iPon Cikkek

Dell Vostro V13: Meglátni és megszeretni

Dátum | 2010. 02. 24.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK


Járt már nálunk mindenféle Intel CULV platformra épülő noteszgép, akár 12”-os, akár 15”-os példányra gondolunk. Akadtak olyanok is köztük, amelyekre rásütöttük vagy a szép vagy az elegáns jelzőt, de a gyönyörűt egészen mostanáig nem használtuk. A Dell legújabb masinája olyan, mint egy átlagos menettulajdonságokkal rendelkező, de szép autó: a vásárló szívére hat, nem pedig az eszére. A Vostro V13 a valaha készült legszebb CULV-s gép, amit láttunk. Nagy kérdés persze, hogy használni is olyan jó-e, mint ránézni. A következő pár oldalon kiderül.


Paramétereit tekintve a V13 egy teljesen átlagos CULV gép, valamiben jobb, valamiben gyengébb. Az egyetlen memória foglalatba maximum 4 GB RAM-ot tehetünk, de aligha fogjuk horror pénzért kicserélni a gyárilag benne lévő 2 gigás modult. Nincs továbbá HDMI, így a TV-re vagy monitorra való kikötés egyedül a jó öreg D-Sub csatlakozó segítségével oldható meg. Van viszont eSATA, ami elég ritka (ha nem egyedülálló) ebben a kategóriában, továbbá kapunk egy 34 mm-es ExpressCard bővítőhelyet is. A LED-es háttérvilágítású kijelző ezúttal nem kapott fényes bevonatot, ennek valószínűleg sokan örülnek majd, bizonyos esetben kulcsfontosságú tényező lehet a döntés hozatalnál. A 320 GB-os merevlemez a tempósabbik fajtából való, viszont az akkumulátor nem cserélhető és borzasztó kis kapacitású, így az üzemidőt tekintve alighanem a V13 lesz a leggyengébb szereplő a CULV érában.


A 200 ezer forint alatti vételár két operációs rendszert tartalmaz, amelyből a mi példányunkon a Windows XP volt aktív. Helyreállítani csak akkor tudjuk a gyári beállításokat, ha arról közvetlenül a használat megkezdése előtt képfájlt készítünk, a mellékelt Windows 7 Professionalt pedig külső meghajtóról tudjuk csak feltelepíteni, amely nem része a csomagnak (ha vállalkozó szelleműek vagyunk, akkor készíthetünk másolatot egy pendrive-ra is, spórolva ezzel némi pénzt). A mellékelt töltő 65W-os, de az utolsó 20%-ot kínkeservesen lassan tölti bele a gépbe, akár egy óráig is képes vacakolni vele. A maradék két lemezen a termék mellé járó alkalmazásokat és a teljes telepítéshez szükséges meghajtó programokat találjuk. A V13-ra 3 év garanciát kapunk.

Még egy alacsony fogyasztású processzor esetében is felmerülhet némi kétség a hűtést illetően, ha ilyen vékony gép kerül az ember kezébe. Szerencsére a Dell mérnökei észnél voltak és egy meglepően csendes, de semmiképpen sem hangtalan rendszert terveztek a V13-ba. Üresjáratban és alacsony terhelés esetén egy átlagos szobában nem fogjuk hallani, terhelésre is csak minimálisan tekeri fel a gép a ventilátor fordulatszámát. Gondolhatnánk, hogy a viszonylagos alacsony zajszint magas hőmérséklettel jár, de ez tévedés. A processzor a legforróbb pillanatban se ment 59 fok fölé, míg internetezés alatt a 45 fok volt a jellemző. Az alumínium borításnak köszönhetően a burkolat egészen csekély mértékben veszi csak át ezt az 50-60 fokos hőt, még nyáron is csodának kellene történnie ahhoz, hogy megégesse a felhasználót.

