iPon Cikkek

Dell Vostro 5470: Kettő az egyben

Dátum | 2013. 12. 27.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

A Dell Vostro termékcsaládja évek óta jelen van a cég portfóliójában, de valahogy mindig túl kevés figyelmet kapott az olcsó, de néha nevetségesen durva hardvereket felvonultató Inspironok és a masszív, egyértelműen az élmezőnybe tartozó Latitude-ok mellett. Korábban a kicsit elegánsabb köntösbe öltöztetett Inspironok kapták meg jellemzően a Vostro nevet, mostani tesztalanyunk viszont egy picit kilóg a sorból, ugyanis egyik ma kapható Inspironra sem hasonlít igazán, amely nem feltétlenül baj, sőt.

A Vostro 5470 akárhogyan is nézzük, egy tipikus Ultrabook, hiszen optikai meghajtót nem tartalmaz, kifejezetten vékony, Intel architektúrára épül és bár a legtöbb kiszerelésben merevlemezzel érkezik, a cég kínál SSD opciót (128 GB) is, ha szeretnénk még egy kicsit költekezni. Ha alaposan végignézzük a Dell jelenlegi portfólióját, akkor hamar kiderül, hogy az 5470 gyakorlatilag az egyetlen megfizethető, igazán vékony noteszgépük, hiszen a következő lépcső már a közel kétszer ennyibe kerülő XPS családba tartozó testvér modell. Talán emiatt is előzte meg komoly várakozás az új Vostro érkezését, hiszen a specifikáció és a fotók tanulmányozása során gyanúsan jó készülék képe kezdett kialakulni előttünk. Egy olyan készüléké, amelyet mindenképpen a kezünkbe akartunk fogni és amelyet feltétlenül látni akartunk, hogy aztán véleményünket szokás szerint megoszthassuk Veletek.

Nem mindennap jár nálunk alacsony fogyasztású Core i3 processzorral szerelt noteszgép, a gyártók többsége igyekszik belepasszírozni a legkisebb Core i5-öt szinte mindenbe, aminek notebook alakja van. Ebben semmi csoda nincs, hiszen több ezres rendelésnél a két processzor ára megegyezik, ezért picit érthetetlen, miért az előbbi mellett döntött a Dell. Aggodalomra ugyanakkor semmi ok, akinek kevés az erő, az kérhet erősebb CPU-t is (+16 ezer Ft), egészen pontosan az előbb említett Core i5-4200U-t, hiszen a választék itt véget is ér – vélhetően nem akarták a sokkal drágább XPS helyzetét veszélyeztetni azzal, hogy felveszik a listára a Core i7-es upgrade opciót. Ha végignézzük a táblázatot, a szokásos dolgok köszönnek vissza, két dolgot viszont mindenképpen érdemes kiemelni a listáról. Az egyik a videokártya, amely feltűnően erős egy ilyen vékony gép esetében. A másik az akkumulátor, amely hiába csak háromcellás, 51 wattórás kapacitásával tartogat meglepetéseket, hiszen a Core i3-4010U a benne található HD Graphics 4400-zal karöltve meglepően alacsony fogyasztásra képes. Sajnos a kijelzővel – legyen majd bármilyen – meg kell barátkoznunk, ugyanis ez az egy fajta “választható” az 5470-hez, illetve azt azért eldönthetjük, hogy érintés-érzékeny felületet szeretnénk-e hozzá vagy sem. A 3 év garancia szinte már megszokott a Dell notebookok esetében (ettől függetlenül mindig ki kell emelni, amíg a többi gyártónál nem lesz sztenderd), a 185 ezres vételár pedig igencsak kecsegtető még úgy is, hogy tesztpéldányunkhoz csupán egy egyébként a Linuxok között teljesértékűnek számító Ubuntu rendszer járt.

