iPon Cikkek

Dell XPS L501X: Pénztárcára szabott játékszer

Dátum | 2011. 01. 12.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Bő egy évvel ezelőtt járt utoljára nálunk a Dell játékosoknak szánt notebookja, az XPS M1640 (későbbi nevén XPS 16). Azóta sok víz lefolyt már a Dunán, a termék megkapta a legújabb Intel processzorokat is a korábbi Core 2 Duo-k leváltására, de érdemben nem változott se az ára, se a külseje. Tőlünk nyugatabbra már bőven az ünnepek előtt a boltok polcaira kerültek a megújult család új tagjai, hozzánk viszont csak Karácsony környékén futottak be az első darabok, így a tesztet kénytelenek voltunk elcsúsztatni, de ami késik, az nem múlik – tartja a mondás.


Természetesen mi is követjük a külföldi sajtót, és az első képek, illetve beszámolók alapján elég nehezen véltük felfedezni a tipikus XPS stílusjegyeket. Túlságosan Inspiron és Adamo keveréknek tűnt az új széria és álláspontunkat a kézzel fogható teszttermék megérkezése után se változtattuk meg. Elképzelhető ugyanakkor, hogy a komoly belső változásokra másképp nem lehetett volna felhívni a figyelmet, csak egy drasztikus modellfrissítéssel, ki tudja. Az viszont biztos, hogy nekünk az előd jobban tetszett, de hiba lett volna részünkről már a startnál túl nagy jelentőséget tulajdonítani a külső jegyeknek.


A táblázatot végignézve és összehasonlítva az előd modellel egyértelműen megállapítható, hogy az új XPS egyáltalán nem lett olcsóbb, viszont létezik belőle abszolút megfizethető változat – más kérdés, hogy azért a pénzért ki fogja beérni egy belépő szintű grafikus kártyával. A 332 ezer forint sok pénz, de a játékos kedvű felhasználók számára ez inkább számít egy megszokott árcédulának, és a félretett Mátyás király gyűjteményünkért kifejezetten jó felszereltséget kapunk. Itt van rögtön az egyik legerősebb mobil négymagos processzor a közel 3 GHz-es órajelre is képes Intel® Core™  i7-740QM személyében, aztán ott van a nemrég megjelent (és hamarosan nyugdíjba vonuló) középkategóriás GeForce GT 435M, amely még nem járt nálunk, így kifejezetten vártuk, hogy megizzaszthassuk már. A 4 GB memória mellett szó nélkül elmehetnénk, ha a Dell munkatársai nem lettek volna annyira figyelmesek és jó fejek, hogy ezt a mennyiséget egyetlen modullal biztosítsák a tisztelt felhasználónak. Igen, jól hallotta mindenki, a gépben egy darab 4 GB-os RAM foglal helyet, így a vételár kifizetése után fillérekből meglehet a ma még feleslegesnek tűnő 8 GB-unk.

A hatcsatornás hangkártya mellett kapunk egy mezei fél terás kapacitással bíró, de vélhetően gyors merevlemezt, eSATA-t és USB3.0-t egyaránt, akárcsak 3.0-s verziószámú Bluetooth-t, hatalmas akkumulátort, illetve három éves garanciát. Kár, hogy az operációs rendszer már nem fért bele az árba, így csak simán elfogadható a végösszeg, mintsem kiemelkedő (persze nagy kérdés, mihez viszonyítjuk). Távirányítót ezúttal sem kaptunk, hiszen az a TV tunerrel felvértezett változatok kiváltsága. Szintén nem jár az aktív-záras szemüveg, ugyanis azt meg a 3D-s verzió csomagjában kell keresnünk, merthogy olyan is van. Aki Windows 7 telepítésére adja a fejét, annak tudnia kell, hogy se a vezetékes, se a vezeték nélküli hálózati kártyát nem ismeri fel a rendszer, így mielőtt internetre tudnánk kapcsolódni meghajtó programok után kutatva, előbb be kell szereznünk mindkettőhöz a szükséges drivereket. A kijelző tekintetében búcsút kell intenünk az elődnél remekül szolgálatot teljesítő 1600x900-as panelnek, a választék két szereplőre korlátozódott. Az egyik a megszokott 1366x768-as kijelző (amelynek játékoknál van elsősorban előnye a kevés pixelszám miatt), a másik a tesztpéldányban is helyet kapott 1920x1080-as (leánykori nevén Full HD) LCD. Mindkét kijelző LED-es háttérvilágítást kapott természetesen.


