iPon Cikkek

E. T. vagy semmi

Dátum | 2016. 08. 31.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Néhány napja egy 94 fényévnyire található csillag került a csillagászok figyelmének kereszttüzébe, mivel egy orosz kutatócsoport bejelentette, hogy olyan jeleket fogott az égitest irányából, amelyek intelligens élet létezésére utalhatnak a rendszerben. A HD164595 Naphoz hasonló méretű és fényességű csillaga nagyjából kétmilliárd évvel idősebb saját rendszerünknél. A Kaukázus északi lábainál található Zelencsukszkajai Asztrofizikai Obszervatórium RATAN–600 rádiótávcsövével végzett észlelések alapján a kutatók szerint ezen égitest irányából olyan jelek érkeztek a Földre, amelyek mögött talán egy ismeretlen civilizáció állhat. A rendszer egyetlen ismert planétával rendelkezik, amely akkora, mint a Neptunusz és nagyon szoros, 40 napos pályán kering csillaga körül, így majdnem bizonyosan alkalmatlan az életre. A csillagot ugyanakkor más, eddig felfedezetlen bolygók is kísérhetik, amelyek már az élhető zónába eshetnek. A különös jel detektálásáról a napokban számoltak be az orosz szakértők és Claudio Maccone, a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség SETI Bizottságának tagja, aki egy SETI-kutatóknak szóló e-mailben részletesen leírta a detektált jelet. A szignált egyrészt az teszi érdekessé, hogy leírói értelmezése szerint meglehetősen szűk frekvenciatartományú, ami az esetek többségében a mesterséges adók védjegye. A természetes, erős kozmikus „adók”, például a pulzárok, a kvazárok és a csillagközi gázfelhők nem adnak ennyire tiszta jelet, hanem adásuk sokkal jobban szétterül a spektrumon. A másik ok, ami miatt a jel érdekes, hogy azt egy Naphoz nagyon hasonló csillag irányából vették. A HD164595 0,99 naptömegű, és színképe is csillagunkéra hajaz.
A detektált jel
A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján azonban Seth Shostak, a Földön kívüli intelligens élet után kutató SETI központjának vezetője szerint az oroszok hírverése ellenére sem érdemes túlságosan beleélni magunkat abba, hogy a kutatók egy idegen civilizációt találtak. Először is egyáltalán nem biztos, hogy a jel valóban az említett csillag irányából származik, írja Shostak a felröppenő hírek kapcsán közzétett elemzésében. Az 577 méter átmérőjű gyűrűt formáló RATAN–600 szerkezetéből adódóan az égnek nem egy pontjára, hanem egy, a távolságtól függő méretű foltjára érzékeny. Az észlelt jel hullámhossza 2,7 centiméter (frekvenciája tehát 11 GHz), ennél a hullámméretnél pedig a teleszkóp észlelési nyalábja egyik irányba 20 szögmásodperc, a másikba pedig 2 szögperc széles, vagyis a kérdéses folt erősen megnyúlt alakú. A HD165695 valóban beleesik ebbe a nyalábba, de ez még nem garancia arra, hogy valóban ebből a rendszerből eredeztethető a jel. A második fontos kérdés a jel karakterisztikájára vonatkozik, hangsúlyozza Shostak. A megfigyelést egy 1 GHz-es sávszélességű vevővel végezték, ami egymilliárdszor nagyobb tartományt jelent, mint amit a SETI-kutatások során hagyományosan monitoroznak. A jel ráadásul rendkívül gyenge, amivel kapcsolatban nem tudni, hogy a nagy távolság vagy az észlelő műszer tulajdonságaiból adódik. Egy ennyire széles tartományt vizsgáló műszerrel ugyanis nagyon nehéz egy szűk hullámhossztartományt felvonultató jelet vizsgálni, még akkor is, ha az kifejezetten erős. Így viszont az is kérdéses, hogy valóban annyira tiszta volt-e a jel, ahogy azt az oroszok állítják. Ilyen szélessávú észlelés esetén ugyanis egy csillagkitörés vagy egy, a távcső előtt elhaladó műhold is produkálhat hasonló szignált.
RATAN–600
