iPon Cikkek

(Fél-)prémium monitorok a BenQ és az LG műhelyéből

Dátum | 2013. 05. 21.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Mai tesztünkben 22 inches (fél)prémium monitorokkal foglalkozunk, melyek a BenQ és  az LG műhelyéből érkeztek hozzánk.

BenQ GW2260M


Mivel anno a BenQ 60-as szériájának 24 colos példányát igen jó tapasztalatokkal adtuk vissza, ezért gondoltuk megnézzük a kistestvérét is. A küllem csinosnak mondható, ormótlan káva helyett csak egy egészen vékony keret veszi körül a panelt, amihez a talapzat nyakrésze is ízlésesen kapcsolódik. A fényes lakkozástól viszont sajnos nem menekülünk meg, ezért a monitor szorgosan gyűjti az ujjlenyomatokat. Ezen némileg enyhít, hogy az anyagminőség viszont rendben van, az illesztések pontosak.


Akik már elolvasták korábbi cikkünket, azok már sejthetik, hogy a menüvezérlő gombok ezen a kijelzőn is rossz helyen lesznek (mivel a 22 és 24 inches példány ugyanahhoz a szériához tartoznak). A nyomógombok nehezen megközelíthető helyre, a készülék hátoldalára kerültek. A káván ráadásul feliratok sincsenek, a gombok helyzetét csak egy-egy pötty jelöli. Mentségükre szolgáljon, hogy bármelyiket nyomjuk is meg, előbukkan egy kisebb menü, ami segít megtalálni a megfelelő funkciót. Kár, hogy ez még mindig nem elég hatékony, mert nem látjuk, hova nyúlunk – ilyen helyzetben az igazi megoldást csak egy szoftveres menü jelenthetné, de ez nem jár a monitorhoz. Azért, hogy a főmenüben ne kelljen túl sokat időzni, 3 tetszőlegesen választható gyorsgombot is beállíthatunk. Alaphelyzetben a képprofil váltás, a bemenetváltás és a hangerőszabályzás áll a rendelkezésünkre. A menü egyébként gyorsan reagált, és az állapotjelző LED fénye sem volt zavaró, ez ugyanis a kijelző oldalán kapott helyet.


A készülék állványa ellátja feladatát, mert megtartja a panelt, de az asztal körüli hevesebb mozdulatokat érdemes kerülni, mert a talp nem valami nagy, ezért a kijelző hajlamos megbillenni. Az állványt csupán döntögetni lehet, és ebben ki is merül a monitor összes konfigurálhatósága. Erre előrefelé 5 fokban, hátrafelé 20 fokban képes. Az elforgatásról, porté módról és a magasságállításról tehát le kell mondanunk. Bár a panel magasabban van, mint a többi monitor esetében, a kijelzőt hosszútávon még ezzel együtt sem volt fárasztó használni.


A kijelző matt hátlapján a felfüggesztési lyukak is megtalálhatók (VESA 100), így a monitor fali konzolokra is felcsavarozható. A video csatlakozóknál egy DVI és egy VGA bemenet található meg (a HDMI-vel felszerelt változat HM végződést kapott, és 2 ezer forinttal kerül többe ennél). Extraként a monitorban hangszórók is megtalálhatók. Ezek nagy hangerővel szólaltak meg, de dobozhangjuk miatt nem okoztak túl nagy élményt, ezért legfeljebb internetes videók nézegetéséhez felelnek meg. Mivel a kijelzőn nincs HDMI bemenet, a beépített hangszórók csak külső forrásból szólaltathatók meg. Ehhez a készülék hátulján van egy PC bemenet (3,5mm), amit a kimenet (3,5mm) segítségével tovább is vezethetünk pl. egy másik hangszóróra vagy egy fejhallgatóra. A mellékletben egy kézikönyv és egy CD, továbbá egy VGA- és egy tápegység kábel kapott helyet. Érdemes figyelembe venni, hogy a digitális video kábelről és az audio kábelről emiatt nekünk kell gondoskodni.