Intel Core 2 Duo SU7300 - nem először és nem is utoljára találkozunk vele
Tekintettel arra, hogy Windows XP alatt teszteltük a gépet, a beépített teljesítménymérő program pontszámai elmaradnak, de nem is nagyon van rá szükség, hiszen legfeljebb a merevlemez lehetne az a pont, ahol a szokásosnál nagyobb értékeket láthatunk, a többi szinte megegyezne az Asus UL30A-val. A processzor választék egyébként három tagból áll, a most látható Core 2 Duo SU7300 a legerősebb, rajta kívül két egymagos CPU foglal helyet a palettán, a Core 2 Solo SU3500 és a Celeron ULV 743. Utóbbival bő 30 ezer forinttal olcsóbb a gép (jelenleg 157 ezer Ft), viszont semmilyen operációs rendszert nem kapunk hozzá, így lényegében rosszabb vásárt csinálunk, mint a tesztelt példánnyal. Természetesen, ha a birtokunkban van már egy legális Windows, akkor valóban érdekes alternatíva lehet.


A 320 GB-os merevlemez meglehetősen gyorsan tette a dolgát, ez a 7200-as fordulatszám miatt nem is csoda. Zajszintje minimális volt, és szerencsére a melegedéssel se volt gond. Alapértelmezés szerint a 320 GB-ot egy partícióként kapjuk meg, így érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy létrehozzunk-e a szabad hely nagy részéből egy másodikat (ehhez külön programra van szükség).

A sztereó hangszórók nagyon hangosan képesek szólni, viszonylag torzításmentesen. Mélyhangot természetesen ne várjunk tőlük, és zenehallgatásra se lesznek éppen bajnokok, de arra megfelelnek, hogy kedvenc sorozatunkat megnézzük.


Kétségkívül a gép külseje az, amelyről leginkább beszélni kell, hiszen a belső egy tipikus CULV felépítésű gépre utal. A tesztidőszak alatt többen is megpillantották nálam a szinte teljes egészében alumíniumból készült vékony készüléket és nem az volt az első kérdésük, hogy mit tud, hanem, hogy mennyibe kerül. A Vostro V13 tehát tipikusan az a gép, amelyet nagyrészt a külseje és a hozzá szorosan kapcsolódó anyaghasználat fog eladni. Az alumínium ház nagyban növeli mind a gép strapabírását, mind a felhasználó szemében képviselt értéket. A sok műanyag készülék után elmondani sem lehet, mennyire jó érzés volt kézbevenni a Dell legújabb „szubnotiját”. Felül a szokásos kör alakú logót találjuk, amelyet ne nagyon nyomkodjunk, ugyanis alumínium ide vagy oda, a burkolat csak a széleken erős, középen egy erősebb nyomás hatására a kijelző bizony megsérülhet. Megfordítva a fémdarabot alig látunk különbséget, lett néhány csavar meg rács. A V13 házilag megoldott bővítése, ha nem is lehetetlen, de elég nehézkes, így vásárlás előtt mindenképpen döntsük el magunkban, hogy megfelel-e számunkra a memória mennyisége és a merevlemez kapacitása. A fedél lecsukását mágnes segíti, amely egyúttal arról is gondoskodik, hogy elkerüljük a véletlen kinyílásokat. A zsanér alsó burkolat felőli része cink hozzáadásával készült és a használat során elég masszívnak éreztük, valószínűleg nem fog egyhamar elkopni.


A billentyűzet teljesen végigér a gép két széléig és numerikus részt nem tartalmaz, így a szokásosnál nagyobb gombokkal találkozunk. A klaviatúra stabilitása jó, de nem kiemelkedő, picit mozognak a gombok, de az alátámasztással nincs gond, így gépelni viszonylag pontosan és kényelmesen lehet rajta. Háttérvilágítás nincs.


A touchpad szintén jól használható és bár a specifikáció szerint multitouch-képes, nekünk az előtelepített Windows XP alatt ezt nem sikerült összehoznunk, úgyhogy véleményt erről a részéről nem tudunk alkotni a szerkezetnek. Maga az anyaghasználat jó, a gombok halkan üzemelnek és az ember ujja sem akar odaragadni a házhoz.


