iPon Cikkek

Diablo III – and Blizzard shall tremble…

Dátum | 2012. 05. 26.
Szerző | Svindler
Csoport | JÁTÉK

Több mint egy évtized telt már el azóta, hogy a Blizzard kiadta a Diablo 2-t és annak kiegészítő lemezét a Lord of Destructiont. Elvileg pont az utóbbi megjelenésekor, 2001-ben indult el a harmadik epizód fejlesztése, legalábbis a 2008-as bejelentés után szerették néhányan ezt mondogatni a Blizzardtól. Első blikkre (és másodikra is) ez elég hihetetlennek tűnik, de manapság, amikor egy StarCraft kiegészítő elkészítéséhez is három év kell, akármi megtörténhet. Bár az utóbbi évtizedben az alap Diablós csapat nagy része szép lassan távozott a Blizzardtól, és olyan stúdiókat alapítottak, mint a Flagship (Hellgate – London) vagy a Runic Games (Torchlight), azért nem panaszkodhatunk. A D3 tervezésében és fejlesztésében részt vett pár helyi nagyágyú, így biztosak lehettünk benne, hogy a szokásos Blizzardos minőséget kapjuk, a siker előre borítékolható. Hogy így utólag látva megérdemelt volt-e, az már más kérdés.


Mindenesetre a bejelentés óta csak teltek múltak az évek, hallgattuk, hogy majd kész lesz, ha kész lesz, és közben néhányszor áttervezték a játékot. Aki például zárt bétázott, az utána ha kipróbálta a nyíltat is, már rengeteg változással szembesülhetett. Aztán eljött 2012. május 15-e, a nagy nap, a pirosbetűs ünnep a Blizzard és a rajongók naptárában, majd elszabadult a pokol. Csak nem éppen úgy, ahogy arra számítottunk. Éjféli startok mindenhol, a csillogó szemű játékosok hada telepítő CD-vel odahaza pedig csak arra vár, hogy végigérjen az a fránya csík, ami visszatartja őket a játék élvezetétől. Legalábbis akkor még azt hitték, hogy csak ez tartja vissza őket, ám végül azon a keddi napon sokunknak Cain tekercsei helyett a Blizzard hibakód táblázata és jelszavunk végtelenített beillesztgetése jutott hosszú órákra, mert várakozó sor az persze nem volt. Ha sikerült bejutni, már csak olyan problémákkal kellett szembenézni, hogy a játék néha kidobál embereket, acsik még nincsenek (máig el-eltűnnek a már megszerzettek is), van helyettük magas ping idő (ez is probléma még manapság is), és a szervereket hébe-hóba lelövik, mert valamikor javítani is kell rajtuk. A gamer szótárban ezt hívják epic fail-nek, de könnyen túltettük volna magunkat rajta, és fel se hánytorgattuk volna a cikkben az egyébként nem szorosan a játékhoz tartozó dolgot, ha nem pont a világ egyik legnagyobb MMO-ját futtató cég követte volna el a bakit, aminek a kisujjában van a tömegek kezelése. Innentől kezdve magyarázatként csak a zsugoriságra tudunk gondolni, ami egy prémium áron osztogatott játéknál elég ciki. Na de ennyit a botrányos startról, nézzük meg inkább, milyen lett maga a játék.

Bár manapság a klasszikus hack ’n slash egy kihalófélben lévő műfaj, azért valószínűleg nem sok embernek kell bemutatni. Aki látott már egy Sacredet, Titan Questet vagy Torchlightot, az tudja miről van szó: megyünk előre és lekaszabolunk több ezer ellenfelet, hogy a végén kezdhessük az egészet előröl. Hogy mégis akkor mi hajtja az embert egy ilyen játékban? Körülbelül ugyanaz, mint ami a legtöbb MMO-ban: a fejlődés, és hogy apukám helyett most én leszek a legerősebb. Tökéletesre csiszolni egy karaktert pedig nem két perc, és általában két dolog kell hozzá: maximális szint és minél jobb felszerelés. Míg a Diablo 2-ben a 99-es szint elérése borzasztóan sok időt vett igénybe, addig a Diablo 3-ban a 60 a maximum, amit el is érünk, miközben a négy nehézségi fokozatból a harmadikon izmozzuk végig a játékot. A „táp” karakter megalkotásának első feltételét tehát nem nehéz kipipálni.

A Diablo 2-ben ahogy léptük a szinteket, úgy osztogathattuk a skill pontokat, akárcsak a legtöbb hasonló játékban. Hosszútávon ez csak ezért volt problémás, mert ahogy jöttek a tapaszok, a Blizzard nem bírta ki és állandóan változtatgatta a képességek erejét, így előfordulhatott, hogy a felhúzott erős karakterünk másnapra semmit sem ért, kezdhettünk mindent előröl. Bár ezen könnyen lehetett volna segíteni azzal is, hogy patchenként újra leoszthatjuk a pontjainkat, az új epizód inkább egy merőben más megközelítést használt. Fejlődés közben minden szintlépéskor kapunk egy vagy több aktív/passzív képességet, vagy rúnát a képességekhez. Megfelelő fejlettség elérése után egyszerre hat aktív (1-4-es gombok és a két egérgomb) és három passzív képességünk lehet használatban, de váltani köztük akármelyik két csata között tudunk. A rendszer tehát egyrészt statikus, mert mindent készen kapunk, szintlépésenként jönnek a képességek és a plusz fő statok, másrészt viszont dinamikus, mert elkerüli azt a csapdát, hogy a karakterünk egyetlen leosztásnál megrekedjen. A Diablo 2-ben tapasztalt problémák miatt mindenképpen megérte a csere, hiszen más skillek kellenek például nagy tömegek kezelésére, és mások egy-egy bosshoz vagy ritka mob csoporthoz. Valószínűleg előbb-utóbb itt is minden patchnek meglesznek a maga erős skilljei amiket érdemes lesz használni, de egyelőre sokkal változatosabb a harc így, mint az elődben. A rúnák ráadásul itt úgy működnek, hogy mindegyik képességhez tartozik pár darab, ami erősíti azt. Egyszerre azonban csak egy lehet aktív, így itt is lehetőség nyílik némi taktikázásra. Csak azt az egyet sajnáltuk, hogy nem lehet skill-mintákat létrehozni, így mindig össze kell kattintgatnunk egy újat, ha cserélni akarunk.

Az árusoknál sokszor vannak hasznos holmik
A kigyúrt karakter persze mit sem ér megfelelő felszerelés nélkül, tárgyak pedig minden sarkon esnek, így az elsőre nagynak tűnő hátizsákunk pillanatok alatt kicsinek érződik majd. Gyorsan megtanuljuk azonban, hogy a fehér tárgyakat még az árusok is csak bagóért veszik meg, úgyhogy nem igazán érdemes cipelni őket, csak foglalják a helyet, jobb inkább a különböző varázstárgyakra koncentrálni. Természetesen most is irtózatosan nagy szerencse kell majd ahhoz, hogy véletlenül olyan pottyanjon nekünk, ami hasznos is. 100-ból 99 tárgy vagy másnak jó vagy senkinek, de legalább a csereberékre ott lesz a karaktereinknek a közös láda és az aukciós ház. Apropó aukciós ház, ez az egyik pont, ahol hiába jelent meg a játék, csúszásban van a Blizzard: ígértek valós pénzes AH-t, de egyelőre az indítás időpontja nem ismert, ebben a hónapban biztos nem rajtol el. Visszatérve a tárgyakhoz, bár rengeteg potyog, az itemizáció borzasztó. A véletlenszerű statok sokszor igen széles skálán mozognak, ezért simán előfordulhat az, hogy egy legnehezebb fokozaton esett cucc rosszabb, mint egy két fokozattal azelőtti, elméletben sokkal gyengébb darab. Ráadásul hiába esik olyasmi, amire pl. rá van írva, hogy ez bizony a Demon Hunternek van, ettől még tele lehet olyan extrákkal, amikkel nem tud mit kezdeni az adott karakterosztály.

Persze nem kötelező elfogadni azt ami potyog, gyárthatunk mi is tárgyakat. A gond ezzel csak annyi, hogy a kovácsot pénzelni elég drága mulatság, és ami elkészül az is véletlenszerű attribútumokkal rendelkezik majd, így hosszútávon jobb az aukciós házban nézelődni, garantált, hogy olcsóbban szerzünk brutálisan erős felszerelést magunknak. A kovács az, akinél szét tudjuk törni a varázstárgyainkat, így jutva alapanyaghoz. Az a tárgy szintjétől függ, mi jön belőle, de csak kétféle alapanyag létezik: normál és ritka. Ennyi, nem bonyolították túl. Vicces adalék egyébként, hogy bár a sarki fűszeres is hajlandó a shopping mellett megjavítani akár a kétkezes csatabárdunkat is, a kovács nem végez ilyen aljamunkát.

A drágakövek rendszere hasonló a Diablo 2-ben lévőhöz. Ahogy haladunk előre egyre erősebbek potyognak majd, és mi is a kisebbekből egyre jobbakat tudunk majd összerakni. Pont ezért kisebb szinteken a drágakövek nagyon erősnek számítanak, ha egy friss karakter első foglalattal ellátott cuccait telepakoljuk jobb kövekkel, akkor félisten lesz az adott szinten.

Most hogy ilyen alaposan kitárgyaltuk hogyan erősíthetjük hőseinket, ideje csak nagyon röviden végigfutni azon, hogy mi is a választék. Lehetünk barbárok, varázslók, démonvadászok, szerzetesek vagy boszorkány doktorok. A nevek hangzása alapján is lehet egy sejtésetek arról, milyenek a kasztok, de az utóbbi egy év reklámhadjáratában is kapott saját videót mindegyik. Valószínűleg mindenki megtalálja majd a kedvencét közöttük, és jó hír, hogy ezúttal mindegyik osztályból van férfi és női változat, de változtatni nem lehet a külsejükön.

Mi lehet jobb egy enchantressnél? Kettő
Új játékot indítva először csak a legkönnyebb fokozaton eshetünk neki a démonírtásnak, de már akár a kezdetektől mehetünk más játékosokkal is. Amennyiben úgy döntünk, egyedül esünk neki a szembejövő seregeknek, akkor választhatunk majd az útközben felszedhető társak (egy templomos, egy íjász tolvaj és egy mágus lányka) közül egyet, aki kísérget minket. Talán ők a legjobb részei a játék egyjátékos oldalának, mert szinte mindenhez van valami megjegyzésük, és mire a játék végére érünk, mindegyikről elég sok mindent megtudhatunk. A humorostól a szívmelengető párbeszédekig lesz itt minden, kár, hogy mi sosem dönthetjük el mit válaszoljuk, de hát ne legyünk telhetetlenek. Erősnek egyébként egyik se mondható, de a társaságuk miatt mindenképpen érdemes vinni őket, feldobják a néha elég kiszámítható történetet.

Mert sok hack ’n slash játékosnak ez sokadrangú szempont, de a sztori sajnos nagyon felemás lett. Egyrészt van benne néhány elég blőd rész (az endingtől máig a sírógörcs kerülget, és nem a szépségétől), másrészt, mint már említettem, sajnos elég sok minden előre kitalálható. Az öt rendervideó hozza a szokásos Blizzard szintet, de van, hogy csak kinézetben, ráadásul egyet már láttunk szinte az elejétől a végéig egy trailerben. A fő csapásirány tehát jóindulattal is csak közepes, ami megmenti, az a sok apró részlet. A nagy szörnyöldöklés közepette ugyanis találhatunk tekercseket és naplórészleteket, amik a háttértörténetet gazdagítják. Néha csak egy nevevincs emberke gondolataiba láthatunk bele, de ezek az apróságok sokat tesznek hozzá a sztorihoz az első végigjátszásnál (utána egyre kevesebb újat találunk).

A Diablo 3-at működtető grafikus motor nem egy fejlett darab, ám cserébe nem is kell erőművet pakolni a játék alá, hogy mozgásba hozzuk. A mai vasak mellett kispályás tesztgépünk (AMD Athlon X2 4850e 2.5GHz, 4GB memória, ATI Radeon HD4670 512MB) is képes volt 1080p-ben mid-high beállításokon élvezhető sebességgel futni. Ha bezoomolunk látszik, hogy még a karaktermodellek sem részletesek, de a távolból, ahonnan az idő nagy részében szemléljük a játékot, ez annyira nem zavaró. Főleg, hogy amit technikai oldalon nem tettek hozzá a játékhoz, azt megpróbálták a grafikusok munkájával pótolni, a dizájn sokszor szemet gyönyörködtető. Rengeteg apró részlet van elrejtve a pályákon, viszont kicsit talán túlságosan is rájátszottak a nosztalgia faktorra. Az első fejezetről főleg a katedrális miatt a Diablo 1 jut az ember eszébe, a második fejezetről a Diablo 2, míg a harmadik fejezet nyomokban Lord of Destruciont tartalmaz. Lehettek volna egy fokkal kreatívabbak is a srácok, bő egy évtized alatt volt idő ötletelni.


