iPon Cikkek

Dell XPS 18: A hordozható egybegép

Dátum | 2014. 02. 11.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Az érintőkijelzők térnyerésével régi-új kategóriák éledtek újra, melynek mai tesztalanyunk egyik ékes példája. Ha megkérnénk olvasóinkat, hogy soroljanak fel fejből legalább három a közelmúltban megjelent hordozható egybegépet, akkor valószínűleg a legtöbben bajban lennének. Pedig van ám szép számmal és elég csak a nagyobb notebook, illetve tablet gyártókat kiemelni, hiszen ott a Hewlett-Packard Envy 20 Rove, a Lenovo Flex 20 vagy az Asus Transformer AiO P1801. Más kérdés, hogy a Dell XPS 18-cal szemben ezek egyike sem kapható hivatalosan hazánkban.
Az emberek egyre kevésbé szeretnek helyhez kötöttek lenni, ezért is vásároljuk halálra magunkat okostelefonokkal (amelyet lassan csak klasszikus telefonhívásokra nem használunk), táblagépekkel és notebookokkal. Vélhetően ez a trend késztette arra a nagy gyártókat, hogy a helytakarékos asztali egybegépeknek is elkészítsék a hordozható változatait, bár némi abszurditás van a történetben, ugyanis ezek lennének ugye a notebookok. A notebookok és a táblagépek fura ötvözeteként álmodták újra ezt a kategóriát, a hardver ugyanis teljesen notebook közeli, míg a nagy érintő kijelző egyértelműen a tablet világból érkezett. Annak érdekében, hogy ezeket a hatalmas kijelzőket ne egész nap csak tapicskolni lehessen, jellemzően olyan kiegészítőket alkalmaznak, mint állvány vagy a gép hátulján elhelyezett lenyitható talpak, melyek szintén tartóként funkcionálnak. A vezeték nélküli billentyűzet-egér párost ki se kell emelnünk, hiszen ezek a legtöbb klasszikus egybegép első számú tartozékai.
Lássuk, miből épül fel egy 18”-os hordozható egybegép. A Dell nem átallott hordozható erőműnek nevezni az XPS 18-at, amely bizonyos oldalról igaz, másfelől kevésbé. A készülék valóban rettenetesen gyors akár még a csúcskategóriás táblagépekhez képest is, hiszen egy kétmagos Intel Core i7 processzor dolgozik benne – igaz, még az előző generációból (Ivy Bridge), de ez semmit nem von le az érdemeiből. A 8 GB memória tisztességes mennyiség, viszont az Intel HD Graphics 4000 már igencsak messze van az erőműtől, legalábbis, ha nem a táblagépekhez, hanem az asztali egybegépekhez vagy akár egy átlagos noteszgéphez mérjük a teljesítményét. A gyártónak sajnos valahol meg kellett húznia a határt, ugyanis a 18,4”-os Full HD IPS kijelző azért nem ugyanannyit fogyaszt, mint jóval kisebb társai, így hiába az amúgy dicséretes kapacitással rendelkező akkumulátor, egy dedikált videokártya beépítése se fogyasztás, se melegedés szempontjából nem lett volna ideális. A táblázat második fele elég hiányos, hiszen itt már a táblagépekre jellemző dolgok dominálnak, egyedül az USB aljzatok a kiemelhetők. A 450 ezer forintos végfelhasználói ár 3 év garanciát és Windows 8.1 operációs rendszert foglal magába – a tesztgépen még Windows 8 volt, melyet frissítettünk, miután erre a gyártó weboldala is felhívta a figyelmünket, hogy csak tessék, csak tessék. Amennyiben hajlandóak vagyunk párszáz MHz-et és némi cache memóriát feláldozni, úgy 30 ezer forintot spórolhatunk, ugyanis a Core i5-3337U processzorral szerelt változat jelenleg 420 ezer forintért vihető haza.
A készülék meglehetősen nagy dobozban érkezett, amelynek megvan az oka. Egyrészt megkapjuk hozzá az opcionálisan is megvásárolható állványt, másrészt szintén jár hozzá a korábban már említett vezeték nélküli egér-billentyűzet kombináció (Dell Wireless KM714). Meglepő módon a tápegység csak 65W-os, amely a gyár által ígért legfeljebb 5 órás üzemidőhöz képest karcsú, hiszen ez azt jelenti, hogy a készülék teljesítmény felvétele legalább 14W. A teljes feltöltés kikapcsolt állapotban kettő, bekapcsolt állapotban közel három órát vesz igénybe. A leghasznosabb kiegészítő viszont kimaradt a repertoárból, ugyanis táskát/tokot 420 ezer forintért már nem kapunk, a Dell külön kínál egy vékony neoprén szütyőt nagyjából 8 ezer forintért.
