iPon Cikkek

Fél-prémium monitorok HP és Samsung módra

Dátum | 2013. 04. 09.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A mai alkalommal ismét (fél-)prémium paneles kijelzőkkel foglalkozunk, ezúttal a HP és Samsung berkeiből érkezett hozzánk egy-egy monitor.

Kezdésnek tekintsük át a specifikációs listát:

HP Pavilon 23xi


Tesztünk első szereplője a HP termékkínálatából érkezett hozzánk. A monitor a gyártó jól ismert formai jellegzetességeket hordozza magán, ami egy elegánsan letisztult külsőt eredményezett. Ebben jó partner még az ízléses ezüst-fekete színhasználat, valamint a káva nélküli formatervezés (legalábbis részben). Jól tudjuk viszont, hogy ezzel a legtöbb kijelzőnél trükköznek, mert valójában a panel mellett még egy 10mm-es kerettel is számolnunk kell. Ezt ügyesen egy szintre hozták a panellel, ezért kikapcsolva a monitor valóban úgy néz ki, mintha egy káva nélküli kijelző lenne. Ehhez persze vékony műanyagokból kellett építkezni, aminek bizony megvannak a hátrányai is. Az összeszerelés minősége lehetne kicsivel jobb, és a panel állítgatása közben halk neszek is előfordulnak.


A kijelző nyomógombjai remekül használhatók, méretük és a köztük lévő távolság is kellően nagy. Könnyű rajtuk fogást találni, és minőségükkel sincs baj, alig kattognak, és jó nyomáspontjuk van. A szürke káván könnyen olvashatóak a fekete feliratok, ráadásul a gombok is kényelmes helyen vannak, a káva elején, közvetlenül a piktogramok alatt. Egyetlen hiányosságuk, hogy nincs saját megvilágításuk, ami szürkületnél okoz nehézséget. Ez viszont kivédhető azzal, hogy feltelepítjük a gyártó szoftveres menüjét, a HP DisplayAssistant-ot. A gyorsgomboknál megtaláljuk a képprofil váltást, a bemenet váltást és az automatikus konfigurálást (ez utóbbit a VGA bemenetnél kell használni). A fényerőállítást hiányoltuk közülük, de szerencsére a főmenüben könnyen elérhető helyre tették ezt a funkciót. Az állapotjelző lámpa elviselhető fényerővel világít, de akinek nem tetszik, akár le is tilthatja a menüben.


A talapzat bár elég könnyű, a monitor, méreteinek hála, nem billeg az asztalon. A kijelző állványa szinte semmilyen ergonómiai trükkre nem képes, szűkös repertoárjában egyedül a dönthetőség szerepel. Erre viszont széles keretek közt képes, a panelt előrefelé 5 fokban, hátrafelé 25 fokban lehet megdönteni. Még a sokszor hasznos talpforgatás képességéről is le kell mondanunk, de a panel magassága legalább rendben van, ezt egy centivel sem tennénk máshová.


A hátlapról a vékonyság okán a felfüggesztési lyukak lemaradtak, a monitor tehát nem támogatja a fali konzolokat. A csatlakozóknál egy HDMI, egy DVI és egy VGA bemenetet vár minket, innen egyedül az audio kivezetést hiányoltuk. A kellékekkel viszont nagyvonalúan bántak, a dobozban ugyanis a külső tápegységen kívül egy VGA kábelnek és egy DVI madzagnak is jutott hely, erre tehát már nem kell költenünk.

OSD


Egy jól kiforrott menün kár lenne változtatni csupán az újítás kedvéért, ezért örültünk neki, amikor a kijelzőben ezúttal is a már több éve bevált, jól tagolt, átlátható OSD-t találtuk meg. Lássuk a menü különlegességeit:


Képprofilok

Ennyit a menüről, most foglalkozzunk kicsit a képprofilokkal. Mert ezek is vannak a kijelzőben, méghozzá a QuickView részlegben.

