iPon Cikkek

DJ Hero - Ez itt a legnagyobb buli? Ez itt az!

Dátum | 2009. 12. 09.
Szerző | Daks
Csoport | JÁTÉK

A Guitar Hero a zenei játékok etalonja, a Rock Banden kívül máig nem volt olyan cím, amely felért volna a nagyságához. Segítségével tökéletes party játékélményben részesülhettünk, a gitár, a mikrofon és a dob kiegészítők pedig még a leglaposabb házibulikat is kőkemény rockkoncertté tudták változtatni. Sokáig azt hittük, hogy ezt nem lehet túlszárnyalni, az Activisionnek és a breaktáncolós B-Boy, illetve a kvízjátékos Buzz! Junior címeket készítő, tavaly felvásárolt Freestyle Games-nek viszont sikerült. Megérkezett a DJ Hero, a játék melyben igazi lemezlovasokká avanzsálhatunk, és mellyel immáron profi szintre emelhetjük virtuális zenei karrierünket.

Kezdődjék a party!
A DJ Hero egy rendkívül egyszerű  koncepcióra épül. Bulifelelősként gondoskodnunk kell a jó  zenéről, ezen múlik ugyanis, hogy a diszkóban hogyan érzik magukat a vendégek. A különböző fellépéseink alatt több számot is össze kell mixelnünk, a tökéletes feldolgozáshoz pedig a játék ad instrukciókat. Megmondja, hogy a két egymásra kevert szám közül mikor melyiket hozzuk előtérbe, hol scratcheljünk, és hogyan játsszunk a különböző dallamokkal, refrénekkel. A megoldás hasonló a Guitar Heróban látottakhoz, itt viszont pöttyök helyett három színes sávot látni, melyből a szélső kettő képviseli a két összemixelésre váró számot, a középső pedig az alapot és az extra hangeffekteket.

Nem kell megijedni, öt perc alatt megtanulható az egész
A játékmenet alatt a három sávban mindenféle jelek és ikonok jelennek meg, melyeket követve megalkothatjuk a várt slágert. A két szám egy-egy gombnyomással indítható el, ha nyilat látunk, akkor a megfelelő gomb lenyomva tartása mellett scratchelni kell, ha valamelyik szélső sáv kiugrik a két másik mellől, akkor a csúszka segítségével fel kell azt hangosítanunk, ha a szorzónk felett egy balra mutató dupla nyilat látunk, akkor visszatekerhetünk pár másodpercet, ha pedig egy narancssárga kapcsos zárójel-szerű ikon jelenik meg a sávunknál, akkor játszhatunk egy kicsit a mély és magas hangokkal. Ennyi az egész, nincs tehát nehéz dolgunk, és ha a kötelező tutorial végeztével megtanultuk az ikonokat, akkor már kezdődhet is a buli, mi pedig belevethetjük magunkat az éjszakai élet sűrűjébe.

Zenélni csak és kizárólag a játékhoz mellékelt különleges deck kontrollerrel lehetséges. A DJ pultra hasonlító eszköz jobb oldalán kapott helyet a scratchelésre és teljes körbeforgatással visszatekerésre is alkalmas lemezjátszó, illetve a játék lelkének számító három színes gomb. A bal oldalon keverőpultot láthatunk, melyen egy fedél alatt megtalálhatóak a hagyományos kontroller gombok, illetve itt van a sávváltásra használható crossfader csúszka, a mély és magas hangok kiemelésére szolgáló potméter, illetve az a vörösen villogó euphoria aktivátor gomb is, mely hasonlóan a Guitar Hero star powerjéhez, néhány másodpercig meg tudja duplázni az éppen aktuális szorzónkat. A DJ pult egyébként nagyon jó minőségű lett, csinos fekete-ezüst színben pompázik, az alján csúszásgátlók vannak, és még a több mint egy kilós súlyán is érezni, hogy rendes anyagokból rakták össze. A lemezjátszó tányér sikerült a legjobban, szép csillogós a széle, és még scratchelni is jól lehet rajta, a kontroller másik fele viszont már nem tökéletes, kicsit üresnek hat az egyszínű fekete háttérrel, és a csúszka meg a csavargató se a legjobb, már-már gagyi érzése van az embernek, ha hozzájuk kell nyúlni. Az összhatás viszont ettől függetlenül remek, két hagyományos játék áráért meg pláne!
 
A mágikus kontroller, teljes életnagyságban
A játékban összesen huszonnégy állomás van, ahol egyenként három-hat számot kell előadnunk egyhuzamban. A karrier módon kívül viszont még elérhető a menüből a játék elején látott oktató mód, illetve az a quickplay, és két különböző setlist mód is, melyekben soron kívül adhatjuk elő az általunk kedvelt számokat. Lemezlovas pályafutásunk alatt egyébként több mint száz különböző számmal találkozhatunk, melyekből majdnem ugyanennyi remixet készíthetünk. A játékkal egyetlen gond van viszont, hogy nem keverhetünk kedvünkre, előre megalkotott számok vannak ugyanis, melyektől eltérni nem lehetséges. Kár érte, pedig a kezdeti hírek arról szóltak, hogy mi magunk is csinálhatunk majd mixeket, valahogy úgy, mint PC-n a Virtual DJ-vel, ez viszont mint látjuk, messze nem jött össze.
 
A karakterkészítőben igazi különcöket is alkothatunk
Érdekesség, hogy a készítők összekötötték a DJ Hero és a Guitar Hero játékokat, így van majdnem egy tucat olyan szám, melyben gitározhatunk is. A Jackson 5, a The Killers és a Wild Cherry mixeknél például közösen zenélhet a két stílus kedvelője, de találni co-op és competitive játékmód is, ahol két keverőt használva vagy együtt kell mixelni, vagy egymást nyomhatjuk le különféle trükközésekkel.