OSD


A képernyőmenüt a tervezők a korábbi gyakorlattal szemben divatosabbra formálták, bár tartalma változatlan, és ezúttal is a megszokott lehetőségek fogadnak minket. Az alapvető képbeállításokon felül, mint a fényerő/kontraszt/élességállítás, a következők találhatók meg benne:


Képprofilok

A Senseye képprofilokkal gyors és látványos hatást érhetünk el, ha nem szeretnénk kísérletezni a képbeállításokkal. Vannak pontosabb és vannak látványosabb sémák köztük, egy gombnyomással eldönthetjük, hogy éppen melyiket szeretnénk használni. A választék a következőkből áll: Standard, Movie, Game, Photo, sRGB, Reading, Eco, ezekről elvégeztük szokásos méréseinket is.

Mielőtt még azonban rátérnénk ezekre, előbb nézzük, milyen látvány fogad minket a különböző profilokban. A Standard profil egy általános séma, amit nagyjából minden területen lehet alkalmazni, ha nincs igényünk különleges színhatásokra. A legszebb látványban a Movie, Game és Photo sémák esetében lehet részünk, ezeket filmnézéskor, játék közben, illetve fotók nézegetésénél érdemes elővenni. Az alaphelyzeti Stanadard sémához képest ezeknél extra színtelítettség figyelhető meg, ami jót tesz a látványnak, de a pontosságnak már kevésbé (a színátmeneti gradienseken némi sávosodás is látszik). A „színező” profilok esetében a dinamikus kontrasztot is bekapcsolhatjuk, a többinél ez a funkció inaktív maradt a menüben. A virtuális kontrasztállítás sebessége viszonylag lassú, ezért a funkciónak nem sok gyakorlati haszna van, a kontraszt csak papíron több. A Reading profilnak nyugodt, meleg képe van, színárnyalatával a könyvek megsárgult papírlapjaira emlékeztet minket, és fényerejével sem bántja a szemet. Az Eco séma egy szemkímélő profil, ezért a gyakorlatban csupán annyit látunk, hogy a Standard-hez képest sötétebb képe van, pontosságra nagyon hasonlóak.

StandardMovieGamePhotosRGBReadingEco
A mérések nagyon nagy eltéréseket mutatnak az ideálishoz képest, az átlagos színeltérés valamennyi profil esetében rosszabb az átlagnál, és bizony a gamma értéke is ugrál (ez hol az ideális érték alatt, hol felette volt). A színprofilok tehát nagyon pontatlanok, egyedül az sRGB-t találtuk megfelelőnek, de még ez is csak a kalibrálatlan monitorok átlagát tudta hozni.

Ezek után megkerestük a kijelző számára optimális beállításokat. A kalibráció során a Standard profilból indultunk ki, és ezt finomítottuk tovább a fényerő, kontraszt, valamint a színhőmérséklet beállításával.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
A manuális beállítások nagyon sokat segítettek a helyzeten, ezért ha nem szeretnénk kalibráltatni a monitort, akkor a lenti adatokkal érdemes próbálkozni (bár a legyártott példányok közt is lehetnek különbségek). A gamma értékét a monitorba épített korrekció ellenére sem sikerült tökéletesre beállítani, ezért a monitorhoz elkészítettük az egyedi ICC színprofilt is. Egyes színek esetében még mindig akadt néhány kilengés, de az eredmény ezzel együtt már jó volt.