Szemmel vizsgálva a profilok szép látványt nyújtanak, és mindegyiknek megvan a maga érdekessége. A Text egy általános profil, ezt használhatjuk szövegolvasáshoz vagy internetezéshez. A Movie erős élesítést és színesítést használ, mindezt nagy fényerő mellett, talán nem ez a legjobban sikerült séma a választékból. A Photo már csak nagy fényerejével hódít, zavaró élesítést és színesítést sem használ, ezért ideális profil, ha ismerőseinknek szeretnénk fényképeket mutogatni. A Gaming csak annyiban különbözik ettől, hogy élesítést alkalmaz, ami már rövidtávon is zavaró. A profilok közt megtalálható még a HP Enhance+ effekt, amelynek használatával további élesítést okozhatunk a kijelzőn (szerintünk teljesen feleslegesen).

TextMoviePhotoGamingHP Enhance (Low)HP Enhance (Medium)HP Enhance (High)Text (5000K)Text (9300K)
A mérések alapján egyik profil sem különösebben pontatlan, sőt, a 2 és 4 közötti átlagos színeltérés (deltaE) egy kalibrálatlan monitortól nagyon is jó eredmény.

A bíztató jelek után megnéztük, mit lehet még kihozni a monitorból. Egyedi beállításainkkal a 120 cd/m^2 fényerőre, 2,2 gamma értékre és 6500K színhőmérsékletre törekedtünk.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
Amikor csupán helyes képbeállításokat alkalmaztunk a monitoron, látható volt némi javulás, de ez inkább a pontosabb gammában, fényerőben és színhőmérsékletben mutatkozott meg, a színek pontossága nem javult. Az egyedi színprofil betöltésével viszont sikerült tökéletesre csiszolni a színmegjelenítést, ennél pontosabb eredménnyel mi is csak ritkán találkozunk.

Ha nem szeretnénk foglalkozni a képbeállítással, akkor sincs gond. A gyári profilok közül a legpontosabb a Text, amit nyugodtan lehet használni bármilyen célra, ezért a monitort kalibrálni sem kell.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

Ami a képminőséget illeti, a kijelző színvilágát rendben találtuk, a színek kellően élénkek voltak, ugyanakkor a kijelző nem akart többet mutatni a valóságnál (pl. erős túlszaturáltságot alkalmazva). A színátmeneti gradiensek is szép egyenletesek voltak. A sötét szürkeárnyalatok közül a kijelző majdnem mindet megmutatta, csak a legsötétebb olvadt bele a feketébe, de ezzel még mindig nagyon jól lehet látni a filmek sötét jeleneteit. A készülék fényereje 36 és 290 cd/m^2 között skálázható egy fehér képernyőn. Ez utóbbi egy szép nagy érték, ezért a monitornak erős napsütésnél sincs gondja az olvashatósággal. Különösen azért, mert matt panel van benne. Az alacsony értéknek hála pedig a kijelzőt egy sötét szobához is be lehet állítani szemkímélőre.

A monitor élessége a HDMI és DVI bemeneten is jó, de láttunk már ennél élesebb szövegmegjelenítést is. Bár ez közelről látható, és csak akkor feltűnő, ha egy másik, tűéles monitort teszünk mellé. Ennél viszont a VGA bemenet sem rosszabb, ezért a kijelző három, még egészen jó minőségű bemenettel gazdálkodik.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Most lássuk, hogyan skálázza a monitor az alacsonyabb felbontásokat. Ezeket nagyon kiegyenlített módon, szépen interpolálja, de közülük is az 1280*720-at és az 1024*768-at tudja igazán szép minőségben megjeleníteni, ezek még szövegolvasásra is alkalmasak. Az 1680*1050, 1440*900, 1280*800, 1280*1024, 1280*960 és 1152*864-es felbontások csak kicsivel gyengébbek, de minőségük még jó, ezért játékra megfelelnek. Csúnya felbontásokat nem találtunk, a kijelzőt gyakorlatilag bármiben lehet használni. A készülék skálázási képessége tehát jó, ráadásul a képarány kezelése is hibátlan. Ha a teljes képernyős módból (Fill To Screen) átkapcsolunk a képarány megtartásos módba (Fill To Aspect Ratio), onnantól kezdve a monitor minden esetben helyes képarányt alkalmaz.

