iPon Cikkek

Eminent EM8100: mindenre felkészített médialejátszó?

Dátum | 2013. 04. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

Ezúttal az Eminent kínálatából választottunk ki egy médialejátszót, amelynek segítségével a gyártó állítása szerint régebbi, internetkapcsolattal nem rendelkező HD, illetve Full HD televíziónkból egyszerűen és gyorsan varázsolhatunk modern, internetképes okostelevíziót.
Eminent EM8100
Eminent EM8100
Ezután könnyedén hozzáférhetünk a legfontosabb online tartalmakhoz, beleértve a YouTube-ot, a FaceBook-ot, a Twittert és a Picasa-t is, sőt, akár online televíziós adások megtekintésére is lehetőségünk nyílik - plusz még akár Ebay-ezhetünk is.. Néhány szó a gyártó filozófiájáról, illetve magáról a cégről Mielőtt még belevágnánk tesztünk főszereplőjének ismertetésébe, néhány szót mindenképpen ejtenünk kell gyártójáról, az Eminent-ről, aminek a neve nem feltétlenül cseng ismerősen a többség számára. Az Eminent egy ismert és elismert holland nagyvállalat, amely az asztali médialejátszók mellett egyéb termékeket is készít - itt főként otthoni automatizálással foglalkozó megoldásokra, illetve biztonságtechnikai kamerákra kell gondolni. Akármelyik termékről is legyen szó, a gyártó minden esetben ugyanazokra a szempontokra helyezi a legfőbb hangsúlyt, azaz olyan megoldásokat kínál a vásárlóknak, amelyek egyszerűen és gyorsan üzembe helyezhetőek, kezelésük pedig könnyű, gyors és zökkenőmentes.

Annak érdekében, hogy a fenti szempontoknak maradéktalanul megfeleljen az adott termék, a vállalat mérnökei azt is alaposan megvizsgálják, hogy egy adott terméket hogyan használnak a felhasználók, azaz pontosan milyen igényeik vannak a funkcionalitás és a kezelhetőség tekintetében. Végeredményként így egy letisztult felhasználói kezelőfelülettel rendelkező, könnyedén telepíthető, egyszerűen kezelhető termék jön létre, amelynél a csomagolás igényességére is kiemelten figyelnek a cég illetékesei. A fentiek összességében nagyon jól hangzanak, és rövidesen kiderül az is, hogy a tesztünkben szereplő asztali médialejátszónál tetten érhetjük-e a fenti filozófiát, azaz meglátjuk, hogy a hangzatos kijelentések mögött jelen van-e a várt tartalom. Eminent EM8100 - A nyers adatok
Eminent EM8100
Eminent EM8100
Az Eminent EM8100-as típusú asztali médialejátszója egy igazi mindenesnek tűnik, ami a megszokott asztali médialejátszó szolgáltatások mellett igen komoly mértékben kínál internetes tartalomszolgáltatásokat is, egyszóval egyáltalán nem tűnik kispályás megoldásnak. Hab a tortán, hogy repertoárjában még 3D támogatás is helyet kapott, így tényleg egy remekül felszerelt termékkel állunk szemben. Az alábbi táblázat segítségével lerántjuk a leplet az Eminent EM8100 legfontosabb tulajdonságairól:

A Realtek 1185-ös SoC egységét több gyártó is használja saját megoldásaihoz - hol sikeresen, hol kevésbé sikeresen. A következő oldalakon kiderül, mit tudtak kihozni a chipből és a köré épített szoftveres körítésből az Eminent szakemberei.
A hardver és a tartozékok Az Eminent EM8100 egy szép, kellően informatív dobozkában érkezett, ami hűen tükrözi a gyártó korábban említett filozófiáját. Minden szükséges információ kiderül a csomagolásról, így mire sor kerül a kibontásra, már tudhatjuk, mit várhatunk a médialejátszótól.
A doboz belsejében a felső szinten egy különálló kartonfiókban lapul maga az asztali médialejátszó, méghozzá alaposan becsomagolva, hogy a szállítás alkalmával még véletlenül se sérülhessen. Egy szinttel lejjebb egy kartonból készített elválasztó lapot találunk, amely alatt a tartozékokat találjuk.
Szerencsére a kínálat meglehetősen bőséges, így az üzembe helyezési útmutató mellé egy telepítő lemezt, egy másfél méteres HDMI kábelt, egy másfél méteres kompozit A/V kábelt, illetve egy tápadaptert is kapunk. Az apró CD alkalmazásokat ezúttal nem tartalmaz, csak a felhasználói kézikönyv digitális változata kapott rajta helyet, az Adobe Acrobat Reader-rel karöltve. A sorban természetesen a távirányító is jelen van a hozzá tartozó két darab AAA formátumú alkáli elemmel. A HDMI kábel jelenléte már önmagában is örömteli hír, viszont van még itt egy apró meglepetés: a gyártó egy másfél méteres optikai audió kábelt is adott a szetthez, ami az esetek döntő többségében bizony hiánycikk szokott lenni.

A tartozékok után most már ideje, hogy az Eminent EM8100-as asztali médialejátszóját is alaposan szemügyre vegyük. A termék viszonylag kompakt, 200 x 35 x 117 milliméteres mérettel érkezik, tömege pedig nem több 385 grammnál. Az EM8100-as modell házának oldala és felső része műanyagból készült: a tetőlap és a bal oldallap matt fekete borítást kapott, míg az előlap és a jobb oldallap zongoralakk-hatású fekete felülettel rendelkezik, ami a kevésbé érzékeny fajtából való, de azért így sem árt vigyázni rá. A lejátszó előlapján az EM8100-as logón kívül egy Eminent feliratot látunk, a jobb sarokban pedig az aktuális üzemállapotról árulkodó LED lapul. Ez a LED készenléti állapotban pirosan, üzem közben pedig kéken világít. A termék kikapcsolásakor a LED először lila fényre vált, majd ha a rendszer áramtalanította magát, illetve lecsatlakoztatta a külső adattárolókat, pirosan kezd világítani.
A hátlapon már sokkal több érdekesség lapul, itt ugyanis megtaláljuk az összes fontos csatlakozót. A bal szélen két szellőzőt látunk, amelyek olyanok, mint ha ventilátor lenne mögöttük, ám a teszt során ventilátor jelenlétére utaló légmozgást, illetve zajt abszolút nem tapasztaltunk. A hátlap jobb széle felé haladva megpillanthatjuk az optikai audió kimenetet, mellette pedig a kompozit A/V kimenet RCA csatlakozói pózolnak. Tovább haladva belebotlunk a HDMI 1.3-as videó kimenetbe, illetve a 10/100 Mbps-os Ethernet vezérlő RJ45-ös portjába. A sort két USB 2.0-s port, illetve a külső tápadapter csatlakozója zárja.
Az EM8100-as modell bal oldalán matt fekete műanyagborítás díszeleg, különösebb extra tartalom nélkül, a jobb oldalon azonban már lakkfekete műanyagborítást találunk, amelynek közepén egy USB 2.0-s port látható.
A készülék tetején csak egy Eminent feliratot találunk, amit a matt fekete műanyagborítás öntésekor maga az öntőforma alakított ki. A ház alsó részén - ami már feketére festett alumíniumból van - több szellőzőt is kialakítottak a vállalat mérnökei. Az EM8100-as asztali médialejátszó gumilábakon áll, amelyek kellő stabilitást biztosítanak neki, valamint azt is megakadályozzák, hogy a lejátszó az adott felületen csúszkáljon. A motorháztető alatt ezúttal egy Realtek 10855DD típusú SoC egység lapul, amihez korábban már volt szerencsénk, gondoljunk csak az ASUS O!play Mini Plusra, az O!Play Media Pro modellre vagy az Xtreamer Elvirájára, csak hogy néhány példát említsünk. A SoC egységgel komoly baj nem volt, így reménykedünk benne, hogy az Eminent EM8100 esetében is elégedettek leszünk vele. Most pedig nézzük, milyen távirányítót kapunk a pofás és vonzó asztali médialejátszóhoz.

