iPon Cikkek

Extrém 3D-s monitorok a tesztpadon

Dátum | 2011. 07. 26.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Ez alkalommal 3D-s megjelenítésre is alkalmas, 120Hz-es monitorokkal foglalkozunk. Megismerkedünk az Alienware OptX kijelzőjével (más nevén Dell AW2310) és megtudhatjuk, hogyan állja a sarat a Samsung 23 inches tv-tuneres monitora, amely szintén alkalmas a 3D megjelenítésre. Ez utóbbi saját szemüveggel és 3D processzorral is rendelkezik, ráadásul a készüléket média központként is alkalmazhatjuk.

Alienware OptX (Dell) AW2310


A tesztet a Dell AW2310 típusával kezdjük, melynek különlegessége, hogy Alienware köntösébe bújtatták. A 120Hz-es monitor már önmagában sem rossz, a különleges dizájnnak köszönhetően pedig egy igazi csemegével állunk szemben.


A monitor a külseje alapján le sem tagadhatná, hogy egy vérbeli játékmonitor. A készülék egészen csinosra sikerült, az UFO-szerű ismertetőjegyek a káván, a talprészen és a menü gombokon is egyaránt megvannak. A borítás eleje matt fekete, a talp viszont fényes burkolatot kapott, itt egy kicsit jobban meglátszanak a szennyeződések. A felhasznált műanyagokat is rendben találtuk: bár a panel körüli káva kicsit kopogósra sikerült, de legalább döntögetés közben nincsenek zavaró nyekergések.


A kijelző érintőgombokat kapott, melyeket a káva jobb oldalán találunk meg. A legtöbb esetben ez nem túl szerencsés választás (tapasztalataink alapján a nyomógombok jobban beválnak), ezúttal viszont nagyon jól működtek, a legjobb érintőmezős megoldásokat láttuk az eddig nálunk járt felhozatalból. Ha ujjainkkal közelítünk, akkor a főmenü gombja felvillan, majd az érintést követően a többi mező fénye is kigyullad - a monitor ezzel könnyíti meg a tájékozódást. Az OSD nem sokban különbözik a szokásos Dell menütől, de a jellegzetesen vörös szöveg miatt összetéveszthetetlen velük. A gyártó három gyorsgombot is elhelyezett az érintőmezők közt. Ezeket testre szabhatjuk, de mivel a lehetőségek közt éppen három funkció szerepel (képprofilok, bemenet váltás, fényerő/kontraszt), ennek nincs nagy jelentősége, ezeket legfeljebb megcserélhetjük. Menükezelő szoftver nem jár a kijelzőhöz, ám ennek hiányát most egyáltalán nem éreztük. Az érintőgombokat ugyanis nagyon gördülékenyen tudtuk használni, a menü apró piktogramjai pedig segítettek nekünk megtalálni a megfelelőt. A bekapcsoló gomb egyúttal ellátja az állapotjelző led funkcióját is, ami fehér színével nem vonja el figyelmünket a képernyőről és a halványnarancs fény készenléti fény sem zavaró. Ez egy szép dizájnelem, és örültünk, hogy ennyire diszkrét, mert letiltani, ha akarnánk, sem lehetne. A menügombok nyomkodása közben egy-egy sípolást hallunk visszajelzés gyanánt, ezt szerencsére letilthatjuk.


A kijelző állványa egy darabban érkezik és a Dell megszokott magas minőségét hozza. A talapzat tehát egy strapabíró darab, nem billeg és van benne anyag, egy igazi monstrum. Magassága állítható és tudja a kétszer 45 fokos elforgatást is, ami egy hasznos lehetőség. Egyedüliként a porté módot nem támogatja, de ez a játékmonitoroknál egyébként sem olyan fontos. A kijelzőt megdönteni nagyjából -5 és +15 fok közt lehet (bár erről nincsenek pontos adatok) és ez a tartomány már minden szituációhoz megfelel.


A monitor hátlapján is látható egy apró érdekesség: az állványon egy földönkívüli feje is megcsillan a fényben, ami impozáns látvány lehet a többieknek (mivel mi úgysem látjuk). A fali konzolokhoz elengedhetetlen VESA lyukakat az állvány mögött találtuk meg. A video bemenetek közt HDMI kaput és egy Dual-Link DVI bemenetet találtunk (nem a felbontás, a 120Hz miatt kell). A HDMI kapuból származó audio sáv a fejhallgató kimeneten is képes megszólalni. A monitor beépített hangszórókkal nem rendelkezik, az audio bemenet azért kapott helyet, mert a monitor elosztóként is üzemel. A menüben kiválaszthatjuk, hogy a fejhallgató kimeneten a line-in vagy a HDMI hangja szólaljon meg. A monitorhoz adott telepítő lemezen a használati útmutatót és a drivereket találtuk meg. A dobozban egy HDMI kábelre, Dual-Link DVI kábelre, audio madzagra és egy USB vezetékre bukkantunk. Ez utóbbi azért kell, mert egy USB HUB-ot is építettek a kijelzőbe, hátul négy portot is találunk. Kár, hogy oldalra egy sem került. A csomagban természetesen tápkábelt is kapunk, valamint egy fedőlapot is, ami a tökéletes küllem érdekében elrejti a csatlakozókat.

