iPon Cikkek

Dell Vostro V130: Járt utakon

Dátum | 2011. 03. 24.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Annak idején a Dell Vostro V13 egyik kedvenc CULV platformos szubnotebookunk lett, köszönhetően remek anyaghasználatának, matt kijelzőjének, halk működésének és baráti árcédulájának. Az utód pont annyi változáson esett át, mint maga a készülék neve – mögé tettek egy nullát.

Nagyjából másfél éve kezdett el begyűrűzni a hazai piacra is a CULV mánia, hiszen az Intel az eddigi méreg drága alacsony fogyasztású és órajelű Core 2 Duo-kat elkezdte olcsó gépekbe tenni, némi konkurenciát teremtve ezzel a netbookoknak és az olcsóbb szubnotebookoknak. A gépek nagy része mezei műanyag burkolatot kapott, ritkaságszámba ment a szinte teljes egészében alumínium váz, ezért figyelt fel annak idején a piac a Dell Vostro V13-ra, amely nagyon jól sikerült, ráadásul a 3 év garanciát is figyelembe véve nem tartozott a legdrágább CULV-s masinák közé.


Nem véletlen, hogy első ránézésre semmit nem fogunk észrevenni a burkolat alatti alkatrészek fejlődéséből, hiszen a gyártó igyekezett megőrizni a bevált formát. Éppen ezért érdemes áttekintenünk, mit kínál a Dell nekünk 200 ezer forintért.


Jó hír, hogy a platform előnyére változott, immáron az Intel Arrandale alapú processzorcsaládjának alacsony fogyasztású darabjait találjuk a V130-ban. Ezek az egységek ugyanúgy kétmagosak, mint korábbi Core 2 Duo-s társaik, viszont rendelkeznek további két virtuális központi egységgel is a Hyper-Threading támogatásnak köszönhetően. A gép rendelhető Core i5 ULV-s processzorral is, ebben az esetben Turbo Boost támogatást is kapunk, amely lehetővé teszi, hogy a rendszer megemelje a magok órajelét attól függően, hogy egy vagy két szálon futó alkalmazással van dolgunk. Az előd modellel ellentétben itt végre kapunk HDMI csatlakozót is, viszont – ahogy majd látni fogjuk – eltűnt az ExpressCard foglalat. Továbbra is egyetlen memória foglalattal operálhatunk, a gyári 2 GB-os modult így nem bővíthetjük, csak cserélhetjük. Ez tavaly még gondot jelentett és nem csak a gép nehézkes megbontása miatt, hiszen akkoriban a 4 GB-os modulok árai közelítették a 80 ezer forintot – manapság 10-12 ezerért megvásárolható egy mezei példány. Maradt a percenként 7200-at pörgő merevlemez, viszont immáron feltűntek SSD-vel szerelt példányok is, a 128 GB-os változattal szerelt V130 folyamatosan elérhető webáruházunkban. Bár maradt az integrált videokártya, ne felejtsük el, hogy a korábbi GMA 4500MHD-hoz képest a HD Graphics nagyjából dupla teljesítményt takar. Bizonyára lesznek, akik rossz néven veszik majd, hogy a Windows XP-s downgrade opció hiányzik, csak és kizárólag Windows 7-tel vásárolhatjuk meg a gépet, illetve akik már rendelkeznek érvényes licensszel, azok Linuxszal is megvásárolhatják a V130-at. A garancia idő természetesen maradt 3 év, amely továbbra is ritka ebben a kategóriában.


Meglepő módon tapasztaltuk, hogy csak egy darab DVD-t találtunk a csomagban, ami egyébként érthető, hiszen a V13-nál a Windows XP és Windows 7 operációs rendszerekhez tartozó lemezek is helyet foglaltak a zacskóban. A rendszer visszaállítására továbbra is van lehetőségünk mind DVD-ről, mind merevlemezről. A tápegység 65W-os, viszont az akkumulátor, amit tölt maradt a régi: hat cella és szerény 30 Wh, emiatt nagy változást nem vártunk az üzemidő mérésére szolgáló teszteknél.

Nagyon halkan kelt életre a gép és a használat során se kezdett kellemetlen zajongásba. Egyedül akkor jött meg valamelyest a hangja, amikor a processzort folyamatosan 100%-os használaton tartottuk. Ez nem meglepő, hiszen a hűtőrendszert egyáltalán nem tervezték át a mérnökök – nem is volt rá szükség – és a V13 pont ugyanígy viselkedett. Egyedül a hőmérsékletek változtak és itt a V130 a gyengébbik versenyző. Üresjáratban 47, maximális terhelés esetén 70 fokot mértünk, amelyhez hozzá kell tenni, hogy egy, a korábbinál erősebb processzor foglal helyet a gépben. Az alumínium burkolat ennek ellenére se volt meleg, probléma nélkül tudtuk az ölünkbe véve használni a V130-at.