A jel erejéből a szakértő szerint ugyanakkor arra is következtetni lehet, hogy mekkora lehet az a feltételezett idegen adó, amely útjára indította a szignált. Két eset lehetséges, mondja Shostak, az idegenek vagy úgy döntöttek, hogy minden irányba egyszerre adnak, vagy irányított jelükkel telibe találták a Földet. Az első opció esetén 10ˆ20 wattról beszélünk, ami több százszorosa a Földet elérő napfény teljesítményének. Hasonlóan erős energiaforrással tehát az emberiség, csak akkor rendelkezne, ha képesek lennénk hasznosítani a Nap szinte összes (minden irányba szétsugárzott) energiáját, és azt bolygónkra irányítanánk. Ha mi voltunk az adás célpontjai, az jelentősen mérsékli az energiafogyasztást is, de még mindig olyan nagyságú számról lenne szó, amely csak az egész emberiség teljes energiafogyasztásával hasonlítható össze. Mindkét eshetőség messze meghaladja tehát jelenlegi technológiai színvonalunkat. A második opció kapcsán továbbá az is kérdéses, hogy vajon miért próbálna bárki célzottan üzenni a Földnek közel 100 fényév távolságból, amikor a tévéadások hullámai vagy a radarjelek 1920 körülig, amikor a jel útjára indult, nem érhették el a kérdéses rendszert, hiszen ehhez nem léteztek elegendő ideje. Honnan tudna tehát bárki is rólunk ilyen messzeségben? A jel és annak valószínű forrása ennek ellenére további vizsgálatra érdemes, mondja Shostak, aki erősen kétli, hogy az oroszok megtalálták E. T.-t. A lehetőséget azonban mindenképp ki kell vizsgálni, hiszen nagyon fontos témáról van szó. A 42 darab 6,1 méter átmérőjű antennából álló Allen Távcső Hálózat (ATA) éppen ezért máris a HD164595 irányába fordult. Jon Richards és Gerry Harp kutatók elmondása szerint a megfigyelések kezdete, augusztus 28. óta semmiféle jelet nem detektáltak a csillagot magába foglaló, méretes folt irányából, amelyet az ATA monitoroz.
A HD164595 az égbolton
A rendszer ugyanakkor még nem vizsgálta meg az orosz vevő által észlelni képes összes frekvenciát, hiszen egyszerre csak jóval kisebb sávszélességet tekint át, mint a RATAN–600. Az ATA vélhetően néhány napon belül végez az áttekintő vizsgálattal, és ha esetleg talál valamit, más rádiótávcsövek is ráállnak majd a célpontra. A másik nagy SETI-távcső, az újonnan létrehozott panamai Boquete Optikai Obszervatórium 50 centiméteres teleszkópja közben szintén elkezdi vizsgálni a csillagot, feltéve, hogy tiszta éjszakák jönnek a következő napokban. Shostak elmondása szerint a történetben az is különös, hogy a jelet tavaly májusban észlelték az orosz csillagászok, de csak most riadóztatták a SETI-közösséget. A bevett gyakorlat az és a protokoll azt diktálja, hogy a mesterségesnek tűnő, távoli űrből származó jelek észlelése esetén a csillagászok minél gyorsabban értesítik a többi nagy teleszkóp személyzetét, hogy ezek azonnal megerősíthessék vagy cáfolhassák az adatokat. Jelen esetben azonban ez nem történt meg. (Tovább rontja a földönkívüli elmélet esélyeit az is, hogy a RATAN–600 összesen 39-szer nézett a rendszer irányába, de csak egyszer fogta a jelet.) Shostak szerint egyáltalán nem zárható ki, hogy egy idegen civilizáció üzenetét fogták az orosz csillagászok, de rengeteg más, sokkal valószínűbb magyarázat is akad a jel jelenlétére – köztük az is, hogy földi eredetű interferenciáról van szó. Megerősítés nélkül tehát egyelőre csak annyit lehet mondani, hogy érdekes az eredmény, de hogy mit jelent, azt még senki sem tudja. Érdekes mindenesetre az is, hogy a két másik híres(en gyanús) hasonló jelet, az 1977-ben a SETI kutatói által észlelt Hűha! jelet és Tabby csillagának furcsa viselkedését is üstökösök jelenlétének, tehát teljesen természetes okoknak tulajdonítja a szakértők többsége. Nagyon valószínűnek tűnik tehát, hogy E. T.-re még egy kicsit várnunk kell.
Allen Távcső Hálózat
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. noPublicFG
2016.08.31. 13:16
Lehet túl sok filmet néztem, de nekem úgy tűnik Shostak szeret cáfolni bármit. Ha ő találta volna meg, vajon mit tett volna? Elkezdi körbekürtölni a világon(?), majd beállít hozzá a "Man In Black" és leintik, mivel az a felfedezés amerikai kormány tulajdona. Ha megtörténik (ne adj Isten, már megtörtént) a kapcsolatteremtés, akkor arról száz évvel később fog értesülni a civil szféra. (Tudom borúlátó vagyok, de) Ilyen az ember. A pénz és gazdasági hatalom sajnos sokaknak fontosabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.08.31. 18:06
Miért kell mindig a pénz és gazdasági hatalomra fogni mindent?

