iPon Cikkek

Év végi hardver ajánló

Dátum | 2009. 12. 09.
Szerző | Svindler
Csoport | EGYÉB

A notebookok után ma a CPU, alaplap, VGA trióval fogunk komolyabban foglalkozni. Természetesen itt is az a helyzet, hogy sokszínűsége miatt a teljes piacot nem mindenhol lehet lefedni, de azért amit lehet megteszünk, és igyekszünk pár jó tanáccsal is hozzájárulni a helyes választáshoz. Ezekről a hardverekről rengeteg cikkünk született idén is, és főleg ezekre fogunk támaszkodni, így akit az ajánláson felül bővebben is érdekel, a témakör, az nyugodtan nézzen körül az archívumban (de sok cikket linkelünk is). Kezdjük is a számítógépünk „lelkével”, árkategória szerint haladva:

Processzorok 10 ezer forint alatt

Kétmagos Intel Celeronok 10 ezer alatt
Itt nincs túl nagy választék, de azért létezik a kategória: ide szorultak be a kihalófélben lévő egymagos processzorok, és néhány kétmagos Celeron is. Az egymagos Celeronok már túl gyengék a Sempron 140 mellett (ami az Athlon II-es sorozatra épít már), így ez utóbbi a legolcsóbb processzor, amit ajánlani tudunk, ám nem sokkal felette már kétmagos Celeronok is kaphatóak, amikkel felhasználástól függően jobban járhatunk. Mivel a 3000-es szériát csak párszáz forint választja el az 1000-estől, ezért mindenképpen előbbiek közül válogassunk (pl. E3200), a dupla akkora másodszintű gyorsítótárért megéri a minimális plusz kiadást.

Ajánlott processzorok: AMD Sempron 140 és Intel Celeron E3000-es széria

Processzorok 10 és 20 ezer forint között

Ebben a kategóriában már rengeteg erős processzorral is találkozhatunk (igen, tudjuk, hogy az relatív, hogy mi az erős, de ettől még így van). A régebbi Athlon 64 X2-es sorozattal már nem érdemes foglalkozni, a jóval frissebb Athlon II X2-k ugyanis minden tekintetben jobb választások, és a legkisebb példányuk (Athlon II X2 240) már bruttó 13 ezer forint alá menetelt. Igazából ez a legolcsóbb processzor, amit bármilyen felhasználási területre tudunk ajánlani, és még a legtöbb középkategóriás VGA kihajtására is megfelelő teljesítményt nyújt. Az Intel csak drágábban tud rá alternatívát nyújtani, hiszen a hasonló sebességre képes E5000-es széria drágább (pedig nagyon sokáig ez volt a favorit), és még a virtualizációs technológiákat sem támogatja, így Intel vonalon inkább a 6000-es szériát érdemes nézegetni. Ennek az egyetlen problémája, hogy ilyen áron (16-17 ezer) az AMD már hárommagos processzorokat kínál (Athlon II X3), és ezek minden olyan felhasználási területen gyorsabbak, ahol ki lehet használni a harmadik magban rejlő plusz erőt (egyre több ilyen van).

AMD Athlon II-es sorozat: az ár/teljesítmény bajnok
Érdekesség még, hogy már pont becsúszott 20 ezer forint alá a legkisebb Phenom II X2 is, és ez tovább rontja a kétmagos Intelek megítélését, mert ezek még az Athlon II-eseknél is erősebb processzorok, és kétmagos fronton csak a Core 2 Duo E8000-es széria erősebb náluk egyértelműen (azok viszont jóval drágábbak).

Ajánlott processzorok: AMD Athlon II X2 és X3 széria

Processzorok 20 és 30 ezer forint között

Phenom II-sek akár Black Editionben is. Tuningra fel!
Itt nagyon beindulnak a dolgok, már a 20-asok alján rengeteg érdekességet találni. Az Athlon II-es sorozatból immáron négymagos példányok versenyeznek a többi Phenom II X2-vel és az energiatakarékos hárommagos Athlonokkal (egy „e” jelzés található a nevük végén). Az Intel még mindig a kétmagosok között maradva, de a már erősebb E7000-es szériával szórja tele az egész árkategóriát. Ez sajnos kevés az AMD felhozatala ellen, főleg, hogy 25-től már hárommagos Phenom II is kapható (pl. Phenom II X3 720), akár Black Edition-ben is (szorzózár mentes). A kegyelemdöfést az adja meg, hogy (igaz alig valamivel, de) becsúszott 30 ezer alá a legkisebb Phenom II X4, ami már az AMD legerősebb processzorait képviseli. Nem áll szándékunkban az Intel szimpatizánsokat elrettenteni az E7000-es szériától, főleg ha csak fejlesztik gépüket, de új gépnél ebben az árkategóriában mindenképpen AMD-ben gondolkoznánk (főleg, hogy később még könnyen bővíthető, míg az LGA775-ös foglalat napjai meg vannak számlálva).

Ajánlott processzorok: AMD Athlon II X4 és a Phenom II-es sorozat (X2, X3, X4)

Processzorok 30 és 40 ezer forint között

Phenom II X4-ek: Az AMD csúcsprocesszorai
Az árkategória, ahová már befértek az Intel legerősebb kétmagosai (E8000-es széria), és a legolcsóbb négymagosai (Q8000-es széria). Előbbieknek csak és kizárólag akkor van értelme, ha a legtöbbet futtatott programjaink nem kezelnek le több magot (rengeteg játék még ilyen, de egyre inkább haladunk a több mag kihasználása felé), ám még így is cseppet túl vannak árazva. Nem kérdés, hogy ezek a legerősebb kétmagosok, de jól gondoljuk meg beszerzésüket, mert jövő év elején már érkeznek hasonló áron a Nehalemre épülő Core i3-as és Core i5-ös kétmagosok, így ha valaki mindenképpen kétmagos Intelben gondolkozik, annak érdemes a várakozás mellett döntenie (ez igaz a 20-30 ezres kategóriára is). Az AMD ezzel szemben lenyomta minden processzorának az árát 40 ezer alá, és így a teljes Phenom II X4-es paletta felvonul ebben az árszegmensben. A kicsit gyengébb 800-as Phenomok szinte teljesen eltűntek (kevesebb L3 cache volt engedélyezve bennük), így már csak a 900-asok közül szemezgethetünk, ami persze nem baj.

Ajánlott processzorok: AMD Phenom II X4-es sorozat

Processzorok 40 ezer forint felett

Intel Core i5-750. A legolcsóbb friss architektúrás négymagos, komoly izomzattal
Egy érdekes fordulat figyelhető meg: 40 ezer forint alatt szinte végig az AMD processzorai vezetnek, ám 40 ezer forint felett már nincs mit kínálnia a gyártónak, itt egyértelműen a Nehalemre építő CPU-k uralják a terepet. Az „olcsóbb” régióban az LGA-1156-os foglalatba illeszkedő Core i5/i7 szériába tartozó processzorok visznek mindent, míg az abszolút csúcskategóriát az LGA-1366-os foglalatba illeszkedő Core i7 900-as széria képviseli háromcsatornás memóriavezérlővel. Igazából itt nem is nagyon van mit ajánlgatni, csak a pénztárcánk dönt.