Összefoglalva, a kijelző színhűségével láthatóan nem foglalkoztak semmit, mert a profilok gyárilag nagyon pontatlanok. A készüléknek szüksége van a kalibrálásra, de ha mentesülni szeretnénk ez alól, akkor válasszuk az sRGB profilt, vagy alkalmazzuk a lenti beállításokat. Ha pedig nem elsődleges célunk, hogy a monitor pontos legyen, akkor azt a sémát válasszuk, amelyik jobban tetszik.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

Most lássuk a bekalibrált monitor képminőségét. A kijelző színeit rendben találtuk, ezek kellően élénkek voltak, de a színátmeneti gradienseken némi sávosodást is láttunk, látszik, hogy 6 bites színkezeléssel van dolgunk. Ez normál használat közben nem feltűnő, de pl. képszerkesztéskor az egyszínű, átmenetes képeken már észre lehet venni. A sötét részletek jól látszottak, a kontrasztskálán csak a legsötétebb szürkeárnyalat olvadt bele a tökéletes feketébe, amivel még mindig jól tudunk filmet nézni. A fényerő miatt szintén nem kell aggódni, mert a háttérvilágítás széles tartományban mozgatható. Ezt a bekalibrált monitoron 51 és 260 cd/m^2 fényerőérték között tudtuk állítgatni. A panel egyébként matt bevonatot kapott, ezért nem tükröződik rajta a fény.

Az A-MVA panel egyik jellegzetessége, hogy a szövegmegjelenítés nem olyan éles, mint egy IPS panel esetében. Ez a viszonylag kicsi, 21,5 inches képátló miatt viszont nem látszik, és csak akkor tűnik fel, ha egy tű éles kijelzőt is mellé teszünk (de még akkor sincs nagy különbség). Ezért a DVI még élesnek mondható, és jó hír, hogy ennél a VGA sem rosszabb, tehát mindkét bemenet jól használható.

1920 X 10801920 X 10801680 X 10501920 X 10801680 X 10501280 X 720
A monitor az alacsony felbontásokat egészen jó minőségben skálázza. Akad köztük néhány, melyek szövegolvasásra is alkalmasak, mint például az 1280*800, 1280*720 és 1024*768. A készülék még szépen interpolálja az 1680*1050, 1280*1024 és az 1280*960-as képméreteket is, amiket játékra érdemes még elővenni. Az 1440*900 és 1152*864-es felbontások már gyengébbek, ezért csak akkor alkalmazzuk ezeket, ha a fentiekre nincs lehetőség. A monitornak intelligens képarány kezelése van. Elég egyszer átkapcsolni Aspect módba, a monitor onnantól kezdve tudja a dolgát, és kivétel nélkül mindegyik felbontást helyes képaránnyal jelenít meg (még az 5:4-et is megkülönbözteti a 4:3-tól).

A-MVA paneles kijelzőről lévén szó, a monitornak széles látószögei vannak, és bár ilyen tekintetben a panel nem veheti fel a versenyt a rendes prémium paneles kijelzőkkel, még mindig nagyon jó élményben volt részünk. Durva színtorzulást ugyanis csak a képernyő szélein láttunk, a kép kifakult, de más hiba nem zavarta meg a látványt. A nagymértékű kontrasztcsökkenés oldalról, alulról és felülről is megvolt. Ez azonban nem befolyásolta azt, ahogyan szemből láttunk a képernyőt, a színek a kijelző minden szegletében egyformák voltak. A monitor tehát tökéletesen alkalmas arra, hogy filmet nézzünk rajta.


A háttérvilágítás egy sötét képernyő esetében szép egyenletes volt, csak a homogén barna és szürke tesztképeken láttunk kisebb foltosodást, amikor a kijelzőt szemmel megvizsgáltuk. Az objektív vélemény érdekében, egy fehér képernyőről méréseinket is elvégeztük, melyről egy táblázatott is készítettünk (a képernyő közepéből kiindulva az 5%-os eltérést jónak, a 10%-osnál nagyobbat gyengének vettük).


A mérésekből kiderül, hogy a kijelzőnek van némi vignettálása, azaz a monitor sarkaiban kicsit sötétebb a kép, mint középen, de szabad szemmel ebből sem látható semmi. Szintén a panel sajátosságainak tudható be, hogy a sötét részletek a kontrasztcsökkenés ellenére is még viszonylag jól látszottak oldalról (jobban, mint egy IPS panel esetében).