A hangok nem többek jó iparosmunkánál, ráadásul ezek között is sok az újrahasznosított darab (íj használata, gyógyital felhörpintése, láda kinyitása, stb.), ami szerencsére kevésbé probléma, mint a pályatervezésnél. A zenék között kevés az emlékezetes, ha nagyon megerőltetem magam, akkor 3-4-re emlékszem körülbelül, amik közül az egyik a Diablo 1-ből átemelt Tristram téma. Szerencsére a szinkronok jól sikerültek, főleg segítőtársaink emlékezetesek, ami jó, mert őket halljuk majd a legtöbbször. A szövegíróknak viszont néha lekevertem volna egy taslit, mert karakterem előszeretettel mondogatta, hogy „ez nem egy jó ötlet”, amikor idő előtt próbáltam meginni egy második gyógyitalt, holott félholtan, kilógó belekkel igenis rohadt jó ötletnek tűnik.

Négy nehézségi szint van a játékban (Normal, Nightmare, Hell, Inferno), az elsőn kb. 15-22 óra végigmenni, attól függően, hogy mennyire vagyunk aprólékosak. Ha minden sarokba benézünk, akkor simán meglesz a 20 óra, de tegyük azt hozzá, hogy egy-két pályán eléggé elszaladt a tervezőkkel a ló, és cseppet túl nagyra sikerültek. A méret önmagában még nem lenne probléma, de ha nincs rajta elég random esemény vagy küldetés, akkor elunhatjuk magunkat a sivatagban kószálva...


Ezen sokat segíthet, ha társasággal bóklászunk, de a legjobb ha összeverődünk Teamspeaken, ventrillon, stb., mert a chat rendszer elég szegényes. Az aukciós házban pl. nem lehet használni, és a belinkelt tárgyakat sem lehet egyelőre továbblinkelni. Ráadásul mindenhol a Battle Tag-ünk virít, csak az NPC-kkel való beszélgetésnél látjuk a karakterünk nevét, így erősen megkérdőjelezhető, hogy egyáltalán mi értelme van elnevezni hősünket.

A Diablo 3-mal szemben óriásiak voltak az elvárásaink, köszönhetően a köré felépített reklámhadjáratnak, a prémium árnak, a gigászi fejlesztési időnek, és a Blizzard nevének. Már előre bezsongott a gamerek nagy része, hogy most jön a mindent verő évezred játéka cím várományosa, ami után nem is kell többé gépet fejleszteni, mert a lényeg öt év múlva is az lesz, hogy ez menjen.

Ezek után kaptunk egy botrányos indulást, és egy nem teljes játékot, ami miatt az embernek napokig az volt az érzése, hogy egy nyílt bétával játszik. A pénzes AH még csak-csak elindul a közeljövőben, de a Blizzardos „majd”, a PVP-re nézve nem sok jóval kecsegtet. Ismerve a sebességüket, lehet, hogy idén már nem érdemes rá számítani.

Ezen „apróságokat” leszámítva a Diablo 3 egy jó játék. Nem több, nem kevesebb. Technikailag kicsit elavult és van benne újrahasznosítás is rendesen, de nyomokban azért lelke is van. A dizájn sok helyen szép, a háttértörténet érdekes, a társak szórakoztatóak, és a kihívás is megfelelő, amíg nem kezd el abból állni, hogy egy-két ütésből meghalunk (amikoris jön a fussunk körbe-körbe taktika). A rajongóknak már rég nem kell bemutatni a játékot, valószínűleg előrendelésben megvették már a saját példányukat, így a cikk is inkább azoknak szól, akik még vacillálnak. Jó lenne azt mondani, hogy a Diablo 3 egy „must buy” és próbáljatok felkutatni egy helyet, ahol még kapható, de az igazság az, hogy ha eddig bírtátok türelemmel, akkor lehet érdemes még várni egy kicsit, hogy milyen lesz a Torchlight 2. Előrendelésben ugyanis egy Diablo áráért négy Torchlight 1+2 kombót lehet kapni és a nyílt béta alapján az sem lesz rossz.


Platformok: PC
Tesztelt platform: PC

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

126. Svindler
2012.05.26. 03:08
Fanboyok üssetek

De mielőtt bárki belém köt, két dolgot szeretnék kérni:
- olvasd el a cikket, ne az instant értékelődobozhoz lapozás után nyilatkozd, hogy hülye a cikkíró
- aki máskor hasonló egyszerűségű játékoknál vihog és pl. konzolidiótázik az pretty please ne a Diablót akarja megvédeni, mert egyrészt nincs mitől, másrészt a hack 'n slashnél kevés egyszerűbb műfaj van

A véleményemet tartom, hiába vártam a játékot, szemellenző nélkül kb. ezt tudja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
125. LGx
2012.05.26. 04:01
Svindler: korrekt cikk

szavatosság 10-be azért belekötnék, jó indulattal 6-os (szerintem)
D2-höz képest visszalépés, pedig csomó jó ötletet is sikerült egybegyúrniuk.
nagyon vártam, és hatalmasat csalódtam...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
124. R3LaX123
2012.05.26. 06:14
Engem 1etlen dolog zavar a játékban,az a drop.Az oké,hogy random,de azért infernon nekem ne dobjon már fegyvert 120dmg-vel.Tegyék randomba pl 500-1500 közé vagy valami hasonló.Itt is,máshol is írják hogy a zene,hang nem a legjobb.Most vagy én vagyok ennyire bamba vagy nem tudom,de én rohadtul nem zenét akarok hallgatni a játékban(ha igen,akkor go youtube). Meg a hangok is sz*r?Egy HnS gammában csak "kssss ksksk ksksksks dss ks" van,nem értem ebbe mi lehet olyan rossz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
123. uristen
2012.05.26. 06:47
Nekem is csak egy gondom van a jatekkal, sosem tudom magam rabeszelni a megvasarlasara.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
122. Fix
2012.05.26. 07:37
Nekem is csak az árával van bajom. Az, hogy ennyiért tuti nem veszem meg. Majd úgy 7000HUF magasságában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
121. Fix
2012.05.26. 07:39
Talán
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
120. gunclub
2012.05.26. 10:02
Nekem nagyon be jött a jatek. Viszont ki próbáltam a torchlight-ot tegnap este.....hat mit ne modnjak elég szegényesre sikerült.... Engem a Diablo sokkal jobban megfogott. Pedig a torchlightban is van 60as karakterem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
119. Castiglion...
2012.05.26. 10:26
Ez a "Boszorkány Doktor" egy kicsit fájt. A cikk tetszik, tetszik, hogy elfogulatlan, nem a hype rózsaszín szemüvegén át lett írva, és tárgyilagos.

OFF: Torchlight II-vel meg nem lesz semmi baj, meglesznek a maga előnyei (LAN, offline single), ár/érték viszonylatban bőven meg fogja állni a helyét. 5k elég barátságos ár érte, főleg, hogy az 1. részt is mellécsapják ajándékba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
118. Simba
2012.05.26. 10:43
LGx: nem feltétlenül visszalépés. A skill rendszer itt jobb én megítélésem szerint. Pont osztogatás hiánya meg szvsz nekem nem hátrány. D2-ben is mindig fix dologra pakolta az ember a többi meg lényegtelen volt.

Amiben kétség kívül visszalépés az az offline single hiánya, ezt sokan megérzik ha szarakodik a szerver. Hangulat adja, bár sokan kritizálták hogy túl színes, vagy nem elég darkos. Hát ez is szubjektív dolog. Szerintem a kriptákban, barlangokban, katakombák stb.. Elég dark, sőt néhol elég beteg (Bucher előtt).

Ami nem tetszik, nagy ritkán esik valami használható item, látszik hogy az AH van erőltetve a játékban. És a bossfight-ok nem elég nagy kihívás, mármint normál meg nightmare szinten. Az elit mob bandák jelentik a fő problémát.
szerintem nem rövid, ha alaposan játszod, nem csak végig rohanva. Jó a normál színt az nem nagy kihívás, de az a Blizzard szerint is csak a tutorial.

Nekem tetszik, és nem bántam meg a megvételét, igaz én előrendelve vettem 12k ért. sok-sok óra kikapcsolódást fog ez okozni, ez tipikusan az a játék, ha csak fél órád van játékra az is élvezetes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
117. LechooEdy
2012.05.26. 10:45
15e ezért a felturbózott 3D-s Bio 2-ért kicsit sok
Tudom változott pár dolog, de engem nem győzött meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
116. DogTheDog
2012.05.26. 11:06
Jo cikk,jogos panaszokkal.
Igen hasonloan erzem,bar nekem ami a jatekban van egyenlore megfelel.Ugyan kiprobalnam a Pvp-t,de nem hinnem,hogy egyenlore lekotne,viszont a penzes AH mar hianyzik.
Egy tuti,ennyi fejlesztesi idohoz kepest sajnos nem eleg a kezdeti teljesitmeny.
Most mar patchelesrol kellene a Blizzardnak beszelnie,nem pedig ki nem adott jatekreszeken rugoznia.
Foleg nem ennyiert,amennyibe a jatek kerul,de ez mint jatekos,nem tobb egyenlore mint kellemetlen.Nem irhatnam,hogy ez vegkepp alaassa az erzest,vagy hogy en mar meg is bantam a megvetelet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
115. dragon83
2012.05.26. 11:15
A legfájóbb szerintem, hogy az Activision áldásos üzletpolitikájának köszönhetően ez is 15 ezerért jön ki. 15000 Ft. Egy PC-s címért. De OK, elfogadom, legyen annyi, de nekem akkor közel tökéletes legyen a játék. Viszont ez korántsem az. Azért meg hadd ne essek hanyatt, mert Diablónak hívják. Ha más játék ennyi sebből vérezne, akkor a sajtó nem kicsit húzná le. Ez a cikk nagyon korrekt lett, gratula.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
114. DogTheDog
2012.05.26. 11:20
Felesleges volt a nyito komment szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
113. Trevize198...
2012.05.26. 11:23
Az első nem fizetett hirdetés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
112. dragon83
2012.05.26. 11:55
Dog, manapság sosem lehet tudni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
111. Svindler
2012.05.26. 11:58
DogTheDog: Nagyon úgy néz ki, de én ennek csak örülök
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
110. shaddam
2012.05.26. 11:59
Bátor dolog volt 95%-nál kevesebbet adni. Gondolom a hazai "nagy" oldalak,újságok annál alább nem adják Érdekes lesz majd mondjuk 1 év múlva visszanézni ki mennyire korrekten értékelt.Anno az MW2 is az egekig volt magasztalva aztán kibukott a szar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
109. Runo
2012.05.26. 12:47
shaddam Én spec még kevesebbet adtam volna, s van egy olyan érzésem, hogy ha nem félne a cikk írója a lincseléstől, akkor ő is kevesebbet adott volna...
Én előrendeltem a játékot, aztán 25 óra játék után eladtam...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
108. Asagrim
2012.05.26. 13:48
Játékélményre inkább hatot adtam volna, mert én bizony a teljes játékot pontoztam volna azzal együtt aminek benne kelene lennie de még nincs, márpedig amellett, hogy hiányoznak olyan dolgok mint a PvP meg a rmAH, a már benne levő játékelemekkel is gond van.

Szavatosságra maximum nyolcat adtam volna, mert a szavatosságot biztosító legfontosabb elem, a PvP hiányzik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
107. CyberPunk6...
2012.05.26. 14:04
Nem értek egyet, igaz én fan vagyok, anno még a diablo első részével kezdtem. számomra inkább pozitív élményként jöttek le a régebbi részekre utalások, mint a boci pályához black mushroom kell és ezer apró hasonló részlet. Szerintem act 3ban a várfal, vagy lent a hegy gyomrában igazán emlékezetes helyszínek.
Az indulás botrányosságát pedig vitatnám, ott nem a játékszerverekkel volt a baj, hanem a loginszerver volt a szűk keresztmetszet, amivel azt a gond, hogy soha máskor nem lesz akkora terhelésnek kitéve, mint az első nap. emiatt felesleges egy hatalmas nagy parkot odaállítani, hogy aztán az első 24 óra után csak álljon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
106. Castiglion...
2012.05.26. 14:07
Múlt vasárnap egész délután álltak az EU szerverek. Nem éppen az indulási nap.

