iPon Cikkek

Dell Venue 11 Pro – tabletbe zárt atomerőmű

Dátum | 2014. 09. 29.
Szerző | gabi123
Csoport | MOBILTELEFON

A statisztikák alapján a tavalyi évben világszerte közel 200 millió táblagépet értékesítettek, ami az azt megelőző esztendőhöz viszonyítva majd 70 százalékos növekedést eredményezett. Az elemzők szerint a piacot magabiztos előnnyel a Google gyermeke, az Android uralja a maga 61,9 százalékos részesedésével, utána meglehetősen nagy hátránnyal az Apple 36 százalékos iOS platformja következik. De hol a Windows?
A táblagép-piac alakulása a futtatott operációs rendszer vonatkozásában - forrás: statista, 2014
A dobogó két legfelső fokát birtokló versenyző összesen 97,9 százalékos mutatóval bír, a Microsoft és a Windows 2,1 százaléka sokkolóan szerény eredmény a redmondiak számára. Természetesen ezen a vállalat szeretne jelentősen javítani, a Windows 8.1 a folyamatos frissítésekkel pedig egyre inkább olyan rendszerré növi ki magát, amely valóban jól használható táblagépen, megőrizve a teljes kompatibilitást az asztali számítógépünkkel, amin vélhetően szintén Windows operációs rendszer hasít.
Tablet-eladási mutatók viszonyulása az asztali és hordozható gépekhez a nagy gyártók vonatkozásában - forrás: canalys, 2014
Persze ebben a 2,1 százalékban az is benne van, hogy Windows 8.1 OS csak megfelelő minőségű gépre, illetve hardverre szokott felkerülni, csak mostanában jönnek 100 dollár körüli gépekről bejelentések. Talán az is egy ok, hogy az Android a vásárlók döntő többségének képes kielégíteni az igényeit, Windows-os tábla PC-t jellemzően azok a potenciális vevők keresnek, akik főként munkára szeretnék használni a masinát, ami minőségben és erőben is egy kellően felkészített gépet jelent. Ebben a kategóriában gyakori a csatlakoztatható billentyűzet, a számos portot kínáló dokkoló vagy éppen a digitális toll, melyek mind a kényelmes, jellemzően üzleti használatot szavatolják.
Valami ilyesmi, ízig-vérig munkára született gép létrehozása lehetett a célja a Dellnek is, amikor a Venue 11 Pro tablet tervezésébe kezdett. A paraméterek szinte sokkolóak. A méretek messze túlmutatnak egy átlagos tablet dimenzióin. A készülékház 10,2 mm vastag és 771,5 gramm, jómagam ilyesmit még nem tartottam a kezemben, amit érintőkijelzővel lehetett vezérelni. A kijelző a névnek megfelelően közelíti a 11 hüvelyket, de valójában 10,8 col. Az 1920 × 1080 pixeles, azaz Full HD panel a 204 ppi-s pixelsűrűségével nem csak részletgazdagságában nyűgözi le az embert, az IPS panelek között is kitűnő megjelenítő színei szinte kikelnek az üveg alól, a betekintési szögek pedig PDP (plazma panel) szintűek, azaz csak akkor nem látjuk a kijelzőt teljes pompájában, ha a táblát hátulról bámuljuk. A Dell Venue 11 Pro-nak tehát fontos értéke az akár 10 ujjal is vezérelhető panel, amely megfelelő védelemre szorul, ezért Gorilla Glass üveget helyeztek elé, hogy jobban bírja a gyűrődést, és a karcokkal szemben is ellenállóbb legyen.
Nem véletlen az sem, hogy a Venue 11 Pro több, mint egy centi vastag. Ebben bizony nem valami távol-keleti olcsó SoC „bohóckodik”, hanem egy Intel gyártósorról legördült Haswell, pontosabban egy Haswell-ULT. A kétmagos (de Hyper-Threadinggel 4 szállal bíró) Core i5-4300Y 22 nanométeres gyártástechnológiával készül, természetesen BGA forrasztással kerül fel a nyomtatott áramkörre (BGA1168), 1,6 GHz-es alapórajele egészen 2,3 GHz-ig skálázódhat, harmadlagos gyorsítótára 3 MB, maximális fogyasztása 11,5 watt. Ez a szám nem tűnik soknak, de egy táblában az, így a Dell gépe is aktív hűtéssel rendelkezik, ami nem jellemző az alsóbb régiókban (az Atom-os gépek pl. passzívak általában). A CPU maximum 16 GB DDR3L-1333/1600 vagy LPDDR3-1333/1600 memóriát képes kezelni, kétcsatornás üzemmódban. Tablethez mérten a benne lévő Intel HD graphics 4200 sem számít bakfittynek, a 200 MHz-es alapórajelet 850 MHz-ig tudja fellőni a rendszer.