Egy táblagép jellemzően passzív hűtőrendszerrel rendelkezik, amely azt jelenti, hogy nincs benne egy darab ventilátor sem. Nos, mi magunk is meglepődtünk volna, ha – dacára a 18,5”-os kijelzőnek – az XPS 18 is csatlakozott volna ehhez a táborhoz. A Core i7-3537U ugyanis a notebookok világában valóban egy visszafogott fogyasztású processzornak tekinthető a benne lévő videokártyával együtt, de nem mérhető egy tipikus ARM alapú tablet belsőhöz, így hát nem is tesszük. Bár a készülékben található ventilátor normál használat mellett nagyon csendesen teszi a dolgát, hallani rajta, hogy nem áll, hanem körkörös mozgást végez. Szerencsére maximális terhelés mellett sem lesz nagyon durva a helyzet, de ilyenkor már méterekről is hallható, hogy valami komoly dolgot számolnak a tranzisztorok odabent. Ami a hőmérsékletet illeti, 47 és 75 fok közötti értékeket mértünk, utóbbit olyan körülmények között, amelynek egy ilyen gépet biztosan nem tesznek ki. Ezek egyébként elfogadható számok, ami aggasztó lehet, az az alaplapi lapkakészlet, amely erősen 90 fok környékén tanyázott, nyáron érdemes erre odafigyelni, ha 0-24 játszani szeretnénk a masinával. A szellőzőnyílást persze nem lehet jó helyre rakni egy olyan eszköz esetében, amelyet mind a négy sarkán meg lehet fogni a használat során, de talán lehetett volna a bal alsó saroktól kicsit messzebb is tenni az apró rácsokkal tarkított lyukat. Persze az sem váltotta volna meg a világot, ugyanis azért került ide, mert ez a hordozható egybegép legmelegebb része. Maximális terhelés mellett kellően meleg volt már a burkolat, de még a távozó levegővel együtt is kezelhető a helyzet a kéz számára. A probléma inkább az, hogy simán tudjuk úgy fogni a készüléket, hogy a szellőzőnyílások döntő többségét eltakarjuk a kezünkkel. Az Ivy Bridge alapú Core i7-3537U egy szokásos kétmagos, alacsony fogyasztású processzor, amely ugyanúgy tartalmaz egy integrált videokártyát, mint elődei és jelenlegi utódja. A harmadik generációs Core CPU-ban esetünkben egy Intel HD Graphics 4000 található, amellyel 1920x1080-ban biztos, hogy nem sok mindent fogunk játszani az AAA címes felhozatalból, de az Áruházból letölthető játékok döntő többségével aligha lehet majd problémánk. A memória 8 GB volt a tesztelt modell esetében, de ennek felével sem kell feltétlenül kétségbe esnünk. Érdemes ugyanakkor eldönteni, melyik mennyiség a számunkra szimpatikusabb, ugyanis utólag nem valószínű, hogy bővítésre adjunk a fejünket egy ilyen termék esetében.
Amíg a táblagépek esetében dominálnak a flash alapú háttértárak, addig a notebookok felépítését magában hordozó XPS 18 hibrid megoldást használ. A picike 8 GB-os SSD itt csak kiegészítő funkciót lát el, elsősorban a gyakran használt alkalmazások gyorsabb elindításáért, az alvó üzemmódból való gyors felébredésért és a rendszer indítási idejének csökkentéséért felel – közvetlenül nem is tudjuk elérni, így másolni sem tudunk rá. Az érdemi háttértárat egy 500 GB-os merevlemez jelenti, amely csendben teszi a dolgát, sebességére pedig – a merevlemezek mezőnyét illetően – nem lehet egy rossz szavunk sem, más kérdés, hogy a mérő programok többsége nem nagyon tudja megfelelően kezelni a hibrid merevlemezeket a tesztelés során. Ennek eredménye, hogy a Crystaldiskmark jelentősen eltérő adatátviteli sebességeket mutatott, mint amelyet a jó öreg HD Tune. Érdemes tudni, hogy a hazánkban forgalomba kerülő Dell XPS 18-ak mindegyike 32 GB-os SSD-vel rendelkezik, amely annak fényében, hogy nem rendelkezhetünk szabadon ezzel a hellyel jelentéktelennek is tűnhet, de a pontos specifikáció miatt mindenképpen ki kell emelnünk.
