iPon Cikkek

F1 Race Stars – Autóverseny kicsiknek

Dátum | 2012. 12. 07.
Szerző | dragon83
Csoport | JÁTÉK

Pár kitérőt leszámítva a Codemasters mindig az autóversenyek világában érezte igazán otthon magát, legismertebb alkotásaik is ezt a műfajt erősítették, legyen szó akár a Forma 1-et reprezentáló F1 sorozatról, a Dirt címet viselő rally játékokról, vagy épp a túraautó bajnokságokról szóló TOCA szériáról. Az arcade vonallal szemben inkább a szimulációhoz közeli játékmenetet preferáló angol stúdió bizonyára sok virtuális versenyző kedvence, hiszen néhány kivételtől eltekintve általában hozták a tőlük elvárható minőséget, ráadásul azon kevés stúdiók közé tartoznak, akik még foglalkoznak az autós műfajjal. Most azonban úgy tűnik, hogy a hardcore versenyzés után valami könnyedebb, akciódúsabb játékhoz volt inkább kedvük a derék briteknek, hiszen egy kart programot tettek le az asztalra, ami viszont ismét a Forma 1 világába kalauzol el bennünket, akárcsak korábbi, F1 2012 című alkotásuk. Az F1 Race Starsról van szó, mely a Super Mario Kart, a Modnation Racers, és a Little Big Planet Karting nyomdokain haladva a gokartok volánja mögé ülteti be a szobapilótákat.

Ha már a valóságban nem sikerült, legalább a játékban győzelemre vezethettük Schumi Mercédesét
Aki ismeri az imént felsorolt kart játékokat, azt bizonyára nem éri váratlanul, hogy a stílusra jellemző őrült száguldás, a fizika törvényeit meggyalázó mutatványok, a hihetetlen felépítésű pályák és a pilóták folyamatos bohóckodása az F1 Race Starsból sem maradhatott ki. Ami magát a versenyzést illeti, ajánlott legelőször a karrier módba beleszagolni, hogy megismerkedhessünk a játékmódokkal, a pilótákkal és az apróbb trükkökkel. A megfelelő menüt kiválasztva első dolgunk a sofőr és a hozzá tartozó autó kiválasztása lesz. Mivel a Codemasters rendelkezik a Forma 1 idei licencével, a valóságban látott versenyzők közül mind a 24 helyet kapott a játékban, plusz láthatunk két fiktív csapatot is. Ezek közül mindegyik rendelkezik valamilyen speciális képességgel, Sebastian Vettel és Mark Webber például jobban teljesít, ha szélárnyékban autózik, a Mercedes csapat pedig tripla mennyiséget kap az egyik fegyverből. Az általunk irányított versenyző egyébként bármikor lecserélhető a karrier teljesítése során, így bátran kísérletezgethetünk, és megkereshetjük a számunkra legszimpatikusabb figurát. Ha megtörtént a kívánt pilóta kiválasztása, elénk tárul a bajnokságok listája. Rögtön láthatjuk, hogy a játékidővel bizony nem lesz probléma, hiszen rengeteg szerepel belőlük a menüben.

