iPon Cikkek

Dohányleveleken nőhet az ebola ellenszere

Dátum | 2014. 08. 13.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Minden idők legsúlyosabb ebolajárványa tombol Nyugat-Afrikában. Olyannyira komoly a helyzet, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztus 8-án nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, amelynek keretében egyebek mellett utazási korlátozásokat vezethetnek be, illetve új erőforrásokat mozgósíthatnak a vírus terjedésének megállítása érdekében. „A járvány túl gyorsan terjed ahhoz, hogy kontrollálhassuk” – mondta el Margaret Chan, a WHO vezetője a vészhelyzet kihirdetésekor tartott genfi sajtótájékoztatón. Az érintett országok nem képesek egyedül megfékezni a betegséget, így mindenképpen nemzetközi összefogásra lesz szükség annak megállításához. 2005 óta ez a harmadik alkalom, hogy nemzetközi vészhelyzetet hirdetett a WHO, erre 2009-ben a globális H1N1-járvány, illetve idén májusban a poliovírus, és vele a járványos gyermekbénulás szíriai felbukkanása miatt került sor. Az augusztus 9-ei adatok szerint a járvány során eddig 1848-an fertőződtek meg, és ebből 1013-an haltak bele a kórba. Az eddigi legsúlyosabb ebolajárvány 2000−2001 során 425 halálos áldozatot követelt Ugandában, és a mostani kitörésnek még közel sincs vége. Ráadásul több szakértő is úgy véli, hogy a hivatalos jelentésekben megjelenő számok csak a valós esetek 25−50 százalékát reprezentálják. A megbetegedettek jelentős része ugyanis sosem jut el orvoshoz, így a halálos áldozatok valódi száma akár duplája is lehet a WHO által nyilvántartottnak.
A mostani járvány első ismert áldozata egy kétéves guineai kisfiú volt, aki tavaly december 6-án hunyt el. A betegség ezt követőn szinte észrevétlenül terjedt március közepéig, amikor a helyi hatóságok felfigyeltek a sorozatos megbetegedésekre, és azonosították, hogy valóban ebola terjed a nyugat-afrikai államban. Eddigre már több tucatnyian haltak bele a betegségbe, amely rövidesen átterjedt Libériába és Sierra Leonéba is. A járvány megfékezésén egészen július végéig mindösszesen két nemzetközi szervezet, az Orvosok Határok Nélkül, illetve a Samaritans Purse nevű csoport tagjai dolgoztak, mondja Ken Isaacs, ez utóbbi szervezet alelnöke. Isaacs szerint a nemzetközi közösség teljesen magára hagyta őket, és csak azt követően kezdett érdeklődést mutatni a járvány iránt, hogy július 26-án két amerikai − Kent Brantly orvos és Nancy Writebol ápoló − fertőzöttsége is megerősítést nyert. Isaacs szerint a járvány rövidesen Nigériában is megállíthatatlanná válik, és ami a halálos áldozatokat illeti, ez még csak a kezdet. Ami a lehetséges korlátozásokat illeti, a WHO szakértői kötelező ellenőrzéseket vezetnének be minden olyan ország határán, ahol ebolás esetet diagnosztizáltak. Ennek keretében minden kilépni szándékozóval kitöltetnének egy rövid kérdőívet, illetve megmérnék a testhőmérsékletüket. Ha az utazó lázasnak bizonyul, további vizsgálatokat is végeznének vele kapcsolatban. A diagnosztizált betegek utazását teljes mértékben tiltani kell, mondják a szakértők, kivéve, ha megfelelő feltételekkel véghezvitt orvosi evakuálásról van szó. A betegekkel kapcsolatba kerülők mozgását szintén korlátozni kell, és legalább 21 napig megfigyelés alatt kell tartani őket.
Ami a vírus terjedését illeti, az említett országokon kívül eddig Nigériában is diagnosztizáltak egy tucatnyi fertőzöttet. A már említett két amerikait, és egy Libériában megfertőződött spanyol misszionáriust hazaszállították. Mindhármukat alávetették egy teljesen új, még nem is engedélyezett kísérleti kezelésnek. Az amerikaiak jobban vannak, Miguel Pajares atya azonban az orvosok erőfeszítései ellenére augusztus 12-én hajnalban belehalt a fertőzésbe. Az a tény azonban, hogy az amerikai orvos és ápolónő életben van, reményt adhat az afrikai pácienseknek is. Az 1976-ban felfedezett, hasmenéssel, hányással, fokozott vérzékenységgel, vese- és májelégtelenséggel járó betegségre ugyanis a mai napig nincs ismert gyógymód. A vírus közvetlen kontaktussal terjed emberről emberre, illetve állatról emberre is (a legtöbb emlős faj is képes elkapni), ezért rendkívül fontos a karantén szigorú betartása. Az elkülönítésen kívül gyakorlatilag kizárólag folyadékpótlással lehetséges segíteni a betegeken, akik körében a halálozási arány 50−90 százalék között alakul. A vírus előszeretettel szedi áldozatait az egészségügyi személyzet köréből is, a mostani járvány során számos más orvos és ápoló mellett elhunyt Sheik Umar Khan, Sierra Leone vezető ebolakutatója, illetve Samuel Brisbane, Libéria egyik legismertebb orvosa is. A két amerikai páciens maximálisan betartotta a fertőzés megelőzéséhez szükséges előírásokat, mégis elkapták a vírust, bár a mai napig nem tudják, hogy ez hogyan történhetett.
