iPon Cikkek

FIFA 12 - Nem hibázhatsz

Dátum | 2011. 10. 12.
Szerző | Lawrence_Benson
Csoport | JÁTÉK

Hetvenezer ember szurkol neked a lelátón, és több millió a tévé elől. Életed legfontosabb tizenegyese következik, a 89. percben járunk, lerakod magad elé a labdát, pont a megfelelő helyre, forgatsz rajta kettőt, majd még egyet, hogy biztosan jól álljon, hátralépsz, és a kapus felé pillantasz. Izzad. Úgy néz rád, mint egy gyilkos, aki épp ölni készül, verejtéktől csöpögő homlokát pulcsijának ujjába keni, kesztyűje nem lehet nedves, túl nagy a tét ahhoz, hogy ilyen apróságon csússzon el a győzelem. Nem bír magával. Egyik lábáról a másikra lépked, kicsit megnyugszol, nem te vagy az egyetlen ember itt, kinek mellkasa kibírhatatlanul kalapál, nagyot köpsz, hogy azt higgye, üzensz neki valamit, a kapitány üvöltése még ilyen hangzavarban is elér hozzád, meg tudod csinálni, csak úgy, ahogy gyakoroltad, fiam. A síp már közelít a bíró szája felé, ki hatalmasat fúj bele azonnal, megindulsz a kapu felé, lépéseid milliméter pontossággal ki vannak számolva, nem hibázhatsz, elrúgod a labdát, s az, mint egy tűzgolyó, megállíthatatlanul repül előre…


Nincs ősz EA Sports dömping nélkül, kedvenc játékunk, a FIFA 12 pedig idén sem okozott csalódást, október hajnalán menetrendszerűen megérkezett, elkényeztetvén a futballvilág friss élményekre vágyó szerelmeseit. Rengeteg változás történt az idén, igen szépen alakul a PC-s verzió is, az iPon rendszeres olvasói viszont tudják, hogy billentyűzetnyomkodás helyett mi a konzolos változatra szoktunk koncentrálni. Az ok egyszerű: legtöbbször évekkel megelőzi a számítógépes kiadást, minek beszéljünk olyanról, amit tavalyelőtt már láttunk. A Playstation 3 és az Xbox 360 változat pedig ezúttal is nagy lépéseket tett afelé, hogy tényleg a FIFA 12 legyen a világ legjobb focis játéka, a készítők Trinitynek nevezték el azt a három újdonságot, melynek köszönhetően a játékboltba ellátogatva érdemes lehet újabb ezreket költenünk a lemez megvásárlására. Megújult ütközésmodell, taktikai védekezés, és precíziós cselezés, ezek a FIFA 12 kulcsszavai, lássuk, hogy mit is rejtenek ezek pontosan, és hogyan néznek ki a gyakorlatban.


Véget ért az egymáson átsétáló, vagy összeakadó játékosok korszaka, a FIFA 12 a hosszú évek óta fejlesztett, de csak most bemutatott Impact Engine segítségével pontosan kiszámolja, hogy a különböző ütközéseknek milyen eredménye lesz. A fellökés, a bokataposás, és a vállazás mind eltérő fizikai hatást vált ki, immáron nem mindegy, hogy emberünk a másiknak a vádliját, a sípcsontját, a térdét, vagy a combját rúgja-e meg véletlenül, ahogyan az is ezernyi eredménnyel zárulhat, ahogyan cselezésnél viselkedünk. Nem kell a másik játékosnak szabályosan szerelnie ahhoz, hogy hozzá kerüljön a labda, elég az is, ha egy kicsit jobban meglöki a kezünket, s mi mondjuk fél lábon állva kibillenünk az egyensúlyból. A FIFA 12-ben mindig az adott helyzetnek megfelelő mozgásokat látjuk, s nincsenek fals sérülések sem, régóta irigyeltük már ezt a konkurenciától.

