iPon Cikkek

Év végi notebook ajánló

Dátum | 2009. 12. 07.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Közeleg a karácsony és elnézve a trendeket, bizony idén is a notebookok fogják a legnagyobb szeletet kihasítani abból a bizonyos tortából. Rövid ajánlónkkal azoknak szeretnénk segíteni, akik vagy maguknak, vagy szeretteiknek készülnek gépet venni, de azon kívül, hogy megvan rá a pénz, nem tudják, milyen irányban induljanak el. Kezdjük a külföldi felmérések szerint leggyorsabban fejlődő ággal, a netbookokkal (a linkeken mindig az adott termék tesztje szerepel, vagy ha még nem készült róla, akkor az adatlapja).

Az idei év egyik szenzációja kétség kívül az NVIDIA Ion platformja volt, bár kézzel fogható gépek alig jutottak el a hazai vevőkörhöz. A többség még mindig a jó öreg Intel i945GSE chipsetet használja, melynek grafikus kártyája 2009-ben már elég halvány teljesítményt nyújt, ehhez pedig Intel Atom N szériás processzorok tartoznak. Némelyik gépben találkozhatunk a megváltásnak beharangozott, aztán kisebb csalódásnak bizonyuló Poulsbo (US15W) lapkakészlettel is, amely főleg az integrált videokártya terén hozott (hozhatott volna) előrelépést. Az Intel GMA500 tulajdonképpen nem más, mint egy átnevezett PowerVR SGX 535-ös, amelyet felsőkategóriás mobiltelefonokban használnak, illetve UMPC-kben, így erősen megkérdőjelezhető az értelme. A két terület, ahol előrelépés történt a nagyfelbontású videók dekódolásának kibővített támogatása, és a hosszabb üzemidő (a 945GSE elég sokat eszik hozzá képest). A Via Nano platformját egyedül a Lenovo alkalmazta az amúgy elég jól sikerült Ideapad S12-ben, melynek Ionos változata már feltűnt a webáruházban, hamarosan tesztelni is fogjuk.

MSI Wind - a legrégebbi és legolcsóbb netbook a piacon
A nálunk járt több mint tíz gép közül a jelenlegi árakat figyelembe véve elmondható, hogy az első generációs MSI Wind U100 nagyon jó vételnek számít 72-73 ezer forintos árával, hiszen már széria tartozék a hatcellás akkumulátor, amivel a gép akár 5-6 óráig is képes működni. Hardverileg első generációs netbookról beszélünk, tehát az Intel Atom N szériás processzora mellett az i945GSE lapkakészlet szolgáltatja a szükséges kiegészítőket (videokártya: Intel GMA 950). Gyenge minőségű webkamerája és kis méretű touchpadja mellett egy remek billentyűzet és lekerekített, szerethető formavilág tulajdonosa. 10”-os, 1024x600-as felbontásra képes kijelzője kielégítő internetezést teszt lehetővé, de hosszabb dokumentumok olvasására már nem biztos, hogy megelégednénk ekkora mérettel.

Acer Aspire One 751h - HD felbontás, stílusos külső, megfizethető ár
Árban tovább haladva elérkezünk a ma már nagyon kedvező árcédulával bíró, mindössze 105 ezer forintba kerülő Acer Aspire 751h-hoz. Az előbb ajánlott MSI Windhez képest több szempontból is előrelépésnek tekinthető az Acer vékony notesze. Egyrészt nagyobb (11,6”) és magasabb felbontású (1366x768) kijelzőt, még mindig kicsi, de multitouch képességekkel rendelkező touchpadot és második generációs Intel Atom platformot (US15W) kapott rendkívül alacsony fogyasztású processzorral. Sajnos ez a CPU az 576p feletti HD tartalmakhoz kevés, viszont a teljes értékű kijelző miatt rohangálós gépnek abszolút megteszi, ráadásul a hat cellás akkumulátor akár 7-8 órán keresztül képes etetni az eszközt. Amennyiben megelégszünk 3-4 órás üzemidővel is, úgy választhatjuk négy cellás akksival is, ebben az esetben 98 ezer forintot kell a pénztárnál hagynunk.

Dell Inspiron Mini 1010 - a mobil szolgáltatók kedvence
Bár még nem teszteltük, de érdemes odafigyelni a Dell Mini 1010-esére is, amelyben szintén az Intel Pulsbo (US15W) chipset dolgozik. 10”-os kijelzője fittyet hányva a trendekre akár 1366x768-as felbontásra is képes, ráadásul TV-re kötni is pofon egyszerű a kis gépet a HDMI porton keresztül. Reményeink szerint még Karácsony előtt be tudunk számolni tapasztalatainkról, addig is várjuk a fórumos visszajelzéseket vele kapcsolatban, mert 100 ezer forint körül már a márka jó hírneve miatt is vélhetően sokan felfigyeltek rá.

