iPon Cikkek

Extra szélesvásznú különlegesség az LG-től, mozirajongóknak

Dátum | 2013. 04. 29.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A mai alkalommal kitüntetett figyelmet szentelünk az LG egyik monitor különlegességének, az extra szélesvásznú, 29 colos IPS panellel felszerelt 29EA93-nak.

Lássuk a fontosabb adatokat:


 

LG 29EA93

A 29EA93 egy igazi kuriózum, különlegessége pedig abban áll, hogy a mozifilmeknek (legalábbis a legtöbbnek) megfelelő, 21:9-es képaránnyal rendelkezik - ahogy ez a specifikációs listában is olvasható. A mai ezért egy különleges alkalom, hiszen még soha nem járt nálunk ehhez hasonló monitor.


A kijelzőt a ma oly divatos káva nélküli dizájnnal ruházták fel, ami egyeseknek örömhír, mások azonban gyanakvóan gondolhatnak a gyenge anyaminőségre – valljuk be, olykor nem is ok nélkül. A kétkedőknek azonban semmi okuk az aggodalomra, mert ezúttal ezt is tisztességesen megoldották a tervezők. Az anyagminőség kiváló, a káva még döntögetéskor stabilan állt a helyén, és kellemetlen neszek sem hallatszottak közben. A látvány nagyon megkapó, a monitor vékony kávája matt fekete fényezést kapott, ezért nem látszanak meg rajta az ujjlenyomatok. A gyártó legkomolyabb készülékeinél megszokott elegánsan fehér hátlap sem maradhatott el, lent pedig a talapzat krómozott fényes felülete dobja fel a látványt. Az összkép szerintünk nagyon jól sikerült, ezért még az sem zavart minket, hogy a káva nélküli dizájn csupán annyit jelent, hogy a panel szélét nem fedték be műanyaggal. A panel mellett ettől még egy 14mm-es fekete kerettel is számolnunk kell, de ez egy extra szélesvásznú kijelzőnél azért nem probléma, mert úgysem akarnánk kettőt egymás mellé tenni belőlük.


A kijelzőt érintőgombokkal szerelték fel, amik a káva alján kaptak helyet. Kezelésükkel nem volt különösebb probléma, mert a monitor gyorsan reagált a mezők megérintésére. Szürkületnél azonban már nehezen tudtuk leolvasni a káva feliratait, és a képernyőmenü piktogramjai egészen máshol, a kijelző közepén bukkantak fel (nem pedig a mezők felett), ezért nem segítettek a tájékozódásban. A helyzetet súlyosbítja, hogy nincs szoftveres menükezelés, és gyorsgombok gyanánt csak hangerőszabályzás van, ezért kikerülhetetlen, hogy a menüt mélyrehatóbban használjuk. A bekapcsoló mező felett egy vörös színű állapotjelző lámpa is helyet kapott. Ezt szerencsére letilthatjuk a menüben, amit meg is tettünk, mert szúrós fénye már napfénynél is elvonta a figyelmet a képernyőről.


A monitor egy szép, nagyméretű állványt kapott, ami nemcsak funkcióját látja el dicséretesen, hanem még dísznek is elsőrangú. Az olyan különlegességekről, mint a magasságállítás, elforgatás és porté mód, le kell mondanunk. Az állvány konfigurációs lehetőségei közt csupán a szokásos döntögetési metódus szerepel. Erre előrefelé 5 fokban, hátrafelé 20 fokban képes, ami a legtöbb helyzethez már elegendő.


