iPon Cikkek

Egy csokorra való 24 colos monitor

Dátum | 2010. 03. 29.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Ez alkalommal ismét 24 colos, TN panellel szerelt monitorok közül válogattunk. Az AOC kedvező árú kijelzőjével, az Asus megnyerő küllemű monitorával és a BenQ két újabb típusával ismerkedtünk meg.


A kijelzők mindegyike az új trendnek hódol, így 1920*1080 felbontással rendelkeznek és ennek megfelelően képarányuk 16:9.

AOC 2436Vwa


Az AOC monitora kedvező áron kelleti magát, ám ehhez képest kapunk némi luxust is, hiszen érintőgombokkal és beépített hangszórókkal szerelték fel. Ezen felül azonban a 2436Vwa egy átlagos monitornak tűnik.


A kijelző a divatosabb monitorok közé sorolható, ami köszönhető annak, hogy a káva és a talp festése fényes (ez alól egyedül a hátulja kivétel, mert az matt fényezésű), de sokat ront a felhasználó hangulatán, hogy a fekete burkolat nagyon gyűjti az ujjlenyomatokat. A felhasznált anyagok viszont eléggé jók, és bár a káva bár nem tökéletesen masszív, mégis úgy érezni, hogy jól összerakták, és a monitor döntögetésekor sem hallani idegesítő nyekergést.


A káva jobb oldalán találjuk az említett érintőgombokat. Szürkületnél csak vészmegoldásnak jók, ugyanis saját megvilágításuk nincs és a vésett feliratok is csak nehezen olvashatóak. Nappal már biztatóbb a helyzet, a piktogramok jobban látszanak, de tény, hogy az AOC-nek lenne még mit tanulnia ezen a fronton például a Samsungtól. Szerencsére ezt a gyártó is tudja, ezért a mellékelt korongon az i-Menü szoftverének is helyet szorítottak, mely leveszi az érintőgombok válláról a terhet. A menüvezérlő átlátható, sokkal jobban eligazodtunk benne, mint a kijelző menüjében, így kényelmesen és gyorsan be tudtuk állítani a képet. Az érintőgombokat azért még elővehetjük bemenetváltás, hangerőszabályzás vagy képarány kezelésre, ezek gyorsgombként előhívhatók, de a fényerőállítást és a képi sémákat már a főmenüben vagy az i-Menü szoftverében kell keresnünk.


Az állvány összeszerelése nem nagy kunszt, erre a célra már előre bekészítettek egy csavart, mellyel a talpat a nyakhoz rögzíthetjük, azt pedig csak egyszerűen be kell tolni a panel hátuljába. Így nyerünk egy egyszerű, de viszonylag stabil állványt, és a panel sem inog nagyon, a fix magasságot viszont kicsivel feljebb is tehették volna. A döntögetési korlátok elég szélesek, elméletileg -5 és +20 fok között állíthatjuk be, ami annyit tesz, hogy hátrafelé bőven, előrefelé kellőképpen billenthetjük meg a kijelzőt. Extra képességek, mint pivot mód vagy elforgatás nincsenek.


Hátul is a kijelzőre jellemző egyszerűség fogad minket, itt mindössze egy szellőzőrács és a felfüggesztési lyukak találhatók egy esetleges fali konzolhoz. A video bemeneteknél csak VGA és DVI csatlakozókat találunk, sajnos a HDMI lemaradt. Pedig ez egy 16:9-es monitornál jól jönne a konzolok és DVD/Blu-ray lejátszók miatt (nagyobb méretű monitoroknál kezd is alapkövetelmény lenni). A video bemenetek közti automatikus váltást letilthatjuk, így két PC használatakor is nyugodtabbak lehetünk, viszont a bemenetek ugyanazon képbeállításokon kell, hogy osztozzanak. A monitoron egy 3,5mm-es audio bemenet is helyet foglal, mely a beépített hangszórók miatt szükséges. Ezek jól jöhetnek, mikor nincs a közelben rendes hangfal vagy fejhallgató, azonban gyenge minőségük és kis hangerejük miatt nem lesznek közönségdíjasak, bár előnyük, hogy nem torzítanak. A kijelző egy USB csatlakozóval is rendelkezik, melynek nem sok értelme van, hiszen egyetlen kimenete miatt elosztóként nem lehet használni. A kellékek között egy VGA video kábelre, tápkábelre, USB vezetékre, audio madzagra, egy összeszerelési útmutatóra és egy telepítő CD-re bukkantunk (i-Menü, színprofilok). Sajnos a DVI kábelről magunknak kell gondoskodni, az ugyanis nem jár a kijelzőhöz.