Lenovo Ideapad S12 - Karácsonyra befutott a sikervárományos széria
Aki Ionos netbookra vadászik, annak a Lenovo Ideapad S12 és a HP 311c áll a rendelkezésére (már amikor vannak), nagyjából 120-125 ezer forint körüli áron vásárolhatók meg, szintén tervbe van véve a tesztelésük (még ebben a hónapban). Az Asus eeePC-k kavalkádjában nagyon nehéz eligazodni, így aki ilyen netbook vásárlására adja a fejét, az a pontos specifikációnak mindenképpen nézzen utána a termék adatlapján szereplő hivatkozáson. Három és négy cellás akkumulátorral nem ajánljuk semmilyen netbook megvásárlását.

HP-Compaq Mini 311c - az első sikeres HP netbook lesz?

Ajánlott netbookok:


MSI Wind U100
Acer Aspire One 751h
Lenovo S12 (Ion)

Ha árban nagyjából folytatni akarjuk a sort, akkor elérkeztünk a főleg otthon vagy kollégiumokban használt multimédiás vonulathoz, melyek 15,6-16”-os kijelzővel kelletik magukat. Általánosságban elmondható, hogy ebben a kategóriában van a lehető legnagyobb mozgásterünk, ugyanis a választék óriási. Nem árt viszont tisztázni, hogy mennyi pénzt szánunk a dologra és mire kell, hogy a gép megfeleljen. Tekintettel arra, hogy ezek az eszközök már nem feltétlenül csak útközben lesznek bekapcsolva, így nem elhanyagolható szempont a zajszint (többek között). Az elmúlt időszakban viszonylag sok olyan notesz járt nálunk, amely a 130 és 150 ezer forint közötti ársávban helyezkedik el, ezek közül ajánlanánk most párat.

Dell Vostro 1015 - árához képest minőségi darabAsus K50IJ - az egyik legnépszerűbb gép a kategóriában
Egy multimédiás gép alapvetően azt a célt szolgálja, hogy a szokásos internetezésen és levelezésen felül akár HD filmek lejátszására is alkalmas legyen. Tekintettel arra, hogy a mikrofon és a webkamera ma már alap, így ezt a szolgáltatás nem emelnénk ki. A HD filmekhez egy hardveres gyorsításra képes videokártya és/vagy egy viszonylag erős processzor szükségeltetik. Szerencsére az 1280x720-as mozgóképekhez nem kell feltétlenül kétmagos CPU, egy magas órajelű egymagos is megteszi. A legolcsóbb gép ebben a kategóriában, amely zajszintben is megállja a helyét a Dell Vostro 1015, amely sajnos mostanában hiánycikk (legalábbis az olcsó változatok), így jó alternatíva lehet az Asus K50IJ is, amely elég nagy árcsökkenésen ment keresztül, így kétmagos Celeron processzorral már 120 ezer forint alatt hazavihető. A bő három órás üzemidőre képes, meglepően halk gép 250 GB-os merevlemezt és 2 GB memóriát kapott, operációs rendszert viszont külön kell beszereznünk hozzá. Kényelmes billentyűzete mellett sajnos touchpadja nem az igazi és elég régi chipsetre is építkezik, de a kiszemelt feladatok teljesítésére alkalmas, ráadásul a 2 év garancia mellett táska és optikai egér is jár hozzá.

Toshiba Satellite L500 - ergonómiailag remek, de nem bírja sokáig szuflával
Talán még jobb vételt csinálunk akkor, amikor a Toshiba Satellite L500 mellett döntünk, hiszen felszereltsége valamivel jobb, mint az Asus K50 sorozaté, igaz üzemidőben elmarad tőle. Kárpótol viszont minket a remek billentyűzet és jól használható touchpad, a hasonlóan csendes működés, az eSATA port (modellfüggő) és a sokkal konszolidáltabb megjelenés.

Ennél feljebb árban nem sokan fognak menni, legfeljebb, ha extra igényük van (még több memória és nagy merevlemez, erősebb processzor, stb.). Vannak ettől eltérően kifejezetten multimédiára kihegyezett gépek, melyekben valamivel jobb minőségű LED-es kijelző és átlagnál használhatóbb hangszórók várják az érdeklődőket, esetleg TV tuner és távirányító társaságában. Sajnos egyelőre ilyen téren a HP Pavilionjaival nagyon nehéz versenyezni, ha a tunertől és a távirányítótól eltekintünk, akkor viszont több alternatíva is akad. A játékosok szemszögéből belépőnek számító, ám igazság szerint a multimédia világába szánt Asus N61Vg például egy nagyon jó szerkezet. Rettenetesen halk, hűvös, jó minőségű anyagból készült és ergonómiailag se hagy kívánnivalót maga után. A hangszórói jól szólnak, a kijelzője pedig szintén megüti az elvárható szintet. Sajnos árban már nem annyira vonzó a notesz (az olcsóbb változat 230 ezer forint környéke), de a minőségi pluszt meg kell fizetni.

MSI CR700X - a legolcsóbb 17"-os notesz a piacon
Ha 17-18”-os gépben gondolkodunk, akkor gyakorlatilag három racionális jelöltünk van 200 ezer forint alatt. Az egyik egyben a legolcsóbb is, ami kapható, nevezetesen az MSI CR700X. Ha valóban nem szánunk sokat a témára, de kell a nagy felbontás és a nagy kijelző, akkor megtaláltuk leendő társunkat. Bár felépítésre nem egy mai csirke, a viszonylag normális processzor, a sok memória, a halk működés és a jó kijelző kárpótol minket ezért. Ergonómiailag kompromisszumot kell kötnünk, de 128 ezer forintért az ember valószínűleg hajlik az alkura.