Ahogy az a fenti képeken is látszik, a mellékelt távirányító nem egy csúnya példány. A matt fekete felső borítás és a lakkfekete hatású alsó műanyagborítás között egy ezüst csík húzódik, ami alaposan feldobja a távirányító megjelenését: a végeredmény kifejezetten elegáns. A távirányítón számos dedikált gombot találunk, amelyekkel a különböző szolgáltatások egyszerűen és gyorsan elérhetőek, emellett a termék kialakítására sem lehet panasz, hiszen próbánk alapján remekül kézre esik. A távirányító alján fényes fekete műanyag felület fogad minket, ami elsőre ijesztő lehet, hiszen azt gondolhatjuk, hogy alaposan meg kell majd nézni, hova tesszük le a távkapcsolót. A helyzet szerencsére nem ennyire rossz, ugyanis a tervezők műanyag lábakat is kialakítottak az alsó borításon, így a fényes fekete felület nem érintkezik közvetlenül az alatta húzódó felülettel. Persze az ujjlenyomatok nagyon durván meglátszanak az alsó részen - igazából nem is értjük, miért kell ennyire erőltetni ezt a lakkfekete műanyag borítást, főleg egy távirányítónál, amit folyamatosan fogdosni kell (de legalább itt csak a távirányító egy része ilyen). Jó hír, hogy a távirányító alján legalább kialakítottak egy mélyedést is, így stabilan, kényelmesen kézben tartható az eszköz. A távirányító áramellátásáról alap esetben két darab AAA formátumú alkáli elem gondoskodik, amelyek igény esetén kiválthatóak tölthető, AAA formátumú ceruzaakkumulátorokkal is, igaz, ekkor a távirányító egy picit nehezebb lesz.
A szoftver

Boot logo
Az Eminent EM8100 esetében egy nagyon egyszerű, teljesen letisztult főmenü fogad minket, ami minden felesleges sallangtól mentes. A rendszer az egyes funkciókat ikonokon keresztül teszi elérhetővé, így a képnézegetés, a zenehallgatás, a filmnézés, az internetes tartalmak megtekintése, illetve a beállítások elérése is rendkívül gyorsan történhet.

Főmenü
Mivel nincsenek felesleges grafikai elemek és látványos, de a működést lassító animációk, ezért a rendszer nagyon gyors és kellően rugalmas is. Itt tényleg tetten érhetjük a cég filozófiáját - piros pont jár érte.

Firmware frissítés
Sajnos azonban rögtön egy negatívumot is fel kell hoznunk: a lejátszó a legfrissebb szoftver alkalmazása mellett sem tud magyarul, ami egyes felhasználóknál problémát jelenthet. Mivel a különböző menüpontok és beállítások többsége teljesen egyértelmű, így ez inkább kellemetlenség, mintsem komoly probléma.

Nem túl nyerő a szürke alapon szürke felirat...
További rossz hír, hogy bélyegkép nézetben, és olykor egyéb nézetekben is rontja a felhasználói élményt egy kellemetlenség: a tervezők fekete-szürke hátteret készítettek a kezelőfelülethez, ami nem lenne baj, de akkor, ha a szürke feliratok pont a szürke részre esnek, távolról szinte esélytelen elolvasni az adott fájl vagy mappa nevét... és igazából közelebbről sem egyszerű. Ötletes viszont, hogy alap estben, ha semmilyen külső adattároló nem csatlakozik a rendszerhez, a fotókhoz, a filmekhez és a zenékhez tartozó menü ikonok szürkék - ezzel jelzi az EM8100, hogy nincs lejátszható helyi tartalom. Beállítások Az Eminent EM8100 konkrét képességeinek vizsgálata előtt vessünk néhány pillantást a beállítási lehetőségekre, amelyek között bizony van egy-két kellemes meglepetés is. A beállítások jól áttekinthető, átgondolt menürendszerbe csoportosítva foglalnak helyet, ahogy az az alábbi fotókon is látszik.

A System menüpontban beállíthatjuk a menü nyelvezetét, a régiónkat, valamint a karakterkódolás típusát. Ebben a menüpontban lehet az adatbázis módot is engedélyezni, ami annyit tesz, hogy ha a távirányító alsó szegmensében elhelyezett, piros karikát tartalmazó gombot zenék, fotók vagy filmek tallózása közben megnyomjuk, elénk tárul egy kétablakos menü, ami a fájlok másolására, átnevezésére, áthelyezésére és törlésére is módot ad. Extra, hogy fotóalbumokat és zenei lejátszási listákat is létrehozhatunk ott.

Ebben a menüpontban találjuk a képernyővédő beállításait is, plusz a DVD és Blu-ray ISO fájlok lejátszásával kapcsolatos beállítások is itt kaptak helyet.
Az audió menüpontban az alapértelmezett audió kimenetet, a térhangzást és az éjszakai üzemmódot állíthatjuk be. Külön jó hír, hogy az egyes audió formátumokhoz külön audió kimenetet rendelhetünk, sőt, azt is eldönthetjük, hogy az adott kimeneten keresztül LPCM, azaz a lejátszó által kódolt, vagy esetleg RAW, azaz nyers jelfolyamot küldjön-e ki a rendszer. Utóbbit Bitstream - bitfolyam - típusú továbbításként is szokás emlegetni - ebben a módban a jelfolyamot fogadó eszköz végzi el a dekódolással kapcsolatos feladatokat. A döntés tehát rajtunk áll.

