iPon Cikkek

Dell Vostro 1015: Az árral szemben

Dátum | 2009. 10. 07.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

A Dell az új XPS családdal megmutatta, hogy a drágább gépeit brilliánsan össze tudja rakni. De mi a helyzet a belépő szintű masinákkal? Fél éve járt nálunk a legendás Inspiron széria legújabb tagja, amitől az állunkat kerestük, annyira gyengére sikerült. Most a Vostro család legolcsóbb tagja próbálja feledtetni velünk a sokkhatást. Meg kell hagyni, piszok jól csinálja.


Nem nagyon járt nálunk még Celeron processzor, így kíváncsiak voltunk, hogy mire képes. A specifikációs tábla maradék része viszont pazar. 2 GB memória, 320 GB-os merevlemez, Bluetooth, WLAN, FireWire és hat cellás akkumulátor fért a csomagba. A Dellnél gondoltak az upgrade-előkre is, így a 2 GB központi memória egyetlen modulban testesül meg, a másik bővítőhelyre még ugyanennyit pakolhatunk. A memóriakártya-olvasó és a webkamera már ebben a kategóriában is alapfelszereltségnek mondható. A LED-es háttérvilágítású kijelző kivételesen nem kapott tükröződő bevonatot, ennek lesz, aki örül, lesz, aki nem.


Operációs rendszer hivatalosan nem jár a gép mellé, de külön DVD-n megkapjuk az Ubuntu Linux egy viszonylag friss változatát, amelyet ha nem kívánunk használni, akkor a második és a harmadik DVD-n lévő Windows-os driverek és alkalmazások lehetnek a segítségünkre. Alig 120 ezer forintért nem vártunk semmi különöset, csak a legszükségesebb eszközöket kapjuk meg a géphez.

Az Intel Celeron processzorainak van egy nagyon nagy hátránya: nem rendelkeznek energiamenedzsmenttel (EIST – Enchanced Intel SpeedStep Technology), ami azt jelenti, hogy a Core 2-es processzorokkal ellentétben nem veszik vissza se órajelüket, se feszültségüket abban az esetben, ha nem éri komolyabb terhelés őket. Ez egyfelől jó, hiszen így nincsenek órajel ugrálások, mindig a maximális sebesség áll rendelkezésünkre, rossz viszont, hogy feleslegesen melegszik és fogyaszt a processzor, hangosabbá téve így a készüléket és jelentősen megrövidítve az akkumulátoros üzemidőt. Dacára az EIST hiányának, a processzor abszolút nem volt meleg, üresjáratban 40 fok körüli értékeket mértünk és a hűtésért felelős rendszer is meglepően csendes volt – nem erre számítottunk. Negyed óra alatt sikerült felmelegítenünk 62 fokra (ilyenkor már azért megjött a zaj is), de ehhez a szokásos Prime95-re volt szükség. A flash-es oldalak sebessége megfelelő volt, a YoutubeHD és a GametrailersHD akadás nélkül mentek. A HD videók (mkv) közül a 720p bármilyen körülmény között ment, az 1080p-nél is többnyire sikert könyvelhettünk el, természetesen a DXVA gyorsítást érdemes használni, ahol csak van rá lehetőség (ajánlott videolejátszó program továbbra is a Media Player Classic Homecinema).


Jó volt látni, hogy a Dell komolyan gondolja a BIOS nyugdíjazását és helyét a legolcsóbb Vostro-ban is a nagyfelbontású grafikus felülettel rendelkező EFI vette át, az erősebb és drágább modelleknél már évek óta láthatjuk őket. Ha a végletekig nem is, de azért alaposan meg tudjuk változtatni a Vostro belsejét is, a legfontosabb funkció talán a HDD zajszint/sebesség arányának állítása, amelyet érdemes a leggyorsabbra belőni, hiszen így kapjuk a legnagyobb adatátviteli sebességet, és a WD Scorpio Blue szériáról tudjuk, hogy zajszintben nehezen verhető (jó értelemben).

A beépített sztereó hangszórópár alapértelmezés szerint rettenetesen tompán szól, szerencsére a beépített EQ-k segítségével ezen gyorsan tudunk változtatni. Fontos megemlíteni, hogy a fejhallgató és a hangszórók külön beállítással rendelkeznek, így akár eltérő EQ beállításokat is használhatunk az eszközökön.