A készülék mellé szinte semmit nem kaptunk, amely egyben azt is jelentette, hogy a szükséges Windows-os meghajtó programok beszerzéséről magunknak kellett gondoskodni, amely azért közel sem volt annyira problémás, mint más gépek esetében, ugyanis itt előtelepítve kaptunk egy olyan operációs rendszert, amellyel könnyedén letölthettük és pendrive-ra kimásolhattuk a szükséges telepítő fájlokat. A 65W-os tápegységnek mindössze alig két órára volt szüksége ahhoz, hogy teljesen feltöltse az 51 Wh-s telepet, amely rendkívül alacsony fogyasztásról árulkodik, kíváncsiak leszünk az akkumulátoros tesztekre.
Dacára a vékony kialakításnak, az új Vostro egyáltalán nem szerepelt rosszul a hűtőrendszer képességeit mérő tesztjeinkben. Valószínűleg az alacsony fogyasztású Core i3-nak is volt némi szerepe ebben, de az az igazság, hogy a maximális terhelést vizsgáló tesztnél már a dedikált videokártyát is kőkemény munkára fogtuk, amely – teljesítményét figyelembe véve – képes azért fűteni és fogyasztani is. Minimális terhelés mellett a processzor bőven 50 fok alatt dolgozott, akárcsak a dedikált videokártya, igaz, utóbbi válláról az integrált videovezérlő levette a terhet. A zajszint is nagyon barátságosan alakult, hiszen egy méterre a készüléktől már szinte alig lehetett hallani a ventilátorok hangját. Ha csak a processzort tervezzük csúcsra járatni, akkor se kell lényegesen nagyobb zajra készülnünk, ellenben ha a különálló videokártyát is bevesszük a buliba, akkor már azért jelentősen megemelkednek a fordulatszámok. Ebben az esetben már nyugodtan hívhatjuk zajosnak a gépet, igaz, a helyzeten valamelyest javít, hogy a szellőzőnyílások a gép hátulján találhatók, így a zajból némileg elvesz a kijelző. Ebben az esetben már a hőmérsékleti adatok sem annyira alacsonyak, de figyelmbe véve a kialakítást és a hardvereket, a 60 fokos processzor és a 68 fokos videokártya így is kifejezetten jónak számítanak. További jó hír, hogy sem a billentyűzet felülete, sem az alsó burkolat nem melegszenek át, ami lehet, hogy télen rossz hírnek számít, de nyáron ennek bizony örülni fogunk.


A Windows 8-as pontszámok egy átlagos készülék képét vetítik elénk, de tudjuk, hogy notebookos vonalon azért egy GeForce GT 740M elég jónak számít, már persze akkor, ha ki is szeretnénk használni a tudását. A Vostro 5470-et egyébként meg lehet vásárolni kizárólag integrált videokártyával is, ha valaki nem tartana igényt a dedikált VGA-ra, ezzel további 13 ezer forintot lehet spórolni, de mi nem itt húznánk meg a nadrágszíjat, ugyanis a GT 740M bőven megér ennyi pénzt, sőt. A GPU-Z adatlapjából egyértelműen kiderül, hogy a Dellnél nem trükköztek az órajelekkel, a grafikus magnál az elérhető maximumra esett a választásuk, viszont a memóriachipek esetében sajnos maradtak az olcsóbb és lassabb DDR3-nál, meglátjuk, mire lesz ez elegendő a gyakorlatban. A 4 GB memóriát nem meglepő módon egyetlen modulként kapjuk meg, amelyet sajnos nem bővíthetünk egy másodikkal, így ha ennél nagyobb mennyiségre van szükségünk, akkor kénytelenek leszünk megválni a gyári modultól. Ezek után az sem újdonság, hogy a maximálisan támogatott mennyiség 8 GB, hiszen ennél nagyobb kapacitással bíró RAM modul jelenleg nem kapható a piacon.


A Toshiba-tól érkezett 500 GB-os merevlemez elég jól szerepelt figyelembe véve, hogy percenként 5400-as fordulatszámra képes. Hőmérséklete is rendben volt, zajszintjére sem lehet panasz. Jó hír, hogy az alsó burkolat alatt találunk egy mSATA csatlakozót, rossz hír viszont, hogy csak félmagas SSD-t tudunk beletenni, ugyanis a WiFi adapterhez tartozó csatlakozó útban van. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 32 GB-nál nagyobb kapacitású egységet nehéz lesz találnunk, ráadásul további kellemetlenség, hogy jelenleg nem lehet közvetlenül mSATA csatlakozós SSD-ről bootolni a Vostro 5470 esetében, azaz egy másik meghajtó mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a boot partíciót elhelyezzük rajta.

Az év átverése címért is indulhatna az a mélysugárzónak hívott két centiméter átmérjű, a készülék alján található hangszóró, amelyet a Dell büszkén hirdet a termék weboldalán. Bár a Waves Maxxaudio 4 szoftver telepítése után valóban egész korrekt hangzást lehet elérni – olyat, amelyre általán a vékony 14”-os noteszgépek többsége nem képes – a mélynyomó felsővágási frekvenciáját nem tudjuk megváltoztatni, amely valahol 800-1200 Hz környékén van, hiszen a középtartomány alja még könnyedén hallható a segítségével. Röviden tehát az új Vostro hangrendszere a kiegészítő alkalmazással valóban jobb, mint az átlag, de a mélysugárzót inkább tekintsük egy mélyhangok megszólaltatására már majdnem képes harmadik hangszórónak.