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A készülékben természetesen a válaszidő-gyorsítás is megtalálható, a kijelző ugyanis csak ennek segítségével képes a specifikációban rögzített 4ms elérésére. A funkciót a menüben AMA néven találjuk meg, és három fokozatban lehet állítani (Off: kikapcsolva, High: bekapcsolva, Premium: bekapcsolva, erős túlvezérléssel). Gyorsítás nélkül érthető módon a kijelző kicsit lomhább volt egy átlagos, 5ms-os monitornál. High fokozaton az eddig látott elmosódás lecsökkent, és a bemeneti késés sem volt nagy. A Premium beállítás szerintünk túlzásba viszi a túlvezérlést, ezért játék közben zavaró szellemkép is látható, igaz a bemeneti késés itt a legalacsonyabb. Az ideális középutat választva, mi maradunk inkább az előbbinél, azaz a gyári High beállítás mellett. Mi már ezzel is jól tudtunk játszani, és egy TN paneles monitor után sem volt hiányérzetünk.

LG 22EA63V


A következő monitor az LG-től érkezett hozzánk, lássuk, vajon sikerül-e túlszárnyalnia a BenQ készülékét? A dél-koreai tervezők ezúttal is egy vékony, stílusos küllemmel ruházták fel kijelzőjüket. Egy alapvetően szögletes, káva nélküli formával állunk szemben, melyről igyekeztek lehagyni minden olyan részletet, ami mai szemmel nézve sallangnak tűnhet. Ennek köszönhető a káva héttérbe szorítása is, de ez csak optikai tuning, mert a panel szélén még egy 12mm-es „ál-kávával” is számolnunk kell. Ha többmonitoros rendszerben gondolkodunk, akkor a kijelzők szépen egymás mellé tehetők, de a panelek közt továbbra is marad némi távolság. Az anyagminőség terén már korábban is tapasztaltunk javulást. A szokásos laza illesztésű káva és nyekergő talapzat helyett most kicsivel jobbat kapunk, de a készülék tetején lévő műanyag borítást a tökéletesség érdekében mi megerősítenénk.


A monitoron érintőgombok vannak, melyek a káva jobb oldalán, alul találhatók meg. Bár a káván lévő piktogramok elég jól látszanak, az érintőgombokat kicsit nehézkes kezelni, mert nagyon pontosan kell megérinteni ezeket ahhoz, hogy ne a szomszédos funkciót indítsuk el velük. Nagy pozitívum, hogy ha akarjuk, akkor használhatjuk helyettük a Forte Manager menükezelő szoftvert is. A kijelzőt néhány gyorsgombbal is felszereltek, azért hogy a legfontosabb dolgokat könnyebb legyen elérni. A gyorsgombok alaphelyzetben a bemenetváltást, az automatikus képbeállítást, a képprofil váltást segítik (ez utóbbi átállítható más funkcióra is, de ezzel csak a menü részlegénél foglalkozunk). Ahogy a legtöbb LG monitornál, itt is kikapcsolható az állapotjelző lámpa fénye, de ennek nem éreztük szükségét, mert nagyon diszkrét fénye volt.


A készüléket egyszerű állvánnyal szerelték fel, ami csak az alapvető döntögetési metódust ismeri, ezt viszont széles tartományban támogatja. Erre előrefelé 5 fokban, hátrafelé 20 fokban képes, ami már a legtöbb helyzethez elég. A különlegességekről le kell mondanunk (portré mód, magasságállítás), a monitor még a sokszor hasznos talpforgatás képességét sem támogatja. Az állvány magasságát azonban tökéletesnek találtuk, ezért a képernyőt hosszútávon is kényelmes volt nézni. A stabilitással szintén nem volt gond, a kijelző a menügombok nyomkodása közben is stabilan állt a helyén.


A kijelző hátulról is szép, és a vékonyság ellenére a fali konzolokat is támogatja, ez a konkrét példány a VESA 75 szabványt ismeri. A csatlakozóknál egy HDMI, egy DVI és egy VGA fogad minket, valamint egy audio kimenet, ami a HDMI hangsávját továbbítja. A kellékek közt egy kézikönyvet, egy VGA kábelt és a készülék külső tápegységét találtuk meg, valamint egy telepítő CD-t, amin a monitor szoftverei voltak.

