iPon Cikkek

Dell XPS L502X: A kötelező frissítés

Dátum | 2011. 10. 19.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Az év elején járt nálunk a Dell akkor aktuálisnak számító XPS L501X névre keresztelt, játékos lelkű felhasználókat megcélzó notebookja, amely nemrég átesett egy kisebb vérfrissítésen. Bár a külcsínt tekintve nem sok változást tapasztaltunk, belül annál többet.


Évekkel ezelőtt az XPS egyet jelentett „A” mobil játékgéppel, de a tavaly megjelent L501X már sokkal közelebb volt egy elegánsabb ruhába csomagolt, erős hardverrel megáldott notebookhoz, amely lélekben kicsit meghalt a korábbi családtagokhoz képest, ugyanis se táskát, se speciális egeret nem kaptunk a gép mellé. Bár tény, hogy valamivel olcsóbb lett (pontosabban a cég lefelé bővítette a kínálatot), továbbra is túl drága maradt, a konkurensek pedig az átlagos kinézetű notebookokkal egyre nagyobb konkurenciává váltak, hiszen a válság óta az árverseny sokkal agresszívabb, mint korábban. Talán éppen ezért voltunk annyira kíváncsiak az L502X-re, hiszen bruttó 200 ezer forint körüli árával még nem olyan drága, hogy az emberek simán elmenjenek mellette, ráadásul feltűnően sok minden belekerült, amellyel ellensúlyozhatja a kategória átlagánál magasabb vételárát.


Elnézve a specifikációt megállapíthatjuk, hogy 30-40 ezerrel kérnek többet a Dellnél az XPS-ért, mint mondjuk az Acer és az Asus a hasonló felszereltséggel rendelkező notebookjaiért. Ezt némileg ellensúlyozza a három év garancia, az USB 3.0 támogatás és a 2 GB video memória, viszont a 320 GB-os merevlemez ma már nagyon alapnak számít (hiába gyors) és a memória árak tudatában a 2 GB is kimeríti a vicc kategóriát (kész szerencse, hogy egy modulként kapjuk). Az opciós listán továbbra is megtalálható a TV tuner kártya (távirányítóval), a 3D-s kijelző az aktív-záras szemüveggel, illetve akinek kevés az 1366x768-as felbontás, az némi jattért választhat magának 1920x1080-asat is – sajnos az arany középútnak számító 1600x900 most is kimaradt. Van viszont egy igazán nagy fegyverténye az XPS-nek, amely a képen nem látszik és vélhetően senki nem is gondolna rá.


Ez pedig nem más, mint a 130W-os tápegység, amellyel a klasszikus hatcellás akkumulátor elképesztően gyorsan tölthető fel – nekünk alig másfél óra kellett hozzá úgy, hogy közben a gép folyamatosan be volt kapcsolva. Amennyiben GeForce GT 525M-mel szerelt változatot veszünk, úgy be kell érnünk a 90W-os töltővel, amellyel vélhetően két óra fölé emelkedik a teljes töltöttségig eltelt idő. A dokumentációtól eltekintve egy helyreállító lemezt és egy meghajtó programokat, illetve alkalmazásokat tartalmazó DVD-t kapunk a készülék mellé. Utóbbiakat továbbra sem kapjuk meg, ha Windows nélküli verziót választunk.

Nagy reményeket fűztünk a hűtőrendszerhez, egészen pontosan ahhoz, hogy a mérnököknek sikerült valamit előhúzni a tarsolyból és az elődnél egy csendesebb és kevésbé meleg noteszgépet összehozni. Tény, hogy megbirkóztak a feladattal, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a GeForce GT 540M nem produkál sokkal több hőt, mint a korábbi GT 435M (hiszen gyakorlatilag ugyanaz a két kártya), a legkisebb Core i3 pedig egyenesen alaszkai éghajlatot biztosít az L501X-ben látott négymagos Core i7-740QM-hez képest. Ezek tudatában a processzor 76, illetve a videokártya 77 fokos maximális hőmérséklete semmiképpen nem tekinthető csodának, főleg úgy, hogy a hűtésükért felelős ventilátor továbbra sem tekinthető halknak, legfeljebb akkor, amikor nem terheljük komolyabban a masinát – ilyenkor 50 fok körüli értékekkel kell számolnunk. Akkumulátorról használva a legújabb XPS-t némileg változik a helyzet, ugyanis normál használat mellett itt már tényleg halknak nevezhető a gép, viszont a maximális zajszint, amit terhelés mellett hallhatunk, alig csökken.Az integrált videokártya nagyjából kétszer gyorsabb, mint az előd modellben, de ebben nincs semmi meglepő, ennyit fejlődtek az Intel processzorok egy év alatt. Ami megdöbbentő, az a dedikált videokártya, amely számozása alapján egy erősebb VGA-t sejtetne, mint az L501X-ben volt GT 435M, de az a szomorú valóság, hogy mint oly’ sok minden, ez is csak egy névváltoztatáson átesett termék az NVIDIA kínálatából. Ha eltekintünk attól a pár MHz-es órajel emeléstől, amit a mérnökök belecsempésztek a GT 540M BIOS-ába, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a korábbi és a jelenlegi video vezérlő teljes egészében megegyezik. Az NVIDIA Optimus technológiájának köszönhetően természetesen most is lehetőségünk van arra, hogy a grafikailag kevésbé intenzív alkalmazásokban az integrált videokártya dolgozzon, míg játékok alatt a dedikált vállalja át ezt a szerepet. Egy játékra tervezett notebookban talán karcsúnak tűnhet a Core i3-mas processzor, amelynek maximális órajele 2,1 GHz, míg a tőlünk nyugatra kapható változatok legalább egy Core i5-2430M-et tartalmaznak, amely akár 3 GHz-es órajelre is képes. Persze ne legyünk ennyire szőrös szívűek, hiszen az elfogadható árcédulához nyilván be kellett vetni trükköket, ráadásul a GT 540M-hez nem is nagyon szükséges erősebb processzor, de tény, hogy a konkurens gyártók ennél jóval olcsóbb gépekbe is képesek beletenni Core i5-ös egységeket.