A videó menüpontnál a képarány mellett a felbontás is állítható, sőt, itt engedélyezhetjük a Video Zoom funkciót, illetve az 1080p 24 Hz üzemmódot is. Realtek alapú megoldásoknál szokatlan, hogy szénmélységet is választhatunk, hála a Deep Color menüpontnak. Itt 10 vagy 12-bites értéket állíthatunk be, de az opciót automata módban is hagyhatjuk, sőt, kikapcsolására is van lehetőség. Az általunk eddig tesztelt lejátszók között nem találkoztunk még ilyen beállítási lehetőséggel - kivéve a Sigma Designs SoC-ra alapozó HDI Dune HD sorozatú termékeket. Utóbbiak még a színtérrel kapcsolatban is kínáltak beállítási lehetőséget.

A Network menüpont a szokásos beállításokat tartalmazza. Itt megadhatjuk, hogy milyen vezetékes hálózati kapcsolatot szeretnénk használni: lehetőség van FIX IP cím megadására, DHCP mód alkalmazására, valamint extraként olyan DHCP mód is rendelkezésre áll, ahol a DNS szerver IP címét kézzel állíthatjuk be. WiFi adapter alapjáraton nincs, de csatlakoztatható a rendszerhez. Az Advanced Config menüponton keresztül Ad-Hoc, azaz eszközök közötti közvetlen WiFi kapcsolatot is létrehozhatunk, de van itt WPS alapú konfigurációs lehetőség is. Utóbbinál gombnyomás alapú, illetve PIN kód alapú módot egyaránt használhatunk a minél egyszerűbb beüzemelés érdekében. A hálózati beállítások között a Samba szerver és a BitTorrent szerver menüpontját is megtaláljuk, sőt, ezekhez a szolgáltatáshoz védelmet is aktiválhatunk. Más kérdés, hogy a BitTorrent klienshez nem tudtunk hozzáférni, ugyanis a gyártó által felvázolt módszerrel semmi sem töltődött be az adott webböngészőben.

Az ötödik menüpont - amely MISC névre hallgat - a szoftverrel és az aktuális hálózati beállítással kapcsolatban ad információkat, de itt kezdeményezhetjük az USB alapú szoftverfrissítést is. Azt is itt kapcsolhatjuk be, hogy a távirányító egyes gombjainak lenyomására adjon-e hangot a rendszer - a hangerő mértéke természetesen ugyancsak állítható. Aki szeretné közelebbről is szemügyre venni a beállítási lehetőségeket, tekintse meg az alábbi videót:
Fájlkezelő és adatbázis nézet
A rendszer tartalmaz egy ütőképes fájlkezelőt, amit külön menüpont alól érünk el. Itt a Network menüpontban megtaláljuk a hálózaton lógó konfigurációinkat, az UPNP menüpont pedig az UPNP/DLNA támogatással ellátott eszközöket tartalmazza.
A fájlkezelőben lehetőségünk van a fájlok áthelyezésére, átnevezésére, másolására és törlésére - áthelyezéskor és másoláskor még új könyvtárat is létrehozhatunk.
E funkciókat a távirányító zöld körrel ellátott gombjával lehet előcsalogatni. Természetesen akár több fájlt is kijelölhetünk egyszerre, sőt, szerkeszthetjük meglévő zenei lejátszási listáinkat, illetve fotóalbumainkat is.
Zenei lejátszási listákat és fotóalbumokat persze a médialejátszó segítségével is létre lehet hozni. Ehhez először lépjünk a Zene, vagy a Fotó menüpontra, majd nyomjuk meg a távirányító piros körrel ellátott gombját. Az elénk táruló menüben bal oldalon az adattároló tartalmát látjuk, jobb oldalra pedig azok a fájlok kerülnek, amelyekből zenei lejátszási listát, illetve fotóalbumot szeretnénk készíteni.
A fájlokat a "Play" gomb lenyomásával adhatjuk a listához, majd a zöld körrel ellátott gomb segítségével létrehozhatjuk a zenei lejátszási listát, vagy a fotóalbumot, attól függően, hogy milyen fájlokat válogattunk össze. Ha olyan fájlokat pakoltunk a listára, amelyekből nem lehet albumot vagy listát készíteni, akkor e két opció szürke marad. A listán szereplő fájlokat egyébként mozgatásra, törlésre és másolásra is ki lehet jelölni. Fontos, hogy adatbázis nézetben nincs lehetőség a fotók, képek és zenék lejátszására. Ebből a nézetből az Exit gomb segítségével léphetünk ki. Fotók kezelése

A Photo menüpontban a távirányító Option gombját megnyomva többféle megjelenítési mód közül is választhatunk. Lehetőségünk van bélyegkép, lista, illetve előnézet formájában is megtekinteni a fotókat.

Emellett a könyvtár alapú, album alapú, illetve ömlesztett nézetet is kérhetünk, sőt, dátum szerint is csoportosíthatóak a fényképek. A rendszer név szerint is sorba tudja rendezni a tartalmakat, de a legutóbb megtekintett, illetve legutóbb hozzáadott fotók gyors elérésére is van mód. Ha mégsem találnánk azt a képet, amit keresünk, akkor választhatjuk a kereső funkciót is - mert ilyen is van ám.

A fényképek kezelése egyébként teljesen rendben volt. A megnyitott képet a távirányító alsó és felső nyílgombjával 90 fokonként elforgathatjuk, a jobb és bal nyilakkal pedig előre-hátra lépkedhetünk a könyvtár fotói között. Ha adatbázis nézetet szeretnénk, akkor engedélyezzük azt a beállítások között, majd a fotók menübe lépve nyomjuk meg a távirányító piros körrel jelölt gombját. Így lehetőségünk nyílik fotóalbum készítésére. Zenék kiválasztásával lejátszási lista is készíthető e módban.
Az Option gomb megnyomásával elénk tárulnak a további beállítások is. Itt megadhatjuk, hogy diavetítés alkalmával az egyes képek megjelenítése között mennyi idő teljen el, valamint a kívánt áttűnési effektet is beállíthatjuk. Választhatunk még háttérzenét is. A fotók ismételt lejátszására, illetve véletlenszerű megjelenítésükre egyaránt kapunk lehetőséget. Ha meguntuk a fotók nézegetését, a menü gombbal gyorsan elérhetjük az asztali médialejátszó további funkcióit. Ha az adott fotót nagyítani szeretnénk, arra is van lehetőség, méghozzá 2x-es, 4x-es, 8x-os vagy 16x-os mértékben.