OSD

A monitorba épített OSD
Említettük, hogy a monitorba épített OSD eléggé kuszára sikerült és a szöveg nélküli piktogramos kialakítás miatt kezelni is nehezebb a szoftveres változatnál (i-Menu). A belbecs viszont ugyanaz, mindkét esetben a monitor megszokott funkcióival találkoztunk. A beépített képprofilok mindössze a fényerőt változtatják meg, egyéb beállításokhoz nem nyúlnak. A Standard, Text, Internet, Game, Movie, Sports sémák közül csak a legelsőben állítható be a fényerő és kontraszt, ez pedig magyarázat arra, hogy miért csak a Standard ajánlott, a többi ugyanis túlerőlteti a kontrasztot. A dinamikus kontraszt opció viszont mindenhol aktiválható, de nem ajánljuk, a szokásos problémák miatt, jobban járunk ha kézzel beállítjuk a nekünk tetsző értéket. A színhőmérsékletre négy előre beállított profilt kapunk, de ha nem nyerné el tetszésünket a hideg, meleg, normál és a szabványos sRGB mód valamelyike, akkor színcsatornánként keverhetünk magunknak (nekünk bevált értékek alul), mi ezt választottuk. Az AOC monitoraira jellemző extrákat ezúttal is megtaláltuk a menüben, a Color Boost funkcióval különleges színezést érhetünk el a következő opciók által: Sky-blue, Green Field, Nature Skin, valamint ezek kombinációja az Auto Detect (ilyenkor a monitor dönti el, hogy milyen színkiemelést használjon) és Full Enhance (minden kiemelés bekapcsolva). A természetes megjelenítésről viszont ilyenkor le kell mondanunk, ugyanis erős, rikító színeket kapunk, akármelyiket is kapcsoljuk be. További csemege a Picture Boost szolgáltatás, mely a képernyő egy részletét emeli ki képmanipuláló eljárásokkal. A képkocka pozícióját, méretét, fényerejét és kontrasztértékét is kedvünkre konfigurálhatjuk.

i-Menu
Az egyéb opciók között a képarány kezelést is megtaláltuk, és jó pont hogy beállításainkat egy fájlba menthetjük ki az i-Menu esetében.

Képminőség

És végre elérkeztünk a lényeghez, a monitor képminőségéhez. Meglepetten tapasztaltuk, hogy a kijelzőnek a mérsékelt árcédula ellenére jó a képe, mindössze közepes látószögével kell kibékülnünk. Fényereje bőséges, kontrasztja jó, egyedül a legsötétebb szürkeárnyalatot nem kedveli. A színátmeneteknél már látható némi sávosodás (mégiscsak TN monitor), de azért így sem tragikus a helyzet, fontosabb, hogy a színek kellően élénkek már Standard profilnál is.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A képélesség DVI és VGA bemeneten egyaránt remek. A VGA bemenet képe szinte olyan, mint a digitális bemeneté, ezért ezt is nyugodtan használhatjuk. A monitor interpolációja 1680*1050-en egészen jónak bizonyult (pedig egy 16:9-es monitornál ez általában csúnya szokott lenni), és lejjebb haladva is minden felbontásban jól szerepelt a kijelző. Az 1280*720-as felbontást különösen szépen jeleníti meg a monitor, ami a gyengébb VGA tulajoknak kedvez, ráadásul azoknak sem kell csalódnia, akik a régi játékokat szeretik (melyek nem ismerik a szélesvásznú felbontásokat), ugyanis az 1280*1024-et és a 4:3-as felbontásokat is kezeli a kijelző.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Ami a filmeket illeti, a monitor szép színeinek és kellően mély feketéjének köszönhetően jól használható mozivászonként, feltéve, hogy csak egyedül vagyunk. A háttérvilágítás maga a tökély, a foltosodás elhanyagolható és a kijelzőnek szemmel látható bevilágítása sincs. A szép színek mellé viszont nem társultak széles betekintés szögek, ezért társaságban már kompromisszumokkal kell számolnunk. A képernyő felülről és oldalról gyorsan veszít kontrasztjából, de legalább színtorzulás nincs. Alulról gyorsan, de nem vészesen sötétedik a kép (ilyen téren egyre több monitornál látunk javulást), kár, hogy ilyenkor a kijelző kap egy enyhe zöldes árnyalatot is. A monitor szép képét tehát csak egy személy élvezheti igazán, a többiek már kontrasztszegényebb, sötétebb képet fognak látni. Ha játékra adjuk fejünket, akkor meg kell elégednünk a monitor 5ms-os sebességével, ugyanis válaszidő-gyorsítása nincs. Ez legtöbbünknek megfelel, enyhe elmosódásával ki lehet békülni, viszont akik villámgyors kijelzőkre vadásznak, azok jobb, ha az élbolyban keresgélnek. A monitor bemeneti késése igen kicsi, tehát nagyon közvetlen, ezért az enyhe utánhúzás ellenére is jól lehet vele játszani.

Asus LS246H


Az Asus egy újabb dizájnmonitorral rukkolt elő az LS246H személyében.


Ami a formatervet illeti, már ismerős lehet korábbról azoknak, akik nyomon követték az Asus fejlesztéseit. A dizájn az MS széria és az LS sorozat fúziójának is tekinthető, hiszen ezúttal az LS sorozat tükröződő panelje találkozott az MS széria extra vékony és jól eltalált (Ultra Slim) formavilágával és Ergo-fit döntögetési módszerével. A tükröződő felület a monitor előlapján alkalmazott üveg rétegnek köszönhető, mely nemcsak a panelt fedi be, hanem a monitor elejét teljes egészében. Az egybefüggő felület kétségtelenül szép látványt nyújt, viszont akik nem szeretik saját tükörképüket viszontlátni a monitorban, azoknak ez nem lesz nagy élmény. Sötét szobában ezzel nincs probléma, sőt, az üveg felületnek hála ilyenkor csak a jótékony hatását élvezzük (élénkebb kép), a legkisebb fény mellett azonban máris vigyorogva integethetünk magunknak. A vékony panel kialakítása miatt a kijelző külső tápegységet használ. A káva festése fekete és a felhasznált műanyagok minősége nem rossz, az illesztések pontosak.