OSD


A Dell képernyőmenüje a jól bevált rendszert követi, így az immáron vörös színű OSD amellett, hogy szép, még átlátható is. A menü közvetlenül a gombok mellett bukkan fel, a pozícióját nem változtathatjuk meg. Cserébe a gombok funkcióját sötétben is mindig tudni fogjuk, ugyanis a menü jobb oldalán láthatóak a piktogramok. Az extrák között az LCD Conditioning funkciót tartjuk fontosnak megemlíteni, mely a hibás képpontok felderítésénél tesz jó szolgálatot (a mi tesztpéldányunk hibátlan volt). A válaszidő gyorsítást szintén a menüben lehet letiltani, de ezzel még később foglalkozunk.

Képprofilok

Lássuk a monitor beépített képprofiljait. Ezeket két részre osztva találjuk a menüben, a Graphics módok szelídebb képmanipulációkat, a Video módok durvábbakat használnak.

Graphics: StandardGraphics: MultimediaGraphics: GameGraphics: WarmGraphics: Cool
A gyári profilok közül színhelyesség tekintetében a Graphics/Standard és Graphics/Warm sémákkal járunk jól. Az említett profilok méréseink alapján egészen közel jártak az ideális beállításokhoz, ezek közül bármelyiket választhatjuk, ha nem szeretnénk foglalkozni a finombeállításokkal (legfeljebb a fényerőn kell majd csökkenteni). A Warm színséma nevéhez híven kicsit vöröses színhőmérséklete van kalibrálva, a Standardot viszont változtatás nélkül használhatjuk, ha a semleges 6500K körüli értéket szeretnénk belőni. A Graphics profilok közt egyébként nincs nagy különbség, élesítést vagy más kiemelést nem használnak.

Graphics: MovieGraphics: GameGraphics: Nature
Nem így a Video profiloknál (Movie, Game, Nature), melyek valóban látványosak, de a színhelyes megjelenítéstől távolabb kerülünk és alacsonyabb fényerejük miatt a Graphics módok kevésbé bántják a szemet.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
A monitort ezúttal is 120 cd/m^2 fényerőre, 6500K színhőmérsékletre és 2,2 gammára állítottuk be. Baloldalon a monitor hardveres beállításaival elért eredmény látható, jobb oldalon az egyedileg elkészített színprofilt is bevetettük a tökéletes kalibráció érdekében. A különbség nem látványos, ami azt bizonyítja, hogy már a monitor állítgatásával is közel tökéletesre csiszolhatjuk a képet.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A kijelző színvilágával elégedettek voltunk, a színek kellően élénknek bizonyultak, és az átmeneti gradienseken is csak minimális sávosodást láttunk, ez pedig olyan kicsi, hogy soha nem fog gondot okozni. A monitor gyári kontrasztján alig kellett állítani, de a tökéletes beállításokhoz ezt is megtettük. A szürke világos árnyalataival nem volt gond, és a sötétek közül is csak a legsötétebbet nem sikerült elővarázsolnia a kijelzőnek. A készülék fényereje a nappali fényviszonyokhoz is bőven elég, az adott beállításokkal fehér képernyőn legfeljebb 285 cd/m^2-es fényerőt és 95 cd/m^2-es legkisebb fényerőt mértünk. Ez utóbbi egy sötét szobában is még éppen megfelelő, de lehetne alacsonyabb is.

A monitor natív felbontásán a digitális bemenetek (HDMI, DVI) nagyon szépek, egy ilyen kaliberű monitortól ezt el is vártuk. Nagyon hasznos, hogy képbeállítások tekintetében a video bemenetek függetlenek egymástól, így más-más képet állíthatunk be a HDMI és DVI bemenetekre. Szintén jó ötlet, hogy a video bemenetek automatikus és kézi váltásra is kapcsolhatók, ezt mi választhatjuk ki a menüben.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Lássuk mi a helyzet az alacsonyabb felbontásokkal, ahol a készülék interpolációja kerül előtérbe. Szövegolvasásra sajnos marad a natív felbontás, mert a kijelző egyetlen olyan alacsony képméretet sem tudott felmutatni, ami megfelel erre a célra. Az 1280*720, ami általában szép, most lehetett volna kicsivel élesebb, de 3D-ben még elővehetjük, mert játékokban nem annyira feltűnő a homályosság. Az 1680*1050, 1440*900, 1280*800, 1280*1024, 1280*960, 1152*864 és 1024*768 szintén olyan képméretek, melyeket játékra vehetünk elő, de a gyári élesítés miatt szövegolvasásra már gyengécskék. Az élesítésen lehet állítani, így kicsit javíthatunk rajtuk, de végeredményben ezek mind „csak” játékra alkalmasak (ami még mindig nem rossz eredmény a monitortól). A képarány kezelés a monitor egyik erőssége. A lehetőségek közt a teljes képernyős Fill, az intelligens Aspect és a különlegességnek számító 1:1 is megtalálható. Az első minden felbontásban kitölti a képernyőt. A második a 4:3, 5:4 és 16:10 módot is ismeri, ráadásul kapcsolgatni sem kell, mert a monitor ezt magától megteszi. Az 1:1 opció pixelpontos megjelenítést tesz lehetővé, tehát a panel közepén, kisebb méretben jelenik meg a kép.

A monitor betekintési szögei egészen jók. Bár oldalról nem teljesen makulátlan a kép, mert némi sárgulással számolnunk kell, fontosabb, hogy sötétedés és kontrasztcsökkenés szinte nincs is. Felülről sokáig megmarad a jó képminőség, színtorzulás alig látható, csak enyhe kontrasztcsökkenés van. Alulról is szokatlanul kicsi a színtorzulás, és ennek köszönhetjük, hogy szemből nézve, nagyjából 5-10 fokos tartományban a panel teteje és alja is egyforma színben pompázik. A monitor betekintési szögeivel tehát nincs gond, ezek kicsit szélesebbek az átlagnál.