A Windows beépített értékelő rendszere közel 20%-kal érezte erősebbnek az alacsony órajelű Core i3-as processzort, mint a korábbi Core 2 Duo SU7300-at, ez semmiképpen nem hangzik rosszul. A memória műveletek nem igazán gyorsultak annak ellenére, hogy a vezérlő immáron a processzorban található, nem az alaplapon. Erre rácáfolt saját tesztünk, ugyanis az olvasási műveleteknél valóban nem láttunk eltérést, viszont az írási sebesség 25, a másolás pedig 30%-kal lett gyorsabb. A videokártyát nem igazán érezte erősebbnek a Windows 7, bár játékokra egy árnyalattal erősebbnek tartja a HD Graphics-ot, mint elődjét.


Az egyik leggyorsabb mobil merevlemez került a V130-ba, a Samsung vadi új HDD-je 16 MB cache-sel rendelkezik és 100 MB/s feletti olvasási sebességgel büszkélkedhet. Fájlkezelésben már „csak” átlagos volt saját mezőnyében, viszont nem igazán melegszik és zajszintje is minimális. Mindössze egyetlen partíciót találunk a gépen, így érdemes rendszer visszaállítás előtt egy külső merevlemezre a fontosabb dolgainkat lementeni, mielőtt megszabadulunk már koros vagy nehezen működő rendszerünktől.

A hangszórók vélhetően pontosan ugyanazok voltak, mint a V13-nál, hiszen maximális hangerejük brutálisnak hatott, illetve a hangtisztasággal sem adódott problémánk. Mélyhangok nincsenek, de ez természetes ebben a kategóriában.


A gép külseje gyakorlatilag semmit nem változott a V13 óta, ugyanazzal az alumíniumból készült burkolattal van dolgunk, mint bő egy évvel ezelőtt. A fedőlap bár nagyon strapabírónak tűnik, a közepén kevésbé erős, így a kijelzőt semmivel nem védi jobban, hogy egy nagyobb, de műanyag burkolattal rendelkező gép. Alul továbbra is pár csavar töri meg a harmóniát, a gép szétszerelése nem a szokványos módon történik, így bővítése ezúttal is nehézkesebb, mint a társaké. A 30 Wh-s akkumulátor cseréje házilag nem kivitelezhető, ugyanis hasonlóan az Apple legújabb noteszgépeihez a telep itt is „beforrasztásra” került. A zsanér szerencsére most is cink hozzáadásával készült, így időtállónak tűnik, a zárszerkezet pedig mágneses, így védve a gépet szállítás során a véletlen kinyílásoktól.


A billentyűzet nem változott, továbbra is egy remek alátámasztással rendelkező, könnyen kezelhető klaviatúrával van dolgunk. Ami viszont eltér, az a felső rész, ahol a bekapcsoló gomb és a visszajelző LED-ek helyet cseréltek a korábbi modellhez képest, valamint a típusjelzés is lekerült a billentyűzet alá. Ezen kívül más eltérést nem véltünk felfedezni, háttérvilágítás, mint opció továbbra sem rendelhető a 13”-os Vostro-hoz.


A touchpad is maradt pontosan ugyanaz, ami volt. Ez örömteli, ugyanis már a V13-nál is abszolút meg voltunk vele elégedve. Kategóriájában nagynak számít, a felületén könnyen mozog az ember ujja és a hozzá tartozó gombok is halkan, de főleg könnyen kezelhetők. Bár az előd modellnél is multitouch-os volt a tapipad, ezt a képességet annak idején Windows XP alatt nem tudtuk előcsalogatni, most viszont működött Windows 7 alatt – legnagyobb örömünkre.


Már említettük a jobb oldalról eltűnt 34 mm-es ExpressCard foglalatot, de ez aligha fog sok embert érinteni. Ami viszont igen, az mind hátul található. Először is kezdjük a legfontosabbal, a hűtéssel. A V13 ultravékony szellőzőnyílását két vaskos darabra cserélték, emiatt a csatlakozók száma és elhelyezkedése is megváltozott. Eggyel több USB-t kapunk, és ahogy már a bevezetőben említettük, végre van HDMI is a klasszikus analóg D-Sub mellett. Összességében tehát a V130-nál sokkal jobban használták ki a rendelkezésre álló helyet, mint a V13-nál, ez mindenképpen örvendetes, kár, hogy korábban nem így csinálták a mérnökök.

A kijelző gyanúsan megegyezik azzal, amit a V13-nál láttunk, legalábbis minden okunk megvan rá, hogy ezt higgyük. A látószög ugyan átlagos, viszont a szöveg megjelenítés tű éles, a fényerő tartomány iszonyú tág és a színek is szépek. A matt felületet továbbra is szeretjük, ebben a kategóriában egyedül a Hewlett-Packard képes még tükröződéstől mentes kijelzőkkel előrukkolni. A különféle fogyasztást csökkentő opciókat viszont jobb, ha kiiktatjuk a videokártya driveréből, ugyanis borzasztóan rontják a képminőséget. A kávában lévő webkamera is megegyezett azzal, amit a V13 kapott, napfényben kiválóan üzemelt, este azonban jelentősen lelassult a képfeldolgozási sebesség és kezdetét vette a zajosodás is.