Egyfelől, mi abban a pénz és gazdasági hatalom, ha mondjuk az Egyesült Államok titokban Viberezik ET-vel? Jobb makrogazdasági stratégiát tudnak mint mi? Vagy miben nyilvánul meg a pénz és gazdasági hatalom?

Másfelől, ami sokkal fontosabb, ha már megtörtént a kapcsolatfelvétel és titkolják előlünk, annak sokkal prózaibb oka van az akármilyen hatalomnál. Egy ilyen léptékű paradigmaváltás, mint amit a földönkívüli intelligens élet bizonyított létezése okozna, teljes egészében rengethetné meg a mai világot. Ne feledjük, hogy a világot átlagemberek alkotják és ezek az átlagemberek azok, akiknek a 60%-a hisz az angyalokban, 40%-a hisz a gyíkemberekben, akárhány százaléka hisz abban, hogy isten saját képére formálta az embert és azon kívül mást nem tett intelligenssé és így tovább. Na most ezeknek az embereknek bejelented, hogy itt van ET, aki esetleg semmiben nem hasonlít ránk, viszont intelligensebb... szóval ezek az emberek teljesen elvesztenék a létezésüket meghatározó -számukra- alapigazságokat, ami persze totál káoszhoz vezetne.

Szóval nem kell mindig rossz indulatot feltételezni, van, hogy a fekete öltönyös ember saját magunktól akar megvédeni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Ronan
2016.08.31. 18:36
Még jó hogy te elhiszed a saját írásod,és ami még jobb hogy nem mindenki gondolja azt amit te.Ez milyen borzaztó igaz?Ahogy kormány jószándékára is mondanunk lehet,a pokolba vezetö út is jó szándékal van kikövezve. ;-) Én nem vagyok naiv,és a többieknek is azt javaslom legyenek kritikus gonndolkodásuak,minden okkal történek,és semmi sem az aminek látszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Ronan noPub...
2016.08.31. 18:39
Abban biztos lehetsz hogy fontosabb.A trollok meg csak azt szeretnék hogy öket is szeresse valaki.Javasolnám Dr.Csernus Imrét egy kis lelki pofonért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Marcsiii30 FaL
2016.08.31. 19:38
"Egy ilyen léptékű paradigmaváltás, mint amit a földönkívüli intelligens élet bizonyított létezése okozna, teljes egészében rengethetné meg a mai világot. "