Ajánlott processzorok: Intel Core i5 és Core i7 széria

Néhány megjegyzés a processzorokról

Napjainkban elég sok foglalat van használatban, így érdemes egy kicsit kitérni erre. AMD oldalon a Socket AM2+/AM3-as alaplapok az általánosak. Bár a legtöbb processzoruk már AM3-as, fontos tudni, hogy visszafelé kompatibilisek, tehát általában egy BIOS frissítés után gond nélkül elmennek az AM2+-os alaplapokban, mert rendelkeznek DDR2-es memóriavezérlővel is (teljes kompatibilitási lista az alaplapgyártók honlapján található). Fordítva ez természetesen nem igaz! A régebbi processzorok nem rendelkeznek DDR3-as memóriavezérlővel, így ne akarjunk csak AM3-as lapra cserélni. Viszont azt könnyen eljátszhatjuk, hogy AM2+-os alaplapunkba egy AM3-as processzort veszünk, és majd később cserélünk alaplapot és memóriát, ha szükségünk van rá.

Intelnél már kicsit bonyolultabb a helyzet, mert egyik foglalat sem lábkompatibilis a másikkal. A Core i7 széria megjelenése előtt az LGA775-ös foglalat uralta az egész mezőnyt (Celeron, Pentium Dual Core, Core 2 Duo/Quad), de most már van LGA-1156 (Core i5/i7) és LGA-1366 is (Core i7 9xx, későbbiekben Core i9). Ráadásul tovább bonyolítja a képet, hogy bár az integrált videó vezérlős kétmagosok (melyek érkezésére jövő év elején lehet számítani) 1156-os foglalatba fognak illeszkedni, más chipsetet igényelnek.

Pont ezért ha mindenképpen Intel processzorban gondolkozunk, akkor 40 ezer forint alatt érdemes lehet megvárni az új processzorok érkezését. Az AMD felhozatalával nincs ilyen gond, nem várható nagy változás a közeljövőben, így a jelenlegi foglalatok még egy ideig biztos kihúzzák.

Alaplapok

Idén számos érdekes alaplapot vettünk szemügyre tesztlaborunkban. Most a tesztek tapasztalatai alapján próbálunk összeállítani egy kis év végi tájékoztatót (a teljes piacot pont itt nem tudjuk lefedni, pedig elég sok tesztünk volt, de rengeteg alaplap van a piacon). A kategóriákat egyrészt Intel és AMD platform szerint, másrészt az Intel platformon belül közép és felső kategória szerint próbáljuk csoportosítani. AMD-részről sajnos viszonylag kevés tesztalanyunk volt az elmúlt hónapok folyamán, de azért így is megpróbálunk utat mutatni az alaplap vásárlása előtt álló felhasználóknak.

Néhány - talán hasznos - gondolat

Mielőtt az alaplap kategóriákra térnénk, néhány tanáccsal szolgálunk, amelyek jól jöhetnek a megfelelő termék kiválasztása után. Az alaplapok sok esetben régi BIOS-szal kerülnek a boltok polcaira, így a termék megvásárlása után mindenképpen érdemes ellenőrizni, hogy van-e hozzá friss BIOS, amit érdemes azonnal alkalmazni (béta verziót NE!!). A frissítéshez a BIOS-on belül már a legtöbb alaplap esetében találunk egy külön frissítő menüt, amelynek segítségével akár egy egyszerű pendrive-ról is frissíthetjük alaplapunk BIOS-át. Ez nem csak kényelmes megoldás, de viszonylag biztonságos is. Ha egy mód van rá, inkább ne használjunk Windows-alapú frissítőprogramot, jobb a békesség. Ez persze nem jelenti azt, hogy azok rosszak, de mindenképpen biztonságosabb a fent leírt módszert alkalmazni, ugyanis kevesebb a hibalehetőség, mivel nem fut a háttérben semmilyen felesleges program.

Elterjedt a passzív hűtésA másik fontos dolog a hűtés. Manapság az alaplapok 99%-a passzív hűtéssel érkezik, ami egyrészt jó, mert a termékek hűtése így hangtalan, másrészt rossz, mert sokan nem gondoskodnak megfelelő rendszerhűtésről, így a nyári meleg napok alkalmával csodálkozhatnak, hogy túlmelegedés miatt instabillá válik a rendszer. Az adott számítógépházat érdemes lehetőség szerint legalább 1-1- rendszerhűtő ventilátorral ellátni: egy légkeverőt a ház elejére, egyet pedig a ház hátuljára érdemes szerelni, így biztosított a szellőzés, sőt, a merevlemez(ek) hőmérséklete is emberi szintre csökken, ami az élettartam és az adatbiztonság szempontjából egyaránt fontos. A légkeverők közül érdemes a nagyobb, 120-140 mm-es átmérőjű megoldásokat alkalmazni, mivel ezek nagymennyiségű levegőt tudnak megmozgatni, viszonylag halkan. Vásárlás előtt mindneképpen tájékozódjunk arról, hogy számítógépházunkba hova és mekkora légkeverőket lehet beszerelni, így sok-sok kellemetlen meglepetéstől kímélhetjük meg magunkat. A ventilátorok alkalmazása nem kötelező, de főleg több nagyon melegedő alkatrész esetén (erős processzor és VGA) igen hasznosak lehetnek.

Socket AM2/AM2+/AM3-as alaplapok

ASRock M3A785GMH/128M: kellemes meglepetés.Ebben a kategóriában rengeteg hatékony megoldást találunk. Itt rögtön többféle kategóriára is oszthatjuk a piacot, kezdve az integrált videó vezérlővel ellátott megoldásoktól egészen a felsőkategóriás, 790FX lapkakészlettel felvértezett termékekig. Ha egy olcsó Socket AM2-es rendszerben gondolkodunk, amiben elmegy azért egy Socket AM3-as processzor is DDR2-es memóriával karöltve, akkor érdemes néhány pillantást vetnünk a 785G lapkakészlettel szerelt alaplapokra, közülük is főleg az ASRock M3A785GMH/128M modellt ajánljuk, amely nagyot domborított a teszt alkalmával, illetve a Gigabyte MA785GM-US2H alaplapját is, amely ár/teljesítmény arányával a mezőny egyik legjobbja lett.

Gigabyte 770T-UD3P (DDR3)Ezeknél, és a többi alaplapnál is érdemes megnézni a gyártó weblapján található processzor kompatibilitási listát, amelynek segítségével elkerülhetjük azt a kellemetlenséget, hogy egy 140W-os TDP-vel rendelkező processzort olyan alaplapba szerelünk, amely nem képes a processzor áram igényét kielégíteni, ennek következtében az alaplap VRM chipjei pedig eltávoznak egy idő után az örök vadászmezőkre, főleg, ha még tuningolni is próbálunk (de a drágább alaplapok szinte mind bírják a kiképzést, az olcsóbbakban meg nem valószínű, hogy Phenom II X4-ek fognak kikötni).
 

