iPon Cikkek

Dell Vostro 3350: Felemás üzlet

Dátum | 2011. 06. 30.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

A múlt heti Hewlett-Packard gép után most egy Dell masina járt nálunk, hogy szélesítse a modern üzleti notebookokról alkotott látókörünket. A szintén 13,3”-os Vostro 3350 egy tavaly piacra dobott család (3x00) folytatása, így bár akkoriban nem teszteltük az elődöt, a változások jellemzően a burkolat alatt történtek, így nem maradtunk le semmiről.


Külsejét tekintve elkap minket a Déja vú érzés, hiszen egy laikus számára a 3350 könnyen összetéveszthető a V130-cal, amely nem véletlen. A Dell tudta, hogy a V13/V130 kialakítása tetszik a felhasználóknak, így igyekezett a belépő üzleti megoldásainak megjelenését is hasonlóra faragni. Két fontosabb különbség van, amelyben mindenképpen eltér a két család, az egyik a jóval erősebb processzor jelenléte (Core i3 ULV vs. Core i5), a másik pedig az optikai meghajtó, amely a V13-ból és a V130-ból egyaránt hiányzik. Lássuk ezek után, mi lakozik a burkolat alatt és milyen a mindennapok során egy 3350, mondjuk egy V130-hoz és egy HP Probook 6360b-hez képest (utóbbi már egy kategóriával feljebb van, ezt semmiképpen se felejtsük el).


Felszereltségét tekintve aligha lehet panaszunk a 3350-re, hiszen minden olyan dolog megvan benne, amelyre nem csak egy üzletembernek, hanem akár egy átlag felhasználónak is szüksége lehet. Egyedül a SmartCard olvasó hiányzik a repertoárból, sajnos ez opciós tételként sem rendelhető a géphez. Örültünk, hogy nem kell választanunk a nagysebességű adatátviteli csatlakozók közül, ugyanis eSATA és USB 3.0 port egyaránt van a notebook két oldalán. A harmadik generációs Bluetooth és az ujjlenyomat-olvasó szintén a felszereltség része, ahogy a Vostro-knál már megszokott 3 év garancia is. A kijelző természetesen matt bevonatot kapott, ez szintén a széria védjegye. A gyors merevlemez helyett opcionálisan választhatunk SSD-t, de látva a külföldi árakat, jobban járunk, ha a csere elvégzését inkább mi magunk végezzük el – utólag. A 64 bites rendszernek örültünk, a mindössze 40 Wh kapacitású akkumulátornak már kevésbé – igaz, még így is 33%-kal erősebb, mint a V130-ban látott telep, de a gép fogyasztása is jelentősebbnek mondható.


A készülék mellé gyakorlatilag két dolgot kapunk az akkumulátoron felül, az egyik a 65W-os tápegység, amellyel az amúgy nem túl fickós telepet kevesebb, mint két óra alatt tölthetjük maximumra, a másik pedig egy helyreállító lemez, ha véletlenül megsérülne a merevlemez ide vonatkozó partíciója.

A V130 zajszintjével összességében meg voltunk elégedve, így hasonlóra számítottunk a 3350 esetében is, hiszen hiába lett a processzor erősebb, a hűtőrendszernek is több hely áll a rendelkezésére a vastagabb készülékház miatt. Nos, az elvárásaink teljesen helytállónak bizonyultak, ugyanis normál használat mellett az új Vostro nagyon visszafogott zajszinttel rendelkezik, bár ez a fülek számára kedves gesztus a processzor hőmérsékletének rovására történik, ugyanis 55 fok alatt nem fogjuk látni a második generációs Core i3-mat. Maximális terhelés mellett már hallhatóan feljebb kapcsol a ventilátor, de a zaj még az elviselhetőség határán belül mozog. A processzor ilyenkor 78 fokon dolgozik, de szerencsére a megcélzott réteg viszonylag ritkán fogja folyamatosan 100%-on használni ezt a laptopot. A burkolat felül sehol nem melegszik át, alul is csak az optikai meghajtóval átellenes sarokban jegyeztünk fel az átlagnál melegebb részt (folyamatos maximális terhelés mellett ugyanakkor nem javasoljuk az ölben való használatot).