A háttérvilágítás egészen jó, szinte makulátlan, alul csak alig látható bevilágítások vannak. Ezek szerencsére nem feltűnőek és csak fekete tartalmaknál lehet észrevenni. A homogén szürke és barna képernyőkön csak enyhe foltosodás látható, de mivel ezek sem látszanak igazán, nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani nekik.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Elérkeztünk a monitor erősségéhez. A készülék 120Hz-es képfrissítése miatt alkalmas arra, hogy például az nVidia 3D szemüvegével is használni tudjuk. Ennek előnyeivel és hátrányaival egy korábbi cikkben foglalkoztunk, így erre most nem térnénk ki. Ha eltekintünk a háromdimenziós élményektől, akkor a monitor még mindig jó szolgálatot tehet nekünk egy gyors 120Hz-es kijelzőként. A készülék 3ms-os válaszidővel büszkélkedhet, tehát gyorsítással is rendelkezik. Ezt a menüben kikapcsolhatjuk, ilyenkor a készülék úgy viselkedik, mint egy átlagos, 5ms-os monitor. A kikapcsolásra viszont semmi szükség, mert a gyorsítás mértékét nagyon jól eltalálták. Mi játék közben szellemképet vagy színes elmosódást nem láttunk, ezért a Dell eme kijelzője simán ott van a legjobb játékmonitorok között. A bemeneti késés szintén nagyon kicsi, ezért az utolsó akadály is elgördült előlünk ahhoz, hogy tökéletes játékélményben legyen részünk.

Samsung T23A750


Most pedig jöjjön a Samsung igazi mindenese. A monitor nemcsak megjeleníteni képes a 3D tartalmat, mint a többiek, hanem elő is állítja azt. A készülék mellé jár egy 3D szemüveg, a monitor pedig ezzel együttműködve hozza létre az áhított térhatású képet. Ha ez nem lenne elég, akkor a kijelző még egy tv-tunerrel is rendelkezik, amit kombinálni lehet a beépített térhatás-processzorral, ennek köszönhetően a tévéadásokat is ál-3D-ben nézhetjük.


De lássuk előbb a küllemet. A monitor egy tekintélyes példány. Csak úgy sugárzik belőle a minőség, és bár a fényes fekete káva már régen nem újdonság, ezúttal mégsem lett unalmas. A panelen és a talprészen látható krómozás igencsak feldobja a látványt, kár lett volna lehagyni róluk. A borítás nemcsak jól mutat, hanem masszív is egyben, van benne anyag.


A monitor állványán találjuk meg az érintőgombokat, amik háttérvilágítást is kaptak, és talán éppen ezért, de elég látványosak. Ha nem a menüben bóklászunk, akkor a gombok halványan világítanak, ha pedig használjuk őket, akkor erősebb a fényük, így mindig látjuk, mi hol van. Az érzékenységgel ezúttal nem volt bajunk, az érintőmezők mindig gyorsan reagáltak. A monitor gyorsgombjai közt megtaláltuk a csatornaváltást és a hangerőszabályzást. Előbbit a fel-le, utóbbit a jobbra-balra nyilakkal kell állítgatni. Találtunk még egy bemenetváltó gombot, ami a navigációs részleg közepén foglal helyet, és van még egy 3D gyorsgomb, mellyel a megjelenítési módokat vezérelhetjük, de erről később. Lehetőségeink ezzel kimerültek, mert a fényerőállítás, képprofil váltás és a Samsung monitorainál használatos tetszőleges gyorsgombok ezúttal nincsenek a kínálatban. Az érintőmezők közt látható a fehér színű állapotjelző led, ami egyben a bekapcsoló gomb is. Mivel fénye gyenge, így nem vonja el soha a figyelmet, és elnézhető neki, hogy a menüben nem lehet letiltani.


A talprész keskenysége ezúttal nem okoz problémát, mert bizony bőven van súlya, és még dizájnelemnek is jó. Az egyszerű típusú állványt csak megdönteni lehet, amire a nagyjából 0 és +20 fokos tartományban képes. Bár a talprész keskeny, a monitor stabilan állt az asztalunkon, hátrafelé és oldalirányban sem akart elbillenni.


A készülék behódolt a divatnak és külső tápegységet használ. A praktikum sajnos nem volt fontos, a falra szerelhetőség ugyanis nem szerepel a lehetőségek közt. Csatlakozókban bőven van választék, és bár a monitor nem látszik zsúfoltnak, a mellékelt átalakítók hada számos csatlakozást garantál. A készüléken két HDMI kapu található, továbbá képes fogadni a komponens, kompozit video és SCART jeleket is. Audio kimenet gyanánt egy SPDIF, és egy fejhallgató kimenetet találunk hátul. Ez utóbbi kényelmesebb helyre, például oldalra is kerülhetett volna. A monitor két USB bemenettel rendelkezik. Ezek a kijelzőbe épített médialejátszó miatt kerültek a helyükre, a külső adattárolókat csatlakoztathatjuk rájuk. A T23A750 ezeken felül rendelkezik egy RJ-45-ös hálózati csatlakozóval is, és internet elérést adva neki a kijelző egy komplett szórakoztató központot képes helyettesíteni. A TV tuner miatt a monitor egy CI kártyaolvasóval is rendelkezik az előfizetéses, kódolt adások feloldására. A csomag tartozéka a HDMI kábel, az integrált komponens/kompozit/audio kábel, SCART kábel, audio kábel, kézikönyv, törlőkendő, külső tápegység és a szemüveg doboza. Ez utóbbi tartalmazza a Samsung saját szabványú szemüvegét, egy CR2025 típusú gombelemet és egy újabb törlőkendőt. A részletekre is gondoltak, mert a kábel kötegelőt sem hagyták ki a pakkból. A dobozban továbbá van egy CD, amin a monitor driverei és a kézikönyv található meg, digitális formában.