A monitor betekintési szögei nagyon jók, bár ezt egy IPS paneles kijelzőtől el is várjuk. Az összes minőségromlás, amit láthatunk, az az oldalról, felülről és alulról egyformán jelentkező enyhe kontrasztcsökkenés. Ettől kicsit fakóbbnak látszik a kép, mint szemből, de ezt leszámítva semmilyen hiba sem rontja a látványt. Szemből nézve a képernyő minden része egyformának látszik egy homogén kép esetén, ezért a monitor képszerkesztési munkára is kiváló.


A háttérvilágítás szintén nagyon jó, nyoma sincs foltosodásnak. Méréseink alapján csak a szokásos sötétedés jelentkezett a képszélek felől, amiből szabad szemmel semmi sem vehető észre. Erről egy táblázatott is készítettünk, ahol a képernyő közepéből kiindulva az 5%-os eltérést jónak, a 10%-osnál nagyobbat gyengének vettük.


Az IPS panelekre jellemző szürkés kivilágosodás is nagyon mérsékelt. Bár a fekete szín emiatt oldalról nézve nem olyan sötét, mint szemből, ilyen téren mi folyamatos javulást tapasztalunk, és ennél a példánynál már alig látszik belőle valami.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A kijelzőben válaszidő-gyorsítás is van, a monitor ennek révén éri el 7ms-os sebességét (a funkció a menüben a Video OverDrive szekcióban érhető el). Kikapcsolva csak gyorsabb mozgásnál figyelhető meg némi elmosódás, de ez sem zavaró, és a bemeneti késés mértéke sem számottevő. Amikor a gyorsítást bekapcsoltuk, az utánhúzás tovább csökkent, a bementi késés pedig maradt az eddigi közepes, még tolerálható szinten. A készülék tehát nem tartozik az extrém játékmonitorok közé, de összességében még így is jól használható ilyen célokra, ezért a keménymagot leszámítva senki sem fog benne csalódni.

Samsung S24B350TL


Most lássuk a Samsung PLS paneles kijelzőjét, mely ára alapján jó alternatívája a HP készülékének. A monitor külleméről nehéz lenne újdonságokat írni, mert ehhez a típushoz is a már jól ismert, letisztult, de tetszetős formatervet kapjuk meg, ami még ma is megállja a helyét. Az anyagminőség helyenként lehetne jobb, a műanyagok ugyanis hajlamosak a recsegésre a panel állíthatása közben, ami nem teszt jót a minőségérzetnek.


A monitor különlegessége, hogy érintőgombjai vannak, de szerencsére a jobb fajtából. Ezek ugyanis jól reagáltak, a kijelző mindig a megfelelő funkciót indította el. Az érintőmezőkhöz tartozó feliratok szürkületnél is jól látszanak, de ha valaki mégis mellőzni szeretné ezeket, akkor a kijelző szoftveres menüje is a rendelkezésünkre áll (MagicTune). A gyorsgomboknak viszont még így is hasznát vehetjük: a gyári beállításnál képprofilt válthatunk, fényerőt állíthatunk, vagy video bemenetet választhatunk (ezek közül ráadásul az egyiket tetszőlegesen megváltoztathatjuk). A monitoron megtalálható állapotjelző lámpa vörös színe nem feltűnő, ezért nem vonja el a figyelmet (bár letiltani nem lehet).


A monitor egyszerű állvánnyal rendelkezik, ennek megfelelően nem képes különleges ergonómiai trükkökre. Még a talpforgatás képessége is lemaradt, ami egy társaságban igencsak hasznos lenne. A készülék talpa viszont, nagy méreteiénél fogva, megfelelően stabil, ezért a monitor az asztal óvatlan meglökésénél sem akart felborulni. Az állvány fix magasságát rendben találtuk, döntögetni pedig a 0 és 20 fokos tartományban lehet, ami már egy kellően széles tartomány.