Természetesen a merevlemez is áldozatául esett a költségcsökkentésnek, így be kell érnünk 320 GB tárhellyel, de a percenkénti fordulatszám legalább eléri a 7200-at, így a HDD kifejezetten gyorsnak mondható kategóriáján belül. Egyetlen problémája talán, hogy olykor hallatja a hangját amolyan duruzsoló háttérzajt produkálva ezzel. A hőmérséklete átlagosnak tekinthető, de készüljünk fel rá, hogy nyáron bőven 50 fok fölé szökik majd.


A hangrendszer semmit nem változott az előd óta, ami jó, hiszen a JBL által tervezett 2.1-es megoldást már januárban is méltattuk.
Éppen ezért engedjék meg nekem, hogy idézzem az akkor elhangzottakat: „Nem szoktunk érdemben foglalkozni a hangszórók minőségével, mivel nagyon hasonló (ha lehet ezt mondani) minőséget képviselnek. Most azonban kivételt teszünk, ugyanis a JBL által készített, mélynyomóval ellátott 2.1-es rendszer remekül szólt, ráadásul szinte minden tartományban. Leszakítani nem fogja egyik belső szervünket se, de végre hallottunk kellemesnek mondható mélyhangokat, a közép tartomány is rendben volt, valamint a magas hangok se voltak túlzottan élesek. A Dell viszont itt nem állt meg, ugyanis szoftveres tuningot is mellékelt a rendszer mellé, ezt hivatott jelezni a billentyűzet jobb felső sarka felett megbújó Wave MaxxAudio jelölés. Csodát nem kell várnunk, a szokásos mesterséges effektek fogadnak minket nagyrészt, ám ezúttal tényleg van értelme használni őket, mert a mérnökök jól eltalálták az opciók legtöbbjét. Minket a zenehallgatáshoz beállított profil győzött meg leginkább. A grafikus EQ legmélyebb tartománya 31 Hz, melyet végre van értelme állítgatni, igaz a miniatűr mélynyomó inkább az eggyel feljebb található 62 Hz-től jön lázba. Egy szó, mint száz, az új XPS hangrendszere (amely minden modellnél széria felszereltség) nagyon jól sikerült, hosszú idő után az egyik legjobb megoldás, amelyet ebben a kategóriában láttunk és hallottunk.”

(az alábbi kép a Dell XPS L501-ről szóló cikkünkből való)
Akik olvasták a januári tesztet, azoknak mostantól nagyon ismerős sorok jönnek, ugyanis az új XPS külseje gyakorlatilag teljes egészében megegyezik az eggyel régebbi változatéval. Annak érdekében, hogy ne csak a számozás különböztesse meg őket egymástól, a cég különböző apróbb változtatásokat eszközölt a terméken. A burkolat továbbra is alumíniumból készült (és cserélhető, a mintáját a Dell weblapján választhatjuk ki), de nem csak ez, hanem a minőségi műanyag is nagybaj hozzájárul ahhoz, hogy a készüléket igazán jó minőségűnek érezzük. A memóriákhoz és a merevlemezhez könnyedén hozzáférhetünk, az akkumulátor töltöttségét pedig ezúttal is gombnyomásra ellenőrizhetjük. A zsanér most is elég erős és hiába készült műanyagból, elhiteti velünk, hogy gond nélkül helytáll majd a garanciaidő végéig. A merevlemez aktivitását jelző LED továbbra is a felső burkolat mögött kapott helyet, ami teljességgel haszontalan, hiszen kinyitott kijelzőnél pont semmit nem látunk belőle. Egy előnye van, nem bántja a szemünket a sötétben.


A billentyűzettel már az előd modellnél sem voltunk maradéktalanul elégedettek, bár igazán komoly baja nem volt. Az L502X-nél viszont sikerült még tovább rontani a klaviatúra minőségén, úgy látszik, az éppen aktuális Inspiron generáció billentyűzetéhez nagyon hasonlót fog ezentúl kapni az éppen futó XPS generáció – már az elődre is ez volt a jellemző. Az alátámasztás viszonylag jó, a problémát inkább a nem túl stabil gombok jelentik, amelyek sokat rontanak a komfortérzeten. Ezúttal is opcionális a billentyűzet-világítás, a tesztelt példányban – tekintettel arra, hogy az egyik legolcsóbb modell volt – természetesen hűlt helyét találtuk. A BIOS-ban továbbra is nyílik lehetőség, hogy beállítsuk, az F1-F12 gombok elsődleges vagy másodlagos funkcióját szeretnénk használni lenyomás esetén.


A touchpad szerencsére maradt ugyanaz, ami volt, aminek azért örültünk, mert már az L501X-nél is szerettük. Nagy és jól kezelhető felületével, halkan és könnyedén járó gombjaival bárki szimpátiáját kihívja. Természetesen a multi-touch műveletek minden fajtáját támogatja, egyedül a többujjas koppintást nem.


A csatlakozók is maradtak ugyanazok és ugyanott, amik és ahol voltak. Kapunk eSATA-t és USB 3.0-t is, valamint a HDMI mellett mini Displayport is rendelkezésünkre áll a kép digitális továbbításához. A kártyaolvasó továbbra is túl mélyen fekszik a gép elején, így nem annyira kényelmes az SD kártyákat ki-bedugdosgatni, főleg köröm nélkül – a lekerekített burkolat se könnyíti meg a dolgunkat. Kikapcsolt állapotban csak az eSATA/USB csatlakozó képes áramot biztosítani a rádugott eszköznek.

A kijelző egy teljesen mezei LED-es panelt rejtett, a szokásos 1366x768-as felbontással, ami sok mindenhez kevés, játékoknál viszont jól jön a kevés pixelszám, hiszen annál kevesebbet kell dolgoznia a videokártyának, hogy élvezhető sebességet kapjunk akár magasabb részletesség esetén is. A fényerő tartomány kellően tágnak bizonyult, a színvilág semleges, a betűk pedig kifejezetten élesek. A látószögek viszont ha nem is csapnivalók, de legfeljebb az átlagot ütik meg. Alulról nézve nagyon hamar sötétedni kezd a kép, de ha a panel fölé hajolunk, akkor se jobb a helyzet, ugyanis olyankor elkezd tejfölösödni, nem kicsit, nagyon.

A tesztek lefuttatása amolyan megszokásnak tekinthető, hiszen mindkét komponens (processzor, videokártya) járt már nálunk, nem egyszer.