Az új XPS mellé semmivel nem kapunk több kelléket, mint a régihez, aminek újfent nem örültünk. Élénken él bennünk az emlék, amikor az M1330-at előhalásztuk a feltűnően nagy dobozból és csak úgy potyogott ki minden, a hordtáskától kezdve egészen az egérig. Nos, az L501X-hez még driver CD se jár, ahogy arra már utaltunk egy bekezdéssel korábban. A használhatatlan FreeDOS-t ellenben vissza tudjuk állítani egy korongról – ki érti ezt? A tápegység 130W-os és viszonylag gyorsan (bő két óra normál használat melett) képes feltölteni a gigászi 90 Wh-s akkumulátort.

Az előző XPS után szkeptikusak voltunk a hűtési rendszert illetően, ugyanis a jóval kevesebb hőt termelő Intel® Core™ Core 2 Duo T6600-zal is csak kisebb-nagyobb zaj mellett tudott megbirkózni a szerkezet alig egy évvel ezelőtt. Nos, az L501X ezen a téren nemhogy nem fejlődött, de egyenesen romlott. Igaz ugyan, hogy a Intel® Core™  i7-740QM az egyik legerősebb mobil CPU a piacon, de a maximális terhelés hatására elért 88 fokos eredmény egy ilyen géptől felér egy kisebb csalódással. Főleg akkor, ha kinyitjuk a fülünket és érzékeljük azt a normálisnál valamivel magasabb zajszintet, amit a gép ilyenkor produkál. Nem gondoltuk volna, hogy a videokártya izzasztásánál még ennél is cifrább eredményeket sikerül kicsikarnunk a Dell játékos masinájából. A Furmark alatt elért 96 fokos rekordközeli érték már inkább az égő, mintsem a ciki kategóriába sorolható, még szerencse, hogy a játékok nagy része se a négy magot, se a videokártyát nem használja folyamatosan 100%-on, tehát ezek worst case értékek. Az XPS becsületére legyen mondva, hogy a burkolat viszont minden körülmény között langyos közeli maradt, nem volt olyan felület, amelyet megérintve el kellett volna kapnunk a kezünket se felül, se alul. Internetezés alatt egyébként viszonylag csendes a gép, főleg, ha akkumulátorról üzemeltetjük.


A Windows pontszámok természetesen nagyon magasak, a leggyorsabb mobil merevlemez se képes áttörni a 6 pontos álomhatárt, érdemes viszont megjegyezni, hogy a Intel® Core™ i7-es processzor milyen brutális memória sávszélességre képes még egyetlen modullal is.


A négy fizikai és nyolc virtuális végrehajtó egység semmilyen fennakadást nem képes produkálni a legmegerőltetőbb feladat esetén sem, ha pedig nem használjuk ki mind a négy magját, akkor 2.93 GHz-es órajelre is képes felküzdeni az éppen munkát végző magokat a Turbo Boost technológia segítségével. Fogyasztási mutatója 45W, így bár energia menedzsmentje nem rossz, ha meghajtjuk, bizony gyorsan elkezdi csökkenteni az akkumulátoros üzemidőt. Az NVIDIA GeForce GT 435M-je végre valahára DirectX11-es támogatással is rendelkezik, valamint a fejlett gyártástechnológiának köszönhetően fogyasztási mutatója is elfogadhatóra sikerült – más kérdés, hogy ettől még termeli a hőt, hiszen üresjáratban is közel 50 fokon dolgozott. Amennyiben Intel® Core™ i3 vagy i5 processzorral rendeljük a gépet, úgy kihasználhatjuk az NVIDIA Optimus technológiáját is, hiszen ezekbe a központi egységekben már megtaláljuk az Intel integrált videokártyáját is, így a GeForce-szal kombinálva mindig az éppen adott feladathoz jobban passzoló VGA-t fogja aktivizálni a rendszer. A tesztgépben azért nem volt elérhető ez a funkció, mert a négymagos mobil Intel® Core™ i7 processzorok még 45 nm-es gyártástechnológiával készülnek és nem tartalmazzák az Arrandale (i3/i5/i7-6xx) családnál debütált integrált videokártyát.






