Gigabyte 790XT-UD4P (DDR3)A Socket AM3-as alaplapok közül a nálunk járt modellekből átlagos, egyetlen videokártyából álló rendszer építéséhez a Gigabyte 770T-UD3P-t ajánljuk, ugyanis az alaplap árához képest  igen jó teljesítményt kínál. Ha szempont a többkártyás rendszer építése, akkor mi ugyancsak a Gigabyte műhelyéből választanánk ki egy 790X lapkakészlettel ellátott terméket, amely a 790XT-UD4P névvel büszkélkedik. Ez az alaplap a 770-es társához képest eSATA hátlapi panelt, fejlettebb audió vezérlőt, valamint RAID 5-ös és 10-es támogatásokat is kínál, közel 10 000 forintos felárért cserébe. Az akkori cikkünkben szereplő MSI alaplap, azaz a 770-C45-ös modell 140W-os TDP-vel rendelkező processzorokhoz nem jó, ezt érdemes szem előtt tartani, bár az az alaplap nem is feltétlenül jó választás a felsorolt mezőnyt elnézve. A 790X-es termékek közül az Athlon II X240-es ASUS Crosshair III Formula.processzor tesztjekor használt Gigabyte MA790X-UD3P is jó választás, a termék stabilan és hatékonyan járatta a rendszert, különösen ajánlott alaplap, ha DDR2-es memória modulokkal szeretnénk Socket AM3-as processzorunkat használni.

Talán ennél manapság már jobban megéri az, ha Socket AM3-as alaplapra és DDR3-as memória modulra váltunk, ugyanis a DDR3-as ramok árai egész jók, plusz hosszabb távon is jobban járunk, mint ha fél év múlva megint alaplapot és memóriát cserélnénk azért, mert DDR2-es rendszert választottunk. Ezekből az alaplapokból összességében itt is az ASUS és a Gigabyte termékeit ajánljuk, ha extrém többkártyás rendszer építésére adjuk a fejünket, akkor például akár az ASUS Chrosshair III Formula is lehet a mi lapunk. Reméljük, hamarosan sikerül nyélbe ütni egy Socket AM3 + DDR3 tesztet, amelynek köszönhetően egyértelmű képet alkothatunk majd a piac aktuális szereplőiről, ugyanis az utóbbi időben például az ASRock is nagyon jó lapokat tett le az asztalra. Természetesen a fenti lapoknál jóval szélesebb kínálattal állunk vásárlóink rendelkezésére, a pontos listát az alábbi forráshivatkozások valamelyikére kattintva érhetjük el.

Webshop:

LGA-775-ös alaplapok

Gigabyte EP45-DQ6: tuningból ötös.
Az LGA-775-ös alaplapok piacán számtalan ütőképes megoldást találunk, gondoljunk csak például az igen-igen népszerű P45-ös lapkakészlettel ellátott termékekre, amelyek közül természetesen mi is teszteltünk már néhányat. Ezek közül az alaplapok közül talán a Gigabyte EP45-DQ6-os modelljét tudnánk kiemelni, amely tuning tekintetében igen szépen teljesített, de az ugyanabban a cikkben szereplő ASUS Maximus II Formula alaplapot is nyugodt szívvel ajánljuk bárkinek.A P45-ös alaplapok kínálata elég széles, gyakorlatilag a nevesebb gyártók kínálatát érintő kellemetlen tapísztalatokról nem igazán tudunk beszámolni, így az alaplap árának és felszereltségének, no meg persze szimpátiánknak megfelelően döntsünk, ha P45-ös alaplapra akarunk szert tenni. Vásárlás előtt - amennyiben több jelölt is van - az igények ismeretében akár itt, a cikk forumtémájában is készséggel segítünk a döntésben.

Gigabyte EP43-DS3LAz LGA-775-ös alaplapok esetében a másik jó választás a picivel szerényebb képességekkel bíró P43-as lapkakészlet. Ha nincs szükség CrossfireX támogatásra, valamint például a FireWire portokat és az egyéb extra körítést sem igényeljük, mindössze egy olcsó, megbízható alapokon nyugvó rendszer építése a cél, akkor a P43-as deszkák közül érdemes választanunk. A mi titkos favoritunk a tesztek alapján a Gigabyte EP43-DS3L alaplapja, amely kiegyensúlyozott teljesítményével annak idején meg is nyerte P43-as megmérettetésünket.

Amennyiben LGA-775-ös platformra szeretnénk építkezni, de integrált videóvezérlőre is szükségünk van a költséghatékonyság jegyében, akkor szóba jöhetne még a G45-ös platform is, ám mi inkább egy ütőképesebb, GeForce 9400-as vagy GeForce 9300-as integrált videó vezérlővel ellátott megoldást javasolnánk, amely mind videólejátszási képességekben, mind pedig 3D-s teljesítményben magasan veri az Intel megoldását. Ilyen alaplapokat néhány sorral lejjebb ajánlunk is.

Webshop:


LGA 1156-os, avagy P55-ös alaplapok

MSI P55-GD65: tuningbajnok, a GD80-nal együtt.A P55-ös lapkakészlettel ellátott termékek közül rengeteget teszteltünk (első, második, harmadik felvonás), így ebben a kategóriában könnyebben tudunk útmutatást adni. Az alaplapok között teljesítménybeli különbséget nem igazán láttunk: azonos hardverkörnyezetben nagyjából ugyanazt a szintet hozzák a különböző gyártók termékei, így ebből a szempontból nem lehet köztük dönteni. SMSI OC Genie és BCLK gombok.zolgáltatások tekintetében már - sajnos, vagy inkább szerencsére - bőven vannak különbségek. Amennyiben a legkönnyebben és leghatékonyabban tuningolható deszkára vágyunk, akkor nekünk az MSI GD80-as vagy GD65-ös alaplapjára van szükségünk, amelyeken pici plusz és mínusz gombokkal tudjuk növelni a BCLK órajelet, így a memória modulok és a processzor órajelét is, mindezt valós időben, bármilyen alkalmazás futtatása közben. A nálunk járt MSI alaplapok teljesítmény és tuning tekintetében az élmezőnyben végeztek, így ezeket az alaplapokat nyugodt szívvel ajánljuk. Az alaplapok automatikus, mikroprocesszor-vezérelt tuning opciót is kínálnak: ekkor a rendszer az adott hardverkörnyezetnek megfelelően megkeresi a legmagasabb, még stabil órajeleket és pár másodperc alatt alkalmazza is azokat.

Amennyiben kedvező árú, de megbízható és jó teljesítményt kínáló alaplapra vágyunk, akkor a tesztek alapján a Gigabyte P55M-UD2-es alaplapja lehet a befutó, amely közepes teljesítményével, beton stabil működésével és rendkívül jó terméktámogatásával tényleg jó választás.