Az egyetlen 2 GB-os memória modul miatt az eredmények néhol elmaradtak a várttól, de nagyobb kilengések nincsenek.


Nem úgy, mint a játékteszteknél, ahol néha iszonyú eltéréseket tapasztaltunk a 2x2 GB RAM-mal és Core i5-ös processzorral szerelt Samsung RF511-hez képest. Ahol a processzor erő nem annyira számít, illetve főleg a videokártyára nehezedik teher, ott a különbségek minimalizálódnak. Itt látszik igazán, hogy az XPS legolcsóbb változatával van dolgunk.


Az akkumulátoros üzemidőnél viszont a Dellnek áll a zászló, hiszen maximális terhelés mellett egészen elképesztő értéket produkált. Az átlag három órás üzemidő hozza a kategória átlagát, a hasonló árban lévő Samsung RF511, illetve az Asus N55SF is hasonlóan teljesített.

Egyre inkább úgy érezzük, hogy a Dell egy hajdanán jól csengő névvel azt gondolta, hogy örökre megvásárolja magának a jogot arra, hogy a játékosabb kedvű és a jobb minőséget előtérbe helyező felhasználókat maga mellett tartsa. Már az előző XPS-nél sem alakult ki nálunk az a bizonyos birtoklási vágy és ez kiváltképp igaz a hajszálra ugyanúgy festő utódra, az L502X-re is. Kétségtelen, hogy a részben alumíniumból készült burkolat és a bivaly erős zsanér növeli a minőségérzetet, de az egyik legfontosabb részletet, a billentyűzet kérdését egyre kevésbé sikerül jól megoldani. Márpedig egy ilyen gépnél a klaviatúrának kiemelt fontosságú szerepe van, ezt gondolom, nem kell ecsetelni senkinek. Szomorú a nagy zajszint is, hiszen ha ezektől elvonatkoztatunk, akkor egy jó géppel van dolgunk 3 év garanciával és az átlagnál sokkal jobb hangrendszerrel. Egy bökkenő van, hogy az utóbbit az Asus N55SF is tudja, ráadásul kicsivel több pénzért, mint jelenlegi tesztalanyunk nagyfelbontású matt kijelzőt, erősebb grafikus kártyát és halkabb hűtőrendszert is kapunk. Az XPS mellett lassan tényleg csak a neve szól majd, plusz az a tény, hogy dizájnban és anyaghasználatban tényleg az élen jár továbbra is. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy ennyi elég lesz-e a sikerhez. Mi úgy gondoljuk, hogy a hazai piacon nem biztos.


A Dell XPS L502X-et a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ dizájn és anyaghasználat
+ jó üzemidő
+ 3 év garancia
+ NVIDIA Optimus
+ jó touchpad
+ gazdag felszereltség
+ kellemes hangrendszer
+ a korábbi modellekhez képest megfizethető(bb) ár
+ billentyűzet-világítás (nem minden modellnél)
+ gyorsan feltölthető akkumulátor (130W-os tápegység)

Kontra:
- hangos hűtőrendszer
- csupán átlagos kijelző
- 2 GB RAM
- középszerű billentyűzet

Hivatalos honlap: Dell
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

49. Svidi
2011.10.19. 15:11
A tesztelt koncepcióért elkért pénzösszeg rablásnak tekintendő. 20ezer Ft-tal drágábban kapunk ugyanilyen videokártyával szerelt ASUS gépet 8GB DDR3 rammal és core i7 2630QM-el és több, mint 2x ekkora merevlemezzel - operációs rendszer nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Axekiller
2011.10.19. 15:17
Fényes led....ba..ák meg 200E FT-ért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Alvin_ti42...
2011.10.19. 15:45
Svidi: azért a K53 minőségét nem említeném egy lapon az XPS-ével. Az viszont kétségtelen, hogy ennyi pénzből lehet erősebb gépet venni, illetve hasonló minőségű burkolattal is kínál más gyártó nagyjából azonos teljesítményű gépet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. benczeb90
2011.10.19. 17:25
na hát a burkolat az egyik utolsó szempont szvsz. ennyi erővel ultrabookot is lehet venni intel hd graphics-szel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. hunmyke
2011.10.19. 17:30
benczeb90, gondolom az intel hd graphics is ugyanazokra képes, mint egy GT540-es.

A burkolat notebookoknál nem épp az utolsó szempont, főleg ha sokat cipeled, ergo notebookként használod. Gondolok itt a strapabíróságra, kopásokra, hőelvezetésre és miegymásra...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Svidi
2011.10.19. 18:50
Nem tudom, hogy az előttem felszólaló mire gondolt a "benczeb90, gondolom az intel hd graphics is ugyanazokra képes, mint egy GT540-es." kijelentésével, de tudni illik az intel HD graphics 3000 nagyjából a GT 520M-el áll azonos szinten. GT 540M-ből pedig létezik 1 és 2GB-os verzió is.

Alvin!

Részleteznéd egy picit a minőségi különbségeket konkrétan? Ilyen megközelítésből még sosem néztem a dolgokat, viszont egy éven belül valószínűleg vásárolunk egy notebookot. Ezért főként érdekelnének a különbségek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. perempe
2011.10.19. 19:06
Szerintem pár szót megér a hangzás. (Csak vétel után jöttem rá, hogy pl. a Lenovo 3000 N100 még videobeszélgetésre is alkalmatlan.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. insanity22...
2011.10.19. 19:08
Svidi:

Minőségi különbségek:
-Asusnál hagyományosan sz@r touchpad és billentyűzet, Dellnél hagyományosan kiváló
-Asusok túlnyomó részénél hulladék a zsanér, Dell 150 feletti gépeinél már nem nagyon van probléma
-Asusnak hulladék a szervize, Dellnek talán a legjobb az összes gyártó között
Hirtelen ezek jutottak eszembe. Asust Dellel emlegetni gyalázat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. hunmyke
2011.10.19. 19:38
Svidi, a végén a smile azt hittem érthető lesz, de azért hogy érthető legyek elmondanám, hogy nincsenek egy szinten teljesítmény szempontjából. Egy GT540 vagy hasonló vga azért többet nyújt egy intel-nél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Svidi
2011.10.19. 20:24
insanity228: köszi a választ! De szerinted ez az N55SF sorozatnál is így van?

hunmyke: ugyan arra gondoltunk, csak rosszul fejeztem ki magamat intel hd 3000 = GT 520M < GT 540M
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. fecaa
2011.10.19. 20:59
insanity228:
Nekem meg hirtelen ezek:
"-Asusnál hagyományosan sz@r touchpad és billentyűzet, Dellnél hagyományosan kiváló"-> Nem értem mitől lenne szar,nekem spec. működik, a t.pad programozható,mindent tud,amire szükség lehet. A K50I 2009-ben design díjnyertes volt.