A világűr hatalmas. Emberi elme által fel sem fogható a mérete. Én nem hiszem, hanem biztos vagyok benne, hogy van élet a mi kis sárgolyónkon kívül is. De a távolságok miatt vajmi kevés esély van bármiféle kapcsolatfelvételre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. fofoka FaL
2016.08.31. 20:12
Szóval az emberek többsége hülye. Ezért nem osztanak meg velük közérdekű információt. Rendben. Most ülj le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. ChoSimba Marcs...
2016.08.31. 21:23
Abban én is teljesen biztos vagyok, hogy máshol is van élet. Már itt a Földön is annyi eltérő klímájú helyen előfordul, hogy elképzelhetetlen, hogy ne legyen máshol.
Abban viszont koránt sem vagyok biztos, hogy értelmes élet is van.
Azt meg egyelőre totálisan elképzelhetetlennek tartom, hogy olyanok lennének, akik a már csillagok között utaznak.
Ugyan még csak "most" kezdtük el felfedezni a mindenféle tudományokat, de egyelőre se híre se hamva a propulzívtól eltérő meghajtási módoknak.
És itt arra gondolok, hogy konkrétan ne kelljen megtenni két pont között a távolságot, mert azt csak max fénysebességgel lehet (mínusz valamennyi), ami viszont lássuk be, dög lassú. Ki akar éveket utazni a legközelebbi csillagokig is ???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. zorrd023 ChoSi...
2016.08.31. 21:51
A világűr hatalmas. Ha van annyira intelligens faj hogy utazgat de nem a környéken akkor arról fingunk se lehet. Az meg hogy a Föld "nagy" tudást elérhette e más faj? Igen tuti hogy nem egy van ezen a szinten vagy nagyobbon. Elvégre ha csak a lakható bolygók 1%-án alakul ki elég intelligens faj, az is rengeteg lehet.


Amúgy mi van ha az adott jelet irányítva küldik, DE szépen felváltva hol erre hol másfelé, a potenciális lakható bolygók felé? Mi van ha x időnként kerül sor arra hogy erre jelezzenek? Elvégre az fent tarthatóbb jelzésforma. Na meg ha nem "sötétségeben éltek" mint az emberiség, és van több millió év előnyük fejlődésben, akkor simán lehet elég energiájuk a jelzéshez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. zorrd023
2016.08.31. 21:55
Amúgy meg az emberek annyira sötétek ( már amelyik ), hogy azt hiszik a teremtés csúcsai stb. Pedig EGY az-az EGY faj vagyunk a sok közül. Az hogy van fejlettebb okosabb el kell fogadni nem összeomlani a kicsinyes világképnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. peti198706...
2016.08.31. 23:16
Ki akar nyelvet tanulni? -Máris idegennek érezheted magadat saját országodban. Másik példa: Teherautó áll meg a házatok előtt s fura gázmaszkos emberek lepik el a házat azzal a célzattal hogy nálatok idegen űrlények tanyáznak. /-Vontatott kérdés következik./ -Te felülnél arra a teherautóra?
Majmokból lett főemlősök biológiai identitásukat nem tagadhatják meg. Inkább próbálják meg azt mérlegelni ami adott s amijük van. -Máris többek lehetnek, mint majmok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. zorrd023 peti1...
2016.09.01. 00:18
Legtöbb ember szeretne majom szinten lenni minimum sőt maximum
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. noPublicFG FaL
2016.09.01. 02:12
Másfelől, ami sokkal fontosabb, ha már megtörtént a kapcsolatfelvétel és titkolják előlünk...
...ami persze totál káoszhoz vezetne.


Ezzel a bekezdéssel úgy, ahogy van egyetértek.

