iPon Cikkek

DiRT: Showdown

Dátum | 2012. 06. 10.
Szerző | Lawrence_Benson
Csoport | JÁTÉK

Ezer lóerős fenevadak bőgnek fel a nevadai sivatag mocskában, a Showdown Fesztiválon járunk, a közönség üvöltve várja már a leszámolást. Teltház van. Hamburger, kukorica és sör a mozgó árusoknál kapható, a verseny kezdetét pirotechnikai eszközök ezrei jelzik, a kipufogók lángnyelveket hánynak, itt nincsenek barátok, csak ellenségek. Hölgysikolyok és vakucsattanások közepette dördül el a startpisztoly, a mezőnyön végignézve csak öreg benzinzabálókat látni, nincs egy elemük, ami ne lenne rozsdás, vagy horpadt, az első kanyarban már többen is ütköznek. A versenyzők egymást szorítják le, s állítják keresztbe, a nyolcast formáló pálya kereszteződésénél minden alkalommal átalakul a sorrend, az elsőkből utolsók lesznek, a sereghajtók pedig megrántják a nitró karját, s fityiszt öltve suhannak el tengelytörött riválisaik mellett. Öt-hét kör egy meccs, az egyetlen szabály, hogy nem szabad megölni egymást, a szerelők pedig ma éjszaka se fognak aludni, szupersztár vagy, holnap is győznöd kell.


A számítógépekre és nagykonzolokra május utolsó hétvégéjén megjelent DiRT: Showdown szakít a Colin McRae nevével fémjelzett sorozat minden eddig ismert jellemzőjével. A vidéki rali versenyek helyett a főszerepet az új játékban a hatalmas arénákba telepített roncsberbi futamok kapták, az átalakult stílus mellé pedig minden eddiginél nagyobb felhajtás is dukál. A játék a Ridge Racer: Unbounded, a Split/Second és a Blur hangulatát ötvözi a Destruction Derby és a DiRT 3 játékmenetével, a verseny köré hatalmas showműsort álmodtak meg a Codemasters fejlesztői. A reflektorral megvilágított versenypályákat emberektől roskadozó kilátók, és minden tettünket közvetítő óriáskivetítők veszik körbe, a versenyt zúzós garázsrock, tűzijáték, és fesztiválhangulat teszi izgalmasabbá.


A DiRT: Showdown indítása után a játék máris kéri a VIP Pass kódunk megadását. A dobozban található szám- és betűsor segítségével férhetünk hozzá az online játékhoz, a YouTube megosztáshoz, s a két jutalomautóhoz, a becsületes vásárlókat a kód bepötyögése után egy Jackson Adventurer és egy Subaru Impreza WRX STD GD fogja várni a garázsban. Néhány gombnyomás után pedig már kezdődik is a Fesztivál, a szezonnyitó nevadai futamon vagyunk, a hatalmat az autó felett az utolsó körben kapjuk meg, a feladatunk nem kisebb, mint alig néhány kanyar alatt felküzdeni magunkat az első helyre.  Az 52 állomásos túrasorozat során folyamatosan nyílnak meg előttünk az új futamok, a sikerdíjakból újabb autókat, s fejlesztéseket vehetünk magunknak, az ellenfelek pedig körről-körre keményebbek lesznek.

Az új DiRT egyszerre nyújt mérhetetlen fokú csalódást, és hihetetlen jó hangulatot.  Szomorúak vagyunk, hiszen azt a lehengerlő rali élményt, amit a korábbi három rész vért izzadva felépített, az új jövevény egy pillanat alatt lerombolja, s egyben örülhetünk is, hiszen egy olyan remek roncsderbis játékot tarthatunk a kezünkben, mint évek óta sosem. Kedvünkre törhetjük a kocsikat, és szemétkedhetünk az ellenfelekkel, az irányítás természetesen az arcade stílust követi, de ezzel most nincs is baj. A Showdownban való győzelemhez az kell, hogy teljes mértékben uralni tudjuk az alattunk dübörgő vasat, az autó reagáljon minden mozdulatunkra, gyorsuljon és kanyarodjon kiválóan, s ha keresztbe állítanak minket, akkor hamar utol tudjuk érni a pozíciónkat elrabló rohadékot.