"-Asusok túlnyomó részénél hulladék a zsanér, Dell 150 feletti gépeinél már nem nagyon van probléma"
-> Nekem 1 év után is bőven nyílik,csukódik,semmi gond. Vásárláskor néztem 1 dell-tés átláttam a zsanérok közt,nekem ez gáz.


"-Asusnak hulladék a szervize, Dellnek talán a legjobb az összes gyártó között"
->
1 általam előidézett programok "összeakadásából" eredő program futási hibát észlelve is 1 héten belül elvitték és visszahozták a szervizből nekem házhoz.
Én ezután sem voltam elégedett,mert nekem az alcohol progi zavart be írásnál,és náluk ez nem volt fenn-hdd-t cseréltek-,ezt nem tudtam, csak hosszas vacakolás után jöttem rá.
Erre személyesen visszavittem a szervizbe-megbeszélt időre-,és fél nap alatt a csávó lecserélte az írót 1 márkásabbra, szétpartolta a hdd-t ahogy én akartam,op-rendszert tett fel nekem-mindezt gariban,ingyen.
Akkor most nem értem,ezen a szerviz szolgáltatáson mi kifogásolható,továbbá Bp. jól elérhető részén van a szerviz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. tibszi
2011.10.19. 22:05
Lol, hát ezek vmit nagyon elnéztek. Tavaly karácsony után vettem az Inspironomat 197ért, core i5tel, 3 giga rammal, 500GBvel. Az igaz hogy vidikártya gyengébb mert csak radeon 5470es, de vékonyságra pl fele stb... úgyhogy itt vmi nagy huncutság van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. nightmare1...
2011.10.19. 22:44
tibszi

Nem ugyanaz a megcélzott fogyasztói réteg. A korábban felhozott k53sv noti is nagyon jó gép, értékelem az Asustól, hogy nem csak a fedlapot, hanem a bill körül is alumínium-ötvözetet használtak, de annak se ugyanaz a célközönsége, mint ennek a gépnek.
Nem olcsó, tény, de van, amikor érdemes kicsit többet áldozni. (Azonban a 2 giga ramot kicsit kifogásolom, win7/vista mellett néha kevéske, plusz a fényes kijelző se túlzottan felhasználóbarát)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. levente88
2011.10.20. 07:49
insanity228 beszélsz itt össze vissza ). Volt egyáltalán dell vagy asus laptopod, vagy csak nézegetted a m** marktban és az asus kevésbé tetszett mint a dell? Egy ilyen tudatlanságból eredő, légből kapott beszólás nem szül neked hírnevet itt az iponon . Tessék tájékozódni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. malvoisen
2011.10.20. 08:21
Azért az Asusnál sem minden rózsaszín. U30 JC laptoppal tapasztaltam:

A gépet előrendeltük, így elsők közt kaptuk kézhez az országban (2010 nyár). Sajnos kb. másfél hét után a hőérzékelő-ventillátor környéke teljesen behalt, ezért vagy maxon ment a szellőzés már boot alatt, vagy egyébként sehogy. 2 és fél hét alatt cserélték ki az alkatrészeket. Amikor visszajött, behalt az Optimus, a wifi "hangulattól" függően ment és néha nem kelt fel a gép alvó módból. Vissza a szervízbe: alaplap és wifi hiba. Innen két hónap volt, míg kiderült, hogy nem tudnak alkatrészt szerezni az új modellhez és adtak egy ügyszámot a kereskedőnek, amely alapján választottunk egy másik gépet, pont a Delltől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. levente88
2011.10.20. 08:36
Minden márkánál előfordulnak hibák. Én hasonlóan jártam Dell-el, mégse mondom h rossz márka. De kijelenteni h ez meg ez ***r ennél a márkánál, mintha a prohardver főszerkesztője lenne .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. malvoisen
2011.10.20. 09:49
Egyetértek. Dellel is volt már, hogy 3 hét lett volna egy HDD csere, úgyhogy megcsináltam magam, mert külföldre utaztam (ez amúgy nem az asus helyetti gép volt ).

Az én véleményem, hogy asusból új modellt a legelején nem kell venni pl. ultrabook, a többi meg úgyis egyéni szerencse kérdése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. tibszi
2011.10.20. 10:22
Nightmare13

Vágom én ezt a "célközönség" dolgot, csak egyszerűen nem tudom megérteni...
Most őszintén, tedd a szívedre a kezed és mondd meg: ha Te egy üzletember vagy és ezt a laptopot üzletembereknek szánják, viszont ezért az árért van egy kétszer erősebb gép márkán belül, csak esetleg gyengébb anyagból, akkor Te mégis ezt veszed meg???? Hát lol... mai világban még van olyan aki saját pénze ellensége?
Az igaz hogy az Inspiron-on nincs alumínium, viszont szépen kidolgozott, nem recseg-ropog. Aki tud vigyázni egy laptopra annak baromi mindegy milyen anyagból készült laptopot vesz, aki pedig nem tud vigyázni, az az alu gépet is szét***ja.
Nah mindegy, hát kinek mi, én nem anyaghasználatot helyezem előtérben laptop vételnél.
Számomra ez a gép akkor se ér többet 140-150nél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. LexLex
2011.10.20. 11:40
tibszi

Vágom én ezt a "célközönség" dolgot, csak egyszerűen nem tudom megérteni...
Most őszintén, tedd a szívedre a kezed és mondd meg: ha Te egy üzletember vagy és ezt a laptopot üzletembereknek szánják, viszont ezért az árért van egy kétszer erősebb gép márkán belül, csak esetleg gyengébb anyagból, akkor Te mégis ezt veszed meg????