A Vostro 5470 egy elegáns, mutatós külsővel rendelkező notebook és bár nálunk ezüst színben járt, kapható még piros felső burkolattal is. Az eloxált alumínium hozzáadásával készült fedél egyébként elég masszív, de tekintettel arra, mennyire vékony, sok vizet nem zavar, ha a mögötte elhelyezkedő kijelző védelméről van szó. Az ujjlenyomatokat ugyan gyűjti, de meglehetősen visszafogottan. A készülék alján sok mindent nem láthatunk a már említett “mélynyomón” kívül, viszont elég egyszerűen eltávolítható a hátsó burkolat, hogy aztán hozzáférhessünk a merevlemezhez, a memóriához, illetve a félmagas SSD-ket támogató mSATA csatlakozóhoz.

A klaviatúra számunkra teljesen új volt, hiszen eddig egyetlen más Dell notebookban sem találkozhattunk vele. Az előd modellben (Vostro 5460) bevezetett billentyűzet meglepően korrekt volt, figyelembe véve, hogy a gyártó mennyire pocsék klaviatúrákat képes tenni a hasonló áron kapható Inspironokba. Az alátámasztás erőssége megfelelő, a gombok stabilitása is elfogadható, valamint a nyomáspont is viszonylag alacsonyan van, így nincs az embernek olyan érzése, hogy csapkodja a billentyűzetet. Tekintettel a matt külsőre, a gombok az ujjlenyomatokat szinte alig gyűjtik, ami jó. Az már kevésbé, hogy a klaviatúrát körülvevő fekete rész már annál inkább. A Hewlett-Packard megoldásai valószínűleg megihlethették a Dell mérnökeit, ugyanis képesek voltak ugyanazt a furcsa irány billentyű kiosztást elkövetni, mint a HP-nál, a fel és le gombokat kisebb kínszenvedés közepette lehet csak viszonylagosan nagy hatásfokkal használni – műkörmös lányok meg se próbálják. Háttérvilágítást sajnos plusz pénzért sem kaphatunk, ez a kiváltság megmarad a Latitude-ok és a legdrágább Inspiron széria sajátja.

A touchpad sajnos már nem ennyire klassz, a felülete pedig rendben lenne és a bal, illetve jobb egérgombok is halkan, valamint jól kezelhetők (bár örültünk neki, hogy ki lehet őket váltani egy-, illetve többujjas érintésekkel), de az érzékenysége nem az igazi. Hiába próbáltuk meg finomhangolni a meghajtó programban, volt olyan eset, amikor egész egyszerűen simogatni kellett a felületet, hogy észrevegye, bizony már rég rajta van az ujjunk. Sajnos nem egy ritkán előforduló esetről van szó, ezért reméljük, hogy egy frissítéssel orvosolja majd a gyártó a problémát.


Csatlakozókból jól állunk, a három USB 3.0 aljzatból a jobb oldali képes áramot biztosítani a ráaggatott eszköznek a gép alvó, illetve kikapcsolt állapotában is. Video kimenetből mindössze egy digitális HDMI áll rendelkezésre, akik nem tudnak élni a régi analóg D-Sub nélkül, azok kénytelenek lesznek beszerezni egy átalakítót. A 14”-os kijelző kétség kívül a készülék egyik gyenge pontja, ugyanis se látószögei, se színvilága nem az igazi és bár utóbbin egy alaposabb kalibrálás után tudunk változtatni, előbbin nem. A fényerő tartomány ellenben abszolút rendben van, a fényes panel ellenére a kijelző napsütésben is többnyire olvasható marad. Sajnálatos, hogy a Dell megköti a felhasználók kezét ezen a téren, így se nagyobb felbontással, se jobb panel technológiával rendelkező LCD-t nem kérhetünk. Az egyetlen dolog, amelyről dönthetünk az az, hogy érintés érzékeny legyen-e a kijelző vagy sem.

Teljesítményét tekintve már nem csak a sokat emlegetett Core i5-4200U-t ismerjük igen jól, de az olcsóbbik Core i3-4010U-hoz is már volt szerencsénk nem is annyira régen. A grafikonra pillantva picit bosszantó, hogy a nagy tételben vele egy árban lévő Core i5-4200U-hoz képest azért helyenként érezhetően lassabb, ettől függetlenül a nagyobb testvér lényegében “csak” a Turbo Boostban tud többet nála, így a Dell által kikalkulált felárat érdemesebb talán SSD-re vagy memóriára költeni, ha nagyon szűkös a keret.


