iPon Cikkek

FIFA 16 - Mert a nőzését meg a járását

Dátum | 2015. 10. 02.
Szerző | Mastigias
Csoport | JÁTÉK

Nincs más hátra, mint várni a FIFA 16-ot, hátha majd ott sikerül megoldani, hogy ne érmefeldobás és ’koncepciós meccsek’ menjenek, hanem igazságos küzdelemben vehessünk részt.” - tavaly ezzel a mondattal fejeztem be a FIFA 15 tesztemet. Érdemes volt-e várni a FIFA 16-ra? Az nemsokára kiderül, mielőtt azonban belemerülnénk az érmefeldobás és szerencsególok csodálatos, s egyben szörnyű világába, előbb vegyük sorra a kisebb-nagyobb újításokat, ráncfelvarrásokat. Első és legfontosabb, hogy árnyalatnyit, de változott a játékmenet. A mozgások sokkal simábbnak, folyamatosabbnak, ezáltal életszerűbbnek tűnnek, mint bármelyik eddigi FIFA-ban. Ennek köszönhetően sokkal jobban oda kell figyelnünk a passzjátékra (is), mivel jobban ki lehet számítani egy-egy labda útvonalát, így eredményesebben léphetünk közbe – jobb esetben mi, rosszabb esetben az ellenfél. Ebből az is következik, hogy a középpályára nagyobb hangsúly helyeződik, már nem olyan egyszerű átjátszani a labdát, mint eddig, úgyhogy az oldalra-kipassz-és-sprint „taktikát” át kell értékelnünk magunkban, ha sikeresen szeretnénk támadni.
Apropó támadás: a visszajátszott leshelyzetekben ismét látható a vonal, ami a támadók és a védekező játékosok pozícióját mutatja, mai napig rejtély, ez miért maradt ki a 15-ből. Ettől persze ne várjuk, hogy a bíró okosabb lenne, így is megesik, hogy olyat fúj le, ami nem les, és olyat enged tovább, ami méteres les – úgy tűnik ezen nem sikerült 1 év fejlesztési idő alatt változtatni. Kár. A leshelyzetek megítéléséhez hasonló a helyzet a test-test elleni összecsapások jutalmazásánál: kaptam már pirosat a semmire, és sárgát durva becsúszásra, szóval lutri az egész. Meg persze az a legjobb, amikor nem is nyom semmilyen elvételt az ember, de a támadó felbukik benne, és jön a tizi… Szóval a bírók nem sokat fejlődtek tavaly óta. Ja igen, ide tartozik, hogy most már nem csak parahelyzetekben és kapufánál rezeg a kontroller, hanem durvább ütközéseknél is.
A játékba bekerült az ún. FIFA Trainer, amit egy körként tessék elképzelni a játékosok körül, melyben az adott játékpillanatnak megfelelő lehetőségek villannak fel meccs közben. Tehát például támadáskor a passz-magas passz, védekezéskor a becsúszás-közbelépés, kapu előtt a rálövés-trükkös rálövés, stb. Online meccseknél és élő ellenfél ellen sok haszna nincs, időnk sincs ezt nézni, sőt kifejezetten zavaró lehet, de szerencsére egy gombnyomással be- és kikapcsolható. Otthoni, gép elleni gyakorlásnál viszont jól jöhet (már ha szoktunk ilyesmit művelni). Kaptunk még idén új meccsösszefoglalót, amivel egyből meccs után megnézhetjük a fontosabb történéseket egyenként, vagy egyben, illetve egy hangulatfokozó kis apróságot: a sporik felfújják habbal a labda és a sorfal helyét szabadrúgásoknál. Éljen!
Most pedig térjünk rá a játék legjobban hangoztatott újítására: megjelentek a női csapatok! Ez jó is, meg nem is. Abból a szempontból jó, hogy még tovább szélesíti az amúgy sem szűkös csapatpalettát, viszont rossz is, mivel nincs kidolgozva a rendszer rendesen. A játékmenet annyiban változik, hogy az átlagosnál is több a hibázás (mintha kevesebb csillagos férfi csapatokkal küzdenénk). Ezen felül mindössze 12 nemzeti női válogatottat vonhatunk irányításunk alá, akik csak egymás ellen tudnak játszani, férfi csapatok ellen nem. Ja és ha egyéni bajnokságot akarunk létrehozni, hiába keressük a csajokat: egyszerűen kimaradtak. Szóval ha átjönnek a haverok, és poénból nyomnátok egy csajbajnokságot (ahogy mi is akartuk), akkor vagy engedjétek el a dolgot, vagy kapjatok magatok elé papírt-ceruzát, és kezdjétek el jegyzetelni a sima barátságos meccsek eredményeit – ez viszont röhej, mondanom sem kell. Szóval jobban ki kellett volna dolgozni ezt a női focis dolgot, így nincs sok értelme.