4# Ronan
Valamiért csak téma ez a dolog. Akár igaz, akár nem, szórakoztató és gondolatébresztő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. degradator
2016.09.01. 13:01
Már megint egy rosszul szigetelt mikrohullámú sütő a szomszéd szobában...
Egyébként remélem, köztünk járnak egy ideje. Hátha tanulunk tőlük valami újat. Nem a népirtásra gondoltam, abban jók vagyunk sajnos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ChoSimba degra...
2016.09.01. 14:09
És tényleg
"A jel további feldolgozása és elemzése felfedte, hogy a legnagyobb valószínűséggel földi eredetű."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ZSORRO
2016.09.01. 15:52
Nekem ilyenkor amikor az idegen életformákkal történő kapcsolatfelvétel kerül szóba akkor az a gondolatmenet jut eszembe, hogy tegyük fel az élet máshol is hasonló módon fejlődött... Ha ez igaz, akkor vagy nagy szerencse kell, ahol hogy nagyon közel lévő rendszerben alakuljon ki az élet, és akkor valahogy észre tudnánk venni, vagy ha nagyon messze vannak akkor jelenleg esélytelen az észlelés. Ha lassabban fejlődnek akkor még ha közel lennének is maximum annyit tapasztalnánk hogy lakható a bolygó. Ha hamarabb/gyorsabban fejlődnek akkor pedig lehet hogy már jártak itt csak még mi nem jártunk sehol, és majd valamikor visszanéznek, vagy voltak itt és látták mit csinálunk magunkal / környezetükkel és azt mondták erre nincs szükségük és itthagytak minket.
Persze jó lenne ha látnám a kapcsolatfelvételt de erre nagyon kicsi az esély jelenleg... Kivéve ha jönnek leigázni minket de azt annyira nem szeretném átélni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ChoSimba ZSORR...
2016.09.01. 17:39
A lakható, de élettelen vagy primitív élettel rendelkező bolygók száma többszöröse azokénál, ahol kialakult értelmes élet.
A Földön nincs olyan nyersanyag, amiért érdemes lenne ide lejönni. Egy aszteroidáról sokkal egyszerűbb kibányászni a cuccokat, nem kell megküzdeni a gravitációval.
Van odakint minden, ami itt is.
Hacsak nem maga az ember az érték, mint táplálék
Egyébként mivel értelmes faj vagyunk, ezért egy leigázás során felmerülhet az a probléma, hogy a legvégső esetben atombombákkal magunk alá piszkítunk, csak hogy ne győzhessenek.
Így a leigázás inkább hosszabb távú, belső munka kellene hogy legyen.
Pont olyan, mint amit a világban láthatunk. Felhizlalni a népességet, majd elbutítani, a végén meg jöhet a "szüret", amivel szinten tartják a populációt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Renhoek ChoSi...
2016.09.02. 13:05
Nekem is ez a véleményem, bár ez csak feltételezés lehet tőlünk... lehet nem tudjuk meg soha az igazat.

Most nézzük csak a mi galaxisunkat, mivel ezen felül olyan óriási minden, hogy semmi értelme következtetni. A mi galaxisunkban nem tudjuk pontosan hány életre alkalmas bolygó van, mivel csak egy feltételezés az életre alkalmas bolygó definíciója. Lehet jeges/lávás bolyógón/üstökösökben/aszteroidákon is, csak nem tudjuk elképzelni, mert az élet kialakulása semi tisztázott... de előlegezzük meg azt, hogy a kezdetleges élet gyakori, tehát aminosavakból összeáll sokmillió év alatt véletlenszerű legóból egy enzim jellegű molekula, ami képes reprodukálódni... tehát valami ribozim szerűség (tyúk/tojás elmélet)... jelenleg egy érdekes elmélet, ami elvileg erős alapokon áll, hogy az első ilyen molekula magát nem tudta másolni, csak más fehérje molekulákat. Mennyi az esélye, hogy két külön úton véletlenül kialakult másológép összetalálkozzon és lemásolja egymást? Utána már végtelen ciklus és mutációk, és evolúció => értelmes élet lehetősége.