A mindennapos használat során amúgy sincs igazán nagy különbség a két CPU között, ahol viszont könnyen előjöhet a differencia, azok egyértelműen a játékok. A GeForce GT 740M szintén járt már nálunk a Sony VAIO Fit 15E-nek köszönhetően és ott is pontosan ugyanezekkel az órajelekkel rendelkezett, mint mostani tesztalanyunk, egyedül a fedélzeti memória volt fele annyi. A Sony egy előző generációs (Ivy Bridge alapú) alacsony fogyasztású Core i3-at pakolt a GT 740M mellé, amely 100 MHz-cel gyorsabb, mint utódja, viszont ezt az architektúrális különbség ellensúlyozza. Akkor még nem volt lehetőségünk újabb játékokkal is tesztelni, most viszont már remekül látszik, hogy a 64 bites memória elérés a DDR3-as memóriával karöltve nagyon lehúzza a GT740M-et (aminek papíron egyébként illene 128 bitesnek lennie).Számunkra a gép kézhez vételétől kezdve a legérdekesebb kérdés az üzemidő volt, hiszen a specifikációból tudjuk, hogy az akkumulátor kapacitása 51,2 Wh, amely ismerve az Intel Haswell platform fogyasztási mutatóit mosolyt csalt az arcunkra. Erre a valós mért eredmények csak rátettek egy lapáttal, ugyanis minimális terhelés esetén nem kevesebb, mint 10 óra után merült le a készülék. Az igazán sokkoló adat viszont a maximális fényerő mellett való Full HD filmnézés, amely – dobpergés – 5 óra 11 percig nyújtható el. Ez már igencsak előkelő helyen szerepel a képzeletbeli toplistánkon, ráadásul ez a teszt szokta megmutatni leginkább, mire is számíthatunk a mindennapos használat során. Az, hogy a dedikált videokártyával és csúcsra járatva mindössze 63 percig bírta, vélhetően senkit nem fog érdekelni különösebben, hiszen egy ilyen notebooknál talán nem annyira releváns ez a fajta felhasználási mód, mint más esetben.
A Dell Vostro 5470 egy jó notebook, amelyet könnyen meg lehet kedvelni, sőt, talán az üzemideje és dedikált videokártyája révén sokoldalúsága miatt akár szeretni is. Könnyű, ugyanakkor masszív hatást kelt, átlagos használat mellett mind a zajszint, mind a hőmérsékleti értékek alacsonyak, sőt, utóbbi az előbbi rovására a gépet csúcsra járatva is megmarad. A 2.1-es hangrendszer inkább papíron mutat jól, a valóságban csupán egy átlagnál valamelyest jobb hangzást biztosító rendszert köszönthetünk a személyében – ám ez éppen elég ahhoz, hogy a koleszos film- és sorozatnézéseknél ne érezzük feltétlenül hiányát egy külső rendszernek. A beviteli eszközök is túlmutatnak az Inspironoknál általában negatív felhanggal illetett példányokon, a klaviatúra egészen kellemes, a touchpad pedig egy szoftveres frissítést követően válhat majd azzá. Örömteli, hogy minden 5470-es modell alapból megkapja a 3 éves garanciát, valamint a nagy kapacitású akkumulátort is, amellyel 5-6 órás valós üzemidő is elérhető, ez pedig nem csak ebben a kategóriában számít jó értéknek. Közvetlen konkurenciának a Lenovo IdeaPad U430p tekinthető, amely pontosan ugyanekkora akkumulátorral, ugyanekkora merevlemezzel és memóriával, ugyanezzel a processzorral kapható ugyanezen az áron. Az U430P-hez viszont kapunk Windows 8.1-et, matt kijelzőt, opcionálisan kérhető háttérvilágítással rendelkező billentyűzetet, igaz, a másik oldalon ott van a picit gyengébb videokártya (GeForce GT 730M), az egy évvel rövidebb garancia és a valamelyest nagyobb tömeg (1,54 vs. 1,70 kg). Bár a Lenovo masináját még nem ismerjük testközelből, annyi bizonyosan látszik, hogy a Dell picit drágán adja az új Vostro-t, emiatt nem tudjuk rásütni az Ajánlott plecsnit, bármennyire is jó kombinációja egy játékok futtatására alkalmas és egy rohangálásra termett noteszgépnek.