Televíziós képességek


A monitor televíziós képességeinél nem sok változást tapasztaltunk a gyártó korábbi tv-tuneres típusaihoz képest. A kijelző az analóg műsorokon és rádióadásokon felül a digitális MPEG4-es adásokat is kezeli. Ezeket a csatornalistában, összeszedve találjuk meg, ha lefuttatjuk a telepítő varázslót (ez nálunk 8 percig tartott), de lehetőség van kézi hangolásra is. A lista szépen összeszedett, a rádióadókat, analóg adásokat és digitális csatornákat egymás után felsorolva vagy három részre tagolva kezelhetjük. A rendszerezésnél nemcsak a mozgatás, törlés, kedvenc listába való felvétel, hanem a csatornák átnevezése, időzítése és zárolása is megtalálható.


Távirányító gyanánt a gyártó legújabb kapcsolóját mellékelték, ami tetszetős és kényelmes, ráadásul saját megvilágítással is rendelkezik. Ehhez meg kell nyomni a dedikált gombot, majd néhány másodperc után magától kialszik - ez a funkció nagyon hasznos, főleg egy sötét szobában. A navigációs gombok, hangerőszabályzás és a program léptető gombok helyzetét jól eltalálták, ha középen fogjuk meg a távkapcsolót, akkor pont kézre esnek. Nagyon tetszett, hogy a gyakran használt funkciók egyedi gombokat kaptak, így a képarány állítás, hangsávok és feliratok váltása miatt nem kell a menüben tallózni. A 3D módok, a Smart HUB és a Social TV szolgáltatás szintén egyedi gombot kaptak, ezekkel még később foglalkozunk. A tévé reakciója nagyon gyors, ezért ha egymás után több csatornát szeretnénk váltani, nyugodtan nyomva tarthatjuk a léptetés gombot, ilyenkor a készülék azonnal reagál. A távkapcsoló rálátása is jó, friss elemekkel a szobán belül bármilyen helyzetben tarthatjuk a távkapcsolót, a tévé mindig reagál.

Lássuk a képbeállításokat. A finombeállítások közt külön fényerő és háttérvilágítás fogad minket, a világosságot érdemes utóbbival szabályozni. A további alapbeállítások közt a kontraszt, szín, élesség található meg, és még képprofilok közül is választhatunk. Tévézéskor a Standard, Dynamic (világos környezethez), Natural (természetes színhatások) és Movie (sötét környezet) profilok állnak a rendelkezésünkre. Ezek jól jönnek az adott helyzetekben, amikor gyorsan szeretnénk változtatni a képen, de a tökéletes megjelenítés érdekében érdemes időt szánni arra, hogy kikísérletezzünk egy minden helyzethez megfelelő beállítást. A készülék a képarányok széles skáláját ismeri, ezért akkor sem esik zavarba, ha nem a kijelzőnek megjelelő 16:9 arányú műsor érkezik. Tévé módban a fix 4:3 és 16:9-es képarányok mellett egyénileg is beállíthatjuk, hogy mekkora képrészlet legyen levágva a 4:3-as műsorból (Zoom mód). Auto Wide módban, ha széles adás jön 4:3-ba csomagolva, akkor széthúzza, egyébként marad a 4:3 arány. A Wide Zoom módot extra szélesvásznú filmeknél kell elővennünk, így torzítatlanul nézhetjük a filmet a képernyő kitöltésével. A képbeállítások egyik hasznos extrája a képzaj csökkentés, ami jól jön, ha analóg antennás adást nézünk, ezzel csökkenthető a kép szemcsézettsége. A monitorba már a gyártó MagicAngle látószögjavító opciója is bekerült, amivel kiterjeszthetjük a kijelző látószögeit. Valójában ettől nem lesznek szélesebb betekintési szögei a panelnek, de bizonyos helyzetekben (pl. amikor ágyból, néhány fokban alulról nézzük a monitort) jól jön ez a lehetőség, mert így a sötét részletek is láthatóvá válnak. Szintén a kép finomhangolására szolgálnak az olyan különleges opciók, mint az élek kiemelése, fekete szín tónusa, az árnyékok részletessége és a dinamikus kontraszt szabályzás (bár ez utóbbi csak papíron növeli meg a kontrasztértéket). Nagyon dicséretes, hogy a kijelzőben a mozgásoptimalizálás (Motion Plus) is megtalálható, amit csak a felső kategóriás tévékbe szokták beletenni. Ezzel a mozgás folyamatosabbnak tűnik, így megszűntethető az enyhe szaggatottság érzés, amit a filmeknél láthatunk (bár a szaggatást sokan észre sem veszik, ezért nekik ez egy kevésbé lényeges funkció).