CPU-Z és GPU-Z információk
A nálunk lévő Venue 2×2 GB 1600 MHz-es RAM-ot tartalmazott, de más kiépítésekben a Venue 11 Pro elérhető Core i3, Pentium, valamint Atom processzorral is, akár 8 GB RAM-mal szerelve gyárilag. A háttértárra szintén nem lesz panasz, az mSATA interfészbe csücsülő SanDisk SSD 128 vagy 256 GB-os lehet. Adatkapcsolatok terén is abszolút „business class” a cucc, 3G/4G modemmel maximum 42 Mbit/s-os letöltési tempóra gyorsulhatunk mobilnetet használva, de ha elérhető wireless hálózat, akkor a/b/g/n/ac szabványon vagyunk képesek kommunikálni azzal, és itt nyilvánvalóan az „ac” az aláhúzandó. Természetesen nem hiányzik a Bluetooth 4.0 sem, de a Dell NFC modult is beleépített az eszközbe. A 2 megapixeles előlapi kamera videót 720p felbontásban képes kezelni, csevegésre megteszi, a komolyabb szenzor természetesen a hátoldalon pihen, melynek lelke egy Sony IMX175 típusjelzésű CMOS érzékelő, állóképet 8 megapixeles, mozgóképet FULL HD felbontásban képes rögzíteni, ebben LED villanó viszont nincs a segítségére. A kimenetkínálat méltó a gép eddigi arzenáljához, az akkumulátor pedig 5130 mAh-s, később mindkettő területre visszatérünk még részletesebben is.
A Venue 11 Pro tabletet kézbe véve azonnal eláraszt minket a minőségérzet. Persze a több, mint háromnegyed kilogrammos tömeg már jelzi, itt bizony nem spórolták ki az anyagot, de a készülékház a Gorilla Glass üveggel párosítva olyan masszív hatást ér, mint ha egy tankot tartanánk a kezünkben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy rideg vagy puritán lenne. A hátlap speciális gumírozással van ellátva, matt felülete csak visszafogottan gyűjti az ujjlenyomatot, a masszív tapadásnak köszönhetően viszont nagyon biztos tartást ad.
A 10,8 hüvelykes Full HD IPS panelhez illeszkedve a Venue 11 Pro 297,7 mm széles és 176,8 mm magas, ennek megfelelően egyértelműen a fekvő üzemmód a preferált a használat során. A kijelző körüli keret mindenhol egyforma vastagságú, körülbelül 2 cm, az edzett üveg természetesen ide is kiér, egészen a keret széléig. A fényes fekete felületet csak az előlapi kamera optikája és a különféle apró szenzorok törik meg, alul pedig a Windows embléma szokás szerint egy érintőgomb is, mellyel ugyanazt a hatást érjük el, mint amikor a billentyűzeten lenyomjuk a Windows billentyűt.
A készülékház sarkai lekerekítettek, ahogy a peremek is, a gépet tényleg nagyon kényelmes és komfortos kézben tartani, annak ellenére, hogy nem egy kis tömegű masináról van szó. Az előlap dizájnja összességében minden csicsát nélkülöz, egyszerű de stílusos, pontosan olyan, mint amit egy üzleti géptől elvárunk. A hosszabbik oldalak közül a felsőre a portok vagy a vezérelhetőség szempontjából nem került semmi, mégis lényeges ez a terület, hiszen itt vannak az erőmű „kipufogói” (Core i3 vagy Core i5 SoC esetén), a rácsos szellőzőnyílásokon löki ki a meleget a ventilátor, ha az már olyan mértéket ölt, hogy erre szükség van.
A baloldalon felülről lefelé haladva egy 3,5 mm-es jack kimenettel találkozhatunk, melyet a hangerő-szabályozó gombok követnek. Ez valójában egy anyagból lett kialakítva, de a balanszírozás olyan minőségű, hogy a lenyomás mindig eléri a kívánt hatást. Ezt a hangszóró követi, majd egy üres terület után egy normál méretű, USB 3.0 szabványt is támogató USB csatlakozóra lehetünk figyelmesek.