A női csapatokon kívül egy új FUT mód is érkezett: a FUT Draft. Ennek lényege, hogy random felállások közül, a posztokra random 5 játékos közül kell választanunk, majd lejátszani 4 meccset újdonsült csapatunkkal. Igen ám, de nem mindegy, hogy inkább sztárjátékosokkal töltjük fel a posztokat, vagy a csapatösszhangra fókuszálunk, szóval trükkös a dolog. Meg persze játékpénzbe is kerül, a nevezésért ugyanis fizetni kell, de ha a 4 meccset zsinórban hozzuk, értékes nyeremények üthetik a markunkat, például aranycsomag. Aki pedig az első meccsét rögtön bukja, az visszakapja a nevezési díját, úgyhogy korrektül ki van találva ezt a Draft mód. Az online összecsapásokra egyébként nem kell sokat várni, a legtöbbször pár másodperc alatt találunk ellenfelet, a meccsek pedig stabilan, akadás nélkül futnak.
A zenei albumra idén sem lesz panaszunk, persze ez csak másodrangú szempont, hiszen meccsek közben vagy YT-lejátszási listánkat izzítjuk be zenei aláfestésként, vagy hallgatjuk a szurkolókat kórusban, és a kommentátorokat duóban. És ezzel el is érkeztünk a teszt legszomorúbb részéhez: Hajdú B. és Faragó Ricsi idén már nem csak az újgenerációs, hanem az Xbox 360-as és PS3-as változatból is kimaradtak. Valahol érthető a döntés, hiszen emiatt nem éri meg belenyúlni a játékba, de nekünk azért hiányozni fognak az aranyköpések és faviccek, amiket a hosszú évek során hallottunk tőlük. Apropó Hajdú B. feat Faragó: Nektek mik voltak a kedvenc szövegeitek a páratlan párostól? Nekem az egyik bejelentkezésük: „Köszöntünk minden futballbarátot, én Hajdú B. István vagyok, és ha már barátság, itt van a barátom is, Faragó Richárd. Én is mindenkit köszöntök, aki a barátjával játszik, reméljük a mérkőzés után is megmarad a barátság”. Jó-jó, mondjuk a „Ronaldinho, a fogorvosok kedvence” sem gyenge.
A kis nosztalgiázás után pedig térjünk rá a lényegre: vannak-e még szerencsególok? Előre eldöntött meccs? Egy szóval még mindig igazságtalan a játék? Ezeket a kérdéseket nem is olyan könnyű megválaszolni, legalábbis nem annyira, mint tavaly. Akkor világosan látszott, hogy a gép sokszor csal, hol az ellenfél, hol a mi javunkra. Idén viszont árnyaltabb a helyzet, mivel nem lehet kategorikusan kijelenteni ezt: korábban említettem, hogy a középpályára helyeződött át játék, éppen ezért sokkal kiegyensúlyozottabbak a mérkőzések, nem érezhető, hogy most ennek, vagy annak javára történne csalás. Ez mindenképp pozitívum. Ugyanakkor azt sem mondanám, hogy teljesen eltűntek volna az ilyesmire utaló jelek: barátságos meccsen egy bizonyos sztárcsapattal el tudom verni a másik sztárcsapatot, de bajnokságban már a középerős csapatokkal sem bírok? Gyanús. Három, urambocsá’ négy kapufát lövök egy meccsen, míg az ellenfél egyet durrant rá, de az rögtön gól? Ejnye. Szóval nem fekete-fehér a helyzet, de a FIFA 15-höz képest már ez is előrelépés.
Szerencsególok pedig addig lesznek, amíg nem változtatnak a játék fizikáján, vagy nem fejlesztenek a kapusokon: a lábuk között becsorog (a gól), vagy a két kezük között bepottyan, egy felkelő játékosban megbotlanak, így a labdát áttartják a gólvonalon, a hátvéd a saját kapujába fejel felszabadítás gyanánt, stb. Ja és a legjobb: azt sem sikerült kijavítani tavaly óta, hogy a labda néha ne játsszon mutánsosat, és haladjon át fizikailag a játékosok lábán… No meg sokszor nem oda vált a rendszer, ahová logikus lenne, vagy ahová akarnánk, szóval van még mit fejleszteni, de ne legyünk telhetetlenek, örüljünk annak, hogy az eleve elrendelt meccsekből kevesebbet kapunk. A PC-s piacot tekintve a FIFA idén kétség kívül legyűrte a PES-t, jövő szeptemberig ezzel toljuk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. ADIO17
2015.10.02. 09:08
Gratulálok a címhez. Ritka kiábrándító. Nem mellesleg, szerintem nem is éppen az oldal látogatónak közösségben elterjedt "dal" ez. Jó nagy melléfogás véleményem szerint
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Heroes27
2015.10.02. 09:21
82% - Jobb, Mint tavaly! Ez aztán a siker
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Magrathea ADIO1...
2015.10.02. 09:28
Gálvölgyi elszavalta a bulibárót. De nem azért mert tetszett neki!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. predike07 ADIO1...
2015.10.02. 09:43
El nem tudnád képzelni mekkora közönsége van ennek a retkes "dalnak" sajnos