Lássuk a monitor 3D-s képességeit. Mivel egyelőre csak TV-s részleget nézzük, a 3D-s beállítások három opciója közül csupán a 2D -> 3D módot választhatjuk ki (monitorként lehetőség van az ún. vertikális és horizontális 3D mód aktiválására is, tehát összesen három mód közül lehet választani). A 2D -> 3D opció nem más, mint egy kis csalás, a már korábban 2D-ben előállított képet térhatással tekinthetjük meg. A monitor produkciója meggyőző volt, némi finomhangolással (3D perspektíva, mélység) igazán jó háromdimenziós élményben volt részünk. Persze a térhatás nem annyira látványos, mint játékok esetében, hiszen nincs meg a két képkocka a szemeinknek, de már ez is nagy lépés a megfelelő térérzet irányába. A mellékelt szemüveg egy mérsékelten kényelmes példány, de komolyabb bajunk nem volt vele, hosszútávon sem nyomta füleinket. A működéshez egy CR20259 típusú gombelemre van szükség, ezzel 70 órán keresztül tudjuk használni a szemüveget, ami nem rossz üzemidő (napi 2 órás használattal számolva elég, ha havonta cserélünk benne elemet).

Mivel a készülék egy televízió, természetesen hangszórói is vannak. A lefelé sugárzó csipogók minősége meglepően jó, ezért külső hangszórókra sincs szükség (bár van lehetőség csatlakoztatni). A beépített hangszínekkel saját ízlésünkre szabhatjuk a hangot (Standard, Music, Movie, Clear Voice, Amplify). Az automatikus hangerőszabályzás, equalizer, párbeszéd javító (SRS TruDialog), valamint térhangzás opciók (SRS TruSurround HD, SRS CS Headphone) is megtalálhatók a készülékben. Utóbbiakkal hallhatóan jobb eredményt érhetünk el a sztereo hangzáshoz képest, de azért a rendes 5.1-es hangrendszerekkel még nem veszik fel a versenyt.

Az extra funkciók közt a gyerekzár, időzítő és a teletext is megtalálható, valamint egy nagyon hasznos PiP (kép-a-képben) lehetőség. Az ablak méretét és helyzetét is megadhatjuk, de nagy mozgásterünk nincs, ez minden esetben valamelyik sarokban lesz látható. A kis ablak forrása a tv-tunerből származik, miközben valamelyik bemenet képét nézzük a fő képernyőn. A készülék a Samsung szabványát, az Anynet+ kommunikációs csatornáját is ismeri, így azok a készülékek, melyek ezt támogatják, együttműködnek egymással (pl. egyszerűbb programozás, közös vezérlés).

Említettük, hogy a kijelzőben már nem csak egy egyszerű médialejátszó van, hanem egy komplett szórakoztató központ (Smart HUB) is helyet kapott benne. A funkció elindításakor ez a kép fogad minket:


A képernyő bal felső sarkában, egy kis négyzetben a tévéadás látható, mellette a keresőablak foglal helyet, jobb oldalon pedig a Samsung saját alkalmazásait találjuk. A képernyő többi részét testre szabhatjuk, új könyvtárakat hozhatunk létre és mozgathatjuk benne az ikonokat, illetve a letöltés után új alkalmazásokat is telepíthetünk a monitorra. Persze néhány előre telepített alkalmazást is találunk (pl. böngészőt, e-mail-, facebook-, fotómegosztó klienst), melyekhez a kijelző saját processzort is kapott. Az gyári alkalmazások nagyon jól jönnek, amikor a monitort PC nélkül szeretnénk használni. Lássuk, mik ezek: SamsungSport hírek, Facebook, Google Maps, YouTube, Social TV, Favourites, Channel Guide, Recorded TV, Videos, Photos, Music, Schedule Manager, Source, AllShare, AccuWeather, DailyMotion, GalerryOn.tv, Google Talk, Picasa Rockswap, Sudoku, TexasHoldem, This Day in History, Twitter, Vimeo.

Természetesen a monitor film-, zenelejátszó és képnézegető funkcióját is kipróbáltuk. A beépített médialejátszó még mindig az egyik legjobb, amit a mai tévékben találhatunk. A készülék gyakorlatilag mindennel elboldogul, az XVID és DIVX filmeken kívül a H.264 kodekkel készült, MKV konténerbe csomagolt formátumot is ismeri. Az audio sávok nem okoznak neki gondot, de a feliratok kezelése már igen, sajnos a kijelző az MKV-ba csomagolt és a külső (video fájl mellett lévő) feliratokat sem találta meg. A JPEG fotók nézegetése közben lehet zenét hallgatni, a támogatott audio formátum pedig az MP3. Külső adattárolót csatlakoztatva a kijelzőre elérhetővé válik a TimeShift funkció is, valamint felvételeket is készíthetünk.


OSD

A képernyőmenü monitor módban is ugyanazokat a képbeállításokat tartalmazza, mint televízióként (fényerő, háttérvilágítás, kontraszt, színcsatornák), ezért ahelyett, hogy ezeket még egyszer leírnánk, csak a monitor módban látható képprofilokat tekintjük át.

Képprofilok

Ha a készüléket monitorként akarjuk használni, akkor a Standard és Entertain profilokból választhatunk.