Csatlakozókból úgy tűnhet, hogy kevés van, de ez csak optikai csalódás, mert a nagy részük a gép hátuljára került. Oldalt az ExpressCard foglalatot és a memóriakártya-olvasót találjuk, melyek kaptak egy-egy takarólemezt. Kis szépséghiba, hogy bár rugós mechanikával lehet őket beakasztani, a kivétel egy jó körömmel bármikor megoldható (menet közben azért nem tudnak kiesni). Abban az esetben, ha memóriakártyát vagy bővítőkártyát használunk, ez természetesen nem fog előfordulni. Mint már említettük, HDMI nincs és USB-ből is csak kettőt kapunk, ha a kategóriában egyáltalán nem jellemző eSATA-t is beleszámoljuk (USB-s).

A kijelző a gép egyik, ha nem a legjobb része. Az alumínium burkolat mellett a 13,3”-os LED-es panelt szerettük a legjobban, amely végre nem kapott tükröződő előlapot. A képminőség első osztályú, szép színeket és éles szövegmegjelenítést kapunk. A látószög átlagos, a homogenitás viszont nagyon jó, akárcsak a fényerőtartomány, ami borzasztó széles skálán mozog. A kávába épített 1,3 MPixeles webkamera nappal szép képet biztosít, éjjel pedig nagy hasznát vehetjük az alacsony fénynél való rásegítésnek, viszont ilyenkor számolnunk kell azzal, hogy a képfeldolgozási sebesség lelassul és a hirtelen mozdulatok gyakorlatilag mind mosottak lesznek.

Szokásunktól eltérően a teljesítményről szóló grafikonokat kihagynánk, ugyanis már sokszor járt nálunk SU7300-as processzorral szerelt CULV gép, így minden olvasónk tudja, mire képes. Az akkumulátoros üzemidőről sem készült chart, ugyanis Windows XP alatt kicsit macerás összehozni a hardveres video gyorsítást a nagyfelbontású filmeknél. Ennek ellenére egy 720p felbontású filmet végignéztünk a gépen és bele is vettük az akkumulátoros tesztbe.

Minimális fényerőn, bekapcsolt WLAN-nal és Bluetooth-szal a dokumentum-olvasós teszt kereken három és fél óráig bírta, amely elég gyenge eredmény egy CULV platformos géptől, de bele kell törődni, hogy a 30 Wh-s akksival csodát nem lehet tenni. A teljes fényerős HD filmnézés szűk másfél óráig tartott ki, míg a teljes terhelést (CPU+GPU) egy óra tíz percig bírta a készülék.


Összességében nekünk nagyon tetszett a Dell Vostro V13-masa és ami nem sikerült az Adamo-nak, az sikerülhet ennek a gépnek, ugyanis nincs elszállt ára, ráadásul a kompromisszumok mellett minőségi pluszt is kapunk némi felsőbbrendű érzéssel párosítva. A V13-at tipikusan olyan vásárlók fogják hazavinni, akiknek nagyon fontos az elegancia, a kinézet és a minőség, és inkább lenyelik a gyenge üzemidőt és az átlagnál nehezebb bővíthetőséget. Számukra a Dell vékony Vostro-ja egyértelműen ajánlott, hiszen ebben az árkategóriában legfeljebb a HP 5310m jöhetne szóba, mint hasonlóan exkluzív kinézetű termék, amely azon kívül, hogy egy szintén nagyon jó gép, mégsem vonzza annyira az emberi tekintetet, mint a V13. Akik viszont nem esnek hasra a nagyobb adag alumíniumtól és a matt kijelzőtől, azok továbbra is inkább az Asus UL szériáját keressék, hiszen a V13-ban pont az nincs meg, ami magát a kategóriát nagyjá teszi, a hosszú üzemidő. A nehézkes bővítés pedig a memóriafaló alkalmazásokat hozhatja nehéz helyzetbe.