A Windows 7 természetesen jóval magasabb pontszámokat osztogat, mint a V130 esetében, de ez egyedül a processzor erejének köszönhető. A gép legkevésbé erős része továbbra is az integrált videokártya, amely kétszer gyorsabb lett az előző generációs HD Graphics-hoz képest, ezt soha nem szabad elfelejtenünk. A 2 GB memória értelemszerűen egyetlen modulként foglal helyet a gépben és további egy üres hely áll rendelkezésünkre ennek bővítéséhez. A memória sávszélességet és a 3D-s teszteket majd ennek megfelelően kell kezelnünk.


A merevlemez bár 7200-at pörög percenként, mégsem tartozik a leggyorsabb mobil HDD-k közé és ezt nem csak a grafikon alakulása mutatja meg, hanem a számok is mellette. A HP Probook 6360b-ben látott Hitachi 320 GB-os egysége lineáris olvasásban bő 7 MB/s-mal gyorsabb volt, ráadásul véletlenszerű elérése is jobb, nem beszélve a Burst rate értékről. A fájlkezelés is jól láthatóan inkább a 5400-as fordulatszámú egységekhez hozza közelebb a Seagate 500 GB-os merevlemezét, persze náluk még így is jobb és a mindennapos használatban a 3350 gyorsnak érződik, grafikonok ide vagy oda. A zajszint is egy érdekes kérdés, hiszen normál használat mellett picit hallható a merevlemez, amely zavarónak semmiképpen sem mondható, csak egész egyszerűen elszoktunk már tőle, hogy egy HDD munkáját akusztikailag is követni tudjuk. A melegedésre ugyanakkor nem lehet panaszunk, hiszen a 27 fokos teszthelyiségben a 42-45 fokos HDD hőmérséklet bőven elfogadható.

A hangszóróknál inkább nem nyilatkoznánk, egyrészt ez nem az a kategória, ahol ezeknek az egységeknek jelentősége van, másrészt, ha nem számoljuk az összképbe tisztaságukat, akkor bátra kijelenthetjük, hogy nem túl jók.


Ergonómiáját tekintve a 3350 sok ponton emlékeztet az általunk nagyon kedvelt V130-ra. Ennek egyik ékes példája az alumínium hozzáadásával készült fedőlap, amely hiába nem teljes egészében műanyag, vékonysága miatt nem nagyon áll ellen nagyobb ütéseknek. Ettől függetlenül elegáns és szép, csak tudjuk helyén kezelni a dolgokat és ne álljunk úgy a géphez, hogy a szálcsiszolt alumínium mindent kibír. A legfontosabb eltérést viszont akkor vesszük észre, ha megfordítjuk a gépet, ugyanis amíg a V130-cat gyakorlatilag alig lehetett megpiszkálni és az akkumulátor is be volt építve a burkolat alá, addig a 3350-nél a klasszikus kép fogad minket, azaz mindent magunk menedzselhetünk. Az üzleti gép belépő mivolta itt látszik leginkább, ugyanis az optikai meghajtó nem cserélhető (más típusú egységre), illetve dokkoló csatlakozót se kapunk. Opcionálisan rendelhető hat- és kilenccellás akkumulátorokkal is a gép, utóbbinál már számolnunk kell azzal, hogy a telep vége nem lesz egy síkban a notebook hátuljával. A merevlemezt – ahogy már megszokhattunk – mindenféle ütéstől és eséstől védik, így hacsak át nem hajtunk rajta egy autóval vagy nem tesszük be a mikróba az egész gépet, nemigen eshet baja. Láthatóan nincs mechanikus zár, amelyet a gyártó mágnessel helyettesített, rossz hír viszont, hogy ez nem elég erős, ugyanis a gépet fejjel lefelé tartva már az alsó és felső burkolat eltávolodik egymástól annak ellenére, hogy a kijelzőt tartalmazó rész pillekönnyű.


A gépet kinyitva is viszonylag hasonló látvány fogad minket, mint a V130-nál, a látszat ugyanakkor csal és sajnos a klasszikus értelemben. Nagy durranásnak ugyan nem tekinthető, de mindenképpen figyelemreméltó, hogy a billentyűzet két lépcsőben szabályozható háttérvilágítást kapott, amely a mindennapok során sok ember életét könnyítheti meg. A pozitívum mellé viszont egy negatívum is társult, hiszen a klaviatúra maga nem túl komfortos. Míg a V130-nál egy remek billentyűzetet prezentált a felhasználóknak a Dell, addig a 3350-re valahogy elfelejtkeztek ennek az egységnek a létezéséről és egy teljesen másikat terveztek. A túlságosan lekerekített dizájnnal még nem lenne gond, viszont a burkolat síkjától alig került csak magasabbra a gombok teteje és a megszokottnál kisebb úton járó billentyűk olykor megnehezítik a gyors gépelést. A gombok stabilitása se tartozik az élmezőnybe, egy üzleti gépnél a strapabírás mellett pedig kétségtelenül ez az a terület, ahol minél nagyobbat kell(ene) alkotni.