Nehézségi szintből  összesen ötféle áll rendelkezésünkre. A beginnert választva csak vízszintes jeleket látunk a sávok felett, és mindegy, hogy milyen gombot nyomunk, a lényeg, hogy érezzük az ütemet, és néha scratcheljünk egy kicsikét. Az easy ennél komolyabb, itt már három különböző színű gomb van, viszont az ikonok még mindig nagyon lassan érkeznek, ellentétben a normallal, ahol rendes tempó van, és a csúszkát is használnunk kell. A hard szint tapasztalt játékosoknak készül, ez már nagyon gyors, egyszerre több gombot kell benne kezelni, és a játék azt is megszabja, hogy mikor milyen irányba scratcheljünk, vagy mikor rántsunk egyet a lemezjátszón. Az utolsó és egyben legdurvább expert szint majdhogynem lehetetlen kihívást nyújt, a különböző ikonok hatalmas mennyiségben, és szélsebesen követik egymást, itt már nem lehet össze-vissza scratchelni, és a sávváltónál is vannak reflexkihúzások, amik még inkább megnehezítik a dolgunkat.
 
Gyakorlat teszi a mestert
A stílus változatos lett, a játékban van mindenféle dance, hip-hop, pop és rock muzsika is, olyan előadóktól, mint 2Pac, 50 Cent, Beastie Boys, Cypress Hill, Eminem, Eric Prydz, Gorillaz, NERD, Public Enemy, Queen, Rihanna, Tears for Fears vagy mondjuk The Black Eyed Peas. A különböző számokból természetesen más és más stílusú mix készíthető, az egyes állomásokon például underground rap mixeket, míg másokon modern tánczenéket kell csinálnunk. A megalkotható számok legtöbbje amúgy több híres lemezlovas nevéhez köthető, akadnak Grandmaster Flash, Dj Jazzy Jeff, Dj Yoda, Daft Punk, Dj Am, Dj Shadow, J.Period, Dj Z-trip és Scratch Perverts feldolgozások, a legtöbb nagy zenésznek pedig külön állomása is van a karrieren belül.
 
Ő Dj Shadow, személyesen
A látványt megint csak a Guitar Herohoz tudom hasonlítani, a karakterek és a színek ugyanis mind teljesen olyanok, mint a nagytestvér esetében. A buli ennek megfelelően nem a legszebb tehát, de háttérillusztrációnak bőven megfelel, zenélés közben úgysem arra, hanem az ikonokra figyelünk. A játékmenet viszont kifejezetten élvezetes lett, szuper órákat lehet eltölteni a mixelésekkel, és bár a stílus inkább az egyjátékos szórakozást helyezi előtérbe, nyugodtan bevethető egy házibuliban, az újdonság erejének köszönhetően van legalább akkora varázsa, mint egy Guitar Heronak, egy EyeToy-nak, vagy egy Wii Sports-nak. A szavatossága viszont már emberfüggő, aki kedveli a dj kultúrát, és akinek van ritmusérzéke, meg jó zenei hallása, az sokáig ellesz a játékkal, az viszont, aki már az első próbálkozások után nem érzi a lényeget, és hogy mi alapján jönnek a különböző bogyók, az hamar beleunhat a pötyögtetésbe.

A hagyományos bundle csomag mellett kapható egy Renegade Edition névre keresztelt különleges gyűjtői kiadás is a játékból, melyhez Jay-Z és Eminem adta a nevét, és amiben egy külön lemezen 23 exkluzív szám kapott helyet. A collector's edition viszont nem csak ebben különbözik a hagyományostól, jár hozzá egy asztallá alakítható fém táska, illetve maga a kontroller is lakkozott fekete-arany színbe öltözött, ezzel is kifejezve a komolyságát. Aki DJ Herót akar venni, annak érdemes utánanéznie a neten, hogy hol kapható ilyen változat, az a néhány ezer forint plusz ugyanis simán megéri, már csak a különleges tok miatt is!
 
Co-op módban mindkét dj-nek ugyanazt kell játszania
A DJ Hero remek játék lett. Egyediségével és jópofa ötleteivel új korszakot nyit a stíluson belül, sőt talán még le is körözi a gitáros nagy elődöket. Jól kitalálták a tisztelt fejlesztő urak, minden ízében szerethető a játék, és persze ami a legfontosabb, hogy a szuper zenéivel nem csak elszórakoztatja az embert, de még a kedvünket is meghozza egy kis bulizáshoz, sörözéshez, és csavargáshoz. Köszönjük!
 

Platformok: PS2, Playstation 3, Xbox 360, Nintendo Wii
Tesztelt platform: Xbox 360

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. mfranky24
2009.12.09. 16:03
Aki DJ Herót akar venni, annak érdemes utánanéznie a neten, hogy hol kapható ilyen változat (Renegade Edition??), az a néhány ezer forint plusz ugyanis simán megéri, már csak a különleges tok miatt is!

Az a néhány ezer forint plusz az éppen a duplája a sima változatnak
Egyenlőre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mfranky24
2009.12.09. 16:06
Kicsit módosítanék... 2,5 -szerese a bundle változatnak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. twollah
2009.12.09. 16:50
Mar alig varom a Gypsy Hero-t.

Kanallal, tejes kannaval.
Lehet majd ritmusra bazsevalni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Daks
2009.12.09. 17:05
mfranky24, aztaaaa, én át se számítottam, de igazad lehet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kalle
2009.12.09. 17:32
Szerintem az Amplitude volt az etalon PS2-n, a többi mai napig macskajancsi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. djbundy
2011.04.23. 07:00
Szerintem állat!

http://www.4shared.com/audio/qR8JgQcz/Dj_Bundy_-_Play_with_heroes.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!