Mindenképpen ki kell emelnünk ugyanakkor a Waves MaxxAudio Pro hangrendszert, amely a kiegészítő szoftverrel elég jól szól, legyen szó akár filmnézésről, akár zenehallgatásról. Előbbi esetében a közép tartomány jelszintjét picit túlkalibrálták a fejlesztők, az utóbbi viszont nagyon rendben van. Természetesen, mi magunk is létrehozhatjuk a saját igényeinknek megfelelő profilokat, illetve módosíthatjuk a beépítetteket is, ha úgy érezzük, elég egy picit korrigálni rajtuk.
Elérkeztünk a legérdekesebb részhez, a gép külsejéhez. Az előlapról nem lehet sok mindent elmondani azon kívül, hogy az egész egy nagy üveglap és hogy borzasztóan gyűjti az ujjlenyomatokat, de ez minden érintő kijelzővel rendelkező eszköz sajátja. A Windows gomb szintén érintés érzékeny, értelemszerűen ezzel váltogathatunk a Modern UI és a klasszikus Windows asztal között. Az üveglap körül lévő keret kellemes tapintású gumírozott műanyag, ellenben a hátlappal, amely a kihajtható lábakon kívül teljes egészében alumíniumból készült.
Sok torx csavar tartja, ezek egytől egyig kicsavarhatók, így hozzáférhetünk a gép belsejéhez. A merevlemez ugyanolyan egyszerűen kicserélhetjük, mint egy notebook esetében, a ventilátor szintén könnyedén megtisztítható a kosztól, a memória modulokhoz viszont csak szalagkábelek eltávolítása után férhetünk hozzá.
Ha már a lábaknál járunk, simán megtartják a gépet, amely egyébként sem annyira nehéz a maga 2,2 kg-os tömegével, amely adatot külön ki is emel a termék weboldalán, ugyanis erre különösen büszkék. Jó dolog, hogy mindkét talpban található egy-egy mágnes, így nem kell attól tartanunk, hogy a sok használattól egy idő után elkezdenek lötyögni, ugyanis az alumínium hátlaphoz szó szerint nagyon ragaszkodnak. Apró figyelmesség, de ezek azok a dolgok, amelyek megkülönböztethetik az átlagos termékeket az igazán klassz portékáktól.
Jobb oldalon mindössze egy hangszórót és a bekapcsoló gombot találjuk, míg bal oldalra került két USB 3.0 aljzat, a tápcsatlakozó, a fejhallgató kimenet, a másik hangszóró és a hangerő szabályzó gombok. Utóbbiakkal nem voltunk igazán elégedettek, ugyanis a bekapcsoló gombbal ellentétben szitne alig lehet kitapintani őket, annyira közel vannak az oldalsó keret síkjával.
Az opcionálisan megvásárolható (bizonyos konfigurációk részét képező) állvány hasznos kiegészítője a terméknek, hiszen nem csak a kijelzőt tudjuk magasabbra emelni vele, hanem a beépített töltő csatlakozónak köszönhetően egyszerűen láthatjuk el árammal a hatalmas táblagépet anélkül, hogy levétel előtt a tápkábellel kellene bajlódnunk. A tápegység vezetékét ilyenkor az állvány kábelrendezője felett elhelyezett csatlakozóba kell dugni, az áramot ilyenkor a gép alsó keretén elhelyezett pontokon keresztül veszi fel a készülék. Az állvány magassága nem, dőlésszöge viszont állítható 0 és 75 fok között, így könnyedén belőhetjük a számunkra kedvező értéket. A biztos pozicionálás érdekében az állvány táblához közeli oldalán is elhelyeztek egy mágnest a mérnökök, amely az alumínium hátlappal még a talpaknál is szorosabb kapcsolatot ápol. Bár a készüléket lehet fejjel lefelé is használni, erről hamar le fogunk szokni, ugyanis ilyenkor fejnehézzé válik, nem véletlenül vékonyították el a kijelző webkamera felőli részénél lévő hátlapot, ott ugyanis már bőven nincs semmi hasznos alkatrész a burkolat alatt. A készülék mellé kapott Dell által fémjelzett, valójában a Logitechtől származó billentyűzet-egér páros nem rossz kombináció, bár utóbbi érzékenysége elég nehezen állítható be az arany középútra. A klaviatúra viszont remek, a gombok nyomáspontja és stabilitása is elsőosztályú, a gumírozott talp pedig gondoskodik róla, hogy a billentyűzet még csúszós felületen is atom stabil maradjon. Amit hiányoltunk viszont az a fényerő szabályozására alkalmas gyorsgombok, ezek hiánya szerintünk igencsak nagy öngól volt a gyártó részéről. Akik nem akarják a környezeti fényérzékelőre bízni a helyzetet, azoknak minden egyes állítgatásnál be kell menniük az energia menedzsment részlegbe.