A touchpad ezzel szemben jó, hiszen felülete egész nagy, az anyaghasználat is rendben van – persze a 6360b-jét kényelmesebb volt használni múlt héten, de ne keverjük az almát a körtével. Ami viszont megint hátrány a V130-hoz képest, az a bal és jobb egérgombok nehéz kezelése és rendkívül rövid útja. Az átlagnál nagyobb erőkifejtés szükséges a lenyomásukhoz és így is alig mozdulnak meg lefelé.


Csatlakozókból, mint már említettük szinte teljes a kínálat, egyedül a DisplayPort és az ExpressCard maradt le a gép két oldaláról, illetve, ha valaki még használná, akkor az első generációs FireWire-t hiányolhatja pluszban. Egy 13”-os géptől mindenképpen remek ez a fajta tárház, a kategóriában biztos, hogy az élen végezne az új Vostro, ha ilyen dolgok alapján is értékelnék a laptopokat. A kártyaolvasó elöl található, hátul pedig az akkumulátor és a töltő csatlakozó mellett csak a szellőzőnyílást találjuk, amely jobb oldalra került a V130-cal ellentétben, ahol ez középen volt (az eltérő akkumulátor kialakításnak köszönhetően).

A kijelzővel nagyon elégedettek voltunk, hiszen matt felülete mellé éles szövegmegjelenítés és kalibrálás nélkül is elfogadható színvilág társult. Fényerő tartománya nagyon tág keretek között állítható, így nincs olyan körülmény, amikor ne tudnánk használni a gépet. A látószögek alulról és felülről is átlagosak, oldalról valamivel jobbak. A kávában lévő HD webkamera remek képet biztosított a próba során és meglepő módon végre elfogadható processzor terhelést produkált maximális felbontás esetén is.

A tesztek lefuttatása során elsősorban az akkumulátor teljesítményére voltunk kíváncsiak, nem csak azért, mert üzleti gépeknél ez egy sarkalatos pont, hanem azért is, mert mind a processzorral, mind a benne található videokártyával találkoztunk már korábban is.


A PCMark eredményeknél látható módon korábban valami gond lehetett az éppen aktuális tesztgéppel, így utólag már értjük a nem túl fényes video kódolás eredményét.


A videokártya se produkált semmi különöset, bár a hardvert tekintve elvileg teljes egészében megegyező ThinkPad L520-nál láthatóan gyorsabb volt a Dell kisgépbe, viszont a kétcsatornás memóriamódot használó HP Probookot értelemszerűen nem tudta megverni.


A 40 Wh-s akkumulátor az egyik, ha nem a legsoványabb a mezőnyben, viszont a Dellt ezúttal az Intel Sandy Bridge architektúrája mentette meg a szégyentől. A korábbi generációkhoz képest alacsonyabb fogyasztásnak köszönhetően még ezzel a kis teleppel is képes volt hat óráig talpon maradni a készülék, valamint a Full HD filmnézés is kitartott közel a feléig teljes képernyőn. Természetesen a maximális terhelés esetében kiütközött, hogy mennyivel kisebb a 40 Wh a 48-60-hoz képest.

Összességében felemás érzésekkel adtuk vissza a tesztkészüléket, ugyanis ha egy átlagos notebookként nézzük, akkor a billentyűzetet és a gyenge mágneses zárat meg tudnánk bocsátani, viszont ha üzleti megoldásként állítjuk be a Vostro 3350-et, akkor kicsit más a leányzó fekvése. Nyilván nem hasonlíthatjuk a közel 60 ezer forinttal drágább (igaz, erősebb) Hewlett-Packard Probook 6360b-hez, viszont házon belül a hasonló kasztnival rendelkező V130 ergonómiáját tekintve bizony a 3350 felett áll. Mindettől függetlenül az üzemidő bőven elfogadható, a billentyűzet világít, USB 3-mat, eSATA-t, gyors merevlemezt, alumínium burkolatot, matt kijelzőt és 3 év garanciát is kapunk a termék mellé, amelyre azért nem sütjük csak rá az „Ajánlott” plecsnit, mert titkon úgy gondoljuk, hogy egy hamarosan bemutatkozó notebook jobb partinak bizonyul majd.