@Asagrim

PvP mint legfontosabb szavatossági elem? Ez szerintem teljesen egyéni, hogy kinek mi biztosítja a szavatosságot. Én speciel le sem tojom a PvP részt, de attól még nem fogok kevesebb időt tölteni a játékkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
105. lorddiablo
2012.05.26. 14:25
Osztom CyberPunk666 véleményét. Aki olyan méretes kocka, hogy 00:00:01-kor már játszani akar, annak úgy kell. Az, hogy most mennyi achid van meg szerintem teljesen mindegy... Semmit nem ront a helyzeten. Nekem sincs meg 1-2 az elejéről emiatt. De ezt a problémát másnapra már orvosolták is. Az AH a nagy terhelés miatt gondolom nem teljesen működött megfelelően, de ezt is hamar kijavították. Sokan panaszkodnak arra, hogy rövid, de szerintem az előző se volt sokkal hosszabb. A totál random 3D grafikáért és a nem felvillanó, de összetörhető környezet miatt külön dicséret. Ilyenkor amúgy tényleg megoszlik a rajongótábor. Ugyanazt 2x nem lehet eladni. A PvP késése (nem mintha érdekelne) annyira nem gond. Legalább nem csak a 10 óra alatt lvl 60-at elérő játékosok lennének esélyesek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
104. Asagrim Casti...
2012.05.26. 14:26
Egyéni véleménynek pontozásnál helye nincs, én is utálom a PvP-t, de számottevő hajtóereje minden régi multiplayer játéknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
103. asymmetric...
2012.05.26. 14:34
Na igen, nekem a MW2 jutott eszembe a "szakmai" és a vásárlói értékelések összeférhetetlenségéről, vártam már egy hasonló látókör-szélesítő leírást. Köszönet érte! Azt hiszem még egyszer nem veszek meg PC játékot kipróbálás nélkül! Esetleg ha van még valakinek, guest pass keyt elfogadok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
102. 0rigami
2012.05.26. 15:16
Sokan nem azt kapták, amit vártak és szvsz a Blizznek nem attól kéne "nagynak" lennie, h azt mondják rá, hanem mert - az ilyen hibákat átlépve, legalább a saját ígéreteit szigorúan betartva - TÉNYLEG közel tökéleteset alkot.
Egy igazi mérföldkövet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
101. DogTheDog 0riga...
2012.05.26. 15:31
Sajnos merfoldkovet mar jo ideje nem latni a jatekok kozott.A bevetelek mindennel fontosabbak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
100. hegyitaho
2012.05.26. 15:42
jó cikk, végre az igazsághoz közeli értékelés! az meg hogy "nagyok" hogy pontoznak... a sok fanboy olvasót sem akarják elidegeníteni azzal hogy lehúzzák és csak kapnak valami ellenszolgáltatást blizztől a jó pontokért cserébe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
99. Raidan
2012.05.26. 17:41
Nekem csalódás...nagyon nagy...és elég sok embernek akivel beszéltem és meg akarta venni hát mostmár nem fogja...ennyi várakozás nagyobb volt a füstje mint a lángja ennyi év alatt sokkalta jobbat össze lehetett volna dobni...ezek után én bújkálnék a Blizzard helyében
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
98. Trevize198...
2012.05.26. 17:54
Bújkálni azért nem kell, azért ennyire nem lett rossz. Itt csak arról van szó, hogy már-már gusztustalan (de mindenképpen eredményes) marketingcsapdát csinál a Blizzard már jópár éve. Ez az ami nagyon ellenszenves bennük, pedig a játékaik azért nem csúcsszuperek (csúcsszuper nekem pölö egy Bioshock vagy egy Alice, esetleg a Mafia 1), de mégis mindet úgy állítják be mint az instant év játéka. Pedig nem az. Egy erős közepes, ennél jobb max a nosztalgikus feeling miatt. "Milyen jó volt fiatalnak lenni és a Diablo 2-vel játszani ohhhhhjeeee"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
97. AaReE
2012.05.26. 17:56
A játék elképesztően jól sikerült... Überel mindent... Azóta nem tudok dolgozni... betegszabit kellett kivennem... Mindenki aki mást mond hogy szar azzal nem szabad foglalkozni (pl: alattam Raiden)... Életemben nem adtam ki ennyi pénzt játékra, de megérte... Hatalmas élmény... Napokra el lehet merülni benne... Aki megveszi az nem fogja megbánni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
96. bturboweb
2012.05.26. 18:03
engem az bosszant , hogy nincs meg az a filingem amit a diablo 2 adott meg hajdanan nekem . jo felszerelest meg lehetetlen talalni a jatekban ! ( csak AHba )
A masik meg,hogy hianyolom a pvp-t meg meg nagyon sokmindent de ebbol legalabb az egyik 1 even belul ( DDDDD -.-' ) beteljesul " PvP "

Jo jatek lett nem mondom de a 2vel 4 evig zsinorba jatszottam ezzel masfel het utan kerdore vonom , hogy mire basztam el az idom -.-'
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
95. Alurion
2012.05.26. 19:31
Sajnos tényleg gyengébb lett a vártnál, feltételezem a sok év "fejlesztést" csak a marketing indokolta...

AaReE: nice try
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
94. blackconve...
2012.05.26. 20:02
Elég ellentétes vélemények születtek a játékról. Nekem nagyon tetszik, a D2-t rongyosra játszottam és ezzel is így lesz. Ami a kettőben nagyon zavart az a skill pontok merevsége, hogy nem lehet őket újraosztani (ami pl barbárbál elég rossz volt tekintve a passzív weapon skilleket). A D3 rendszere sokkal jobban tetszik, viszont most az attribute pontokat nem lehet szétosztani. Valamit valamiért... a grafikája valóban nem nagy szám, de a kettőé se volt az 2000-ben mikor kijött. A játékélmény nálam 10/10, nagyon bejön a mészárlás és a sztori is jó lett. Hangzás? A másik ok amiért szeretem a hack'n'slash játékokat, hogy nem kell odafigyelni a hangokra lehet a saját zenédre aprítani az ellent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
93. CyberPunk6...
2012.05.26. 20:40
bturboweb - te már bizonyítottad, hogy igazából fogalmad sincs a játékról, nem tudom minek folytatod.

az ahban lévő itemeket is találták.
ha te nem jutottál el a játék végére, akkor mégis milyen überszuper itemet szeretnél találni?


szerintem nagyon adja, és a diablo hangulat is megvan. Nagyon sokan elégedettek, csak a síróknak nagyobb a hangjuk.

Én elfogadom, hogy nem mindenkinek jön be, ismerek olyat akinek nem tetszik, de sokkal többet aki nem meg igen.
Ha valami népszerűt lehúzunk az pedig nem objektivitás, ugyanolyan szemellenző, mint a mi istenítésünk. elfogadom, hogy nem egy 10/10 játék, de semmiképpen sem tudom elfogadni, hogy 79.
Ennyire a kimondottan szar játékokat szokták értékelni, ettől pedig azért nagyon messze van.
azt pedig erősen kétlem, hogy infernót végigtolta a cikk írója.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
92. dragon83
2012.05.26. 23:45
Cyberpunk. A 79-et a kimondottan szar játékok szokták kapni? Mióta? Hol? Mert én úgy tudom, hogy a 79 az éppen hogy csak lemarad az egész jó kategóriából.

Valószínűleg a cikk írója nem tolta végig Infernón. És? Nem hinném, hogy az varázsütésre kijavítaná a program hibáit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
91. CyberPunk6...
2012.05.27. 00:39
dragon83 - az endgame ott kezdődik.

79 szarnak számít. egy ilyen cím lehúzása kb 85%

Varázsütésre nme javít, csak egész más a nehézség és a szavatosság, ott teljsen másképp kell haladni igazi kihívás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
90. Hispan07
2012.05.27. 09:48
Ha nem lenne ekkora név, fele ennyien nem próbálnának objektíven fanyalogni rajta olyan elavult dumákkal, hogy elavult a technológia (most akkor nem volt régen minden jobb?).

Azért vicces mindenesetre, hogy 79%-ot kapott pl a Prototype 2, tehát ha ezen az oldalon nézzük a kritikákat, egyformán ajánlható mindkettő. hehe. A Legend of Grimrock, az pedig már 1%-kal jobb. hehe. ott biztos nem elavult a játékmenet

Azért fene tudja miért, jobban hiszek az IGN-nek. Vagy a Gametrailersnek. Persze, ők nyilván meg vannak vesztegetve, hogy 9.5-öt, ill. 8.8-at adjanak. de ezek a pontok kicsit jobban leképzik azt, hogy akárhányszor felmegyek kicsit játszani, mindig ott van legalább 5-6 cimborám. Húszas éveik végén járó diplomások esetében elég nagy szó

De persze készséggel elhiszem - ami nekünk jó, az egy IGAZI gémer arcnak kevés. De nekik ott a Botanicula, meg persze a szuper király Torchlight. Jó mulatást
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
89. Simba
2012.05.27. 09:54
Gondolom nem volt kivel partiban nyomatni. Én még nem járok ott, de szerintem egyedül ACT1 sem menne. Amiket hallani róla.

A Torchlight az elég light. De ott legalább van pontrakás. Ez túl "színes" meg "rajzfilm" szerű akkor az mi?

A hosszát sem értem, hogy az kevés lenne. sokan ezzel jönnek. Ez simán van olyan hosszú mint a D2 a kiegészítőjével együtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
88. CyberPunk6...
2012.05.27. 10:15
Simba - nem tudom, de mi kb 8 óra alatt végeztük ki normált, anno d2ben hcban vagy chban kb ennyi kellett level 1ről hell végéig walkolni. szóval nemhogy nem értek a rövidségével, de állítom, hogy hell végére több, mint háromszor annyi idő eljutni de mivel a játék végén van még inferno, így állítom, hogy olyanok szidják a hosszát akik végig sem vitték

inferno ténylek iszonyat nehéz, és farmolni kell act1ben, hogy át tudj menni act2re, és minden egyes actban farmolni kell, hogy tovább tudj haladni, és még úgy is borzasztó.

tele vannak a hszek olyan kritikákkal amik olyan pontokon kötnek bele amiből látszik, hogy igazából sehol nem tart és előre leírja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
87. Thildorax
2012.05.27. 11:08
Én azt mondanám egyetértek, a végső értékelést és a pontszámot leszámítva.
Lényegében kaptunk egy jó játékot, ami semmi, de semmi újat nem mutat. Viszont nem igazán tartom single player játéknak, többen jobb az egérnyúzás.

Viszont a fejlődés, és a játék élvezetes!! Ezért a játékélmény nagynak mondhatóm, szóval egy olyan 80-85% közötti szintet azért belőhettél volna, ha nem akarsz lázadást szítani a fórumban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
86. 0rigami
2012.05.27. 11:27
A pontozásban benne van az is, h mennyiért mit kapunk, ezért is 79%!
Sztem teljesen jogos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
85. Thildorax
2012.05.27. 11:46
0rigami - Azt hiszem igazad lehet, egy biztos a 15k-t nem éri meg. Van olyan játék ami olcsóbb értékesítési áron is többet mutat, jobb sztorival, szebb kivitelezéssel.