A Tactical Defending System teljesen megújítja a védők szerepét. Segítségével gyönyörű mozgásokat vonultat fel a FIFA 12, nincs szükség pánikszerű kapkodásokra, néhány okosan megválasztott gombnyomás, és a labda a következő pillanatban már a mi cipőnk orrát fogja díszíteni. Lehet továbbá zavarni a másik csapat tagjait is, ha nyomjuk az LT-t, akkor karakterünk támadás helyett felveszi az ellenséges csatár tempóját, s testével próbálja meg lassítani őt, míg oda nem ér a csapattárs erősítésnek, mindezt pedig a számítógép által irányított védők is meg tudják tenni. Az RB gomb hatására társunk addig ül az ellenség nyakán, míg mi ki nem találjuk, hogy mit csináljunk, zavarja a labda útját, de néha mocskosabb eszközökhöz is folyamodik, kézzel lökdösi a másik vállát, hogy az kiessen a ritmusból, s hibázzon.


A három új fejlesztés utolsó, s egyben legfontosabb darabja a Precision Dribbling, mely a cselezéseket teszi még izgalmasabbá. Élethű és látványos labdamegszerzéseknek lehetünk a szemtanúi, míg korábban a nagy, látványos cselek kapták a főszerepet, addig most a kis, apró mozdulatokon van a hangsúly, a játékosok odafigyelnek környezetükre, nem rúgnak bele hatalmasat a labdába, ha látják, hogy egy kis pöccintéssel sokkal jobb eredményt érhetnek el. A FIFA 12 ezzel, és a két előző újdonsággal együtt végre levetkőzte minden évtizedes nyűgét, korábban rengeteg kritika érte őt az előre felvett mozgások, és a forgatókönyvszerűen megrendezett helyzetek miatt, most viszont, még ha a játék szépsége talán nem is érte el a Pro Evolution Soccer döbbenetes minőségét, az biztos, hogy a profi futball-szimulátor stílus felé vezető úton most nagy lépést tett előre.


A játékmódok felhozatala nem sokat változott. Barátságos meccset játszhatunk gép ellen, de egy második kontroller segítségével egy barátunk is kiállhat ellenünk, s visszatértek a légy profi, és légy profi kapus lehetőségek is, melyek segítségével a csapat egyetlen tagjának szerepét ölthetjük magunkra, mindenki mást a mesterséges intelligencia fog irányítani. Az ultimate team és a virtual pro tétmeccseiben az elismerésen kívül tapasztalatpontokkal is gazdagodunk, az Xbox LIVE és a live season az internetes játék lehetőségeit rejtik, a karrieren belül játékosként, menedzserként, és menedzserjátékosként is bizonyíthatunk, a tournament pedig különböző bajnokságokat vonultat fel, azok számára, akik megszállott rajongói valamely kupának. Vannak angol, francia, német, olasz, koreai, mexikói, holland, norvég, lengyel, portugál, ír, orosz, skót, spanyol, svéd, svájci, amerikai, ausztrál, osztrák, belga, brazil és dán versenysorozatok, a soron következő meccseket a naptár mutatja, a formációt, a taktikát és a kezdő játékosokat pedig két összecsapás között a menedzsment alatt módosíthatjuk.

Újdonság az EA Sports Football Club, mely nem más, mint egy focirajongóknak szánt közösségi felület, hírfolyammal, barátokkal, s mindennel, ami ilyenkor elvárt. Kedvenc csapatunkat megválasztva, biztosíthatjuk azt támogatásunkról, a játékban szerzett minden tapasztalatpontunk jóváíródik szívünk választottjához is, a FIFA 12 online toplistáján pedig kiderül, melyik klubnak van a legtöbb támogatója, s azok mennyi pontot vittek haza. A rivalizálás már most megkezdődött, a csapatok versenyében komoly harcok folynak az elsőségért, az itt kiválasztott klub lesz barátságos meccsnél az alapértelmezett csapatunk, de később változtathatunk is döntésünkön, a pontok viszont nem örökölhetőek. Ha átmegyünk máshova, akkor ott a nulláról kell kezdenünk mindent, nem viselkedhetünk úgy, mint egy élszurkoló, miközben tegnap még a konkurenciát erősítettük.


500 csapat és több mint 15000 játékos szerepel a FIFA 12-ben, a legfrissebb statisztikák és teljesítményadatok segítségével mindegyik a valóságnak megfelelő teljesítményt nyújtja a képernyőn is. De a fejlesztők rengeteget csiszoltak a karakterek mozgásán is, élethű, emberi játékot látunk a pályán, legalábbis a korábbi évek robotharcainál mindenképpen szebb a mostani, s nem csak a mozdulatok lettek jobbak, a grafika is előnyére változott. Az arcokról leolvasható érzelmek, az emberek tekintete, a ruhák kidolgozása, a zászlók mozgása, és magának a stadionnak az összképe is sokat javult, reméljük, az évek múlásával ez a trend sosem fog megállni.