Sajnos annak is megvan az esélye, hogy ilyen másológép-találkozás mondjuk 1 milliárd évente történik az őslevesekben. Maximum úgy terjed ide-oda aszteroidákon, ködökben stb...

Tehát amíg nem voltunk tanúi az élet véletlen kialakulásának, addig vagy dúskál az életben az egész galaxis, de az is lehet az egész naprendszerünk egyedi és csak a Földön van élet, máshol csak úszkáló RNS darabok, magukat lemásolni képtelenek.

Az intelligens élet ebből kifolyólag, mivel nem csak térben, de időben is óriási a galaxisunk mérete... ezért simán lehetséges, még ha gazdag is életben a galaxis, millió/százmillió éves távolságok vannak egy-egy értelmes civilizáció között.

Már csak abban bízhatunk naívan és csillogó szemekkel, hogy nem irtjuk ki magunkat, és képesek leszünk legalább fénysebesség alatt terjedni a közeli naprendszerekbe, akár gépi formában.
(Egyébként a gépi-önreprodukáló civilizációknak sokkal nagyon esélye lehet, milliárd évig fennmaradni, mint egy humánnak pl)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dobko
2016.09.02. 13:59
" A második opció kapcsán továbbá az is kérdéses, hogy vajon miért próbálna bárki célzottan üzenni a Földnek közel 100 fényév távolságból, amikor a tévéadások hullámai vagy a radarjelek 1920 körülig, amikor a jel útjára indult, nem érhették el a kérdéses rendszert, hiszen ehhez nem léteztek elegendő ideje. Honnan tudna tehát bárki is rólunk ilyen messzeségben?"

Érdekes, hogy mikor az ember nem tud valamit, mert a tudomány "elvileg" még nem áll megfelelő szinten a dologhoz, az kapásból hülyeség a közvélemény szerint, vagy boszorkányság, vagy isten, vagy akármi.

Én eltudom képzelni, hogy direktbe ide címeztek egy jelet, miért is ne ?
Attól, hogy nekünk ez elképzelhetetlen, az egy dolog.
Sokan 20 éve nem gondolták volna, hogy a telefonnal ki lehet majd váltani egy komplett számítógépet.
Ja és a föld körül kering a nap...aztán rájöttek, hogy mégse.

Annyira tág ez az egész univerzum, hogy ami emberi agyban megszületik fantázia, szinte bármi lehetséges(nyilván vannak korlátok azért).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ChoSimba Renho...
2016.09.02. 15:17
Én csak azért gondolom, hogy maga az élet nem kuriózum, mert a roppant kellemetlen (nekünk), 5-700 millió éves ős Földön is létrejött ugye. Mai szemmel egyáltalán nem neveznénk ideális körülményeknek, de tulajdonképpen roppant hamar létrejött. Olyan mintha az élet kényszert érezne a saját létrejöttére. Kint hagysz egy bolygót az űrben pár millió évre és rögtön ellepik a "penészgombák"
Olyan, mintha szinte instant megjelent volna, amint lecsillapodott a globális becsapódási esemény.
Szinte már mintha kényszer lenne az élet kialakulása.
Az intelligens élethez viszont kellett további 3-4 milliárd év. És ennek az időnek többnyire nyugodtnak kellett lennie, nem lehettek benne olyan események, amelyek a rajta lévő életet veszélyeztették. Oké, voltak kihalási események itt is, de ki tudja mekkora esélyünk volt a túlélésre, ez is egy csökkentő faktor.
Tehát kellett egy nagyjából stabil és hosszas élettér, ahol kifejlődhetett az intelligencia.
Ez viszont nem biztos hogy egyáltalán általános körülmény az univerzumban. Egy két kósza meteor, pár közeli szupernóva hamar megszakítja a folyamatot.
Nyilván nem tudjuk, és még jó ideig nem is fogjuk tudni, de én itt érzem a buktatót.
És ha arra gondolok, hogy a mi civilizációnk is paraszthajszálra van a kipusztulástól (környezetváltoztatás, nyersanyaghiányok, politikai instabilitás, stb.), akkor még azt is feltételezni kell, hogy az adott civilizáció optimális módon használja ki a saját bolygója erőforrásait mindaddig, ameddig el nem tudja érni a világűrben lévőket.
Ezért szerintem az intelligens (űrutazó) civilizáció szerintem ha van is, roppant ritka, nem zárom ki, hogy mi vagyunk az elsők.
Mindenesetre galaxisonként nem hinném, hogy olyan sok lenne. Az meg hogy mi van más galaxisokban, nem tudom egyáltalán számít-e, olyan messze vannak. Létezésük ténye egyenrangú Istenével
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Renhoek ChoSi...
2016.09.02. 19:26
Az biztos, hogy hamar létrejött, de a valószínűségét nem ismerjük. Akár egy szelvénnyel is megnyerheted a lottot.
Amíg nem láttunk más példát rá, simán meglehet, hogy az egész galaxisban csak itt, csak ebben az őslevesben történt meg az a nullához konvergáló val. eset, hogy összetalálkozott két másoló RNS.