Amúgy félreértés ne essék, tetszik a játék, DE 11 év után elvárná az ember, hogy legalább vmi változás esik rajta, nem ilyen retrospektív lesz, hanem raknak bele vmi újítást azon felül, hogy a szintlépés menete más 1-2 óra farm után. Ez egy dolog, de amit a fanok művelnek mindenhol, már az magában kiakasztó. Páran észrevehetnék, hogy ugyan azt a halat adták el nekik újra, csak most agyongrafikázott papírzacskóban van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
84. Simba
2012.05.27. 12:00
Tildorax: mert a többi folytatásos játéknál nem így van? Sőt nagyon kevés a mai új játék, ami tud valami újat felmutatni. FPS-nél évek óta semmi, RPG jó ott a Dark Souls az kifejezetten tetszetős szakít a klasszikus RPG-s rendszerrel. Ha megjelenik garantált vétel lesz PC-re. RTS szintén dettó egy kapta fa az összes.
Lehet nyafogni, de nem csak a Diablo 3-ra igaz ez az "ugyanaz".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
83. DogTheDog
2012.05.27. 12:09
Mondjuk aki nem talat meg semmi jo targyat,az megprobalt kraftolni maganak vmit az artisannal?Vagy azt egyaltalan felfejlesztette?Vagy ismeri?Mert nem csak talani lehet jo cuccot,az artisannal sokkal szinthezallobbat lehet csinaltatni,nemi szerncsevel meg hasznalhato is lesz a cuccos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
82. dragon83
2012.05.27. 12:10
@Hispan07: Azt még megértem, hogy hiszel a Gametrailersnek, de hogy az IGN-nek? Tudod mennyire hiteltelen magazinnak tartják manapság őket? Olyan cikkeket írnak, amik tele vannak pontatlansággal, csúsztatásokkal. Nem kell hinned nekünk, de könyörgöm, ne az IGN 9,5-ös pontszámának higgy. A Prototype 2 értékelésével meg felesleges összehasonlítani, mert más stílus a kettő. De egyébként mindkettőre igaz az, hogy jó kis játék, amiknek azért van hibája. Ezért is 79-et kaptak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
81. DogTheDog
2012.05.27. 12:14
Tobben jatszva a jatekot mar Nightmaren vannak championok,akiket szinte lehetetlen leverni,es siman vegigkergetnek minket az adott szinten mire vegre megdoglenek.A NM vege fele,meg mar olyanok jonnek,akiknek 3-4 kepesseguk van,es nem is szegyenlik azt hasznalni.
Egyedul jatszva sokkal egyszerubb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
80. Silverstin...
2012.05.27. 13:02
A WoW WotLK - Call of the Crusade content óta azt érzem a Blizzardon, hogy: -Pénz pénz pénz, mééééééég... És erre mindig képesek rátenni egy lapáttal, konkrétan hülyének nézik a játékosokat. Átverve éreztem magam már akkor, mikor behozták a pénzért vásárolható mountokat, peteket. Az biztos, hogy nem veszek többé Blizzard terméket. Ez a játék is csak egy hatalmas lehúzás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
79. madcaptain
2012.05.27. 13:11
Grat a cikkhez, végre egy realista írás és értékelés. Bár szerintem a szavatosság messze nem 10-es, a dio 2-öt is a csalók tették tönkre ezt is az fogja elég gyorsan. Ja és attól hogy valami bugot mindenki kihasznál még csalás marad

Még bizony várni kell az igazi AI-t felmutatni képes nextgen hack&slash-re, ahol nem egérgombgyilkolásból áll a harc, hanem ügyeség és taktika kell hozzá.
(mármint 10éves gyerek értelmi szintjét meghaladó- kiteolás nem az
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
78. Heroes27
2012.05.27. 13:15
kurva jó írás, teljesen egyetértek vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
77. White_Rabb...
2012.05.27. 13:19
Hell végén járva (már csak Diablo hiányzik) 56 óra 52 percem van benne a WD-mbe, aki pont tegnap lépte át a 60as szintet és még hátravan egy Inferno nehézségi fok, amitől előre félek.

Amúgy tessék előkeresni a 2000 es cikkeket, emlékszem hogy pont ugyanez ment, indulásnál szerverproblémák, egy csomó dolog nem működött, a grafika elavult, sokaknak nem tetszett, inkább maradtak az első résznél... Aztán jöttek a patchek amik szinte mindig tönkretették valamelyik buildet, mert pl annyit gyengítettek az egyik oldalon vagy a másik annyira erős lett. Aztán kijött az ominózus 1.09 es patch ami teljesen átdefiniálta a fejlesztési rendszert, bejöttek a synergiek (remélem jól írom) azon is ment a hiszti de pl nekem az sokkal taktikusabbnak tűnt.

Szóval ja, lehet fanyalogni vagy imádni, de mindenki csak azt csinálja amit várnak a blizzardnál: beszélnek róla, ezáltal köztudatban marad és bármilyen is, a reklám mindig használ! (a jó is, rossz is)

Én mondjuk attól még élvezek vele játszani, annak akinek meg még nem ment el a kedve a játéktól: Normal a tutorial, Nightmare a bemelegítés, Hell a főpróba, Infermó meg maga a kénköves szenvedés a sok elite döggel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
76. Zabalint
2012.05.27. 14:37
White_Rabbit :
1.10, az 1.09-ben még nem voltak synergy-k. Az meg vitatható, hogy melyik volt a taktikusabb, mert a synergy bevezetése után sok build csak abból állt, hogy maxold ki egy bizonyos skill összes synergy-jét, míg 1.09-ben még nagyobb szerepe volt a többágas fejlesztésnek. Szvsz anno a synergy azért volt jó, mert új volt, és új buildeket eredményezett.

A szervereknél az az óriási különbség, hogy a Diablo 2-nél még nem volt a Blizzardnak MMORPG tapasztalata, valamint a 2-nek volt offline single player változata, és aki azt akarta, leszarta a szervereket.

madcaptain:
"Még bizony várni kell az igazi AI-t felmutatni képes nextgen hack&slash-re, ahol nem egérgombgyilkolásból áll a harc, hanem ügyeség és taktika kell hozzá. "

Olyan sosem lesz. Ugyanis egy összetettebb játékot nem lehet tömegeknek eladni. Aki játszik, azok egy része hülye, egy része meg nem hülye, de kikapcsolódásból játszik, a munka után nem akarja fejtöréssel fárasztani magát, a kivételek kisebbségben vannak, nekik külön viszont nem kifizetődő játékot fejleszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
75. Zabalint
2012.05.27. 14:43
Silversting:
Ott a pont.

Egyébként tegnap este ittam egy haverommal, akivel anno sokat Diablóztunk, és arról beszéltünk, hogy a pénzes AH hogyan hat egy ilyen játékra. Azt beszéltük, hogy így lehetnek megélhetési játékosok is. Ebből kiindulva volt egy abszurd gondolatom, nem a Diablo 3-al kapcsolatban, hanem egy fiktív MMORPG-vel, hogy egy PvP központú MMORPG-ben kialakulhatnának virtuális maffiák, akik védelmi pénzt szednek a játékban más játékosoktól, hogy közvetve RL pénzzé váltsák. A fejlesztő meg ezt támogatná, mert kapna belőle jutalékot :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. Simba
2012.05.27. 15:20
Maffia az MMO-ban. Ha nem adsz pénzt elverünk virtuálisan, vagy levágjuk valamelyik testrészedet stbstb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. 0rigami
2012.05.27. 15:45
Zabalint: én értem mire gondolsz, és valóban elgondolkodtató!

Viszont csak ellehetetleníteni tudnák a másik játékost, aki előbb-utóbb abbahagyná az adott MMO-t, és ez nagyon rossz reklámot csinálna a játéknak! Szal a fejlesztők biztosan nem pártolnák ezt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. nemy
2012.05.27. 18:59
Hát nekem is megvan a játék, eléggé tetszik és kb. megfelelőnek érzem az értékelést is. Egy hack&slash játékot meg valóban nem azért vesz meg az ember, hogy taktikázgasson, meg szétagyalja magát azon, hogy, na ezt a mobot meg hogy a fenében fogom leverni. Ezt kikapcsolódásként játssza (én legalábbis), ahol lehet (relatív) agyatlanul zúzni az ellenfeleket (mondjuk ehhez hozzátartozik, hogy azért már hell szinten is van 1-2 mob amelyiktől csak sokadik nekifutásra sikerült megszabadulnom...). Szóval nem tudom, ki hogy van vele, de nekem bejött, szerintem biztos eltöltök még vele 1-200 órát, aki meg nem játszott vele, az próbálja ki, mert egy próbát mindenképpen megér(a játékhoz adnak 3 guest passt, azzal mindenki kipróbálhatja ingyen, csak kérni kell valakitől egyet).
Ja még az osztályozáshoz, az egyetemen pl. 70-85 % a négyes, amivel azért a legtöbben megelégszenek, mint ennél a játéknál is (kivéve a stréberek, de nekik meg úgysincs idejük ilyenekkel játszani...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. maci
2012.05.28. 07:51
Mindenkinek 3 diablos guest pass volt a dobozban? Mert nekem 2 diablos, meg 1 wowos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. madcaptain
2012.05.28. 07:58
zabalint:

Értem amit mondasz és valószínűleg igazad van. De remélem egyszer eljön azért az az idő amikor már olyan szinten van grafika és minden más, hogy az AI is előtérbe kerül és nem csak abból áll a nehézség, hogy nagyobb számokat sebeznek az ellenfelek. Bár lehet ez előbb lesz vmi next-gen konzolon.

nemy:

Hát igen, így is lehet nézni. Én már sajnos kinőttem az agyatlan játékokból egyszerűen elalszok rajtuk . Nekem az ideális játék abból állna kb hogy összeszednék az összes nehéz összetett sok fázisú MMO PVE Boss fight-ot és letunolnák kevesebb főre, esetleg single-re

White_rabbit:

Nagyon jó kis összegzést adtál a végén a játékról, teljesen egyetértek. Egy bajom van csak vele a szórakozás nálam nem egyenlő a szenvedéssel
Ami könnyű, ismétlődő, monoton az meg unalmas, ezért várnék én végre valami tökös fejlesztőre aki végre szán egy kicsit több időt AI-ra. A kiteolástól már feláll a szőr a hátamon- pl. semmiből nem állna berakni egy végtelen távolságú random aoe-t ha x távolságnál messzebb megy a játékos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. Alendaar
2012.05.28. 08:55
Ha vkinek esetleg lenne még elfekvőben egy guest pass, azt nagyon megköszönném!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. Simba
2012.05.28. 10:05
madcaptain: GW2 az elég jó lesz, persze ha méltóztatik kijönni végre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. Atesz1987
2012.05.28. 10:50
Szerintem nem lett rossz játék. Semmiképpen sem 79%... Inkább 85%. A cikk író egy kicsit elfogult volt, NEGATÍV irányban. A 2-höz képest sokkal játszhatóbb, élvezhetőbb játék lett. Nagyon tetszik a fejlődés rendszer, mert így mindent abilityt kipróbálhatok egy karakterrel. Sőt, ha valamelyik kombót megunom, irthatok másikkal is. Nagyjából az is elmondható, hogy nincs tele szeméttel, bár biztos ebben is van pár felesleges. A gyógyulás rendszere egy kicsit fura volt a 2 után, de megértem, hogy hozzányúltak. Tetszik, hogy nem kell minden egyes leölt ellenségnél újra kattintani. Sok kis apróság van, amitől gördülékenyebb, jobb lett a 2-nél.

Igazából az a gondom az egésszel, hogy nem annyira monumentális az egész, mint a 2 volt. Nem rég játszottam újra, szóval nem csak a nosztalgia mondatja velem. A 2-ben valahogy nagyobb élmény volt eljutni az act végéig, és ott leölni a főellenséget. Nem beszélve Diabloról, vagy Baahlról a játék végén. Ebben csak megyek, megyek, és egyszer csak ott van Diablo, és őt is seperc alatt kinyírtam normál fokozaton. Később biztos nehezebb lesz, de akkor is. Nyilván az akkori technológia (grafika) mellett egyszerűbb volt feltölteni egy játékot tartalommal.

