iPon Cikkek

Far Cry 3: Blood Dragon - Hasta la vista, sárkány!

Dátum | 2013. 05. 16.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

A zs-kategóriás filmekben az a jó, hogyha gyerekként nézzük őket, nagyon tudjuk szeretni, annak ellenére, hogy bűn rosszak, felnőttként pedig azért élvezzük őket, mert annyira rosszak, hogy az már jó. Ha felnőttként nézzük újra gyerekkorunk filmjeit, akkor általában két eset fordulhat elő: vagy zavartan meredünk magunk elé, és el nem tudjuk képzelni mit szerettünk rajtuk annyira, vagy felélesztve az emlékeket egyszerre élvezzük felnőtt és gyerek fejjel is a filmet, arcunkon azzal a különleges mosollyal, melyet csak az idősíkokon átívelő, dimenziókat összekötő, boldog nosztalgikus érzések képesek kelteni az emberben (az élményben persze közrejátszik szentimentalizmusunk mértéke, a társaságunkban lévők mibenléte és az elfogyasztott italok mennyisége is). A Far Cry széria sikere mellett ügyesen még a fentiekre, azaz a nosztalgia-faktorra is épített a Ubisoft a Blood Dragonnal, konkrétan a 80-as évek akciófilmjeinek esszenciáját csepegtették bele a játékba olyan mennyiségben, amitől az neonosan világítani kezdett és sorozatban köpködte az egysoros poénokat. Minden sarkon utalásokat találhatunk a nagy klasszikusokra: Kommandó, Robotzsaru, Predátor, Terminátor, Rambo, Alien-filmek, Evil Dead és még sorolhatnám, van itt minden.
A renkívül ízléses főcím. Az alkotók elmondták, hogy nagyon sokat költöttek ezekre a szép színes fontokra.
A Blood Dragonnak, bár címében szerepel a Far Cry 3, annak sztorijához nincs semmi köze, és futtatásához sem szükséges a program, mert egy teljesen különálló játékról van szó. Annyi történt csupán, hogy az alkotók az FC3 alapanyagait, motorját és mechanikáit vették alapul és használták fel elkészítéséhez és közben nagyon elengedték magukat. Lehet, hogy szívtak is valamit. Jó erőset. Hol is kezdjük? 2007, ahogyan a 80-as években a legelvetemültebb akciófilmes látványtervezők elképzelték volna: a vibráló, narancsszínű égbolt alatt neonos színekben tobzódó környezet, kiborgok, robotcápák, a szemükből lézert lövő kibersárkányok... Egy poszt-posztapokaliptikus világ, ahol az emberiség nagy részét kipusztító nukleáris háború még csak a kezdet volt: ez már az apokalipszis apokalipszise, a világot a kiberkőkorba taszítani akaró bekattant főgenyával és egy olyan főhőssel, aki egész hadseregeket tesz el láb alól és a lelőtt katonák mellkasából fél kézzel tépi ki a kiberszíveket, mindemellett igazi érzőszívű fickó. Azt már mondanom sem kell, hogy ő az egyetlen, aki megmentheti a világot. Mindezt annyiféleképp el lehetett volna rontani, de az igazság az, hogy iszonyú jó az egész. A humor annyira szar, hogy sírva röhögünk, és nincs menekvés, mert mindenhonnan támadnak a poénok: a főhős benyögéseitől kezdve az agyzsibbasztó tutorial paródián, a töltőképernyős tippeken át, a fegyverek leírásain és az eszement küldetéseken keresztül egészen odáig, hogy külön gomb van arra, hogy bemutassuk a középső ujjunkat (a PC-s verzióban ez természetesen az F). A gondos őrültséggel megtervezett látványvilág és az átvezető filmek 8-bites korszakot idéző grafikája mellett a Power Glove alkotta kitűnő retro elektronikus zene és valódi zs-filmes szinkronhangok (Michael Biehn rulez!) hozzák a hangulatot.
Tipp: Az új küldetés olyan küldetés, ami nem régi Ez a játék nem veszi túl komolyan saját magát, tiszteleg a műfaj előtt, de egyben ki is parodizálja azt, mindemellett egy nagyon jól összerakott és megtervezett igen élvezetes FPS, amely nem hagyja, hogy bármi is a szórakozásunk útjába álljon. Karaterünk, Rex Power Colt a félig kiborg, félig ember kommandós már alapban is emberfeletti képességekkel rendelkezik: gyorsabban fut bárkinél és sohasem fárad el, nem sebződik az esésektől, akármeddig kibírja a víz alatt és neki vannak a legmenőbb egysoros benyögései. Garantáltan nem fogunk sokszor meghalni, nem kell talentekkel bíbelődnünk és nincs túl sokféle fegyver sem, mivel az ilyesmi köztudottan csak feltartja az embert és az öldöklés útjában áll. Kalandozhatunk földön, vízen, levegőben, gyalog és mindenféle járművel egyaránt és bárhol, bármikor önfeledten rugdoshatjuk szét ellenfeleink neonfényes hátsóját. A játékmechanika amolyan Far Cry 3 lightos, de azért korántsem egy agyatlan lövöldözős játékról van szó. A fejlődés automatikus ugyan, de meg kell dolgoznunk a képességekért (extra életerő, kevesebb sebződés, gyorsabb gyógyulás stb.), melyeket a harminc szint elérése során kis adagokban automatikusan kapunk. Viszonylag kevés fegyver áll rendelkezésünkre, de ezek kellően változatosak és tovább is tudjuk őket fejleszteni, az ehhez szükséges upgradeket a mellékküldik teljesítésével ill. a szigeten szétszórt tárgyak (tévék, VHS kazetták és egy tudós jegyzetei) gyűjtögetésével szerezhetjük meg.
