iPon Cikkek

Elder Sign: Omens – Kockákba oltott Lovecraft

Dátum | 2014. 01. 05.
Szerző | Leon121
Csoport | JÁTÉK

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Arkham Horror nevű társasjáték (vagy akinek a magyar változat ismerősebb: „Rettegés Arkhamban”). A mérhetően vén (2005-ös) legendában a Mérhetetlen Vének eljövetelét kellett megakadályozni a H. P. Lovecraft és követői által megálmodott és összerakott univerzumban, méghozzá kooperatív módon: a játékosok ha nyertek, akkor együtt nyertek, míg a bukás is mindenkit egyformán érintett. Az Arkham Horror sikerét mutatja, hogy sok-sok kiegészítője jött ki, amikkel együtt kis túlzással már a felpakolás is tovább tartott, mint egy mai FPS egyjátékos története – emiatt aztán igény támadt egy rövidebb, gyorsabb utódra, ami magán hordozza az ős szellemiségét, de mégis gyorsabb, könnyedebb annál. Ez lett az Elder Sign. A nagy-nagy tábla helyett kisebb kártyák kerültek a dobozba, továbbá kaptunk egy kis kupac színes, különleges dobókockát, de a lényeg megmaradt: jeleket és nyomokat kellett gyűjteni, hogy megakadályozzuk a rémségek felébredését. Az Elder Sign nem lett akkora siker, mint az Arkham Horror, hiányzott belőle az elődöt alaposan átszövő tematika, a hangulatos leírások, melyek a csatákat és egyéb kihívásokat kísérték, helyette megmaradt egyszerű kockajátéknak. Azonban annyira mégiscsak sikeres lett, hogy átportolják elektronikus formába: ahogy az általában lenni szokott, először iPadra, majd később Android tabletekre is megérkezett a szellemi utód, az Elder Sign: Omens. Jelen cikkünk pedig – minő meglepetés – az Omens PC-s változatával foglalkozik.

Hogyan lehet átültetni egy fizikailag létező, megfogható elemekkel machináló játékot digitális formába úgy, hogy az hasonlóan jó élményt nyújtson? A digitális változat néhány előnye nyilvánvaló: automatikus számolás, félreértett szabályok kizárása, hibák kiküszöbölése... Cserébe viszont nem fogjuk a kockákat, nem látjuk a táblát, nem érezzük a kártyák illatát keverés közben. Milyen többletet adhat még egy digitális változat? Ha jól sikerül, akkor bizony hangulatot: az illusztrációk, az esetleges hangeffektek, és főleg a zene olyan dolog, ami rengeteget adhat az élményhez. E téren pedig az Omens nagyon erős. A játék egy az egyben átvette a küldetéseket jelentő kártyák illusztrációit és szövegeit. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni, csupán egy-egy rövidke, hangulatfokozó félmondattal feliratozott állóképekre, melyek ősi ereklyéket, rémülettől eltorzult arcú nyomozókat, tébolyító színvilágú túlvilági helyszíneket, vagy éppen ősi rituálék jeleit mutatják. De meglepő módon már ennyi is elég ahhoz, hogy az erre fogékony játékoson úrrá legyen valami lovecrafti nyomasztó hangulat. A hanghatások, és főleg a zene pedig csak rátesznek erre pár lapáttal. A hangeffektek egyszerű horroros klisékre épülnek, ajtónyikorgásra, óraütésre és társaira kell gondolni. A zene pedig elsősorban zongora alapú, általában melankolikus dallamokkal operál, időnként azonban inkább félelmetes stílusba vált, de mindig jól hozza a múlt század eleji világ hangulatát.
A megfelelő horror-hangulat tehát adott, ami annak ellenére működik, hogy maga a játék tulajdonképpen nem több, mint egy kockázatelemzős kockajáték stratégiai elemekkel. A feladatunk ugyanis nem más, mint összeállítani egy négyfős nyomozó csapatot, majd velük elmenni egy-egy küldetésre, és ott a részfeladatokhoz szükséges elemeket kidobni kockával, egyszerre. (A kocka ugyan nem jelenik meg a szó szoros értelmében, helyette rúnákról beszél a program, de mivel egy-egy helyre hat különböző változat jöhet, ezért az egyszerűség kedvéért maradnék inkább a szemléletesebb „kockák” kifejezésnél.) Ha nem sikerül egy körben kidobni az összeset, akkor egy eredményt félretehetünk, egy másik kockát pedig el kell dobnunk. Ezután tehát ennyivel kevesebb esélyünk lesz összehozni a kívánt kombinációt. Azonban ha sikerül kidobnunk, akkor is a felhasznált kockáktól meg kell szabadulni. A játék fő váza ennyiben leírható: dobunk, a kidobott eredményeket ráhúzzuk a küldetés elemére, ha sikerül, vagy félredobunk egy kockát, ha nem, majd a megmaradtakkal újra dobunk. Azonban ehhez még sok-sok módosító tényezőt kevertek, amivel a játék bonyolultabb lett, és amivel a szerencsét is jelentősen befolyásolni tudjuk.