A fanyalgáshoz csak annyit fűznék, hogy nem tudjatjuk mennyi munkaóra van benne. Ha csak egy egyszerű vígjáték stáblistáját végignézzük, azon is több 100 ember dolgozik. A d3-nak sem rövid a stáblistája. Azt gondolom, hogy a mai grafika mellett egyre kevesebb, és kevesebb tartalmat fogunk kapni, mert még azt a keveset is iszonyat meló lesz megcsinálni. Szerintem az lesz a megoldás, hogy a technológia eljut egy olyan szintre, amikor valós helyszíneket tudnak majd rendelelni. Akkor talán könnyebb lesz tartalommal feltölteni a játékok világát. Mennyivel könnyebb lenne egy sivatagi pályát megcsinálni egy FPS-hez, ha csak el kellene utazni egy sivatagi faluba, a megfelelő technológiával, és csak lemodellezni az egészet. Amég mindent meg kell csinálni mindent a 0-ról, ne is várjunk többet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. asymmetric...
2012.05.28. 10:56
Van még valakinek guest passja? Meg tud dobni eggyel has szépen kérem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. blackconve...
2012.05.28. 10:59
@Atesz1987:

d3 nightmare = d2 normal
d3 hell = d2 nightmare
infernóra még nem jutottam el, szóval nem tudom összehasonlítani d2 hellel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. hegyitaho
2012.05.28. 12:26
nyilván nem arról van szó hogy ez 1 szar játék hanem pl az h steam-en a 4pack torchlight 2ből kerül annyiba mint dio3 pedig messze nem 4szer olyan jó és ugye a magas elvárásoknak amit az előző részek és a hosszú készítési idő (+magas ár) támaszottak nem felelt meg teljesen. akárhogy is nagyon megosztotta a népeket jogosnak tűnik a ~80%. 90+%-nál szinte mindenki pozitív véleményen van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. blackconve...
2012.05.28. 14:13
@hegyitaho:

"a magas elvárásoknak amit az előző részek ... támaszottak nem felelt meg teljesen"

Áruld már minek nem felelt meg játékmenettel kapcsolatban az elődeihez képest azonkívül, hogy nem lehet attribute pontokat kiosztani? Lett egy sokkal használhatóbb, kötetlen skill rendszer, heal rendszer (nem agyatlan potion spam), bővített inventory, a gemeknek rengeteg szintje van, a használható fegyverek palettája kasztonként kibővült, kaptunk egy új nehézségi szintet ami kifejezetten co-op módra van kihegyezve, a követőknek választható skilljei vannak, a gambling megmaradt csak blacksmithing formájában, a cuccaid színe testreszabható, csak a legendaryknak van meghatározva. Ugyanúgy van rejtett szint, a pvp-t ezerszer elmondták, hogy optimalizálatlanság miatt ki van véve amit meg is értek mert most annyiból állna, hogy ki stunnolja a másikat előbb, de ez is be fog kerülni a játékba. A grafikáról annyit, hogy a d2 is rondán nézett ki mikor kijött, aztán mégis mennyien élvezték.

Az meg, hogy kinek mennyire jön be a sztori / mennyire élvezi a lehető legszubjektívabb dolog a világon. Az ára a játéknak pedig vissza is jöhet ha elég ügyes leszel RMAH-ban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. DogTheDog
2012.05.28. 14:22
Zabalint:

Van mar ilyen sok,kiadoknak hivjak oket.
Lassan de biztosan szetk.rjak a jatekokat a kapzsisagukkal,majd ha ez mar sok jatekost elriaszt,akkor a tobbit egy tomeggyilkossag kereteben szervermegszuntetik.Ja es ebbol a nem keresett aktivitasbol a fejlesztok anyagi hasznot huznak,a maffiaval szorosan egyuttmukodve.
Ismeros?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. Svindler
2012.05.28. 14:26
blackconverse: mire elindul az RMAH csak a legerősebb cuccokat lehet majd eladni benne, és azokat is bagóért. Már most borzasztó az elértéktelenődés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. CyberPunk6... Svind...
2012.05.28. 14:41
szerintem meg nem az elértéktelenedés a borzasztó, hanem eddig az újraindulás miatt volt iszonyatosan magas ára minden gagyinak.

biztosan csökkenni fog, de ilyen hyper mérték csak az első hetekben lesz.
sokan még nem is farmolják infernot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. Raidan
2012.05.28. 14:45
Silverstingamit írt teljesen így van pár HSZ-al lejjebb! Blizzt már csak a pénz érdekli és WoW LK de lehet h Wow BC óta megy lefelé a színvonal...és csak a cash...LK még nagyon tetszett Cataclysm kezdett átesni a ló túlsó oldalára és most amit tervezne a Pandária hülyeség...pff...talent rendszereket meg már olyan mértékben butítják h már fáj...Catában is szar volt de Pandáriába már egy 3éves gyerek is összehoz valamit...ez hiányzik kicsit nekem h önállóság gondolkodás h legyen vmi plusz nem az h mindenki aki leül 10perc után végig tudja vinni... a Kihívás szó elveszett a Blizzard szótárából és kezd unalmassá válni! azért írtam a Wow-s példát mert ezt érzem a Diablo3nál is! nem akarom én lehúzni és nem akarom megmondani ki mit tegyen vagy vegye meg de ép ésszel 11 évig készül egy játék azt mondva h azért h minél jobb legyen és erre nesze semmi fogd meg jól...
Biztos vannak értékelhető elemei de valljuk már be őszintén h miért kéne beérnem a "jó, lemegy" kategóriával amikor drágán veszem várok is és kapok egy félkész játékot...?!? inkább ki se adták volna mert ha még egy Noname cég megértem nem értenek hozzá de h pont a Blizz...

őszintén senkit nem akarok elkedvteleníteni játszatok vele de ennél többre számított mindenki valljátok be és ak ennyit a NAGY blizztől....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. madcaptain
2012.05.28. 15:10
Mindjárt jön a Torch light 2 és GW 2 próbáld ki majd azokat is a kettő együtt kb annyiba fog fájni mint a dio3. Az RMAH egy ideig a sok bug miatt +fejlődési szakasz miatt drága lesz. Most lehet vele keresni később csak nagyon ritka cuccokkal rengeteg farmolás árán(botokkal).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. DogTheDog Raida...
2012.05.28. 15:18
Lehet nektek csak annyi a bajotok,hogy felnottetek,a jatek meg nem nott veletek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. CyberPunk6...
2012.05.28. 15:41
Raidan - kérlek fejtsd ki, hogy mi egyszerűsödött a pandában azon kívül, hogy nem az EJ-ről másolod le a talentezést. Gyanítom nem igazán próbáltad még a pandát csak látatlanban állítasz dolgokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. blackconve...
2012.05.28. 15:43
@CyberPunk666:

Szerintem sokan vannak itt így ezzel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. blackconve...
2012.05.28. 15:44
@madcaptain:

GW2 ugyanúgy 60€ mint D3.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. 0rigami
2012.05.28. 16:52
DogTheDog:azért a fórumot olvasgatva, ennél kicsit komolyabb a probléma...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. CyberPunk6...
2012.05.28. 17:06
0rigami - igen a gond azt, hogy az emberek fórumot olvasva szajkózzák valaki olyannak a hülyeségét aki hozzájuk hasonlóan sosem játszott vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Heroes27
2012.05.28. 17:27
Nagyon egyszerű a probléma, simán lehetett tudni, hogy ez 2012-ben kurva kevés ám. Most azt senki se gondolja komolyan, hogy egy 2000-es divat 12 évvel később is megállja a helyét. Nekünk lett más a divat, ennyi. Most ezt valaki még elnézi és élvezi és nyomja, valaki meg csak bosszankodik rajta, mert neki ez már nem elég. A hülye állatok is kidobták az egész játékot a picsába, mert ez egyébként nagyon nem így nézett volna ki, csak aztán még is visszafordultak és maradt ez. Nem véletlen ment el a főmufti.
Én is simán más koncepcióba csináltam volna már meg, de ez az én véleményem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. CyberPunk6... Heroe...
2012.05.28. 17:33
Választani kellett a hc diablosok és a casualok között. A hc rétegnek készült és nekik tetszik is. abban talán igazuk van, hogy rájuk lehet biztosan építeni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. 0rigami
2012.05.28. 17:33
CyberPunk666: igen, ha egy tollvonással akarod elintézni az egészet, akkor valóban ez a válasz.
Tehát aki megszólja, az sosem játszott vele, aki meg esetlegesen megérti a problémát - ne adj isten egyetért vele -, az meg még hülye is?
Great!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. LGx
2012.05.28. 17:57
szerintem meg pont a casual játékosoknak készült, ők vannak többségben vásárlóerő tekintetében.
persze nagyon nehéz manapság olyat alkotni ami mindenkinek megfelel, de abban szerintem egyetérthetünk, hogy ez a sok évnyi fejlesztés a grafikán kívül máshol nem igen mutatkozik meg. oké, van pár újítás ami pozitív, de ez így nagyon szegényes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. CyberPunk6...
2012.05.28. 18:20
0rigami - Nem, de a túlnyomó többsége olyan dolgokat is állít amik tények és nem igazak. Ebből arra következtetek, hogy nem is játszott vele. Vagy csukott szemmel és hang nélkül kattintgatott. Van persze akinek tényleg nem tetszik...

DE például egy hivatalos mai információ, hogy a játékosok 1.9%-a unlockolta infernot, azaz összesen ennyien ölték le hellen diablot. De azért sokan lerövidezik, könnyűnek nevezik, miközben még ennél is kevesebben jutottak el inferno végére. Ez mindössze azokat jelenti akik eljutottak odáig...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Simba
2012.05.28. 20:16
LGx: száraz fecsegés helyett írd le mit hiányolsz benne, vagy neked mi nem tetszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. LGx
2012.05.28. 20:49
Simba:

leírtam már párszor, nem akarom ismételgetni önmagam, de:

- AH megöli a játékot: ahhoz hogy infernon esélyed legyen jó tárgyak kellenek, ezt AH-ból tudod beszerezni, mert a játék nem nagyon dob semmi használhatót (eddig nem kaptam egy legendary vagy set tárgyat sem, hiába farmolom infernot)
és állítom AH-ban lévő cuccok jó részét blizz teszi fel. pay-to-win, ez számomra epic fail

- 0 egyediség: 60-as szinten minden egyforma kasztú karakter ugyanazt tudja. nem tudok semmire specializálódni. nincs következménye a szintlépésnek, nem kell eldöntened, hogy most milyen irányba fejlődj. adott szinten megkapod ugyanazt a skillt.

- drop rendszer: raren kívül semmit nem kaptam még egyik karakteremmel sem...
gyenge legendary statok

- egyéb: mágusnál nehogy már az határozza meg mennyit sebez, hogy mekkora balta van a kezében

el lehet vele szórakozni, de majd 10 évnyi "fejlesztés" után ez így sovány nagyon, és elmegy a pay-to-win irányba, amit egy single player játéknál nehezen nyelek be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. CyberPunk6...
2012.05.28. 21:32
LGx

1, ah nem öli meg a játékot, d2ben is volt kereskedés csak jóval macerásabb volt, ha nem akarsz itt sem kell, akkor meg farmolj, d2ben signleben kb soha nem találtál komolyabb runát, vagy tyrael páncélt, hasonlókat. Ebben mi változott?

2, sokkal egyedibbek a karakterek, attól mert nincs kőbe vésve, mindenki más összeállítással megy és mást talál jónak, helyszínenként változik, hogy mivel tud haladni, sokkal jobban függ a skillválasztás a játékstílustól, nem pedig előre megírt kötelező buildek vannak. SZERINTEM ez előrelépés.

3, mi a baj a droprendszerrel? Miért baj, ha rareket hordunk? Miért lenen gond, ha magic és rare cuccok vannak amik jók? anno a classic diabloban is mindenki rare és magic cuccot hordott, csak a ldoban jöttek használható unique itemek meg setek, de az igazán kemények, meg az első rwk, azok 1.09-es dolgok, a nagyon durván pedig az 1.10-ben helyeződött rájuk a hangsúly
(segítségképpen a LoD a kiegészítő az 1.07-es patchel jelent meg)

4, eddig is a fegyver határozta meg, csak nem a konkrét dmg, hanem a rajta lévő skill pontok. Balance miatt ez fontos, hogy így legyen, szerintem könnyen belátod te is. Elfogadom, hogy nem tetszik, de belátható könnyen az oka.