Gyengébb videokártyával, de gyorsabb és modernebb belsővel próbálja vásárlásra csábítani a bámészkódokat az Acer Aspire 7735Z, amely bő 15 ezer forinttal kerül többe az előbb látott MSI-nél, viszont ebben már egy Windows Vista Home Premium ára is benne van.

Asus K70IO - nem játékra tervezték, de még arra is alkalmas
Az Asus is jelen van ebben a szegmensben, ám igazán nagyot a 185 ezer forint körüli K70IO-val durrantanak, hiszen az átlagnak számító T4300-as processzor mellett egy akár játékra is simán bevállalható GeForce GT 120M-et kapunk, ráadásul széria tartozék a Windows 7 Home Premium is a táskával és az egérrel. Amennyiben rendelkezünk otthon operációs rendszerrel, úgy a Linuxos változatot is hazavihetjük kereken 170 ezerért.

Ajánlott multimédiás asztali gépek:

Dell Vostro 1015
Asus K50IJ
Toshiba Satellite L500
Asus N61Vg
MSI CR700X
Asus K70IO

Az idei év egyik üde színfoltja volt az Intel Consumer Ultra Low Voltage (CULV) platformjának bevezetése. Nagyjából az Atom és a rendes Core 2 Duo-k közé tehetjük ezt az alacsony fogyasztású chipset+CPU párost, amely kifejezetten a hurcolászásra szánt, magas üzemidővel bíró, vékony gépekbe készült. Sebessége nagyjából böngészésre, képnézegetésre, zenehallgatásra és filmnézésre elég. Rendszerint egy- vagy kétmagos processzorokat építenek a CULV notebookokba, órajelük 1.2-1.4 GHz között helyezkedik el, tipikus fogyasztásuk pedig 5.5-10W, ami a harmada-negyede egy magasabb órajelű Core 2 Duo-énak.

Acer Aspire 3810TZ - A Timeline széria legolcsóbb és legéletképesebb tagja
Az első fecske gyakorlatilag feladta a leckét a többi gyártónak, az Acer nyáron elstartolt Timeline szériája nagyon felkavarta az állóvizet vonzó árcédulájával, magas felszereltségével, átlag alatti súlyával és hosszú akkumulátoros üzemidejével. Nagyjából fél évet kellett várni rá, hogy az Asus második generációs CULV szériája megfossza a tróntól, az UL sorozat három kisebbik tagja egyaránt elnyerte tetszésünket, így ha nekünk kellene választani, mi biztos, hogy az Asus portékái mellett döntenénk. A Lenovo és az MSI is piacra dobott ULV szériás gépeket, ám míg az Ideapad U350 nem hagyott mély nyomot bennünk (bár nem egy rossz gép), addig az X-Slim kategóriájában kifejezetten gyenge volt.

Asus UL30A - Jelenleg a legjobb 13"-os CULV gép a piacon
Idén már nem is nagyon lesz újabb versenyző ezen a piacon, egyedül a Hewlett-Packard notesze nem járt még nálunk, de hamarosan megnézzük közelebbről is az 5310m-et.

Hewlett-Packard Probook 5310m - CULV és szubnotebook is készül belőle

Ajánlott Intel CULV notebookok:

Acer Aspire 3810TZ
Asus UL20A / UL30A / UL80A / UL80Vt
Hewlett-Packard Probook 5310m

Az elmúlt hónapokban valamelyest háttérbe szorultak a szubnotebookok, sőt lassan már csak 13,3”-os gépeket kapni, a 12”-osok kezdenek eltűnni a piacról (leszámítva a már említett netbookokat). Főleg az év első felében jártak nálunk ilyen készülékek, azok közül mára egyet sem kapni, egyedül a Toshiba Satellite U400-nak érkezett meg az utódja az U500 személyében, de csapnivaló üzemidejével aligha fog bárkit pénz kiadásra csábítani. A legolcsóbb megoldásokat a HP szállítja, ám a Probook 4310s a nagyobb modellből (4510s) kiindulva nem éppen egy főnyeremény, főleg zajos hűtőrendszere és nem megfelelő ergonómiája miatt fogja elveszteni a vásárlók kegyeit. Külön probléma, hogy a kedvező ár viszonylag gyenge hardverrel párosul, ráadásul operációs rendszer se kapunk a géphez.

Sokkal jobb a helyzet a cég következő gépével, az 5310m-mel, amely egy nagyon alacsony fogyasztású, de erős processzort és Windows 7-et is kapott. Bár még nem teszteltük a típust, de a külföldi oldalak a nagyon gyors WLAN-t és a négycellás akkumulátor ellenére magas üzemidőt írták fel a pozitív tulajdonságok mellé. Gyakorlatilag vele egy árban kaphatjuk meg az Acer Aspire 3935-öt, amely kicsit lassabb, kicsit nehezebb, kevesebb ideig is bírja, ráadásul kettő helyett egy év garanciával rendelkezik (viszont van benne optikai meghajtó és 4 GB RAM).