A legfontosabb újítás a menüvezérlő gombok tájékán történt. A kezelőszerv egy tekerhető gyűrű és négy érintőgomb kombinációja. Ez utóbbiak kicsit több nyomást igényelnek a megszokottnál, de lehet, hogy szándékosan tervezték így, nehogy tekergetés közben véletlenül hozzáérjük valamelyikhez. A megújított kezelőszervhez hamar hozzá lehet szokni, és ha ez megtörtént, akkor a beállítás is könnyebb, hiszen a hagyományos nyíl gombok helyet gyorsabb a tekerő gyűrűvel kiválasztani a megfelelő értéket. Bár maga a monitor igen masszív, a kijelzőnek ez a része jobb is lehetne, a tekerő gyűrű kicsit lötyögősre sikerült. Az érintőgombok fehér megvilágítással rendelkeznek, ami sötétben különösen hasznos, de esztétikailag is megállja helyét, ugyanis anélkül dobja fel a látványt, hogy túl erős lenne a fénye. Ezen kívül a gyűrűt egy állapotjelző led is halványan körbevilágítja (Light in Motion), így készenlétnél pulzáló narancs fény látható. Letiltható menüben, de mi nem éreztük szükségét. A gyorsgombokkal a legfontosabb beállítások is elérhetők, így még azt sem sajnáltuk, hogy a kijelzőhöz nincs menükezelő szoftver.


Ami a dizájnt illeti, mindenhol láthatunk egy érdekes részletet, és ezt sikerült anélkül megoldani, hogy a végeredmény csicsás lenne. Ilyen részlet például a monitor talpa, mely egy aszimmetrikusan elhelyezett fémgyűrű a panel hátulján. Az Ergo-Fit névre keresztelt bólogatási módszer igen látványos, de akadnak hátrányai is. A könnyű dönthetőség oltárán sajnos feláldozták a bólogatási tartományt, ugyanis nemhogy előre, de még nulla fokban sem képes megállni a panel, így meg kell elégednünk a +10 és +25 fok közötti tartománnyal. Ez még akár elég is lehet (az MS246H-nál sem volt több), de tény hogy a +10 fokos hátradöntéshez megfelelő alsó betekintési szögek is kellenek, különben a különleges képesség inkább csak hátrány. Szerencsére ilyen szempontból nem kell félni, de erről a képminőségnél írunk bővebben. És hogy ez a gyűrűs megoldás ránézésre instabil? Emiatt sem kell aggódnunk, a panel alja vastag gumibevonatot kapott, melytől a monitornak esze ágában sincs arrébb mozdulni, így biztonságosan döntögethetünk akár egy ujjal is. A konfigurációs lehetőségek tehát nem túl szélesek, de ami van, az annál látványosabb. A szűk döntögetésen kívül nincs más lehetőségünk (pl. magasságállítás, elforgatás), de a kijelző magasságát rendben találtuk, a panel nem az asztaltól, hanem jóval fölötte kezdődik, így hosszútávon sem volt kényelmetlen használni.


A készülék hátulja már matt műanyag, így csillogástól sem kell tartanunk, a talpon kívül mindössze egy Asus felirat, egy függőleges vonal és a csatlakozók tarkítják a képet (fali konzolhoz felfüggesztési lyukak nincsenek). A video bemenetek közt csak egyetlen digitális csatlakozó foglal helyet (ami szerencsére HDMI), amin kívül egy VGA bemenet áll még a rendelkezésünkre. Ha megszűnik a jel, a bemenetek nem váltanak maguktól, ezért kézzel kell átkapcsolni, szerintünk ez a jobbik megoldás. A kijelzőn egy fejhallgató kimenet is található a HDMI audio sávjához, beépített hangszórók viszont nincsenek. A kellékek közt DVI-HDMI kábelre, VGA kábelre, összeszerelési útmutatóra, és egy CD-re bukkantunk, melyen a kézikönyv található.

OSD

Beépített OSD
Dizájn ide vagy oda, a belbecs nem sokban különbözik az Asus monitorainál, és ez alól az új LS sem kivétel. A képernyőmenü szokásos rendszere és lehetőségei várnak minket, így aki az Asus monitoraihoz szokott, rögtön megtalál mindent. A Splendid színkezelő motor sémái továbbra is egyéni ízlésünk szerint konfigurálhatók, de a gyári értékek is jól használhatóak (Theater, Night View, Scenery, Game), melyek megnyerő képet varázsolnak az alaphelyzeti (Standard) profilból. Alacsonyabb fényereje és nyugodtabb képe miatt munkához vagy internetezéshez ez utóbbit érdemes választanunk. A színekkel is játszó profilokkal markáns hatást érhetünk el, de a színhűség érdekében jobb, ha ezeket csak filmeknél vagy játékoknál vesszük elő. A gyárilag kikapcsolt automatikus kontrasztszabályzást (ASCR) a profilok mindegyikében külön-külön aktiválnunk kell, de véleményünk szerint ez csak fölösleges extra, a gyakorlatban jobbnak tűnt egy jól beállított saját profil (a nekünk bevált értékek a lap alján olvashatóak). Az élességállítás (Sharpness) inkább a VGA bemeneten bír nagyobb jelentőséggel, de a HDMI-re is alkalmazhatjuk, ha markánsabb éleket szeretnénk. A Spendid profilok váltogatása közben színhőmérsékleti beállításunk szerencsés módon változatlan marad, ezért ezt nem kell egyenként újra beállítani. Az előre eltárolt gyári sémák (Cool, Normal, Warm, sRGB) is használhatónak bizonyultak, de lehetőségünk van egyedi színkeverésre is, ahol az alapértékek megfelelőek voltak. A szokásos extra, a Skin Tone ezúttal is megtalálható, segítségével a bőrtónus színét tolhatjuk el a sárga vagy vörös tartományba (Reddish, Natural, Yellowish). Az OSD beállításai közt szerepel a pozíció és kilépési idő megadása is.