Egy régi ismerős
Melléküldetésből kétfélével is találkozhatunk: van túszkiszabadítás és vadászat, mindkét fajta rövidke 5-5 perces kis copy-paste kalandokból áll. Ezeket gyakorlatilag teljesen kihagyhatjuk, ha nagyon sürgetőnek érezzük a világ megmentését, és csak a fő szálra vagyunk kíváncsiak, de érdemes őket is végigcsinálni, mert sok easter egget találhatunk és még több fárasztó humorba botolhatunk bele közben. A végső nagy harcokat upgrade-ek nélkül is simán végig lehet tolni, akár 15. szinten is, de ki ne akarná, hogy a Terminátor kezében is látott shotgunja négycsövű legyen, vagy hogy hangtompítót tehessen a Robotzsarutól örökölt pisztolyára? (A Terror 4000 gépágyú már alapban a felhasználót hűtő ventillátorral és beépített surround plazma hangszórókkal van felszerelve, így azt már nem kell tovább fejleszteni). A mellékküldik és a fő szál mellett van még egy feladat, ami ránk hárul: az ellenfél bázisainak elfoglalása. A sztori befejezéséhez nem kötelező mindet magunkévá tenni, de érdemes, mert ami már a miénk, azt fast travel pontként is használhatjuk, emellett itt vásárolhatunk lőszert, felszerelést, buherálhatjuk fegyvereinket is, és a mellékküldiket is ezeken a bázisokon vehetjük fel. A Far Cry 3-ból ismert kötetlen sandbox játékmenet is visszaköszön: a szigeten tett utazásaink során kisebb táborokba, őrjáratokba, vadállatokba futhatunk bele és szabadon eldönthetjük, hogy rögtön, vagy később öljük meg őket.
Rá is vadászhatunk
Kigyulladt a tűzoltórendszer! A mutáns kiborg állatsereglet tagadhatatlanul legmenőbb tagjai a címadó Blood Dragonok. Ezeket T-Rexre hajazó, világító csíkokkal díszített bestiákat kitépett kiberszíveket dobálva csalogathatjuk ellenfeleink közelébe, hogy aztán diszkréten visszavonulva gyönyörködjünk a pusztításban. A közelükben azonban óvatosan kell tevékenykednünk, mert bár nagyon rosszul látnak, hallásuk és szaglásuk is kitűnő, és képesek egyetlen lézeres szemvillantással porrá zúzni kommandós karrierünket. Amellett, hogy a sárkányokat tömegpusztító fegyverként vethetjük be saját oldalunkon, a történetben is fontos szerepet kapnak, a végén pedig... nos ezt a poént nem lövöm le, legyen elég annyi, hogy még mindig heveny röhögőgörcs tör rám, ahányszor felidézem az eseményeket.
Blood dragon!
Igazi jutalom lehetett elkészíteni a Blood Dragont az alkotóknak, akik rendesen kiengedték ezzel a gőzt, és valódi jutalomjáték nekünk játékosoknak is. Egy DLC árért egy rövid, de teljes értékű darabot kapunk, melynek főszála kb. 5-6 óra alatt végigjátszható, a mellékküldikkel és a sziget felfedezésével pedig addig szórakozhatunk, ameddig akarunk akár azután is, hogy a fősztori véget ért. Igazság szerint ha a történet hosszabb lenne, könnyen fárasztóvá vagy unalmassá tudna válni, de szerencsére az alkotók nagyon is tudták, mit csinálnak és pont eltalálták a megfelelő hosszúságot. Nem sok negatívumot lehet mondani erről a kitűnő darabról, de azért el kell ismerni, hogy nem tökéletes. A humor jóféle, de néha igazán fárasztó tud lenni (még jó, hogy ez ritkán fordul elő), és akadnak apróbb technikai hiányosságok is, pl. nem ártana, ha a zene és a szövegek hangerejét külön is lehetne állítani (a feliratot be lehet kapcsolni ugyan, de nem szerencsés, amikor egy-egy jó benyögést nem lehet hallani a zenétől). Bizonyára lesznek olyanok, akiknek nem jön be ez a fajta örömjáték: akik nem értik, miért van szükség zs-filmekre, akik nem emlékeznek arra, milyen volt gyereknek lenni, akik nem szeretik a dinókat, a kiborgokat, a 80-as éveket, az FPS-eket, a humort vagy a szexet. Viszont aki a 80-as évek akciófilmein és játékain nőtt fel, vagy csak egyszerűen kedveli a műfajt és szeretne egy laza, teljesen őrült FPS-t nyomatni, annak a Blood Dragon kötelező darab. Aki nincs otthon a témában, az se riadjon vissza tőle, nem olyan harapós, és úgy is élvezetes tud lenni, ha az ember nem ért minden utalást. Hiába, a jóféle fárasztó humor az minden korszakban jóféle fárasztó humor. Ki tudja, még az is lehet, hogy valaki pont ettől a játéktól kap kedvet a műfaj és a 80-as évek örökbecsű mélyfilozófiai alkotásainak megismeréséhez. Értékelés: 90,1980% Platformok: PC, PS3, Xbox 360 Tesztplatform: PS3
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. kullo1
2013.05.16. 11:21
Baromi jó lett,én a koromból adódóan végig röhögtem az egészet.Nem vagyok nagy Ubifos fan , de megemelem a kalapom hogy szabad kezet adtak a fejlesztőknek.Valami ilyesminek kellett volna lennie a duke nukem:forevernek....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. deviant01
2013.05.16. 12:37