A 18,5”-os Full HD IPS kijelző természetesen lenyűgöző színvilággal kápráztatja el a felhasználót, viszont a klasszikus IPS betegségnek tekinthető lilulás elég korán előjön, nem sokat kell oldalra helyezkednünk a paneltől, ez filmek vagy sötét dolgok/képek nézésénél kellemetlen lehet. A fényerő tartomány nagyon tág határok között állítható, viszont a minimális érték lehetett volna még egy kicsit alacsonyabb. Ami a multitouch vonalat illeti, egyszerre tíz ujj érzékelését teszi lehetővé a panel.
A tesztek során elsősorban a processzorra voltunk kíváncsiak, hiszen pont ez az egység még sosem járt nálunk, így mindenképpen új sort kellett szentelnünk neki a grafikonon. Akiket a videokártya érdekel, lapozzák fel bármelyik mostanában megjelent cikkünket.
Nem ért minket nagy meglepetés azzal, hogy az előző generációs Core i7 hasonlóan teljesített, mint a mostani, hiszen többnyire csak finomhangolások történtek a generációváltás során, amelyek a teljesítményre inkább kisebb, mint nagyobb hatással voltak. A fogyasztáson viszont sikerült faragni, így az újabb notebookok esetében látható üzemidővel nem csak a hatalmas kijelző miatt nem szabad kalkulálnunk. Akik az olcsóbb modellen gondolkodnak, azoknak jó hírünk van, ugyanis a Core i5-3337U nem sokkal lassabb a nagy tesónál, a felhasználási módtól függően ez akár elhanyagolhatónak is tekinthető.
A 69 Wh-s telep egy notebooknak is tisztességére válna – nem, mintha nem láttunk volna már ennél is izmosabb akksikat – hát még egy táblagépnek. Itt viszont tényleg egy notebookot kell ellátnia, ami az alkatrész arzenált illeti. A gyártó szerint akár 5 óráig is képes lehet kihúzni a szerkezet egyetlen feltöltéssel, ami annyira igaz, hogy mi picit több, mint 6-ot préseltünk ki belőle. Persze a valós felhasználáshoz jóval közelebb álló filmnézés már csak fele ennyi ideig futott, de egy 18,5”-os „táblagéptől” ez nem tekinthető egy borzasztó eredménynek. Ami meglepő, hogy 1 óra 11 percig akkor is kihúzta a készülék, ha szó szerint minden alkatrészét csúcsra járattuk.
Érdekes jószágot ismerhettünk meg a Dell XPS 18 személyében. Egy olyan gépet, amelyhez hasonló még nem nagyon járt nálunk vagy ha igen, akkor is inkább egy olyan táblagép formájában, amelyet próbáltak otthoni egybegépként is eladni a marketingesek. Ez viszont tényleg egy egybegép, csak ezúttal elválasztották a talpától és önálló módon is használható, hurcolható. Hogy milyen élethelyzetben tudunk elképzelni egy ilyen eszközt? Leginkább nagyobb lakásokban, ahol nem akar két vagy több különböző készülékkel bajlódni az ember, hanem kénye-kedve szerint viszi ide-oda a 18,5”-os táblagépet, egybegépet (a megfelelő kifejezés aláhúzandó). Praktikus, mert nem kell külön monitor hozzá, amire kiköti vagy egyéb módon átküldi az ember a képet, ugyanakkor a 2,2 kg pont annyira nehéz még, hogy könnyedén helyet tudjuk vele változtatni – rövid távon. Ám amennyire praktikus ez a kijelző lakáson belül, annyira problémmás azon kívül, hiszen egy ekkora számítógépet legyen akármilyen könnyű és relatíve vékony, nem teszünk be a retikülbe, de még egy normál notebook táskába sem. Biztos, hogy megvan vagy meglesz a célközönsége ezeknek a portékáknak, más különben nem gyártana a HP, az Asus és a Lenovo sem, mi egyelőre nem érezzük, hogy 450 ezer forintért egy ilyen vagy ehhez hasonló egybegépet kellene vennünk egy notebook vagy egy táblagép+egybegép kombináció helyett. A kategória tehát megkérdőjelezhető, maga a termék viszont egyáltalán nem rossz, a melegedésen és a viszonylag alacsony üzemidőn kívül legfeljebb az árcédulába lehet belekötni.