Brantleyt és kollégáját Samuel Brisbane halálhíre után evakuálták, az orvos ezt megelőzően azonban már vérátömlesztést kapott egy 14 éves libériai túlélőtől. Egyes kutatási eredmények azt sugallják, hogy a fertőzést túlélők vérében található antitestek segíthetnek a vírus leküzdésében, a módszert azonban egyelőre nem volt lehetőség alaposabban tesztelni. A fiatal fiú mindenesetre örömmel ajánlotta fel segítségét „a doktornak, aki megmentette az életét”, nyilatkozta Brantley egyik beosztottja. Az Egyesült Államokba visszatérve aztán mindkét amerikai betegnek beadtak egy kísérleti szérumot, amelyet eddig kizárólag állatokon teszteltek. A ZMapp nevű hatóanyagot az amerikai Mapp Biopharmaceutical és egy kanadai cég kutatói közösen fejlesztik, és a projekt olyannyira gyerekcipőben jár, hogy az első hírek még arról szóltak, hogy az anyagból mindössze egy dózis áll rendelkezésre. Ezt aztán végül sikerült megtriplázni, és az összesen kilenc embert foglalkoztató Mapp Biopharmaceutical a kanadai céggel, illetve az amerikai kormánnyal közösen jelenleg azon dolgozik, hogyan lehetne minél gyorsabban megoldani a szérum nagy mennyiségben való előállítását. A hatóanyag monoklonális antitesteknek nevezett fehérjékből áll, amelyek megkötik az ebolavírust és ezzel hatástalanná teszik azt. Előállításához eredetileg az ebola által termelt proteinek egyikével fertőztek meg egereket, majd kivonták az állat által termelt antitesteket, és úgy módosították ezeket, hogy jobban hasonlítsanak az emberi szervezet által előállítottakra.
A nagymennyiségű gyártáshoz azonban érdekes ötletük támadt a kutatóknak: a növényekhez fordultak segítségül. A módosított antitesteket kódoló gént dohánycserjék leveleibe juttatták be egy, az Icon Genetics által kidolgozott módszerrel. A módosított levelek aztán a kitermelik a kívánt monoklonális antitesteket. Egy héttel a génmérnöki beavatkozást követően már be is lehet takarítani a leveleket, amelyekből aztán kivonhatók a fehérjék. A módszer gyorsabb és sokkal olcsóbb is a ZMapp eredeti, egerek útján történő előállításánál. Az antitesteket jelenleg a Reynold American nevű dohánycég Kentuckyban található ültetvényeinek egyikén növesztik, de már más cégek is bejelentkeztek, hogy részt vennének a projektben. A „pharming” néven emlegetett, pár éve már alkalmazott metódussal más fehérjék tömegtermelését is meg lehet oldani. Üvegházban termesztve a növényeket, könnyen és gyorsan előállítható több kilogrammnyi hatóanyag, mondja Erica Ollmann Saphire, a Scripps Kutatóintézet szakértője. Ami az ebolaszérumot illeti, a gyártással nem oldódik meg minden probléma. Az első és talán legnagyobb gond, hogy a hatóanyagot a már említett két kivételtől eltekintve még egyáltalán nem tesztelték embereken, ennek hiányában pedig az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) nem engedélyezheti általános alkalmazását. Az sem mellékes továbbá, hogy az állatokon végzett tavalyi tesztek során az antitestek beadása ellenére hét majomból négy belehalt az ebolafertőzésbe. A szérum előállításának gyorsasága továbbá a dohánytermesztőn is múlik, mivel a növényeknek legalább egy hónaposnak kell lenniük mielőtt alkalmassá válnak a génmódosító beavatkozásra.
A WHO etikai bizottsága ugyanakkor legújabb bejelentésében áldását adta a kísérleti kezelések alkalmazására. Korábban felmerült, hogy az embereken teszteletlen anyagok Afrikában való kipróbálása rasszista lépésként is értelmezhető, és tovább növelheti a nyugati egészségügyi dolgozókkal szembeni ellenszenvet a betegek és hozzátartozóik körében. A legutóbbi fejlemények fényében azonban egyre inkább az a vélemény válik általánossá, hogy mindenkinek biztosítani kell az esélyt a betegség leküzdésére, és ha erre egy kísérleti kezelés a legmegfelelőbb, akkor azt Afrikába is el kell juttatni. Problémát jelent azonban, hogy ehhez egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő mennyiség egyik fejlesztés alatt álló hatóanyagból sem. Az ellenanyaggal kapcsolatos gondok kiválóan megvilágítják a gyógyszertani kutatások jellegzetes helyzetét: mivel az ebola ijesztő volta ellenére rendkívül ritka betegségnek számít (a mostani járványt megelőzően különösen), a nagyobb gyógyszercégek számára nem éri meg a vírussal kapcsolatos kutatásokba fektetni. Most viszont, hogy világjárvány fenyeget, minél gyorsabban szükség lenne a gyógyszerre, amely azonban még csak fejlesztési fázisában van, így ha működik is az ellenanyag, még rengetegen meg fognak halni, mielőtt eljutna a betegekhez. A jövővel kapcsolatban mindenesetre biztató az a tény, hogy Brantley és Writebol állapota javulni látszik. Működő hatóanyagra pedig minden bizonnyal szükség lesz, mivel a járványügyi szakértők többsége egyetért abban, hogy csak idő kérdése, hogy az ebola kitörjön Afrikából, és eljusson a világ más pontjaira is. A fejlettebb országokban vélhetően jelentősen könnyebb lesz féken tartani egy esetleges járványt, a halálozási arányon azonban a legjobb elkülönítő eljárások sem javíthatnak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. Crobit
2014.08.13. 11:27
Érdemes elolvasni:


http://www.hidfo.net/2014/08/12/kiderult-ki-profital-leginkabb-az-ebola-hiszteriabol


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. zodiac83 Crobi...
2014.08.13. 12:15
Ahamm. Szóval a hídfős cikk szerint már fertőzött betegeken tesztelnek védőoltást, amit majd jól el lehet adni még nem fertőzött tömegeknek? Vagy hogy is van-ez?

Emlékeim szerint kísérleti gyógyszerekről volt szó, nem pedig védőoltásról.

Ha jól sejtem, a védőoltással ellentétben a gyógyszer csak betegek esetében releváns.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Bloodx
2014.08.13. 13:14
Lehet, hogy a Matrixban elunk, es most "1 reteggel feljebb" valaki eppen Plague Inc-et jatszik.
http://store.steampowered.com/app/246620/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Crobit zodia...
2014.08.13. 13:47
"Emlékeim szerint kísérleti gyógyszerekről volt szó, nem pedig védőoltásról. "

Persze, csak hogy hatásos és (a 2 amcsi már jobban van) akkor nyugodtan lehet majd védőoltást adni, ami persze tudjuk kiknek hoz jó pénzt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. zodiac83 Crobi...
2014.08.13. 13:54
"Persze, csak hogy hatásos és (a 2 amcsi már jobban van) akkor nyugodtan lehet majd védőoltást adni"

És ha nem tudsz úszni ne mássz fára mert elüt a villamos, ugye?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Renhoek Crobi...
2014.08.13. 14:05
Azt hiszem, az ilyen hídfő féle oldalak nagyobb kárt okoznak a gyenge "szellemi immunrendszerrel" rendelkező emberek számára, mint az ebola. A nagyszerű benne, hogy egy minimális fogalmazási képeszségekkel megáldott személy is képes ontani a f...ságokat, és áltudományos baromságokat, bizonyítékok nélkül... az emberek pedig isszák, pörögnek a reklámbevételek, donate gomb, vagy a másik oldalon az ezo-tápkiegészítő maffia.