A merevlemez – mint már említettük – a Western Digital népszerű szériájából érkezett, sebességével és zajszintjével nem volt gond, de az átlagnál valamivel melegebbnek bizonyult. Szerencsére a minőségi burkolat miatt ezt egyáltalán nem éreztük ölben való használat mellett.


A sebességekről szóló felsorolásokat innentől kezdve grafikus formában tálaljuk, összehasonlításképpen pedig egy hasonló processzort is teszünk majd a tesztekbe. Jól látható, hogy bármilyen gyengének is képzeljük a Celeron M-et, a Core 2-es architektúrát nem tudja letagadni, így ha nem is mindig az órajelnek megfelelően, de erősebb a Core 2 Solo-nál.


Külsejét tekintve a Vostro 1015 egy sokkal drágább gép látszatát kelti, mint ami valójában. A minőségi vázszerkezet példátlanul jó a kategóriában, ráadásul ergonómiailag és külalakját tekintve is nagyon jó helyzetben van a Dell egyik legolcsóbb masinája. Egyedül a fedőlap csillogó borítását tudtuk volna nélkülözni, bár kétségtelen, hogy az első pár napban nagyon szép hatást kelt.


A billentyűzet remek, alátámasztása meglepően jó és a gombok is kellően nagyok, ráadásul egyik sincs összenyomorítva. A multimédiás gyorsgombokról ezúttal le kell mondanunk, de ez amúgy sem jellemző tulajdonsága ennek a kategóriának.


A touchpad szintén megérdemli a piros pontot, nagyon kellemes hatású felület és halk gombok jellemzik a szerkezetet, amelynek egyébként egyetlen hátránya, hogy az alatta lévő házszél picit megnehezíti az ujjak tartását, hiszen fel kell emelnünk őket.


Nagy öröm volt számunkra, hogy összesen négy USB portot találtunk a gép két oldalán, ráadásul párosával elosztva. Ez azért szerencsés, mert vannak olyan mobil eszközök, amelyek két USB aljzatot követelnek maguknak a nagy áramigény miatt (pl. egyes külső merevlemezek). A HDMI-t sajnáljuk, hogy lemaradt, az eSATA soha nem volt jellemző ebben az árkategóriában, de az Express Card (34 mm) foglalat sem, ami meg van. Szintén kilóg a sorból a FireWire, örülni fognak a kamerások (igaz a processzor nem túl erős a nagyfelbontású mozgóképek feldolgozásához). A hang ki- és bemenetek előre kerültek, akárcsak a memóriakártya-olvasó, amely ezúttal nem kapott takarólemezt vagy műanyag kártyát. Igaz, hogy így elegánsabb, viszont pillanatok alatt telemegy porral, nem árt ha benne tartunk fixen egy SD kártyát.

A kijelző meglepő módon White LED-es háttérvilágítást kapott, ami jó hatással volt a képminőségre. A panel látószöge sajnos nem annyira jó, viszont nagyon szép színei vannak, ráadásul fényerő tartománya is széles. A matt felület bizonyos felhasználóknak kifejezetten örömteli lesz, bár mi napsütésben semmivel nem találtuk használhatóbbnak, mint a szokásos glossy képernyőket.

A webkamerát sajnos csak különböző IM (Instant Messaging – azonnali üzenetküldő szolgáltatás) alkalmazások alatt lehet működésre bírni, különálló szoftvere nincs és a Sajátgépben sem látszik, így álló- és mozgóképet egyaránt nehezen tudunk vele felvenni.

A 48 Wh-s teleptől nem vártunk sokat, hiszen az EIST nélküli Celeronnal úgy voltunk, hogy biztos iszonyúan eszi majd az akksit. Rendesen kerestük az állunkat, amikor alacsony fényerőn a dokumentumolvasós teszt pár perc híján 4 óra után ért véget. Ugyanez a teszt 3 óra 5 percig tartott maximális fényerőn és 1 óra 20 percig, ha a processzort közben 100%-ra terheltük. Úgy véljük, hogy átlagos használattal és visszafogott fényerővel átlagosan 2,5-3 óra kihozható a masinából, ami nem rossz eredmény. Arra viszont figyeljünk, hogy memóriabővítés nélkül a Windows Vista hajlamos elkezdeni darálni a merevlemezt, így inkább Windows XP-t vagy Windows 7-et válasszunk, ha a Microsoft rendszerei mellett döntünk. A lemezen mellékelt (és amúgy a gépen előtelepített) Ubuntu beéri 2 GB RAM-mal.