Az 500 GB-os merevlemez a Seagate-től érkezett és az átlagnál zajosabb hűtés mellett is olykor hallhattuk a hangját, igaz zavarónak egyáltalán nem mondanánk, a kellemesebb háttérzajok közé tartozik. Sebessége a percenkénti 7200-as fordulatnak köszönhetően remek volt, bár a Samsung 640 GB-os HDD-jét nem sikerült megvernie.

Kifejezetten jól szól a JBL nevével fémjelzett hangrendszer
Nem szoktunk érdemben foglalkozni a hangszórók minőségével, mivel nagyon hasonló (ha lehet ezt mondani) minőséget képviselnek. Most azonban kivételt teszünk, ugyanis a JBL által készített, mélynyomóval ellátott 2.1-es rendszer remekül szólt, ráadásul szinte minden tartományban. Leszakítani nem fogja egyik belső szervünket se, de végre hallottunk kellemesnek mondható mélyhangokat, a közép tartomány is rendben volt, valamint a magas hangok se voltak túlzottan élesek.







































A Dell viszont itt nem állt meg, ugyanis szoftveres tuningot is mellékelt a rendszer mellé, ezt hivatott jelezni a billentyűzet jobb felső sarka felett megbújó Wave MaxxAudio jelölés. Csodát nem kell várnunk, a szokásos mesterséges effektek fogadnak minket nagyrészt, ám ezúttal tényleg van értelme használni őket, mert a mérnökök jól eltalálták az opciók legtöbbjét. Minket a zenehallgatáshoz beállított profil győzött meg leginkább. A grafikus EQ legmélyebb tartománya 31 Hz, melyet végre van értelme állítgatni, igaz a miniatűr mélynyomó inkább az eggyel feljebb található 62 Hz-től jön lázba. Egy szó, mint száz, az új XPS hangrendszere (amely minden modellnél széria felszereltség!) nagyon jól sikerült, hosszú idő után az egyik legjobb megoldás, amelyet ebben a kategóriában láttunk és hallottunk.

Alumíniumból készült a fedőlap......és az alsó burkolat isTovábbra is gombnyomással állapítható meg az akkumulátor töltöttségi szintje
A bevezetőben már megszellőztettük, hogy számunkra csalódást okozott az XPS L501X külseje, amely nem jelenti azt, hogy a gép csúnya lenne. Ha elfelejtjük, hogy melyik szériához tartozik, akkor rögtön szembe tűnnek a furcsa, modern vonalai és szimpatikus lesz a szálcsiszolt alumínium fedőlap is (amely a közepénél továbbra is sérülékeny és gyenge). Az Adamo-nál már látott és ott is furcsállt kilógó hátsó rész legfeljebb hordozásnál nyújthat valamiféle pluszt, egyébként sok értelmét nem látjuk. Szintén rejtély, miért ott kapott helyett a merevlemez aktivitását jelző LED, oldalt jobb helye lett volna, ha már mindenképpen el akarták tenni a szemünk elől. A zsanér szerintünk fémből készült, bár erre megerősítést nem találtunk a gyártó honlapján. Az biztos, hogy nagyon erős és holtjátéka szinte egyáltalán nincs, tartós konstrukciónak ígérkezik, ami jó hír egy nem üzleti modellnél. Sajnos a bőr borításról ezúttal is le kell mondanunk, még a külföldi Dell webshopokban sincs a választható burkolatok között – ellenben több mint 100 vagány mintát biggyeszthetünk gyárilag a gépre, valamit valamiért. A készülék alja kivételesen szépnek mondható, nem a megszokott fekete látvány fogad minket. Az alumínium hátlap lecsavarozása után a memória modul(ok)hoz és a merevlemezhez férünk hozzá elsősorban.