Egyrészt a nyomozóink életerővel és épelme-pontokkal rendelkeznek, melyeket a sikertelenül végrehajtott küldetések csökkenthetnek, nullára érve pedig karaktereink meghalnak/megőrülnek. Siker esetén azonban jutalmul kaphatunk különféle tárgyakat is: több, erősebb (jobb értékekkel, vagy akár egy joker oldallal rendelkező) dobókockát, nyomokat, melyekkel újradobathatjuk az általunk kiválasztott kockákat, varázslatokat, amikkel akár több kocka eredményét is megőrizhetjük, illetve akár a címet adó Elder Sign-okat. Ezekből kell összeszedni annyit, amennyi a játék elején kiválasztott Mérhetetlen Vén legyőzéséhez szükséges. Az idő azonban sürget minket, mert éjfélkor (minden negyedik kör végén) üt az óra, és közelebb kerülünk a Vén megidézéséhez, szaporodnak a baljós jelek: szörnyek jelenhetnek meg, még nehezebbé téve az egyes küldetéseket, vagy éppen különleges ártó hatások léphetnek életbe, illetve megtelhet a „doom track”, ami a rituálé befejezését, és a játék automatikus végét jelenti. Itt egyébként meg is jelenik a legnagyobb különbség a társasjáték-változathoz képest, ugyanis ha a Mérhetetlen Vén felébredt, akkor a társassal ellentétben már nincs lehetőségünk harcra, ami tulajdonképpen logikus is, hisz egy felébredt Cthulhuval szemben mihez kezdene pár halandó? Nekivezetne egy hajót?
A nyomozóink különleges képességeit is figyelembe kell venni a csapatunk összeállításánál. Itt szintén lehet taktikázni, ugyanis van, aki a terror típusú jelet tekercsre forgathatja dobásonként egyszer, másikuk automatikusan kap bónusz kockákat túlvilági helyszíneken, de van, akivel gyógyítani lehet, vagy éppen az éjfélkor bekövetkező káros hatásokat lehet semlegesíteni – és még lehetne sorolni, több mint harminc nyomozó közül szemezgethetünk. Ehhez hasonlóan az ellenfélként kiválasztott Vének is befolyásolhatják a játékot, még ha nem is akkora mértékben, mint a nyomozók. Kivételt képeznek ez alól azok a lények, akik a mobil változatban DLC-ként voltak elérhetőek, itt viszont már alapból benne vannak a (mobilosnál jelentősen drágább) játékban, és akik így egy-egy újabb játékmechanikát hozhatnak a játékba. Cthulhut például két lépcsőben kell legyőzni: először csak Elder Signokat kell gyűjteni, majd a tengeri alvóhelyéhez, R'lyeh elsüllyedt víz alatti városához közeledve kell pontosan bemérni a helyét a fölöslegessé vált nyomok begyűjtésével, végül pedig egy különleges amulett által nyújtott védelmet felhasználva megakadályozni ébredését.
A megfelelő szakkifejezés a fenti szituációban: mák
A megfelelő szakkifejezés a fenti szituációban: mák
A játék tehát több, mint egyszerű kockadobálás, a csapat összeállításával, a tárgyak megfelelő időben való felhasználásával, a véletlenszerűen rendelkezésre álló küldetések sorrendjének taktikus kiválasztásával jelentősen javíthatjuk esélyeinket. Ennek ellenére természetesen továbbra is simán lehetséges, hogy minden felkészülés ellenére egyszerűen nem az a jel jön ki, amire szükségünk lenne, ez pedig idegtépő tud lenni. Ugyanakkor a másik véglet pedig az, amikor egy nagyon kockázatos küldetést sikerül a megfelelő dobásokkal teljesíteni, ilyenkor az öröm garantált. A sok-sok véletlen tényező miatt az újrajátszhatóság is igen magas, egy-egy parti siker esetén sem nagyon tart tovább 40-50 percnél, ami után lehet újabb nyomozó-csoportokat és újabb ellenfeleket próbálni. A szerencse nagy szerepe miatt a játék nem ajánlható bárkinek, annak ellenére sem, hogy a lovecrafti hangulatot nagyon erősen hozza a rendelkezésre álló viszonylag szerény eszközökkel is (hisz mégiscsak egy absztrakt játékról van szó). A célközönség jól behatárolható: szerencsejátékok szerelmesei és Lovecraft hagyatékának rajongói egyaránt találhatnak szeretnivalót az Elder Sign: Omens PC-s portjában, mellyel könnyedén el lehet tölteni egy-egy órát két fajsúlyosabb program között. Értékelés: 8/10 Platformok: Android, iOS, PC Tesztelt platformok: Android, PC
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Szefmester
2014.01.05. 10:38
"kis túlzással már a felpakolás is tovább tartott, mint egy mai FPS egyjátékos története"