Tekintettel arra, hogy még sosem járt nálunk alacsony fogyasztású és órajelű Core i3-mas processzor, nagyon kíváncsiak voltunk, vajon mennyivel jobb a klasszikusan jól használható Core 2 Duo ULV-knél.


Meglepő volt látni, hogy az i3-380UM a legtöbb esetben megelőzte a kétmagos belépő AMD Athlon II-t, igaz, volt, amikor elmaradt tőle. A mindennapos használat során azért érzetre inkább a CULV Core 2 Duo-khoz volt közelebb, mint az Athlonhoz. Persze az összesen négy szálon dolgozó processzort nehéz volt megfogni átlagos használat mellett, így a célközönségnek ezekből a számokból szinte semmi nem fog feltűnni. Sajnáltuk ugyanakkor, hogy a full HD felbontású mozgóképek lejátszása nem minden esetben volt zökkenőmentes, egy idő után csúszott a kép a hanghoz képest. A 720p-s videókkal nem tapasztaltunk hasonló problémát.


Ami a videokártya teljesítményét illeti, hiába gyorsabb, mint elődje, sajnos így is a leglassabbak között van a mezőnyben. Jól látható, hogy a processzor és a memória jelentősen visszafogja még ennek a megjelenítőnek a sebességét is, elég ránéznünk a HP ProBook 6550b által produkált eredményekre. Játszani tehát nem nagyon fogunk a géppel, kivéve, ha minden téren képesek vagyunk kompromisszumot kötni.


Az akkumulátoros teszteknél kiderült, hogy a sebességnövekedés mellett az alacsonyabb fogyasztás is jellemző a V130-ra, ugyanis a maximális terhelést leszámítva mindenhol felül tudott kerekedni elődjén, igaz, mérhető eltérést csak a leginkább visszafogott használatnál tapasztaltunk. Kategóriáján belül sajnos még mindig azt kell, mondjuk, hogy a Dell prezentálja a legalacsonyabb üzemidővel bíró gépet.

Összességében ismét arra az álláspontra jutottunk, hogy a Dell a 13,3”-os Vostro V130-cal még mindig fontos szerepet tölt be a piacon. Megtartották a V13-hoz hasonló árazást, ami talán nem túl szerencsés, bár alacsony fogyasztású Core i3-mal és i5-tel szerelt noteszgépek ennél olcsóbban nem igazán kaphatók a piacon, eltekintve pár típustól. A sebességbeli előrelépés érezhető, az akkumulátoros üzemidő növekedése viszont nem számottevő. Több csatlakozót kapunk, mint korábban, ráadásul a remek ergonómiai tulajdonságokat is megtartották a V13-ból. Bár operációs rendszert és 3 év garanciát is kapunk, 190 ezer forintot csak annak ér meg a gép, aki értékelni tudja mindazt, amit nyújt és képes elfogadni a sebességbeli kompromisszumokat. A V13-mal ellentétben viszont (ahol létezett még egymagos processzorral szerelt változat is) a V130-ból hazánkban nincs gyengébb CPU-val rendelkező változat, így a tesztben szereplő Core i3-380UM az alap. Ennél fogva kifejezetten jó vételnek számít a Linuxos változat a maga 160 ezer körüli cédulájával, feltéve, ha már rendelkezünk Windows-zal, illetve valóban Linuxszal szeretnénk használni a gépet. Tekintettel arra, hogy a 3 év garancia arra a modellre is vonatkozik, ezért ajánlott vételnek tekinthető, csakúgy, mint a tesztben szereplő változat, amelyet nagyon úgy fest, hogy a tesztet követően 4 GB memóriával is elkezdtek árulni árnövekedés nélkül.


A Dell Vostro V130-at a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!


Pro:
- alumínium burkolat
- matt kijelző
- jó billentyűzet
- jó touchpad
- halk működés
- Bluetooth 3.0
- 3 év garancia

Kontra:
- játékok futtatására továbbra sem igazán alkalmas (ha valakinek ez szempont)
- házilag nem cserélhető akkumulátor
- az alkatrészek cseréje maradt a régi
- kategóriájában továbbra is átlag alatti üzemidő

Hivatalos honlap: Dell
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. insanity22...
2011.03.24. 14:01
Mi a halálért kell mindig a legtöbbet használt felület (touchpad) köré krómozott keretet rakni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. comegetsom...
2011.03.24. 16:47
Aszem ennél a gépnél olvastam a „túlnyomásos” technológiát hűtésben, ahoz képest nem annyira hűvös gép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. lajthabala...
2011.03.24. 20:01
Pirosban nagyon jól néz ki, ha laptopra lenne szükségem, megfontolnám. Gondolom nem annyira masszív, mint a magnéziumos Latitude-ök, de csinos! És lehet hogy ezt is be lehet gyűrni egy borítékba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sermi
2011.03.25. 13:16
Érdekes gép lett. Nem tudom miért de nekem úgy rémlett hogy ezek drágábbak. Aztán lehet csak az Adamo miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!