Letisztult, minimalista klaviatúra - igény szerint világítással is
Kinyitva már sokkal ismerősebb képet fest az L501X belseje, visszaköszön az előző szériából megismert, ám némileg átalakított billentyűzet, melynél a gombok szélének nem hagytak akkora keretet, mint az M1640-nél. Ettől függetlenül a klaviatúra stabilitása abszolút elfogadható, de semmiképpen nem tartozik a legjobbak közé. A gombok háttérvilágítása ezúttal is opcionális tulajdonság, a mi tesztpéldányunkban nem volt benne – erről árulkodik a teljesen üres F6 gomb, ahol a világítást ki és be lehetne kapcsolni. Numerikus részt ezúttal sem kapunk sem fizikai formában, sem billentyűkombinációkkal. Ezek után érthető, hogy NumLock sincs, melynek köszönhetően megtartható volt a szellős, de jól használható kiosztás. A két szélen megbújó hangszóróra és főleg a felettük található rácsra bizony oda kell figyelni, ugyanis rendkívül könnyen koszolódnak, a kis résekből kiszedni a port pedig embert próbáló feladat. A minőségérzettel egyébként egy pillanatra sem volt problémánk a teszt egésze alatt, a klaviatúra körüli rész végig alumíniumból készült, ezt első tapintásra érezni fogjuk. Akik nem sűrűn használják a funkció gombokat, azok örülni fognak annak, hogy a BIOS-ból megmondhatjuk a rendszernek, hogy az F1-F12 gombok elsődleges vagy másodlagos funkcióit szeretnék alapértelmezés szerint használni – utóbbi esetén nem szükséges nyomva tartanunk az Fn billentyűt, ennyi az előnye az egésznek.

Óriási és többnyire jól használható a multitouch tapipad
A touchpad akárhonnan is nézzük, óriási méretekkel büszkélkedhet. Talán a MacBook Airnél láttunk utoljára ekkora érintés érzékeny zónát, ráadásul a gombok is halkan, könnyen és pontosan működnek. A felület érzékenysége lehetne egy fokkal jobb, de a mindennapos navigálásnál ennek nem fogjuk érezni a hatását. A többujjas funkciókat természetesen támogatja a görgetéstől a sarkokra beállítható zónákig bezárólag.

USB 3.016x DVD-író, dupla hangkimenet/bemenet, eSATA/USBtöltő csatlakozó, USB 3.0, Kensington zárMini DisplayPort, HDMI, LAN
Csatlakozóból viszonylag keveset találunk, ezek azonban jól el lettek osztva, így nem rontják a dizájnt, a kék színű USB 3.0 csatlakozóknak pedig kifejezetten örültünk. A jobb oldalon található eSATA csatlakozó USB-ként is funkcionál, ráadásul áramot is képes biztosítani a rá aggatott eszközöknek még a gép kikapcsolt állapotában is. Furcsa volt szembesülni azzal a ténnyel, hogy az XPS L501X-en nincs analóg video kimenet, helyette két digitális kapott helyet. Az egyik az immáron 1.4-es szabványnak is megfelelő HDMI aljzat, a másik pedig az elsősorban az Apple Cinema Display-eihez használható mini DisplayPort. A kártyaolvasót elöl találjuk, az álkártyát ezúttal nem tudjuk csak úgy kiszedni a foglalatból, előtte mindenképpen be kell nyomnunk azt, így elkerülhetjük, hogy véletlenül elhagyjuk egy óvatlan pakolás közben. A fedő és hátlapot semmilyen mechanikus vagy mágneses zár nem tartja egyben szállításnál, viszont az erős zsanérnak köszönhetően az összecsukáskor tapasztalható holtjáték egészen minimális – remélhetőleg ilyen lesz egy év múlva is. A DVD tálca bár oldalról szép, valójában túl magas és becsukásnál az embernek van egy kis hiányérzete a művelet folyamatosságát illetően – a legvégén egy pillanatra megakad a tálca.