ASUS P7P55D: BIOS frissítés után nincs vele baj.A sorban megtaláljuk még az ASUS P7P55D sorozatú termékeit is, amelyek a tesztek során ugyan okoztak némi kellemetlenséget, de ezt egy egyszerű BIOS frissítéssel meg lehetett oldani. Az ASRock alaplapjai szintén a középmezőnyben helyezkednek el, és sok különleges extrával nem rendelkeznek, de a régi LGA-775-ös processzorfoglalatra illeszkedő hűtőket is képesek fogadni, ami nagyon hasznos tud lenni, ha régi hűtőnket át akarjuk menteni az előző gépből.

Ha P55-ös alaplapot választunk, akkor nem árt szem előtt tartani, hogy a memóriavezérlő a processzorban kap helyet és 1,65V-os feszültség felett sérülhet, azaz olyan kétcsatornás memória csomagot kell a rendszerhez választani, amelynek tagjai 1,65V-os, vagy az alatti feszültségen üzemelnek (nem véletlen, hogy úgy elszaporodtak a Core i5/i7-hez tervezett memóriacsomagok).

Webshop:


LGA-1366-os, azaz X58-as alaplapok

ASUS P6T: jó választás.A felsőkategóriás, Core i7-es processzorokhoz készített deszkák X58-as lapkakészlettel büszkélkednek. A termékek ajánlását elég kis mintavétel alapján tudjuk megejteni, nem sok X58-as deszkát tudtunk eddig tesztelni. Ami biztos, az az, hogy a negatív tapasztalatok alapján, nevezetesen a gyengécske tuning képességek miatt az MSI X58 Platinum alaplapját nem tudjuk ajánlani (most nincs is jelen a webshopban), de helyette mindenképpen választhatjuk az ASUS P6T-jét, amely egy igen kiegyensúlyozott termék, remek tuningpotenciállal. Ha csak a tuning számít, akkor a Gigabyte EX58-UD4P modelljére tennénk le a voksunkat, de személyes tapasztalataink alapján a négy darab memóriafoglalattal rendelkező, maximum 16 GB-nyi rendszermemóriát kezelni képes UD3R modell is meglepően jól teszi a dolgát.

Gigabyte EX58-UD4P: tesztünk tuning győztese.A P55-ös alaplapoknál is ejtettünk pár szót a memóriavezérlőről, így most itt is megtesszük. Az X58-as alaplapok a Bloomfield processzorok háromcsatornás memóriavezérlőjének köszönhetően összesen hat darab DDR3-as memóriafoglalatot tartalmaznak, amelyekben összesen maximum 24 GB-nyi rendszermemória helyezhető el. FIgyeljünk oda, hogy kifejezetten X58 kompatibilis memória csomagot vásároljunk, vagy olyan Kitet, amelyben 1,65V-on vagy az alatti feszültségen üzemelő memóriák vannak jelen. Ezeknél a rendszereknél nem kettő vagy négy, hanem három vagy hat darab egyforma memória modul használatára van szükség, amennyiben ki akarjuk aknázni a háromcsatornás memóriavezérlő által kínált lehetőségeket (ezért könnyű is felismerni az ilyen csomagokat, a memória részlegünkben pl. a Tri-kit opciót igen-re állítva már csak ezek jelennek meg, a jellemző méret a 3/6/12GB-os csomag).


Webshop:


Mini-ITX, Micro-ATX: avagy a pici HTPC alapjai

Zotac GeForce 9300-ITX WiFi (Intel)A pici alaplapok iránt rendkívül nagy érdeklődés mutatkozik a piacon, ugyanis a termékek felhasználásával pici, ám de ütőképes HTPC (házimozi számítógép) konfiguráció építésére nyílik lehetőség, méghozzá emberi összegekből. A Mini-ITX alaplapok közül személyes tapasztalataink alapján a GeForce 9300-as videó vezérlővel ellátott Zotac GeForce 9300 ITX WiFi modellt javasolnánk a HTPC építők számára, ugyanis a termék integrált videó vezérlője tökéletesen megfelel a multimédiás igényeknek (HDMI, hardveres H.264 gyorsítás, stb...), sőt, ha erősebb videokártyával szeretnénk használni a rendszert, akkor az alaplapon elhelyezett PCI Express x16-os slotnak köszönhetően ezt is megtehetjük. Előny, hogy a termék egy WiFi adapterrel érkezik, azaz nem kell külön USB-s vagy PCI/PCIe-es WiFi kártyával szenvednünk, a WiFI támogatás már benne van az árban. Ehhez az alaplaphoz még a régebbi LGA-775-ös Intel processzorok passzolnak, amelyeket mostanában nevetségesen kedvező áron lehet beszerezni.

ASUS M4A78-HTPC (AMD)A Micro-ATX formátumú termékek közül mindenek előtt az ASUS M4A78-HTPC alaplapját ajánlanánk kedves olvasóink figyelmébe (teszt). A 780G lapkakészletre épülő termék könnyedén elboldogul a különböző multimédiás tartalmakkal, sőt, tartalmaz egy PCI Express x16-os slotot is, amelynek köszönhetően akár külön videokártyával is használhatjuk a rendszert. A 780G lapkakészletből már kiderülhetett, hogy az alaplap DDR2-es memóriafoglalatokkal és Socket AM2+-os processzorfoglalattal áll a felhasználók rendelkezésére, azaz segítségével olcsón építhetünk ütőképes HTPC konfigurációt. Nem elhanyagolható szempont, hogy távirányítót is kapunk az alaplaphoz, ami egy igazi HTPC elengedhetetlen kelléke. A lapból egyébként már létezik 785G-s változat is, a távirányítós lapokat az Asusnál mindig a plusz HTPC jelzőről ismerhetjük meg.

ZOTAC GeForce 9300-A-E (Intel)A másik említésre méltó újdonság a ZOTAC GeForce 9300-A-E, amely már Inteles platformra épül és szintén az igen jó tulajdonságokkal rendelkező GeForce 9300-as integrált videó vezérlőt hordozza magán. Az alaplapon kimenetek tekintetében minden jelen van, ami egy hatékony HTPC-hez csak kellhet (HTPC, koaxiális audió), az optikai audió kimenet kivételével. Külön videokártyát ennél a terméknél is alkalmazhatunk, a stabilitásra és a megbízhatóságra pedig itt sem lehet panasz. Érdemes lehet pár pillantást vetni GeForce 9400-as tesztünkre is.Webshop:

Videokártyák

Talán ez az a témakör, amit a leginkább lefedtünk, hiszen szinte az összes létező GPU járt már nálunk. Akárcsak a processzoroknál, most is árkategóriák szerint haladunk majd, a legolcsóbb, belépőszintű megoldásoktól, egészen a jelenleg kapható csúcs felé.