OSD


A készülékben egy egészen pofás menü található meg, mely színes piktogramjaival és érdekes betűstílusával érdekesebbé teszi a képbeállítás folyamatát. Az OSD alaplogikája az, hogy mindent külön almenüben találunk, ahelyett, hogy egyetlen főmenüben kéne barangolni. A főmenüben csak a legfontosabb beállítások maradtak meg, mint a fényerő, kontraszt, képarány kezelés, valamint a gyári állapot visszaállítása. Egyedül ez utóbbi az érthetetlen számunkra, mert erre csak ritkán van szükség, és gyakran előfordult, hogy véletlenül lenulláztuk a már jól beállított kijelzőt.

Most tekintsük át a menü különlegességeit:


Képprofilok

Most lássuk a beépített profilokat (Text, Photo, Cinema, Game). Szemmel vizsgálva nekünk csak a Text tetszett közülük, ez viszont tökéletesen megfelel a tervezett célra, azaz a szövegolvasásra. A Photo és Cinema profilok képe sárgászöld volt, a Game pedig erős kék tónust használt, más különbséget nem láttunk köztük.

TextPhotoCinemaGame
A mérések alapján sincs köztük óriási különbség, ám ez most dicséretnek számít, a monitor ugyanis még kalibrálatlanul is szokatlanul pontos. A grafikonokat nézve a gyári Text sémától a Cinema felé haladva egyre romlik a pontosság, de a kijelző képe még a legrosszabb esetben is nézhető maradt, ami csak kevés monitorról mondható el.

A kalibrálás során célunk szokás szerint az sRGB színtér minél pontosabb szimulációja volt. A viszonyítás a 2,2 gammához, 6500K színhőmérséklethez és 120 cd/m^2 fényerőhöz ment.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
Bár kalibrálással szinte mindig lehet javítani a helyzeten, ezúttal nem tapasztaltunk egyértelmű javulást, a kijelző már Text és Custom módban is pontos volt. Ezért az egyéni ICC profilt sem kell feltétlenül elkészíteni hozzá, elég, ha a lap alján közölt értékeket használjuk (kiindulási alapnak legalábbis biztosan jók).

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A képminőségbeli tesztek alapján a monitornak igazán nincs miért szégyenkeznie, de vegyük sorra ezeket egyenként. A színek anélkül voltak élénkek, hogy ez sávosodást okozott volna a színátmeneti gradienseken, amiért a kijelzőt nagy dicséret illeti. A szürkeárnyalatok közül nemcsak a világosabb elemek látszottak jól, hanem a sötétebbek is, ráadásul az összes. Ez nagyon kivételes dolog, ezért a sötét jelenetek kiválóan láthatók a képernyőn, aminek filmnézéskor és képszerkesztéskor is hasznát vesszük. Ami a fényerőtartalékot illeti, ez is megfelelő, a matt panellel együtt ez már a napsütéses időhöz is elég volt. A maximum 207 cd/m^2, a minimum 66 cd/m^2 volt, ez utóbbi a szemkímélő használathoz jó egy sötét szobában.

A kijelző 3 video bemenettel rendelkezik (HDMI, DVI, VGA), ezek minősége egyformán kiváló. Még a VGA is hozta a digitális bemenetek minőségét, amiért külön piros pont jár. Ráadásul az automatikus képbeállítás nagyon gyorsan és pontosan végbement, ezért ilyen tekintetben sincs hátrányban a digitális bemenetekkel szemben.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Ha játékra kerülne sor, akkor bőven akadnak szép felbontások. A kijelző az alacsonyabb képméretek közül az 1440*900, 1280*800, 1280*720 és 1024*768-at olyan jó minőségben skálázza, hogy ezek szövegolvasásra is alkalmasak (ritkaság, hogy ennyi jó felbontást tud egy monitor). Az 1680*1050 és 1280*1024 lehetett volna kicsivel élesebb is, de játékra még ezek is megfelelnek. A monitor képarány kezelésének hála ezek torzítatlanul nézhetők. Amikor átkapcsoltunk Original módba, onnantól kezdve a monitor mindig tudta, hogy milyen arányt kellett használnia, ezért nem kellett állandóan kapcsolgatni. Azonban fura módon a 4:3 arányú felbontások közül az 1280*960 és 1152*768-at nem tudta rendesen lekezelni, ez utóbbiak torzak voltak. Kár, mert ezekre is szükség lehet néha, de a kijelzőnek összességében még így is nagyon jó interpolációs képességei vannak.