A másik, azaz a jobboldal a működést jelző aprócska LED-del és az egyik mikrofonbemenettel indul, ha helyesek az információink, utóbbiból nem kevesebbet, mint négyet applikáltak fel a Venue 11 Pro-ra. Ezek persze nem foglalnak el sok helyet, nem fogják megzavarni az ujjunkat abban, hogy megtaláljuk az egyébként nem túl nagy méretű bekapcsológombot. Az ébresztés vagy éppen az altatás természetesen meglehetősen gyors, a gomb ugyanakkor szokatlanul érzékeny, mikor a gépet kikapcsolt állapotban nem a megfelelő pozícióban raktam vissza a dobozába és a gomb hozzáért a csomagoláshoz, többször sikerült akaratomon kívül bekapcsolni a táblát.
Ezután a jobboldali hangszóró következik, melyből már ki is derült, hogy sztereó hangrendszerrel van dolgunk. Üzleti modell révén nem maradhatott ki a repertoárból a Kensington-zár, a micro SD kártyát pedig ajtó mögé zárva helyezhetjük el a beltérben. A másik USB port már micro, sebességet tekintve csak a 2.0 szabvány követelményeit teljesíti, a töltést is ezen a felületen eszközölhetjük. A sort egy miniHDMI port zárja, a rendelkezésre álló hely nem tette szükségessé a microHDMI használatát.
Az alsó, hosszanti él sem maradt érdekességek nélkül, bár ha csak az alapcsomagot vásároljuk meg, ezekre a felületekre nem lesz szükségünk, ugyanis itt a dokkoló és a billentyűzet csatlakoztatásához szükséges érintkezőket és lyukakat találjuk, melyek sajnos nem képezik az induló szett részét. A hátlapról már esett szó, arról azonban nem, hogy a gumírozott felület eltávolítható, melynek következtében betekintést nyerhetünk a motorháztető alá, a Dell Venue 11 Pro belsejébe.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy elérhetővé válik az egyik memóriamodul, a WLAN kártya és az akkumulátor is. A kipattintható hátlapot középen egy ezüstös Dell embléma dobja fel, míg a jobb alsó sarokban egy Core i5 és egy Windows 8 Pro matrica jelzi, hogy nem egy kispályás versenyzővel akadtunk össze. A felső részen az optika mellett ott a lényegi információ, azaz a 8 megapixel, ez a terület külön üvegborítást kapott.
Doboz és tartozékok A nálunk járt Dell Venue 11 Pro sajtói mintapéldány révén egy egyszerű kartondobozban érkezett, de a belső réteg vélhetően már azonos azzal, mint amivel bolti kiadás esetén is találkozhatunk. A tablet formáját idéző, Dell logóval ellátott krémszínű kartondoboz meglehetősen stílusos és elég masszív is, nem sok esélyt ad a sérülésre.
Benne a tábla fóliába van csomagolva, a kiegészítőket pedig alatta találjuk, mint már mondtuk, sajnos nem sokat. A kézikönyveken és a használati útmutatókon kívül egy USB kábelt és egy meglehetősen érdekes töltőt kapunk, mely két részre bontható. Valóban, ez bizony csak a "starter" kit, üzleti kategóriás eszközként a további kiegészítők sajnos újabb beruházást igényelnek.
A Dell Venue 11 Pro belsejében nem átlagos erőforrás lapul, Core i5 processzorral nem gyakran találkozunk tabletben, még akkor sem, ha csak két natív magos megoldásról van szó, a négy szál kezelése a Hyper-Threading segítségével jön össze. A 4 GB 1600 MHz-es DDR3 memória kétcsatornás üzemmóddal támogatja meg a Core i5-4300Y-t. Az Intel HD Graphics 4200 számos technológiát támogat, ilyen az Intel Quick Stream video, az InTru 3D Technology, az Intel Clear Video HD és az Intel Insider. A támogatott kimenetek sorát a eDP/DP/HDMI trió képezi, az IGP egyszerre maximum három kijelzőt tud kezelni. A széles működési órajel-tartománynak köszönhetően hatékonyan tartható kordában a fogyasztása is.