5, nem kötelező rá költeni egy fillért sem, én sem fogok semmit sem venni az rmahban, meg lehet attól még egyedül is játszani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. balrogh
2012.05.28. 21:53
LGx 3 napja farmolom inferno buchert+ A börtönőrt. eddíg 5 Legendary-t találtam.
Csak tájékoztatásképpen 326 MF em van!
Úgyhogy elég a picsogásból és menj NFS ezni, az való neked.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. balrogh
2012.05.28. 21:54
.Ja és Barbárral, ami most a leggyengébb az 5 karakter közül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. LGx
2012.05.28. 22:04
CyberPunk666:

nem kell védeni a játékot mindenkinek más tetszik. de azért jópáran vannak még akik csalódtak. tudom nem reprezentatív: [LINK]

balrogh:

NFSezz te, ha szereted

ha törttel játszanék egy szót sem szólnék, de ár/érték arányban messze nem azt kaptam, amire számítottam. igen számítottam, D2 nameg blizzard nevek miatt.
egyéni vélemény, hogy nem tetszik a játék, részemről befejeztem a D3 témát, senkit nem kell győzködni a nézete ellenkezőjéről
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. blackconve...
2012.05.28. 22:16
@LGx:

Te már nem az első (nem is tudom már, hogy fogalmazzam meg szalonképesen) féleszű vagy aki abban a hitben él, hogy 10+ éve fejlesztik a játékot. 2008 óta tart a fejlesztése a játéknak, emellett kiadtak egy SC2-t meg wow kiegészítőket. Amúgy persze, tuti, hogy a Blizz a goldos AH-ba pakol be direkt cuccokat és utána eladja a goldot. Keresd meg gyorsan a fóliasapkádat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. lasagna
2012.05.28. 23:56
Üdv!
Én azért kipróbálnám Ha jól tudom kell vmi kód ahhoz, hogy kipróbálhassam némi korlátozással. Hogyan tudok olyat szerezni ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. cateran100 black...
2012.05.29. 05:01
A vilagert sem akarnam lerombolni a habosrozsaszin vilagkepedet, de nem erzed cikinek, hogy az interneten logva keptelen vagy kiguglizni 1 ilyen egyszeru infot? Meg 2001-ben, az akkor meg letezo Blizzard North kezdte a Diablo 3 fejleszteset.Persze hullara mashogy nezett ki....
Bovebben:http://www.planetdiablo.com/diablo3/preannouncement/introduction/history.shtml
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. cateran100 balro...
2012.05.29. 05:08
A legnehezebb fokozaton, 3 napos farmolassal esett 5! legendary? Szerintem gondolkodj ezen 1 kicsit....Azt meg sem merem kerdezni, hogy az a 326 micsoda...ugyanis a targyak %-ban novelnek, de hogy nincs 326% MF-ed infernon, azt boritekolom...Az 1. trashpack osszecsukna, mint 1 kertiszeket, ha minden geared es a follower gearje is Mf-re lenne ragyurva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. LGx
2012.05.29. 09:04
ocsabi:

van benne valami kíváncsi leszek, mennyibe fog fájni a DLC. az első tippem 10k

blackconverse:

azért gondolj is bele légyszíves: RMAH-ra hegyezték ki az egész játékot... normalon casual player végigtolja, akár AH nélkül is. hc gamer meg aki végig szeretné tolni infernót, esetleg később pvp-zni, az kénytelen AH-zni. most sima AH megadja a kb árakat goldban, azán majd mehet az átváltás. jobb cuccok infernora már így is milliókért vannak fent.

balrogh:

ha még valami ranged karakterrel írsz annyi mf-t, oké. de melee-vel? mindenem str-t meg vit-et ad, 40k hp 60% resist, 12k dmg-vel is 2szer meg kell gondolnom, hogy nekimenjek-e egy champnak vagy rarenek, mert bizonyos kombinációkkal 2 ütésből halok. szóval nekem ez sántít, de mindegy

nem fogok leállni vitatkozni olyanokkal, akik nem fogadják el, hogy másnak más a véleménye. remélem blizz sokat adott, mert a popója fényesedik rendesen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Simba
2012.05.29. 09:48
Metacritic szart sem ér. Sokan azért pontozták le a játékot, mert első nap nem tudtak játszani. Mi nevetséges. Én sem, mégsem nyúltam magamhoz kínomban, azt rohantam fel a metacritic-re anyázni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Simba
2012.05.29. 10:06
Hát vissza kell nézned, mert bizony pampogtak ez miatt sűrűn.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Zabalint
2012.05.29. 11:43
CyberPunk666:
1. A sima AH vitatható, de az RL pénzes AH egyértelműen megöli a játékot. Igen, a D2-ben is volt kereskedés, csakhogy pont mivel macerásabb volt, ezért nem lehetett bárkinek a legjobb cucca meg, volt differenciálódás, meg kellett kompromisszumokat kötni.
2. "nem pedig előre megírt kötelező buildek vannak"
Akkor ezek szerint te tényleg nem ismered a Diablo 2-t.
3. Igazad van, a d2 expansion legnagyobb faszsága volt az, hogy a rare-ek kiestek a komolyan vehető választékból, pedig a rare-ek nagyobb változatosságot visznek a játékba, mint a unique-ok.
4. Jó nagy marhaságot írsz, és bizonyítod újra, hogy nem ismerted a Diablo 2-t, ott a fegyveren a +skillek töredéke volt, mert a többi az egyéb felszereléseken, charmokon volt, ellenben a harcosok sebzésének nagy része a fegyver alapsebzéséből származott. A balance szempont is hülyeség, mert az is simán kalkulálható, hogy mennyi +skill szerezhető.
5. Csakhogy a cuccokhoz igazítják és fogják igazítani a jövőben a nehézséget. Nem véletlenül 60 a max szint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. blackconve...
2012.05.29. 12:20
@Zabalint:

TL;DR: Eddig is lehetett venni valós pénzért felszerelést.

Azért szállj le a magas lóról, persze itt nyilván senki nem ismeri a D2-t. Legyél olyan kedves, írd be googlebe, hogy "buy D2 items" menj rá az első linkre, válaszd ki a laddered és láss csodát. Ja, hogy eddig is lehetett cuccokat pénzért venni D2-ben? Csak nem volt legális. Neked mint játékfejlesztő nem bökné a csőröd, hogy minden utolsó ember meggazdagodik a játékodon aki nyit egy ilyen oldalt? Helyette csináltak egy legális módszert. A HC-k D2-ben is megvették a cuccokat, és itt is meg fogják.

LGx:

Most, hogy legális körülmények között zajlik a pénzes kereskedelem, a Blizz egyből zsidó, pénzéhes állat és erre hegyezte ki a játékot. (Abban egyetértünk, hogy Kotick az). Mintha D2-ben nem ugyanez lett volna a helyzet. Ugyanannyira alacsony esélyei vannak, hogy magadnak kifarmolod a unique szettet. Ingame tárgyakért meg itt is fogsz tudni csereberélni, mert magas szintű gemeket még nem is láttam az AH-ban és a legendary craft material is elég értékes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Heroes27
2012.05.29. 12:33
Jó, de gyerekek, Lg-nek igaza van. Mindent amit leírt, maximálisan igaz. Most hiába parasztozzátok le, én teljen mértékben egyetértek vele, csak a vak nem látja, meg aki kidobott érte ennyi pénzt, csak legalább ő felválallja, hogy ez meg az szar. Srácok az a nagy helyzet, hogy át lettetek baszva, csak nem valljátok be. Mert ezért a pénzért ez szerintem lófaszjancsi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Zabalint
2012.05.29. 12:50
blackconverse:
Én nem ülök a magas lovon. Az a konkrét beszólás konkrét embernek szólt, mert ő másik topicban is leírta azt, hogy Diablo 2-ben 2-3 játszható build volt, majd csúsztatott és sunnyogott mikor leírtam példának kb. 10 olyan buildet, ami nem volt top, de még játszható volt Hellen.

"D2 items" menj rá az első linkre, válaszd ki a laddered és láss csodát. Ja, hogy eddig is lehetett cuccokat pénzért venni D2-ben? Csak nem volt legális."

És hol állítottam, hogy Diablo 2-ben ilyen nem volt illegálisan(!)? Minden RPG szerű játéknál van ilyen, a különbség az, hogy most beszálltak a fejlesztők a bizniszbe, előtte meg minden normális fejlesztő inkább üldözte az ilyesmit.

"Neked mint játékfejlesztő nem bökné a csőröd, hogy minden utolsó ember meggazdagodik a játékodon aki nyit egy ilyen oldalt? Helyette csináltak egy legális módszert. A HC-k D2-ben is megvették a cuccokat, és itt is meg fogják. "

De bökné, mert tönkretennék vele a játékomat. Igazad van, ez esetben legjobb magának a fejlesztőnek tönkretenni a saját játékát, csak hogy rövidtávon többet lehessen rajta keresni.

"Mintha D2-ben nem ugyanez lett volna a helyzet. Ugyanannyira alacsony esélyei vannak, hogy magadnak kifarmolod a unique szettet. "

A különbség az, hogy D2-ben Hell Act 5-ön középerős, vagyis még halandónak elérhető cuccokkal is végig lehet menni, míg a D3-at tényleg a pénzes AH-ra hegyezték ki, hiszen már rég eléred a 60-as szintet, mikor jó cuccok nélkül a 4. nehézségi fokon nem tudsz végigmenni segítség nélkül.

Az nem érv, hogy ott is volt valami, amit lottóötös eséllyel lehetett megszerezni, ha egyszer nem feltétlenül volt arra a valamire szükség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. neomaster
2012.05.29. 13:03
Sziasztok! Valaki meg tudna ajándékozni egy vendégkóddal? Sajna a tesztelésről lemaradtam
Előre is köszönöm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Zabalint
2012.05.29. 13:11
blackconverse:
Még annyit, hogy ha nem érzed a különbséget aközött, hogy az utcán megvernek és a rendőrség tehetetlen, vagy hogy a rendőrök maguk vernek meg, akkor nincs miről beszélnünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. blackconve...
2012.05.29. 15:07
@Zabalint:

Valóban, csak azt mondtad, hogy a pénzes AH megöli a játékot. D2-t megölte az, hogy lehetett cuccokat venni? Nalátod. Ez ellen egyik fejlesztő se tehet semmit. Bezárathatnak oldalakat, de ez kb a lernéi hidra esete.

Hell a harmadik nehézségi fok volt D2-ben, most pedig kaptunk egy hell utáni 4. nehézségi fokot, amit co-op játékra találtak ki. Persze ha Hellen vége lenne az egésznek azon menne a sírás, hogy mennyire könnyű volt. Nem kell mindenben összeesküvés-elméletet látni. Ráadásul már jóval a kiadás előtt el lett mondva, hogy inferno über nehéz lesz, gearelni kell rá, nem szólózásra találták ki és a legjobb elérhető felszerelésben is nehéz lesz. Mellesleg D2-ben 85-ös szintű volt a legmagasabb szörny és 99 level cap. Infernon 61-ről kezdődnek a szörnyek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Zabalint
2012.05.30. 10:16
blackconverse:
"Valóban, csak azt mondtad, hogy a pénzes AH megöli a játékot. D2-t megölte az, hogy lehetett cuccokat venni? Nalátod. Ez ellen egyik fejlesztő se tehet semmit. Bezárathatnak oldalakat, de ez kb a lernéi hidra esete."

Akkor te tényleg nem érted. Neked tényleg ugyanaz, ha valahol elharapódzik a bűnözés, mint ha a rendőrök vernek.

Ilyen alapon egyébként a csalást is legalizálni kellene, hiszen az mindig minden játékban jelen van valamilyen formában, és sosem járhat végére a fejlesztő a dolognak. Viszont játszottam nem egy játékkal, ahol voltak csalók, voltak illegális vásárlók, eladók, amelyek szintén csalónak számítanak ha az illegális, és teljesen máshogy kezeli ezeket a dolgokat a normális többség, mint amikor egy játékban RL pénzért legálisan lehet venni előnyöket. Arról nem is beszélve, hogy az hogy legálisan pénzért vehetsz előnyöket, nem szünteti meg az illegális dolgokat.

A másik dolog, hogy az illegális shopoknál azért is többet árt a pénzes AH, mert utóbbi esetben az AH üzemeltetője maga dönt arról, hogy mi mit milyen eséllyel dobjon. Egyébként ha jobban végiggondolod, ez azt fogja jelenteni, hogy mivel idővel egyre több értékes cucc lesz a pénzes AH-ban (hiszen fél év alatt több halmozódik fel, mint 1 hónap alatt, abbahagyó játékosokról nem is beszélve), a fejlesztőknek meg a jutalék miatt érdekük az árak magasan tartása, ezért nyilván meg fogják lépni, hogy hónapról hónapra kisebb eséllyel dobjanak a szörnyek.

"Hell a harmadik nehézségi fok volt D2-ben, most pedig kaptunk egy hell utáni 4. nehézségi fokot, amit co-op játékra találtak ki."