Tesztünk alkalmával a BMP, JPG, TIFF és PNG fájlok megjelenítése zökkenőmentes volt, igaz, a nagyobb felbontású JPG állományok betöltése előtt pár másodpercig töltött a rendszer. A lejátszó még a progresszív kódolású JPG fájlokkal is megbirkózott. Az animált GIF fájloknál most is ugyanaz volt a helyzet, ami az asztali médialejátszók többségénél: az animációnak csak az első képkockája jelenik meg. Zenék kezelése

A zenelejátszó modult szintén elérjük a főmenüből. A fájltallózó rész jól áttekinthető, gyakorlatilag sallangoktól mentes - csak úgy, mint a fotók esetében. A zenéket többféle módon csoportosíthatja a rendszer. A fájlokat bélyegkép, előnézet és lista módban egyaránt elénk tudja tárni a lejátszó, sőt, még keresésre is van mód. Ezek a lehetőségek most is a távirányító Option gombjának megnyomásával válnak elérhetővé.
Az opciók között a zenék megjelenhetnek ömlesztve, ABC sorrendbe rendezve, de akár albumok, előadók, műfajok vagy évek szerint is lehet csoportosítani őket. Amennyiben lejátszási listákat keresünk, úgy azokat is elénk tudja varázsolni a szoftver. Még a nemrégiben játszott, illetve nemrégiben hozzáadott fájlokat is kilistázhatjuk. Arra is van lehetőség, hogy a rendszer egyenesen a kiválasztott fájl könyvtárába repítsen minket. Maximálisan ki vagyunk szolgálva.
Zenelejátszás közben az egyes számokat ismételhetjük, de akár az összes track ismétlésére, illetve véletlenszerű lejátszásukra is van mód. Ha semmi ilyesmit nem kérünk, akkor a rendszer sorban, egymás után kezdi el lejátszani a trackeket. Ha a zenelejátszóból a főmenübe, a beállítások közé, a fénykép menübe, vagy a filmek közé szeretnénk kilépni, akkor a zenelejátszás folytatódhat a háttérben. Amennyiben a Portal funkciót választjuk, úgy a zenelejátszás azonnal megáll. A zenelejátszó funkcióival összességében elégedettek vagyunk. A gapless MP3 és FLAC lejátszás nem működik, azaz a rendszer nem képes szünet nélkül összefűzni az amúgy szünet nélkül lejátszható trackeket, de ettől eltekintve minden rendben volt. Az APE, FLAC, AIFF, MP3, WMA, OGG és WAV fájlok lejátszása zökkenőmentes volt, mint ahogy a DTS hanganyagok sztereó folyammá való átkonvertálása is. Tesztcsomagunkból egyetlen audió fájllal nem tudott megbirkózni a rendszer, ez pedig egy M4A típusú állomány volt. A trackeket rendesen, a szám elejétől kezdve játszotta le a rendszer, sőt, arra is lehetőséget biztosított, hogy az éppen játszott zenébe beletekerjünk - a funkció mind előrefelé, mind hátrafelé működik, méghozzá 1,5x, 2x, 4x, 8x, 16x és 32x tempóban. Filmek, videók és feliratok

A filmek esetében a fotókhoz és a zenékhez hasonlóan szintén lehetőség van többféle listázásra. A bélyegképek mellett előnézetet, vagy listát is készíthetünk a csatlakoztatott külső adattárolók tartalmáról, sőt, a filmeket és videókat csoportosíthatjuk is. Egyrészt megjeleníthetjük az összes filmet egyszerre, de arra is van lehetőség, hogy csak a videók, csak a DVD / Blu-ray állományok vagy csak a Flash Videók jelenjenek meg. Ezeket rendezhetjük név szerint csökkenő sorrendbe, de a legfrissebben hozzáadott, vagy a legtöbbet megtekintett tartalom is kerülhet a lista élére, ha szeretnénk. Arra is van mód, hogy a rendszer egyenesen a kiválasztott fájl könyvtárába repítsen minket. Amennyiben a bélyegkép, illetve lista típusú megjelenítési opciót választjuk, akkor a távirányító piros körrel jelölt gombjával előcsalogathatjuk az adatbázis nézetet, így a fájlok átnevezésére, áthelyezésére, másolására és törlésére is lehetőség nyílik.

A filmek lejátszásánál lehetőségünk van előre- és hátra tekerni, méghozzá 1,5x-ös, 2x-es, 4x-es, 8x-os, 16x-os és 32x-es sebességgel. A távirányító jobb és bal nyílgombjaival 20 másodperccel előre-, illetve hátra ugorhatunk a filmben. A Go To gombbal konkrét időpontra, illetve konkrét fejezetre is lehet ugrani.

A filmek nagyíthatóak is, méghozzá 2x-es, 3x-os, 4x-es és 8x-os mértékben. Amennyiben a lejátszást megszakítanánk, legközelebb természetesen folytathatjuk a filmnézést ugyanonnan. Az Option gombbal elérhető plusz menüben megtaláljuk a videó beállításokat, a felirat beállításokat, az ugrás menüpontot és audió sávokat is válthatunk itt, igaz feliratot, valamint audió sávot a távirányító dedikált gombjaival is lehet váltani. A felugró menü a film ismétlésére, illetve az összes, a listában lévő tartalom lejátszásának ismétlésére is módot ad.

A felirat beállításoknál természetesen módosítható a karakterkódolás, a felirat nyelve, a felirat mérete (6-40), a felirat pozíciója (0-640), illetve korrigálható a felirat csúszása is (100-as lépésközzel). A felirat színe módosítható, ám itt csak a betűk kitöltési színét adhatjuk meg, a körvonal színét nem. Az opciók között fehér, fekete, piros, kék zöld és citromsárga szín látható.
A feliratok kezelése összességében rendben volt, csak apró hiányosságok vannak. A feliratok megjelenítése jó, de a formázásokat abszolút nem kezeli a rendszer, akár külső, akár MKV-ba ágyazott szöveges fájlokról van szó. Az SRT fájloknál a formázás tagjeit szerencsére nem jeleníti meg a rendszer, kivéve a "font color" taget (de csak SRT-nél). SSA-nál semmilyen formázás és semmilyen tag nem jelenik meg. MKV-be ágyazott feliratoknál a formázások nem működnek, de a tagek sajnos megjelennek, ami baj. Jó lenne, ha ezeket nem látnánk, ha már egyszer úgysem formázza a szöveget a rendszer.