Képminőség

Említettük, hogy a monitor elejére szerelt üveglap miatt a panel borzasztóan tükröződik. Bár sötétben ebből semmit sem veszünk észre, a szép dizájnnak nappal meg van a böjtje, ugyanis még teljes fényerőn is nehezen olvasható a kép. A monitor kontrasztja viszont egészen jó, csak a legsötétebb fekete okoz neki gondot, ezt leszámítva a világosabb és sötétebb szürkeárnyalatok is jól megkülönböztethetőek egymástól. A kijelző színvilága alaphelyzetben átlagos, a színhelyes megjelenítéshez viszont inkább ezt ajánljuk, ugyanis ilyenkor a színátmeneteknél csak enyhe darabosság látható. A Splendid képprofilok látványosak, de ilyenkor már jóval lépcsősebbek a színátmenetek, cserébe telt, élénk színeket kapunk.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Ha a monitort natív felbontásán, a HDMI bemeneten keresztül használjuk, az élesség szokás szerint tökéletes. A VGA bemenet kicsivel rosszabb ennél, a különbség látható, de még így is bátran használhatjuk ezt is. A monitor interpolációs képessége meglepően jó, és nemcsak az 1280*720-as felbontáson (ami általában is jó szokott lenni), hanem az alacsonyabb képméreteken is, így nem kell a videokártyánk eme képességéhez folyamodnunk. A monitor tehát remekül konvertálja a felbontásokat, mely különösen azért hasznos, mert képarány kezelése is majdnem tökéletes, így a 4:3-as, az egyetlen 5:4-es és a 16:10-es képméretek is torzításmentesen jeleníthetők meg. Ez nekünk azért jó, mert így azokat a régebbi játékokat is bátran elővehetjük, melyek még nem ismerik a szélesvásznú felbontásokat.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A kijelző háttérvilágítása egészen jó, csak teljes sötétségben vehetők észre a panel körüli enyhe bevilágítások. A foltosodás elhanyagolható, a fekete viszont kicsivel sötétebb is lehetne. A háttérvilágítás még így is viszonylag homogén és a filmek sötét jelenetei is elvezhetők. Korábban említettük, hogy a panel az asztalra leginkább merőleges helyzetében (tehát 10 fokos hátradöntéskor) már kissé alulról kell néznünk a panelt, ami a látószögek miatt lehet gond. Szerencsére a kijelzőnek annyira szélesek a betekintési szögei, hogy emiatt nem kell aggódnunk, a monitor minden irányban (még alulról is) meglepően sokáig megtartja színeit és kontrasztját. Felülről nézve alig romlik a kép, oldalról csak leheletnyivel fakul ki, továbbá kivételes, hogy alulról is csak enyhe mértékű a sötétedés, ami mellé színtorzulás sem társult. Aki szeret sokat játszani, annak örömhír, hogy a monitor nemcsak azért remek választás, mert alacsony felbontásokban éles képe van, hanem még reakcióideje is kicsi. A gyorsítással ellátott panel 2ms-os válaszidővel rendelkezik, aminek hála utánhúzása minimális, túlvezérlési hibával pedig találkoztunk. A kijelző bemeneti késése ráadásul meglehetősen kicsi, ami a közvetlen irányításnak tesz jót. Összefoglalva, adott egy TN-es viszonylatban kiváló látószögű kijelző mely ugyan nem hibátlan, de azért minden területen megállja helyét, ahol pedig igazán elemében érzi magát, az a játékok világa, csak ne tegyük ki napfénynek.

BenQ V2410Eco


Tesztünkből a BenQ monitorai sem maradhattak ki, választásunk a ledes V széria és a multimédiás E sorozat 24 colos kijelzőire esett. Kezdjük előbb a V2410Eco-val!


A monitor dizájn szempontjából jól illeszkedik a sorozatba, matt fekete festéséhez aszimmetrikus talp tartozik, mondhatni ez a V széria védjegye. Az összeszerelés minősége nagyon jó, a műanyag káva elemei pontosan illeszkednek egymáshoz, a V2410 egy rendkívül masszív készülék benyomását keltette bennünk. Az sem utolsó szempont, hogy a monitor dőlésszöge is hangtalanul állítható be, nem recseg-ropog a szerkezet.


A menükezelő gombok a káva oldalán vannak, és a BenQ ezen megoldását még mindig rosszalljuk. A vésett, fekete piktogramok alig látszanak, mivel nem ütnek el a káva színétől, emiatt a gombokat szürkületnél ki kell tapogatni és sajnos nappal sem könnyebb a helyzet. Kár, hogy a gyors fényerőállítás hiányzik (emiatt mindig be kell lépnünk a menübe), a gyorsgombok mindössze hangerőállításból és képprofil váltásból állnak. A szoftveres menüről ezúttal is le kell mondanunk, ami nagyban javíthatna a helyzeten, de így ki kell békülnünk az időigényesebb beállítással. A bekapcsoló gomb foglalja magába az állapotjelző ledet, melyet nem tilthatunk le, de ennek nem is éreztük szükségét, mivel fényereje mérsékelt.