Egy ilyesfajta arcade játékhoz hasonlóan a versenyzés nincs túlbonyolítva. Az irányításra szolgáló billentyűk mellett csak a szóközre kell időnként rátapadnunk, ugyanis ezt használva tudjuk aktiválni a pályán felvehető „fegyvereket”. Ezek között van pár érdekes darab, például a megidézhető eső, ami megnehezíti az ellenfelünk dolgát, a beküldhető biztonsági autó, ami lelassítja az élen haladókat egy időre, vagy épp a teleportálás. Ugyanakkor vannak meglehetősen fantáziátlan fegyverek is. Például különféle színű buborékokat tudunk lőni, amelyek ha eltalálnak valakit, akkor egy másodpercre a levegőbe emelik az autót, majd a földhöz vágják azt, megrongálva a kasznit. A különbség viszont csak annyi a színek között, hogy az egyik lövedék lassan megy, a másik cikk-cakkban, a harmadik pedig a járgányunk mögé rakható le. Ráadásul a játék úgy működik, hogy ha az élen haladunk, akkor általában a bénábbik képességeket kapjuk meg, és többnyire csak sereghajtóként haladva sorsolja ki számunkra a gép a hasznosabbakat. Ezzel persze elérték a fejlesztők azt, hogy mindig egyben van a mezőny és folyamatosan zajlik az akció, mivel a hátul lévők könnyen fel tudnak zárkózni, de szerintünk ez már-már a csalás határát súrolja. Akadt olyan verseny, amely során nagy nehézségek árán az élre verekedtük magunkat, csak hogy a befutó előtti szakaszon többen is leelőzzenek, mert mindenféle turbó és teleportáló képességeket kaptak az ellenfelek az utolsó kanyarokban. Amúgy is hajlamos a többi versenyzőt irányító mesterséges intelligencia túlzottan agresszív lenni, a versenyek elején sokszor folyamatosan lőnek és lökdösnek bennünket, mintha egy roncs derbin lennénk és nem egy Forma 1-es kart játékban. Mindezeknek köszönhetően elég nehéz, időnként frusztráló a játék, gyakran többször is meg kellett ismételnünk a bajnokságokat, hiszen ha nem végzünk a dobogón, akkor nem nyílik meg számunkra a következő kihívás.

Ezt az autót is már csak az imádság tartja össze
A játékmódok esetében már inkább találhatunk pozitívumokat, hiszen akadnak közöttük érdekes darabok. A karriermódban minden egyes bajnokság egy bizonyos versenytípust tartalmaz, melyek között a legalapvetőbb természetesen a sima verseny. Ez túl sok magyarázatot nem igényel, aki elsőként ér a célba, az nyer. Ennek egyik variációja a Refuel Racket, ami megnehezíti a dolgunkat azzal, hogy folyamatosan fel kell vennünk a pályán lévő üzemanyagtöltőket, mert különben megáll az autónk egy idő után. Ennél érdekesebb lehetőség a szlalom, mely során futam közben az a feladatunk, hogy a megfelelő színű kapukon áthajtva minél több pontot gyűjtsünk. De akad még kieséses rendszerű bajnokság, trófeagyűjtögetéses móka, és több más típus is, a változatosságra tehát tényleg nem lehet panaszunk. Hasonlókat mondhatunk a pályafelhozatalról is, melyekből összesen 11 darab szerepel az F1 Race Starsban. Ezek között számos valódi versenypálya is helyet kapott, legalábbis ami a nevüket illeti. Abu-Dhabi, Monaco, Olaszország, Japán, Belgium mind-mind választható a játékban, és bár összességében nem sok közük van a valódi helyszínekhez, szinte mindegyikben van valami apróság, amit a valóságból vettek át a fejlesztők. A monacói pályán például áthajthatunk az alagúton, Abu-Dhabiban pedig a pálya alatt átvezető boxutcán. Apropó boxutca, ezt rendszeresen használnunk kell, ugyanis a gokartok folyamatosan sérülnek a sok ütközéstől, amik miatt veszítenek a teljesítményükből. Viszont elég csak áthajtani a boxon, és már meg is javítja járgányunkat a láthatatlan szerelőbrigád. Visszatérve még a pályákra, az egyes helyszínek stílusukban is meglehetősen eltérőek, illetve gyakran olyan részeket is tartalmaznak, ami az adott országra jellemző. Angliában például egy lebegő Harrier vadászgép riogat bennünket, de találkozni fogunk traktorokkal és óriás szumó birkózókkal is.