A bitráta teszteknél a 17,5 Mbps-os, 22 Mbps-os és 40 Mbps-os tartalmak tökéletesen átmentek a rostán, sőt, az 50 GB-os Blu-ray ISO fájlokkal is megbirkózott a rendszer. A teszt végén egy 70 Mbps-os bitrátájú videót is kipróbáltunk, amellyel viszont már nem bírt az Eminent EM8100. A rendszer a Blu-ray ISO fájlokkal könnyedén megbirkózott, csak úgy, mint az mkv fájlokkal (az 5.1-es profilúakkal is). A Blu-ray ISO állományok esetében a menü is működik, de csak akkor, ha BD1.0-s formátumú, ellenkező esetben menü nincs, azonnal elindul a film lejátszása. A DVD ISO fájlok lejátszása szintén zökkenőmentes, a menü megjelenítésével együtt. Mivel a listázásnál feltűnt a Flash Video opció, így egy ilyen fájlt is megpróbáltunk megetetni a rendszerrel, ám a próbálkozás kudarccal zárult: a lejátszó szoftvere "Unsupported Format" kijelentéssel utasította el a kérést. Többcsatornás audió tartalmak A többcsatornás audió tartalmak kezelése HDMI RAW módban minden típus esetén zökkenőmentes. Egy apró problémára azért felfigyeltünk: a DTS HD MA fájlok esetében hol volt hang, hol nem - erre a jelenségre nem találtunk magyarázatot. Elindítottuk a tesztvideót, ami némán futott, majd a videó leállítása és újbóli elindítása után már volt hang. PCM és PCM Multi-Ch módban egyformán PCM adatfolyamként jelent meg a hanganyag a házimozi erősítőn, azaz mindegy volt, milyen PCM módot használtunk, az csak sima PCM, azaz sztereó audió folyamként szólalt meg. A tesztelt audió tartalmak között DTS HDMA, DTS HD HR, DTS96/24, Dolby Digital+, True HD és hagyományos DTS 5.1-es tartalmak egyaránt voltak. A DTS->sztereó konverzióval nem volt baj, minden többcsatornás audió tartalom megszólalt a két hangszóróval rendelkező tesztmonitoron is. A többcsatornás audió tartalmak lejátszásához most is a jól bevált házizmozi erősítőnket használtuk (H/K AVR-261).
3D-s képességek Az 1.3-as HDMI portot használó Eminent EM8100 3D-s támogatást is kínál, így megvizsgáltuk, mire képes a termék, ha különböző 3D-s tartalmakat szeretnénk rajta lejátszani. A teszthez egy LG 3D televíziót alkalmaztunk, amelyhez passzív 3D-s szemüvegek járnak. Kipróbáltunk számtalan MKV fájlt, és ISO állományok is voltak a repertoárban, ám a végeredmény így is lehangoló volt: a rendszer nem volt képes élvezhető 3D-s képvilág biztosítására, akárhogy is variáltuk a TV beállításait. Maga a médialejátszó semmilyen 3D-s beállítást vagy menüt nem kínál, így ezen a téren nem lehet finomhangolni a lejátszást. TV fronton a különböző 3D-s tartalmak élvezhetetlen képminőségben, rettenetesen rossz mélységélességgel, homályosan, fejfájdító torzítással jelentek meg - ez alól egyetlen tesztfájl sem volt kivétel. Első körben HDMI kábel problémájára gyanakodtunk, így kipróbáltuk a termékhez mellékelt "High Speed HDMI" feliratú madzagot is, ám változás ezután sem történt. Azaz egy változás mégis volt: az LG televízión a korábbi 6 helyett már csak négyféle 3D megjelenítési mód közül választhattunk. Volt egy olyan 3D-s tartalom is (mkv), amelynél mindig csak egy adott részig tartott a lejátszás, majd ha ezt a pontot elérte a film, a lejátszó kilépett a menübe. Olyan Blu-ray 3D ISO fájl is volt, amelynél a lejátszás elindult, majd végérvényesen megállt. A hiba biztosan nem a 3D-s állományokban volt, hiszen azok az LG televízió beépített médialejátszójával gyönyörű képminőségben, borotvaéles kép mellett futottak - leszámítva a Blu-ray ISO fájlokat, amelyekkel az LG televízió médialejátszója sem bírt el. Persze az LG lejátszó szoftvere sem hibátlan, hiszen rajta is kifog egy-két tartalom, de legalább nem az összes. A teszt során a legfrissebb firmware futott az EM8100-on, a beállításokat is folyamatosan változtatgattuk, de semmi előrelépés nem történt az ügyben. Sajnos másik 3D-s megjelenítőt nem tudtunk keríteni, így az sincs kizárva, hogy csak az LG 3D-s televízióját nem csípte az EM8100 - bár, erre kicsi az esély. Online tartalmak

A Portal gomb, illetve a Portal ikon segítségével könnyedén eljuthatunk az internetes tartalmakat kínáló menüpontba. Találunk itt Facebook, Twitter, Picasa és Vimeo hozzáférési lehetőséget, valamint a repertoárban természetesen a YouTube is jelen van. A Portal felhasználói kezelőfelületen keresztül az adattárolókon tárolt zenékhez, filmekhez és képekhez is eljuthatunk. Ahhoz, hogy a Facebook és Twitter felhasználói fiókjainkhoz hozzáférhessünk, regisztrálnunk kell a SocialConnect.tv szolgáltatásba, majd ezután össze kell kapcsolnunk az alkalmazást a Twitter és Facebook felhasználói fiókunkkal. A felhasználónevet és a jelszót a távirányító számokat ábrázoló gombjaival írhatjuk be, méghozzá úgy, mintha SMS-t írnánk. Persze USB-s billentyűzettel is próbálkozhatunk, hiszen azt is kezeli a rendszer.
A Facebook kliens csak félig működött, ugyanis bejegyzést készíteni tudtunk, fotóinkat meg tudtuk nézni, de a frissen kapott üzeneteket nem töltötte be a rendszer. Tesztfiókunknál a hírfolyam és ismerőseink listája megjelent, sőt, a kliens még a különböző tartalmak "lájkolására" is lehetőséget biztosított.

A Twitter kliens már jobban működött, hiszen twittelni és hírfolyamot olvasni egyaránt tudtunk, mindössze egy probléma volt, ami mosolyt csalt az arcunkra: a felhasználói kezelőfelület spanyol nyelvű volt és ezt sajnos nem is lehetett átállítani angolra. A magyar nyelv a lejátszó felhasználói kezelőfelületénél sem jellemző, így itt már nem is hiányoltuk.