Kártyák 10 ezer forint alatt

HD4550: HTPC-be tökéletes
Ez az a kategória, ahol érdemes elgondolkozni azon (új gép vásárlása esetén), hogy egyáltalán szükségünk van e külön videokártyára. Manapság számtalan jó integrált megoldás is létezik, ami HD filmek gyorsítására, internetre és munkára bőven elegendő lehet. Ha viszont régebbi gépbe pakolnánk egy VGA-t, aminek csak annyi célja lenne, hogy például HDMI kimenettel lássa el gépünket, akkor azért van választék bőven. Radeon HD4350-esek és GeForce 8400GS-esek garmadája várja, hogy gépünkbe kerülhessen, de még pont 10 alá becsúsznak a legolcsóbb G210-ek és HD4550-ek is. Mindkét esetben a Radeon mellé tennénk le a voksunkat, mert bár a 8400GS-ek tartják a lépést sebességben a 4350-nel, de több féle chippel szerelik őket, és a tudásuk is kisebb, így a káoszt elkerülendő egyszerűbb az ATI kártyáját vinni. A G210-nél egyszerűbb a helyzet, ugyanis a HD4550 még egyértelműen erősebb is.

Ajánlott kártyák (erősorrendben): HD4350, HD4550

Kártyák 10 és 20 ezer forint között

Itt már sokkal nagyobb a választék, a 10-esek alján például egyből ott vannak a DDR2-es memóriákkal szerelt 9500GT-k és HD4650-ek. Bár mindkét megoldás szenved a kis memória sávszélesség miatt, a HD4650 fölénye egyértelmű. Kicsit drágábban már vannak GT220-as kártyák is, de a DDR2-es változatok épp csak egy szinten vannak a HD4650-nel, míg GDDR3-asoknak már a HD4670-nel kell felvenniük a versenyt, így újfent vesztenek (játékra egyébként a legkisebb VGA, amit ajánlanánk a HD4670-es, ha belefér a keretbe).

9600GT: Van még erő benne
Az árkategória tetején a 9600GT-k, a GDDR3-as GT240-ek, és a HD4730-ak vannak. Ezek mind nagyon hasonló teljesítményt képesek felmutatni, de az utóbbi elég sokat fogyaszt és szépen is melegszik, így mi leginkább a 9600GT mellé tennénk a voksunkat. Nem egy mai kártya, de még így is erősebb valamivel, mint a vele egy áron kapható GT240-esek.

Ajánlott kártyák (erősorrendben): HD4650, HD4670, 9600GT (a 20 ezer alatti példányok)

Kártyák 20 és 30 ezer forint között

HD4770: az első 40nm-es. Sokáig hiánycikk volt
A 20-asok alján kaphatóak a GDDR5-ös GT240-ek és az olcsóbb 9800GT-k, míg AMD-ATI kártyát már csak elvétve találunk. A 9800GT felett mai szemmel már eljárt az idő, de a GT240-eknél erősebb, így nem gondoltuk volna, hogy ezt még valaha leírjuk, de hála a sok árcsökkenésnek, az olcsóbb 9800GT-k jó vételek (kizárólag a 24 ezer forint alattiak, drágábban maximum egy-két green power példány). Ez felett már érdemes inkább egy HD4770-en gondolkozni, a plusz ereje miatt. Bár vannak még kártyák a kategóriában, amik nem rossz vételek (mint például a nagyon olcsó HD4830-ak), de már annyira kifutó modellek, hogy nem szívesen ajánlgatnánk őket, mert az is lehet, hogy mire ezt olvassa valaki, már egy darab sem kapható.

Ajánlott kártyák (erősorrendben): 9800GT (csak az olcsóbb példányok!), HD4770

Kártyák 30 és 40 ezer forint között

Itt kezdenek igazán érdekessé válni a dolgok. A generációváltás miatt az AMD 4800-as szériája kezd felszívódni, HD4850-est és HD4870-est már szinte nem is látni, még pár hét és teljesen eltűnnek. Ennyire gyors váltást talán még sosem láthattunk ez előtt. Helyüket a DX11-es támogatással ellátott HD5750-es, és HD5770-es VGA-k vették át, amik közel ugyanazt a sebességet kínálják, csak közben minden másban léptek egy szintet előre (kisebb fogyasztás, méret, DX11 támogatás). A HD5750-es ellenfélnek az átnevezési versenyek bajnokát, a GTS250-et kapja, aminek az egyetlen előnye, hogy egy kicsivel olcsóbban is beszerezhető, mint a Radeon. Minden más (fogyasztás, technológia, sebesség, erőtartalék, stb.) a HD5750 mellett szól. Ezek, és főleg időtállósága miatt, mi mindenképpen a HD5750-et ajánljuk, de az olcsóbb GTS250-ekkel is jó vételt lehet csinálni.

HD5750, akár Vapor-X hűtéssel: DirectX 11, megfizethető áron
A kategória tetejében a HD5770 mellett a GTX260-asok vannak. Az árszint itt azonos, és a sebességek is nagyon közel vannak egymáshoz. A GTX260 mellett szól, hogy már olcsón kapható belőle mindenféle tuning példány, míg a Radeont a technológiája viszi előre, így mindenkinek a szívére van bízva, hogy mit vesz, rosszul dönteni a mai játékfelhozatal mellett nem igazán lehet, de a Radeon időtállóbb.

Ajánlott kártyák: GTS250 (csak az olcsó példányok), HD5750, HD5770, GTX260

Kártyák 40 és 50 ezer forint között

MSI GTX260 Twin Frozr OC: az egyik legjobb tuning GTX260-as
Ennek a kategóriának az elején tovább folytatja harcát a HD5770 és a GTX260. Főleg utóbbiból még sok a drágább példány, de ezeket nem érdemes számításba venni, mert 45-től még kapni a HD4890-eseket és ezek szinte minden szempontból jobb kártyák (a kevés PhysX-es játék kedvez csak a GF-eknek). Ezekkel egy áron szoktak lenni még GTX275-ök is, de mára szinte teljesen eltűntek.

Ajánlott kártyák: HD5770 és GTX260 (szigorúan csak a 40-esek legalján), HD4890

Kártyák 50 ezer forint felett

Avagy a csúcskategória. Így karácsony előtt eléggé elfogytak a készletek, de ez az árszegmens, most már egyértelműen az AMD-ATI játszótere. A 60-asok tetején van a HD5850-es, aminél nagyobb hiánycikk talán nincs is. Ár/teljesítményben messze a legjobb csúcskártya, de úgy kell vadászni rá, sajnos még mindig képtelen elég GPU-t gyártani a TSMC, és ez már nem valószínű, hogy az ünnepek előtt változni fog. Az nVidia GTX285-ösei gyengébbek, hangosabbak, kevesebbet tudnak, de legalább kaphatóak. Ettől függetlenül nem szívesen ajánlanánk őket, csak nVidia rajongóknak érdemes fontolóra venni őket.