A hátlapról lemaradtak a felfüggesztési lyukak, ezért a kijelzőt nem lehet fali konzolokra szerelni. A csatlakozók választékát is szűkre szabták, mert a HDMI bemeneten kívül már csak egy VGA-nak jutott hely, még az audio kimenetről is le kell mondanunk. A kijelző mellékletében egy külső tápegységet és egy VGA kábelt találtunk, ezért a digitális madzagról nekünk kell gondoskodni. Kapunk viszont egy telepítő CD-t, ezen a szoftverek (driver, szoftveres menü) és a dokumentáció található meg.

OSD


A képernyőmenü az alapvető képbeállításokon felül a már jól bejáratott extra funkciókat vonultatja fel. Lássuk, mik ezek:


Képprofilok

A képprofilok részlegét már jól ismerjük (MagicBright), a gyártó már egy jó ideje csak a következő sémákat alkalmazza monitoraiban: Standard, Game, Cinema, Dynamic Contrast. Ezeken kívül még egy egyedi képprofilt is elmenthetünk, amit a kijelző Custom néven tárol el nekünk.

A látottak alapján mindegyik sémát könnyedén jellemezhetjük néhány szóval, mert nagyon egyedi képük van. A gyári Standard profil már első látásra is nagyon jónak tűnt, semmilyen képmanipuláló effektet nem használ (pl. élesítést, színesítést), ezért szemkímélő használatra javasoljuk. A Game profilnak nagyon világos képe van, ezért értelemszerűen világos környezetben érdemes elővenni, egyébként nagyon hasonlít a Standard profilra. A Cinema séma durva élesítést és erős színezést használ, ami hosszútávon már kellemetlen, és színtorzulást okoz. A DynamicContrast egy vállalható profil, amit sötétebb tartalmaknál a Standard-hez, világosabbaknál a Game-hez tudnánk hasonlítani (itt ugyanis az automatikus kontrasztállítás is működik). Az állítgatás sebessége gyors, ezért akár bekapcsolva is hagyhatjuk, de mi szokás szerint inkább egy jól beállított statikus értéket javaslunk helyette.

StandardGameCinemaDynamicContrast
A gyári profilok pontossága nagyon jó, a Standard és Game átlagon felülinek bizonyult, de még a Cinema és DynamicContrast is vállalható volt.

Megnéztük, vajon a monitor képes-e ennél is pontosabb színmegjelenítésre. A beállítás során ezúttal is a 6500K színhőmérsékletre, 2,2 gammára és 120 cd/m^2 fényerőértékre törekedtünk.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
A kalibrálás során a Custom profilból indultunk ki. Az első grafikon azt reprezentálja, milyen volt a színhűség, amikor a kijelzőre helyes beállításokat alkalmaztunk. Amint látható, ezzel csupán a színhőmérsékletet és a fényerőt sikerült korrigálni, a színek érdemben nem javultak, hiszen a monitor már eleve pontos volt. A második grafikonnál már egyéni ICC profilunkat is elkészítettük, ettől még pontosabb lett a monitor, de ne számítsunk nagy különbségekre.

A kalibrálásra tehát nincs feltétlenül szüksége a monitornak, elég, ha a gyári Standard-et vagy Game-et választjuk, a kijelző színhűsége már ezeknél is pontos.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A jó kezdet után kíváncsian vártuk a képminőségbeli teszteket. A kijelző színei tipikusan Samsungosak, élénkek, de még nem mesterkéltek, amit előnyként könyvelhetünk el. A színátmeneti gradienseknél nem láttunk sávosodást, de a kontrasztskála sötétebb elemei közül több is elbújt, a sötét részletek egy részét tehát elnyeli a monitor. A monitor fényerőtartaléka elég nagy a napsütéses időjáráshoz, különösen, hogy a panel matt bevonatot kapott. A fényerőt 236 cd/m^2-ig tudtuk feltornázni, míg a legalacsonyabb 27 cd/m^2 volt, ami pedig a szemkímélő használathoz tökéletes.