Az 1080p felbontással büszkélkedhető kijelzőről szinte csak jót tudunk mondani, hiszen fényerő tartománya kellően tág (bár este a minimális érték néha határeset volt, lehetett volna még egy picit kevesebb), kontrasztja fantasztikus és a háttérvilágítása is jó. A látószögekkel kivételesen nem volt problémánk, oldalról nézve bőven átlagon felül teljesít az L501X, de alulról és felülről nézve se fognak csalódni a leendő vevők az egyszer biztos. A színek alapértelmezés szerint picit túlszaturáltak, így távolról „színesnek” tűnik a panel által produkált kép, hosszabb távon viszont inkább csak a szemet fogja fárasztani. Nekünk az NVIDIA Control Panelben lévő Digital Vibrance 50-ről 42%-ra való csökkentése sokkal szebb és természetesebb színvilágot eredményezett, mint a kiindulási állapot. A betűk olvashatóságáról ellenben nem érdemes sokat beszélni. Bár nekünk még nagyon jó állapotban van a szemünk, rövidtávon is zavaró volt a hihetetlenül alacsony pixel méret, így, aki teheti, az inkább használjon nagyobb dpi-t, mert tönkre fogja tenni a szemét, ebben szinte biztosak vagyunk. Játékok esetében, amikor a videokártya nem birkózik meg semmilyen részletesség mellett a natív felbontással (1920x1080), akkor bátran átválthatunk 1280x720-ra, ugyanis az XPS az átlagnál jobb felskálázási minőséggel rendelkezik, így kevésbé homályos képet kapunk, mint szoktunk más kijelzők esetében. A panel felett lévő mezei webkamera 2 Mpixeles és nappali fényviszonyok között meglepően jó képet biztosít, este is inkább csak zajosodik, de az „éleslátását” akkor sem veszti el.

A tesztek közül főleg a videokártyára voltunk kíváncsiak, de természetesen a bivaly erős processzor mellett se mehettünk el szó nélkül.


Az egyik belépő szintű Intel® Core™ i5-tel összehasonlítva jól látható a helyzeti előny, de megfigyelhető, hogy nem mindenhol használható ki a többmagos felépítés. Játékok szempontjából – ahogy már említettük – nem sok értelme van egy ilyen processzornak, hiszen elég nehéz mellé olyan videokártyát tenni, amelyet megfelelően ki tudna hajtani. A GeForce GT 435M se ilyen, mindjárt látni fogjuk.


A furcsa 3DMark eredményeket leszámítva elmondható, hogy elődjénél (GeForce GT 335M) alig lett gyorsabb az NVIDIA legújabb üdvöskéje, ellenben DX11 támogatással és valamivel jobb energia menedzsmenttel büszkélkedhet. Igyekeztünk pár DirectX11-es címet is kipróbálni különböző beállítások mellett és jó volt látni, hogy a mai játékok közül is van, amit képes megmozdítani egy ilyen kártya full HD felbontásban. Notebookoknál először próbálhattuk ki a Futuremark legújabb 3DMarkját, amely valóban gyönyörűen sikerült, viszont a tesztgépen egy összefüggő diavetítésre volt csak képes még alapbeállítás mellett is.

Az akkumulátoros üzemidőtől nem nagyon tudtuk, mit várjunk, hiszen a kilenc cellás telep kapacitása óriási, ugyanakkor mind a processzor, mind a videokártya képes beleharapni az akksiba, ha munkára fogjuk őket. A minimális, árnyékos körülmények között normálisnak is tekinthető fényerő mellett futtatott dokumentum olvasós teszt kereken 5 órás eredménye mindenképpen jó eredmény a hardver ismeretében, de a bőven több, mint két órás, maximális fényerő mellett produkált full HD mozizás is figyelemre méltó. Maximális terhelésnél persze nem vártunk csodát, az 52 perc így se nevezhető kevésnek, a Dell gyakorlatilag úgy igazította az akkumulátor kapacitását, hogy az átlagnál jóval erősebb hardver tudja mindazt, amelyet egy belépő középkategóriás notebook a tipikus hat cellással.

Bár a teszt végére felemás érzések kavarogtak bennünk a Dell legújabb, játékosoknak szánt notebookjával kapcsolatban, el kell fogadnunk, hogy a világ bizony olykor nem a mi ízlésvilágunknak megfelelően változik. Az XPS széria alap koncepciójától egyre messzebb kerülő dizájn sokak tetszését elnyeri majd, a sebességgel, a kijelzővel és alapjában véve magával az ergonómiával nem lehet gond. Naprakész és a jövőben gazdagon használható eszközöket is találunk bőséggel, elég csak a harmadik generációs USB-re vagy Bluetooth-ra gondolnunk, de a jövőben esedékes memória bővítés kérdését is előre megoldotta nekünk a gyártó. A terhelés alatt kicsit zajongó és elégtelen hűtőrendszerért nagy kár, viszont a remek hangrendszer valamelyest kárpótolt minket ezért. Ha az árban benne lenne az operációs rendszer is, akkor mindkét plecsninket megkapná az L501X, így viszont „csak” az Ajánlott vétel jár neki. A tesztben bemutatott változaton felül az alig több mint 200 ezer forintba kerülő Intel® Core™ i3 + GeForce GT 420M kombinációval rendelkezőt érdemes még szemügyre venni, alighanem ez lesz a legnépszerűbb verzió az egész családból (a GT 420M ~25%-kal lassabb a GT 435M-nél).