Kedvünket a játékélmény és a látvány mellett a hangzás is csak fokozza, mely idén is tökéletes lett. Hajdú B. István és Faragó Richárd ismét fantasztikus kommentárt nyújtott a játékhoz, itt-ott talán érezni a mondatok összevágását, de ez igazán ritka, a zene pedig a megszokott módon zseniális, az ember sűrűn kapja azon magát, hogy dúdolja, énekli a szöveget. A FIFA 12-ben 15 ország 39 előadója kapott helyet, a teljes dallistát átfutva sokak neve fog ismeretlenül csengeni, de a játéknak köszönhetően egészen biztos, hogy megkedveljük mindegyiket, a névtelen zenészeken kívül pedig olyan igazi világsztárok is megmutathatják magukat, mint a Kasabian, a Thievery Corporation, a The Ting Tings, és a Monarchy. Mennyire jó lenne, ha a magyar kommentár mellett egyszer hazai dalokat is kapnánk a játékhoz, nem igaz?

A FIFA 12 egy lépéssel közelebb került szívünkhöz, a játék addiktív, izgalmas, és gyönyörű. Az új ütközésmodell, a megújult védekezés, és a továbbfejlesztett cselezési rendszer rengeteget javított a meccsek élvezhetőségén. Érezni még a sorozatra jellemző műanyag elemeket a játék során, az eredmény viszont, melyre régóta vágyunk, egyre közelebb van. A 2000-es évek első felének mélypontjai után az EA Sports bebizonyította, méltó a világ első számú futballjátékának fejlesztésére, köszöntsük polcunkon sorozatuk legújabb darabját, megéri.


Platformok: PC, MAC, PS2, Playstation 3, Xbox 360, Wii, PSP, Vita, 3DS, Android, iOS
Tesztelt platform: Xbox 360
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

33. DeathAdder
2011.10.12. 14:41
Gólörömnél úgy átrohannak egymásban a játékosok, hogy csak na
okéé olvasom tovább
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. DeathAdder
2011.10.12. 14:48
Egyébként nekem a szurkolók éneklése és üdvrivalgása a gólok után még mindig nagyon hiányzik.
pl az Anfielden a You'll Never Walk Alone -t utoljára a FIFA08-ban hallottam.
Igazi gólörömöt meg talán egy PSOne FIFA játékban (nemtom melyik volt már)..

Sokkal jobban bele lehetne élni magunkat a meccsbe, akár egy egy kihagyott helyzet után is, HA a nézől felhördülnének
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Heroes27
2011.10.12. 15:06
Ügye úgy volt reklámozva, hogy a konzolosok és a pc-ek ugyanazt kapják. Nos, sajnos nincs így, a konzolos verzió ismét élvezhetőbb játékélményt produkál, és nem a joy miatt, hanem összességében. Viszont, már több mint egy hetes tapasztalat után csak leírom, mi a valóság valójában:

-felesleges taktikai védekező rendszer, kuka, semmi értelme, vissza kell tenni hagyományosra. Amíg taktikusan voltam, 5-10 gólokat kaptam.
-az impact engine még nem az igazi, volt olyan, hogy a kapusom valahogy belekuporgott a védőmbe, a jutalmam egy szép nagy gól.
-irritáló és megrendezett csalás van a gépnél, a félpályáról lehet tudni, hogy mire készül, sőt, ha már nagyon passzolgat a 16-os környékén, esélyed sincs elvenni, gól.
-légy profi módban sajnos nem lehet cserét kérni, így a következő meccsre úgy elfáradsz, hogy értékelhetetlen teljesítményt nyújtasz, akarva akaratlanul.
-az olyanokról szót sem ejtek, hogy Messi, CR el akarnak igazolni, a 40 milliós Neymart leigazolja a Fulham, a Man Cityből át igazolod a MU-ba Dzekót, meg a többit.

