iPon Cikkek

E3 2013: A Sony diadalmenete?

Dátum | 2013. 06. 11.
Szerző | Svindler
Csoport | JÁTÉK

Mint minden évben, a Sony most is egy montázzsal nyitott, ami megadta az alaphangulatot a show-nak. A közönség ezután őrjöngve fogadva Jack Trettont, pedig még nem is mondott semmit. Hasonlóan a Microsoftos konferenciához, a Sony is a jelen generációval nyitott. Megtudhattuk, hogy a Vitára 84 cím érkezik a következő 1 évben, méghozzá olyanok, mint a Killzone Mercenary, a Counterspy, a Batman: Arkham Origins vagy a Walking Dead. Ráadásul a felújított PS2-es játékokból sem maradnak ki a marokkonzolosok, lesz itt God of War 1-2, Final Fantasy X (és X-2), minden mi szem szájnak ingere. Ezen felül Tretton kihangsúlyozta, hogy mennyire szépen együtt él majd a PS4 és a Vita. A Vitás részleg után a PlayStation 3-as következett. Míg Xbox 360-on már nem nagyon lesz mivel villogni idén, PS3-ra rengeteg exkluzív tripla A-s cím érkezik. Napokon belül elrajtol a The Last of Us, majd jön a Rain, a Puppeteer, a Beyond és a Gran Turismo 6. Mindegyikről kaptunk egy kis videót, csak hogy el ne felejtsük mi minden vár még ránk az elkövetkező hónapokban. Igazán impozáns címekkel van dolgunk, a The Last of Us (launch trailer) már most év játéka gyanús, de a Beyond még elveheti tőle ezt a titulust. Vagy a GT 6…
Megtudhattuk még azt is, hogy a Warner és a Sony nagyon szeretik egymást az utóbbi időben, úgyhogy a Batman: Arkham Originshez exkluzív tartalmak is járnak majd (Nightfall és Batman 1960-as évekből vett kosztüme). A GTA V is kap egy kis szeretetet a Sony-tól. Az még nem nagy extra, hogy külön PS3 bundle készül a játékkal, de az már igen, hogy külön fülest is készítettek a játékhoz, aminek a hangszíne nagyon passzol a játékhoz. GTA fanok, lehet kezdeni gyűjtögetni.
És akkor következzen, amire mindenki várt: a PlayStation 4. Nem is húzták sokáig az időt, Andrew House feljött a színpadra és boldogan bemutatta az új konzolt. Így fog kinézni:
Ez után jött egy gyors kitérő arról, hogy természetesen a média szolgáltatások eddig és ezután is szerves részét képezik majd a PlayStation platformnak. Be is nézett a Sony Pictures elnöke, aki egy új együttműködésről beszélt. Jön a Video Unlimited, a Music Unlimited és rengeteg egyéb szolgáltatás PS4-re, amiből mi nem sok mindent fogunk látni a kezdetekben, úgyhogy ugorjunk is Shu Yoshidára, a Sony Worldwide Studiostól, aki büszkén mesélte el, hogy jelenleg 30 játék készül náluk PS 4-re, és ezekből 20 már az első évben megjelenik majd. Jól hangzik, ezek nagyobb számok, mint amiket az MS előadáson hallhattunk. Nagyon kíváncsian vártuk, hogy a Sony belsős stúdiói mit készítenek a boszorkánykonyhájukban. Néhányról ugye már tudjuk, hogy mit művel, de lássuk be, nem elhanyagolható információ, hogy a például a Santa Monica Stúdio (God of War) mit csinál mostanában. Hát nem kellett sokat várnunk a válaszra, a Sony konferencián bemutatkozott a The Order – 1886.
Nos, úgy néz ki a Santa Monica Stúdió nem hazudtolja meg magát, az új játék nagyon jól néz ki. Februárban, mikor bejelentették a PlayStation 4-et, megmutattak négy játékot is hozzá, ezek újból tiszteletüket tették az előadáson. Killzone: Shadow Fall, DriveClub, inFamous: Second Son és Knack, mind ismerősen csenghetnek már, de ahogy egyre többet látunk belőlük, úgy válnak egyre szimpatikusabbá (a Second Son például most kezdett érdekessé válni).
Ami viszont talán ezeknél a rövid szösszeneteknél is érdekesebb volt, az a Quantic Dream demója arról, hogyan is képzelik el a jövőt a PlayStation 4-en. Nagyon impozáns, akinek van rá ideje, mindenképpen nézze meg, megéri.
