legalább matt). Viszont akár hány gépet nézek meg, mindig a Latitude marad a végére. Pedig nincsenek extra igényeim.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. TheEnginee... legye...
2014.12.23. 18:20
Kb. tökéletesen egyet értünk.
Számomra mindig is fontos (volt) az univerzalitás, akár milyen fronton is, de ez nem egyezik a mai (követendő) gazdasági irányvonallal legalább is a "Világ" ezen szegletében.
De sajnos az új szériás Latitude-ok is ezt az utat futják be, vagy csak én tartok attól, hogy a fedlap alatti aksi ennek az előszele?
Azt mondjuk pláne nem értem, hogy mi oka van a TN paneleknek, mikor a 200 dollár alatti kínai tabletekben sem az a domináns. A fényes-matt probléma meg szerintem nem igazán élő, mert n*10 dollárért kapni "matt" fóliát, így a fényes sem fényes már, ha valakit nem érdekel a színhűség.
Persze üzleti notik... Munkaidőben ne filmet meg képeket nézz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Alvin_ti42...
2014.12.24. 11:17
Steve Jobs: "Value is different from price."

A jelenleg kapható Core i5-ös változat vlaóban nem igazán éri meg a felárat, viszont az alap Core i3-as verzióból relatíve kis összegből elég jó konfigot lehet összehozni (+4 GB RAM, 128/256 GB SSD)

A Zenbook pedig valóban klassz cucc, viszont nem ugyanez a kategória és valamiért egy ideje elég nehezen beszerezhető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.12.27. 17:32
A Zenbook sírján fog táncolni ez a Lati még évekkel később is...
Divatmajmoknak és nem munkás embereknek találták ki a Zenbook és hasonló gépeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zabalint legye...
2014.12.29. 11:25
Pl. a régebbi Inspironok is bírták 5-6 évig legalább, sőt tovább is, én pl. most passzoltam át egy 8 évest amit én magam is kaptam, és munkára (is) használtam egy időben). Ehhez nem kell feltétlenül üzleti kategóriást venni, nyilván a zenbook más tészta, mert azt eleve tök felesleges az erkölcsi elavulás (kimegy a divatból) miatt tartósra tervezni. Ezzel együtt érdemes üzleti gépet venni munkára, pont azért, mert a minőségnek csak egyetlen eleme a tartósság, egy consumer gép lehet tartós, de ritkán minőségi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DaneeVN
2015.02.24. 10:30
Sziasztok! Azt megtudjátok mondani, hogy Crucial mx100-as ssd-t be lehet rakni a hdd helyére? Van lehetőség ram bővítésre? Ha ezeket manuálisan csinálom, akkor bukhatom a garit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!