A monitor betekintési szögei nagyon jók, szemből nézve a képernyő tetején és alján a színek tökéletesen egyformák voltak. Csak akkor láttunk hibát, amikor nagyon szigorúak voltunk, és a panelt extrém szögekből, nagyjából 150-170 fokból kezdtük vizsgálni, de akkor is csak nagyon halvány elszíneződést láttunk. A normál nézési tartományban csak enyhe kontrasztcsökkenést láttunk, ami még a rendes prémium paneles monitoroknál is előfordul. Az oldalról ülőknek tehát nincs okuk az aggodalomra, szemből nézve pedig a legkisebb színtorzulástól is megmenekülünk.


Szemből nézve a háttérvilágítás tökéletesen egyenletes volt, csak a tesztképeken vettünk észre némi foltosodást. Ezért újra megnéztük a sötét képernyőt, és arra lettünk figyelmesek, hogy a háttérvilágítás valójában hibátlan, a kivilágosodások fejünk mozgatásával változnak. Ez az IPS panelek jellegzetessége, ami ezúttal csak nagyon barátilag mutatta meg magát. A jelenség csak szürkésedés formájában mutatkozott, lilásodásnak/kékesedésnek nyoma sem volt. Ez oldalról és függőleges irányban némileg rontja a fekete szín sötétségét, de a helyzet korántsem vészes, mert ettől még nyugodtan lehet filmet nézni.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A háttérvilágítás egyenletességéről méréseinket is elvégeztük (a képernyő közepéből kiindulva az 5%-os eltérést jónak, a 10%-osnál nagyobbat gyengének vettük). Ez alapján a képernyő közepe világosabb a többinél, de a különbség csak kicsi, ezért szemmel nem is lehet látni.


A kijelző sebességével egyáltalán nem volt probléma, ez már a pontos célzási feladatokhoz is megfelel. Különösen azért, mert a monitor bemeneti késése is nagyon kicsi. Egyetlen kifogásunk a túlvezérlési hibával volt. A kontrasztos tartalmaknál ugyanis látszott némi szellemkép, ami egyeseknek zavaró lehet. Szerencsére a túlvezérlés mértékét szabályozni is lehet, ezért ha a gyári Middle fokozat nem megfelelő a számunkra, ezen csökkenteni és növelni is lehet. High fokozaton tovább nőtt a túlvezérlési hiba, de cserébe egy nagyon közvetlen és gyors monitort kaptunk. Érdemes hát elgondolkodni, hogy inkább ezt választjuk, vagy épp ellenkezőleg, lecsökkentjük a túlvezérlést. Ha utóbbit választjuk (Low), a monitor kicsit lomhább lesz, de még mindig jól lehet rajta játszani, és ekkor már túlvezérlési hiba sincs. Kikapcsolt gyorsítással (Off) már látható utánhúzása van a monitornak, ezért jobb, ha inkább a fenti lehetőségek közül választunk.