StandardEntertain
A képsémákról elvégeztük a méréseket, és az adatok alapján mindkét séma egészen közel van a számunkra ideális értékekhez. Ráadásul a monitor színhűsége sem rossz, ezért bármelyiket választhatjuk, ha nem szeretnénk sok időt eltölteni a kép beállításával. Szemmel vizsgálva kicsit más a helyzet. A Standard profil szép, az Entertain viszont kissé túlélesíti és túlszínezi a képet, ezért jobb, ha előbbinél maradunk, mert csak az nyújt hosszútávon is kellemes látványt.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
A kalibrálás során mi mindig 6500K színhőmérsékletre, 2,2 gammára és 120 cd/m^2 fényerőértékre törekszünk, és ezúttal sem történt ez másképp. Amikor csupán a monitor beállításaira hagyatkoztunk (megfelelő kontrasztértéket és színhőmérsékletet alkalmaztunk), akkor már jó eredményre jutottunk. Ahhoz, hogy a színek is a helyükre kerüljenek, be kellett tölteni az egyedi icc képprofilt is, így már minden rendben volt a monitorral. Érdemes a lap alján látható adatokból kiindulni, de mivel a legyártott példányok közt is lehetnek eltérések, ezek legfeljebb kiindulási alapnak jók.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A kijelző színvilága egyszerűen gyönyörű, nem is értjük miért nem így néz ki mindegyik monitor. Ez részben a félig tükröződő panelnek is köszönhető, ami megszépíti a látványt. Az UltraClearPanel egy köztes megoldás a fényes és matt panelek közt. A panel ugyanis fénylik, ám a visszaverődő fény mérsékelt. Némileg árnyalja a képet, hogy a színátmeneti gradienseken kisebb sávosodás is látható, de a legtöbb helyzetben ezzel úgysem találkozunk. A kontrasztskála elemei közül viszont nemcsak a világosak, hanem a sötét szürkeárnyalatok is jól láthatóak, ez szintén a különleges panelnek köszönhető. A fehér képernyőnél mért legnagyobb fényerő 161 cd/m^2, a legkisebb 12 cd/m^2, melyek szokatlanul alacsony értékek. Ez annak tudható be, hogy a színhőmérséklet beállítása során a gyárilag kékes képet korrigálnunk kellett, amit a vörös és zöld színcsatornák csökkentésével értünk el, ez pedig a fényerőre is kihatott (más beállításokkal világosabb kép is elérhető).

A betűk élessége a monitor mindkét HDMI bemenetén kiváló, de ezt el is vártuk tőlük. Ha az egyik video bemeneten megszűnik a jel, akkor a kijelző nem kezd önálló keresésbe, szerintünk ez a szerencsésebb megoldás. Képbeállítások tekintetében a bemenetek függetlenek egymástól, ez jól jön, amikor több PC-t használunk egyszerre vagy konzolt is csatlakoztatunk a monitorhoz.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A készülék csodás minőségben képes interpolálni az alacsonyabb felbontásokat. Hiányosságot csak a képarány kezelésnél találtunk, de kezdjük előbb a minőséggel. Szövegolvasásra az 1280*720, 1152*864 és az 1024*768-as felbontásokat lehet használni, mert csak alig rosszabbak a natív képméretnél, az enyhe homályosságot alig lehet észrevenni. Játékra az 1280*960-as képméretet tudjuk elővenni, mert szép és a kép torzulásától sem kell tartanunk. A 16:10 arányú felbontások (1680*1050, 1440*900, 1280*800) és az 1280*1024-es képméret sem lenne rossz, de a monitor ezeket nem tudja torzításmentesen megjeleníteni, mert csak a 16:9 és 4:3 arányokat ismeri. A képarányt ráadásul nekünk kell kiválasztani fixen, így felbontás váltáskor mindig kapcsolgatni kell, ami kényelmetlen (érthetetlen, hogy a gyártó miért hagyta ki a készülékből már meglévő, jól működő, automatikus képarány kezelését).

Lássuk a monitor betekintési szögeit. Oldalirányban szinte változatlan a kép, ilyenkor csak hangyányi sötétedést láthatunk, színtorzulás egyáltalán nincs. A panelen felülről erős kontrasztcsökkenés jelentkezik, de nagyjából 30-40 fokig még megtartja minőségét, ezért nincs jelentősége. Alulról nézve már 0 foktól elkezdődik a minőségromlás, ami vöröses színtorzulás és erős sötétedés formájában jelentkezik. Emiatt sajnos egyszínű kép esetén már szemből sem egyforma a kép teteje és alja. Épp ezen segít a MagicAngle, ami feljavítja a betekintési szögeket, ezzel kitolhatjuk a nézhető tartomány határait. A funkció bekapcsolásával látványos javulást értünk el, így sikerült kiküszöbölni a vörösödést, a készülék pedig ennek köszönheti, hogy az egyébként közepes betekintési szögeire jó értékelést kapott (a MagicAngle 10 fokozatban állítható, nekünk a Lean Back mode 1 vált be).


A monitor háttérvilágítása egész jó, foltokat és bevilágításokat csak elvétve találtunk rajta, és ezek csak teljes sötétségben váltak láthatóvá. A szürke és barna teszteken sem láttunk komolyabb foltosodást, a monitor az egyszínű képeket viszonylag homogén módon tárta elénk.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A kijelző válaszidő-gyorsítással is rendelkezik, de ezt kikapcsolni vagy szabályozni nem lehet. A 3ms-os válaszidő impozáns, gyors mozgás közben sem lehet látni rajta utánhúzást. A gyorsítás ellenére zavaró szellemképpel sem találkoztunk, pedig nem ritkaság, hogy ilyenkor ezzel a mellékhatással is számolnunk kell. Eddig szinte csak jót tudtunk mondani a készülékről, ám sajnos elérkeztünk a monitor sarkalatos pontjához, mégpedig a bemeneti késéshez. Ez jóval nagyobb annál, amit egy játékmonitornál el tudnánk viselni, ezt a mértékű késést pedig erősen szokni kell. A késés filmek esetében egyáltalán nem okoz gondot, de egy lendületes akciójátéknál erősen rányomja bélyegét a játékélményre, mert így az irányítás nem valami közvetlen. Kár, hogy éppen egy 120Hz-es monitornál találkozunk ezzel, bár a tv-tuneres monitorokra egyébként is jellemző a nagy bemeneti késés (úgy tűnik, még mindig döntenünk kell, hogy tv-tuneres vagy játékmonitort szeretnénk, mert a kettő együtt nem megy). A 120Hz-et egyébként HDMI-n keresztül (más nincs is) nekünk nem sikerült előcsalogatnunk, de ez a videókártyánknak köszönhető, legalább 1.3-as HDMI csatlakozóra van szükség ahhoz, hogy meglegyen a kellő sávszélesség (mint DVI esetében a Dual-link DVI).