Komolyan lassan érdemes lesz belevágnom az emberek ilyen téren való lehúzásába

A cikkhez: Itt nem is az ebola a lényeg, hanem az új genetikai módszer. Ez pont erre világít rá, hogy mennyire nagy szükség lesz olyan módszerekre, amikor speciális fehérjét kell termeltetni igen rövid idő alatt. A másik irány pedig a személyre szabott terápia, amikor nagyon speciális egyénre szabott fehérje kellene kis mennyiségben.

A lényeg az antitestes dolognál, hogy ne kelljen egerekkel meg nyulakkal szórakozni, hanem rögtön növénnyel megoldani a nagyobb termelést. Szerintem zseniális ötlet amit kitaláltak.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Renhoek Crobi...
2014.08.13. 14:09
"Persze, csak hogy hatásos és (a 2 amcsi már jobban van) akkor nyugodtan lehet majd védőoltást adni, ami persze tudjuk kiknek hoz jó pénzt"

Többször elolvastam, de a mondatot sem értem. Kíváncsi volnék a te fogalmaid szerint mit jelent egy antitest, és hogyan működnek a védőoltások
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mikej95 Crobi...
2014.08.13. 14:18
Ennek tényleg semmi értelme.

A cikkben pedig azt írták, hogy nem bizonyított a hatásossága, pénzt meg annak fog hozni aki megalkotta. Nem az égből potyog a kész gyógyszer. Emellett nem tudom mi a bajod, az afrikai rászorulók fognak érte fizetni utoljára és ingyen megkapják, mert mindenkinek az érdeke.

Amúgy is a cikkben azt írták, hogy ez egy fehérje ami megköti a baktériumot. Emiatt gyógyszer és védőoltásként is használható, ha hosszútávon nem ürül ki a szervezetből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Leeroy
2014.08.14. 20:44
No kinek áll érdekében, a gyíkembereknek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.15. 09:17
Nem baktérium, hanem vírus. Egyáltalán nem mindegy...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Narval
2014.08.17. 10:26
És akkor most jó vagy rossz a GMO?!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Renhoek
2014.08.17. 16:34
A fehérje (gyógyszer hatóanyag) már régóta zajlik pl baktériumokon keresztül, ez nem újdonság. Laborokból nem kerülnek ki, egyetlen céljuk a fehérje expresszió (pl egy e. coli baktérium, a megfelelő plazmiddal).

Transzgenikus állatokat és növényeket is régóta használ a tudomány, különféle kutatásokhoz, szervrendszerek vizsgálatához, gyógyszerkísérletekhez, stb... (Pl fluoreszcens fehérjével ellátott egér stb..) ezek rendkívül hasznos dolgok. A cikkben említett növény sem különbözik ettől.

A DNS bejuttatására különféle módszerek vannak, tehát ez sem újdonság.
A növényeknél viszont több féle veszély is fennáll. Ha túl ellenálló pl a transzgenikus faj, és keveredik az eredetivel, akkor kiszoríthatja az ős fajokat. Ez alapból nem veszélyes, mert az ember már régóta génsebészkedik, ezt nemesítésnek hívják.

Ennek a végtermékei pl azok a túltenyésztett kutyák, akiknek brutálisan lerövidült az élettartamuk, mert sokkal fogékonyabbak a betegségekre, teljesen torz felépítésük miatt pedig egyáltalán nem ideális.

Másik példa, amikor a GM növény aggodalomra adhat okot, amikor egy gyomirtó elleni védettséget adó DNS részt kap... látszólag sokszorosára növekszik a termény, viszont így korlátok nélkül szétvegyszerezik a földet, mivel úgyis ellenáll neki. A gyom elpusztul, a terméshozam sokszorosa lehet... csak felvetődik a kérdés, mennyi plusz vegyszer kerül így a növénybe. Ha esetleg keveredik az őshonos fajal, mondjuk dominánsan öröklődő tulajdonságként, akkor már nem lehet kontrollálni. Vagy olyan búza, amely rovarriasztó szert termel alapból, így védett a kártevők ellen. Okosan használva, akár hatékonyan csökkenthető a külső vegyszerezés, így lényegében több termést kapunk, kevesebb vegyszerrel.