Dell XPS L501X
A tesztben szereplő Dell XPS L501X típusú notebookot az Asbis Magyarország Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!


Pro:
+ remek kijelző
+ jó billentyűzet és touchpad
+ remek hangrendszer
+ minőségi anyaghasználat
+ gyors hardverek
+ USB 3.0, Bluetooth 3.0
+ egy darab 4 GB-os memória modul
+ NVIDIA Optimus technológia (bizonyos modelleknél)
+ jó akkumulátoros üzemidő
+ 3 év garancia

Kontra:
- zajos és bizonyos esetben elégtelen hűtőrendszer
- a billentyűzet háttérvilágítás csak opcionális
- szegényes kijelző választék (vagy túl kicsi, vagy túl nagy felbontás)

Hivatalos oldal: Dell
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. lajthabala...
2011.01.12. 12:01
A tesztekből végülis az derül ki, hogy Stalker-t Medium beállításokkal még éppen lehet játszani 1280x720-as felbontásban, minden más - a vizsgált beállításokkal - akadozik (30FPS és alatta).

Nem értem ezek után a Full HD kijelzőt (mellékesen 15.6-ban nem egy kényelmes felbontás, tudom, nekem is Dell LED Full HD céges laptopom van). A kép akkor szép, ha natív felbontásban kapja a monitor, és ezen a gépen senki nem fog natív felbontásban játszani. Tettek volna rá egy 1600x900 vagy 1366x768-as panelt, vagy egy videokártyát, ami nem csak Low beállítások mellett tud minden pixelre 60 különböző értéket adni másodpercenként.