A tesztben szereplő Dell Vostro V13-at a CHS-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ alumínium ház, gyönyörű külső
+ viszonylag halk és hűvös működés
+ gyors merevlemez
+ jó billentyűzet
+ jó touchpad
+ remek kijelző
+ eSATA és ExpressCard
+ 3 év garancia
+ választható operációs rendszer

Kontra:
- kategóriájában gyenge üzemidő
- nem cserélhető az akkumulátor
- teljes helyreállítást csak lemezről lehet végezni
- nehezen bővíthető
- nincs HDMI

Hivatalos oldal: Dell Magyarország
Vásárlás: Irány a webáruház
 

Dell Vostro V13   

Processzor    Intel Core 2 Duo SU7300 (1.3 GHz, 800 MHz FSB, 3 MB L2 cache)
Memória    2 GB Samsung DDR3-1066 CL7-7-7-20 (@800 MHz, CL6-6-6-15)
Chipset    Intel GS45
Videokártya    Intel GMA X4500MHD
Hangkártya    Realtek ALC269 HD Audio
Kijelző    13,3" (1366x768, matt, LED)
Merevlemez    Seagate ST9320423AS (320 GB, 7200 rpm, SATA-II)
Optikai meghajtó    nincs
Hálózati kártya (LAN)    Realtek Gigabit Ethernet
Hálózati kártya (WLAN)    Intel WiFi Link 5100 AGN 802.11n
eSATA    van
HDMI    nincs
Mobil internet    opcionális (hamarosan)
Modem    nincs
TV tuner    nincs
Távirányító    nincs
Webkamera    van
FireWire    nincs
Bluetooth    van
Infravörös port    nincs
Kártyaolvasó    van
Ujjlenyomat olvasó    nincs
Akkumulátor    6 cellás 30 Wh
Operációs rendszer    Windows XP Professional SP3 + Windows 7 Professional
Tömeg    1,59 kg
Ár (a cikk megjelenésekor)    187 ezer Ft
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. Vikt0r
2010.02.24. 15:59
Egy nagyobb aksival macbook air alternativa lenne. De egy ílyen üzemidővel... Pedig tetszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Vendég-Ven...
2010.02.24. 16:25
"Felül a szokásos kör alakú logót találjuk, amelyet ne nagyon nyomkodjunk, ugyanis alumínium ide vagy oda, a burkolat csak a széleken erős, középen egy erősebb nyomás hatására a kijelző bizony megsérülhet."

Nem biztos, hogy az alumínium strapabíróbbá teszi, mert a burkolat bizonyára vékonyabb, mint ha műanyag lenne. Így viszont könnyen lehet, hogy már kisebb erőre is jobban hajlik, mint a műanyag.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. twollah
2010.02.24. 17:30
3 ev garanciaval ennyiert ajandek ez a gep.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Alvin_ti42...
2010.02.24. 19:07
Vikt0r: az Air ugyan valóban tovább megy akksiról, viszont még a V13-nál is több kompromisszumot kell kötni (mint volt MacBook Air tulaj mondom), ráadásul ha nem SSD-vel használod, az 1,8"-os kis kapacitású merevlemez szörnyen belassítja az OSX-et. Az árcédulák közti különbségről már nem beszélek, azt mindenki tudja.