Nem inkább vásárolt cuccos játékra? :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. LGx
2012.05.30. 12:14
én blizz helyében bevezetném a real money artisanokat is. +1 dmg = 1$
aztán lehetne kraftolni a többezres sebzésű fegyvereket is

sokan érezhetik jogosan átverve magukat, nem kis pénzt kiadnak a játékért, ami, mint menet közben kiderül, pay-to-win -re lett kihegyezve. oké, hogy 3 nehézségi szinten mehetsz minden gond nélkül, de ez akkor is lehúzás. remélem tesznek bele egy 5. nehézséget is, amit 10 millió gold-al lehet unlockolni.

elkezdtem kegyetlenül goldot farmolni, pony level nagyon ideálisnak tűnik hozzá. bár még csak nightmareig upgradeltem a staffot hozzá, így is egy run megvan kb 5-6 perc alatt, és 5-ös nephalemmel 4-6 rare esik + inventory tele kékekkel, összesen kb 20-30k runonként. hétvégére meglesz az 500k a hell staffhoz kérdés nerfelik e a pony levelt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. CyberPunk6... LGx
2012.05.30. 12:26
mi a pay to win benne? mert simán lehet gold ahban infernoképes cuccot összeszedni. Nem lehet benne olyat venni amit amúgy nem szerezhetnél meg. Azért nem veszik komolyan itt a véleményed ennél a cikknél a többiek, mert ilyen lehetetlen baromságokat írsz valódi érvek helyett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Zabalint
2012.05.30. 13:17
CyberPunk666:
Örömmel hallom, hogy befejezted az inferno fokozatot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. LGx
2012.05.30. 13:59
CyberPunk666:
"Nem lehet benne olyat venni amit amúgy nem szerezhetnél meg."

és én írok baromságokat igen, van rá 0.00000001% esélye, hogy pont azokkal a statokkal dob egy raret mint amit 9millió goldért meg akarok venni AH-ban
gold AH-ban szépen feltornázzák a normális (itt értsd: infernóhoz szükséges) cuccok árait, aztán rmAH-ban pedig majd veheted a goldot.
tudod, nekem ezzel az egésszel az a bajom, hogy hiába fizettem ki 14 ezret a játékért, pvp-ben esélyem sem lesz azokkal szemben, akik a játékon felül is fizetnek tárgyakért, aranyért. mert ha van rá pénzed 2 perc alatt megveszed a legüberfaszább geart, 60-as szint elérése meg 2-3 nap max, míg ha nem akarok rákölteni pénzt, akkor mehet a farm hónapokig, akkor is goldra, esetleg 1-2 jó tárgy is becsúszik.
de ezzel nincs gond! mármint hogy sokáig tartson a tápolódás. azzal van gond, hogy míg én hónapok alatt összehozok egy (szerintem) ütőképes pvp karaktert, addig Veér István (alias vérpisti) 0 játékkal megveszi AH-ban.
kíváncsi leszek az itt mellüket verők közül hányan fognak sírni, mikor lealázza őket pvp-ben egy 6-éves, akinek apuci 2000dps fegyvert vett szülinapjára.

persze erre lehet mondani, hogy akkor minek vettem meg, és minek játszom vele, meg máshol is így van, stb stb. D2-t szerettem, ezért vettem meg ezt.
az meg hogy ki mit kezd a véleményemmel nem igazán érdekel, csak nem értem ezt a fene nagy hypeot meg blizzard seggnyalást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. CyberPunk6... LGx
2012.05.30. 15:02
LGx - Akkor most mi a különbség a d2höz képest? Ott is bárki megvehetett bármit pénzért. Ott sem esett ki minden atom állat cucc azonnal. A kettőben nagyon durván virágzott a valódi pénzes kereskedés. Ha nyitottál egy public gamet, akkor 10 perc alatt legalább 8 spambot lépett be hirdetni valamit.

Zabalint - Már majdnem, act1 könnyen megy, act2 szenvedve, de megy. Lassan meglesz a goldom hozzá és veszek cuccot amiben act3 is menni fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Heroes27 LGx
2012.05.30. 15:30
totálisan igazad van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Atraides
2012.05.30. 16:07
Mindenek elott jo cikk, alapvetoen egyet ertek vele Csak egy dologba kotnek bele ( mert masba nem tudok )

" Az a tárgy szintjétől függ, mi jön belőle, de csak kétféle alapanyag létezik: normál és ritka." -> Igazabol 3 van mert a legendarybol is jon cucc es a leg taposabakkhoz mind3-bol kell, bar magam meg nem szedtem szet egyet sem, mert megiscsak de kell lennie

Reszemrol egy 80% csak mert az kerekebb mint 79, de a deal-breaker az lesz mien gyorsan jon hozza a content. Ez meg felmehet 95-re is vagy le 50-re

------------

Wall of Text warnning

Ami pedig az RMAH-s topicot illeti, igazabol sajnos ma a multiplayer jatekok egyre inkabb kezdenek el tolodni ilyen iranyba a mikro tranzakcios es hasonlo rendszerekkel. GW-ben is vehetsz penzert elonyt ha gyorsabban akarsz PVP kepes karit csinalni, es meglepoen jol mukodik. Ezt a rendszert lehet szeretni es nem szeretni. Igenis megvan a maga elonye is, nem kell kapasbol a negativ oldalat nezni. Csak hogy hozzak egy peldat is mire gondolok.

Mivan ha teszem azt tok jo a PvP es a haverod is ugy dont hogy jatszani akar vele. Te mar 2 eve farmolod az itemeket es uber tap vagy de O meg csak most veszi meg a Diablot. Ket nap alatt fel rantja a karijat 60-ra de cucca rohadtul nincs. Namar most A) vagy farmoltok neki 3 honapig mire O is veled tud majd PvPzni, vagy B) rakolt egy kis penzt es lesz eletkepes gearje es jatszhattok egyutt. Nyilvan lehet gond a VerPistikekbol, de nem feltetlenul ez az alap.

Es akkor ezzel el is erkeztunk a masik ponthoz. Ugyan meg meg sem jelent az RMAH de mar vannak olyanok akik TUDJAK hogy tonkre teszi majd a jatekot, sot tovabb megyek mar tonkre is tette. Mindenkinek meg lehet a maga velemenye termeszetesen es lehet szeretni vagy nem szeretni ezt a rendszert. De en ketlem hogy ebben apillanat barki is tudna milyen hatassal lesz ez a jatekra. Blizzardnal biztos vannak ra tanulmanyok, de azok is csak tanulmanyok es latolgatasok, konkret tenyek majd par honap mulva lesznek errol.

Addig is aki elvezi a jatekot az jatsza, aki meg nem azt meg nem kenyszeriti ra senki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. CyberPunk6... Atrai...
2012.05.30. 16:37
Én tudom mi fog történni az rmah bevezetésével. SEMMI.
D2-ben akárki akármit megkapott $$-ért. Bárki, bármit. Csak annyi változott, hogy most te és a blizz kapjátok a pénzt az eladásért, nem az itemshopok. Úgyis mondhatnám, hogy csak tulajdonosváltás történt, a helyzet pontosan ugyanaz.

Nem mellesleg megjegyzem, hogy már most az rmah elindulása előtt az itemshopok kihasználva a csúszást árulják a d3 goldot, már most rmah nélkül is bárki megvehet bármit pénzért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. blackconve...
2012.05.30. 21:12
@CyberPunk666:

Örülök, hogy van még egy értelmes ember itt. Komolyan úgy tesznek néhányan mintha az RMAH a Sátántól való lenne. A kiadó megkapja a maga kis %-t minden eladott cucc után, amivel ők is jól járnak és a játék fejlesztésére / fenntartására tudják költeni, meg az is jól jár aki eladta. A dropok ugyanazok mint D2-ben, de persze ezen is megy a sírás, mert lgx és zabalint kollégáknak nem esett még normális rare. Az nem számít, hogy az AH tele van jobbnál jobb cuccokkal tehát mégis vannak emberek akiknek valamilyen csoda folytán kiesett. (Vagy a Blizzard ördögi terve lapul az egész mögött és valójában ők pakolják be a dolgokat, hogy később befolyásolhassák az RMAH árait, hiszen a tranzakciók utáni % nem elég nekik, illetve olyan szükségük van virtuális aranyra hogy csak na.) Mintha egyébként akármiben is számítana jelenleg a drop inferno legyűrésén kívül. PVP-t december előtt nem is tervezik kiadni, addig pedig bőven marad idő összeszedni a cuccokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. madcaptain
2012.05.30. 21:56
akinek nem tetszik, menjen harmadáron torchlight 2öt előrendelni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. goofej
2012.05.30. 22:26
Egy kérdésem lenne drága cikkíró komámhoz: Ha tényleg egy közepes szintű játék lett a Diablo 3, akkor miért van az, hogy a nyílt béta ellenére is ennyien megvették(pedig ott már pontosan tudtuk, mire számíthatunk, legalábbis nekem lejött teljes mértékben). Jó, tegyük fel, hogy még a nyílt béta előtt előrendelte az emberek 90%-a, de akkor is miért ennyire baromira terhelt a szerver? Ezek szerint mégse lett annyira rossz. Ne mondja nekem senki, hogy egy 79%-os játékból el milliós darabszámban lehet eladni, pláne nyílt béta után, mert én a képébe röhögök. Aki meg fikázza, arról le merném fogadni, hogy a legtöbbet lóg a szerveren, így meg is kérném, hogy vagy ne fikázzon, vagy húzzon a szeróról, hogy a játékot kedvelők beférjenek.
Drága a játék? Bazz, megjelenés óta játszottam vele eddig 70 órát! A szir-szar 9K-s játékok meg kitartanak 15-20 órát maximum, nem többet!!! Inferno nehéz? Baszod, játszottatok már a többi játék legnehezebb fokozataival? Hát ott is ez megy...egy lövés, és temetés. Ha nem easy-n nyomnátok mindig, akkor tudnátok miről van szó. Egyébként AH-ból vett cuccokkal teljesíthető, ennyi a recept. Ha nem megy, vegyél jobb itemet, ez a kulcs. Ha ezt nem éri fel egy ember ésszel, ajánlom a gáz csövet, meg a horgász zsineget, az megoldja a szenvedést.
Nem vágom miért baj az, hogy bizonyos hangok (láda kinyitása, potion-fogyasztás...) megmaradtak a régiek? Fel nem fogom, hogy ez miért baj. Pont ezektől az apróságoktól IS jellegzetes ez a sorozat, remélem sose cserélik le ezeket.
A pályák egyébként tényleg nagyon hajaznak az előző részekre, akárcsak az ellenfelek is, ez nekem is feltűnt, kicsit talán remake-el állunk szemben, de engem mégis iszonyatosan leköt. AH-t meg ésszel használjátok, nem feltétlen a drágább cuccok a jók, elég sokszor az olcsóbbak rommá verik a drágábbakat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Heroes27 goofe...
2012.05.30. 22:58
rengeteg oka van annak, hogy ilyen sokan vették, és ennek semmi köze a 79%-nak. De azért csak leírom "komám", hátha nem esik le.