A játékban kilenc játékmód kapott helyet. A Race-Off, 8-Ball és Dominator trió a hagyományos kihívások kedvelőinek készült, az elsőnél klasszikus körversenyek vár ránk, a második nagyjából ugyanez, csak veszélyesebb, 8-ast formáló pályákkal, a harmadik pedig egy pontgyűjtős futam. A pályák itt szakaszokra vannak osztva, a dobogó tetejére pedig az állhat, aki az egyes részeken a legjobb időt futja, függetlenül attól, hogy elsőként, vagy utolsóként ér a célba. A sort az arénaversenyek követik. A Rampage nyílt terepen ereszti egymásnak az autókat, győzzön a keményebb alapon, a Knock Out egy hasonlóan kedves játék, a pályákat itt viszont nem kerítés, hanem egy pár méteres szakadék veszi körbe, míg a Hard Targetben nincs más cél, csak a túlélés. Az aréna közepén kezdünk, a feladat pedig, hogy kikerüljük a ránk vadászó ellenségek támadását, egyre több autó tör az életünkre, a végzetet elkerülni nem lehet, csak meghosszabbítani.


A felhozatalt záró gymkhana típusú versenyek a DiRT 3 rajongóinak jelentenek majd sokat. A Ken Block nevéhez köthető látványautózás célja, hogy minél több trükköt mutassunk be a közönségnek, s nincs ez másképp a Showdown alatt sem. Bójákat kell kerülgetni, hordók között csúszkálni, kilinccsel előre beállni két oszlop közé, amit csak el lehet képzelni. A Trick Rush ezen szórakoztatás klasszikus kihívásait nyitja meg előttünk, az előre megépített pályán megadott időn belül kell minél több pontot összegyűjtenünk, de nem kevésbé izgalmas a Head 2 Head se, ahol ketten állunk rajthoz, két kört kell mennünk a pályán, a győztes pedig az lesz, aki hamarabb ér célba. Végül, de nem utolsó sorban pedig itt van még a kategória harmadik tagja, a Gate Hunter is. A feladatunk különböző színes téglafalak ledöntése, a játék meghatározott sorrendben kéri őket elpusztítani, szoros időket szabva nekünk.

A pályák változatosak, vannak vidéki, városi, havas, esős, sivatagos, trópusi helyszínek, nappali, esti és éjszakai futamokkal. A felhozatalban biztos megtalálja mindenki a kedvencét, rossz hír viszont, hogy az autók kínálata már nem ilyen szép. A hagyományos és roncsderbis megmérettetéseken fantázia szülte, ismeretlen márkájú autók állnak rajthoz, lincencelt példányokat csak a gymkhana alatt fogunk látni, akkor se sokat. Kiemelten fájó pontja ez a játéknak, a gagyiérzés kezd úrrá lenni rajtunk lassan, s ez megbocsáthatatlan dolog egy tíz-tizenháromezer forintba kerülő, AAA kategóriás címnél. Némileg a multiplayer vigasztal csak, ha egymást kell szívatni, s autót kell törni, akkor rosszul már nem érezhetjük magunkat, ez garantált. A játékba került online mód, és osztott képernyő is, bármilyen formában találkozzunk barátunkkal, megvan a lehetőség rá, hogy lebontsuk a kasztniját.