A képek minőségéért elnézést kérek minden keves olvasótól, sajnos rossz helyen és rossz napszakban estem neki a dolognak, rajta vagyunk a dolgon, hogy a közeljövőben sokkal szebb fotók díszítsék a cikkeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. papus016
2010.02.24. 19:49
Szutyok egy gép nem véletlenül van rá 3 év gari... ilyenekkel foglalkozom szal tudom hogy mit tud teljesíteni ez a gép... és hát hadjuk egy gyengébb XPS simán elveri... de tényleg..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Alvin_ti42...
2010.02.24. 19:52
A két fajta XPS-ből melyik a gyengébb? Biztos sok V13 járt már Nálad, hogy ennyire profi vagy a meghibásodási statisztikájáról
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. balintdavi...
2010.02.25. 08:48
Lehet, hogy jobb, de ez 400 euró, az XPS meg 800. Nem egy kategória.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Stormrage
2010.02.25. 08:57
szerintem teljesen korrekt gépnek a leírtak/látottak alapján, akinek számít a mobilitás és a c2d annak ez biztos jó alternatíva lesz a kategóriában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. legyes
2010.02.25. 09:17
papus016: Az XPS nem teljesítmény jelző a Dell-nél, hanem egy termékvonalat jelez, ami a stílust is magába foglalja. Én boldog XPS M1330 tulajdonos vagyok. Igen, engem is érintett a visszahívás nVidia ügyben, de villámgyorsan cserélték a majd' 2 éves gépben az alaplapot és az akkut garanciában! Minden más gyártó a képedbe röhögne 2 év után, akár volt visszahívás, akár nem. Az akkut azért cserélték, mert már elégedetlen voltam a kapacitásával. Mondj egy másik márkát, ahol ennyire számít az ügyfél érdeke.

Szerintem végre sikerül a Dell-nek jól árazni a gépeit (sajnos azért mert a gyártás átment Kínába). A Dell gépek is inkább életstílust képviselnek, a nagyon pénzérzékenyek vegyenek MSI-t, Asus-t, Acer-t. A Dell-esek meg csak nevetve nézik/hallgatják a széteső zsanérokat, a csörgő ventit, a 6 hónapos garanciás ügyintézési időket, a 3-6 hónapnyi akku garanciát.

Nekem személy szerint nagyon tetszik a V13, de desktopban nem vennék Vostro-t, inkább Optiplex.

Az akku időkre meg csak azt tudom mondani, hogy az emberek 95%-a éjjel-nappal konyiba dugva használja a laptopot. Vegyen Latitude gépet "Instant-on" kártyával, vagy egyéb ARM/Atom alapú digitális képkeretnek való masinát

Természetesen az iPon-tól rendeltem az XPS M1330-at és a CHS szervizelte. Reklámunkat láthatták
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Sermi
2010.02.25. 10:14
Az ára kellemes csalódás. Sajnos a pici akku miatt elég rövidke az üzemidő. De összességébe nem rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Kobaljov
2010.02.25. 12:23
@balintdavid

A cikk szerint sajnos ez közel sem 400 euró, még a gyengébb procival sem (bár nekem is úgy rémlik, hogy tavaly év végén még ennyiért harangozták be)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. zs0ltee
2010.02.28. 14:13
Köszi a tesztet, remek kis gép!

Szerintem az akksi az egyetlen gyenge pontja, bár az a 3,5 óra már majdnem jó is nekem, a jelenlegi gépem 2,5 órát bír alacsony terheléssel, kis fényerőn, szóval ahhoz képest előrelépés, de a CULV gépek között üzemidőben jócskán sereghajtó ez a Dell.

Mondjuk a felépítés minősége és a 3 év gari azért kellőképpen kompenzálja ezt a gyengeséget Kérdés, hogy 2-3 év múlva jó lesz-e még valamire ez az SU7300 proci...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Alvin_ti42...
2010.02.28. 18:42
Ha nem változik a felhasználási igény, akkor jó lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. papus016
2010.03.04. 13:22
Alvin_ti4200

2 fajta ? kicsit több van... De nem tudom ki dolgozik DELL gépekkel kettőnk közül...


legyes:

Nem mondtam hogy teljesítményjelző. Csak azt hogy ezt a gépet" egy gyengébb XPS simán elveri... "

Ha tudnád hogy valójában milyenek a dell gépek ugyértem hogy a dell hogy viszonyul a vásárlókhoz nem mondanáds azt bogy a dell egy életstílust képvisel meg minőséget mert ez nem igy van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. scox
2010.05.19. 14:26
Ha valakit érdekel, van egy ilyen(v13-1)-em eladó 150-ért. 2 hónapos 3 év garral win7/xp
rico_scox@tvn.hu
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!