Ahogy említettük, a hátlap nagyon szép, és ez szerencsés módon nem ment a praktikum rovására sem, ugyanis a kijelző fali konzolokra is felszerelhető (VESA 100). A készülék oldalról megnézve vékony, ami a külső tápegységnek köszönhető. Ennek egyik előnye, hogy hiba esetén ezt könnyen lehet cserélni. A video bemenetek közt két HDMI, egy Dual-Link DVI és egy DisplayPort található meg, valamint egy audio kimenet, ami a HDMI hangsávjait továbbítja (hogy melyiket, azt a menüben lehet kiválasztani). A kijelzőben beépített hangszórók is vannak. Ezek a próba során annyira szépen szóltak, hogy akár zenehallgatásra is alkalmasak. Csak enyhe kiemelést hallottunk a középtartományban, de a hangszórók még ezzel együtt is élvezhetőek voltak, különösen úgy, hogy kellően hangosan szóltak. Hátul még egy audio bemenet is helyet kapott, arra az esetre, amikor a kijelzőt a Dual-Link DVI bemeneten használjuk. A mellékletben egy kézikönyvet és egy telepítő CD-t találtunk (amin a monitor szoftverei voltak), továbbá egy HDMI/MHL kábelt, egy Dual-Link DVI kábelt és a készülék külső tápegységét kaptuk meg. Hogy teljes legyen a kép, egy audio kábelről és egy USB 3.0 kábelről is gondoskodtak, a monitor ugyanis USB 3.0 elosztóként is üzemel, amire 3 eszközt lehet csatlakoztatni.

OSD


A készülékben egy egészen új képernyőmenü foglal helyet, ami kétségtelenül szebb, és kezesebb annál, amit a gyártó többi monitoránál már megismertünk. A főmenüben egy sorba rendezve az összes fontos képbeállítás megtalálható, némelyikük pedig egy további almenüt rejt, amiben a kijelző extrái találhatók meg. Lássuk, mik ezek:


Képprofilok

A monitor beépített képprofilokkal is rendelkezik, melyek a Picture Mode részlegben kaptak helyet. Lehetőségeink a szokásos listára korlátozódnak: Text, Photo, Cinema, Game.

Bár elnevezésük alapján a monitorban ugyanazok a profilok találhatók meg, mint bármelyik LG kijelzőben, képük mégis eltér a szokásostól. Nekünk szemre egyik sem tetszett igazán, mert még a Text is használt némi élesítést, más képmanipulációt azonban nem. A Photo erősebb élesítést, és markáns színesítést alkalmazott, amivel látványos hatást érhetünk el, amikor a színek pontossága nem elsődleges, például családi fotók nézegetésénél. A Cinema ezzel szemben homályosítást használt, de a színesítés ugyanúgy megmaradt. A homályos kép nekünk nem tetszett, ezért ha választani kellene, mi filmnézésre is inkább a Photo-t vennénk elő. A Game sémánál már mindent bevetett a gyártó a látvány érdekében, mert erős élesítést és színesítést, valamint kékes tónust használt, de az eredmény kiábrándító lett. A legjobb eredményt akkor kaptuk, amikor egyiket sem választottuk ki, és meghagytuk a gyári Custom beállítást.

TextPhotoCinemaGame
Ami a képsémák pontosságát illeti, a helyzet nem annyira rossz, mint amire a látványból következtetni lehetett. Sőt, a Text egészen pontos volt, ezért a monitort már kalibrálás nélkül is használni lehet. Az adatokból látni lehet, hogy a monitornak gyárilag kicsit kékes tónusa van, de ez szemmel csak Game profilnál látszott (ott már borzasztóan nagy volt az eltérés).

Ezek után megnéztük, mit lehet még kihozni a monitorból egyéni beállításokkal. A kalibrálás során a Custom képprofilba kapcsoltunk át (a monitor már gyárilag is ezen állt), ami a Text élesítés nélküli változata, és tetszés szerint módosítható. Célunk az sRGB színtér minél pontosabb szimulációja volt. A viszonyítás a 2,2 gammához, 6500K színhőmérséklethez és 120 cd/m^2 fényerőhöz ment.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
A színek átlagos eltérése már a helyes képbeállításoktól is megjavult, az egyénileg elkészített ICC profil betöltésével pedig a színek még pontosabbak lettek. A tökéletesség érdekében tehát érdemes bekalibráltatni a monitort, de nem feltétlenül szükséges ezt megtenni, elég, ha a meghagyjuk a gyári Custom beállítást.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