A tesztben szereplő Dell Vostro 5470 típusú készüléket az Asbis Magyarország Kft.-től kaptuk tesztelésre, amelyet ezúton is köszönünk! Pro: + hatékony, normál használat mellett csendes hűtőrendszer + hosszú üzemidő + mérete ellenére modern játékok futtatására is bőven alkalmas hardver + elegáns, letisztult megjelenés + kategóriájában jónak számító hangszórórendszer + 3 év garancia Kontra: - a touchpadon még lenne mit csiszolni - ha kihasználjuk a hardverben lévő erőt, akkor a hűtés elég zajossá válik - egyetlen memória foglalat - bár van mSATA csatlakozó, a szűkös hely miatt szinte lehetetlen érdemben kihasználni, ráadásul önmagában nem lehet róla elindítani a rendszert - a kijelző minősége gyengébb az átlagnál, ráadásul választási lehetőségünk sincs Hivatalos honlap: Dell Vásárlás: Irány a webáruház
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

33. CyberPunk6...
2013.12.27. 17:15
"HD Graphics 4400-zal karöltve viccesen alacsonya fogyasztásra képes"


Most vagy viccesen alacsony a fogyasztása, vagy viccesen alacsony fogyasztásra képes, de a kettő együtt nem megy .

Szerintem utóbbi nem is igazán szép. Az verzió jobb szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Alvin_ti42...
2013.12.27. 17:39
Kicsit sok volt a bejgli a billentyűzet körül, köszi, javítottam (egy harmadik verzióra ).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. CyberPunk6...
2013.12.27. 20:52
Amúgy azt látom, hogy végre elkezdtek megjelenni azok a gépek, amikre várok, hogy közepes-kis teljesítmény aránylag nagy aksival és mégis könnyű.

A cikkben említett lenovo keltette fel különösen az érdeklődésemet, sokkal inkább, mint ez.
Én tudom, hogy a kinézet az ízlés kérdése, de ezt a gépet külsőre még én is annyira ocsmánynak tartom, hogy nem adnék érte pénzt, pedig nálam tényleg az utolsó szempont egy műszaki cikk esetében a külső...

Ráadásul nincs rajta USB 2.0, ami ugyan az emberek 99%-ának pozitívum és előrelépés, nekem sajnos kellene.

A lenovo gépről várható teszt? A nagy külföldi oldalaknak sosem hiszek, mert mind sok pénzt kap, meg vigyáz arra, hogy kapjon terméket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Alvin_ti42...
2013.12.27. 21:42
Igen, várható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Uranium
2013.12.27. 22:48
Érdekes egy gép, azoknak akik ilyesféle célra keresnek gépeket tökéletes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. malvoisen
2013.12.28. 00:40
Azt hittem a Vostro a kisvállalati széria és az XPS az elegáns/teljesítményorientált konzumer, de tkp mindegy. Ez a gép elég ratyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. madcaptain
2013.12.28. 07:16
Meh fenyes kijelzos Vostro.. kuka
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. PC.Elitizm...
2013.12.28. 07:50
Még mindig HP ha választanom kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Alvin_ti42...
2013.12.28. 10:25
malvoisen: melyik része ratyi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. NorbeArt
2013.12.28. 10:37
Valaki elmagyarázná, hogy mire jó az mSATA, ha egyrészt nem tud onnan bootolni a gép, másrészt meg csak félmagasat lehet belerakni? Ez szvsz a nem ól tájékozott vásárló félrevezetése, mert megkérdezi, h van-e benne mSATA, és azt a választ kapja, h igen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. kray
2013.12.28. 12:51
Cyber
Usb3 visszafelé kompatibilis, akkor nem értem a problémát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Csupman
2013.12.28. 15:56
Elég érdekes hogy egy ilyen gyenge kis fogyasztású cpu csak ennyi ideig megy akkuról. Hp probookomba 55Whr-ás aksi van és az megy 8 órát egy i5 2520m-el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. CyberPunk6... kray
2013.12.28. 17:39
Az esetek 99%-ában igen. Nekem például az usbasp programozóm nem megy usb3-as csatlakozóról, és ezt több gépen teszteltem.

Gondolom valami összeakad benne a vezérlőkkel. Esetleg valami nem szabványos benne vagy a software is lehet a hibás, nem tudom (az OS el sem tudja indítani az eszközt), de lényegtelen, szükségem van rá. Van még pár egzotikusabb kínai cucc, ami szintén nem stabil usb3-as portba dugva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. malvoisen
2013.12.29. 00:22
Alvin_ti4200

Menjek végig azon, hogy még mindig nem tudnak a PC gyártók értékelhető touch padet csinálni, vagy hogy a Haswell i3-mal is elmarad nem egy másik géptől az üzemideje? Vagy talán az elbaltázott mSATA csatolót emeljem ki? Te tesztelted a gépet, nem?

Vagy esetleg arra céloztál, nem éppen polkorrekt módon, hogy nem vagyok polkorrekt? Ebben az esetben ajánlom figyelmedbe: http://nepszotar.com/?szo=ratyi (és nem, nem arra gondoltam, hogy a számítógép nemi identitása megkérdőjelezhető).