A video bemenetek minősége ugyan jó volt, de láttunk már ennél élesebb szövegmegjelenítést. Ez önmagában még nem feltűnő, csak akkor, ha egy tű éles kijelzőt is mellé teszünk. A HDMI bemenet mellett a VGA-t sem érheti panasz, ez is hozta az említett szintet, így mindkét bemenet használható.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Ami a monitor interpolációs képességét illeti, ez tökéletesen elég arra, hogy a régebbi játékokat is zokszó nélkül tudjuk elővenni. Az 1280*720 és 1024*768-as képméretek annyira szépek, hogy szövegolvasásra is alkalmasak. Az 1680*1050, 1440*900, 1280*800, 1280*1024 és az 1280*960-as felbontás minősége is jó. Ezek csak kicsivel csúnyábbak az előbbieknél, ezért játékra érdemes használni őket. Az 1152*864-es felbontás minősége csak közepes, ezért jobb, ha inkább a fentiek közül válogatunk. A képarány kezelés mesés, a kijelző Auto módban az összes képarányt automatikusan felismeri, és magától átkapcsol, ezzel megkímél minket a kézi kapcsolgatás nyűgétől.

A panel betekintési szögei nagyon szélesek, színtorzulást oldalról, felülről és alulról sem láttunk. Ha nem szemből néznénk a monitort, akkor mindössze némi kontrasztcsökkenéssel kell számolni. Ettől a kép kicsivel fakóbbnak látszik, más problémát viszont nem okoz. Ezzel együtt még mindig nagyon jó látószögeket kapunk, ezért nem csoda, hogy szemből a képernyő alján ugyanazokat a színeket láttuk, mint felül.


A háttérvilágítás egy sötét képernyő esetén enyhén foltosnak látszik, minimális bevilágításokra a sarkok felől számíthatunk. A homogén szürke és barna tesztképeken viszont szabad szemmel ezekből nem láttunk semmit, és a háttérvilágítás méréseink szerint sem rosszabb az átlagnál.


A monitorban megtalálható saját fejlesztésű PLS panelen viszont a régebbi IPS panelekhez hasonló kékesedés-lilásodás is felfedezhető, ami a fejünk mozgatásával változtatja színét (ezért tűnnek foltosnak a sarkok). Aggodalomra viszont nincs különösebb okunk, mert a jelenség csak a nagyon sötét jeleneteknél látszik, a normál képi tartalomnál egyáltalán nem vehető észre.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Végül lássuk a kijelző sebességét. A készülék természetesen válaszidő-gyorsítással is rendelkezik, ez a már megszokott módon, három fokozatban állítható. Nekünk már a Normal fokozat is megfelelőnek tűnt, ezzel a monitor csak kicsit volt lomhább egy 5ms-os TN paneles kijelzőnél. Faster módban az utánhúzás a bemeneti késéssel együtt lecsökkent, ami már lendületes játékot tett lehetővé, és már itt sem volt okunk a panaszra. Ha ez még mindig nem lenne elég, akkor választhatjuk a Fastest módot, ahol az utánhúzás és a bemeneti késés még tovább csökken. Zavaró mellékhatásokat pedig még itt sem láttunk, ami a gyorsított monitorokra jellemző. A tapasztalatok alapján ez már egy igazi játékos monitor, mi egyáltalán nem éreztük, hogy a készülék bármilyen hátrányt szenvedne egy TN paneles kijelzővel szemben.