Ahogy nézem a tesztet most a FIFA tényleg jobb lett mint a PES viszont a lány csapatoknak nem sok értleme van így.Olyan mintha a fejelsztőkre erőltettek volna valamit,hogy gyorsan csapjanak oda valami érdembeli változást mert mostmár muszály valamit mutatni.
Az mindegy ha nem ér semmi csak lehessen marketingelni a dolgot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Terror predi...
2015.10.02. 10:23
Ti miről beszéltek? Nekem a nézéséről meg járásáról csak a Toldi jut eszembe, biztos mert burzsuj vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. InGen ADIO1...
2015.10.02. 10:39
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Asagrim
2015.10.02. 11:16
Valaki felvilágosítana, hogy miről van szó?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. BReal predi...
2015.10.02. 11:30
Mármint a FIFA PC-s verziója lett jobb, mint a PES. Legalábbis a PS4-es lazán előzi a többi változatot - a FIFA-kat is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. vizoo
2015.10.02. 11:56
A legtöbb hibát nem is értem. Komolyan előfordul, hogy a huszadosztályú csapat egyetlen kapura lövéséből gól lesz, a sztárcsapat meg 4 kapufát lő? Netán a hülye AI öngólt fejel felszabadítás helyett? A bírók méteres lest néznek be? Csak sárgát adnak, mikor pirosat kéne? Esetleg egyből pirosat, mikor "labda volt spori!!!"? ...

Ezek biztos hibák? És, ha igen, akkor az élet is hibás? Nem lehet, hogy ezek tervezett dolgok a programban? Nincs erről esetleg valami "hivatalos, félhivatalos" nyilatkozat, interjú?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Yodamest vizoo
2015.10.02. 13:00
Nagyon jó komment! Én is osztom ezt a véleményt, a valóságban is olyan bakik vannak sokszor, hogy játékban simán "bug"-nak élnénk meg a dolgot. Szerintem is ez így rendjén van, hogy néha becsúsznak ilyen váratlan események, hisz a valóságban is vannak ilyenek dögivel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. YellowFlas...
2015.10.02. 17:09
"Ettől persze ne várjuk, hogy a bíró okosabb lenne, így is megesik, hogy olyat fúj le, ami nem les, és olyat enged tovább, ami méteres les – úgy tűnik ezen nem sikerült 1 év fejlesztési idő alatt változtatni. Kár"

Valósághű a játék. Vad II is továbbengedi a méterest lest a valóságban, szóval no para.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. neuroflex
2015.10.02. 19:35
"A zenei albumra idén sem lesz panaszunk" - jah,ugyanolyan szar,mint mindig

"És ezzel el is érkeztünk a teszt legszomorúbb részéhez: Hajdú B. és Faragó Ricsi idén már nem csak az újgenerációs, hanem az Xbox 360-as és PS3-as változatból is kimaradtak. " - hál' istennek. az első dolgunk volt kinyomni mindig. rémesen rossz és idegesítő volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mainframe vizoo
2015.10.02. 20:08
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. BReal neuro...
2015.10.02. 21:42
Nekem nagyon tetszett a magyar kommentár ötlete, de amennyire figyeltem, nagyon nem újult meg az újabb és újabb FIFA részek során. Ami baj volt vele, az az hogy nem nagyon volt "élő szaga" a szövegeiknek, mondjuk ilyen szempontból az angol se sokkal jobb. Jó lenne valami dinamikusabb kommentálást beletenni már a játékba. És sokkal változatosabb szövegeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Mastigias vizoo
2015.10.03. 14:42
Rendben, értem én, hogy sok dolog az életben is megtörténhet, de hol húzódik a határ a hiba, és a véletlen között? Ez pl. mi?