Diablo a neve, a Blizzard csinálja, k*baszott sok a reklám, a 12 éves majomkodással annak az idegeit is szétcseszték, akinek tulajdonképpen esze ágába sem volt megvenni, de már kíváncsiságból csak megvette, (ügye nyugatabbra nem nagy dolog játékot venni), a fórumok ezzel voltak tele, a média ezzel volt tele, az egész internet is ezzel volt tele, itthon kicsiny országunkban Launch partit csinálnak (egy Insane2-ből miért nem? ), el tudod képzelni egy amerikában mi volt, kb tüzijáték rendeztek neki.
Tehát ezért.
A játék ettől 80%-nál tényleg nem több és az error37-nek a k..a annyát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. CyberPunk6...
2012.05.31. 08:25
Első nap nehéz volt a bejutás induláskor, és azóta elhíresült az error 37
de például tegnap is volt ilyen, viszont tegnap délután két alkalommal próbáltam belépni, mind a két alkalommal harmadszorra sikerült. Vagy én vagyok piszok mázlista, vagy a tegnapit baromi felfújja pár ember...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. goofej
2012.05.31. 14:36
Heroes27...ez szép, és jó, de ha annyira nem nagy durranás a játék, akkor mégis mi a t*kömért vannak fullon a szerverek? Mindenki csak ugat, hogy így szar, úgy szar, de le merném fogadni, hogy a köpködők fele órákat rohad fent a battle.net-en! Neked is tetszik, hiába fikázod, különben nem szidnád a 37-es hibakódot! Nem szégyen bevallani, "szar" játékkal is egész jól el tudunk játszani. Nem feltétlen kell ide csilli villi grafika. Van Insane 2? Nem is tudtam. Látod, elég rossz marketinggel látták el az I2-t, ne is csodálkozz, hogy nem volt welcome parti, lehet pár százan mentek volna csak el oda.
A hibákkal kapcsolatban meg csak azt tudom mondani, hogy türelem. Csinálják a srácok (még ha nem is teljes erőbedobásból). Egyszer csak beáll a rend a szerókon, és a hibaüzenet csak egy rossz emlék marad.
Őszintén Heroes27, hány órát toltál eddig a játékba? (a kapcsolódási kísérleteket ne számold bele :-) )
amúgy nem tudom miért fújják fel annyira a belépési hibákat. A hírek között mindig kiírja a Blizzard, hogy karbantartás van (maintenance az angolul nem beszélők kedvéért). Ha ezt a szöveget látod, ne lepődj meg rajta, ha nem jutsz be. Én kb 3 naponta nem tudok bejutni kb 2 órán keresztül....ennyi. Nekem ez még belefér, közben csinálok mást, nem csak számítógép létezik, feltalálták a focilabdát is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. goofej
2012.05.31. 14:39
Heroes27, még annyit, hogy aki a reklámok miatt vette meg a játékot, az balf*sz, már bocsi. Ott volt a nyílt béta, ki lehetett próbálni, rengeteg gameplay videó is van/volt a neten, amik alapján azért lehetett tudni, hogy mire lehet számítani. Ha ezt valaki nem vette figyelembe ennyi pénz "kilökése" előtt, az szórja be magát 180 cm vastag fekete földdel. Mondjuk én marketing szakon (is) végeztem, talán ezért nem adok a reklámoknak akkora szerepet, pontosan tudom, hogy hogy készülnek a reklámok.
Csak annyit tudok mondani, hogy vakon semmit ne vegyél meg....Semmit!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Benny
2012.05.31. 17:14
http://szamitastechnika.vatera.hu/pc_jatek/rpg_szerepjatek/diablo_3_collectors_edition_diablo_iii_ce_utolso_1598993417.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mtrx220
2012.05.31. 19:11
most is error37
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Castiglion...
2012.06.01. 00:17
"Ha tényleg egy közepes szintű játék lett a Diablo 3, akkor miért van az, hogy a nyílt béta ellenére is ennyien megvették"

A játék feldicséréséhez ezt nem venném túl erős érvnek, goofej. A futószalagon érkező, minimális újítást (vagy még annyit sem) tartalmazó játéksorozatok legújabb részei is milliós nagyságrendű eladásokat produkálnak. Szándékosan nem írok címeket, mert nem flame wart akarok.

A játék jó, megvettem, játszom, de nem vagyok akkora fanboy, hogy bárki torkának ugorjak, aki bármi negatívat merészel írni/mondani róla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. goofej
2012.06.01. 18:28
Nem tudom kinek a torkának ugrottam neki. Leírtam a véleményem anyázás és miegymás nélkül. Igen, sok új játékot kiadnak milliós darabszámmal, de ebből szerinted mennyivel játszanak 20 óránál többet az emberek? Nem sokkal, az tuti. Én se adnék egy a D3-nak 100%-ot, a start szerintem is botrányos (még most is az), de próbálok türelmes lenni, és nem az asztalt csapkodni. Nem holnap fogok meghalni (remélem), így még lesz időm bőven játszani a játékkal, nekem nem sürgős a dolog. Sok esetben mindenkinek magában kellene először szétnéznie (NE VEDD MAGADRA, és még egyszer mondom, NE VEDD MAGADRA), mert más munkájának kritizálásában mindenki jelesre vizsgázna.
Én nem is ezzel akarom feldícsérni a játékot, ezt a számok megteszik helyettem. Vagy ha úgy gondolod, hogy az a pár millió ember mind ízléstelen, akkor hajrá. Én még mindig azt mondom, hogy egy több milliós tömeg ízlése nekem százor mérvadóbb, mint egy cikkíróé. A nagy közönség véleménye a legfontosabb a Blizzard és a többi fejlesztő cég számára is. A mi igényeink szerint fejlesztenek (vagy csak próbálnak) játékokat, mert belőlünk lesz pénzük, nem a cikkírókból.
Más oldalakon 95%-ot is kapott a játék. Én személy szerint 80-90% közé lőném be, inkább 90-hez közelebb valamivel, de semmi esetre sem 80 alá! Meglehet, hogy a cikk írója a Blizzardtól többet várt, én meg a cikkírótól vártam volna többet, mert az ő cikke alapján nem venném meg a játékot....még szerencse, hogy nem szoktam a cikkek alapján dönteni, pusztán kíváncsiságból olvasom el őket, de leszűrni belőlük bármit is..na arra nem alkalmas a java szerintem. Pontosan azért is, mert nem vagyunk egyformák, ezért is jobb, ha nem hiszünk más ízlésének. Még mindig azt mondom, hogy maradok a demóknál, bétáknál, meg talán-talán a videóknál, bár ez utóbbi is lehet megtévesztő, de ha választanom kellene, inkább videó alapján döntenék játék vásárlásról, mintsem egy cikk v. reklám alapján.
Hangsúlyozom, NEM támadtam senkit, nem kínoztam meg senkit, nem csonkoltam senkit továbbra se, ez egy vélemény, se több, se kevesebb. Ha nem tetszik, az is csak azt bizonyítja, hogy nem vagyunk egyformák. Na lépek, megpróbálok csatlakozni, mert ki kell nyírassam a barbáromat Inferno-n.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zabalint
2012.06.02. 19:55
CyberPunk666:
Elmész kártyázni egy klubba, nem pénzes kártyázásra kell gondolni, pontra játszotok snapszert, ultit, kanasztát, tarokkot, bármit. Nem is csak haverokkal, hanem épp aki betéved, sőt bajnokságokat is indítanak egyes játékokból, a belépőért cserébe még osztani sem kell, mert biztosítanak rá embert. Később kiderül, hogy az egyik osztó, ha fizetsz neki hajlandó csalni a te előnyödre, jobb kártyákat oszt. Később több osztó is hajlandó erre, és a tulajnak nincs energiája arra, hogy ezeket az ügyeket kinyomozza. Ezért úgy dönt egy idő után, hogy kiteszi a táblát, hogy osztásnál licitálni lehet a lapokra, RL pénzben.

Kb. hasonló a történet. Tehát ezen mondatod:

"D2-ben akárki akármit megkapott $$-ért. Bárki, bármit. "

Nem, nem igaz, mert csalás kategória volt pénzért tárgyat venni. Ezzel azt állítod, hogy kártyában is bárki csalhat, meg a boltban is bárki lophat, már ha elég ügyes, hogy ne vegyék észre. Pedig nem, mert erkölcsi gátok is vannak egyeseknél. Ugyanakkor a Diablo 3 alapvetően nem MMORPG, és meg lehet válogatni, kivel játszol. Vagyis becsületes játékosok körében igenis ég és föld ha van legális vásárlási lehetőség vagy ha nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zabalint
2012.06.02. 20:06
blackconverse:
"A dropok ugyanazok mint D2-ben, de persze ezen is megy a sírás, mert lgx és zabalint kollégáknak nem esett még normális rare."

Én speciel nem is játszottam a játékkal, és leírtam az érveket, miért is nem fogok soha, annak ellenére hogy korábban a Blizzard játékai a kedvenceim voltak a Starcraft kivételével. Kb. a többit is ennyire fogtad fel, amit írtam.

"PVP-t december előtt nem is tervezik kiadni, addig pedig bőven marad idő összeszedni a cuccokat."

Ezen viszont jót röhögök. Több okból is. Egyrészt nevetséges hogy a PVP ennyit csúszik. Másrészt honnan tudod, hogy december előtt mik lesznek a legjobb tárgyak és milyen eséllyel dobják akár 1 hónap múlva a szörnyek? Ezek még Diablo 2-ben is változtak, lásd pl. elite unique tárgyak megjelenése, meg egy boss vagy terület dobási esélyei is gyakran változtak. Itt ráadásul a Blizzard abban érdekelt, hogy legyen egyáltalán értelme az RL pénzes AH-nak, józan ésszel belátható, hogy ha van egy jófajta tárgy, ami egy adott hónapban átlagosan X áron kel el a pénzes AH-ban, akkor ha a droprate marad ezen tárgyra nézve, akkor fél év múlva ugyanez olcsóbb lesz, mert a játékban halmozódik ennek a mennyisége, valamint goldért is egyre több kerül piacra és egyre olcsóbbá válik. Ha a Blizzard azt akarja, hogy ne essen az ára (mert akkor kisebb a jutalék, végül pedig már nincs az az alacsony ár, amiért megvennék), akkor vagy a droprate-et csökkenti, vagy újabb, erősebb tárgyakat vezet be.

Tehát meglehetősen naiv a szöveged, hogy decemberig lehet gyűjtögetni és felvenni a versenyt a fizetősökkel. Egyrészt a fizetősök nagy része is fanatikus játékos, nem véletlenül költ rá még RL pénzt is, másrészt a Blizzardnak biztosítania kell folyamatosan, hogy RL pénzért olyant kapjanak, amit alapból nem érnek el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zabalint
2012.06.02. 20:17
goofej:
"Drága a játék? Bazz, megjelenés óta játszottam vele eddig 70 órát! A szir-szar 9K-s játékok meg kitartanak 15-20 órát maximum, nem többet!!!"

Ez az összevetésed teljesen értelmetlen, ugyanis ez igencsak "műfaj" függő. Én még nem nagyon láttam FPS-t, amelyben a story módot (nem single playert írok, mert lehet kooperatív is) 10-20 óránál tovább lett volna értelme játszani, mert vége, és nincs értelme újrajátszani. De stratégiánál, RPG-nél vagy akció-RPG-nél (ami végülis a Diablo is, jó tudom hack & slash) ez jellemzően sokszorosa.

Ja, és ami a szervereket illeti, a Blizzard hatalmas kampányt csinált, tehát meglehetősen nagy tömegre számíthatott, ennek függvényében a szerverek túlterheltségét inkább hibaként illene felhozni, főleg egy ekkora bevételt generáló játékban felülméretezhették volna a kapacitást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. goofej
2012.06.06. 22:52
Egyáltalán nem értelmetlen az összevetés. Szerintem mindenki számára fontos az ár/szavatosság arány. Az, hogy milyen műfajról beszélünk, részlet kérdés. Egy FPS is lehetne tartós (cod2 cod4 az volt számomra, ezek meg is vannak origiben!). Le van sz*rva, hogy milyen műfaj, a lényeg, hogy a pénzemért hosszan tartó kikapcsolódást kapjak, ne egy nyolc órás 'futó kalandot'.
A szerverek helyzete két hét alatt stabilizálódott, engem már nem dob ki, nincs lagg. Néha egy-egy karbantartás még van, de elenyésző. 2 hét...2, nem több. Ennyit kellett várni. Túléltük? Én igen. Ennél sokkal nagyobb türelemre lenne szükség az életben, ami úgy látom nem nagyon van meg az emberekben. Annyit fűzök még hozzá, hogy még a nagyok is tévedhetnek. Márkás TV-ből is vettünk már hibásat, és várni kellett napokat, mire jött a csere. Emberek dolgoznak a Blizzardnál is, ezt azért nem kell elfelejteni. Persze kritizálni más munkáját mindig is kényelmesebb volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. aryanis83
2012.06.10. 03:37
áhh. aki annak idején játszott d2- vel és ez igazán szívből tetszik neki..annak mást mondott az a játék mint nekem. aki nem tette, az vegye meg, mert nem rossz ez, pláne most, hogy már gyakorlatilag nincsenek belépési/szerver problémák. csak éppen míg az elődöt szénné játszottam (utoljára 3 éve indítottam karit)addig ez kicsit olyan mint egy jó iparosmunka. vagyis még ahhoz is egy kicsit lelketlen. aki fel tud idézni EGY zenét az egész játékból az szóljon, 5 perce léptem ki, de semmi nem jut eszembe. bezzeg tristram anno. nekem tán ez fáj a legjobban. a másik fontos dolog a változatos item drop lenne, mondjuk, hogy ne csak kék vagy sárga(adjisten legendary) cuccra kapjam fel a fejem. igen, itt minden mindennel összefügg, az AH és a későbbi RMAH miatt mindent regulázni kellett, még a végén fentieknek nem lenne értelme. mind1. akinek ez az első ilyen játéka és nem fűzik erős szálak a d2- höz(esetleg TQ- hez) annak ajánlom. http://www.youtube.com/watch?v=gGTUz4OnzdM
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zabalint
2012.06.18. 13:56
Demo verzió (Starter Edition) azóta se szabadon elérhető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!