HP Pavilon 23xi


Jelenleg a monitorgyártás egy nagyon szép korszakában vagyunk, ugyanis az a szerencsés helyzet áll fenn, hogy a jó képminőség már nem csak a méregdrága kijelzők kiváltsága. A monitorgyártók egymásra licitálva rukkolnak elő jobbnál jobb olcsósított prémium paneles kijelzőkkel, melyek gyakorlatilag már egy közepes minőségű TN paneles kijelző áráért hazavihetők. A HP berkeiben is felismerték ezt, így ők sem maradhattak ki a virtuális piaci torta felszeleteléséből - hozzátesszük, nem érdemtelenül. A monitor ugyanis teljes joggal tudhatja magáénak az „olcsón jót” titulust, hiszen képminősége alapján már a nagyokkal versenyezhet. A kijelző mozivászonként a legjobb, a széles látószögekhez élénk, pontos színmegjelenítés társult, amit a gyári képprofilokkal még látványosabbá tehetünk. Ha ódzkodunk a mesterkélt színektől, akkor sincs baj, a megfelelő sémát választva a kijelző kalibrálás nélkül is pontosan tárja elénk a színeket. A háttérvilágításon foltok sem láthatók, ami a sötét jeleneteknek kedvez, de megnyugtató még a tudat, hogy a fekete szín oldalról is viszonylag sötétnek látszik (ezen a téren egyébként folyamatos javulás tapasztalható az IPS paneles monitoroknál). A kijelző játékra is jó, sebességére ugyanis nem volt panaszunk, ami már az akciójátékokhoz is megfelel. Átlagon felüli interpolációs képességének és intelligens képarány kezelésnek köszönhetően pedig a monitornak még az alacsonyabb felbontásokon is élvezhető képe van.

Az apróbb hibáktól és hiányosságoktól viszont ez a készülék sem menekülhetett meg, vegyük hát sorra ezeket. A bemenetek élességével nem volt különösebb baj, de amikor a monitor képét egy tűéles kijelzőhöz hasonlítottuk, már észrevehető volt a különbség, a szövegmegjelenítés kicsit homályos volt. Az állvány sem képes különlegességekre, mindössze döntögetni lehet, de legalább stabilan megtartja a panelt. Az anyagminőség helyenként jobb is lehetne, a vékony, káva nélküli formatervnek valahol meg kell fizetni az árát. Ha már itt tartunk, a káva csak látszólag hiányzik, a panel mellett még egy 10mm-es kerettel is számolnunk kell. A menükezelő gombok viszont jól működtek, és ha valaki ezt mellőzni szeretné, akkor a szoftveres menükezelést is választhatja.

A monitorhoz nem jár 3 napos pixelhiba garancia, de legalább digitális kábelre már nem kell költeni, mert ez is megtalálható a dobozban.

Vásárlás: HP Pavilon 23xi
Hivatalos honlap


Samsung S24B350TL


Ezúttal is egy kiélezett tesztnek lehettünk tanúi, ugyanis a fenti kijelzőtől a Samsung készüléke sem maradt el sokkal. A monitor képminősége bár összességében kicsit gyengébb, még mindig nagyon szép eredményekkel büszkélkedhet. Ilyen például a gyönyörű színmegjelenítés, amit a kijelző pontos színprofilokkal tetéz, ezért kalibrálni sem kell. A panel látószög tartománya ráadásul nagyon széles, ezért oldalról sem kell lemondanunk a szép látványról. A háttérvilágítás még egyenletesnek számít, ezért a kényesebb képszerkesztési munkák is pontosan elvégezhetők. Ezek alapján a készülék filmnézésre egy nagyon jó választás. A játékrajongók pedig ne is keressenek tovább, mert megtaláltuk a leggyorsabb fél-prémium paneles kijelzőt, amit eddig teszteltünk. Elmosódást vagy zavaró túlvezérlési hibát nem láttunk, még érezhető bemeneti késése sem volt a monitornak. A régebbi játékok kedvelőinek pedig szintén fontos szempont lehet, hogy a kijelző az alacsonyabb felbontásokat is szépen, intelligens képarány kezeléssel megtámogatva tárja elénk.

Kár viszont, hogy a fekete szín oldalról már lilának/kéknek látszik, továbbá a sötét részletek egy részét elnyeli a monitor. A bemenetek minőségével nem volt komoly probléma, de élességük ennél a készüléknél is lehetett volna kicsivel jobb. Az állvány képességei a minimálisra korlátozódnak, de legalább stabil, ami viszont nem egy elhanyagolható szempont. A minőségi anyagokról le kell mondanunk, de az összeszerelés minősége és a küllem még ezzel együtt is elfogadható. Annyi luxust még kapunk, hogy a képbeállításokat szoftverrel vagy érintőgombokkal is elvégezhetjük, és még egy jó pont a kijelzőnek, hogy ez utóbbiak is gördülékenyen használhatók.