Feljebb lépve 100 ezer környékén lennének a kétchipes kártyák, a HD4870X2 és a GTX295. Ezek azonban teljesen értelmetlenné váltak a HD5870 érkezését követően, így szépen csendben el is tűntek. A probléma az, hogy a HD5870 is hiánycikk, heti pár darab fut be belőle, ami nem sokáig marad a polcon, így erre is vadászni kell, de ha épp van, akkor egyértelműen jobb választás, mint a két kétchipes kártya.

HD5970: a jelenlegi maximum, erődemonstráció az AMD részéről
Van még feljebb? Van. Bár szerintünk nem kell a két kezünk ahhoz, hogy összeszámoljuk hány érkezett eddig, de a jelenlegi abszolút csúcs a HD5970-es. Méretét, fogyasztását, és természetesen sebességét nézve ez a kártya egy kétfejű szörnyeteg, az AMD üzenete az nVidiának, hogy hol tartanak most. Ennél nem sokkal több, mert amíg gyengélkedik a TSMC, addig ez is hiánycikk marad.

Ajánlott kártyák: HD5850, HD5870, HD5970

Egy kártya, két kártya, sok kártya…

Avagy mi a helyzet a CrossFire és SLI rendszerekkel. Erről legközelebb sajnos már csak jövőre lesz tesztünk, de előzetesben annyit, hogy például két HD5750-es körülbelül egy HD5850-es sebességét tudja felmutatni és árban is ugyanott van, csak épp jobb alaplap kell hozzá, és többet is kér enni a két kártya, mint egy nagytestvér egyedül. Viszont kapható, és ez nem utolsó szempont. Ettől függetlenül az egykártyás rendszerek nem függnek annyira a drivertől, így ilyen helyzetekben (hasonló sebesség és ár), mi mindig az egykártyás rendszert választanánk. Ha van miből választani.

Előnyök és hátrányok, avagy ATI vs. nVidia

Eltekintve az elérhetőségektől (az AMD a gyártással szenved, az nVidia meg az új Radeonok miatt egyre több GF-et tüntet el a süllyesztőben) és a sebességtől mi alapján választhatunk még? Ha megkérdezünk egy nVidia PR-ost, akkor minden második szava az lesz, hogy CUDA, vagy PhysX, mivel egyelőre más nem maradt, ezt kell nyomni az emberekbe. Sajnos az a helyzet, hogy előbbivel az átlag felhasználó nem igazán tud mit kezdeni, ráadásul hosszútávon az OpenCL és a DirectCompute biztos, hogy lenyomja (elvégre az csábítóbb, ami mindenen fut). A PhysX viszont még használható is lenne, ha az nVidia nem akarná ennyire bezárni (rossz szoftveres driverek, Radeonos rendszerek kitiltása a segédkártyás megoldásból). Ez miatt elég kevés játék van ami használja, és még annál is kevesebb az, amiben értelme is van (de ilyenek pl. a Batman: Arkham Asylum és a Mirror’s Edge). Ha minden vágyunk ezekkel játszani, akkor érdemes számításba venni, de különben nem sokat ér.

Az ATI 4000-es kártyáinál pluszként kapunk DX10.1-es támogatást (ez jelenleg kb. a PhysX hasznosságával ér fel, de később még jó lehet), míg az 5000-eseknél már DX11 támogatással csábítanak minket. Ez a jövő, úgyhogy erre már sokkal inkább érdemes odafigyelni. Az egyéb extrák, mint például az Eyefinity, úgy gondoljuk csak kevés embert fognak érinteni.

Persze tisztában vagyunk vele, hogy ezeken kívül van még egy ős-indok, ami alapján sokan kártyát választanak: a szimpátia. A legendák, és a „barátom anyukájának az unokaöccse látta, hogy valahol rosszabb volt x cég drivere” indokok kiirthatatlanok, ami nagy kár, mert jobb esetben csak szimplán valótlanok, rosszabb esetben meg pont fordítva áll a helyzet (tisztelet a kivételnek). Egy indokot azonban szeretnénk eltüntetni: az "egyszer csalódtunk már xy cégben"-t hosszútávon érdemes újra átgondolni, mert mi ilyen alapon már nem vennénk semmit, mindkét oldalnak láttuk a mélypontjait.

Zárógondolatok

Ezzel le is zárnánk idei hardverajánlós cikkeinket, a többi témakörben nem szeretnénk ennyire markáns véleményt alkotni (még a monitoroknál megtehetnénk, de ott is sok a hiánycikk újabban, így inkább a termékekhez belinkelt tesztek megnézését javasolnánk). Ha a stílus nem lett volna végig ugyanolyan, azért elnézést kérünk, ketten írtuk a cikket (az alaplapos rész Joker kollégának köszönhető), de igyekeztünk, hogy ez ne okozzon problémát. Mivel minden témakört lehetetlen lefedni, ezért a felmerülő kérdéseket nyugodtan fel lehet tenni ennek a cikknek a témájában, vagy a különböző „Milyen xy-t vegyek?” témákban, a belső fórumon belül. Remélhetőleg sikerült azért egy kicsit tisztábbá tenni a képet, és mivel nincs minden belinkelve (rengeteg cikkünk született ezekben a témakörökben), ezért érdemes a cikk archívumot is böngészni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

38. pluto
2009.12.09. 18:54
Ez jól sikerült. Én sokáig E3200-t akartam, de végül azért nem vettem, mert megvárom előbb a Mafia 2-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. adamy90
2009.12.09. 19:04
Phenom II X3 720 Black-re gyűjtök, most hogy megtudtam valamivel jobb hűtés is van mégjobban kell jó írás megkönnyítettétek sok ember dolgát és én is végre tisztábban látok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. BitiOne
2009.12.09. 19:14
Srácok!
A SAMSUNG P2770 HD monitort nem tesztelitek mostanában?
LLLLÉÉÉÉÉÉÉCCCÍÍÍÍÍÍÍÍÍ
LLLLÉÉÉÉÉÉÉCCCÍÍÍÍÍÍÍÍÍ


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. janamo
2009.12.09. 19:46
grat a cikkhez nagyjából 90%-ba én is így látom és ajánlgatom a termékeket.
RESPECT!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Peterku
2009.12.09. 19:46
Gratula ehhez és a többi összefoglaló cikkhez - rengeteg időt és idegeskedést spóroltok meg velük a vásárlóknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. thocy
2009.12.09. 20:05
A cikk jó, de ha már ajánló, akkor gondoljunk az otthon barkácsolókra is, mert ugyan lehet, hogy némelyik neves nettopnál egyszerűen nem lehet olcsóbban összerakni házilag sem gépet (itt különösen az Asrock márkára gondolok), nem utolsó sorban ha az esztétika is szempont, de az építésnek is megvan az a maga különös bája, ami miatt sosem adnám ki a kezemből (nem vagyok híve a színes-szagos-világító kiegészítőknek, csak szeretek olyan eszközzel dolgozni/szórakozni, amiről tudom, hogy a két kezem munkája is benne van).

Elképzelhető tehát, hogy a webshopban többnyire megtalálható miniITX alaplapokat fogadó házakról is lesz valamikor egy kis bemutató?