Az arcade stílus kellemes és laza kikapcsolódást nyújt, a játékot a legkényelmesebb kontrollerrel nyomni, de a DiRT: Showdown támogatja az Xbox 360 Wireless Speed Wheelt is. A mozgásérzékelős kormányt a levegőben tartva kell használni, a játék azonnal reagál minden mozdulatunkra, az autó szépen veszi a kanyarokat, aggodalomra nincs tehát ok, nem feleslegesen vettük meg anno. A fizika a stílusnak megfelelő, ütközéskor érezni, hogy az autóknak súlyuk van, fémből vannak, nem pattannak le nagyon egymásról, ezt leszámítva viszont csupa hihetetlen dolgot csinálnak. Frontális karambolokat élnek túl egyetlen karcolás nélkül, fejre állnak, majd újra talpra, megpördülnek, s irányba visszafordulva úgy folytatják a versenyt, mintha mi se történt volna.


Az EGO Engine képességeinek köszönhetően a játék nagyszerű látványt vonultat fel. A grafika minden részletében szemkápráztató, a képernyőt csillogó-villogó fények, gyönyörű színek, és eszméletlen minőségű speciális effektek zúdítják el folyamatosan. A közönség egy kicsit mű, de a pályák összképe még ettől függetlenül is remek, s az autók kidolgozottsága se rossz. A licencelt darabok nagyon szépek, a márka nélküliek pedig csak azért tűnnek rondának, mert öregek, rozsdásak, s csak részleteiben hasonlítanak egy-egy eredeti darabhoz. A zene ugyanígy rendben van. Ha bejön a zúzós garázsrock stílus, akkor tetszeni fognak a futamok alatt üvöltő dallamok is, nagy kár, hogy sok hasonló játékhoz hasonlóan az ütközések zaja itt se valami kemény, ripityára törjük egymást az ellenféllel, de úgy hangzik, mintha két Matchbox ütközött volna a szőnyegen.

A Codemasters két dolog közül választhatott. Új márkát indít a Showdown kedvéért, megkockáztatva azt, hogy az új cím miatt senki se fogja megvenni a játékát, vagy egy meglévő és sikeres sorozatba illeszti be a jövevényt, rátaposva ezzel a rajongók legkényesebb pontjára. Ez utóbbit választotta sajnos, az új résszel a sorozat minden korábbinál jobban eltávolodik a gyökereitől, nem lett rossz játék a Showdown, de nem is igazi DiRT. Reméljük, hogy a folytatás már nem fogja viselni a nevet, az eredeti sorozat pedig visszatér a trilógia által lefektetett alapokhoz, jó lett volna nem tönkretenni a nevet, egy kicsit ez most sajnos sikerült.


Platformok: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Tesztelt platform: Xbox 360