Dell Studio XPS M1340 - Minőségi, de tudásához képest drágaToshiba Portégé A600 - könnyű, de ma már lassú, cserébe drága
Elhagyva a 250 ezer forintot a Dell Studio XPS M1340 és a Toshiba Portégé A600 mérkőznek meg egymással, de rögtön látszik, hogy mindketten más célközönséget mozgatnak meg. Míg a Dell egy viszonylag erős, masszív és nehéz géppel rukkolt elő, addig a Toshiba egy lassú, de alacsony fogyasztással bíró, nagyon könnyű és hosszú üzemidővel büszkélkedő szerkezet mellé tette le a voksát. Úgy gondoljuk, hogy bármennyire is jó a Dell XPS-e, a szubnotebookok között az A600-nak több keresnivalója van, még akkor is, ha picit drágább a Dell masinájánál.

Apple MacBook - jó árazása miatt a Windows-osok között is hódítani fog?Apple MacBook Pro 13" - strapabíró és nehezen merül
Nem szóltunk még a Mac-es alternatívákról, a megújult fehér MacBookról és az alumínium MacBook Pro-ról. A közeljövőben sor kerül majd az előbbi tesztjére is, míg az utóbbit még MacBook név alatt, de már megnyúztuk, pontosan egy évvel ezelőtt. Az árakat és tudást elnézve bátran kijelenthető, hogy ezek a gépek megérik a pénzüket. A műanyagházas MacBook megkapta a nagy kapacitású, 7 órás üzemidőre képes akkumulátort, a LED-es kijelzőt (amely egy árnyalattal gyengébb, mint az alumínium változatban lévő) és a hatalmas üveg multitouch trackpadet. Kimaradt viszont az SD kártyaolvasó, a FireWire port és a billentyűzet megvilágítás is, így a Windows-os gépekkel összehasonlítva nagyjából elmondható, hogy a 260 ezer forint körüli ár reális, tekintetbe véve a márka presztízsét. A MacBook Pro alumínium váza már önmagában egy nagy plusz pont, az előbb említett hiányosságok pótlása mellett egy Wide Color Gamutos LED panelt is kapott. Egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy melyik gép éri meg jobban, az viszont biztos, hogy merevlemezben a drágábbik modell szenved nagy csorbát, memóriát illetően pedig egyik modell sem remekel. A több mint 50 ezer forintos különbözetet valószínűleg kevesen fogják kifizetni, még akkor is, ha ez az összeg bőven megéri a felárat. Sajnos tömegben se a fehér, se az alumínium gép nem tud bemenni 2 kg alá, így a szubnotebookok közé nem fér be, de a könnyű hordozható gépek kategóriájában abszolút az élen vannak.

Lenovo Thinkpad T400s - súlya miatt szubnotebooknak tekinthető, abból is a legjobbnakLenovo Thinkpad X200s - a legkönnyebbek között a legjobb
Sajnos ebben a kategóriában nem ritka a 400 ezer forint körüli árcédula, viszont ilyen messzire már csak nagyon kevés gyártó merészkedik. A Lenovo Thinkpad X200s-nél nehéz jobb vételt találni, talán csak a sima X200 lehetne nyerőbb ajánlat, de nagyon régóta nem kapni. A HP Elitebook szériájának legapróbb tagja sok neves külföldi sajtó elismerését kivívta magának, ám 420 ezer forint körüli ára kicsit túlzás, főleg akkor, ha szem előtt tartjuk, hogy egy szubnotinak hűvösnek és halknak kell lennie (ugyanis a 2530p nem feltétlenül az). Ha csak és kizárólag a súlyt tartjuk szem előtt, akkor a Lenovo Thinkpad T400s is bele kerülhet még a kalapba. A legolcsóbb modell az X200s-sel van egy árban, sokkal erősebb és optikai meghajtója helyére plusz akkumulátor tehető, viszont így már sokkal drágább a kisebbik modellnél.

Ajánlott szubnotebookok:

Hewlett-Packard 5310m
Toshiba Portégé A600
Lenovo Thinkpad X200s
Lenovo Thinkpad T400s

Ajánlott könnyű notebookok:

Dell Studio XPS M1340
Apple MacBook
Apple MacBook Pro
Lenovo Thinkpad T400

Karácsonykor a fiatalok körében valószínűleg sokan fogják a „játékra is használható notebook” kifejezést a kívánságlistára írni. Nekik a pár hete indult „Gamer notik megfizethető áron” című sorozatunkkal kívánunk segíteni, melynek harmadik része hamarosan olvasható lesz oldalunkon. Az eddig tesztelt négy gép közül egyértelműen az Acer Aspire 5739G viszi a prímet remek ár/teljesítmény mutatójával, a drágább kategóriában pedig minőségével könnyedén utasítja maga mögé riválisait a Dell Studio XPS M1640.