A helyzet az, hogy ez a Dell XPS nem üzleti gép. Az XPS jelentése: Xtreme Performance System. Ezek multimédiára, játékra és teljesítményre vannak specifikálva. Amely gépek általában minőségben a többi hasonló tudású gépek minősége felett jár. Ezért is vállal rá a Dell 3 év garanciát. Jól összerakott gépek ezek, bátran ki lehet jelenteni, hogy jobbak, mint a hasonló árú, de nagyobb tudású gépek. Persze tisztelet a kivételnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. nightmare1...
2011.10.20. 13:01
tibszi

Úgy van, ahogy LexLex írja, ezek nem üzleti gépek, hanem nagyon masszív felépítésű multimedia gépek.
Sajnos az Inspiron anyaghasználata egy ideje egyre rosszabb, sajnos volt módomban rövid ideig N5010/5110-t használni, és már nem azok egyáltalán, mint a régiek

Tény, hogy belsőleg azok erősebbek, ezzel nem is vitatkoztam, viszont a borítás anyaghasználata miatt azok nem valók igazán hurcolászásra. Így aki asztali gép helyett akarja venni, annak tökéletes, viszont aki kicsit mobilabb szeretne lenni, annak már más tészta sajna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. SittesJoe
2011.10.20. 13:34
Sajnos az iPonos teszt megint hozta a szokásos, hibáktól hemzsegő minőséget. Lehet náluk 1-2 nap alatt ennyi jött le a gépből, de én fél éve használok egy ennél erősebb darabot, fHD kijelzővel.

Öröm volt olvasni, hogy a billentyűzetet középszerűnek nevezik, míg a gépet az Asus K55-höz hasonlítják. Ez több, mint vicces.

http://www.youtube.com/watch?v=bOCc-K5tC-8

kéremszépen, ez csak egy videó a sok közül amit érdemes megnézni az asus billekről, a K55 is ugyanezt kapta. Mondhatni ipari hulladék kategóriát is csak alulról súrolja, élőben meg még szarabb. Ehhez képest az xps középszerű billentyűzetét még rátenyerelve sem lehet nagyon meghajlítani, olyan alátámasztása van, illetve van rajta egy a HP duraflexhez hasonló bevonat, ami miatt könnyebb takarítani, minden zsíros folt pillanatok alatt lejön. Asusnál nem egyszer láttam, hogy a folt "beleivódott" a billbe is, mert gyakorlatilag semmi borítása nincs.

A sima kijelzőt nem ismerem, lehet csak átlagos, de a felárat megéri a fullHD, jelenleg a piacon kapható legjobb kijelző 300 ezer alatt, jobb már csak az 5-600 ezres HP elitebookokban van IPS panellel.

A hangos hűtéshez illene hozzátenni, hogy csak játék/terhelés alatt megy, böngészős-zenehallgatós átlag üzemmódban semmi hangja nincs, nem is pörög fel a venti.

Szerintem aki ilyen gépben gondolkodik, az csakis fHD kijelzővel és 9 cellás akksival tegye, igaz, annak irdatlan borsos ára van most. Fél évvel ezelőtt 15%-kal olcsóbban vettem ezekkel az extrákkal, mint a most kapható darabokat. Hiába, a dollár árfolyam....de teéjesítményben megéri,egyrészt a kijelző minősége, másrészt az üzemidő miatt, 3-4 óra fHD film, egyéb alapdolgoknál meg 7-9 óra. Legjobb eredmény eddig 11 ó 40 p volt akksival nálam, netezéssel zenehallgatással, flash játékokkal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. VZsolti
2011.10.20. 15:37
SittesJoe teljesen igazad van. Tapasztaltam én is mind az ASUS mind pedig a Dell felépítményt és ehhez képest az ASUS borzalom. Szépnek szép, de hosszabb gépelés után fárasztó. Biztos nem mindegyik ilyen, de a Dellnél ennyi pénzért ilyet nem látsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Alvin_ti42...
2011.10.20. 18:07
SittesJoe: két hibát említettél meg, a hemzsegést kicsit túlzásnak érzem ehhez mérten. Pár megjegyzés a felvetettekkel kapcsolatban.

Bár külalakját tekintve az Asus N53 és az N55 (nem tudom, miért írtál K55-öt?) klaviatúrája megegyezik (értsd: a gombok ugyanúgy néznek ki), a kettő nem ugyanaz. Az N55 gombjainak alátámasztása sokkal-sokkal jobb, mint az amúgy általam is pocséknak tartott N53-é. Ami miatt az XPS-t az N55-höz hasonlítottam: teljesen eltérő dizájn, ugyanakkor meggyőző anyagminőség hasonló árban és hasonló hardverekkel, átlagnál jobb hangrendszerrel. Nézd el nekem, hogy nem tudok minden egyes gépet fél évig használni, hiszen legfeljebb egy hétre kapjuk meg őket. Éppen ezért nem tudok állást foglalni a foltokkal kapcsolatban. Az biztos, hogy az N55 gombjai picit fényesebbek az XPS mattból készültjeinél, így idővel elképzelhető, hogy a sok nyomkodás miatt ez komolyabban meglátszik majd rajtuk.

15,6"-on nem mindenkinek kellemes egy 1920x1080-as panelt néznie, így ízlés és főleg szem dolga, kinek mi jön be. Ugyanakkor érdekelne, mire alapozod azon állításodat, hogy az XPS nagy felbontású kijelzője a legjobb a piacon - csak azért kérdezem, mert én látatlanban is tudok egy kiváló matt panelt mondani, ami se nem IPS, se nem 5-600 ezer forintos notebookban van.

"A hangos hűtéshez illene hozzátenni, hogy csak játék/terhelés alatt megy, böngészős-zenehallgatós átlag üzemmódban semmi hangja nincs, nem is pörög fel a venti."

Ez egész egyszerűen nem igaz. Nekem minden erőlködés nélkül fel-felpörgött a ventilátor Youtube HD nézegetés nélkül is, sőt, filmnézés (1080p .mkv) során se volt mindig csendben a gép. Ezen az akkumulátoros használat valamit segített. Azt pedig nem árt észben tartani, hogy most 20-22 fok van a teszthelyiségben, így nyáron biztos, hogy ennél rosszabb lesz a helyzet.