Kaptunk még Ebay alkalmazást is, amit szintén kipróbáltunk. Itt a termékek között szépen lehetett keresgélni, a kívánt terméket figyelőlistára tehettük, sőt, elvileg még licitálni is lehetett volna, igaz, ezzel a lehetőséggel azért már nem éltünk. Érdekesség, hogy az alkalmazás felhasználói fiókunk előzményeit is meg tudta jeleníteni. Az Ebay alkalamzás összességében tehát rendben volt.
A sorban tovább haladva rábukkantunk a Youtube kliensre is, ami szintén jól működött, legalábbis az alap funkciók elérhetőek voltak. Felhasználói fiókunkba nem engedett minket bejelentkezni a rendszer, ettől eltekintve más problémánk nem volt.

A repertoár Picasa alkalmazást is tartalmazott, amelynél a képek megjelenítése és tallózása zökkenőmentes volt, sőt, a fotókhoz fűzött megjegyzéseket is elolvashattuk, viszont a felhasználói fiókunkba itt sem tudtunk belépni. Az adatok megadása után egyszerűen nem történt semmi. Érthetetlen.

A következő érdekes alkalmazás a pillanatnyi és várható időjárásról ad nekünk információt. A szoftver könnyen kezelhető és jól áttekinthető, így tetszett.
Képernyő-billentyűzet is van
Az Audi rajongók sem maradnak tartalom nélkül, őket ugyanis az Audi.tv szórakoztatja, amely számos, a márkával kapcsolatos eseményről kínál videót.

Az online szolgáltatások között internetes rádió is található, de rajta kívül sok egyéb, errefelé kevésbé ismert tartalom is rendelkezésre áll.
Képernyő-billentyűzet is van
A végére hagytunk egy igazi különlegességet, ami nem más, mint egy beépített webböngésző. Az alkalmazásról egy apró trükkel sikerült kideríteni, hogy Opera alapú. A Realtek 1185DD SoC gyengeségei miatt viszont a webböngészés nagyon darabos és nehézkes.
Képernyő-billentyűzet is van
Képernyő-billentyűzet is van
A billentyűzet működik a webböngésző alatt, ám az egérmutató nem jelenik meg. Az egér mozgatásával "látszik", hogy amúgy biztosított az egér alapú vezérlés lehetősége, de a kurzort kifelejtették, így nem látjuk, merre egerészünk.
A webböngésző Flash támogatást nem kínál, és összességében meglehetősen lassú, de ezen abszolút nem csodálkozunk. Ha egy weboldalt nagyon gyorsan meg kell néznünk - és nincs rajta fontos Flash alapú tartalom -, akkor a webböngésző jól jöhet, de egyébként jobban járunk egy okostelefonos webböngészővel is, mert az legalább viszonylag gyors.
Fogyasztás Az Eminent EM8100 esetében komoly fogyasztással nem kell számolni, hiszen a termék minden különösebb sallangtól mentes, illetve belső adattárolóval sem rendelkezik. Mivel a téma így is sokakat érdekelhet, megvizsgáltuk, hogy milyen fogyasztás mellett üzemel a lejátszó üresjáratban és 50 GB-os Blu-ray ISO fájl lejászásakor. Üresjáratban, ha a képenrnyőkímélő még éppen inaktív, akkor 2,5 colos külső merevlemez és aktív Ethernet vezérlő mellett 4,7 wattos fogyasztásra lehet számítani, ám a képernyőkímélő bekapcsolásával ez az érték 0,2 wattal csökken. Terhelés alkalmával, azaz Blu-ray ISO fájl lejátszásakor 7,4 wattos fogyasztással kell számolni. Készenléti állapotban 1,7 wattos fogyasztás mértünk. A tápadapter cos fi tekintetében 0,59 és 0,63-as érték között üzemel, terheléstől függően. Hálózati sebesség Mivel az EM8100-as modellhez csatlakoztatott külső adattárolók tartalma Samba protokollon keresztül asztali- és mobil számítógépeken is elérhető, így megnéztük, mire számíthatunk, ha adatokat kívánunk másolni a lejátszóhoz csatlakozó külső adattárolóra. A teszt alkalmával a másolási sebesség a folyamat kezdetén 6300 KB/s-os értékről indult, ám fokozatosan csökkenve végül beállt 3900 és 4200 KB/s között értékre. Ez nagyobb tartalmak másolásához édeskevés, de ha csak pár kisebb fotót, esetleg pár zenét szeretnénk gyorsan átmásolni az USB 2.0-s porton lógó adattárolóra, akkor elégséges lehet. Nagyobb fájlok másolása esetén célszerű a másolást közvetlenül a PC-hez kapcsolt adattárolóval végezni. A gyártó persze meg is említi a felhasználói kézikönyvben, hogy az EM8100-as modell nem NAS, illetve nem rendelkezik erős processzorral és sok rendszermemóriával, így nem kell rajta csodálkozni, ha hálózatról lassan másol. Értékelendő őszinteség. Külső adattároló leválasztása és kikapcsolása készenléti állapotban, illetve kikapcsolásnál Egy ideje vizsgáljuk azt is, hogy az adott médialejátszó a hozzá csatlakoztatott külső adattárolókat áramtalanítja-e, amikor készenléti állapotba lép. Ez azért fontos, mert egyes 2,5 colos külső merevlemezek vakítóan világító LED-et kaptak, így éjszaka ez a LED bevilágítja a szobát, ha a készenléti állapotba helyezett médialejátszó nem kapcsolja ki az USB 2.0-s porto(ka)t. Tesztünk alkalmával egy 500 GB-os adattároló kapacitású, Western Digital My Passport típusú mobil külső merevlemezzel próbáltuk ki, hogy az adott USB 2.0-s portot készenléti állapotban, illetve kikapcsolt állapotban áramtalanítja-e a rendszer. Mint kiderült, mind készenléti állapotban, mind pedig kikapcsolt állapotban megtörténik a külső adattároló leválasztása és kikapcsolása, ami jó hír. A funkció természetesen a jobb oldali, illetve a két hátsó USB 2.0-s port esetében egyaránt működik.
Az Eminent EM8100 egy üde színfolt az asztali médialejátszók piacán, amely meglehetősen sok online szolgáltatáshoz biztosít hozzáférést. Ezt a remek funkcionalitást a Realtek 1185-ös SoC egysége gyenge teljesítmény picit beárnyékolja, ám az összkép így is rendben van, mert az online szolgáltatások döntő többsége legalább működik. Igen, lassan ezt is értékelni kell. A külső adattárolókról és a hálózati forrásokból zökkenőmentesen megoldható a különböző tartalmak lejátszása, és összességében a feliratkezelés is működik, igaz, az azért jó lenne, ha a jövőben a formázott feliratok tagjeit vagy nem jelenítené meg a rendszer, vagy pedig normálisan kezelné őket, azaz formázná a szöveget. A fotókkal és a zenékkel nincs semmi probléma - külön jó dolog, hogy lehet fotóalbumokat, illetve lejátszási listákat létrehozni és szerkeszteni. Szintén jó dolog a fájlkezelő jelenléte, amellyel másolhatunk, áthelyezhetünk és átnevezhetünk fájlokat, sőt, csoportos kijelölésre és törlésre is van mód.