Az állvány csak a legszükségesebb beállításokat tudja, magassága fix, forgatni nem lehet, mindössze döntögetésre képes. Összeszerelése a szokásos csavaros módszerrel történik, könnyen és egyszerűen. A talp viszonylag stabilan megtartja a kijelzőt, a panel csak alig hajlamos a billegésre. Az egyszerű állvány döntögetési tartománya a hétköznapi igényeknek megfelel, -5 és +20 fok között állítgathatjuk. A fixen beállított magasságot is jól eltalálták, ha lehetett volna, akkor sem állítottuk volna át.


A monitor hátulja maga az egyszerűség, a matt felületen mindössze a fali konzol felfüggesztési lyukai láthatók. A csatlakozóknál a legfontosabbakat, vagyis a VGA és HDMI bemeneteket találjuk meg. Használat közben, ha megszűnik a video jel, akkor a kijelző önállóan átvált a másikra, ezt sajnos nem lehet kikapcsolni. Nem árt, ha előre felkészülünk rá, hogy a dobozban az útmutató mellett csak egy VGA kábelt és egy tápkábelt fogunk találni. Ezért, ha a digitális bemenetet is használni szeretnénk, akkor a HDMI kábel beszerzése ránk vár. Bár a monitornak beépített hangszórói nincsenek, a készülék oldalán egy fejhallgató kimenet is található. A csatlakoztatott fejhallgatón így csak a HDMI bemenet audio sávja tud megszólalni, hangereje menüből szabályozható.

OSD

Beépített OSD
A képernyőmenünél a BenQ megszokott szisztémáját alkalmazták. A grafikus OSD a jó tagoltságnak hála könnyen átlátható, így viszonylag gyorsan elvégezhetjük képbeállításainkat - már ha van hozzá elég fény, ugyanis a gombok feliratai csak ilyenkor látszanak. A Picture Mode almenü rejti a képprofilokat: a Movie, Game és Photo módok élesítéssel, kontraszt és fényerőnöveléssel markánsabbá, látványosabbá teszik a megjelenítést, de ezeknél a profiloknál kapcsolhatjuk be dinamikus kontrasztot is, amit továbbra sem ajánlunk. Különleges helyzetekben jól jönnek az extra színprofilok, viszont internetezéshez, szövegszerkesztéshez jobban járunk a szabványos sRGB-vel vagy egy jól beállított Standard profillal (a mi példányunk a lap alján olvasható értékekkel volt ideális). Az Eco mód egy fixen beállított fényerejű és kontrasztértékű séma, mellyel az egyébként is kedvező fogyasztást mérsékelhetjük. A színhőmérséklet megváltoztatása csak a Standard és Eco profiloknál lehetséges, itt megtaláljuk a szokásos kékes, pirosas, normál és egyéni sémákat. Extraként a gamma értékét szám szerint állíthatjuk be (1,8 és 2,6 között), a HDMI PC Range opcióval pedig a bemeneti tartomány szűkíthető le, értékei: RGB(0-255), RGB(16-235).

Képminőség

A V2410 képminőség tekintetében kissé csalódást okozott nekünk, egyedül színhűségét és háttérvilágítását tudjuk megdicsérni, ezeket leszámítva azonban csak egy átlagos kijelzőhöz volt szerencsénk.  A markáns színprofilok élénk színvilágot eredményeztek, de ahogy mindig, most is inkább a Standard sémát javasoljuk a színhű megjelenítéshez. A kijelző színe alaphelyzetben is jó és a színátmeneti gradiensek is szép folyamatosak, egyetlen kifogásunk a ledes háttérvilágításból eredő enyhe kékes árnyalattal volt, ami megszokást igényel. A monitor fényereje erős napsütéshez is megfelel, kontrasztja viszont lehetne jobb, a szürke sötét árnyalatait feltűnően nem kedveli.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A digitális átvitelhez HDMI kábel szükséges, ha ezt beszerezzük, tökéletes minőségben élvezhetjük a szövegmegjelenítést, a VGA bemenet viszont jóval homályosabbnak bizonyult. Ami a monitor interpolációs képességét illeti, láttunk már ennél jobbat, a képminősége alacsony felbontásoknál eléggé középszerű. Az 1680*1080-as képméret szövegolvasásra és játékra sem ajánlott, nemcsak homályos, hanem csúnya is. Lejjebb haladva javul a helyzet, az 1280*720 és 1280*1024 felbontások homályossága nem vészes, ezekben már játszani is lehet, de nem igazán szépek. A képarány kezelés az 1360*768-as felbontást leszámítva hibátlan, a monitor ezt leszámítva minden esetben a megfelelő képarányt alkalmazta, mely a régebbi játékok miatt lehet fontos.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A V2410 ledes háttérvilágítása nem sikerült tökéletesre, a fekete képernyőn némi foltosodás és a képszéleken halvány bevilágítás látható. A kijelző még ezekkel együtt is jobban járt, mintha egy átlagos CCFL-es háttérvilágítást kapott volna, az alacsony fogyasztásról nem is beszélve. A panel látószögeivel viszont nem kápráztatott el minket. Bár szemből tökéletesen élvezhető a monitor képe, az oldalt ülők már jóval kontrasztszegényebb képet láthatnak. Felülről és alulról durva sötétedés következik be, de a színek legalább egyik irányban sem változnak meg. A gyenge látószög 24 colon fontos tényező, ezért azt kell mondjuk, hogy a közepes betekintési szögek csak egy személynek lehetnek megfelelőek. A monitor bár játékra is alkalmas, nem kimondottan erre tervezték. Túlvezérlés nincs, ezért meg kell elégednünk az átlagos 5ms-os válaszidővel, mely láthatóan némi utánhúzást eredményezett, de együtt lehet vele élni. A monitor bemeneti késése viszonylag kicsi, így ez sem zavart minket játék közben.