A monitorhoz 3 napos pixelhiba garanciát is kapunk, a melléklettel viszont szűkösen bántak, mert a HDMI kábelt már nekünk kell megvenni hozzá.

Vásárlás: Samsung S24B350TL
Hivatalos honlap
 


HP Pavilon 23xi, Samsung S24B350TL
A monitorokat a Ramiris Europe Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

 

 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. lajcsi1975
2013.04.09. 15:37
Kellemes cuccok. Főleg hogy nemsoká monitort (is) kell vásároljak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. LechooEdy
2013.04.09. 16:27
LPS jééé
Nem a design szokott számítani nálam, de ez a Samsung rettenet ronda, a HP jól néz-ne ki, ha fekete lenne, ott legalább matt a felület.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. kleinguru
2013.04.09. 19:57
Válasz ennyi pénzért már majdnem rendes monitort kapsz.
Vannak monitor guruk a témában náluk nézz szét, vagy nézd meg a Dell u2212 / u2312 monitorokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Ronan
2013.04.10. 18:48
Nem tudom mi lett a samsung bx sorozattal de nekem van egy és nagyon szuper még egy fehér pont hiba is van rajta de nem látható állandóan szóval nem zavar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim
2013.04.11. 14:31
És betekintési szöggel hogy áll? Volt nálam egy K50IJ amit ha nem pontosan szemből néztél már fakult meg szürkült, gyakorlatilag 10 fokos betekintési szöggel bírt maximum.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. adler741
2013.04.14. 17:50
Melyik az a benq pontosan? mi van még mva panelba ami olcsobb 22 colosban mondjuk?
fényerőt én is leveszegetem sajnos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. adler741
2013.04.15. 19:12
Köszi . A két benq között vajon mi a különbség?
va panel = mva panel ? van valami különbség?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. adler741
2013.04.16. 11:11
Köszönöm proggie az infokat már csak a 21.5 coll aggaszt jobb lenne 22 vagy 23 )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. csbk14
2013.04.16. 12:05
A Samsungon lágyabb antiglare van mint a régi LG paneleken(pl dell u23, u24)olyasmi lehet mint amit az LG is tesz az újabb paneljeire.
A kékes glow az szemből nem igazán látszik max egy nagyon kis sötétkék a sarkokban a tök feketénél,de ehhez is közelről kell nézni.
Aki szereti a valóban levehető fényerőt annak meg tetszeni fog ,éjszaka sem fog vakítani.
Lehet a helyetekben megvárnám a benq 24 újabb Amva-ját vagy az LG-nek láttam 23.8 collos ips-t.Benq azt állítja a colorshifttel kapcsolatban jobb lesz.Megjegyzem a Benq is semi matt bevonatot szokott kapni és a kontraszt meg önmagáért beszél.De biztos elkurnak valamit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. adler741
2013.04.17. 11:18
A "hm" verziónak mintha a kontraszt aránya is jobb lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. adler741
2013.04.17. 20:17
Irjál mindenképp hogy tetszik-e vagy sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. adler741
2013.04.19. 20:00
Gratula a monitorhoz,ha tudod hasonlitsd majd valamelyik ips-hez,milyen képileg ,ird le a játék tesztet is .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. adler741
2013.04.20. 09:54
A beépített gyorsítást (AMA) kapcsolgattad? 27 collos verzióban van ilyen most olvastam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. adler741
2013.04.21. 13:15
Milyen az hogy szétesik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. adler741
2013.04.22. 10:50
olyen mint ez?
http://www.youtube.com/watch?v=kbOXWiNKX_k

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. adler741
2013.04.22. 17:57
Szerintem nem vészes én nem foglalkoznék vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!