Egyébként meg írd át a bevezetőt: "Vostro laptopok: Olyan kisvállalkozások számára, akiknek alap szintű biztonságra, megbízhatóságra és szolgáltatásokra van szüksége." (dell.hu)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Alvin_ti42...
2013.12.29. 09:44
malvoisen: nem céloztam semmire, csak érdekelt, hogy melyik részét találod igazán kifogásolhatónak, hátha a Dell mérnökök olvassák a fórumot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. DogTheDog
2013.12.29. 09:52
Brutalisan megkerik az arat egy kis extra uzemidonek.Ebbol a legolcsobb a webshopban olyan 750-800 euroert menne.Remelem senki nem fog ennyiert raugrani,mert a felet sem eri meg.
Mind Inspironok(a nagy tobbseguk) es Lattitude-k (szinten jopar) van ezen az aron,vagy alatta,es nem ebben a minosegben,felszereltseggel.
Ahogy irtak,ez igy eleg ratyi.
Amugy valaki tudja,hogy ez a Vostro sorozat csak bizonyos regiokban jelent meg?Ugyanis sem az Ir sem a Brit Dell webshopban nem talalom oket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Alvin_ti42...
2013.12.29. 10:40
DogTheDog: a mondandódból az jön le, hogy szerinted mind az Inspiron, mind a Latitde széria jobb minőséget képvisel, mint a tesztben szereplő Vostro, ez viszont nem igaz - legalábbis a vele egy árban lévő Inspironnál biztos, hogy nem. A Latitude tekintettel arra, hogy üzleti széria, nyilván jobb minőségű anyagokból építkezik, cserébe sokkal nehezebb és nincs benne erős dedikált videokártya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. DogTheDog Alvin...
2013.12.29. 12:24
Nem kimondottan erre utaltam.Viszont az Inspironnal jon hasznalhato windows,a TouchPad nem szarakodik,van ODD,kapsz ennyiert egy i5-t minimum,akar 17"-os kepernyovel,ami raadasul elvezettel nezheto.Hab a tortan a normalis billentyuzet.Kb ennyire gondoltam.Lehet,hogy a boritashoz felhasznalt anyagok minosege szinten jo a bemutatott Vostro eseteben is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Zabalint
2013.12.29. 12:31
14 colos kisvállalati laptopba nagyon nem szerencsés a fényes kijelző. Mert 15 colosnál még ok, de a 14 colost azt mindenképpen cipelik, és sok, eltérő megvilágítású helyen használhatják. Egyébként nem lenne rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. j.panzer
2013.12.29. 23:24
Tetszik is, meg nem is. A méret, a külső, a kinézet totál bejön, és üdítő, hogy immár 200k alatt is kapható olyan gép, ami nem teljes egészében gagyi műanyagból van. Az alu fedlap nekem kifejezetten bejön. Elegáns. Nem reped a sok nyitogatástól. Ha azt veszem, hogy I5-ös procival, dedikált VGA-val elvihető a gép 200k-ért, plusz átlag 6-8 órás üzemidővel számolhatunk, akkor isteni vétel.

Viszont van pár dolog, amit nem vagyok képes megérteni. Pl, hogy az SSD opció miért kerül +70 rugóba. Főleg, hogy egy nyomoronc 128 gigás cuccról beszélünk, ami bármely boltban bruttó 25k kisker áron elvihető. Nevetséges.
Márpedig nekem ma már noti nem kell HDD-vel. Soha. Csak és kizárólag SSD. Ekkora felárat viszont nem vagyok hajlandó kiperkálni érte. Természetesen az sem játszik, hogy magam megveszem, és beszerelem, mert automatikusan bukom a garit. Nice.

Aztán azt sem értem, hogy így 2014 hajnalán, mi a nyavalyát keres egy ilyen felbontású panel egy 200 rugós gépben. Ez ma már egy 5 colos telefonban is ciki, már ott is a Full HD az elvárás. De én még csak azt sem mondom, hogy legyen full HD. De legalább egy 1600*900, könyörgöm. 15 col fölött meg FHD. Pont.

És amit végkép nem értek, az az, hogy mi a halálért nem képesek normális touchpadat, billcsit beépíteni egy notiba. Mert ha még egy 100 rugós gépben gagyi, azt mondom hogy ok. De egy középkategóriás (elvileg márkás) gépben miért kell vagy az egyiket, vagy a másikat elqrni??? Arról nem is beszélve, hogy 2 éve vettem egy ismerősömnek egy 100 rugós gépet (igazából 99 rugós HP volt), és tökéletes volt a billcsi is és a tp. is. AKKKKKKKKKKOR??? Nevetséges. Totális önlejáratás. Szánalmas.