BenQ E2420HD


A BenQ következő típusa egy multimédiás kijelző, mely számos csatlakozóval és beépített hangszórókkal is rendelkezik.


A BenQ E sorozata egy jól sikerült tervezés, nemcsak formailag, hanem praktikusság szempontjából is. A formai szépség a fényes fekete káva szürke kiegészítő díszléces kombinációjánál érhető tetten, a praktikusság pedig az olyan megoldásokban nyilvánul meg, mint a nyomógombos menükezelés, ahol a piktogramok is végre látszanak. Az anyagminőség nem rossz, de azért hallható némi nyekergés a panel mozgatása közben, és a káva sem olyan vastag, mint kellene. Ezzel együtt még egészen jó minőséget kapunk, a gombok sem lötyögnek, jó érzés nyomkodni őket.


Ha már a gomboknál tartunk, a gyártó rémes menügombjait az E szériánál egy jóval használhatóbb változatra cserélték. Jóllehet, a gombok most is oldalra kerültek, ám a jól szeparáltságnak és a könnyű kitapinthatóságnak köszönhetően mégis jól használhatók, ráadásul a fehér feliratok is végre olvashatók a fekete káván. Szoftveres menü nincs, a gyártó ezt még mindig nem szeretné bevezetni. A gyorsgomboknál csak képprofil váltást és hangerőszabályzást kapunk, a fényerőállítást hiányoltuk. Az állapotjelző led nagyon szép, amit nem lehet kikapcsolni, de nem is volt rá szükség.


A kijelzőhöz egyszerű talp tartozik, ezért pivot módra vagy elforgatásra ne számítsunk. Az összeszerelés egyszerű, csavargatás helyett csak helyére kell pattintanunk a talpat. Az így kapott állvány stabilitása csak elfogadható, ugyanis a panel kissé inog. Ha a talp kicsivel nagyobb lenne, akkor a monitor sem borulna ilyen könnyen hátra. A kijelző -5 és +20 fok közt dönthető meg, fix magassága pedig tökéletes, nem akartuk volna rajta változtatni.


Hátul is szép dizájn fogad minket, a bőrhatású érdesített műanyag hátlap nagyon mutatós. A fali konzol lyukai is megvannak, de nézzük, mit találunk lejjebb a csatlakozóknál. A video bemenetek széles tárháza áll a rendelkezésünkre: digitális bemenetből hármat kapunk (két HDMI-t, egy DVI-t), és megtaláljuk rajta a VGA csatlakozót is. A kijelző USB elosztóként is üzemel, a hátul bedugott vezeték négyfelé osztható meg, kettő a káva oldalára van kivezetve, kettő pedig hátra. Szerencsés helyen, oldalt található a fejhallgató kimenetet, melyen a HDMI audio sávja vagy a PC bemenet szólal meg, ezt mi döntjük el a menüben. A PC bemenet (3,5mm) mellett egy vonal kimenet (3,5mm) is helyet foglal, melyre külső hangszórókat csatlakoztathatunk, vagy továbbvezethetjük a hangot egy másik monitorra. A beépített hangszórók megfelelően hangosak, de minőségük igen gyenge, ugyanis csak a középhangokat szólaltatják meg, ami már rövidtávon is bántja füleinket. A dobozban a tápkábel, USB- és audio vezeték mellett csak a VGA bemenet madzagját találtuk meg, a digitális video átvitelhez vásárolnunk kell egy HDMI vagy DVI kábelt.

OSD

Beépített OSD
A szép, ikonokkal díszített OSD átlátható, de ami ennél is fontosabb, hogy nagyon gyorsan elvégezhetőek rajta a beállítások, a csúszkák értékei pillanatok alatt megváltoztathatóak. A kijelző menürendszere tehát a szokásos, és a mostanában újításként berakott plusz lehetőségek is megtalálhatók benne, mint gamma szám szerinti beállítása és a HDMI PC Range opció. A színprofilok a Standard, Movie, Game, Photo és sRGB közül választható ki, és az Eco is megtalálható, melynek alacsonyabb fényerejével áramot spórolhatunk. A Movie, Game és Photo módok a körvonalak kiemelésével, valamint kontraszt- és fényerőnöveléssel érik el a kívánt hatást, de a dinamikus kontrasztot is csak ezeknél kapcsolhatjuk be (már ha akarjuk). Az extra képprofilokat normál használatra is elővehetjük, de igazán csak filmeknél, játékoknál és fényképnézegetésnél jönnek jól. Látványos hatást érhetünk el velük, ha nem a valósághűség, hanem a markáns színmegjelenítés a cél, de példádul munkára, szövegszerkesztéshez nem ajánlottak, arra ott a Standard, Eco és sRGB. A színhőmérsékleti beállításnál kékes, pirosas, normál és egyéni profilt választhatunk, közülük utóbbi ajánlott. A menü extrájaként bekerült még az AMA opció, mely a túlvezérlésért felel (két lehetőségünk van: kikapcsolt vagy bekapcsolt állapot). A HDMI switch arra szolgál, hogy amikor a bemeneten megszűnik a jel, akkor készenléti üzembe kapcsoljon-e a monitor.