Adam Boyes következett a színpadon, aki a külső fejlesztőstúdiókkal való kapcsolattartásért felel. Újfent felhívta rá a figyelmet, hogy a Sony milyen indie barát környezetet alakít ki mostanában, a független fejlesztők egyszerűen kiadhatják náluk a saját játékaikat. Ennek örömére a PS4 bejelentésen már találkozhattunk a Witness-szel, ami mellé most csatlakozott rengeteg új cím: Don’t Starve, Mercenary Kings, Secret ponchos, Ray’s, Outlast, Oddworld, Galak-Z, csak hogy néhányat említsünk. Ezekből rengeteg exkluzív lesz konzol fronton a PlayStation 4-re. Aranyos volt, ahogy az egyik fejlesztőnél megjegyezték, hogy szegény azt hitte szóba sem fognak állni vele, ezért meghívták őt is a színpadra, hogy mutassa meg a játékát. Az összes bemutatott cím közül egyébként a legérdekesebbnek talán a Super Giant Games (Bastion) új alkotása, a Transistor ígérkezik, ami 2014 elején fog befutni.
Az indie részleg után az előadás visszatért a nagy fejlesztőstúdiókhoz, megtudhattuk például, hogy a Diablo 3-ban lesznek exkluzív tárgyak, mint például Drake amulettje.
Anno kaptunk egy kicsit bugyután megfogalmazott ígéretet a Square-tól a PlayStation Meetingen, hogy az E3-on majd mutatnak nekünk valamit. Igazából arra számítottunk, hogy bejelentik a Final Fantasy XV-öt, vagy esetleg végre előhalásszák a Versus-t, és felrázzák mély álmából. Nos, végül egyszerre kaptuk meg a kettőt.
Ugyanis a videó alapján a Versus nem más lesz, mint a Final Fantasy XV. Jelenleg még kicsit rondácskának tűnik, látszik, hogy eredetileg PS3-ra volt szánva, de mi már annak is örülünk, hogy végre érkezik. Annak meg főleg, hogy utána kaptunk még egy meglepetést.
Jön tehát a jRPG paradicsom. Kiderült az is, hogy az FF XIV jön PlayStation 4-re is, nem csak 3-ra, de ez aligha meglepő. A Kingdom Hearts-ot az Assassin’s Creed követte egy hosszú gameplay bemutatóval, ami elkezdett akadozni, majd szépen le is állt. Nos, legalább biztosra vehetjük, hogy tényleg élő bemutató volt az alfa verzióval.
A Sony showjából sem maradhatott ki a Watch_Dogs, némi gameplay mellé megkaptuk körítésnek, hogy úgy mellesleg PlayStation-ön kapunk egy exkluzív sztori DLC-t hozzá, valamint egy extra kinézetet Aidennek.
Némi NBA-s bohóckodás következett, majd meglepő módon a kivetítőket elfoglalta egy óriási The Elder Scrolls Online felirat! Bizony, a Bethesda játéka jön PS4-re is, sőt, ezen a platformon kezdik el először bétázni.
A következő videónál nem lőnénk le a poént, régi-új franchise születik talán.
A játékbemutatók végén megtudhattuk, hogy 140 játék készül jelenleg PS4-re, és ezekből több mint száz már az első évben meg fog jelenni. Impozáns szám az biztos, a Sony nem ismétli meg a PS3 hibáját, ahol az első évben igazából alig volt mivel játszani.
Kiütéses győzelem? Most pedig következzék az ellenfél sárba tiprása, annak felemlegetése nélkül. Jack Tretton bejelentette, hogy PlayStation 4-en a fizikai adathordozón megvett játékok esetében azt kezdünk a példányunkkal, amit akarunk. Kölcsönadhatjuk, eladhatjuk, vagy megtarthatjuk örökre, ahogy ezt eddig megszoktuk, hiszen az a miénk. Csak hogy jobban fájjon az MS-nek, még egy rövid videó is készült a témáról (érdemes megnézni a like-ok számát is).
Ha mindez nem lenne elég, akkor eláruljuk, hogy online sem kell mennünk. Ha nem akarjuk nem muszáj, nincs 24 óránkénti bejelentkezés a szolgálatnál, ha szívesebben vagyunk offline, hát lelkünk rajta. A PlayStation Plus is továbbfejlődik, megjelenésétől kezdve a PlayStation 4 is a részét képezi majd a szolgáltatáscsomagnak. Ez azt jelenti, hogy egy előfizetéssel megkapjuk a PlayStation Plus előnyeit Vitára, PS3-ra és PS4-re is. Ráadásul a PS4 megjelenése után az első évben olyan játékokat kapunk majd meg ingyen, mint a Don’t Starve, vagy az Outlast, vagy… a DriveClub. Nem lóg bilibe a kezünk, utóbbi biztos az év vége felé lesz, de attól még ez egy igen komoly extra. Azért hogy valami üröm is kerüljön az örömbe, úgy néz ki, hogy PS4-en kelleni is fog a PS Plus tagság a multiplayerhez, aminek felturbózták a lehetőségeit (normálisabb chat rendszer pl.).