Egy aszálynak sokkal jobban ellenálló kukoricafaj milliónyi embert tud megmenteni az éhhaláltól. A jövő biztosan ez lesz, mivel a Föld képtelen eltartani ennyi embert.

Összeségében a transzgenikus állatok és növények nélkül sok orvostudományi áttörés nem jöhetett volna létre, és számtalan életet köszönhetünk neki, akár az egyéb kutatások elősegítése miatt. Az viszont tény, hogy óvatosan kell bánni a dologgal, mivel a lehetőségek korlátlanok.

A betiltás és a tüntetések helyett inkább a kutatásra kell helyezni a hangsúlyt, hogy minél alaposabban megértsük ezt a területet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.17. 18:39
A GMO hiszti azon megy, hogy alkalmas e emberi fogyasztásra vagy sem.

Ilyen esetekben kifejezettem jó ötletnek tartom. Aztán, hogy megenni jó e őket azt már döntse el maga mindenki, nekem volt lehetőségem az egyetemen mindkét fél álláspontját meghallgatni, nekem az a véleményem, hogy ellenőrzött körülmények között semmi akadálya nincs az emberi fogyasztásnak és teljesen veszélytelen.

Ráaádásul előbb-utóbb rá fogunk szorulni az ilyen gmo cuccokra, mert egyszerűen ennyi embert nem lehet máshogy etetni. Elfogynak a termőföldek, így kisebb helyen kell majd többet termelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dbelam mikej...
2014.08.18. 14:48
"Emellett nem tudom mi a bajod, az afrikai rászorulók fognak érte fizetni utoljára és ingyen megkapják, mert mindenkinek az érdeke."

És a gyógyszert előállítók pedig megveregetik a válluk, hogy megmentették a világot, majd lehúzzák a rolót mert csődbe mentek? Valaki fizeti, csak nem a kis Kuntekinte, hanem mondjuk a WHO vagy valaki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Ronan tixem
2014.08.31. 13:39
Hosszútávról mindenki elfelejt beszélni lehet valaki nagyon okos és sem vagyok az és jövőt én sem látom előre én maradok a bionál attól legalább nem nő még két fülem.Egyébként meg az egyetemen is biztosan akad egy két kivétel de ott is azok a nagyon győztesek akarják megmondani mit lehet tanítani és mit nem...És persze ennek hosszútávon és ma is mi isszuk meg a levét...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Renhoek
2014.09.01. 13:24
Gondolom bölcsész karra jártál, hogy ennyire képben vagy a vesszők jelentőségéről Ömlesztve fáj olvasni...

Az egyetemes bullshitről pedig: Az egyetemen nem azt tanítják amit megmondanak nekik a zsidógyíkcionisták. Az egyetemen olyan tudományos TÉNYEKET tanítanak, melyek aktuálisan elfogadottak, bizonyítottak. Vannak olyan tudományos TÉNYEK, amiket nem lehet megcáfolni, mert az úgy van. Gravitáció, evolúció stb... és olyan dolgokat tanítanak, ami vagy matematikailag, vagy sok kísérlet által bizonyítva lettek már. Természetesen ezek nem állandóak, folyamatosan jönnek újabb és újabb eredmények, amiről a tudományos közösség értesül, vitatkozik és ennek folyományaként alakul az egyetemi anyag is.

Az áltudományos, ezoterikus, biokamu világban pedig bizonyíték nélkül bárki állíthat bármit, és ezalapján eladhatja a hatástalan termékét, vagy hamis reményt ébresztve a betegekben/egészségre törekvő emberekben.

Egyébként a mai bio táplálékokban is ugyan úgy kimutatható egy csomó vegyszermaradvány, mert szennyezettek a földjeink, a víz amivel öntöznek. Ezeket sohasem tudod elkerülni teljesen, bármennyit is húznak ki a pénztárcádból.
Persze nem azt mondom, hogy rossz a biokultúra, és biztosan kevesebb vegyszert is tartalmaz, ha nem éppen átverésről és kamu bioról van szó...

(számomra ez mindig kérdéses, hogy milyen sikerrel érik el ezt, mert brutális a kártevők ténykedése és alkalmazkodása manapság. Kertünkben ha nem lenne permetezve gyakorlatilag minden gyümölcsfa elpusztult volna már, és még így is csurig levéltetű meg gomba...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!