Sajnos tökéletesen igazad van, a mansions of madness pedig fokozza ezt.

Ilyenkor nem értem az FFG-t. Itt van két remek játék amit fél3D-s megvalósításban pörgősebben lehetne játszani a gépen, gyorsabb kezdéssel, és az sem szükséges hogy a játékosoknak legyen fix 3-4 szabad órájuk egy egy menetre, hanem mentéssel naponta játszhatnának egy keveset.
Szerintem sokakat az előkészülethez szükséges idő, a szabályok félreérthető bonyolultsága, és a helyigénye az ami elriasztja a játéktól. Én örömmel venném meg a PC-s Arkham Horror-t mert az asztal amin játszunk éppen elegendő az alapjáték befogadására.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. KatonaKM
2014.01.05. 11:41
Jó lesz ez.
Pár éve lejártak Lovecraft szerzői jogai, remélem beindulnak a filmek, játékok végre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mainframe
2014.01.05. 16:54
Ez azon kevés játékok egyike volt mobilon, amiért nem sajnáltam rendesen pénzt fizetni. Azóta sem bántam meg, pedig a DLC-kkel együtt nem volt olcsó. Szerintem perfekt, legalábbis azon a platformon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. hympyke
2014.01.05. 17:54
Nekem a második vételem volt a marketen anno, első pedig a Game Dev Story.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Ereshkigal
2014.01.05. 19:23
Megjött a kedvem a vásárláshoz, tableten játszanék vele, viszont én nem látok a Play-en semmilyen DLC-t. Hogy is van ez?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Leon121
2014.01.05. 21:17
Ereshkigal: Játékon belül lehet vásárolni, ezek külön nem jelennek meg a Play-en.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Ereshkigal Leon1...
2014.01.05. 22:28
Ó, köszi. Előre félek. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Krigg
2014.01.08. 11:57
Nekem megvan az asztali valtozata kiegeszitovel. Nagyon jopofa jatek, sok vegkimenetellel es lehetoseggel, bar kisse jobban befolyasolja a szerencse mint kellene, de nagyon jo szorakozas. Szoval lehet lerantom a progit is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Leon121
2014.01.09. 08:25
Krigg: Mármint megvásárolod, ugye, nem "lerántod"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!