A Dell Vostro 3350-et a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ remek matt kijelző
+ normál felhasználás mellett kifejezetten halk
+ minőségi fém váz
+ háttérvilágított billentyűzet
+ 3 év garancia

Kontra:
- a vártnál lassabb merevlemez
- csupán átlagos üzemidő
- kategóriájához képest gyenge minőségű klaviatúra
- nehezen kezelhető touchpad gombok

Hivatalos honlap: Dell
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. Dom013
2011.06.30. 16:40
Szóval 192 ezer forint, de miért is fizetünk ennyit? A 3 év garanciáért, hogy nem melegszik annyira, jah és hogy minőségi a felépítése. A "pro" résznél felsorolt tényezők egy része kb olyan hogy "nesze semmi fogd meg jól", ne értsetek félre, nem a cikket szapulom. Elhiszem hogy van egy réteg aki üzleti célra vesz notebook-ot, de ezt a réteget rendesen át is vágják. Egy átlag üzletembernek gőze sincs arról hogy mennyiért milyen laptopot kap, és 200.000 Ftért kap egy ilyet...A processzor gyengébb mint az én novemberben vásárolt laptopom 370M-je, 2 Gb ram, win7hez épphogy elég, ha sok alkalmazást futtat üzletemberünk akkor bajban lesz. Az intel-t meg ki kéne tiltani a vga piacról, de még felháborítóbb hogy beleszerelik ezekbe. Az üzletemberek is emberek, ez a videó chip böngészésre elég, de sztem még a flash is megizzasztja, ha jól tudom az IE9 a gpu-t használja oldal-renderelésre, és az üzletemberek pedig előszeretettel használják ezen böngészőt. Remélem ejön az az idő hogy nem készülnek ilyen, lényegében semmire sem alkalmas laptopok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. franc0 Dom01...
2011.06.30. 16:46
Na, megint kezdődik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. vna
2011.06.30. 19:44
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Dom013
2011.06.30. 20:19
...mert szerintetek mennyit ér?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. wolfwood
2011.06.30. 20:25
menyit adsz érte?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Dom013
2011.06.30. 21:10
Egy doboznyi monopoly pénzt, de azért kérem az eredeti SC II-őt is állítólag viszi LOW-n!!!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. franc0 Dom01...
2011.06.30. 21:20
Kit érdekel, hogy mit visz. Komoly ember nem játszik laptopon (sem).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Dom013
2011.06.30. 22:24
Nem az a vita tárgya hogy mit visz, vagy hogy komoly embernek számít-e aki játszik. Hanem hogy nem ér ennyit, max 125-130k körül. Lássuk be az reális lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. huncut123
2011.07.01. 00:25
Szerintem túl hivalkodó egy üzleti géphez. Szerintem az igazi üzleti gép a ThinkPad-al kezdődik, és a HP DELL gyárt még ebben a kategóriában. Én nem vagyok komoly ember, sőt inkább kocka (heti 3-7óra játék), de én is azt vallom hogy nem laptopon kell játszani, arra ott a PC. Laptop hordozásra való, 12-14" között kell gépet venni, nem erős CPU , jó VGA-s kell, hanem könnyű és hosszú üzemidejű (akkuról).
Szerintem még ez a CPU is túlzás egy kicsit, az IGP meg simán jó, nem fogyaszt annyit, így tovább bírja akkuról.
Az ára meg DELL, 150k körül szerintem reális lenne, mert azért mégis csak Sandy meg USB3 és nem olcsó műanyag, ezen felül még Win 7 pro x64 is van hozzá, és egy 500GB 7200RPM-es HDD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. hunmyke
2011.07.01. 09:42
Dom013, látom még nem volt jó merev szerkezetű üzleti notebookod...
Vehetsz 120-130k-ért notit, de ott kezdődik, hogy fényes kijelző, gyenge műanyag váz. Volt a kezembe egypár olcsó gép, hajlik is rendesen.
Ha a Pro alapján nem tetszik akkor kár megszólalnod is. Fém vázas gépet ennyiért nem kapsz, főleg nem háttér világított billentyűzettel.

i3 SB proci meg 2GB ram alap alkalmazásokhoz még sok is.