Ha a készüléket monitorként használjuk, akkor a 3D képességek közt előbukkannak a Horizontális és Vertikális 3D módok is. Ezek mellett továbbra is elérhető az egyszerűbb 2D -> 3D mód, amit filmnézéshez tudunk alkalmazni. Játékok alatt értelemszerűen előbbieket kell elővenni, mert jóval hatásosabbak. Ha 3D-ben akarunk játszani, akkor a mellékelt TriDef 3D szoftvert kell használnunk, ami mellé nem árt egy Fermi alapú GeForce kártya, vagy egy legalább HD5000-es szériás Radeon. Mi ezek hiányában most nem tudtuk kipróbálni a szoftvert, de régebben már volt hozzá szerencsénk és elégedettek voltunk. Az egyetlen gond (mint minden aktív-záras megoldásnál), hogy a 3D fárasztja a szemet. Már a gyártó is felhívja a figyelmünket arra, hogy időközönként szünetet kell tartani, mert megerőlteti a szemeinket (emberfüggő kinek mennyire).

Alienware OptX (Dell) AW2310


A Dell ezúttal (is) egy remek monitort tett le az asztalra. Az Alienware márkanév pedig nem cáfolta meg hírnevét, mert a kijelző valóban az, aminek szánták: egy vérbeli játékmonitor. A küllem pofás, ami biztos tetszeni fog a játékrajongóknak, és szintén nem utolsó szempont, hogy az anyagminőséggel sem spóroltak. Nekünk különösen tetszett, hogy az érintőmezőket gördülékenyen tudtuk használni (ami ritkaság), az ujjaink közeledtével felvillanó menügomb pedig nem csak hasznos, hanem praktikus is. A kijelzőhöz mellékelt állvány szintén parádés, a masszív talapzat jól konfigurálható és mindent tud, amire csak szükség lehet (egyedül a porté mód maradt le). Végre találtunk egy olyan 120Hz-es monitort, ahol a képminőséggel sincs gond, még a látószögekkel és a háttérvilágítással is elégedettek voltunk. A 120Hz-es képfrissítést is ki tudjuk használni, mert a válaszidő gyorsítást is jól eltalálták, továbbá a kijelző bemeneti késése is kicsi, így minden adott ahhoz, hogy a készülék egy remek játékmonitor legyen (sebesség tekintetében a Samsung 2233RZ típust találtuk hasonlóan jónak, de annak képminőségbeli problémái voltak). Fontos még megemlítenünk, hogy a kijelzőt nem csak a 3D szemüveg miatt érdemes 120Hz-en hajtani, az érzékenyebb szeműeknek áldás lesz a magas képfrissítés.

Bár szövegolvasásra alkalmas alacsony felbontást nem találtunk, a monitor interpolációja ezzel együtt is elfogadható, a képarány-kezelése pedig remek. A készülék mindkét video bemenete digitális, ezekhez pedig a megfelelő kábeleket is mellékelték. Még egy kellemes extra a végére, hogy a monitort USB elosztónak is lehet használni, így már csak azt hiányoltuk, hogy a készülékhez nem jár 3 napos pixelhiba garancia.

Webshop: Alienware OptX (Dell) AW2310
Hivatalos honlap

Samsung T23A750


A Samsung kijelzője egy igazi full-extrás mindenes: televízióként, monitorként és különálló média centerként is helytállt, ráadásul a mellékelt szemüveggel együttműködve a térhatás funkció is kiállta a próbát, de haladjunk sorban. A képminőséggel elégedettek voltunk, a monitor magasra tette a mércét, ezért nem csodálkoznánk, ha jó ideig ez lenne a TN panellel szerelt kijelzők királya. A gyártó egyik újítását is ebben a típusban üdvözölhetjük, a félig tükröződő panelnek hála a monitor színei és kontrasztja is csodás, bár az enyhén visszaverődő fények némileg megnehezítik a szövegolvasást. A kijelző a sebességére is büszke lehet, éppen ezért fájó pont a nagy bemeneti késés. A készülék ugyanis örökölte a tv-tuneres monitorok eme gyengeségét, ez pedig a keményvonalas játékosoknak okozhat bánatot. A kijelző szépen skálázza az alacsony felbontásokat, ám egy kis kellemetlenség, hogy a monitor csak a 16:9 és 4:3 arányokat kezeli, ráadásul ezek között is nekünk kell, manuálisan váltani (érthetetlen miért, a Samsungnak van az egyik legjobb képarány-kezelője a piacon, de ebből a kijelzőből ez kimaradt).