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. kullo1
2012.06.10. 11:18
Tudtam hogy egy kalap sz@r lesz,de azért mégis érdekelt mennyire.Kb 15 percet élt meg a gépemen,valami borzalom az egész.Plusz ugyan azt eljátszották mint a Dirt3-ban 2 perc játék ,aztán 5 percig nézegethetjük a kezdő-záró videókat a töltő képernyőt meg hallgathatjuk a menüben ken block baromságait ,hogy mennyire atom-állat-ószom vagyok.Az meg mindent elárul a játékról, hogy még egy rohadt kilométeróra sincsen,nagy jóindulattal 50%.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. hunmyke
2012.06.10. 12:09
kullo1, sajnos egyet kell, hogy értsek, lehetett volna jó roncsderbis játékot is csinálni, ha már ez a cél, de kár volt ennyire arcade-osra csinálni, szerintem pont az a jó hogy ha van a kocsinak némi tehetetlensége, itt meg megnyomom kicsit a féket aztán már meg is állt a kocsi. Nem szeretek mindig a FlatOut (1,2, uc) sorozattal előhozakodni, de messze veri ezt a játékot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Seraph6
2012.06.10. 12:11
Lélektelen és unalmas, ez jellemzi leginkább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Heroes27
2012.06.10. 14:47
Na látom király game lett. Az értékelés reális, ez a 72% sajnos mindent elárul a játékról, sok helyen olvastam, hogy csalódás lett és inkább ki se kellett volna adni. Ez már az amerikai nyáladzás felső foka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Zoli191
2012.06.10. 14:59
Nekem semmi bajom nincs a játékkal...oké nem rally, azt sokkal jobban szeretem, de nekem ez sem rossz egyáltalán...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. szabtam
2012.06.10. 15:05
ha a koporsó átmérője 0.5m, a 3. pálya lassan bootol be a showdown-ban, akkor colin mcrae mennyit fordul a sírjában 25 perc alatt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. YellowFlas...
2012.06.10. 16:17
Hát szerintem sem kellett volna kiadni... Amennyire jó volt a Dirt 1-3, ez akkora fos lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. patrik2991
2012.06.10. 16:58
kuulo1, hunmyke +1
Na meg a cikkben hogy a kocsik retkek, nemenyhén, és még full grafikán is a törés semmi, kb az élet csík amin láthatod mennyire törtél, míg a dirt-ökben szétszaggathatod az autót, addig 1 roncsderbire orientált dirtben adnak 1 ilyen szutyok törést? na ne máár, pedig reménykedtem, hogy majd szépen harmonika szerűen lehet klopfolni az ellent, de ezt benéztem, flatoutnak ezerszer jobb a törése, annak ellenére, hogy egy ezer éves játék... számomra is csalódás ez a játék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. uristen
2012.06.10. 18:26
Showfail
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. AxoPy
2012.06.10. 20:19
nagy nagy csalódás....ha már elb@sznak egy ilyen nagy játéknevet, legalább adnák olcsón vagy nem tom...10percig volt a gépemen, és megbántam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. hunmyke
2012.06.10. 20:22
patrik2991, naigen egy roncsderbis játéknál nem szabad elhanyagolni a törésmodellt.
A 8 éves Flatout-ban jobban törekedtek erre és igényesebb is lett, az irányításról nem is beszélve. Ha nem fékeztem időben már repültem is ki az erdőbe.

szabtam, ehhez a játékhoz már nem adják Colin Mcrae nevét, és szerintem jobb is.
Ennek már amúgy sincs köze a rally-hoz.

Ken Block nevét emlegetik orrba szájba, sztárolják, de ha rallyról van szó akkor keményen elvérzik a tag. Nyomja a Gymkhana videókat, egy-egy jól begyakorolt pályán, ahol gyanítom, hogy egy-egy kanyarban minimum 5 kocsit lezúzott, hogy összehozza a bevételt, persze erről már nem beszélnek, csak a guminyomok árulkodnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. YellowFlas...
2012.06.10. 21:00
A FlatOut2-vel még mind a mai napig játszok, fantasztikus játék! Tényleg sokkal jobb mint ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. sempron07
2012.06.10. 23:31
Egy lazulós kis játéktermi (Arcade) játéknak tökéletes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. djpety
2012.06.11. 03:23
Teljesen jó játék, de valóban nem a DiRT név alá kellene tartoznia. Önálló játékként tekintve viszont rendkívül változatos pályákat vonultat fel, főleg online nyújt igazi szórakozást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ProkxyKris...
2012.06.11. 06:13
Nekem tetszik, kontrollerrel az agybol jol el lehet szorakozni vele!
A grafika pedig nagyon ott van. Teny, nem Dirt-kent kellene eladni, igy a sorozatbol kilog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Der_Milan
2012.06.11. 09:28
Éppen most léptem ki a Dirt 3-ból, gondoltam gamelek kicsit, de mivel legutóbb kamionszimulátorral játszottam, olyannyira elszoktam tőle, hogy kínszenvedés az egész játékmenet, inkább rá is hagytam.
Még a Dirt 2 elment bár az is valami rettenetesen unalmas volt mivel minden stílushoz tartozott 2-3 pálya és csókolom, állandóan ezt ismételgette a progi. A Dirt 3 a 2-höz képest meg már katasztrofálisan sz@r, nehezen irányítható bár valamivel ugyan változatosabb mint a 2 de soha nem fogom végigtolni az is biztos, mert egy játékba én nem akarok energiát ölni, kinőttem abból a korból... na meg ez a gymkhana... na ja nevelni kell az ifjúságot, új normákat mutatni nekik pl, hogy kell szétb@szni apu autóját, vagy a sajátodat.