Nagyon meg voltunk elégedve a Dell belépő szintű noteszgépével. Amilyen rossz érzés volt visszaadni a minden oldalán csillogó Inspiron 1545-öt, legalább olyan jó volt a Vostro 1015-öt. Itthon két színben került forgalomba a masina, a nálunk járt fekete fedeles verzión kívül létezik még bíbor (piros) is. A kék hátlapú 1015-ösről egyelőre nincs biztos információnk, de meglepődnénk, ha nem bukkanna fel pár héten belül webáruházunkban. Ami az összegzést illeti, a mérleg egyik nyelvén a sok USB, a különböző vezetékes és vezetéknélküli kommunikációs csatornák állnak, a minőségi kijelző és gépház, valamint a remekül használható billentyűzet és touchpad mellett, míg a másikon a visszafogott, energiamenedzsmenttől megkurtított processzor és az operációs rendszer hiánya (bár Linuxot kapunk a géphez). Mindent egybevéve 119 ezer forintért remek vételnek tartjuk a Vostro 1015-öt, hiszen az sem elhanyagolható tény, hogy 3 év garanciát kapunk a termék mellé!

Pro:
+ jó billentyűzet
+ jó touchpad
+ jó kijelző (kategóriájához képest)
+ meglepően jó akkumulátoros üzemidő
+ könnyen bővíthető központi memória
+ előtelepített, teljesen működőképes Linux
+ 4 USB, FireWire, Bluetooth, ExpressCard, 802.11n(!) WLAN
+ árához képest nagyon szép és minőségi külső
+ normál használat mellett visszafogott zajszint
+ hűvös alkatrészek és burkolat
+ 720p .mkv-képes
+ jól konfigurálható EFI
+ 3 év garancia

Kontra:
- HDMI hiánya
- korlátozott CPU erő
- memóriakártya-olvasót takaró kártya hiánya
- IM alkalmazás nélkül nem használható webkamera

A Dell Vostro 1015-ös notebookot a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Hivatalos honlap: Dell
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. akosmez
2009.10.07. 15:00
VISSZA A CIKKHEZ

Szia Alvin!

Ha úgy döntöttetek, hogy a grafikus sebességtesztek jobbak mint az eddig használt karakteres formátumúak, akkor legalább légyszi haggyátok meg a régi formátumot is, mert így a vakok a képernyőolvasóval teljesen ki vannak zárva az információkból!

Köszönettel!
Ákos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. prohlep
2009.10.07. 16:13
"... nem kapott tükröződő bevonatot, ennek lesz, aki örül, lesz, aki nem."

Miért olyan jó, ha az monitorom egyben borotválkozó tükörnek is használható?

Ráadásul, mivel manapság már szinte mindig van webkamera, ezért aztán már végképp fölöslegesnek tűnik számomra a tükröző bevonat, mert egyszerűen csak bekapcsolom a webkamerát és már lehet is borotválkozni.

OK, látom feleségem laptopján, hogy a tükröződő monitor nem is annyira ciki.

De miért szeretik az emberek? Vagy csak egy ideje ilyeneket kapni dögivel és az emberek meg toleránsan elfogadják?

1986-ban csak pénzem szűkében nem vettem Kanadában olyan Taxan monitort, amelynek a képcsöve függőlegesen igen sűrűn barazdalt volt, ... akkoriban ez igen profinak számított, hogy ne tükröződjön a monitor.

Ma miért nem számit eleve nagy negatívumnak a monitor tükröződése?

OK, az világos, hogy akkoriban fekete alapon világító betűkkel dolgoztunk, tehát a sok fekete területen zavaró volt a tükröződés.

Most tehát arról van szó, hogyha egy tükörnél még plusszban erősen szembe is világítanak, akkor már nem is olyan zavaró a tükör által adott kép, mert azt elnyomja a szembevilágítás?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Nous
2009.10.12. 17:51
No vettem belőle kettőt is, még a cikk megjelenése előtt feltünt, milyen jó ár/érték aránya van. Ebben a kategoriaban szerintem meg a tohsiba 300 vagy a lenovo rug labdaba (marmint a markasok kozul akiknek van korrekt szervizuk is itthon), de azoknak tukrozodik a monitorja, nincs memkartyaolvasojuk.

korabbi gepem toshiba 300 pro volt, tavaly vettem. a dell annyibol is jobban tetszik, h vekonyabb hatasa van egy kicsit osszecsukva. igaz a proci nem dualcore csak cerka, de meglepodesemre adobe premiere szaggatas nelkul jatsza a videofilekat, nyilvan a rendereles mindketton lassu. gondolom az intel 4500 miatt, alkalmi video szerkezstesre elmegy

egy hete van meg, ajanlani tudom csak ebben a kategoriaban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. litokraz
2009.10.12. 20:14
1. "A lemezen mellékelt (és amúgy a gépen előtelepített) Ubuntu beéri 2 GB RAM-mal."
2. "...az operációs rendszer hiánya (bár Linuxot kapunk a géphez)"

No most akkor mi van?
A Linux nem operációs rendszer? Tényleg nem olyan, mint a Windows...