AIDA64 RAM sebesség
Ugyanakkor 11.5 wattos TDP (egész SoC) ide vagy oda, ha a kis Haswell-ULT igazán munkának feszül, akkor beindul a hőerőmű is, amihez elkél a hőszivattyú. Ezt a feladatot hivatott megoldani az aktív hűtés, azaz a bordán kívül a ventilátor. Bár tabletes mércében a Venue 11 Pro nem éppen vékony, hordozható gépek esetén az egyetlen járható út az, ha az eszköz a meleget a szabadba löki. Természetesen a Dell produktuma sem tesz másképp, erre szolgálnak a készülék tetején elhelyezett szellőzőnyílások. Azt meg kell jegyeznünk, hogy attól, hogy egy aktív hűtési módról van szó, még nem kell kétségbe esni, nem fog egy állandó porszívóhang zümmögni a fülünkbe, a hűtés aktivitása értelemszerűen jelentősen függ a terheléstől. Alacsony terhelés esetén a légkavaró nem dolgozik, csak akkor kapcsol be, ha már meleggé válik a szituáció.
AIDA64 stabilitásteszt
A felül elhelyezett kivezetés azért is logikus, mert így nem fog sem a kezünk, sem más testrészünk útjába állni a hőnek, nem mintha olyan forróságról beszélhetnénk, ami leperzseli a szőrt a bőrünkről. A fent leírtaknak igyekeztünk konkrét számokkal is utánajárni, ezért elővettük az AIDA64 beépített stabilitástesztjét, amellyel 15 percen keresztül a háttértárat kivéve mindent terheltünk, ami a Dell Venue 11 Pro-ban megtalálható. Nyilván ez egy olyan átlag feletti, a mindennapi használat során nagyon ritkán vagy soha nem tapasztalható terhelést mér a SoC-ra, ami alatt akár a maglassulási küszöböt is elérheti, de itt a cél az volt, hogy kapjunk számokat a melegedési és visszahűlési fázis tekintetében (sajnos a ventilátor fordulatszámát nem tudta kiolvasni a szoftver).
PCMark7 Home Conventional és Home Accelerated eredmények részletei
A hűtés vizsgálata után megkínáltuk a masinát szokásos tesztjeinkkel is, melyek sosem feküdtek még jobban táblagépnek, mint a Dell Venue 11 Pro-nak. Ez különösképpen igaz a processzorerőt vizslató alkalmazásokra, természetesen tablethez mérten az IGP ereje sem elhanyagolható, flash-alapú és régebbi játékokhoz elégséges, de az nyilvánvaló, hogy a termék nem játékkonzolnak készült. Ha a géphez beszerezzük a dokkolható billentyűzetet is, egy igazi kis ultrabookot kapunk, ami nem ijed meg attól, ha néhány ISO-t ki kell tömöríteni, egy-két klipet át kell konvertálni vagy néhány képet át kell dolgozni Photoshopban, de ha HTPC-nek fogjuk be, akkor is meg tudja állni a helyét.
Crystal DiskInfo és Crystal DiskMark eredmények
Ami vélhetően nagyon sokat számított a sebességérzet vonatkozásában, az az mSATA SSD. A mért értékek nem csak szépen mutatnak, a mindennapi használat során is érezhető, hogy a rendszer úgy hasít, mint az idei F1-es Mercedes, itt bizony nincs turbólyuk, nincsenek hirtelen belassulások, mint ez eMMC háttértáraknál. A gép ereje összességében teljesíti egy üzleti gép kívánalmait, a gyönyörű kijelzőhöz komoly számítási teljesítmény és nagyon gyors rendszer társul.
AIDA64 read test suite
Ahogy azt az előző oldalon kifejtettük, a Dell Venue 11 Pro-t élvezet használni, hiszen a Core i5-4300Y a 4 GB rendszermemória társaságában kellő erőt tud felvonultatni, az mSATA SSD-t pedig meghálálja a Windows 8.1 Pro, az oprendszer igen reszponzív, nem kell várnunk töltögetésre, nem gondolkodik, nincsenek belassulások. Bár a gép tömege nagyobb, mint egy átlagos, hasonló méretű táblának, ezért bőven kárpótol a felhasználói élmény és a minőségérzet, a masszív gépház a gumírozott hátlapnak köszönhetően stabilan fekszik a kézben, a színekben és a betekintési szögekben is topligába sorolható kijelző pedig nagyon pontos, még ceruza használata nélkül sem volt idegesítő az aprólékosabb műveletek elvégzése sem, a kívánt feladatot pontosan ott hajtja végre, ahol ujjunk hegyével megérintjük.
Ha valamilyen hibára gyanakszunk, a beépített gyári szervizfelület segíthet megtalálni a forrást
Kamera A 2 megapixeles előlapi kamerával nem foglalkoztunk túl sokat, ezek a szenzorok mindig csak arra alkalmasak, hogy elérhetővé tegyék számunkra a videobeszélgetést, hogy például Skype partnerünk lássa, valóban az a személy ül-e a gép előtt, akivel elméletileg a beszélgetést folytatja.