Képminőség

A kijelző bekapcsolásával búgó hangra lettünk figyelmesek. A zaj a beépített tápegység felől jött és a sötétebb képprofiloknál volt hallható (előfordulhat, hogy csak a mi példányunk rosszalkodott). A monitor színvilága már az alaphelyzeti profilban is jó, a markáns Senseye sémákkal pedig fokozható az élmény. Igaz, ilyenkor számolnunk kell a színátmenetek lépcsőzöttségével is, alaphelyzetben viszont csak enyhe sávosodás látható a szürkeátmeneten. A monitor fényereje bőséges, kontrasztértéke viszont lehetne jobb, ugyanis a szürke sötétebb árnyalatait már nem lehet megkülönböztetni a kijelző legsötétebb feketéjétől (és sajnos nem csak a legsötétebb szürkéket).

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Ami az élességet illeti, nincs miért panaszkodnunk, a három digitális bemenet (2xHDMI, 1xDVI) képe tökéletes. A VGA viszont már jóval homályosabbnak bizonyult náluk, ezért ennyi jó bemenet mellett nem is érdemes foglalkozni vele. A monitor a natívtól eltérő alacsonyabb felbontásokat egy kivételtől eltekintve közepes minőségben interpolálja, ezek egyformán homályosak, ezért nem ajánljuk szövegolvasásra. Játékra egyedül a 720p használható, de a monitor képét itt sem találtuk igazán szépnek, inkább csak közepesnek. A képarány kezelés a szokásos BenQ módszerrel történik, az 1366*768-at leszámítva mindegyiket jól lekezeli (tehát nem torzítanak), akár 4:3-as, 5:4-es vagy 16:10-es képarányról van szó.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Sajnos ez a monitor sem a kifejezetten széles betekintési szögeiről lesz híres. Felülről és oldalról erős a kontrasztcsökkenés, de legalább színtorzulás nincs. Alulról sokáig nézhető marad a kép, mely ugyan pozitív dolog, de itt már a sötétedés is drasztikusabb. Ez a látószög egy személynek tökéletesen megfelel, viszont akik nem szemből nézik a monitort, azoknak sötét lesz a kép. A háttérvilágítás ellenben jó, a fekete képernyő foltmentes és a bevilágítások is csak nagyon halványan látszanak. Ráadásul a kijelzővel meglepően jól lehet játszani, az AMA (válaszidő-gyorsítás) opcióval mellékhatásoktól mentes gyorsítás érhető el, és a bemeneti késés is szokatlanul kicsi. Nem véletlen tehát, hogy olyan érzésünk támadt, ez a monitor játékra született.

AOC 2436Vwa


Az AOC kijelzője egy kellemes meglepetés. A kedvező vételár ellenére a monitor irodába, játékra és kompromisszummal bár, de mozizásra is alkalmas. A 2436Vwa esetében különösen tetszett, hogy mindkét video bemenet képe éles, a háttérvilágítás nagyon szép egyenletes (annak ellenére, hogy csak CCFL), és az i-Menü is egy jól sikerült menürendszer. A játékosoknak kedvez a monitor kis bemeneti késése, jó interpolációja és képarány kezelése, így ők sem fognak csalódni. Kevésbé voltunk elragadtatva a látószögektől, ugyanis a kijelző szép képét csak egyetlen személy élvezheti igazán, a többiek már csak egy fakóbb és sötétebb képet láthatnak oldalról. A 2436Vwa tehát azoknak ajánlott, akik korlátozott összeggel keresnek egy minden területre alkalmas kijelzőt, amit legtöbbször egyedül fognak használni.
Vásárlás: AOC 2436Vwa


Asus LS246H


Az Asus legújabb dizájnmonitora nem egy hibátlan készülék, de azért így is bőven van mit felmutatnia. A küllem igen tetszetősre sikerült hála az egybefüggő üvegfelületnek, a látványos menüvezérlésnek és a sallangmentes formatervezésnek. Filmnézéskor óriási előny, hogy a panelnek rendkívül szélesek a betekintési szögei, a megnyerő képről és kontrasztnövelő tükröződő felület és Splendid profilok gondoskodnak (bár utóbbival le kell mondanunk a színhelyes megjelenítésről, alaphelyzetben pedig csak átlagos a színvilág). Kár, hogy a kijelző képet csak szürkületnél élvezhetjük, ugyanis a tükröződő felület legtöbbször inkább hátrány, mint előny, napsütéskor még teljes fényerőn is alig olvasható a kép. Ahol a monitor igazi erejét megmutatja, az a játékok világa. A gyors válaszidő, a kicsi bemeneti késés és az alacsony felbontások jó interpolációja miatt azoknak ajánlott a típus beszerzése, akik sokat játszanak, bár véleményünk szerint erre a célra még mindig jobb választás a gyártó egyik korábbi modellje, az MS246, melynél a tükröződéssel sem kell számolnunk. Az LS246H-t azoknak ajánljuk, akik egy friss modellt szeretnének és a tükröződéssel is hajlandóak kibékülni.
Info(még nem kapható): Asus LS246H