Már csak az árral kellett volna feltenni a pontot az i-re, de ekkor megérkezett a színpadra a Bungie, és tartott nekünk egy óriási Destiny bemutatót PS4-en. Tetszett, amit láttunk, a Halo után a Bungiék újra valami nagyot alkothatnak. Persze ez még a jövő zenéje, meglátjuk mi lesz, de addigis egy „kis” gameplay.
Még a felhős szolgáltatásokról nem is volt szó, így most az következett. Megtudhattuk, hogy a GAIKAI-nak hála 2014-ben (indításkor csak az USÁ-ban), játszhatunk majd PS3-as játékokat előfizetői rendszerrel is PS3-on, PS4-en és később majd Vitán is. Az illusztrációs képen egy tábla és egy telefon is volt, így ki tudja mit hoz a jövő. Mondjuk egy valamit biztos. PlayStation 4-et az ünnepi szezonban, méghozzá *dobpergés* 399 dolláros/eurós áron, ami azt jelenti, hogy kerek 100 euróval olcsóbb lesz a Sony gépe, mint a Microsofté. Erősebb hardverrel, de Kinect nélkül, úgyhogy lehet válogatni. A héten összehasonlítjuk majd a két vasat, valamint a játék és szolgáltatáskínálatot, de addig is: ti mit vennétek?
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

39. nightmare1...
2013.06.11. 07:48
Az Order nagyon jónak tűnik, szeretem a Steampunkot. Bár konzolom sajnos nem valószínű, hogy lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. magerg
2013.06.11. 08:37
Ez a Destiny valami olyasmi lesz mint a Borderlands?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Hunty39
2013.06.11. 08:58
A kinect hatalmas fun, pláne társasággal. Emiatt én maradnék az M$-nél, pedig a Sony felhasználóbarátabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. MrFox
2013.06.11. 10:12
A kinect tényleg jó buliban. Buli van havonta 2x 5-6 órát, amin 2-3 kinect játékkal lehet nyomni egy darabig. Téééényleg megéri ez miatt az xvau...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Andos
2013.06.11. 10:13
Hát azt hiszem az Xboxvau lehúzhatja a rolót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. MrFox
2013.06.11. 10:15
ocsabi : ja, az előzetesek alapján a ps4 GPU grafikai nyers teljesítménye valamivel a 7850 felett van, de egy chipen a 8magos CPU-val egy win8 os nélkül (mert az xvau ezt is futtatja párhuzamosan), gddr5 memóriával az xvau gddr3-al szemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Zephyrus
2013.06.11. 10:18
http://www.youtube.com/watch?v=PGo7WuC8LKc