A készülék televízióként viszont makulátlan. A jól átgondolt menürendszernek, a rengeteg kép és hangzásjavító funkciónak (Motion Plus, SRS térhangzások), valamint a kényelmes távirányítónak köszönhetően a kijelzőt a komolyabb asztali tévék közé soroljuk. Az alapfunkciók közt sincs hiány, a készülék a tévés képarány kezelések közül mindet ismeri, és a beépített hangszórók minősége is átlagon felüli. Az extrák közt a nagyon hasznos PiP funkció és egy média center is megtalálható. Ez utóbbi külön dicséretet érdemel, mert a legnépszerűbb közösségi oldalakat PC nélkül is használni tudjuk, a média lejátszó pedig a tesztanyag közül mindent gördülékenyen lejátszott, bár a felirat kezelését még mindig nem oldották meg. A távkapcsolóba épített világításért pedig egy újabb piros pontot írhat fel magának a kijelző, ez egy sötét szobában különösen hasznos.

A kijelző legértékesebb extrája, hogy a mellékelt szemüveggel egy komplex 3D rendszert alkot. A szemüveget ugyanis a monitor vezérli, ezért ilyen tekintetben a videokártyától független, ezzel megspórolhatunk egy esetleges VGA cserét (pl. kompatibilitási probléma miatt). A térérzet megvolt, mi elégedettek voltunk a látottakkal, de tény, hogy a szemüveget fárasztó használni. Fontos még megjegyezni, hogy a 3D szimulációt nemcsak a renderelt tartalmaknál, hanem tévézéskor is bekapcsolhatjuk (2D -> 3D mód). Persze 2D-s forrásnál csodára nem szabad számítani, de a látvány még így is megkapó volt.

A monitor külső tekintetében sem vall szégyent, emellett a káva még jó anyagokból is készült. Az állvány egyszerű, de stabil, így ezzel sem volt kifogásunk. A készülék számos video bemenettel rendelkezik (ebből kettő HDMI), és az ezekhez szükséges kábelekkel sem fukarkodtak. Ezeket megtaláljuk a dobozban, így erre már nem kell költenünk. Szintén pozitívum, hogy a gyártó 3 napos pixelhiba-garanciájáról sem kell lemondanunk, bár ez a Samsung monitoroknál megszokott dolog.

Webshop: Samsung T23A750
Hivatalos honlap

A monitorokat a CHS Hungary Kft-től és a Cédrus Kft.-től kaptuk, köszönjük!

 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. Tuzvihar
2011.07.26. 20:27
Úgy tűnik ez nem az én pénztárcámhoz van mérve.
De a fogyasztáson megakatt a szemem. Úgy tudom a LED a leggazdaságosabb világitás, de akkor mi az a CCFL és miert fogyaszt kevesebbet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. hmisi
2011.07.26. 20:32
Minyá jönnek a kommentek hogy fúj a tn panel az xar, ips panel powa. Azért nézétek meg 2005 és mostani tn panel moncsit hát volt fejlődés rendesen. Énis 2011es tn panelt használok és nekem jó. Hd filmek szépek, game is jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Zotya
2011.07.26. 20:46
Ezekbe mi az extrém? Tn paneles "szutykok". Azt hittem valami mitsubishi lesz legalább a cikkben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. mythbuster
2011.07.26. 21:01
Sok szemüveges faxság... kell ez nekünk?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. HUFEUR
2011.07.26. 23:23
Az egész gépem kb annyiba kerül mint ez a monitor, talán nem nekem tervezik?

De ha már 3D-s monitor, akkor inkább Playstation monitor, asszem 24"-es, szintén fullHD-s, 2 szemüveggel játékkal meg minden szarral csak 100k-ba kerül, ár szempontjából sokkal jobb, gondolom minősége sem lehet olyan sz.r, főleg, hogy játékra tervezték
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Heroes27
2011.07.26. 23:25
az Alienware-t szívesen megnézném előbe. Biztos durva látvány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pal07
2011.07.26. 23:42
Nekem nem lényeg a 3D de a szemem miatt jó lenne 120Hz a mindennapokban .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Menthix
2011.07.27. 00:51
#6 Mi lenne benne durva látvány? Nem értem.
#2 Az áruk extrém
#1 Igazából fogyasztásban nincs sok különbség a kettő között, itt a valószínűleg a hangszórókat is beleszámolták, illetve egyéb tényezőket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zotya
2011.07.27. 01:27
Ezt is tesztelhetnétek[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. MrSzef
2011.07.27. 11:26
Ebben a Samsung monitorban ugyanaz a 2d-3d converter megoldás van mint a Samsung 3D TV-kben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. HUFEUR
2011.07.27. 14:53
@MrSzef:

Tökmindegy, az összes konvertálás gagyi szar minőségű képet eredményez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Heroes27 Menth...
2011.07.27. 16:04
Menthix, én Alienware mániákus vagyok, ne lepődj meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. piter
2011.07.27. 18:27
A Dell monitorhoz tobb mindent kapsz es megis olcsobb!
Kontraszt arany kissebb igaz de szerintem nem szamit annyira az emberi szemnek!
A samsung a tv-re gyurt ra!Ha tv-et akarsz akkor aa samsungot valasztod!Hacsak nincs hd tuner akkor mind a ketto jo!Onboard-on kek kimneten keresztul jon a hang!
Ezt csak annak irtam aki nem tudna!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pal07
2011.07.27. 22:44
Azért 3db Dell elég durva .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Gabor1996
2011.08.02. 19:57
ahhoz képest mennyivel kevesebbet tud a samsunghoz képest, nem sokkal marad le tőle árban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ilcsiszepi...
2011.08.31. 11:28
Nem azért a két fillérért..de nemrég nlztem a teszteket és a Samsung 2233rz még mindig majdnem a legjobb 120hz es monitor a piacon....jahh és 65-70 ezer ft
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. aLstaR
2011.11.05. 18:40
A Samsung S27A950D típusú monitorról a közeljövőben várható cikk, teszt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!