Ez az új amit meg olvasok... nekem erről az NFS sorozat jut eszembe, szépen elindultak lefelé a lejtőn a fejlesztők, csak azt szeretném tudni, hogy vajon tényleg valós igény van erre a játékra, meg a Gymkhana stb hülyeségekre is?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gabesz7630
2012.06.11. 09:55
YellowFlash :
Az tenyleg penge.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Svidi
2012.06.11. 15:28
Nem tudom, hogy feltűnt-e valakinek... de ez egy spinoff. A DiRT 4 meg készül, ha jól tudom.
A maga nemében nem rossz játék, a single 4-órás játékidőt kínál, a multi már megkapósabb. Ha már nem licencelt autók és roncsderbi --> Flatout sorozat
Grafikailag egy-az egyben Dirt 3 (bár mindkét helyen nagyon szép)
Megcélzott korosztály: 10-12 évesek (max)
Az, hogy árkád jellegű, rendben van. De az, hogy egy "donut"-hoz a játékban ha már egyszer ráálltál, csak az előrét kell nyomni?!?!?! Welcome to Absurdistan!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Georg17
2012.06.11. 17:11
Ez egy részlet egy általam nemrég olvasott más cikkből: "A Codemasters megerősítette, hogy a vegyes fogadtatásra talált F1 2011-hez nem érkezik a jövőben újabb javítás és helyette a 2012-es játék fejlesztésére koncentrálnak. Kicsit furcsa, hogy nagyon sok játékost így magára hagy a Codemasters egy alig fél éves játékkal. A játékosok kemény pénzeket fizettek egy befejezetlen és hibáktól hemzsegő játékért és mostantól újabb javításra sem számíthatnak a cégtől.
Kicsit furcsa ez a hozzáállás és szerencsére a szimulátoros területen egyedi is. Ajánljuk, hogy aki inkább megfelelő támogatással ellátott játékot szeretne várni az F1 2012 helyett az válassza a GTR3-at, az rFactor2-t vagy a Project CARS-t, amelyek fejlesztése mögött tényleg profik állnak,"


Hát ennyit a CodeMasters-ről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. YellowFlas...
2012.06.11. 19:56
Pénzéhes brigád ez is... Manapság mit vársz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kullo1
2012.06.11. 20:49
YellowFlash hogy ne 1 kalap szart vágjanak az arcomba 10k-ért aztán meg sírnak hogy sok a warez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bunfi
2012.06.12. 07:52
Azóta egyre kevésbé rally, amióta a DiRT szócska benne van a játék nevében. A DiRT-ben az idióta tereprallis körversenyek és az, hogy az evoval vért izzadva, a C4-el meg úri passzióból lehetett nyerni. A 2-ben nagyon arcadere vették a fél kilóméter széles pályákkal, ahol le se kellett jószerivel venni a lábat a gázpedálról. A 3 volt a legnagyobb csalódás, a 1,5 perces gyorsasági szakaszokkal és a gymkhana f*szság nélkül nem lehetett haladni a játékban. Nomeg az idióta videók... borzalmas. Ezek után nem nagy meglepetés ez az amerikára optimalizált rakás sz*r. Roncsderbis játék, ok, de hol van már egy értelmesnek látszó rallis játék?4
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. enzob
2012.06.12. 17:50
fos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Neoteric
2012.07.07. 16:49
csináltam gameplay videót róla, igyekeztem minden játékmódról egy-egy versenyt:
http://www.youtube.com/watch?v=h5i71YFImdI
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!