a jövő ))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. princeps
2013.06.11. 10:19
ocsabi rosszul tudod
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. princeps
2013.06.11. 10:29
ocsabi, hát ez az ezt még senki nem tudja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. patrik2991
2013.06.11. 10:35
Szerintem a flawless victory mögül le kellene venni a kérdőjelet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. djgeg
2013.06.11. 11:13
Sony diadal menet? Xbox One Előrendelés elfogyott majdnem a Sony Show-jáig, aztán késöbb az egész Amazonos előrendelési mennyiség elfogyott.( ellítólag 1 millió darab)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. princeps
2013.06.11. 11:31
ocsabi hát akkor ez lehet nem nagyon fog bejönni a microsoftnak

djgeg nem látom az összefüggést
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. MrFox
2013.06.11. 12:09
djgeg ja, egy microsoft dolgozóknak kiküldött körlevél (rendejjétek mertkülönben) csodákra képes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. LechooEdy
2013.06.11. 12:17
Ha választanék tuti a PS4et venném, de maradok a PC és a BF4 társaságában. Főleg ha kijön a Mirrors Edge 2, a Mad Max és a SW Battlefront.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Zoe01
2013.06.11. 12:32
"ti mit vennétek?" - szerintem ez nem kérdés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. djgeg
2013.06.11. 13:01
princeps

Az összefüggés az az, hogy a Sony az amazonon ugyan ekkora mennyiséget, tet előrendelhetővé... És még mindig nem fogyott el
De diadal menet van....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. MrFox
2013.06.11. 13:13
djgeg gondolom alá is tudod támasztani hivatalos adatokkal ezeket a kijelentéseidet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. HUFEUR
2013.06.11. 13:17
Zephyrus:

Egy játékot lefagyott, ráadásul még a játék és a gép sincs kész teljesen, ez csak cikinek ciki, de amúgy semmi baj vele, úgy is kijavítják majd megjelenésre.

djgeg:

1) ki tudja hiteles-e a forrás?
2) ki tudja mennyi a PS4 előrendelése? Lehet míg Xbox One-ból már 1 milliót előrendeltek, addig PS4-ből 10 milliót.

Nem kérdés, hogy a next gent melyik konzol fogja nyerni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Morte
2013.06.11. 13:52
Az angol amazonon a PS4-es előrendelések már megelőzték az Xbox One-ét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. ssjkingbra...
2013.06.11. 14:16
Teljesen felesleges az Amazon előrendelési statisztikát figyelni... mivel

1. az előtt kelt szárnyra a hír mielőtt tiszta lett volna a Sony játék felhozatala.

2.Ma hajnalig azt se tudtuk hogy néz ki majd a gép (nem volt konkrétum)

Hogy miből, ki mennyit rendelt, az csak a napokban fog beindulni, aztán lesz valós alapja bármilyen statisztikának...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. MrFox
2013.06.11. 15:05
Mondjuk igaz, felesleges a statisztika, nálam a kutyakonzol esélytelen már csak az ára miatt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. sensejke
2013.06.11. 15:46
Ha csak Magyarokat nézem a sony nyert, mert ugye nem kell állandó netkapcsolat, hogy játssz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. DudeHUN
2013.06.11. 16:27
Nem lesz használt játék korlátozás, nem lesz kötelező 24 óránként netre menni, olcsóbb lesz, kisebb, cserélhető merevlemezzel, nem lesz kötelező a kamerát rádugni a gépre hogy az működjön...ezeket mind nem tudja az XBOX One. Arról nem is beszélve, hogy egy kategóriával több kakaó is lesz a PS4-ben. Hiányozni fogsz Master Chief. De nem pénzelhetem azt az elmebajt, amit az MS akar bevezetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. j.panzer
2013.06.11. 16:58
"de addig is: ti mit vennétek?"

360 tulajként (és hatalmas Halo fanként) nem hittem, hogy valaha is ezt fogom mondani, de PS4.