A SONY-tól származó 8 megapixel hátoldali CMOS szenzor már több izgalmat rejteget, ez a felbontás egy ilyen optikától tökéletesen elegendő, ha a minőségben is tudja teljesíteni a kívánalmakat. Az elkészített állóképek tabletes szemmel nézve igen jó minőségűek, pláne jó fényviszonyok mellett, az autófókusz is nagy segítségünkre van. Ugyanez igaz a videóra is, maga a videó minősége elég korrekt, negatívum viszont, hogy elég nehezen, lassan tud beélesedni, pedig a próbafelvételek során kerültem a gyors mozgásokat, mégis, néhány ponton elég hosszú ideig csak "homályt" láttam a kijelzőn, mire a kamera utolérte magát. Szoftvert tekintve a Windows beépített kamera appja áll rendelkezésre a szokásos jellemzőkkel, mozgókép esetén 720p és 1080p felbontás választható, állókép esetén a képarányt lehet módosítani, 4:3 vagy 16:9 között, illetve helyadatokat is rögzíthetünk az elkapott pillanatokhoz.
Hangzás A sztereó audio hangrendszer méltó a Venue Pro 11 egészéhez, bár nincs rajta semmilyen JBL vagy Bang & Olufsen jelölés, mégis elég kellemesen "cincog", a hangereje egész meggyőző, már 50 százalékon is eléggé magára vonja a figyelmet, teljes hangerőn pedig egyenesen ordít, miközben nem torzít durva mértékben. Akinek mégsem nyerné el a tetszését, vagy nem akar másokat zavarni, Bluetooth-on vagy a 3,5 mm-es jack aljzaton keresztül csatlakoztathatja kedvenc fül- vagy fejhallgatóját.
Üzemidő A 5130 mAh-s lítium-ion akkumulátortól sokat vártunk, hiszen egy üzleti kategóriás gép esetén az üzemidő halmozottan fontos paraméter, egy 8 órás munkanapot átlagos felhasználással ajánlott kibírnia. Ugyanakkor mi a szokásos módon, Youtube videólejátszással teszteltük a telepet, FULL HD-s anyagot alkalmazva 50 százalékos fényerő és 40 százalékos hangerő mellett. Ilyen terheléssel 6 óra 22 perc elteltével kapcsolt ki a tábla, ami nem egy rossz eredmény, böngészéssel, irodai jellegű használattal biztosan elérhető a 8 órás üzemidő.
Jól jelzi a gép professzionális mivoltát, hogy a Dell Venue 11 Pro-n a Windows 8.1 Pro kiadása dolgozik, nem az otthoni felhasználókat megcélzó Core verzió. Mivel 4 GB rendszermemória áll rendelkezésre, így értelemszerűen 64 bites OS-ről van szó, mely az mSATA háttértárnak köszönhetően nagyon vígan fickándozik. Mivel a Windows-t az Androiddal szemben gyakorlatilag semmilyen mértékben nem szabják át, újdonságot nem tudunk mondani róla, rendelkezésre állnak a szokásos funkciók az érintés-érzékeny vezérlés segítésére. A Metro UI és az azt használó programok használata teljesen kényelmes, ahogy a képernyő-billentyűzet is jól használható. A kapacitív multitouch panel 10 pontot képes egyidejűleg érzékelni. A Windows 8.1 számtalan olyan mozdulatot, szolgáltatást kínál, amely kifejezetten a tabletes használatot hivatott segíteni, ne legyünk lusták megismerni ezeket, hiszen nagyon megkönnyíthetik az életünket!
"Extra szoftverek" Kapunk néhány Dell segédprogramot is, melyek bizonyára a Dell notebook tulajdonosoknak ismerősek lesznek. A Client System Update segítségével driverek és frissítések tekintetében is naprakészen tarthatjuk kütyünket, míg a Dell Backup and Recovery gyakorlatilag azt nyújtja, amit a neve sejtet, adatokról, partíciókról tudunk biztonsági mentéseket készíteni, illetve azokat helyreállítani, mindezt Metro UI-s köntösbe öltöztetve. A Power Manager segítségével az akkumulátorról, illetve annak használatáról tudhatjuk meg a legkisebb részleteket is, sőt, paraméterezhető is a töltés folyamata. Előtelepített még a Kindle és kapunk Microsoft Office-t is, de csak próbaverziót.