Azt a 11 óra 40 percet pedig engedd meg nekem, hogy kétségbe vonjam. Egyrészt a Full HD kijelző valamivel többet fogyaszt a sima 1366x768-asnál és hiába a 60%-kal nagyobb kapacitás a 9 cellás akksinál (56 Wh vs. 90 Wh), a 9 óra tűnik reálisnak úgy, hogy csak egy dokumentumot olvasol Wordben minimum fényerőn integrált videokártyával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. malvoisen
2011.10.21. 00:11
Alvin:

Azért azt be kell látnod, hogy a cikkeidben soha semmi nincs az átlag alatt (ebben a cikkben sem tudod azt írni, hogy egyszerűen ilyen gépet ílyen áron nem szabad venni, még ha a sorok közül ez olvasható is ki - lehet, hogy hét éve vagy cikkíró, akkor is az iPonon jelennek meg írásaid és iPon webshop link van a cikk végén). Csak átlagos és átlag felett létezik nálad, ami nekem kicsi furcsa, ismerve az átlag fogalmát. Tehát azt értem, hogy egy hozzászólóval vitatkozol, hogy melyik versenytárs modell a jobb összehasonlítási alap, de akkor a cikkben mért nincs valami "objektívebb" mérce?!

Gondolok arra, hogy a cNet mindig ad egy kategória átlagot a specifikációs tételekre.

Egyébként a monitor részben nem értem, hogyan jön a felbontás-fogyasztás összevonás. Nem csak én nem értem (bár ezek külső monitorra vonatkozó irányelvek)...:
http://reviews.cnet.com/green-tech/monitor-power-test/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. SittesJoe Alvin...
2011.10.21. 09:29
tegnap próbáltam összeszedni tételesen mik a kifogásaim, naná hogy a fórummotor eltüntette, így rövidebben írom most csak le.

Az asus k55 elírás volt, az n55-re gondoltam én is, aminél sajnos az alátámasztás csak az egyik ordas nagy hiba a billnél, a teljes használhatatlanság a másik, amit még ha vasbeton gerendákat tesznek alá, sem tudják kijavítani. Ilyen lapos, karaktertelen billel még gépelni is nehéz, nem hogy vakon gépelni, mert azt meg kb lehetetlen. Tehát ha az xps középszerű, kiváncsi lennék arról h nyilatkozol. Én sehogy, mert még említést sem érdemel.

A hűtéshez tartom magam, NINCS hangja a gépnek terheletlen állapotban. Valszeg ennek köze van a BIOS-frissítésekhez is, de nekem pl soha nem volt semmi hangja netezés zenehallgatás photoshopozás közben, dobozból frissen kivéve sem....az más kérdés hogy játék alatt megy mint egy turbina, de azt az időm kb 5%-a teszi ki. Legközelebb ha tehetitek, eresszetek rá egy bios frissítést.

A fHD panel felbontása ellen kardoskodni ma már inkább konzervatív megszokás, mint észérvek eredménye. Win vista, win 7 alatt tökéletesen testreszabható, közepes ablakméretek és kis ikonok mellett is tökéletesen olvasható - nekem is, a gyengénlátónak. Amellett minden program állítható, pl total commander, böngészők, tehát testre lehet szabni, csak rá kell szánni azt a negyed órát.

Mindemellett azért merem kijelenteni, hogy jobb panelt nem nagyon kapsz, mert más gyártó nem is igazán erőlteti az RGB ledes témát, egyedül a dell. Az előnyei röviden tömören: nincs fehér bevilágítás alul felül, így a fekete amellett hogy "feketébb", ahogy kell, de homogénebb is, valamint a betekintési szögei is átlagon felüliek, nem igazán torzulnak a színek még akkor sem ha igencsak oldalról nézed. Nem egyszer jártam már úgy, hogy vonatozás/utazás közben megkérdezték, hogy ebben egész pontosan milyen kijelző van, mert nem nagyon láttak még ilyet.

A 11.40 percet kétségbe vonhatod, ettől még igaz lesz. Igaz, én nem szoktam ennyire extrém energiamegtakarítási sémákat használni, de mindent minimumra visszavéve ennyit bír. Én áltlaában közepesnél erősebb fényerősségen, bekapcsolt wifivel használom a gépet ha akksiról megy, és így jön rendre a 7-8 óra. Ez nem 1-2 mérés eredménye, hanem fél éves átlag. Hogy a gyakorlatban ez mit jelent? 3,5 óra fullHD filmezést úgy, hogy az akksiban még marad 38-40% kapacitás.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. WarezN
2011.10.21. 19:16
Alvin_ti4200:

Kicsit szeretném én is leírni a véleményem (nem vita jelleggel) ugyanis fél éve használok szintén ilyen típusú gépet, persze nem ezzel a felszereltséggel.

A tesztelt gép WLED-es kijelzőjével kapcsolatosan én sem tudok semmi jót/rosszat mondani hiszen nekem is fHD kijelzővel rendelkezik maga a gép. Ami szerintem megéri azt a felárat, ugyanis csodaszép képet ad.. engem a matt kijelző nem vonz, sőt jobban szeretem a fényest mivel a színek valamivel szebbek.. nekem legalábbis, szóval nézőpont illetve ízlés kérdése.

A hűtésével én is vitatkoznék, alapjárat a gépnek SEMMI hangja.. persze ehez idő kell megtapasztalni illetve kis utánaolvasgatás, ugyanis a fel-fel pörgést a sz@r vga vezérlők okozzák, szóval maximum a drivereket lehet okolni.

Korábban nem volt még ilyen árkategóriás gépem, de a 150eFt os árkategóriába Toshiba, Acer, Asus laptopokkal hasonlítva kimagasló minőségű, mind a billentyűzet mind az anyagminőség (burkolat).. Akkumulátorral én nem annyira használom, de teljes energiamegtakarítás mellett (legkisebb fényerő stb) 3-4 órát simán bírt 6 cellás akksival.