Javaslom a cik(i)írónak, hogy
- próbáljon ki egy Ubuntu Linuxos gépet, és használja is, hogy legyen alapja véleményt mondani,
vagy
- megfelelő ismeretek hiányában ne írjon (ilyet).

Több gépet helyeztem már üzembe Ubuntu Linuxszal, kulcsrakész (és ingyenes) megoldás. Érdemes foglalkozni vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Alvin_ti42...
2009.10.12. 22:09
litokraz: használtam nem csak Ubuntut, de más disztribúciókat is, és az a véleményem, hogy a felhasználók többsége legfeljebb muszájból fog áttérni Linuxra. Akik Windows-hoz szoktak, azoknak nagyon kis hányada fog csak kacérkodni egy teljesen eltérő rendszerrel, hiszen amíg az OSX-et például tipikusan leárnyékolt embereknek találták ki (és ez nem feltétlenül baj), addig a Linuxot inkább fejlesztőknek tervezték, akik minél több dologba akarnak belenyúlni a rendszerben. A szoftveres kínálat szintén eltérő, mert bár majdnem mindennek van alternatívája, tekintettel arra, hogy a többség Windows-t használ, így lényegesen kevesebb segítséget kap egy Linuxos felhasználó és ez elriasztja őket a váltástól. A 2 GB memória pedig elég az Ubuntunak, tapasztalatom szerint nagyjából egy Windows XP-vel van egy szinten a HW követelménye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. sirandrew Alvin...
2009.11.05. 23:37
Üdv Mindenkinek!

Immáron én is egy vostro 1015 boldog tulajdonosa vagyok.
Csak a driverekkel vannak gondjaim.....
xp-t kezdtem rárakni, de sajnos a dell honlapján nincsen fenn minden driver hozzá (wlan, bluetooth, hangkártya)
Tudna valaki segíteni honnan szedhetem le ezeket hozzá???

Ill. a géphez adott "drivers and utilites" cd-nek mi a szerpe végülis, mert azon nem sok minden van (38MB)

Köszönettel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Alvin_ti42...
2009.11.06. 01:17
Sajnos én se találtam semmi hasznosat, megnéztem a Vista-s drivercsomagokat, de nincs bennük Windows XP-s rész Ez vérciki a Delltől...elvileg van külön Windows XP Download Center-jük, azt érdemes lehet még megpróbálni. Szerintem XP helyett nyugodtan mehetne rá Windows 7 (amennyiben megoldhat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. sirandrew
2009.11.06. 09:23
Csak azt nem értem, hogy akkor egyáltalán minek van fenn hozzá xp driver, ha nincsen fenn hozzá az összes????
ez olyan mintha veszek 1 autót, csak éppenséggel a szélvédő hiányzik..

hol találom ezt a Windows XP Download Center-t amúgy??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Alvin_ti42... siran...
2009.11.06. 10:55
[LINK] Windows Supoortnál (Visit Our Windows XP Support Center)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. emi1986
2009.11.08. 22:13
Kedves Alvin_ti4200!

Próbáld meg feltenni az inspiron 1545 vagy 1525 xp-s driverei közül azt ami neked hiányzik. Szerintem menni fog. Sokat nem változtatott a dell a vostro belsején, de szerintem szebb lett. Hamarosan én is veszek egy vostro 1015-öst amint összejön rá a cash. Szóval szerintem próbáld meg ezeket a drivereket:

[LINK]

[LINK]

Remélem segítettem.

Üdv: emi1986
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. emi1986
2009.11.08. 22:13
Kedves Alvin_ti4200!

Próbáld meg feltenni az inspiron 1545 vagy 1525 xp-s driverei közül azt ami neked hiányzik. Szerintem menni fog. Sokat nem változtatott a dell a vostro belsején, de szerintem szebb lett. Hamarosan én is veszek egy vostro 1015-öst amint összejön rá a cash. Szóval szerintem próbáld meg ezeket a drivereket:

[LINK]

[LINK]

Remélem segítettem.