Acer Aspire 5739G - Ár/teljesítmény arányával mindenkit maga mögé utasítDell Studio XPS M1640 - amikor a minőség és a sebesség találkozik
A Toshiba Satellite A500-as és L505-ös sorozata is kínál erősebb videokártyával rendelkező modelleket, népszerűségük egyre növekszik, következő cikkünkben többek között egy A500-at is be fogunk mutatni, ám annyit elárulhatunk, hogy az Acert nem sikerül majd megszorongatnia, ugyanis annyival nem jobb, amennyivel drágább. Szintén nálunk vendégeskedik egy Asus N60Dp, amely a legolcsóbb Radeon HD4670-es notesz, árához képest meglepően normális szerkezetnek tűnik, így érdemes mér a jövő héten elolvasni erről a két típusról a cikksorozat utolsó részét.

Asus G51Vx - 400 ezer forint körül a legjobb...csak lehessen végre kapni
Átlépve a 300 ezer forintos határt gyakorlatilag nem kapunk erősebb grafikus kártyákat, csak a körítés változik. Az Acer jóvoltából elsők között lehetünk egy mobil Core i7-es processzorral szerelt notebook tulajdonosai, bár játékokban ez aligha fog látványos javulást eredményezni, ugyanis jellemzően a Radeon HD4650/4670 a szűk keresztmetszet. A nyár folyamán bemutatott Asus G60Vx kistesója (G51) várhatóan még idén befut nagyon hasonló specifikációval, de ára megközelíti majd a 400 ezret, így aligha fog sok karácsonyfát látni szegény. Sajnos a gamer notebookok arzenálja itt véget is ért, ennél feljebb már csak olyan, ritkán kapható és teljesen felesleges termékek vannak, mint a Toshiba Qosmio X300, vagy az Asus W90. Meglepő, hogy az MSI, amely a leggyorsabban szokott reagálni a platform változásokra ez idáig nem volt képes kipréselni magából egyetlen újgenerációs gamer notebookot se a hazai piacra.

Ajánlott játékos noteszek:

Acer Aspire 5739G
Dell Studio XPS M1640

Zárás képpen annyit mondanánk még el, hogy az elmúlt öt oldalon szereplő, nagyságrendileg húsz gépen felül természetesen legalább kétszer ennyi fordult meg a kezeink között az elmúlt bő egy évben. Elképzelhető, hogy a mi szempontjaink nem feltétlenül játszanak szerepet olvasóink egy részének döntésében, mert például sokkal fontosabb számukra a kinézet, hogy ne menjünk messzire. Éppen ezért az ajánlott gépeket érdemes picit fenntartással kezelni, ha rá tudunk szánni egy pár órát, akkor feltétlenül érdemes beleolvasni a notebook cikkek archívumába, hiszen elképzelhető, hogy egy általunk nem ajánlott, de amúgy közepesen teljesítő notesz felkelti valakinek az érdeklődését.

A termékek áránál nem árt figyelembe venni, hogy melyikhez hány év garancia jár, illetve, hogy mennyibe kerül ezek több éves kiterjesztése. Ha bárkinek kérdése merülne fel az ajánlóval kapcsolatban, esetleg elolvasás után se tud dönteni, az bátran szóljon hozzá a kapcsolódó fórum témában, de nyugodtan írhat a "Milyen notebookot vegyek?" és "Milyen netbookot vegyek?" című témákba is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

40. YuGabe
2009.12.07. 11:28
Jó cikk lett, de szerintem a linkek közvetlenül a termékre kellene, hogy mutassanak, amihez pedig "jár" teszt is, azok mehetnének utána bracketbe linkként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Trub
2009.12.07. 15:41
Jó kis összesítő. Én eddig intel culv párti voltam, azon belül is a legerősebb acer 3810t tetszett a legjobban, de itt elég gyengének írjátok. 13" fölé nem mennék mert szerintem nagyon kényelmetlen, és felesleges is.

A legmegerőltetőbb feladat programok fordítása lenne, de nem tudom felmérni az erejét. 2 magos 1,4 ghz-es su9400, a merevlemez kicserélve ssd-re, tárhely nem kell, sebesség annál inkább. Vajon mennyit bírna?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. perempe
2009.12.07. 15:54
Mindkét unokatestvéremnek (NJ) Toshi van, és elég jónak tűnnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Alvin_ti42...
2009.12.07. 16:11
Trub: 3810T-nél szerintem jobb választás az Asus UL30A. SSD-vel sokat nem nyersz üzemidőben (CULV-knél), viszont rugalmasabb lesz a rendszer (ha nem a legolcsóbb vackok közül válogatsz). Milyen fordítóval akarsz dolgozni (vagy inkább milyen nyelv/API)?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. sfsxnight
2009.12.07. 16:54
Kedves Alvin!