Szerintem aki jól kifogja az árakat és egy kicsivel erősebb felszereltséggel be tudja szerezni annak mindenképp jó vétel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. hunmyke
2011.10.22. 19:30
WarezN, szerintem egyáltalán nem a fényes/matt függvénye a színek szépsége. Tegyél mellé egy asztali lcd-t, és ugyanazt a képet tedd ki, majdnem igénytelennek érzed a notebookodét. Még CCFL megvilágítású asztali lcd esetén is szebb a kép nem hogy ledessel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. WarezN
2011.10.23. 11:47
hunmyke:

Szó nem volt monitorról, laptop kijelzőről beszéltünk így értelme sincs összehasonlítani őket, ahogy PC-s vga-t sem hasonlítunk laptopéval.
Csak mellékesen jegyeztem meg hogy nekem a fényes jobban bejön a mattnál (ez persze nem azt jelenti hogy jobb lenne), mivel sokan a fényes kijelzőt szidják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. hunmyke
2011.10.23. 12:51
WarezN, ezzel csak azt akartam mondani, hogy matt kijelzőn is jelenhetnének meg szépen színek, nem kell ahhoz feltétlenül fényesnek lennie.
A kettőt nyilván kár összehasonlítani.

Egyébként sok esetben ölni tudnék a matt kijelzőért, főleg melóban. Otthon kicsit sötétebb szobában azért már használhatóbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. SittesJoe
2011.10.23. 12:57
csak halkan jelzem meg, hogy a fényes kijelzőknél a plusz réteg nem csak mutatóban van, hanem befolyásolja a betekintési szöget és színintenzitást. Tehát elég erős korreláció van a színek és a kijelző típusa között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. WarezN
2011.10.23. 16:19
Tény hogy sűrűbben használjuk világos környezetben a gépünk... ekkor jól jön a matt. Viszont ha nem fordítasz hátat a fényforrásnak akkor a fényes sem tükröz minden sz@r-t. Mind két verziónak megvan a maga előnye és hátránya, de nem lehet egyikre sem azt mondani hogy ez sokkal jobb mint az. 50-50%..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. LexLex
2011.10.23. 20:08
Nekem volt matt kijelzős gépem és közvetlen fényben ugyanúgy láthatatlan, mint a fényes. Persze kevésbé tükröződik a matt kijelző, de pl. napfényben azt is takargatni kell. Ha meg kisebb a fény, akkor notebookról lévén szó, a fényes kijelzőt is lehet más szögbe mozgatni. De tény, hogy a mattot kevesebbszer kell mozgatni a fény miatt, de cserébe a fényesnek szebbek a színei, ahogyan SittesJoe is írta. Kinek melyik tetszik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. neverDell insan...
2011.10.24. 07:16
Dell szerviz.
1. Next Business Day garanciával hívom a zöld számukat, ami mobilról nem ingyenes, nagyon nem. Általában 10-15 perc várakozás és minimum két hívás, mire ügyintézőhöz jutok.
2. Bejelentek egy hibát csütörtökön, következő héten kedden jelentkezik a szerelő. A kihozott cserevinyó egy órával a távozása után megadja magát. Csütörtökön újra jön, elviszi a gépet. Ez már több, mint egy hét és még náluk a gép.
3. Ha egyszer bejelentettél egy hibát, akkor azt követően 10 napig (!!!) nem fogadnak ugyanarra a gépre újabb hibajelentést!
Valóban, sokkal jobb, mint a többi.

Nem tudom, más gépeken milyen a touchpad, én még olyan ócskát, amilyet az én gépembe raktak, életemben nem láttam.
És ez ráadásul nem is XPS, hanem Latitude.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. hunmyke
2011.10.24. 08:16
neverDell, gyanítom, hogy nem minden esetben járnak így a vásárlók.
Acer garanciára nincs panaszom, 2-3 hónap használat után megadta magát a gépem (mint kiderült az egyik memóriamodul adta meg magát). Csütörtökön jeleztem, hogy gáz van a géppel, küldtek egy mail-t, benne valami szervízszámmal, mondták, hogy hívjam fel ezt az xy számot (DHL futár), beszéljem le az átvételi időpontot. Pénteken átvette a futár, következő héten csütörtökön meg is hozta. Mondhatni 5 munkanap alatt meg lett javítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. neverDell hunmy...
2011.10.24. 09:03
Persze, egyértelmű. Ezt csak azért írtam, hogy azért messze nincs minden rendben a Dell környékén sem.
Viszont a zöldszámukat, amin a supportot lehet hívni, a többség megszívja - különösen azt, hogy csak vonalasról ingyenes és nem tudom, ebbe beletartozik-e pl. a UPC v. a Digi telefon.

Egyébként rengeteg bajom van a saját gépemmel, a többsége úgy tűnik, javíthatatlan, egyszerűen óriásit zuhant a minőség, de a gépekhez járó szoftverek szolgáltatásai is rendesen beszűkültek a korábban, más típusoknál megszokottakhoz képest.

Eredetileg l502x-et akartam én is, de miután kétszer megfordult a kezemben, úgy döntöttem, nem nekem való, annyira gyenge a billentyűzete.
De pl. hiányzik a visszajelzés arról, hogy be van-e kapcsolva a bluetooth, az akksi töltést nem lehet kikapcsolni, windows alatt nincs számszerű visszajelzés az akkumulátor állapotáról és sorolhatnám vég nélkül csak a szoftverek hiányosságait (ráadásul többségük ott van a ControlPoint-ban, épp csak az már nem kompatibilis a xx20-as szériával :-( )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. hunmyke
2011.10.24. 09:08
Dell supporttal nekem is van bajom, egy ismerősöm nem rég hozott hozzám egy Dell Vostro 3350-est telepítésre. Az ujjlenyomat olvasó driverét felrakom, de egyáltalán nem működik, semmi visszajelzés, hogy hibás az eszköz vagy nem találja a hardvert, egyszerűen szó nélkül kilép a telepítőből.
Pedig hogy őszinte legyek nagyon bejön az a 13"-os kis gép, bár a melegedése kevésbé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. neverDell hunmy...
2011.10.24. 09:18
Talán ahhoz is van telepítési leírás, mint a Latitude gépekhez. Ha van, érdemes annak alapján eljárni a telepítéskor, mert nagyon nem mindegy, milyen sorrendben kerülnek fel a driverek.
Esetleg előfordulhat, hogy .net4 kell neki vagy valami egyéb alapszoftver.
Ettől függetlenül könnyen előfordulhat, hogy szemetet kapsz a support oldaltól.
Nekem a Dell automatikus driver frissítője minden áron egy ősrégi touchpad drivert akart telepíteni nála két verzióval újabb helyére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. hunmyke
2011.10.24. 14:31
A support oldaláról nem sok instrukciót kaptam, hogy milyen sorrendben telepítsem, de kb ez volt az utolsó eszköz amit telepítettem. A .net4-et win update-nél leszedettem vele, azzal szerintem nincs gond. Dell Support Centert is leszedtem, bízva abban, hogy talán megkeresi hozzá a drivert, erre ott egy gomb, hogy "Driver download", rábökök és bedobja böngészőbe a supportot. Lehet naiv voltam, de ez tűnt logikusnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. WarezN
2011.10.27. 13:32
neverDell:

Nagyon nagy tévedésbe vagy, ugyanis az akkumulátor töltöttségét ki lehet kapcsolni.
A bluetooth ledes visszajelzéséről csak annyit hogy felesleges, ugyanis wifivel együtt kapcsolódik (ki/be) és annak van. Tehát ha a wifi on akkor nagy valószínűséggel a bluetooth is..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. neverDell Warez...
2011.10.27. 15:20
Meséld már el, hogy hol!
Történetesen pl. a 3. generációs Latitude-ökön már nem működik a ControlPoint.
Bár telepíthető, de egyes részei hibásan működnek (OSD), más részei hiányosan. Pl. pont az akku állapot ellenőrzésénél hiányzik az az ablak/menü (már nem emlékszem, mi van ott), amivel le lehetne tiltani a töltést. 99%-on még nem tölt, 97-98 körül már igen.
A bluetooth kapcsán meg kapitális marhaságot írtál: ezek egymástól független eszközök, lehet őket külön is kapcsolgatni. (ha máshol nem, pl. a BIOS-ban)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. neverDell hunmy...
2011.10.27. 15:22
http://support.euro.dell.com/support/topics/global.aspx/support/kcs/document?c=hu&l=hu&s=gen&docid=DSN_347576&isLegacy=true
Ennyit találtam neked.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. WarezN
2011.10.27. 18:51
Nos akku töltés kikapcsolására itt egy kép... [LINK]

És amíg nincs kihúzva/rádugva újból a gép a tápra, addig ez a funkció bekapcsolva marad, gép ki/be kapcsolgatás után is, tehát gép kikapcsolt állapotában sem fog rátölteni.

És az hogy a wifi meg a bluetooth külön eszköz TÖK mind1.. mivel együtt kapcsolja a kettőt, már csak tudom mivel tapasztalom nap mint nap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. neverDell Warez...
2011.10.27. 21:39
Akkor mégegyszer a gyengébbek kedvéért:
"És ez ráadásul nem is XPS, hanem Latitude."
A saját gépemről beszéltem (e6520), a vele kompatibilis szoftverekből hiányzik ez a lehetőség.
De ha te másképp tudod, akkor mesélj!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. WarezN
2011.10.28. 19:05
Akkor nem gyengén elbeszéltünk egymás mellett, bár én alap xps-ről beszélek hiszen eleve egy ilyen gépről szólnak a hsz-ek.
Nekem amit a dell felkínál az oldalán a géphez, mindent felraktam kivéve azokat a drivereket ami nem az enyémhez passzol.. ha neked nem adja hozzá ezt a szoftvert akkor sajna ez van. (esetleg próbáld meg feltenni amit az xps-hez ad, hátha)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. neverDell Warez...
2011.10.28. 20:17
Hát igen. Sajnos nem működik amit írsz, bár nem próbáltam. De pl a QuickSet még az l502x és az l702x közt sem hordozható, ha jól láttam. Nálam a ControlPoint valamennyire működött, kivéve hogy... és itt egy hosszú lista.
De ma nagyon teli lett a hócipőm a dellel, minden téren.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. WarezN
2011.10.28. 21:35
Én összességében elégedett vagyok a géppel, egyetlen egy dolog ami aggasztó illetve kicsit zavaró hogy van egy kis felületi feszültsége a gépnek ami enyhe csipkelődést okoz a csuklónál (illetve érzékeny bőrfelülettel érintkezve) gépelés közbe. Bár ilyen minimális értéket PC esetében is mérni lehet multiméterrel.. úgyhogy így kicsit enyhült a dühöm. Bár ha semmi kárt nem tesz a gépbe, értem itt usb egyéb dolgok tönkremenetele akkor nem érdekel..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. neverDell Warez...
2011.10.28. 21:41
Maradjunk annyiban, hogy az elmúlt két hét tapasztalatai alapján mindenkit lebeszélnék róla, hogy Dell gépet vegyen. Nehezen vagy egyáltalán el sem érhető support, ma épp kikaptam egy iszonyat tahó, pökhendi kis ****t, a két hete bejelentett hibákat NBD garancia keretében mára sikerült javítani, épp csak a windowsom visszatöltése után valami elkefélődött és most jelszót kér a BIOS, amit legkorábban jövőhéten szerda-csütörtök környékén lehet pótolni. Már millió helyen jeleztem: szeretnék kapcsolatba kerülni a hazai dell illetékesével, hogy adják vissza a pénzem! Nem ezt ígérték, mikor megvettem a gépet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. WarezN
2011.10.28. 23:20
Hát akkor sajna nem volt szerencséd azzal a géppel.. bár azért f@sza hogy ilyen a dell gari support. Mondjuk én is eddig csak jókat olvastam róla, úgy néz ki vannak kivételek. A másik az hogy ilyen árkategóriás gépnél vehetnék komolyabban is a dolguk, és normális szolgáltatást nyújthatnának..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. neverDell Warez...
2011.10.29. 08:33
Ami külön dühítő, hogy az általam kifogásolt esztétikai problémákat tökéletesen(!) ki tudták javítani, tehát simán megoldható lett volna, hogy (ha lenne még olyan, hogy minőség ellenőrzés) ne kerüljön ez a szemét üzleti forgalomba.
De a szervizesek állítása szerint (ezt készséggel elhiszem nekik) ahány ilyen gép megfordult a kezük közt, annyiféle volt a kivitelezés minősége.

Szóval én csak rosszat tudok mondani a Dellről, mint gyártóról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!