A Dell Venue 11 Pro business jellegből adódóan természetesen a gyártó számos extrát is kínál az alapcsomag (a tablet) mellé. Ez azt is jelenti, hogy ezeket az extrákat külön kell megvásárolni, ami újabb anyagi beruházást jelent, de ebben a szegmensben ez egyáltalán nem szokatlan.
A Venue 11 Pro mellé kétféle dokkolható billentyűzet érhető el. Az egyik a Dell Tablet Keyboard - Mobile, míg a másik a Dell Tablet Keyboard - Slim. Mind a kettő úgynevezett "full-size", azaz teljes méretű klaviatúra, csak előbbi egy extra akkumulátort is tartalmaz, amivel további 50 százalékkal toldható meg az üzemidő. Utóbbi egy jóval vékonyabb kialakítású billentyűzet, ebben akkumulátor nincs, de egy kis kitámasztót is biztosít a gép hátuljához. Mindkét kiegészítő 117 fokos döntési szögtartományt kínál és mágneses zárral kapcsolódnak az anyaeszközhöz. A gombok mellett mindkét modell érintőpadot is tartalmaz, melynek köszönhetően a Venue tablet teljes értékű netbookká varázsolható. A Mobile verzió 72 000 forint, míg a Slim 43 000 forint körüli vételárral büszkélkedhet.
Opcionális kiegészítő még a Dell Active Stylus. Ez természetesen egy kapacitív érintőceruzát takar, mely 1 mm-es puha hegyének és a nyomásérzékelőnek köszönhetően nem csak biztonságos használatot kínál, hanem a különféle nyomóerők megkülönböztetésének segítségével különböző vonalvastagságok és rajzolási technikák valósíthatóak meg. A pen két darab integrált gombbal is rendelkezik, amelyek tovább gyorsítják és könnyítik a használatot, mivel a "kiemel", "törlő" és "klikkelő" interakciók azonnal elérhetőek. Az eszköz egy darab AAAA elemmel működik, amellyel átlagos használat mellett nagyjából 1 évig tud életben maradni. A beépített közelségérzékelőnek köszönhetően a tablet képes felismerni a stylus jelenlétét, ha ez már használati közelséget feltételez, akkor a Venue tablet automatikusan engedélyezi a ceruza használatát. Az Active Stylus Pen webáruházunkban is elérhető hozzávetőlegesen 13 000 forintért.
Az utolsó említést érdemlő darab a Dell Tablet Dock, mely egy igen stílusos kialakítással rendelkező dokkoló, kizárólag Dell Venue 11 Pro tablethez. Segítségével a tábla egy kompakt asztali géppé alakítható, a talpszerű formának köszönhetően a gép egy monitorrá változik, míg az USB portokra (három darab USB 3.0) egeret, billentyűzetet, pendrive-ot vagy bármi mást köthetünk, de hangszóró számára is van felület a 3,5 mm-es jacknek köszönhetően. Ha olyan nagy internetsebességre van szükség, hogy azt a WiFi már nem képes kielégíteni (vagy egyszerűen nem is áll rendelkezésre vezeték nélküli hálózat), akkor jól jön az ethernet, vagyis a vezetékes LAN port, amin máris gigabites sebességgel száguldhatnak az adatok. Ha második kijelzőre lenne szükségünk a munkához, annak sincs akadálya, a dokkolóval HDMI vagy DisplayPort csatlakozón keresztül tudunk külső kijelzőt elérni. A termék 55 000 forint körüli áron érhető el.
Összegzés A Dell Venue 11 Pro elsősorban egy komoly, üzleti felhasználásra szánt tablet, és nem egy otthoni harmadlagos kütyü, ez sugárzik nem csak a gép, hanem a kiegészítők vételárából is. Ez a professzionalitás gyakorlatilag az eszköz minden porcikájából sugárzik. Egyrészt van egy hatalmas méretű kijelző, amely a kellő pixelsűrűség mellett a valósághoz igen közel álló színeket és gyakorlatilag korlátlan betekintési szöget biztosít meggyőző fényerő mellett, minden tekintetben hozza azt a minőséget, amit látatlanban is elvárnánk tőle.