Tehát vannak szépen hiányosságok, ellenben él a játék, jó a menü, a zenék megint hozzák a jó bevált fifa hangulatot, az arcok tényleg szépek, a grafika szinte ugyanaz.

köszönöm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Lawrence_B...
2011.10.12. 15:40
Heroes27 köszi a kiegészítést. Valóban nem könnyű a védekezés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Heroes27
2011.10.12. 15:44
Lawrence nincs mit, egyébként a játék jó, lehet nagyon negatívumként jött le amit írtam, de nem hagyhattam, hogy a negatívumokat elintézted egy mondattal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Lawrence_B...
2011.10.12. 15:51
Annyit szidják szegény fifát, okkal, oktalanul, hogy gondoltam, egyszer mondjuk már róla valami szépet is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. akos360 Heroe...
2011.10.12. 17:14
Szevasztok tud nekem valaki abban segíteni h hol tudom ki kapcsolni a taktikai védekező rendszert és vissza állítani a hagyományosra, nem magyarul van meg nekem ha nem angolul és nem találom sehol valaki segítsen és írja le előre is köszönöm csá csá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. danikollar
2011.10.12. 18:29
akos360, a controller settings-nél kell kikapcsolni a legutolsó menüpont, a tactical defending-et állítsd át legacy defending-re (azt hiszem ez van írva).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Melkor
2011.10.12. 18:30
Egy nagyon nagy hibája azért van ... kiadás óta nem tudunk jópáran a FUT 12 vel játszani, mert mérkőzés előtt az arénában összeomlik a játék és ezt csinálja az online kihívásnál és már néha offline kampánynál is.
Szóval megint az szopta meg aki megvette a játékot, aki letöltötte az meg elvan mint hal a vízben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. perempe
2011.10.12. 20:55
Számomra az a kérdés, hogy lesz-e NBA 2012(-ben)...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. XtreemX
2011.10.12. 21:25
A magyar kommentátorok szörnyűek... de ezen kívül jóra sikeredett,bár szerintem a pes jobb lett idén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. akos360 danik...
2011.10.13. 01:04
kösz a segítséget meg van!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. pittyu007
2011.10.13. 07:41
Sziasztok!
Nekem tetszik a játék, évek óta tolom a fifát és lehet vicces lesz a kérdés, de PC-s változatban, billel hogyan kell vetődni 11-es védéskor a kapussal?
Már végignyomtam mindent és egyszerűen se a demóba, se a teljes játékba nem ugrik el a kapusom. Csak nekem van ezzel gondom?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. retroconi
2011.10.13. 10:38
Sziasztok!
Tudna valaki abban segíteni,hogy PS3-nál miért nem lehet a játékosok nevét,származását,születési dátumát megváltoztatni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. DeathAdder
2011.10.13. 16:18
pittyu007 - NumPaddal tudsz vetődni (4es, 6os gomb)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. pittyu007
2011.10.13. 17:48
DeathAdder - Nekem sajna azzal se vetődik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. patrik2991
2011.10.13. 18:42
Hát nem tudom... nekem az jön le, hogy még a need for speed-re mondják (meg olyan játékokra amiből 3 rész jött) hogy rókabőr? Akkor ez mi? Csontig van nyúzva szegény róka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. patrik2991
2011.10.13. 18:42
Hát nem tudom... nekem az jön le, hogy még a need for speed-re mondják (meg olyan játékokra amiből 3 rész jött) hogy rókabőr? Akkor ez mi? Csontig van nyúzva szegény róka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. reednow
2011.10.13. 18:59
Hát, aki virtuálisan szereti a labdát rugdosni, annak biztos nagy élmény ez a játék.

Én inkább, ha már focira van lehetőség, inkább élőben tenném a sportpályán. Realisztikus grafika, élő taktikázás, folyamatos testmozgás, meccs után sörözés... kell ennél jobb?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Heroes27 reedn...
2011.10.13. 19:25
5 fokba? Menjél nyugottan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. reednow Heroe...
2011.10.13. 19:32
Természetesen kedvező időjárás esetén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. patrik2991
2011.10.13. 21:19
reednow: ezt miért kell mindig valakinek elsütni minden egyes fifa-s cikknél? Tényleg kezd uncsi lenni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. enzob
2011.10.14. 12:42
"most viszont, még ha a játék szépsége talán nem is érte el a Pro Evolution Soccer döbbenetes minőségét"
Normális vagy kedves cikkíró? A fifa sokkal szebb mnt a pes valaha is lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Lawrence_B...
2011.10.14. 14:37
enzob: nem jó volt a megfogalmazás, most hogy így kiemelted, tényleg félreérthető. A játék szépsége alatt azt értettem, hogy a sport szépsége, a mozgás, a cselek, a passzok nem olyanok, mint a PES-ben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Norrbi
2011.10.15. 12:53
Jó játék lett valóban, szerintem azt a hangulatot, ahogy le kell ülni egy focis játék elé, maximálisan hozza. Rengeteg élménnyel gazdagodtam alig pár meccs után.