Üdv: emi1986
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. holdcsilla...
2009.11.22. 12:34
Kedves Alvin_ti4200!

Köszi a cikket, laptopvásárlásnál segített tájékozódni. Végül Vostro-t vettem . És valóban igaz, hogy a hangszórók elég tompán szólnak alapértelmezetten. Írtad, hogy sikerült ezen állítani a beépített EQ-k segítségével. Pontosan hol kell ezt állítani? Tudnál nekem segíteni ebben a kérdésben, mert eddig jártam sikerrel.

Előre is köszi
Eszter
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Alvin_ti42... holdc...
2009.12.04. 16:34
Vezérlőpultban kell lennie külön panelnek a hangkártyához, ott lehet a hangszíneket állítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. vazso217
2009.12.13. 16:00
Szép Napot!
Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. No épp azon fáradozom, hogy notebookot válasszak a haldokló asztali gépem helyére. Semmi komoly célom nincs a géppel, össz-vissz zenehallgatás, filmnézés, netezés, dvd-írás és ennyi. Viszont nálam számít a külső is, az anyagok választása, ne izzadjon meg a tenyerem a forró billentyűzettől mint egyes gyártóknál, szóval egy szép csendes, DE megfizethető noteszt szeretnék (mint álltalában mindenki). A kérdésem a következő: erre a célra megfelel nekem egy Vostro celeronos procival 120e huf-ért, vagy várjak egy hónapot, tegyek hozzá még és esetleg válasszak egy erősebb konfigurációt 150e huf-ért? Vagy esetleg láttam T5780-as dual core-os procival is Vostro-t ebben az árban, csak 4cellás aksi van benne, nincs webkam, és Intel GMA X3100 128mb-os videókártyával.
Kérem segítsen valaki a döntésben. Előre is köszönöm!

Zsolt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mimike88
2009.12.13. 16:03
Hello mindenki!
Én is egy Dell Vostro 1015 majdnem boldog tulajdonosa vagyok!Kb. 2 hete rendeltem meg és egészen e hét szerdáig minden rendben is volt!De a webckamera egyszer csak úgy gondolta h nem kapcsol be.Azt írta ki hogy a rendszer hibát észlelt és leáll. Azóta tesóm letöltötte a legújabb drivert is a dell oldaláról a kamhoz de semmi.Nem működik! Kérlek segítsetek ha van még valami más ötletetek!!!Előre is köszönöm!
Üdv: Timi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Alvin_ti42... vazso...
2009.12.13. 18:19
X3100-at én már elfelejteném, főleg, ha filmnézés is szerepel. Szerintem a Celeronos géppel (ha éppen van és jó áron van (120 alatt)) nem lőhetsz mellé
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Alvin_ti42... mimik...
2009.12.13. 18:20
Nem kapcsoltátok ki véletlenül a gyorsbillentyűvel? (Fn + valami)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. black_Umbr...
2009.12.26. 17:21
Szia Alvin_ti4200!

Érdeklődnék, hogy lehet-e számítani, erre a notira a websopban újra, lesz még Nektek előreláthatólag, vagy máshol próbálkozzak a beszerzésében?

Más: mit lehet tudni a DELL-ek gariztatásárol, mennyire jó vagy rossz a szerviz háttér?

Köszi, Üdv!

(ha lehet, pm-ben írjatok)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. black_Umbr...
2009.12.26. 18:56
megint én vagyok
mi a különbség ez a 1015-ös és a 1510 típus közöt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dukaig
2010.01.24. 18:48
Sziasztok!
Nekem is Dell 1015 ösöm van,és én se tudom belőni a hangot. Azt még hozzá kell tennem hogy Windows 7-em van,lehet hogy az a probléma?A Webkamerához tudtok valami szoftvert?Mert a tesztbe is az van írva hogy nincs hozzá szoftver.Amúgy én nem is kaptam hozzá driver cd-t,csak azt a resource-t vagy mit.Előre is nagyon megköszönném a segítséget!

Üdv
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zethe
2010.03.14. 23:08
Tavaly novemberben vettem egy dell vostro 1015-öst.Nagyon jó kis gép csak egy baja van.Határozatlan időközönként változtatja a képernyő felbontást.Három operációs rendszernél is ezt csinálja.A szervízben mégis szoftverhibát állapítottak meg.Alapjában véve jó gép 5 pont,szerviz 0 pont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!