Várom az ion-os netbook tesztet, csak még annyi hogy kifelejtetted az Asus Eee 1201N modellt. Jól néz ki nekem bejön ez a csillogós, és a kétmagos atom+ion szerintem ütős lesz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Alvin_ti42...
2009.12.07. 17:16
1201N szerintem már nem lesz idén kapható vagy csak nagyon a szezon végén fog beesni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Trub
2009.12.07. 17:42
Alvin_ti4200 - ssd-vel nem is inkább az üzemidőre mennék rá, hisz a 8 óra elég impozáns így is. Ínkább a 2,5"-os hdd-kel van a bajom, nagyon lassúak. Mivel legfőképp win-re kell programozni, így az msvc++-t használom. Talán ez a legerőforráspazarlóbb is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. plegeny
2009.12.07. 19:38
Trub:

Nekem ilyen vinyó van a notebookomban és szerintem elég gyors:
Seagate Momentus 7200.3 ST9250421AS 250GB 7200 RPM 16MB Cache 2.5" SATA 3.0Gb/s Hard Drive.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. insanity22...
2009.12.07. 20:19
Szerintem a legjobb vétel játékra/általános felhasználásra 200k körül a HP Elitebook 8530p/8530w asis programban (218k). Ezekhez képest a fenti notik sehol nincsenek minőségben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. plegeny
2009.12.07. 20:35
insanity228:
Nekem pont egy 8530w notim van és ezen akadás nélkül fut a Mirror's Edge 1680x1050-en.
Nem hiszem, hogy bármelyik a cikkben szereplő notebook tudná ugyanezt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. novodns
2009.12.07. 21:08
Kedves Insanity!
HP EliteBook legfeljebb az árrésében "elit", amelyet a HP keres rajta.
Consumer kategóriájú alkatrészek felhasználása és rendkívül gyenge összeszerelés jellemzi. Elég például csak az optikai meghajtó "stabilitását" vagy a készülék recsegését említeni. A fémháznak köszönhetően pedig a tömege egy 3 évvel ezelőtti notebookkal egyezik meg.
Ebben a kategóriában, akkor már inkább egy Fujitsu Lifebook vagy egy Sony Vaio.

Apropó: ezek a notik miért maradtak ki a tesztből?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Alvin_ti42...
2009.12.07. 21:22
novodns: Fujistu Lifebook nem járt nálunk, Sony Vaio-t pedig még csak nem is árulunk, ráadásul bőven 200 ezer forint felett kezdődnek náluk a belépő gépek (a külföldi tesztekből pedig az derült ki, hogy semmit nem tudnak felmutatni a négy betűn kívül). Nyílván az 5-600 ezres gépeik jók, de azok se érnek annyit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. plegeny
2009.12.07. 21:29
novodns:
Neked elitebookod van, hogy ennyire jól ismered?
Biztos kifogtam az egyetlen példányt, amelyik nem recseg...
A FUSIt biztos csak viccből írtad le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. tszaboo
2009.12.08. 00:25
A lifebook kivételesen jó fusi termék (de nem kivétlessen jó )
Ez az asis cirkán azt jelenti hogy használtan veszed, 30 nap garanciával, szóval ez cirka orosz rulett, másnak ajánlani azért meredek.
Alvin: Fehér macetek sincs, mégis ajánlod mindenkinek Inkáb azt nem értem, a low-end kategóriából a Lenovo G530 miért maradt ki? rendkívül jól van összepakolva, és a felár is kinmarad belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. insanity22...
2009.12.08. 01:04
tszaboo: tévedsz, 2 év bolti garanciával veszed az asis-t is az Elitebook szériánál (ők is a HP-hez küldik ha gond van), illetve kis szerencsével még rajta marad a gyári gari is, akár 3 év feletti időtartammal.

novodns: meglepő amit írsz, mert én ilyet soha nem tapasztaltam. Fogdostam már rengeteg Elitebookot, csak a Thinkpadekhez lehet hasonlítani minőségben. Ha neked úgy tűnt, hogy az alkatrészei a consumerek szintjén van, akkor mutass nekem egy consumer notit, amelyben FireGL vagy Quadro kártya lapul. Amúgy is egészen biztosan a selejtből válogatták össze az alkatrészeket a HP zászlóshajójához. A Mg-Al házat nekem még nem sikerült recsegésre bírnom, lehet azért mert a fém nem recseg?
Súlya valóban kicsivel nagyobb mint a műanyagoké, de ha egyszer kézbe veszed és megtapogatod, a többi műanyag notira rá sem fogsz nézni.
Mellesleg a Lifebook sem rossz, csak közel sem tud annyit mint az Elitebook vagy egy Thinkpad.

plegeny: épp ezt gondolom én is. Teljesítményben persze az egyre újabb notik fel tudnak hozzá nőni, de minőségben ennyiért nem kapni hasonló felszereltségűt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Alvin_ti42...
2009.12.08. 01:08
tszaboo: pénteken még volt, valószínűleg elfogyott a nagykerből. Ez is azt bizonyítja, hogy népszerű G530-ról hallottam már, de soha nem láttam, nem is adtunk el belőle szerintem, mert soha nem volt sehol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Svindler
2009.12.08. 02:50
plegeny, insanity: azért ne tömjük az erre járok fejét fals adatokkal A 8530-akban általában HD3650, vagy FX770M van. Mindkettőnél gyorsabb a GT240M és a HD4650/HD4670 is. Attól, hogy Quadronak hívják, az még "csak" egy 9600M (32 shader hasonló órajelen, mint a 48 a GT240M-ben)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. plegeny
2009.12.08. 13:07
Svindler: én nem tömöm más fejét fals adatokkal, csak a saját tapasztalataimat írom le. A 8530w egy nagyon jó notebook olyan szolgáltatásokkal, amit kevés notebook nyújt. Nekem az a tapasztalatom, hogy az iroda felhasználásra szánt gépek (általában HP notebookjaim voltak eddig), ugyanolyan órajel mellett jobb teljesítményt nyújtottak, mint az általános felhasználásra szánt gépek. És persze minőségben, megbízhatóságban is jobbak voltak. Az 5. notebookomat gyűröm, azt gondolom van elég tapasztalatom.
Van egy tartalék thinkpad-em (SL300) is, de azért az nem hasonlítható minőségben az elitebook-hoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Svindler
2009.12.08. 14:42
Ne érts félre, nem az építés minőségével vagy a nyújtott szolgáltatásokkal van bajom, de a VGA gyengébb, ez tény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. sfsxnight
2009.12.08. 15:41
Kedves Alvin!