Én HP Nc6400-ast használok munkára, T5500-as proci meg 2GB ram mindenre elég. Nem konvertálok/vágok videót vele. Adatbázist, word, excel meg hasonlókat röhögve visz. Intel GMA 950-es van benne, ami szintén mindenre elég, 720p-s mkv-t viszi rendesen, de a legnagyobb előnye, hogy nem melegszik és nem fogyaszt még ha terheled is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mazsi1911
2011.07.01. 13:32
+60 at hozzacsapsz es mar van is egy macbookod, ami tenyleg csak egy c2d, de van benne ertelmes VGA es ezen felul MAC! ja es 10 ora uzemideje van, ami hat elegge elkell egy uzleti embernek, SZVSZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. franc0 mazsi...
2011.07.01. 14:00
Kezdjük ott, hogy OSX-et nem használhatsz vállalati környezetben. Innentől kezdve csak egy buzis kinézetű, 2 éven belül széthulló divatcikk, nem üzleti eszköz. És mivel se 3 év gar, se next business day on-site gar, az bizony szopó.
Ja, és az üzemideje sem annyi, ha használod.

Nem értem, miért röfög hozzá mindenki olyasmihez, amihez nem ért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. szakacsg
2011.07.01. 14:12
Ez volna a "hamarosan bemutatkozó notebook"?
http://www.dell.com/hu/p/xps-15z/pd

Erre már nagyon kíváncsi lennék, hogy mennyibe fog fájni.
Bár mivel XPS... tartok tőle, hogy majd' 1.5x ennyibe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Bruciekibb...
2011.07.02. 10:23
Az Apple a hülyéknek való,azoknak akik képesek egy kibebaszott almájért több száz vagy akár 1000 eurot kiadni.Nekem még az elözö generácios Vostro van és tökéletesen müködik ,2,4 GHZ-s C2D,2gb rammal,annyi hogy nem fehér meg nincs rajta egy alma.Vállalati környezetbe az OSX nek tényleg semmi haszna,csak a sok kissmilliomos veszi mert az nagy szám az Iphonenal eggyütt,(haverom 30 cm röl leejtette rippityára tört az egész képernyöje).Amihez jó az Apple az a zenélés példaul,tökéletes mert megbizható hosszutávú használaton pl:Traktor Dj szoftverhez,meg netezni.Nem leakarom öket rántani ,de amilyen áron árulják a termékeiket az kegyetlen nagy lehúzás,és a javitási költségek is az égbe szöknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Alvin_ti42...
2011.07.02. 12:54
nem hiszem, hogy az Apple-t ide kellene keverni, eléggé más kategória és célközönség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. perempe
2011.07.02. 19:32
Barátom iMac G5-jét javítgatják, 400k volt és alaplaphibás. Az én gépem -tőletek vett Gigabyte P31 'csoda' E2160-nal- viszont gond nélkül hasít több éve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. malvoisen
2011.07.03. 15:17
30 cm? Elég viccesen hangzik. Ha jól tudom, az Apple egyébként sosem állította, hogy törhetetlen a telefonjuk. Amúgy meg:[LINK].

A hibás iMac sem értem, mit bizonyít. Küldtem már vissza Asus u30jc-t hibás thermál blokkal, visszajött és utána minden megbomlott: Optimus, wifi, hangkártya, alaplap (legalábbis a szerviz ezeket sorolta fel)... HTC telefonom lett alaplaphibás 10 nap után. (Ezek saját tapasztalatok, nem a "haveromé".) Cégnél visszahívtak egy komplett FSC Lifebook szériát robbanós akksi miatt...

Persze, tegyük hozzá, az iPhone-nak, az iMacnek és úgy egyébként az Apple-nek semmi köze ahhoz, hogy hogyan muzsikál a Dell kisvállalkozásoknak szánt laptopja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szaandrea
2011.07.03. 16:38
Ha egy üzleti gépet nézek akkor biztos hogy nem 1-2 évre szánom. Viszont ez a gép ma már kevés, nem időtálló ha tényleg üzleti szegmensbe szánják. A gép amiről írom ezeket egy 3 éves gép és pontszámaiban hozza ugyanezt a szintet (súlya, mérete megegyezik)... Nincs benne USB3, esata de minek is lenne a backup vállalati szinten hálózaton megy, helyette mondjuk van benne ujjlenyomat olvasó amit használok minden belépéskor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!