A 3D-s tartalomkezelés sajnos abszolút nem volt meggyőző, ahogy azt már korábban is írtuk, ugyanis a teszt során semmilyen 3D-s tartalmat nem sikerült élvezhető minőségben a televízióra varázsolnia a terméknek. Igaz, a lejátszás legalább az esetek döntő többségében működött, de ez sovány vigasz. Az Eminent asztali médialejátszója összességében egy ütőképes terméknek tűnik, amely néhány szoftveres hibájától eltekintve vállalható választás. Akkor, ha 3D-s tartalmak lejátszásában is gondolkodunk, érdemesebb másik lejátszó után nézni. Akit a cikkben említett online tartalmak érdekelnek, illetve akinek a lejátszó multimédiás képességei megfelelnek, nyugodtan válassza a terméket, hiszen alapvetően ötletes koncepcióról van szó. Remélhetőleg az általunk feltárt hibákra is érkezik majd javítás a közeljövőben, mert egyébként egy drágább Realtekes megoldásról van szó. A lejátszót a Ramiris Europe Kft.-től kaptuk kölcsön, amiért ezúton is köszönet nekik!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. MC
2013.04.24. 15:01
Először is, korrekt cikk, néhány hibával. Mindjárt a bevezetőben ezt állítja a cik kírója, idézem: ... régebbi, internetkapcsolattal nem rendelkező HD, illetve Full HD televíziónkból egyszerűen és gyorsan varázsolhatunk modern, internetképes okostelevíziót ... Ezután következik a táblázat, melyben felsorolja a gépezet videó-kimeneteit: HDMI(1.3-as) és Compozit A/V!!! És semmi további magyarázat!!! Első, súlyos hiba!!!Ugyanis a Composit videókimenet az analóg kimenet, és azzal soha a büdös életben nem lehet HD minőséget produkálni!!!Lásd ehhez legalább a Wikipédia fogalom-leírását, amit ugye minden Internet-felhasználó elérhet!(Az Internetről még később pár szót ejtek)Tehát: Composite video (1 channel) is an analog video transmission (no audio) that carries standard definition video typically at 480i or 576i resolution. Video information is encoded on one channel in contrast with slightly higher quality S-video (2 channel), and even higher quality component video (3 channels). (See RCA connector).

Az már csak hab a tortán, hogy amennyiben ezzel a videó-kimenettel a régebbi, - és nem HD képes!!! - televíziókra gondoltak csatlakoztathatóság okán, talán figyelembe vehették volna azt a tényt is, hogy a régebbi készülékekben a Composit videó-kimenet legtöbbször egy 21 pólusú Scart-csatlakozó képében (abban a megfelelő lábakra bekötve!)valósult meg a legtöbb, régebbi, Magyarországon, és máshol is forgalomba hozott tv-készülékeken!!!(általában az RGB-képes fő Scart-csatlakozó melletti másodlagos Scart-csatlakozóban, illetve az egyedüli Scart-csatlakozóval szerelt gépeken annak a teljes bekötésű csatlakozójában a megfelelő lábakra bekötve.)Ebből következik a hiány-érzetem is, ha már van tiszta Composit videócsatlakozó kábel, és Composit-kimenet RCA formátumú aljzatok képében, (HD képes digitális TV-hez minek is?)akkor a Scart-Composit csatlakozós kábel (például ilyet adnak - meg komplett Scart-Scart kábelt is - az Wayteq, Alcor HD 1800-s DBV-T tunerhez Set-Top box-okhoz is, ezzel lehet például a régebbi tv-khez is kötni a HD-képes dekódert, természetesen csak a max: PAL szabvány felbontású, 576i-s analóg (nem HD)felbontás mellett.) És végül, hiába állíthatók be a menüben esetleg a különféle felbontási értékek, ezek az analóg Composit kimeneten csak, mint felskálázott felbontásokként fognak szerepelni, nem teljes értékű, HD anyagként. HD Tv-hez a 720 soros progresszív (720p) és az 1080 soros váltott-soros (1080i) képfrissítésű, - az 1080p formátumot nem fogadta el az illetékes szabványosítási szervezet - nagyfelbontású videojelek továbbítására inkább a Componens videó csatlakozó való, ezek általában (Y (Pb/Cb)(Pr/Cr))feliratozásúak, szintén RCA, vagy speciális kialakítású, aranyozott Componens videó-csatlakozók, ezzel ugyanis megvalósítható a teljes HD átvitel. Amennyiben a csatlakoztatás és a kábelek kb. 100 MHz sávszélességet biztosítanak, az analóg komponens videojel átvitel tökéletesen alkalmas akár 1080i HD felbontású, kiváló minőségű képtartalom továbbítására. Ráadásul ez a kipróbált és robusztus jelátvitel akár nagyobb kábelhosszon is megbízhatóan működhet. A digitális HDMI csatlakozó esetében viszont nem ártott volna kihangsúlyozni, hogy ezen át az alapvető digitális hangkimenet is megvalósul, így esetleg a házimozi erősítő hiányában sem kell lemondani a digitális hangzás előnyeiről sem a HD-képes TV-t használva csak. Ez a második, igaz kevésbé jelentős hiba a cikkben. A harmadik hibának azt tartom, hogy nincs kihangsúlyozva a hálózati kábelnél az Internet csatlakozás minim,um sebességének említése, gyengébbek kedvéért nem ártott volna tisztázni, hogy mennyi is az annyi, azaz, mekkora minimális sebességű otthoni Internet-csomaggal tudunk valóban használható, akadásmentes Web-alapú TV-zést, és Webes videózást megoldani. Az odáig rendben van, hogy a dobozban nagy valószínűséggel egy beépített Linux-rendszer teszi a dolgát, egy átalakított, egyedileg kialakított média-lejátszó szoftverrel egyetemben, -ami néhol menüpontokban, kezelésében kísértetiesen emlékeztet az XMBC-re - és ez esetenként gyorsabban teszi a dolgát, mint egy számítógépes, és Windows oprendszert használó Média Centeres megoldás, de a számítógépben mindenkor sokkal egyszerűbben cserélhetem le a Médialejátszó szoftvert, és telepíthetek fel esetleg még szükséges audió-videó kodeck-eket is, mint egy médialejátszó box esetében. Bár, az Usb-n keresztüli firmware-frissítés azért ez utóbbinál szerencsére létező lehetőség, remélhetően a gyártó is élni fog vele a későbbiek folyamán, hiszen a gépezet jelenleg is több sebtől vérzik a mostani felállásban. A beépített DBV-T tuner hiánya, akárcsak a belső médiatároló-eszköz hiánya erősen illúzió romboló, de ezt felfoghatjuk akár árcsökkentő tényezőként is, csak nem szerencsés megoldás egy full-nak minősített médiamindenes lejátszó-eszköz esetében. További negatívum, hogy a már meglévő DVD-BlueRay lemezek sem játszhatóak le közvetlenül általa, csak egy külső médiatár megvétele, esetleg birtoklása esetén, arra jogszerű ódon átmásolva (biztonsági másolatként lerippelve) a már megvett médiák tartalmát. A számítógépes Média lejátszás itt kétségtelen előnyben van, és ezt az előnyt csak fokozza az ismertetett box ára is, viszonylag magas, ebből az árból már jutna egy jobb minőségű videókártyára és egy multimédiás távvezérlőre is, szoftverrel megspékelve. Végső következtetés, ahol van megfelelő sebességű, otthoni Internet-elérés, és van hozzá megfelelő teljesítményű számítógép is, - ami amúgy a meglévő, és a letöltött médiatartalmak egy szükséges, a média box-hoz csatlakoztatott tárolóeszközre való másolása okán amúgy is kell - (a számítógépes lejátszásnál meg eleve adott a média-tárolás lehetősége) ott nem feltétlen kellhet ez a viszonylag drágán forgalmazott médiaeszköz a TV-készülékek kiokosítására.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lajcsi1975
2013.04.24. 20:27
Ez most komoly?
Ennek kerítettél ekkora feneket?
Nyilvánvaló (legalábbis nekem egyértelműnek tűnik)hogy az olyan tévék felokosítására gondoltak elsősorban amiken már megtalálható a hdmi de hálózati csatlakozást és médialejátszási készséget egyaránt nélkülöznek.