1201N már most sok webáruházban kapható nem értem hogy Nálatok miért nincs...

[LINK]
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. insanity22...
2009.12.08. 15:41
Ez tény, ahogy írtam is. Viszont még mindig elég arra, hogy a mai játékok is fussanak rajta minimum 30 fps-el csak legfeljebb látványjavítók nélkül. Bár fontos megemlíteni, a notebook nem játékra lett kitalálva.
Mellesleg ha mégis nagyon kell játékra valami, ott van a FX2700-el szerelt 8730w, az is megvehető 250-ért, annak tényleg van teljesítménye a remek minősége mellett.
Na nem akarom tovább rontani az üzletet, mert látom kezd elegetek lenni, csak véleményem szerint van a fent említett gépeknél jobb választás is. Ettől függetlenül az XPS pl. semmiképpen sem rossz vétel, az Acer viszont hát...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Alvin_ti42...
2009.12.08. 15:48
sfxnight: talán azért nincs nálunk, mert még nem érkezett egy darab se a nagykerbe. Csak az kapható nálunk, amit el is tudunk hozni azonnal. Javaslom, telefonáld körbe az árgépen és az olcsó.hu-n lévő boltokat és kérdezd meg, hogy mikro tudnak a rendelkezésedre bocsátani egyet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. sfsxnight
2009.12.08. 17:28
Neked lesz igazad...
Azt gondoltam hogy valamelyik nagykerbe már megérkezett és azok árulják... De megnézve egyenként látom mindehol hogy rendelhető, hívjon, szállítás alatt...
A jelenséget énis ismerem, de általában csak kifutó terméknél találkozok vele hogy egy áruház oldalán van fent, de ott sem lehet kapni... Na de amikor fentvan 4webáruházban... Furcsa egy kicsit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. deefun
2009.12.08. 17:50
Szerintem ha már 130ezerért is van olyan laptop ami mindenre jó (leszámítva a komolyabb stúdiózást, mert ahhoz apple kell), és amúgy nincs is benne ebbe a cikkben, pedig jó teljesítményű minden alkatrésze, és a videokártyája erősebb mint itt a legdrágábbak többségében, szóval nem értem mért nincs benne a cikkben, illetve mért nem elég az, és mért kell drágább, de ez egyéni dolog. Ha én vennék most laptopot az biztos ez lenne:
[ACER Aspire 5536G-642G25MN]
Keveset fogyasztó két magos processzor, 2, illetve pár helyen 3 gigabyte rammal, HD4570-es videokártyával (a cikkben nem soknak volt ilyen jó kártyája, főleg nem ennyiért), 6 cellás akkumulátorral. Aztán lehet, hogy mindenki tudja hogy ez nem jó gép, és feleslegesen írok, de az adatai alapján ez egy igen jó gép, igencsak jó áron!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Alvin_ti42...
2009.12.08. 19:30
deefun: a régi X2 minden, csak nem keveset fogyasztó proci, üresjáratban és terhelésre is többet eszik, mint bármelyik Core 2 Duo sajnos. A HD4570 valóban gyorsabb, mint a kategóriában jellemző VGA-k, viszont szintén nagyon sokat eszik, így hiába a 6 cellás akkumulátor (ami valószínűleg a gyengébbik 48 Wh-s), szerintem két óránál többet nem marad talpon ez a cucc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. deefun
2009.12.08. 19:45
Alvin: Igaz, a HD4570 többet eszik, de én tudnék áldozni ennek az oltárán! Viszont az Athlon X2-es csak IDLE állapotban fogyaszt többet a T4200-nél pl., terhelve a notebookcheck szerint azonos a fogyasztásuk! Ha még ez a laptop nem is bír többet (bár ez csak találgatás), mint 2, 3, 4 óra, szerintem még akkor is érdemes választás, tekintve azt, hogy jobb a teljesítménye, mint a hasonló árkategória részvevői. Nekem, személy szerint a 2, 3 órás akkumulátoros használat is megtenné, viszont nem viselném el a GMA X4500 megjelenítését, és teljesítményét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Fix3r
2009.12.08. 20:27
A X4500 pedig nem rossz kártya, tulajdonképpen játékon kívül mindenre elég. Játékra meg az ember ne laptopot vegyen már,arra ott vannak a konzolok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Alvin_ti42...
2009.12.08. 21:03
deefun: neked lehet, hoyg fontos a teljesítmény, de mások valószínűleg jobban díjazzák a nagyobb üzemidőt és a halkabb és/vagy hűvösebb működést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. deefun
2009.12.08. 21:11