Az X-1 nem focizik. A jelen állás szerinte ingyen sem kéne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. sensejke
2013.06.11. 17:44
Pontosan. Bár van részletfizetés is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. MrFox
2013.06.11. 17:56
Részletfizetés a legjobb, 12% kamattal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. j.panzer
2013.06.11. 17:59
Az előrendelési statisztikákról meg csak annyit, hogy azok alapján hatalmas siker lett ám a Windows 8, a Surface, és a WP8-as telók is.
Aztán az összes fönt említett terülten döglődik az MS.
A fanatikusok általában rohannak elsőre megvenni a kiszemelt terméket, de a generációs háborút majd az fogja eldönteni, hogy 2-3-4 hónap, 1-2-3 év múlva melyik konzolt veszik majd többen. És erre a PS4-nek van nagyobb esélye.
Egyfelől a combosabb hardver miatt több benne a tartalék, másfelől megnézem mekkorát fog esni az X-box One eladási mutatója, mikor a sok birka rájön, hogy mennyire telibe szivatta őket az MS ezzel a szénné korlátozott DRM koncepcióval.
Lehet rögtön nem lesz olyan vonzó, ha net nélkül nem tudsz játszani, és ha a használt játékaidat nem tod felnyomni az E-bay-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tibaimp
2013.06.11. 19:15
Az ms ezt benyalta rendesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. nemlehet
2013.06.11. 19:21
Így legalább nagyon gyorsan le fog esni használt XBOX-ok ára Végülis használtan 50k-ért talán megéri majd a PS4 mellé
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. j.panzer
2013.06.11. 21:33
Aki még nem látta...

http://www.ign.com/videos/2013/05/31/xbox-one-vs-ps4-the-results-ign-versus
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gezu1025
2013.06.11. 22:23
Olyan jól sikerült, az E3 a sonynak, hogy komolyan elgondolkoztam, egy PS-3on kezdésnek. Már a The Last of Us és a Beyond: Two souls is keményen meggyőző, de ehhez még hozzájönnek a régiebbi címek, mint a Journey és az Uncharted sorozat. Nem beszélve az olyan csak konzolra megjelent/megjelenő játékokról, mint a Red Dead Redemption vagy a GTA 5. ÉS akkor még éppen csak belekezdtem a sorolásba. Ezzel szemben jelenleg és a jövőben is, mit tud felmutatni az xbox? Halot. Hát köszi, kibirom nélküle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. djgeg
2013.06.11. 22:49
Kamus köcsög Sony
Oké ő nem fogja korlátozni a softvert meg DRM eket megszabni.
Hadja azt a kiadókra... Készüljetek a full online gamekre
Egyik nap még semmi korlátozás... Másik nap már ja, hogy szabad kezet adunk majd a kiadóknak ?! Azt elfelejtettük mondani.

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. XtreemX
2013.06.11. 22:58
djgeg:
A Sony nem hazudott. A belsos studiok illetve maga a Sony sem rak DRM vedelmet. A 3rd party studiokkal nem tudnak mit kezdeni logikusan,ha ok valami fele vedelmet raknak a jatekra nem lehet mit tenni. De ha annyira zavar akkor vegyel xboxot azt ott a 80 fele drm vedelemmel toljad az osszes jatekot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. SzAdamAndy
2013.06.11. 23:13
HELP!!!

Ami nem derült ki számomra a konferencia Live ból hogy akkor ha online pass mentes BF4 el akarok multit tolni elő kell fizetnem a PS+ra mert akkor kapok csak online multit ahogy az ms gold vagy ingyen lesz az mindenkinek mint ahogy most van?????
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. SzAdamAndy
2013.06.11. 23:21
@nemlehet - 2013-06-11 19:21:20

Épp ellenkezőleg, úgy felfog ugrani az X360 ára hogy csak alig tudjuk majd nézni és persze az RGH,JTAG,FLASH modok is drágábbak lesznek mert kinek kell egy Vaudoboz????
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. wittmannge...
2013.06.11. 23:32
@gezu1025
Gears of War, Forza, Fable2-3, amik így kapásbol eszembe jutnak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. 5hR3kY
2013.06.11. 23:48
SzAdamAndy: PS4 konzolnál csak a PS Plus előfizetők játszhatnak online.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Sermi
2013.06.13. 17:24
Pont nemrég lettem Xbox 360 tulaj de az eddigiek alapján PS4-re váltanék inkább. Bár nálam a Kincet speciel jó dolog. ez a PS Eye egyébként hasonlóan fog működni? Úgy értem itt se kell semmit kézbe venni például hogy érzékeljen? Mert ha kb ugyanazt fogja tudni mint a kinect akkor számomra még egy ér van a PS4 mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gabesz7630
2013.06.18. 15:58
"...ti mit vennétek?.."
Pc-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!