Nem szükséges mélyreható teszt, de a néhány szavas leírásnál, amiket többnyire talál az ember a gyártó honlapján (a különböző fórumok sem kielégítőek minden esetben), szívesebben fogadnék némi plusz információt (akár szubjektív benyomást is), mert árban viszonylag kicsi a különbség, de a legtöbbnél nem derül ki sehonnan, hogy milyen a szerelhetőség, az anyagminőség, hűtési lehetőség, beépített/hozzáadott táp minősége (ha jár hozzá egyáltalán), illetve szívesen látnék pár normális méretű képet is a szétszedett házakról, ha már így a webshopon keresztül nem olyan egyszerű megtapogatni őket, a gyártói honlapon pedig gyakran a kinagyítható képek is fél tenyérnyiek (gondolom némelyiknél nem véletlenül).

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. badclyde
2009.12.09. 20:07
Nagyon jó a cikk! Ilyen cikkek miatt érdemes fórumot olvasgatni! Akinek ettől több kell, annak el lehet mélyülni a tesztekben. Szép munka!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. FireKeeper
2009.12.09. 21:09
Azért a kétkártyás DX11 Radeon CF a jövőre nézve optimálisabb lehet mint hasonló árú egykártyás, mert bár függ a drivertől a teljesítménye, bekapcsolt tesszelációval akár agyon is verheti az egykártyás megoldást, márpedig az nagyon sokat dob a látványon, szóval én ajánlanám HA lejjebb menne a hd 57x0 széria ára. Most még egyiket sem ajánlom megvételre, karácsony után talán (de főleg nem az 5750-et, rablás, 4850 1gb teljesítménye csak sokkal drágábban)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Zotya84
2009.12.09. 22:24
Én egy kicsit kötekednék. Az AMD deszkák közül a két Giga nagyon el van szúrva... (Kép és aláírás.)
A 770T-UD3P AM3-as, tehát DDR3, ugyanez igaz a 790XT-UD4P-re is...

(Mint ahogy az összes T-s AMD deszka AM3-as Gigáéknál.)

Ha DDR2-t akartok írni, javaslon helyettük a 770-UD3-at és a 790X-UD3P-t.

De így nekem Asus reklámnak tűnik szándékos félrevezetéssel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Svindler
2009.12.09. 22:36
FireKeeper: a tesszelációs kijelentés nem valószínű, hogy helyt áll, de ezt majd a valós játékok megmondják, várjuk nagyon pl. az AvP-t ez miatt. A HD4850 igen nagy hátránya, hogy nem kapható, így elég nehéz hasonlítgatni, de ha azt nézem, hogy az 1GB-os változat a huszasok teteje, ~30 volt, az 5750 meg a 30-asok alja (~33), és a 10-20% többletért DX11-et, kisebb kártyát, jobb tuningolhatóságot, fényévekkel jobb fogyasztást, stb. kapunk úgy már nem igazán mondanám rossz vételnek. Ennél kisebb ára max akkor lesz ha a TSMC-ben végre felfut a gyártás

thocy: azt hiszem jövő héten te nagyon fogsz örülni egy cikkünknek

BitiOne: a 2470HD már járt nálunk, annak a képességeiből lehet következtetni a TV-tuneres részre. Be vagyunk táblázva a köv pár hétre, de majd ahogy lehet vetünk egy pillantást erre is valsz.

Zotya: köszi az észrevételt, a képeket írtuk el, a mellettük lévő szövegben jól van, javítom. Az Asus reklám részét nem értem, már attól féltünk, hogy Gigabyte reklámnak néznek minket erre ezt kapjuk, ez fura
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. _DiEGO_
2009.12.09. 23:22
Akárhogyan nézzük - innen -onnan - ha és ha , akkor meg azon az áron meg már erősebb megen és tovább. Mindenhogyan ugy jön ki , hogy AMD -t érdemesebb venni és ott van az is hogy ez nem Intel ellen - hanem AMD mellett .

Phenom II X3 720 Black-re gyűjtök, most hogy megtudtam valamivel jobb hűtés is van mégjobban kell jó írás megkönnyítettétek sok ember dolgát és én is végre tisztábban látok

Nekem is ez van - nagyon megy - egy HD4850 -est tol , deee minden ellenére én egy AC 64 FreezerPro -t vettem rá 3,8Khttp://www.frostytech.com/articleview.cfm?articleID=1895

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Jokerx69
2009.12.10. 08:56
Nagyon jó a cikk. Gratula.

Csak most teljesen elbizonytalanodtam. én a következő gépet raktam össze itt az Ipon-on:

Memória: [LINK]

Alaplap: [LINK]

Proci: [LINK]

Vinyó: [LINK]


Leginkább netezésre, webshop ügyintézésre, photoshop és hasonnló dolgokra használnám.
Csak egy-két dologban nem vagyok biztos.
- Milyen táp kell ehhez? Lesz benne még egy vinyó + író.
- Valamint ez vinné a HD filmeket?

Előre is köszi,
Attila.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. dawee15
2009.12.10. 11:14
én most vettem 720ast nagyon jo parosítás annak aki win7et akar használni.tulhuzva a negyedik magot is bekapcsolhatot csak a black editiont érdemes venni.egyébként én abba ahűtőbe kételkedek
előrejelzésnek csak annyit hogy idáig cod 6 mellet se dolgozott 100%on a mérő szerint
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Svindler
2009.12.10. 11:43
Jokerx69: Bár integrált VGA-ban jelenleg a leggyengébb megoldásokat az Intel kínálja, az E6500-as processzorral ez a konfig elég a HD lejátszásra (a mai CPU-knál ez már nem olyan nagy kihívás mint régebben volt).