BenQ V2410Eco


A Benq eme típusától többet vártunk, a kijelző néhány szempont kivételével egy átlagos eresztés. Ledes háttérvilágítása miatt alacsony fogyasztásra és viszonylag homogén fekete képernyőre számíthatunk, apró bevilágításokkal. Ha egyedül vagyunk, elővehetjük a monitort filmekhez (a ledes háttérvilágításból fakadó kékes beütést azért szokni kell), a közepes látószögek miatt viszont társaságban már nem ajánlott. A kijelző játékra megfelel, ha tudjuk natív felbontáson használni, azonban alacsonyabb felbontásokban közepes interpolációja miatt a gyengébb képminőséggel is számolnunk kell. A kijelzőt, hála éles szövegmegjelenítésének és alacsony fogyasztásának irodába tudjuk leginkább ajánlani.
Vásárlás: BenQ V2410Eco


BenQ E2420HD


Az E2420HD egy kompromisszumos kijelző, de gyors válaszideje miatt játékra igen ésszerű választás, ha ki tudjuk használni a monitor legnagyobb felbontását (ugyanis az alacsonyabb felbontások már nem a legszebbek). A kijelző szép színeinek és viszonylag homogén háttérvilágításának köszönhetően filmekhez is használható, de csak ha egyedül vagyunk, mert a látószögek miatt a többiek már panaszkodni fognak. A beépített tápegység búgása sajnálatos, remélhetőleg csak a mi példányunk volt ilyen. Mindent összevetve a Benq eme készüléke egy vállalható modell, csak tudnunk kell, hogy mely hibái vállalhatók számunkra is.
Vásárlás: BenQ E2420HD
AOC 2436Vwa
Asus LS246H

A monitorokért köszönettel tartozunk az Asus Magyarország-nak, Cédrus Kft-nek és Expert Computer Kft-nek!

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Simba
2010.03.29. 18:06
Hát ezeknél a monitoroknál csak az ár ami jó.
Én egy Dell U2410-es előtt gubbasztok el nem tudnám képzelni hogy egy 24"-os TN legyen előttem. Pláne hogy én is TN-ről váltottam és így mondhatni tisztában vagyok a korlátaival
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Svindler
2010.03.29. 18:52
Nos igen, de a prémium paneles termékek ~2,5x-es szorzót jelentenek, így azért kicsit necces. Egyébként nem tudom miről váltottál, de van egy két meglepően jó monitor a TN-esek között is. Persze nem tudja mindenben felvenni a versenyt egy IPS vagy xVA panellel, de a fejlődés nem áll meg. A Dell-hez mindenesetre grat az egy nagyon jó monitor :]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Simba
2010.03.29. 20:50
Ez előtt egy Samsung 931BF-em volt. Persze tudom hogy ez régi fajta a mai TN-esek már jobbak.
De azért azt kell hogy mondjam láttam ennél már gányabb TN-est is

Igen az ár. Sajna egy kissé túl vannak árazva a profibb monitorok. De aki hajlandó egy kicsit többet áldozni egy jobb paneles-re akkor nem fogja megbánni. És ha azt nézzük hogy az user-ek többsége nem egy-két évre vesz magának monitort hanem többre. Akkor már mindjárt nem is annyira fáj
Pláne ha hajlandóak vagyunk kiadni 100k-t VGA-ra de monitorra már sajnáljuk a pénzt. Az én filozófiám szerint a monitor a legfontosabb hardvere egy PC-nek hiszen azt bámuljuk nap mint nap nem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. markangabo...
2010.03.29. 23:44
Hát nemtudom... Nekem a samuk jobban bejönnek, pláne dizájnra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. csigabigaf
2010.03.30. 02:35
Ölnék azért ha igazi minőséget szorítanának be ennek a V szériás BenQnak a kávájába.

Minden monitor ami minőségben megfelel, kinézetben elrettent, nem tudom ki találta ki hogy a Piano black legyen a divat ezekben az években, de hogy agyonverném, az biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Winyettyu
2010.03.30. 11:43
nekem hasonló aoc-om van csak az állványa más mert fel le állítható forgatható meg kaptam hozzá dvi kábelt is.. ja meg szürke a kávája(szerencsére) ahhoz képest hogy 35+áfa voolt szeirntem remek termék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. olloczky
2010.03.31. 14:18
a BenQ E2420HD monitornál a csatlakozóknál elírták?
" digitális bemenetből hármat kapunk (két DVI, egy HDMI), és".... a képen viszont két hdmi van és egy DVI..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. olloczky
2010.03.31. 14:19
ja azt még kifelejtettem, hogy én ezt a monitort venném meg..minden féle csatlakozó megvan rajta ami kellhet, és még a dizájn is tetszik..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. papus016
2010.03.31. 15:54
BenQ E2420HD

Én hamarosan erre a monitorra ruházok be... Csak sajnos nem innen mert itt nincs 3 napos pixelgarancia ami szerintem jól jóhet legyen szó bármilyen márkáról. Sose lehet tudni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Fzoltan
2010.04.03. 12:37
nem egészen értem, hogy mik lehetnek a különbségek a prémium monitorok és a sima tft monitorok között (legalábbis amiért megérné 3x-os árat kifizetni). bár lehet, hogy ha a saját szememmel látnám, akkor más lenne a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Terrayon olloc...
2010.04.10. 13:41
Igen, elírás. Két HDMI és egy DVI van rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!