Miután beállítottuk a monitor képét, különböző tesztekkel vizsgáltuk meg a képminőséget. Ezek alapján elmondhatjuk, hogy a monitor színei gyönyörűek, a színátmeneti gradiensek pedig csodálatosan folyékonyak, átmenetesek, ami képszerkesztési munkáknál nagy előny. A kijelző a sötét szürkeárnyalatokat példamutatóan jelenítette meg, még a legsötétebb is jól láthatóan elkülönült a fekete háttértől. Ennek minden felhasználási területen hasznát vehetjük, nem csak képszerkesztéskor, hanem játék közben és filmnézéskor is, a sötét jeleneteknél. A képbeállítás során, a semleges színhőmérséklet érdekében a színcsatornák fényerejét le kellett csökkenteni, a monitornak azonban még így is bőven maradt fényerőtartaléka. A kijelző legnagyobb fényereje egy fehér képernyőn mérve 249 cd/m^2 volt, ami erős napsütésben is bőségesen elég, hogy látszódjon a képernyő. A minimum fényerő a beállításaink mellet 59 cd/m^2 volt, aminek egy sötét szobában vesszük hasznát, ha a monitort szemkímélő módon akarnánk használni.

Ahogy azt már korábban említettük, a kijelző csak digitális bemenetekkel rendelkezik. Képminőségük kiváló, a szövegmegjelenítés tűéles minden esetben.

2560 X 10801920 X 10801680 X 10501280 X 7202560 X 10801920 X 10801680 X 10501280 X 720
Ha régebbi játékokat veszünk elő, vagy sebességnövelés céljából csökkentünk felbontást, akkor értékelni fogjuk, hogy a monitor az alacsony felbontásokat jó minőségben interpolálja. A kijelző az 1280*720 és 1024*768-as felbontásokat annyira szépen skálázta, hogy ezek szövegolvasásra is megfeleltek. Az 1680*1050, 1440*900, 1280*800, 1280*1024, 1280*960 és 1152*864 képminősége kicsit gyengébb, de játékra még alkalmasak. Az 1920*1080 kétféleképpen is használható. Amikor a képarány kezelést átkapcsoltuk Original-ba, a monitor ezt még viszonylag jó minőségben tárta elénk. Amikor viszont 1:1 képarányt választottunk, ezt tökéletesen élesen jelenítette meg, hiszen így a képpontok éppen oda kerültek, ahol azoknak fizikailag is lenniük kellett. Ezt érdemes kapcsolgatni, ha sokat nézünk 16:9-es tartalmat, egyébként jobb az Original-nál maradni. A monitor ugyanis mindig tudta, hogy milyen arányt kellett használnia, és intelligensen kezelte azokat.

A kijelző betekintési szögei kétségtelenül szélesek, de akadnak apróbb hibái is. Oldalról, extrém szögben, nagyon halvány kékesedés figyelhető meg, és némi kontrasztcsökkenés is rontja a látványt. Alulról és felülről vöröses elszíneződés látható, de ez is csak extrém szögből, és csak halványan. Normál használat közben ezek egyáltalán nem látható hibák, ezért nem érdemes aggódni miattuk. Ami miatt azonban a monitor nem sorolható a legjobbak közé, az az, hogy a függőleges kontrasztcsökkenés viszonylag hamar bekövetkezik, és a kép csak nagyjából +/-45 fokban marad olyan, mint szemből. Ezzel együtt a monitort (még az oldalt ülőknek is) élmény volt használni, szemből nézve a kép tökéletes volt, a képernyő alján és tetején ugyanazokat a színárnyalatokat láttuk.


A monitor háttérvilágítása szép egyenletes, azonban az IPS panelekre jellemző szürkésedés kisebb foltosodást is okozott. Ez csak szabad szemmel látszott, ezért a kalibrálóval végzett méréseink sem mutatták ki, ugyanis a táblázat alapján egy nagyon homogén háttérvilágítással volt dolgunk.