Az integrált vga miatt ehhez elég egy kis tápegység is, 300W alatt úgy se nagyon lehet kapni, az pedig már bőven jó neki. Viszont a gondtalan jövő érdekében érdemes még az olcsóbb tápoknál is a nevesebb gyártók termékeit nézegetni (10 ezer alatt például FSP és Chieftec)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. AMDvsINTEL
2009.12.10. 12:22
Az AMD Phenom II 720 Black Edition processzort csak ajánlani tudom! Nekem is ilyen van! Bár azt nem értem miért írták hogy jobb gyári hűtővel kapható, mert ez nem igaz! Bár az alapórajelet kiszolgálja, de tunningra nem alkalmas (ezt saját tapasztalatból tudom)! Én egy Cooler Master Hyper TX3mas hűtőre bíztam a munkát amely tőkéletesen elvégzi a munkáját, ami azt jelenti, hogy 3,6Ghz-re felhúzva 22fokos szobában nem éri el everest terheléssel az 47fok-ot! Egyébként a konfigurációm része egy Gigabyte MA785GT-UD3H-s alaplap, egy MSI hd4850 1GB-os kártya és a tápellátásért egy PSP Bluestorm II-es 500W-os egység felelős!
Amúgy többségében én is egyetértek a cikkel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Svindler
2009.12.10. 13:51
A BE gyári hűtőknél tényleg van egy kis kavar, ezért inkább kivettem a megjegyzést. Mondjuk még mindig jobb a helyzet, mint a régi Athlonok esetében volt, akkor ugyanis még nem járt hűtő a BE-s procikhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Joachim21
2009.12.10. 14:35
Teljesen jó a cikk, főleg a sok link tetszik, ami a webshopba, vagy a korábbi tesztekre mutat! Az ilyen cikkek erősítik igazán az iPon márkanevet a remek kiszolgálás mellett!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Greathoof
2009.12.10. 15:03
Nem rossz cikk, de azért konkrétabban is leírhattátok volna ... (pl ár kategóriák, meg azon belül is , stb stb)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Vardar
2009.12.10. 18:00
Nem tudjátok, lesz Athlon II X2 BE? Mert ha lesz akkor megvárom azt, ha nem akkor Phenom II X2 BE. Ki kellene hajtani a 4830-amat.
Jó cikk, csak így tovább
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. meszes
2009.12.10. 19:01
Greathoof
Megvenni ne vegyék meg neked?
Hát keres rá, neked kell nem nekik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. rabib
2009.12.10. 21:24
Nagyon jó cikk lett. Majd a videokártyák piacán hátha fordul még valami, ha majd egyszer végre megjelennek a Fermik. Kíváncsi leszek, az NV "utoléri-e" az Atit, mert ez a HD5970 valami nagyon brutális kártya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Trub
2009.12.11. 06:58
Kár, hogy csak proci, alaplap, plussz videóókártya van a cikkben. Szívesen láttam volna helyette például jó egereket, billentyűzeteket, kamerákat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. LavX
2009.12.11. 11:59
"Kár, hogy csak proci, alaplap, plussz videóókártya van a cikkben. Szívesen láttam volna helyette például jó egereket, billentyűzeteket, kamerákat."
Én meg örülök, hogy nem egereket meg billeket és kamerákat mutattak be. Azok csak másodlagosak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. alli1990
2009.12.11. 13:33
én arra lennék kiváncsi hogy egy hd4870-es kártyám mellé lehet-e crossfire-be kötni egy hd5xxx karit és ha lehet melyiket érdemes vagy 1általán érdemes-e a dx11-re még egy vga-t vennem? és ez a konfig elég-e egy 2 kártyás rendszernek? : gigabyte ma790xt-ud4p,
phenom 2 720BE, hd 4870 1gb,450w chieftec táp, 2 gb ddr3
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Svindler
2009.12.11. 15:16
Nem tudod őket CF-be kötni, nem azonos széria és még csak nem is azonos DX verzió. Ha a Phenom nincs húzva akkor úgyis kevés lenne alájuk, és a 450W-os chieftec táp is köhögne már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. alli1990
2009.12.11. 15:59
igen tudom hogy nem azonos dx verzió ezért szerettem volna egy hd 5xxx-es kártyát.és köszi a segítséget
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Joachim21
2009.12.12. 19:40
Amennyire a 4800-asokat össze vissza kötötték crossfire-be, valószínű hogy a feltétel annyi, hogy ugyanaz a catalyst driver kezelje mindkét kártyát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Rider15
2009.12.12. 21:49
Sziasztok!

Lehet, hogy annyira nem ide tartozik, de azért megkérdezem

Elég-e egy 550Wattos táp, egy konfighoz, ami így néz ki:

Gigabyte p55 ud3
intel i5
radeon hd 5770
2x2gb kingmax 1333mhz ram
cd/dvd író
WD 7200 RPM 500 gb 16mb winyó
2 házhűtő

Lényeg lenne, mert ha elég, akkor már tudom is rendelni, de ha nem, akkor még várnom kell rá egy hetet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Rider15
2009.12.12. 22:33
Két dologgal kiegészíteném:
Tuningolni nem akarom, de az i5 turbóját természetesen a fogyasztásba kellene kalkulálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Svindler
2009.12.13. 03:49
Igen elég, még egy kisebb is elvinné, csak nevesebb termék legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Rider15
2009.12.13. 08:50
Köszi
HKC elég jó szerinted?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Svindler
2009.12.13. 17:20
Gyenge a 12V-os ága, de 550-esben már biztosan elég a leírt gépre. 10 ezer alatt az FSP, Chieftec és Gigabyte tápokat preferálom (kicsivel felette meg már van például Corsair).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Sytyx
2009.12.14. 12:12
Svindler és Joker: Grat a cikkhez. Jó olvasni egy olyan ajánlót, ahol nincs részrehajlás mind CPU, mind GPU fronton. De valaki mondja már meg, hogy minek kell a többmagos processzor? Én már kezdem bánni, hogy lecseréltem a jó kis E6550-est egy Q9300-ra. Egyedül a TDU-nál volt egy kisebb teljesítménynövekedés. (Nem szaggatott, ha ment a háttérben zene is) De eddig nem találkoztam mással, ami használta volna a több magot. Egy teljesen átlag júzer vagyok: Játszok, netezek, filmet nézek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Runo
2009.12.14. 15:49
Tényleg jól sikerül a cikk, köszönjük szépen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Svindler
2009.12.14. 18:47
Sytyx: sajnos átlag júzerként néha csak marginálisak a különbségek. Általánosságban a rendszer válaszkészsége nő manapság, és kevés esetben észrevehetően nő a sebesség (pl tömörítés). A háttérben lévő folyamatok nem akasztják le a rendszert és ha például HD filmet játszogatsz izomból (prociból), akkor is tudsz mellette mást csinálni.

Játékokból egyelőre nagyon kevés profitál a négy magból, ez hála a DX11-nek hamarosan változni fog (ha nem is óriási lesz a változás). Igazából ahol a VGA volt a korlátozó tényező (ez fordul elő sűrűbben), ott a procinövelés nem sokat ér (csak annyit lehet észrevenni, hogy a pici beakadások és teljesítményproblémák megszűnhetnek, mert attól még, hogy fut a játék a háttérben ott van a rendszer).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Sytyx
2009.12.14. 19:13
Svindler: Épp az a poén, hogy ugyan úgy meg akar halni a gép, ha két program megy egyszerre, mint az E6550-esnél. Arra számítottam, hogy ilyen esetben, két-három program egyszerre futása esetén, nem akar nekem utolsó vacsorát a drága. Az az igazság, hogy szerintem ebben jobb az AMD. Amikor volt egy AMD procis laptopom (FuSi A153 akkor nem voltak ilyen gondjaim, vagy nem ilyen látványosan lassult be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sede
2009.12.19. 00:36
Nagyon profi cikk, nem is tudom mikor olvastam utoljára ennyire sok hasznos dolgot egyszerre! Köszönjük!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Fzoltan
2010.01.07. 16:00
Nagyon jó kis cikk, nagyon tetszett, már vártam egy ilyen összehasonlítást. Kár, hogy a felső kategóriában az AMD nem tudott alternatívát állítani az Intelnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!