A Dell XPS 18-at a gyáró hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, melyet ezúton is köszönünk! Pro: + Full HD IPS kijelző + normál használat mellett halk hűtőrendszer + a mellékelt vezeték nélküli billentyűzet remek (az egér már kevésbé) + mágneses talpak + Waves Maxxaudio Pro hangrendszer + kábelrendezővel megspékelt mágneses állvány, amely tölt(het)i a készüléket + 3 év garancia Kontra: - az ára - a kijelző oldalról az átlagnál sokkal hamarabb és jobban lilulni kezd - a lapkakészlet ijesztően melegszik a szenzor szerint - maximális terhelésnél a készülék bal alsó sarka melegszik - csupán átlagos üzemidő - tabletnek olykor indokolatlanul erős, asztali gépnek olykor gyenge (a videokártya miatt) Hivatalos honlap: Dell Vásárlás: Irány a webáruház!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Nyarlako
2014.02.11. 09:09
Szánalmas gagyi, és ha egybegep kell ennyi pénzért már iMac is kapható, ami fényévekkel veri dizájnban és minöségben is. Toronypécét-notebookot ugyancsak high-end kategóriában kaphat az ember ezen az áron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. madcaptain
2014.02.11. 09:22
A Killer halokartya kene belole, mert a Dell notimban levo Intel-es egy megbizhatatlan szarkupac. 2 ev alatt nem voltak kepesek egy hasznalhato n-es wifi drivert kiadni. Ezek szerint mar a Dell is megunta oket es valtott beszallitot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Simba
2014.02.11. 13:39
2 magos i7 meg egy Intel HD4000 cserébe 450k hát felejtős.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. CyberPunk6...
2014.02.11. 15:38
Ma már minden okos, a tv, a telefon, a mosópor. Most itt az új okospajzs!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Phantomstr...
2014.02.11. 22:50
Egy ilyen gép egyszerűen tökéletes lan partykra... 8-10 éve, amikor még voltak... egy normális videokártyával... nagyjából feleennyiért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Flegeton
2014.02.12. 07:42
ez az intel vga ekkora nagy király, hogy i7 és 8GB memó...
most gamer gép vagy munkára,.... elrontották a méreteket és lett egy nehéz tabletjük, de kreatívan megasztalizták + "A hordozható egybegép" - laptop és tábla gépeket nem pont erre találták ki. Na meg ugye minden gép hordozható csak erő kérdése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ejcy
2014.02.12. 21:52
lehet kapni külön ilyen csinos vékony billentyűzetet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Alvin_ti42... ejcy
2014.02.12. 22:29
Igen, lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. legyes
2014.02.14. 13:12
A Dell szerintem mindig jó volt ezekben a dokkolós megoldásokban, szívesen látnék a táblagépeken a microUSB mellett valami szabványos - érintkezős - töltési lehetőséget és hasonló állványt hozzá, akár 10" táblához is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pacskoleve...
2014.02.15. 01:45
100-ért vinném
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Sermi
2014.02.17. 17:39
Elég húzós ára van. Azt hittem enyniért lesz benne valami kicsit komolyabb VGA még.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nancsi
2014.02.28. 12:04
Cégnél lett 1 ilyen (is) beszerezve a nagy hardverberuházás közben, konkrétan senkinek se kell - csak porosodik az iroda hátsó sarkában. Vajh miért?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim nancs...
2014.02.28. 12:14
Megdobhatnátok vele ... esküszöm nem dobom vissza!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nancsi Asagr...
2014.02.28. 13:03
Akkor se, ha ezen kéne dolgoznod egész nap, és más géped nem lehetne? Én inkább egy Latitude E7440-et választottam :-) Abban is i7 van, csak 4600U, meg 256G SSD, meg esténként/hétvégén hazavihetem, és tud rajta játszani a gyerek meg az asszzony :-D
Egyébként ez utolsó motivált igazán - munkára, ha a hordozás nem szempont simán jobb ezeknél a gépösszerakóban monitorral 150-ért összerakott asztali A10-es. Szóval ha munkaeszközként nézed, ez a csoda 150eFt-t ér, hordozhatónak nem hordozható - ezért is nem lett gazdája. Jó lesz tartalék gépnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!