Van másrészt egy igen komoly hardver, amelynek elsősorban a munka a fő célterülete, és ez a célközönséget tekintve teljesen normális. Az mSATA SSD és a Core i5 CPU olyan sebességet biztosít, amivel a gépet élmény használni, belassulásról, várakozásról szó sincs. Persze az erő meg is kéri magának az energiát, ami egy része hővé alakul, ezért volt szükség az aktív hűtés használatára, ami csak az első néhány órában furcsa, utána fel sem tűnik. Ki- és bemenetek terén is megkapunk mindent, ami a tábla PC kényelmes használatához szükséges, ha pedig ez valakinek kevés, rendelkezésre áll a dokkoló.
Mi a Dell Venue 11 Pro-t elsősorban olyan üzletemberek, üzletasszonyok, esetleg prezentációval foglalkozó személyek kezében tudjuk elképzelni, akik nem riadnak vissza az újdonságoktól, sőt, igyekeznek elébe menni a dolgoknak a technika segítségével, anyagi helyzetük pedig lehetővé teszi azt, hogy olyan minőségi eszközbe és esetleg ahhoz tartozó kiegészítőkbe invesztáljanak, mint a Dell Venue 11 Pro. Komoly hibát nem igazán tudunk említeni a gép kapcsán, az egyetlen negatívuma az ára (itthon az i5-tel szerelt modell körülbelül 350 000 forint), ami sajnos csak önmagában vizsgálva tűnik soknak, ebben a kategóriában ez teljesen átlagos. A Dell Venue 11 Pro készüléket a gyártó hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

26. zoli0726
2014.09.29. 13:29
Durván király tablet, csak szegény kutyus
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. j.panzer
2014.09.29. 13:30
A ventilátor öli meg ezeket. Na majd a Core M-ekkel faxa lesz minden.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. AaReE
2014.09.29. 13:47
nevetséges ára van... kínából hatodáért kapsz kíváló tabletteket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. gabi123 zoli0...
2014.09.29. 14:02
Miért szegény a kutyus?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. gabi123 AaReE
2014.09.29. 14:05
Hát pont ezaz... hogy Kínából "tablett"-eket kapsz, ez meg tablet.

Viccet félretéve, ahogy a cikkben is szerepel, nem feltétlenül az átlagos usert célozza meg ez a gép sem szolgáltatásban, sem árban, de nem is kötelező megvenni, viszont a kínai táblákat kár itt említeni, mert köze nincs hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Murdock92
2014.09.29. 14:29
Valahogy a Surface még mindig ütősebbnek tűnik. De majd a Broadwell eldönti kinek adom a pontot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. DogTheDog j.pan...
2014.09.29. 15:40
Ezt a karmat kifejtened bovebben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. borbastomi Murdo...
2014.09.29. 18:47
Csakhogy ez kapható itthon hivatalosan, a Surface meg nem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. CyberPunk6...
2014.09.29. 19:33
5130 cellás?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. istvankiss...
2014.09.29. 22:28
A bevezetőt követően arra számítottam, hogy valami nagy tudású, olcsó tabletta lesz, amivel a MS megborítja az eladási statisztikákat. Háát! Ezzel nem fogja elárasztani a boltok kirakatait. A mesebeli róka biztos azt mondaná, hogy túl nehéz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Murdock92 borba...
2014.09.30. 11:29
Az baj?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. sensorprim...
2014.09.30. 17:59
350k egy tábla gépért?
ez a világ egyre jobb
nem is értem mért vagyok pesszimista és befordulva
lassan már tényleg az lesz hogy (vagy már van) kb 10k ember kényelemben él és élvezi az életet, a többi meg rabszolga és sanyarog
a legjobb az egészben hogy meg is van magyarázva hogy ez nagyon jó mindenkinek
Ha meg neked nem sikerült gazdaggá válnod akkor egy senki vagy és megérdemled a szenvedést
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. nemlehet
2014.09.30. 20:06
Elhiszed, hogy ez nyugaton sincs így?
Ez biza külföldön is 1000 euro felett van ami sok pénz. Annyiért már egész jó kocsit lehet kapni. Vagy 2 consumer laptopot. Esetleg fedezi 2 ember korlátlan mobilelőfizetését 1 évre....

Egyszerűen ezeknek az izomtableteknek annyira szűk a piaca, hogy szerintem nem is mérhető. Mert ennyiért a cégek inkább üzletit vagy ultrabookot vesznek a dolgozóknak, az átlagembernek meg drága és ha teljesítmény kell vesz inkább egy Asus G szériát, ha meg hordozhatóság akkor valami csúcs droidos tabott ami kb fele/harmada, esetleg surface-t ami még mindig olcsóbb..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. jungheinri...