Az a baj, hogy van itt egy hatalmas paradoxon az élet kialakulásával kapcsolatban. Az evolúcióhoz mutációk kellenek, ahhoz pedig másolás. Evolúció nélkül csak véletlenszerűen össszetapadó LEGO elemek instabil szekvenciái jöhetnek létre, semmi komoly gépezet. Viszont a másológépek rettentő bonyolt RNS gépek.
Egyértelmű evolúciós jeleket hordozva... ráadásul még enzimfunkció is kell, különben nem tud létrejönni semmi komolyabb energiafolyamat.
Az enzimfunckió ugyancsak evolúciós termék. Szóval evolúció nélkül valamilyen csoda során létréjött egy másoló szekvencia, ami képes volt más szekvenciákat lemásolni. A hibák során már beszélhetünk evolúcióról, és talán talán kialakulhat még egy replikátor.
... de mégis miképp? Hiszen ehhez egy replikátor nem elég... óriási ellentmondás.

... itt valami ismeretlen és mélyebb dolog történhetett, mert másolás nélkül nincs elég fejlődési lehetőség. Másoláshoz meg replikátor kell, ami önmaga egy evolúciós termék. Vagy egy egy óriási véletlen történt ami az univerzumban egyedi.. vagy passz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ChoSimba Renho...
2016.09.02. 20:43
Hát igen, a kérdés az, hogy az élet kialakulása valószerűtlen és totálisan véletlen vagy az anyag alapvető tulajdonsága, hogy idővel "élővé" válik.
Gondolom erősen fontos tényező hozzá az alapanyagok eloszlása is. Mi lenne, ha nem lenne a Földön pl. foszfor ? Vagy még inkább vas. Lehetne-e magasabb rendű élet egyáltalán ?
Lehet hogy a Föld ütközése a Theiával nélkülözhetetlen esemény volt az élethez abban az értelemben, hogy felkavarta a Föld anyagát, felszínre hozta a mélyebbre süllyedt anyagokat, vas, kobalt, nikkel, réz, stb.
Lehet hogy e nélkül nem lenne elég ilyen anyag "idefent", max a szénig bezárólag.
Szóval igen, ki tudja mi kell az élethez, egy példa alapján ezt nem nagyon lehet megmondani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MZperX75
2016.09.04. 12:39
Jó ide benézni,és jókat kacagni!
Köszönöm nektek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Cannapeace
2016.09.16. 00:57
Az az igazság hogy már több mint 5000 éve itt élnek a földön velünk csak nem vesszük észre vagy mert nem akarják hogy észre vegyük stb...
Az a baj hogy a földönkívüli technológia régen meg haladja a földi technológiát amit itt mi használunk csúcs technológiát az nekik egy zsebszámológép csupán. A létezésüket az ilyen SETI és társai érdekből tagadják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!