BenQ GW2260M


A BenQ kijelzője egy újabb tisztes iparos munka, még akkor is, ha a rendes prémium paneles monitorokkal nem tudja felvenni a versenyt. A tajvani székhelyű monitorgyártó egyébként sem csúcskijelzőiről, sokkal inkább remek ár/érték arányú készülékeiről vált ismertté, és ezt a trendet ezúttal sem kívánták megtörni. Nem csoda hát, hogy azoknak, akik az olcsóbb monitorok közt nézelődnek, egy ilyen kijelző felér egy csodával, hiszen gyakorlatilag mindenben jobb egy átlagos TN paneles monitornál, amit ebből a büdzséből kihozhatunk. A kijelző legnagyobb erőssége, hogy széles látószögekkel bír, ezért szemből nézve tökéletes képe van, és szélsőséges esetben is csak kontrasztcsökkenéssel kell számolni. A készülék háttérvilágítása is jó, és a sötét részletek még oldalról is egész jól látszanak. A sebességgel szintén nincs probléma, a monitor még a lendületesebb játékoknál is elég fürge a pontos célzáshoz. Az alacsony felbontásokat pedig a monitor jó minőségben, helyes képaránnyal és automatikusan lekezeli, ezért a régi játékok is tökéletesen élvezhetők vele.

De lássuk, mik azok a hibák, ami miatt a kijelző nem veszi fel a versenyt a nagyokkal. A monitornak gyárilag átlag alatti színhűsége van, amin a kézi beállításokkal ugyan lehet segíteni, ez viszont sok időbe telik (ha azonnali megoldást szeretnénk, akkor válasszuk a gyári sRGB profilt, nagyjából ez az egyetlen használható séma). A panel élessége pedig lehetne kicsivel jobb, bár ez is csak akkor látszik, ha a kijelzőt nagyon közelről vizsgálgatjuk. Az olvashatóság viszont még így is jó, ami részben a matt bevonatnak és a megfelelően nagy fényerőtartaléknak köszönhető.

A mérsékelten látványos káva anyagminőségére nem panaszkodhatunk, és még az állvány sem a legrosszabbak közé tartozik: nem kecsegtet sok extrával, de ellátja feladatát. A menügombok nagyon kényelmetlen helyen vannak, ezt sajnos szoftveres menüvel sem lehet kiváltani. A készülék egyetlen extrája, hogy beépített hangszórói vannak, ezek szükség esetén még jól jöhetnek.

A kijelzőhöz nem jár 3 napos pixelhiba-garancia, és hacsak nincs otthon egy tartalék digitális kábel, akkor számolni kell némi pluszköltséggel is, mert ez nincs benne a csomagban.

Vásárlás: BenQ GW2260M
Hivatalos honlap


LG 22EA63V


Az LG kijelzője tovább öregbítette a kedvező áron kapható IPS panelek hírnevét, hiszen minden területen helytállt, ezért csak apróbb hibákat tudunk neki felróni. A monitor színei olyanok, amilyennek lenniük kell, ráadásul a kijelző már gyárilag is elég pontos, ezért kalibrálásra sincs szüksége. A monitor a szép látványt széles tartományban képes megtartani, és még a sötét jeleneteket is kivételesen jól mutatja meg, ezért nem kérdés, hogy a készülék elsősorban filmnézésre született. Ebben természetesen a tökéletesen egyenletes háttérvilágítás is segít, csak kár, hogy oldalról az IPS panelek enyhe kivilágosodásával is számolnunk kell. A monitor képarány kezelése ugyan nem tökéletes, de a kijelző az alacsonyabb képméreteket összességében szépen skálázza, ezért a régi játékok szerelmesei is elégedettek lehetnek. A kijelző sebességére és bemeneti késésre szintén nem lehet panaszunk, a monitor játék alatt közvetlennek és gyorsnak bizonyult.

A monitor mindhárom bemenete szép éles, ráadásul a HDMI sem hiányzik róla, ez a konzoltulajoknál fontos szempont lehet. A készülék állványa stabil, az anyagminőség már végre egészen jó, a menügombok pedig elfogadhatóak - de extraként a kijelző a szoftveres vezérlést is támogatja, ez javít a helyzeten.

Az értékelés végén még meg kell említeni, hogy ehhez a kijelzőhöz sem jár digitális kábel, ami viszont fontosabb, hogy a 3 napos pixelhiba-garanciáról nem kell lemondanunk.