Ugyanúgy voltam vele mint a Borderlands-el. Iszonyat jó, kreatív design, csak éppen maga a játék egy kaki mögötte. A loot rendszer semmitérő, a fegyverek használhatatlanul rosszak, a mentési rendszer katasztrófa. A grafika hangulatos, de ettől a fekete - neonszín összességtől káprázik az ember szeme fél óra után. Ráadásul összefolyik az egész kép előtted, úgyhogy soxerencsét a célzáshoz (ebben mondjuk 100% Borderlands).

Egyszóval nagyon kreatív, nagyon innovatív, le a kalappal az Ubisoft előtt, hogy ezt bevállalták - csak éppen játszani ne kelljen vele.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. BlueAthlon
2013.05.16. 14:48
Legjobb tudomásom szerint az Ubisoft az FC3-at úgy nagyjából a 25-35 éves korosztálynak szánta. A Blood Dragon pedig egy jutalomjáték ugyanennek a célcsoportnak, akik korukból és beállítottságukból adódóan minden bizonnyal rongyosra nézték az azon VHS kazettátat, amiken a korabeli ZS akciómozik LP módban felvett változatai voltak..

Egyszerűen zseniális lett a Blood Dragon , pont ilyen formában és ekkora terjedelemben kellett megjelentetni. Hatalmas köszönet az Ubisoftnak, hogy az FC3 után hagyta a fejlesztőit, hogy kiengedjék a gőzt ebben a játékban...

Minden percét élveztem (ugye mi vagyunk az a korosztály aki érti ez a féle humort..), direkt kimaxoltam a főszál mellett az összes mellékküldetést is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ribizly
2013.05.16. 15:19
Én végigtoltam szépen, gyorsan és egyáltalán nincs gond a célzással. Csupán a játékban el kell jutni egy olyan szintig, ahol már megfelelő attachment-eket kapsz a fegyvereidhez és mindjárt
nincs gond a fejlövésekkel...
Egyébként én is azt mondom, hogy pont azt hozta, amit a DNF-nek kellett volna. Egy pörgős, vicces játék, amiben a főhős elég komolytalanul áll hozzá a dolgokhoz.