Az i7 processzor meg gondolom tényleg viccnek kerülhetett a gépbe. Még szerencse, hogy Magyarországon nem működik a Dell konfigurátor, úgyhogy csak azokat a készre szerelt gépeket lehet megvenni, amiket a beszállító szakértelemmel eladhatónak ítélt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Sermi
2011.01.12. 12:18
Amikor megláttam az első gépet akkor még 2* megnéztem hogy ez tényleg egy XPS-e...
Azt hittem egy Inspiron. Szerintem ronda, az előd sokkal szebb volt.
AMúgy nem lenne rossz gép bár ezt a processzort már túlzásnak érzem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. KILLERFox
2011.01.12. 13:02
ez brutális
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. goblin
2011.01.12. 15:44
"Pénztárcára szabott játékszer"
Jó nagy pénztárcára van szabva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. iteq47
2011.01.12. 19:26
hááát. játék szempontjából télleg hülyeség az a fullhd kijelző.
de azt azért tegyük hozzá, h lehet azon még sokminden mást is csinálni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. rizso
2011.01.12. 20:48
Ausztriában lehet konfigurálni a gépet, és akinek nem kell FHD, az megveheti 1366*768-as felbontású megjelenítővel is, és úgy 200€-t spórol a FHD kijelzővel szerelt változathoz képest
Amúgy tényleg kár, hogy az Inspiron és ez az XPS szinte egyformák...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. MassKilla
2011.01.12. 23:29
ez nem pénztárcára, hanem bankkártyára, hitelre, meg értékpapírokra szabott játékszer
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. leonsilver...
2011.01.13. 09:38
Jaja. +lepődtem a cikk címén, de a 300k+felteet áron már nem. Elsőre vmi 120-140k-s cserélhető VGA-s megoldásra gondoltam. 330k vicc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. insanity22...
2011.01.13. 09:45
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Alvin_ti42...
2011.01.13. 11:56
A pénztárcára szabott azt jelenti, hogy most már nem csak az engedhet magának egy XPS-t, aki mélyen a zsebébe nyúl, erre utal az értékelésnél elhangzott mondat (mely szerint a 206 ezer forintos változat ár/érték arányban még talán jobb is a tesztelt darabnál).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. lajthabala...
2011.01.13. 14:14
Nem véletlen, hogy a DELL honlapján az XPS már rég nem a Gaming hanem a Performance kategória, nyumják lefele, hogy legyen helye az Alienware-nek.
Amikor először vettem Dell-t, még egészen jó volt az Inspiron, és az XPS volt a csúcs.
Aztán jött a gyengébb Inspiron, a Studio és az XPS. Aztán jött a nagyon gyenge Inspiron, a gyenge Studio, az XPS Studio és az csúcsra az Alienware.
Most meg van gyenge Inspiron, gyenge XPS és a csúcson az Alienware. 5 éves Inspironom jobban tartja magát, mint az alig fél éves Studio-m, ami közben egy hónapot pihent szervízben.
Vagy Latitude-öt kell venni, vagy Alienware-t, de a többi Dell már nem Dell...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. zlatzky
2011.01.14. 02:41
Emlekszem, nehany honapja, mikor vettem az i7-es laptopom, gondolkodtam egy Dell Inspiron (15R, ha jol emlekszem) modellben is, amely 500 euroval volt olcsobb, mint az Acer, amit megvettem. Megneztem a felhasznaloi ertekeleseket, es az elso otbol 4(!) azt irta, hogy elkepeszoen rosszak, ebbol 3 egyenesen azt, hogy hasznalhatatlanok, volt aki kicsomagolas utan mar be sem tudta kapcsolni, de egyikuknek sem mukodott ket hetnel tovabb... Sajnaltam, mert meglehetosen jo ar-ertek aranyu keszulek volt (illetve annak tunt...), de a teszteredmenyek ellenere sem vasarolnek Dell-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Sermi lajth...
2011.01.14. 08:26
Én már a Latitude-ökről se hallottam sok jót mióta a lengyeleknél rakják össze. Kár, mert az a széria tetszett a Dellből sőt 1,5 éve erősen gondolkodtam egy Latitude E6400 beszerzésén (HP 6930p és Lenovo T400 mellett volt versenyben) de az olvasottak eltántorítottak a Delltől.
Viszont egy kolléganőm nemrég vett Inspiront. Egyszerűbb konzumer gépnek elmegy és a 3 év garancia dícséretes. Ennek ellnére nálam már egyik Dell sem játszana alighanem ha új gépet vennék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Alvin_ti42...
2011.01.14. 11:48
Sermi: az E6400 pedig még jó gép volt (ellentétben az utódjával, amely még nem járt nálam/nálunk, viszont olvastam róla eleget), én jelenleg is egy olyat használok otthon megelégedéssel. Igaz, nem nagyon hurcolászom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Sermi Alvin...
2011.01.14. 12:22
Akkor neked jó
Viszont sok helyen olvastam hogy rendkívül gyatrán összerakottak meg pattogzik le a festés, stb. És ezt a lengyeleknél gyártottakról. Mondjuk személyes tapasztalatom nincs de nekem anno elég volt hogy letegyek róla. Igazából nem bántam meg mert a T400-amat a mai napig megelégedéssel használom (persze ez se hibátlan gép de olyan nem is létezik).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. insanity22...
2011.01.14. 12:43
Ahhoz képest mindig mindenki leszól miatta engem, ha a matt kijelző és a 16:10-es képarány mellett kardoskodom. Arról már ne is beszéljek, hogy az üzleti gépek ajánlásáért mit szoktam kapni, mert csúnyák, gyengék, stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Sermi
2011.01.14. 13:11
Insanity: én is így vagyok vele. Utálom a fényes kijelzőt és szeretem a business gépeket. De teljesen más a két célcsoport. Igazából mindkettőt meg leeht érteni.
16:9-es arányt se értem de ebben legalább a "gémereknek" lehet öröm hogy a kevesebb képpont miatt jobban futnak a játékok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Alvin_ti42... Sermi
2011.01.14. 14:02
Sermi: A kopás az igaz, ha igénytelenül használják, akkor a bal és jobb oldali hangszóró feletti részről hajlamos teljesen eltűnni a fekete festék és az ezüst alumínium alatta roppant undorító. Ezen kívül a zsanér hajlamos eltörni a webkamerával rendelkező modellek esetén (bal alul). Erről a két problémáról tudok én is. Nekem webkamera nélküli modellem van és fél év alatt egyelőre nem jött le egy gramm festék se.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. reednow
2011.01.17. 12:17
Sziasztok!