Ha kivégeztük a meglehetősen hosszú karriermódot, vagy csak meguntuk az AI elleni küzdelmeket, akkor belenézhetünk a többjátékos módba, ahol lehetőségünk van más játékosok ellen versenyezni. A hagyományos online multi mellett az F1 Race Starsban helyet kapott az osztott képernyős lehetőség is, melyben ráadásul egyszerre akár négyen is nekiveselkedhetünk egy-egy futamnak, ha tudunk elég kontrollert csatlakoztatni a számítógépünkhöz. Ennek ellenére nem mondanánk, hogy a multi kiemelkedően jó lenne, ugyanis semmilyen fejlesztési lehetőség nem szerepel benne, nem tudunk az autónkhoz különféle felszereléseket, kiegészítőket vásárolni, a gokartokat sem tudjuk testreszabni, így számunkra hamar unalmassá vált ez a rész.

Az osztott képernyős multi jó móka
A különféle kart játékokban látott igencsak elnagyolt grafikai stílus a Codemasters alkotásán is tetten érhető, újdonságra tehát ne számítsunk ezen a téren. Színgazdag látvány, nem túl részletes autók és pályaelemek, illetve karikatúraszerűen megalkotott pilóták fogadnak bennünket, ha vetünk egy pillantást a játékra. Utóbbiak egészen jól sikerültek, kissé torz arányuk ellenére mindenki felismerhető. Nem nyerte el viszont a tetszésünket, hogy az egész játékot áthatja egyfajta erőltetett humor, ami főleg a pilóták megnyilvánulásain érhető tetten. Más számára ez talán egyáltalán nem zavaró, de a versenyek előtti viccesnek tartott mutogatás, illetve a dobogón bemutatott, vagánynak szánt mozdulatok miatt mosolygás helyett mi inkább a szemeinket forgattuk. Nem túl kiemelkedő a hangzás sem, legyen szó akár a gokartok zümmögő hangjáról, az átlagos, bár a grafikai stílushoz illő zenéről, vagy épp a pilóták beszólásairól. És bár külön nem szoktunk foglalkozni vele, de ezúttal meg kell jegyeznünk, hogy meglehetősen gyenge a konzolról átírt PC-s verzió minősége. Az egeret még távolról sem ismeri a program, a menüben lévő grafikai beállítások tulajdonképpen kimerülnek a felbontás beállításában, és a grafika sem profitált semmit a PC kiforrottabb hardveréből.

Az elmondottak alapján megállapíthatjuk, hogy az F1 Race Stars egy teljesen átlagos kart játék, ami semmilyen téren nem tud újat mutatni a konkurenciához képest, leszámítva hogy ez nem csak konzolokra, hanem PC-re is megjelent. Még pályaszerkesztőt sem tartalmaz, így arra sem számíthatunk, hogy majd a közösség megmenti a programot. A versenyzés a változatos versenytípusoknak köszönhetően egy rövid ideig izgalmas tud lenni, de véleményünk szerint hosszú távon keveseket fog csak lekötni a játék. Talán a fiatalabb korosztály elszórakozik vele egy ideig, bár gyaníthatóan ők sem fogják élvezni az időnként frusztrálóvá váló játékmenetet.


Platformok: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Tesztelt platform: PC

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. gab78
2012.12.07. 11:40
Ez gyerekeknek tök jó lenne, de nevetséges, hogy egy 4 éves gamepadot (jó nevű cégtől való) nem hajlandó felismerni. Billentyűvel, meg hagyjuk inkább... az is ultra gáz, hogy még csak konfigurálni sem lehet a billentyűket, nem is értem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. patrik2991
2012.12.07. 14:45
x360ce és már megy is a gamepad, ha kell segítség dobj 1 üzit

amúgy jónak tűnt, de gyorsan meguntam, mert rettentő idegesítő, amikor végig fél körrel vezetsz, és utána 5mp alatt az utolsó helyre kerülsz vissza...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Shinjiii
2012.12.08. 09:49
Ez a játék óriási! : D
Köszönet a cikkért! : )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Gyurkov
2012.12.09. 12:56
Egy Codemasters autós játék ami nem 100% közeli értéket ér el? Srácok biztosan vagytok ebben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. deviant93
2013.01.31. 14:19
gab78:
Gyerekeknek? Szobatársam (20 éves) ezt nyomja napi 2 órában, mi meg ott csodálkozunk, hogy milyen jó játék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!