A barna és szürke tesztfotók is egyenletesek, és csak kisebb sötétedést láthatunk a sarkok felől. Ezek egyáltalán nem nagy hibák, a legtöbb helyzetben észre sem lehet venni ezeket.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A monitor játékra is tökéletesen alkalmas, mert az állítható túlvezérlésnek hála sebességével és bemeneti késésével sem volt probléma. A gyorsítást nem lehet kikapcsolni, de a túlvezérlést 3 fokozatban tudjuk beállítani, amivel tetszés szerint határozhatjuk meg, hogy mennyi túlvezérlési hibát vagyunk hajlandóak elviselni. Amikor kis gyorsítást használtunk (Low), a monitor úgy viselkedett, mintha egy átlagos 5ms-os kijelző lenne. A kijelzőt már ilyenkor sem éreztük lassúnak, és a bemeneti késés sem volt nagy, ezért célozni is jól tudtunk. Még jobb eredményre számíthatunk közepes fokozaton (Middle), ahol a monitor sebessége kicsit javult, a bemeneti késés mértéke pedig tovább csökkent, bár markáns különbséget nem igazán tapasztaltunk. Ha valaki extrém sebességet szeretne, az választhatja a High beállítást, ahol már csak a bemeneti késés csökken le, a sebesség marad. Ennek oka az, hogy a gyorsulásért cserébe fehér színű szellemképpel kell fizetni, így végeredményben csak az elmosódás színét cseréjük le. Éppen ezért, az ideális középutat járva, most is a gyári közepes beállítást javasoljuk, amivel már tökéletesen lehet játszani.

LG 29EA93


Az LG monitor különlegessége beváltotta reményeinket, mert nagyon jól szerepelt a prémium paneles monitorok kategóriájában. Képminőség szempontjából csak kis hibákról tudunk beszámolni, olyan apróságokról, ami miatt a monitor nem kaphatta meg minden tekintetben a tökéletes minősítést. Ilyen például a panel függőleges kontrasztcsökkenése, ami a látószögekre van rossz hatással. A monitort azonban még ezzel együtt is élmény nézni, mert a színek szemből nézve a képernyő minden részén tökéletesen egyformák, fel kell álljunk, hogy lássunk valamit a kontrasztcsökkenésből. A monitor színhűsége a megfelelő beállításokkal feljavítható, de a mi példányunknál a gyári beállítás sem volt rossz. A háttérvilágításon csak apróbb foltok vannak, amit a sötét környezetben látható enyhe szürkésedés okoz, egyébként szép egyenletes. A bemenetek élessége tökéletes, és a készülék a sötét szürkeárnyalatok közti különbségeket is csodálatosan érzékelteti. A monitor többek közt ezek miatt zsebelheti be az elsőrangú mozivászon címet, amin nem kell csodálkozni, hiszen a kijelzőt filmnézésre tervezték. Ha már itt tartunk, a készülék a 16:9-es filmeket is képes torzítás nélkül kezelni. Erre külön képarány van, amivel a monitor belenagyít a képbe, annak érdekében, hogy a kijelzőn egy centi hely se maradjon kihasználatlanul. Ha pedig a készülék „rendes” 21:9-es jelet kap, akkor nincs semmi dolgunk, hiszen a film teljes egészében kitölti a képernyőt. A monitorban a hagyományos, intelligens képarány kezelési mód is megtalálható (Original), amivel a régebbi játékok jó minőségben, torzítás nélkül játszhatók, és az 1:1, ami pixelpontos megjelenítést tesz lehetővé. A kijelzővel annyira jól lehet játszani, hogy sebességre már-már a gyorsított TN paneles monitorokkal vetekszik, ezért a győzelem már biztosan nem a monitoron fog múlni.