Jó a cikk is, mindent elmond. köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Zabalint
2011.10.15. 12:56
@patrik2991:
Pedig rohadt nagy igazság van abban, amit mond. Ezeknek a sport játékoknak sosem láttam értelmét. Jó, egyszer-egyszer igen, de mondjuk úgy hogy lassan 20 éve(fifa 96-ra emlékszek) minden évben kiadják(+ world cup meg hasonlók), mindig egy-egy apró fejlesztéssel ugyanazt, az 3 rész után már extrém unalmassá válik. Nem is attól, hogy jobb kimenni a pályára, és ott játszani, hanem attól, hogy míg egy átlagos stratégia vagy akció játéknak határtalan a fejlődési potenciálja, vagyis bármiféle új játékelem bevezethető, mivel a szabályokat a fejlesztő alakíthatja, addig itt maga a foci korlátokat rejt magában. Igazából ma 10 percnél tovább nem tudnék ilyen játékkal játszani...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pergerj
2011.10.16. 08:17
Tudnátok segíteni abban, hogy ez a kontroller alkalmas-e a PC-s játékhoz? (mellékelve van a töltő, vezeték nélküli jelvevő stb.?)
[LINK]
Köszi szépen.

Egyébként.. 2hete ezt a Fifát nyűvöm, (sajnos még nem tiszta forrásból) kevés játékot engedhetek meg magamnak, de ez köztük lesz. Idén valami fantasztikusat alkottak a srácok. A 2003 óta az összes résszel játszottam ami kijött PC-re. Kicsit konzolos, néha unalmas a kommentátor, de legalább magyar, nem úgy mint sok más. Mozgások szépek, az új cselek sem nehezek, talán a játék lehetne egy kicsit szebb.

(A profim már 89-es csatárként, ktk-ban, jsz, bsz és jk, bk, kk-ban )
Egyébként ez a taktikus védekezés nekem se jött be, de ki lehet kapcsolni. (Lehet csak meg kéne szoknom.)
Azt valaki írta, hogy sajnos cserét nem lehet kérni karrierben, ez engem is eléggé zavar. (2. szezonban a kupameccsek 90%áról hiányoztam, mert úgy jött ki a lépés, hogy mindig akkor fáradt el ... -.-)

Még azt elárulhatná valaki, hogy a FLAIR (Érzék) képességre hogyan lehet szert tenni?? (pl. Rabona shothoz kell)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. danikollar
2011.10.16. 21:00
pergerj, tökéletes választás, de kell hozzá adó-vevő. Érdeklődd meg, hogy jár-e hozzá, mert adó-vevővel és nélküle is árulják. A legjobb választás még egyszer mondom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kkowika4
2011.10.18. 17:53
Miben rosszabb a taktikus védekezés a hagyományosnál? Komolyan kérdezem, mert eddig nem látom a különbséget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Geordielan...
2011.10.19. 06:24
@pergerj

Én is ezt rendeltem múlt héten. Igen alkalmas. Bluetooth-os wireless fajta. Töltő nincsen, két tartós elem van mellékelve. A drivert kapd le az MS-honlapjáról.

Jelenleg én is szeretnék venni hozzá egy töltő kitet, de nem tudtam kinyomozni eddig, hogy az igazi XBOX-os charger kit, szereti-e ezt a PC-s verziót, mivel a töltő egyben vezetékessé is teszi, és gondolom a csatlakozó nem PC USB-s, hanem valamilyen XBOX-os végű, de ebben nem vagyok még 100%-ra meggyőződve.

Remélem segítettem a választást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pergerj
2011.10.19. 21:23
ma jött meg, köszi szépen, sztem a régi AA-s tölthető aksijaimat leszek kénytelen használni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. fifaboti
2011.12.28. 20:45
a pc verzió olyanmint a kozolos, sőt még jobb is mint a ps3 verzió
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fifaboti
2011.12.28. 20:47
a kommentátor pedig fenomenális,bár jobb is lehetne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!