Hozzávetőlegesen 10 éves a hdmi és azt gondolom hogy az attól öregebb tévék tulajdonosainak tisztában kell lenniük azzal hogy gyakorlatilag nem tudnak képi információt digitálisan bejuttatni így az ilyen kütyükből csakis az jöhet számításba amin van komponens kimenet.

Végezetül még annyit hogy nem kötözködni meg trollkodni akartam hanem ez csupán az én véleményem , és amennyiben te ezzel nem értesz egyet, nem fogok neheztelni.

Bye

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MC
2013.05.02. 16:07
lajcsi1975-nek.

A dolog nem egyértelmű, főleg nem a főcimben kategórikusan kijelentett állítás elolvasása után és az utána bemutatott táblázat böngészése után. A kettő együtt nincs szinkronban, erre próbáltam rávilágítani, igaz kissé hosszan elmagyarázva.

Ugyanis a 10 évnél -általad is említett - öregebb tv-tulajdonosok közül is sokan tudják mire való a kompozit videó, és mire való a komponens videó csatlakozás. És noha a főcímben kategórikusan csak a hd és a full-hd tv-tulajdonosokat említik meg, mint potenciális vásárlóréteget, az utána következő táblázatban pedig lazán odaírják a kompozit videó csatlakozás meglétét, ezzel kissé félrevezetve a 10 évnél régebbi, és csak esetleg scart, vagy compozit csatival bíró tv-tulajokat, főleg azokat, akik nem tanulták ezeket a tv-s, videó-s fogalmakat az iskolában, mint pl. te is, és nem tudják eldönteni, hogy ezt a mindenesnek kikiáltott cuccot tudják e majdan ők is használni. Ehhez a cikk egy szót nem segít, nem ad tanácsot, pedig a cucc alkalmas a 10 évnél régebbi, és csak analóg kompozit videó bemenettel ellátott öreg tv-khez is, persze nem hd minőségben, és nem közvetlen digitális jelbemenettel, hanem analóg csatlakozás által a Composite videó szabvány szerinti felbontást használva. Ami pedig a másik problémát illeti, szintén jeleztem, hogy a cég nem volt eléggé alapos, a készletbe ezért az árért bele kellett volna férnie egy scart-composit videó+audió átalakító kábelnek is, lévén hogy sok 10 évnél régebbi készüléken még csak azok voltak többségben. A dbv-t vevő és a belső merevlemez, mint médiatároló hiánya is a magas ár ellen szól, nem beszélve a belső lejátszó szoftver gyengeségeiről. Tehát , ezért a magas árért nem ez a készülék a mindentudó okosító, mégha a cikk ezt kívánta volna sugallni is.

A hdmi csatlakozó megléte pedig nem azt jelzi, amire te gondoltál, és ebből neked egyértelműen az ilyen csatis tv-k okosítása ugrott be, hanem csak azt, hogy a digitális csatlakozóból és az analóg csatlakozásból is csak egy-egyfélét tettek a készülékre, és a különálló hangkimenet is csak egyféle megoldással bír, nem biztos, hogy ezek a szerencsésebb megoldások, főleg úgy, ha már nincs másik fajta kimenet, akkor legalább az említett átalakító kábelek lennének hozzá mellékelve, az árba simán belefért volna. Ha már univerzális készülékről van szó a cím szerint, akkor célszerűbb lett volna a digitális hdmi mellé még beépíteni egy digitális componens videócsatlakozást, míg a már meglévő analóg compozit csati mellé egy 21 pólusú scart-ot is rászerelni, ekkor valóban mindenes okosító készülékről beszélhetnénk. Így tehát a megállapításodat sajnos nem tudom elfogadni, és a cikkbeni hiányosságokat továbbra is fenntartom, a miérteket már leírtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MC
2013.05.02. 16:30
lajcsi1975-nek.

És még egy megjegyzés. A cikkben a különálló hangkimenetnek mindössze csak az optikai részét említi a cikk írója, örvendezve a hozzá kapott optikai kábelnek, noha a cikkhez mellékelt képen pedig ott virít a coax-os s/pdif hangkimenet is.
Ha a képeken is látható, kompozit csatlakozót Compones-kimenetre cserélték volna, akkor talán igaz lehetne a megállapításod, de így, kissé felemás a kép, erre kívántam reagálni, na meg az irreálisan magas árra!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!