A kijelző nem csak képminőség, hanem kivitelezés szempontjából is az elsők közt szerepel. A stílusos küllem egy tudatos tervezés eredménye, mert a műanyag borítás csak ott fényes, ahol az a monitor előnyére vált. A szemközti káva sokak örömére matt fényezést kapott, és az egyedi, krómozott talapzat is feldobja a látványt. A beton stabil állvány nem sok mutatványra képes, de amit tud, azt remekül teszi, a könnyű ellentartás miatt élmény döntögetni rajta a panelt. A kijelző anyagminőség szempontjából sem adhat okot az elégedetlenségre (ami a káva nélküli dizájnnal ellátott monitoroknál gyakori hiba), hiszen a készülék borítása vastag műanyagokból készült, és az illesztések is pontosak. Ezek az apróságok megadják azt a minőségi pluszt, ami miatt a felhasználók szívesebben választják ezt a monitort a konkurencia kijelzői helyett. A menükezelés a célnak még megfelel, de láttunk már ennél ügyesebb kivitelezésű menüt is, ami szürkületnél jobban segíti az érintőmezők használatát.

A monitor néhány extrával is rendelkezik, mint például a beépített hangszórók, melyek jó minőségük okán filmnézésre, sőt, zenehallgatásra is alkalmasak. A készüléken számos digitális, audio sávval ellátott video bemenet található meg (HDMI1, HDMI2, DisplayPort). A hangszórókhoz egy külső audio bemenet is tartozik, ezért akkor is meg tud szólalni, amikor a Dual-Link DVI csatlakozást választjuk. Hasznos még a mellékelt képernyőfelosztó alkalmazás (4-Screen Split), és a PIP opció (Dual Link-up), amivel két bemenet képét nézhetjük a monitoron, kis ablakban vagy egymás mellé téve (csak kár, hogy ebből az egyik minden esetben a DisplayPort kell legyen). A mellékletben a video kábelekről is gondoskodtak (Dual-Link DVI, HDMI/MHL), és a gyártó jó szokása szerint a kijelzőhöz 3 napos pixelhiba-garanciát is ad.

Vásárlás: LG 29EA93
Hivatalos honlap


LG 29EA93
A monitort a Cédrus Számítástechnikai Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

 

 

 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. nyunyo19
2013.04.29. 10:51
153e. Meg az a****ok p***ja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Terror
2013.04.29. 11:05
Nem különösebben drága a többi monitorhoz képest. Ilyen árkategóriában még TN paneles monitorok is vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. nyunyo19
2013.04.29. 11:28
Persze... nem is akartam vulgáris lenni csak hirtelen ez volt az első gondolat tekintve a magyar átlag kereseteket. Minden esetre nem az olcsó darabok közül való darab
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Lazahunter
2013.04.29. 11:48
nyunyo19

Nem is a magyar átlagkeresetűeknek (vagy az alattiaknak) készült
Nekik van más alternatíva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. LechooEdy
2013.04.29. 12:14
Húúú, 16:9-be belezoomolni, a világ legnagyobb baromsága, nem csak levág a képből, de a FHD-t is dobod ki a kukába. Filmezésre pont azért nem jó, mert túl széles. És nincsen 1920-nál nagyobb képméret egy filmnél. Ez szimplán munkára van kitalálva, nem filmezésre. Aki egy kicsit is ért ahhoz, miért nem szabad belenagyítani, össze-vissza húzni a képet az tudja miről beszélek.
Kedvencem az újgazdag hülye gyerek, aki a FHD tvn a mozivásznas filmre rázoomol. Komolyan az ilyen embereknek minek méregdrága tv-t venni? A másik kedvencem amit a teléevíziós csatornák művelnek. A mozivásznas filmre ránagyítanak 4:3-ba... A 16:9-en való 4:3-as nézegetésről ne is beszéljünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Terror
2013.04.29. 12:27
"Filmezésre pont azért nem jó, mert túl széles."