Nálam speciel az év játéka címért már most elindult, csupán egy multit kérnék még mellé az FC3 mintájára és akkor 100%.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Smooth44
2013.05.16. 15:43
Nálam egyelőre nem nyert hangszórót a téma. Ezeket a fent felsorolt filmeket is (talán nem mindet) utáltam, és ma is a hányiger fog el, amikor ezek vagy egyéb, akár csak hasonló feelinget idézőek előkerülnek.

Én, amikor először megláttam ennek a képét a FC3 FB falán, azt hittem, valama 20éves kínai hulladék játékra/filmre bukkantak, aminek pont ez volt a címe már akkor is. Sokáig nem is akartam elhinni, hogy tényleg csináltak valami ilyen játékot és még most is a hideg futkos a hátamon a gondolattól

De ízlések és pofonok, örülök, hogy van, akinek bejött, mert amúgy a FarCry sorozat az egyik kedvenc volt, így aztán megérdemlik az elismerést - még az ilyen borzalmakért is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Naquile
2013.05.16. 21:53
Az előttem szóló beletartozik az "akiknek nem jön be ez a fajta örömjáték: akik nem értik, miért van szükség zs-filmekre, akik nem emlékeznek arra, milyen volt gyereknek lenni, akik nem szeretik a dinókat, a kiborgokat, a 80-as éveket, az FPS-eket, a humort vagy a szexet" nevezetű csoportba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Smooth44 Naqui...
2013.05.17. 08:09
Ügyes vagy, kérsz egy jutalomfalatot is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Smooth44 Naqui...
2013.05.17. 08:33
Egyébként igazad van, csak némi igazítással:

- "akik nem értik, miért van szükség zs-filmekre" - valóban... de nem is akarom megérteni, csak elkerülni őket
- "akik nem emlékeznek arra, milyen volt gyereknek lenni" - szerencsére én a gyerekkoromat nem a TV és videojátékok előtt pazaroltam el, és nem futkostam a haverokra puffogtatva egy piros zsebkendővel a fejemen, apukám nadrágszíjjaival a testemen, két M16osnak látszó tárggyal a kezeimben azt kiabálva, rambó az isten, roki a király.
- "akik nem szeretik a dínókat, kiborgokat, a 80-as éveket, az FPS-eket, a humort vagy a szexet" - nos, a '80-as éveket nagy általánosságban valóban nem, dínókat és kiborgokat mérsékelten, az FPS-eket igen (Q3A, MOHAA, FC1-3 kedvencek voltak), a gyenge humort, mellyel a rambó filmeken szocializálódott, egységsugarú, brümmögő és nyálát csorgató degenerált kölyköket igyekeznek megtalálni (ezt még talán megértik) és rossz, illetve fizetős szexet (hisz' más nem jut annak, aki ebben a virtuális villódzásban éli le életét - jellemzően képtelenek társas kapcsolatot kialakítani emiatt), valóban nem szeretem.

De ha jobban elolvastad volna a kommentemet a személyeskedés és okoskodás előtt...
Talán még értelmezni is megpróbáltad volna...
Nem azt mondtam, hogy nem jön be a játék - hisz' még ki sem próbáltam.
Azt mondtam, hogy ez a hangulatvilág nem jön be, de ettől még örülök, hogy nem fulladt teljes kudarcba és van, akinek tetszik, mert amúgy a FarCry sorozat részemről elismerést érdemel, nem örülnék, ha a készítőit/fejlesztőit lapátra tennék egy óriási bukta miatt.

További szép napot és jó játékot!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. partxxx
2013.05.17. 11:51
a 80as évek zs filmjeitől rövidtávon és magas hatékonysággal agyfaszt tudok kapni, viszont ezt a játékot lehet végigtolnám a fun kedvéért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. KatonaKM
2013.05.17. 13:03
Tetszett ez az ismertető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Kobest
2013.05.17. 13:59
Rég nem szórakoztam ennyire jól egy játékkal, az biztos!

"MARK IV STYLE, MUTHAFUKAAA"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kobest
2013.05.17. 14:27
Hozzáteszem még, hogy a játék zenéje zseniális!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!