2014.09.30. 20:50
Ilyen gépet nem szokás a Medimarkt-ban venni, ahogy Latitude-ot vagy Elitebook-ot sem. Otthoni felhasználásra ott a Surface 3 Pro, ha hasonló minőség/teljesítmény kell, vagy az egyre szaporodó olcsó Win 8-as táblagépek. Ez egy üzleti gép, árazásban is. Semmivel nem drágább, mint pl egy felsőkategóriás Latitude.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. nemlehet
2014.09.30. 22:41
Nem minősítésként de én in is ismerek olyan hülyét aki ha pénz áll a házhoz megbolondul és mindent megvesz. Én angliában több mint 1 évig, németországban pedig fél évig éltem és elég sok helyivel összebarátkoztam és nem nagyon szórták a pénz ilyesmire még ha bele fért volna is simán. Pl a német kis főnököm bőven netto 4000 felett keresett mégis S3 activa-al rohangállt a melóhelyen és egy VW Touran-al járt melóba. Persze otthon ott figyelt a BMW Z4 meg majd félmillió eurós háza volt, de nem igazán vett olyat mire nem volt szüksége. És kb ezt láttam mindenkinél. Az átlagmelós meg ott is meggondolja mit vesz mert a közhiedelemmel ellentétben nem 2-3000-et keresnek ott sem hanem 1600-2100 között amiből már nem annyira fogod a kosárba dobálni az 1200 eurós tableteket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. peti198706...
2014.10.01. 09:58
Konyhai főzőlapnak még megfelelő, csak a fene a jó ízlésüknek az a ventilátor már nem oda illő.. így már csak hőlégkeveréses sparheltnek lesz elegendő
S azon kívül kizártnak tartom h a "világ" fogalom a korlátolt bezártság eszköze lenne a dolgozó ember verítékének. Ez inkább a szelem "világ" kiváltsága amit a humanoid húsvér elképzel az meglovasul s nem megvalósul s igen a fejekben dől el kinek mennyit ér meg az a pénz amit ő magának kereset meg. #15. - 17. +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gabi123
2014.10.01. 16:55
Nem értem miért mondjátok, hogy drága, mikor C. Ronaldo kb. 1 perc alatt megkeresi az árát!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. piter
2014.10.03. 13:31
A Dell mindig is el volt szallva.Es el is lessz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tibaimp
2014.10.03. 17:15
Kedves gabi123

Elolvastam a cikket, és nagyon jól derültem az írásodon, na nem rossz értelemben. Az általad használt hasonlatok és kisebb szösszenetek határozottan megemelték a cikk minőségét, hangulatát, csak idéznék párat:
"...kitűnő megjelenítő színei szinte kikelnek az üveg alól..."
"...Ebben bizony nem valami távol-keleti olcsó SoC „bohóckodik”..."
"...Adatkapcsolatok terén is abszolút „business class” a cucc..."
"...a rendszer úgy hasít, mint az idei F1-es Mercedes..."
"...mégis elég kellemesen "cincog"..."
"...mSATA háttértárnak köszönhetően nagyon vígan fickándozik...."

csak egy párat kiemelve.
Komolyan több cikket kellene írnod, nagy élvezettel olvastam.
Köszönöm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. enisherpa
2014.10.04. 18:22
Ha tényleg 5130 cellás, ahogy az 1. oldalon a képen van, akkor megéri az árát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. djkakukk
2014.10.05. 11:45
Sokan megfogtátok a lényeget azzal, hogy '5130 cellás'...
Még véletlenül sem jön az át, kedves 'barátocskáim', hogy az az összeg, ami kb. 1100€, az a kinti átlag fizetés kb. 1/3-a...
Persze, a szemeteskukás dolgozónak csak kb. 400€ marad a fizetéséből, vagy hogy Münchenben ez kb. egy 100nm -es lakás havi bérleti díja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. KisDre
2014.10.07. 01:15
Én csak azt nem értem MI az ami 350k ezen? Még csak VGA-ja sincs...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mivannem
2014.10.07. 22:55
"gyakorlatilag semmilyen mértékben nem szablyák át"
én szabom te szabod ő szablya
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gabi123 tibai...
2014.10.07. 23:05
Én köszönöm! =)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gabi123
2014.10.07. 23:12
Köszi a hibajelzéseket, javítottam!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leslieke
2014.10.18. 16:54
Remek cuccot rakott össze a Dell, barátnőm örömmel használja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!