https://youtu.be/3irTqOE1cng

Sima hazaadás, de a kapus kapott egy mini-stroke-ot, ezért ez is megtörténhet az életben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. predike07 BReal
2015.10.03. 15:12
Mintha egy mesét olvastak volna egy könyvből kb annyi beleélés volt a mondandókban.Nagyon gáz volt a magyar kommentár.Mikor az első fifa megjelent magyar kommentárral kb fél órar után mikor kinevettem magam lőttem át angolra azonnal.Azt leglaább nem nagyon értem.Azóta első dolog volt mindig állitani a nyelvet egészen a 14 ig.Azóta nem fifáztam.Nem tudom megéri e megint elkezdeni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jurganov Terro...
2015.10.04. 10:25
azt hogy?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Adi1991
2015.10.04. 16:16
Szerintem ez az elmúlt 5 év legrosszabb FIFA-ja. Elrontották a passzokat, a lövéseket, lassult a játék egésze a tavalyi részhez képest. A kapusok meg egy csomó irreális védést mutatnak be. Nem egyszer volt, és nem csak nálam fordult elő, hogy 9-10 gólt érő lövésből egy sem ment be, mert egy sztárkapus (pl. Neuer, Courtois, stb.) állt a kapuban és a róla kipattanóra is vissza tudott érni. Ez évek óta probléma amúgy, de most különösen remek.

Az egyéb hibákról nem is beszélve. Amikor valamire büntőt fúj az egyik oldalon a gép, a másikon pedig ugyanarra nem... Aztán kezezés és hazaadás szabály évek óta nincs ebben a remek FIFA-ban ugye, ami szerintem szégyen és gyalázat.

Sokan kérték, hogy legyen training mode, mint régen ahol legalább gyakorolhatnád a gyatrára faragott lövéseket, de nem lett. Ahogyan nincsenek online előszobák sem, csak az a b*zi Online friendlies, ami úgy ahogy van ökörség, poénból akarunk játszani nem rivalizálni. És persze, ott nem lehet 11-es párbajt, se hosszabbítást játszani, meg mindent könyvel a rendszer... Kiöli a funfactort a dologból egyszerűen.

Arról nem is beszélve, hogy idén a legdrágább a játék. Sajnos ahogy egyre drágább lesz a játék egyre szarabb is. Ha megtehetném, visszakérném a pénzemet az EA-től. De sajnos erre nincs lehetőség.

És igen, aláírom, hogy van a valóságban is ilyen védés, meg ilyen szerencse... De nem 10 meccsenként. Ez már már irreális.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.10.05. 10:06
Miért nem próbáltad ki a demót, mielőtt megvetted volna? Oké, gondolom online nem lehet kipróbálni, de a játékbeli furcsaságokat-hiányosságokat ott is láthattad volna.
Egyébként valóban, ha jól emlékszem a legolcsóbb helyen 15000 Ft volt a PC-s verzió. VICC. Pár éve (és tényleg csak pár éve) 10-11e-nél nem volt drágább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Adi1991 BReal
2015.10.05. 23:24
Kipróbáltam, már sejtettem, hogy nem lesz túl derék, de én csak és kizárólag online-t játszok. Évente ez az egy játék van amit megveszek, meg ha van a WoW-nak kiegészítője, akkor azt... De ezek után ezen is elgondolkozom majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hympyke
2015.10.06. 07:22
Az egyik ismerősöm VGAt cserélt 4 napja a játék kedvéért, gtx750re. Úgy laggol grafikusan mint az állat(csak a meccseknél, a többi szar működik), az 5670es VGAján jobban futott. Próbáltunk minden ismert trükköt hogy javítsuk(win reinstallt is beleértve, driverből buzulás stb)), de nem lett jobb. Eladni nem tudja ugye az origin miatt. Rendes supportja nincsen. Minden más játék rendesen fut.
GGWP EA.
Ha valakinek van tippje szívesen fogadom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Mastigias hympy...
2015.10.06. 09:25
Mik a gép pontos specifikációi? Milyen grafikai beállítások mellett indítottátok? Windows mennyi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hympyke Masti...
2015.10.09. 12:45
Win 7 64 bit, 4 giga ram, valami 2 magos intel(recommended alatt), a beállítás mindegy mert szar mindenképpen, holott előtte a kisebb VGAval is jobban futott. Tegnap éppen a legutolsó PESt próbálgatta, az is szépen ment.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mainframe BReal
2015.10.09. 18:06
Például a demó is jó ötlet, vagy vedd konzolra - ahol ugye létezik legális használtpiac - és add el, ha nem válik be.
Ha meg mindenképp PC, akkor vedd digitális letöltéssel, arra van visszatérítés, ha technikai gondjaid vannak vagy egyszerűen nem tetszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!