A világért sem szeretném megsérteni az efféle hordozható gépek kedvelőit, de bruttó 332 ezer forintot, itt iPon-on, jelenlegi árak alapján, hasra ütéssel a következőképp is el lehet költeni:

Alaplap ASROCK H55DE3 21.351 Ft
Processzor INTEL Core i3-550 3.20Ghz 1156 BOX 30.224 Ft
Memória KINGSTON HyperX 4096Mb DDR3 1600Mhz CL9 Blu XMP KIT 12.475 Ft
Videókártya SAPPHIRE HD6850 1GB GDDR5 HDMI PCIE TOXIC 52.788 Ft
Merevlemez SEAGATE 500GB 7200rpm 16MB SATA2 10.250 Ft
Optikai egység LG GH22NS50 Fekete OEM 4.509 Ft
Ház AEROCOOL S9 Pro Fekete 17.625 Ft
Táp CORSAIR TX650W 22.437 Ft
Monitor ACER V193HQLB 29.313 Ft

Összesen: 200.972 Ft


Ezután rákeresek a notebook-ra, és hozzáadok, találomra, egy árba még beleférő terméket. Én ezt találtam: ASUS K52DE-EX007D , ennek ára 127.373Ft.

Ezeket összeadva, bruttó 328.343 Ft az összeg, amit költöttünk. A maradék szűk 4000 forint bőven elég, hogy vásárlásunkat megünnepelvén, beüljünk párunkkal a moziba, majd otthon összehozzunk egy babgulyást, füstölt csülökkel. Kell ennél jobb?

De röviden: szerintem teljesen felesleges ilyen "pénztárcakímélő" (lol) cuccosra költeni egy ilyen magas összeget. Nem hiszem el, hogy nem éri meg jobban kétfélére költeni a pénzt, főleg, hogy cca. 2 év garanciánk is van rá.

Na, most eleget okoskodtam!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. lajcsi1975
2011.01.17. 14:07
Reednow

Meglehet érteni a te álláspontodat is de a dell-t álltalánosan nem azok veszik akik ugymond ennyire megnézik hogy mit kapnak a pénzükért. Mert valóban a dell cuccok (is) drágábbak mint amennyit érnek , de van egy réteg akiknek tök mindegy mennyibe kerül vagy ha nem is mindegy , nem csapja földhöz a karcosabb vételár kifizetése , szal ezek a kütyük nekik vannak.

De ez az élet minden területén megfigyelhető , másféle tartós fogyasztási cikkek és a nem tartósaknál is mint pld. autó , lakás , tv , ásványvíz , élelmiszer , stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. reednow
2011.01.17. 14:15
Így igaz. A vagyon mérete a gondolkodásmódot befolyásolja, csak sajna, jóval nagyobb arányban pénzszóró az ember, ha gazdag, mintsem takarékos és megfontolt. Bár fene tudja. Még nem voltam gazdag gyerek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kevifilu
2011.01.17. 19:25
Ugye ezt ti sem gondoljátok komolyan?
A tesztelt konfigurációt egy ép elméjű játékos sem venné meg, hiszen full hd-n ez a hardver se ér sokat. DE ez nem is játékra való... Arra vegyen mindenki asztali gépet. Ez a gép arra jó, ha valaki már dolgozik és esetleg tervezésre, fejelsztésre, grafikai, vagy stúdió munkára szeretné használni, és nem csak az irodájában dolgozik, hanem esetleg otthon is. Netalántán 2 irodája is van, és ingáznia kell. A hardverre igenis van olyan réteg akinek szüksége van. Persze olyan is lesz aki csak az e-penis növelésre veszi, de az a kevesebb. Akármilyen is volt a régi xps, a modellek átrendeződtek, és ez is igen jó minőségű és anyaghasználatú gép. A kontrában említett hűtési gondok a valós életben nem jönnek elő, a világító billentyűzet, mint kontra egyenesen vicc, és szerintem a kijelző választékot sem illik kontrának írni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. perempe
2011.01.19. 07:15
Mekkora az a subwoofer?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Alvin_ti42...
2011.01.19. 13:53
Nagyjából 4-5 centi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!