Az M-SATA port meg, hát, így tulkép nulla az értelme. Csak a helyet foglalja. Inkább rá se rakták volna.

Ezeket leszámítva elmenne. Nekem kéne is, úgy, hogy I5-ös procival, a dedikált VGA nem is kéne bele, viszont SSD meg igen, csakhogy SSD-vel 270 alatt nem nagyon láttam, annyiért meg teljesen nevetséges. Még egy 220-at talán megérne SSD-vel, de így... felejtős.

Én Dell fanatikus vagyok, de néha nagyon nem értem őket.

Szerk: az érintőképernyőt, meg az ODD-t meg kenjék a hajukra, nekem nem kell egyik sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Alvin_ti42...
2013.12.30. 00:17
j.panzer: én nem vagyok abban biztos, hogyha kicseréled a merevlemezt SSD-re, akkor elveszíted a garanciát, sőt. Ami a kijelzőket illeti, én a következő évtől ezen a téren várom a legnagyobb változást a notebookok piacán, hiszen gyakorlatilag az összes többi piacon már lezajlott a forradalom (asztali monitorok, TV-k, mobiltelefonok, tabletek), TN panelt, ráadásul ma már alacsonynak számító felbontással szinte kizárólag noteszgépeknél és PNA-knál látni, pedig tudjuk, hogy egy IPS panelnek az előállítása se kerül sokba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. j.panzer
2013.12.30. 01:00
Alvin_ti4200

Notbookoknál az esetek 99%-ában a nem szakszervizben történő szerelés azonnali garivesztéssel jár. A készülék megbontása szintén azonnal garivesztés, az esetek nagy részében. Szakszervi csak saját anyaggal dolgozik, így ha ott cserélteted az SSD-t, anyagilag ugyan ott vagy. Nézd meg a Dell oldalán, hogy mennyiért vesztegetik azt a nyomoronc 128 gb-s SSD-t. Megnéztem. Kb. 230 euró. Plusz munkadíj ugye.
Ennél pofátlanabb lehúzás nem nagyon van. Max mikor a kocsi hátsó szélvédőjére 120 rugó az ablaktörlő...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pbarany
2013.12.30. 12:15
2012 februárjában - azaz szinte 2 teljes éve - vettem az (akkor még) menyasszonyomnak egy Vostro 3350-et. Tudom, hogy nem PONTOSAN ugyanaz a hardver, hiszen egy kicsit kisebb ház/kijelző, de kísértetiesen hasonló specifikációkkal (i3 [2330M @ 2.2GHz] proci, 4GB RAM, dedikált VGA, 500 GB HDD, WIN7 HP, stb.). Mindezért fizettünk kísértetiesen hasonló 190e forintot.
Egyfelől imádjuk az a gépet, mert megbízható, az igénybevételhez képest elfogadhatóan gyors, szállítható súlyú és mindenekelőtt PIROS. :-)
Másik szemem viszont sír, mert azért ültem neki ennek a cikknek, hogy hátha megtalálom a következő laptopomat, de úgy látom, a Dell 2 év után nagyjából ugyanazt adja nagyjából azonos áron. Talán kicsit vékonyabb lett a noti (időközben eltűnt belőle az optikai meghajtó), de ami 2012 elején az üzleti (jó: kisvállalkozási) ár-teljesítmény bajnok volt, az 2014 elején kevésnek tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Axekiller
2013.12.31. 12:30
j.panzer: én nem vagyok abban biztos, hogyha kicseréled a merevlemezt SSD-re, akkor elveszíted a garanciát, sőt. Ami a kijelzőket illeti, én a következő évtől ezen a téren várom a legnagyobb változást a notebookok piacán, hiszen gyakorlatilag az összes többi piacon már lezajlott a forradalom (asztali monitorok, TV-k, mobiltelefonok, tabletek), TN panelt, ráadásul ma már alacsonynak számító felbontással szinte kizárólag noteszgépeknél és PNA-knál látni, pedig tudjuk, hogy egy IPS panelnek az előállítása se kerül sokba.


Azonnali garanciavesztéssel jár ha felnyitod a system doort...bármelyiket,ugyanis matricázva van és a matrica szövege azonnal leválik a lehúzásnál és nem visszahelyezhető!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ormester11
2013.12.31. 21:55
Én egy ilyen szarért egy ruppót nem adnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. zsolt.tarc...
2014.01.01. 18:55
Helyette érdemesebb lehet ezt az Acer V5-473G-t venni. 20 kilóval olcsóbb.