Vásárlás: LG 22EA63V
Hivatalos honlap

A monitorok értékelése során ezúttal is kritikusak voltunk, de a pontszámok mégis az elégedettségünket tükrözik. Ezek alapján pedig egyértelmű, hogy mi az LG készülékét vinnénk haza, a kérdés már csupán annyi, hogy a kijelző vajon megéri-e a 10 ezer forintos többletet, amit a BenQ monitorával szemben ki kell fizetnünk érte? Ugyanis ez utóbbi ugyanúgy megfelel filmnézésre és játékra, így felmerül a kérdés, hogy otthoni használatra vajon kell-e ennél több? Ha céljaink közt képszerkesztési feladatok is szerepelnek, akkor a válaszunk igen. Az LG színhűsége ugyanis már gyárilag pontosabb, és kevesebb beállítást igényel a finomhangoláshoz, de az sem elhanyagolható szempont, hogy élesebb képe van, amit a sasszeműek értékelnek majd. Ezen kívül ott van még a 3 napos pixelhiba-garancia is, ami (bár manapság nagyon ritka a pixelhibás monitor) még mindig hasznos extra. Végül azonban nem ez miatt nem kapja meg tőlünk az ajánlott plecsnit a BenQ monitora, hanem azért, mert nemrég járt nálunk egy Philips monitor hasonló árfekvéssel, ami jobban teljesített.


LG 22EA63V
A monitorokat a Cédrus számítástechnikai Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

 

 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. chillstrea...
2013.05.21. 11:30
Sziasztok! Köszönjük szépen a tesztet!

Azt hiszem, hogy nem csak a magam nevében írom azt, hogy nagyon szeretnék látni 27"-os tesztet az középkategóriából. Pl.: LG 27MA73D, LG 27MS53S, Samsung S27C750P, LG 27EA73LM. Az első három elérhető a Cédrus Kft-nél.

Sajnos sehol sem találni normális tesztet róluk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. LechooEdy
2013.05.21. 12:10
chillstream Osztom!

Amúgy ez az LG nagyon jó lenne, ha a talpazatával nem rontották volna el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Shinjiii
2013.05.21. 15:06
Nem bírom ki, de közölnöm kell, csak a BenQ a jó, az utóbbi SZAR, mert nincs vesa100-a! (ez persze azért jött, hátha magára ismer a komám )

Nem értem, miért hibának kell azt felróni, hogy 5 percet rá kell szánni az életemből arra, hogy a színeket megfelelően beállítsam magamnak? Örülnék, hogy kicsit foglalkozhatok is azzal, amit megveszek, nem csak bedugom, megnyomom és huss. Persze az, aki ennyit nem ért hozzá, az már...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Whysper
2013.05.21. 20:47
Nem tudom Én 3 éve nyúzom a 24 colos Benq-at,de tökéletes egy dög! Egy pillanatot se csalódtam ebben a márkában és most is hibátlanul működik és csodálatos a képe! Következő is BenQ lesz. Csak ajánlani tudom és nagyon szép éles!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Terrayon
2013.05.23. 10:46
Shinjiii: Nem arról az 5 percről van szó, hanem a helyes eredményről. Nagyon keveseknek van otthon monitor kalibráló eszközük, amivel ezt ellenőrizni lehet. Persze ettől még lehet jó egy monitor képe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Shinjiii
2013.05.23. 12:29
Mert ha nem tökéletes egy monitor beállítása, de nekem megfelelő, akkor az probléma? Vagy mi változik akkor? És ha kalibráló eszközöm van, az mindig garancia, hogy számomra is a legjobb beállítás érhető el a segítségével? Elég megbízható az ipon tesztje, így ha őket követem, szerintem az is elegendő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MR_47
2013.07.13. 16:30
A cikk azt írja, hogy az LG-hez nem jár digitális kábel, de a hivatalos honlap szerint igen. Akkor ez utóbbi nem mérvadó?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!