Pont olyan a képaránya, mint a szélesvásznú filmeké. Akkor hogy nem jó? Mert ezen nincs fekete csík lent és fent, és az hiányzik, vagy mi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Gyurkov
2013.04.29. 12:42
Pofátlanul drága...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. LechooEdy
2013.04.29. 12:46
Terror Ha megnézel egy BD-kiadványt, vagy valami jó minségű FHD tartalmat - nem, nem az mkv-s valamikre gondolok, amiknek semmi szabvány képarányuk nincsen - Mind rajta van a mozivászon 1920x1080 és nem 1920x816... Igazad van abban, hogy kiférne, de ott a probléma, hogy rá kell nagyítani => egy 2560-as monitoron elég trágyául fest az amúgy is ránagyított film. Tehát, a minőség megint megy a kukába, mivel 2560-as filmek nincsenek. 24"-nál feljebb nagyon észrevehető ez a romlás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. usagi
2013.04.29. 13:14
Nem drága. Jó lenne, ha felfognák az emberek, hogy nem mindent a magyaroknak gyártanak. Mit gondoltál, hogy ilyen képarányú monitort IPS panellel majd 50-ért adnak? 2 HDMI, 1 DVI, 1 DP. Ha valakinek ilyen kell, akkor szerintem ki lehet spórolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Insignia
2013.04.29. 13:16
LechooEdy mkv-nál csak szimplán hely takarékosságból levágják a fekete részt... azt amúgy is kiteszi majd a lejátszó....
1280x720-as filmet kinagyítani 1920x1080-ra 1,5x-es nagyítás, na most erről 2560-ra nagyítani már csak 1,33x-os nagyítás (szélességben)... ha meg a full HD film 810 sor magas akkor meg tökéletesen ki is tölti a képet, szerintem azért nem annyira vészes mint ahogy itt egyesek előadják... úgyse 5 centiről nézed a képet, hogy észrevedd azt a hatalmas minőségbeli romlást... régebben amikor 1280x1024-re nagyította az ember a 640x480-as divx-et sokkal rosszabb volt a helyzet....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Simba
2013.04.29. 13:24
Nem kéne. Ha film, akkor már inkább egy TV-t veszek ennyiért. Jó az csak 16:9, de akkor is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. jamborka
2013.04.29. 14:18
A wikiből

http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A9par%C3%A1ny

"A mozikban jelenleg alkalmazott leggyakoribb képarányok az 1,85:1 és a 2,39:1.[1] A televíziózásban és a videózásban leggyakoribb képarányok a 4:3 (1,33:1), amit a normál felbontású televízió használ és a HDTV által népszerűvé tett 16:9 (1,78:1). Más filmes és televíziós képarányok is léteznek, de ritkábban alkalmazzák őket. 2010-ben a Philips és a Vizio 21:9 (2,33) képarányú televíziókat kezdett árulni „mozi” kijelzőként, bár a felbontás precízen számolva 2560×1080 = 2,37, és a HDTV szabvány nem támogatja ezt az oldalarányt."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mythbuster
2013.04.29. 14:28
Szerintem mindenki nem az alsókategóriás termékekre utazik.

A filmekről meg kb annyit, hogy az összes gyáró menjen a pi**ába aki a szaros filmjét nem 16:9 -re forgatja, tökmindegy milyen TV -t veszel mert fekete csík lesz rajta. Az ilyeneket b@sznám pofán egy lapát szarral, arról nem is beszélve, hogy a két fekete sávval kiegészítve, pénzt is kérnek érte. Az még a nagyobb áldás, mikor a hangsávot sem tudják rendesen szinkronizálni, és ha nagyobb hifiberendezésed van 40 centis mélynyomókkal akkor az egész film tök halk, egészen a közepéig, mikor jön egy jelenet és másnap egy feljelentés a csendzavarás miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim mythb...
2013.04.29. 14:43
"Az még a nagyobb áldás, mikor a hangsávot sem tudják rendesen szinkronizálni, és ha nagyobb hifiberendezésed van 40 centis mélynyomókkal akkor az egész film tök halk, egészen a közepéig, mikor jön egy jelenet és másnap egy feljelentés a csendzavarás miatt."