Teljesen megértem, hogy játékra nem laptop kell, és hogy sokaknak nem ez számít, én csak megemlítettem, hogy ezeket a szempontokat is figyelembe vehetnék, és ilyen alternatívákat is ajánlhatnának. Másfelől nekem sem játékra kellene, hanem arra, hogy a tervezői programokban ne csak pixeleket és 6 részből álló kört lássak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ebenedek
2009.12.08. 21:21
sztem jól összeszedett a cikk. Én személy szerinte ezek közül az Asus UL80vt-t ajánlom (és használom is). Könnyű, vékony, nagyon durva üzemidő (12 óra wifivel), szép képernyő, CULV procihoz képest hihetetlen teljesítmény (köszönhetően a tuningnak meg a dedikált videókártyának, (eddig még nem találtam olyan játékot ami ne futott volna el rajta min 25-30 fps-en!!)), aluminium megerősítés, halk és hüvős működés (persze ha a dedikált kártyát használja akkor már lehet hallani a ventit)
A kicsit fura touchpadot viszont szokni kell.
Azoknak ajánlom, akik szokták hurcolászni a gépüket, de emiatt nem akarnak kompromisszumot kötni a teljesítménybe. Ennyiért nincs jobb a piacon...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. norbi1017
2009.12.09. 04:43
vki nekem irja h hol lehet 200körül HP Elitebook 8530p/8530w laptop ot kapni, mert eddig amit google-n találtam az 400volt...(1et találtam 250ért de annál az acer 1000erősebb volt) és ez nem 1 árkategoria sztem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Alvin_ti42...
2009.12.09. 08:43
Notebookstore foglalkozik elsősorban HP ASIS/Renew gépekkel, főleg rendelésre, angol vagy nemzetközi billentyűzet kiosztással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. dozsi
2009.12.09. 09:33
Én ugyan kimaradtam ebből a netbook lázból. Rendes 15"-os notebookom van. De a választanom kéne, akkor: Dell vagy Lenovo. Az Apple is jó, csak az már tényleg drága.
Toshiba minőségileg felejtős. 2 ismerősőmnek van/volt toshibája 1 év és végük... HP nem rossz. ASUS drága és szar. Az Acer sem annyira rossz, csak az anyaghasználatuk ultragagyi, de a toshibánál egy fokkal jobb. MSI-től meg semmi jót nem lehet várni. Szinte szétesik a gépük, ha az ember használja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ebenedek
2009.12.09. 12:07
dozsi: ez aztán a tényekkel megalapozott, részletes bemutatása a márkáknak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. deefun
2009.12.09. 21:12
Azt hiszem hozzátennék még egy nagyobb teljesítményt produkáló, és mégis meglepően olcsó gépet:
Fujitsu Amilo Pi3560
Ledes háttérvilágítás, GT240M, T4300, 3GB RAM, 320GB, eSATA, HDMI, 6 cellás akkumulátor
Lehet ez sem bírja sokáig, mert erős benne a videokártya, de hátha valakinek segít a választásban!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. deefun
2009.12.09. 21:14
Az árát elfelejtettem, szóval 150ezer alatt már lehet kapni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. deefun
2009.12.09. 21:27
Itt egy ígéretes cikk róla!
[Fujitsu-Amilo-Pi-3560]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. madcaptain
2009.12.12. 10:49
A HP 8530/8730W-t Asis-ban most nem lehet kapni sajnos. Aki tud ilyet eladót szóljon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dozsi
2009.12.18. 23:15
ebenedek! Azt gondolsz, amit akarsz, de ez így van. Ha az ember notebookot vesz, azt nem egy évre veszi, és nyilván nem olyat akar, ami az 1 év gari lejárta után kukában végzi, mert nem javítható. Olcsó húsnak híg a leve.

Meg kell nézni, hogy a vaterán a régi gépek között melyik márkák tűnnek fel leggyakrabban. Azok a legmegbízhatóbbak. De a notebook mint fogalom a dell/lenovo/hp/sony gépeknél kezdődik. A többi az eldobható ovodás játék kategóriába tartozik.

Notebookot nem úgy kell venni, hogy az adott pénzből a legerősebbet veszi az ember. Egy notebooknál sokkal fontosabb az anyagok minősége, mint az asztali gépeknél, hiszen ezeket cipelik, mások a használati szokások stb... Illetve eleve minden kissebb benne.

Nincs olyan évfolyamtársam, akinek az eddigi ( másfél éves) tanulmányai alatt ne kellett volna szervizbe vinni a gépét ( Általában MSI, Toshiba gépek voltak). Én meg ittvagyok a Dell-lel, és még a festék sem kopik, nem fagy, nem instabil, nem fűt mint egy kazán, az akksija is bírja stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sfsxnight
2010.01.04. 23:25
[Via-s ideapad s12 eladó!]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!