Lehet, hogy nem üzleti gép, de jól néz ki, hozza ugyan azt a teljesítményt, az összeszerelése stabilnak egészen jó ha hozza a nagy testvér eredményét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. zsolt.tarc...
2014.01.01. 18:57
Ugyan az a teljesítmény alatt értelemszerűen a Dell i5-ös verziójára gondoltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zabalint
2014.01.04. 13:17
j.panzer:
"Aztán azt sem értem, hogy így 2014 hajnalán, mi a nyavalyát keres egy ilyen felbontású panel egy 200 rugós gépben. Ez ma már egy 5 colos telefonban is ciki, már ott is a Full HD az elvárás. De én még csak azt sem mondom, hogy legyen full HD. De legalább egy 1600*900, könyörgöm. 15 col fölött meg FHD. Pont."

Az emberek 99,9%-ának nincsen olyan jó szeme, hogy normális távolságból nézve bármi különbséget vegyen észre ezen felbontás és az 1600*900 között. A fullhd-nak 19 colos monitortól felfelé van értelme. Ja, hogy az UI-t nem tudod tetszőlegesen kicsinyíteni-nagyítani? Az meg nem a laptop gyártók hibája, hanem az oprendszer/alkalmazás fejlesztőé. Ráadásul egy 14 colos laptop esetében adott esetben ezzel együtt még hátrányos is munka esetében, mivel megfelelő távolságból adott esetben lófaszt nem fogsz látni.

Másrészt ugye tartós munkára nem használ normális ember 14 colos kijelzőt, hanem ráköti külső monitorra/monitorokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. j.panzer
2014.01.05. 21:39
Zabalint

Ez nem igaz. Pár hónapja voltam egy laptop boltban ahol ki volt állítva jópár Dell modell, és állítom (aki nem hiszi, járjon utána), hogy ég és föld a különbség az 1366 és a 1600 között. 15 colon mindenképpen. Nekem nincs jó szemem, sőt, ennek ellenére 15 colos monitoron a 1366-os felbontás esetén, nem hogy a pixeleket láttam, de a pixelek közötti rést is. Nyilván nem úgy kell elképzelni, mint a tetriszt, de észlelhető, sőt kifejezetten zavaró volt a jelenség. És nem 5 centiről néztem, hanem úgy 20-30 centiről, ami szerintem reális egy laptopnál, pl ha ölben tarod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zabalint
2014.01.06. 10:09
Én egyáltalán nem látom hasonló felbontású 15,4 colos laptopnál (1280*800, szóval kicsit más arány), legutóbb a 2005-ben láttam a pixeleket az akkori 1024*768-as felbontású 15 colos laptopomon, de csak nagyon közelről és arra koncentrálva. Sőt, az 1440*900-as 19 colos monitoromon sem látom, pedig dolgoztam jóval nagyobb pixelsűrűségű monitorokkal is, tehát van összehasonlítási alapom. Aztán persze lehet, hogy én vagyok vak, de meggyőződésem, hogy akik most nem látják a pixeleket egy full hd 15,6 colos laptopon, azok X év múlva azon is látni vélik majd, mikor hőbörögnek, hogy nem 4K felbontású egy laptop.

Szvsz jobb szeműeknek 15-ön az 1600*900 indokolt lehet, de 14-en már ez is parasztvakítás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MacikaG
2014.01.06. 13:32
Mostanában nem tervezek notit venni, de ha vennék, akkor SSD nélkül, fényes érintőképernyővel és dedikiált videokártyával rá se néznék, pláne nem 200k-ért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zsolt.tarc...
2014.01.06. 16:05
Én nem tudom, hogy HD vagy Full HD lenne-e jobb. Nagyobb felbontáson nagyobb munkaterületet lehet belátni, de lehet a kisebb betük jobban fárasztják a szemet. Egészségügyi szempontokat is figyelembe kéne venni.

De ami egyértelmü, hogy ideje lenne az IPS illetve hasonló betekintési szögű paneleket rakni már a gépekbe.

"tartós munkára nem használ normális ember 14 colos kijelzőt, hanem ráköti külső monitorra/monitorokra."

Pedig én most kezdtem el gondolkodni egy 14"-os laptopban és tartós használatra, mert külföldön dologozom ideiglenesen. Pont a hordozhatóság miatt. Itt pedig nincs külső monitor. Akkor mégis érdemesebb 15,6"-at venni. Azt szokták mondani, hogy 13.3" az, ami még munkára megfelelő. Nyilván a nagyobb jobb, de ez még jó és mobil.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sermi
2014.01.06. 21:32
Nem olyan rossz gép ez, talán kijelzőből kerülhetett volna bele egy jobb fajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!