Ilyen jellegű gond számítógépen nincs. Kismillió módszer van a hang normalizálására.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. nyunyo19
2013.04.29. 15:04
Teljesen mindegy mit nézek, magyar vagy nem magyar, átlag vagy nem átlag fizu, ez akkor is drága. És nem azt mondom hogy nincs aki ne tudná megvenni, egyszerűen csak egy ténymegállapítást tettem hogy sokba kerül ahhoz képest amit nyújtani tud.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. LechooEdy
2013.04.29. 15:51
Insignia Értem, én nem szeretek semmit sem nagyítani. A mozivászont úgy értettem, - tudom, hogy amúgy is kirakja a lejátszó - hogy 2560-ra húzza az 1920-at, amit utána te is leírtál.
Írják később, hogy ha rendes minőségben akar az ember filmezni, akkor 150-ért egy 32,42"os tv szerintem is jobban megéri, ami ugyan úgy IPS és egyebek. Ez a monitor munkára van, főleg videókészítésre, szerintem. )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Lazahunter
2013.04.29. 16:26
mythbuster

Juj de szemetek, mert a moziba szánt filmet a széles vászonra forgatják és nem az otthoni TV-re ... jujujuj
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim
2013.04.29. 17:07
Erről van szó, szükség esetére való ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gab78
2013.04.29. 17:40
Tetszetős "kis" monitor, igazából 2 bajom van vele, az egyik az ára (ezen ki nem problémázna manapság?!), bár a többihez képest nem olyan vészes, a másik hogy LG... nekem az LG-k színvilága nem igazán jön be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mythbuster
2013.04.29. 21:27
Jó lenne ha a szinkront nem nekem kéne már baxogatni, szerintem az a gyártó feladata, hogy a kép és hangminőséget normálisan megoldja. Nem járok moziba, szórakozás céljából építettem ki a házimozi rendszert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Smooth44 nyuny...
2013.04.30. 15:41
Annyival azért nem drágább a reális fogyárnál, mint amennyire sírják a népek.
Egy 26-27" 16:9 monitor is kb annyiba kerül, mint egy 32" LED TV.

Persze, ha azt nézed, hogy ezen kb 23" méretű lesz egy 16:9 video, akkor annak drága. De ha azt nézed, hogy egy 37" TV-t kéne venned, hogy kb ugyanezt a 29"-os képet kapd 21:9 esetén, akkor már nem vészes.
Egy 40-42" LED kerül kb ennyibe, amin 32-33" lesz a 21:9.
Én spec rohadtul rá voltam kattanva a Philips Cinema 21:9-ére is. Meg talán a Sharpnak is volt.
Nekem nem az árával van bajom, inkább a méretével.
Ha majd 46" környékén (+/-4" lesz ilyen 21:9es cucc, akkor lesz igazán érdekes számomra
Ritkábban nézek 16:9 filmet, mint 21:9-et...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm
2013.04.30. 21:37
Jó ez munkára is, és ahhoz képest az ára se vészes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. fbi1984
2013.05.04. 14:25
Kár, hogy nem lehet pivot-ba állítani. Az egész heti levelezésem kiférne Outlookban. Mondjuk az már nyaktornának is jó lenne.

Apropó munkára, nekem a vertikális 1080 kevés.
Függőlegesen sokkal gyakrabban kell görgetni, mint oldalra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. papus016
2013.05.12. 01:29
A monitor nagyon kellemes kis darab tényleg egy élmény lehet a többmonitoros rendszer vele.

De a bemutató videóban nagyot csalódtam... Kedves iPonos kollégák 2013 ban egy ilyen horderejű cégtől az ember elvárja az 1080p s videót egy termékről... nem pedig a 480 at bambulni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!