iPon Cikkek

FIFA Street - Nagypályás kispályások

Dátum | 2012. 04. 21.
Szerző | Lawrence_Benson
Csoport | JÁTÉK

Megújult erővel, új formában tért vissza a FIFA Street. Az EA Big 2005 és 2008 között futott sorozata egyszer már betekintést engedett a kispályás labdarúgás világába: foci az iskolai tornateremben, a hátsó udvaron, vagy a szegénynegyed egyik üresen álló telkén, itt nincsenek dollármilliós átigazolások, ideje szívből játszani. A három részt megélt FIFA Street a karrierjét Playstation 2, Xbox és GameCube konzolokon kezdte, majd belekóstolva a DS és a PSP világába, végül PS3-on és Xbox 360-on ment nyugdíjba. Egészen idáig. Négy év kényszerszünet után az EA Sports ugyanis úgy döntött, hogy újjáéleszti a játékot, a FIFA vendégsportolókat meghagyta benne, minden mást viszont kikukázott, igazi nagypályás sztárokká avanzsálva ezeket a kispályás srácokat.


A játék tiszta lappal kíván nyitni. Az alapokat azonban nem dobta el, az előd által kitaposott utat követve a hangsúlyt az új FIFA Street is a foci szeretetére, a látványos cselekre, és a baráti összecsapásokra helyezi. Ha csak négy embert sikerül összeszedni a játékhoz, akkor annyian állnak pályára, ha kétszer ennyit, akkor nekik is lesz hely, az egyik csapat melegítőben, a másik trikóban nyomja, nem számít most, csak az, hogy lenyűgözzük egymást. Minél látványosabb cseleket tudsz csinálni, annál nagyobb király vagy a pályán, passzolj a sarkaddal, adj kötényt, emeld át a labdát a védő feje fölött, majd célozz szándékosan a kapu fölé, a visszapattanót pedig ollózd be a hálóba, a lányok hálás sikolya nem marad el. Ettől leszel igazi focista, nem az egyedi bőrözésű Bugatti Veyrontól.


Öt játékmód, egy karrier, és egy online mód kapott helyet a FIFA Streetben, kezdjük az elejétől. A 5-A-Side menüpont a barátságos gyorsmeccseket rejti, két 5 fős csapat lép pályára benne, a feladat pedig 2x3 perc alatt annyi gólt rúgni a másiknak, amennyit csak bírunk. A soron következő Panna Rules ennél már valamivel érdekesebb, itt ugyanis nem az lesz a győztes csapat, aki több gólt rúg, hanem aki a legtöbb szép cselt tudja megcsinálni. Ha sikerül kötényt adni az ellenfélnek, az 3 pontot ér, ha megállunk előtte, elkezdünk dekázni, majd a feje felett átemeljük a labdát, akkor 2 pontot kapunk, míg ha ugyanezt megcsináljuk, de mellette megyünk el, 1 ponttal leszünk gazdagabbak. Az így szerzett részeredményeket a gép jegyzi nekünk, érdekesség viszont, hogy csak akkor kapjuk meg őket, ha az akció végén gólt tudunk szerezni. Amennyiben bénák vagyunk, elvesztjük a labdát, s az ellenfél talál be a mi kapunkba, akkor a számláló nullázódik, hiába csináltuk a cirkuszt.

A harmadik játékmód a Futsal, melynek neve a sportvilág szerelmeseinek egészen biztosan ismerősen fog csengeni. Ez egy hagyományos 5-A-Side játék, annyi különbséggel, hogy a meccseket profi stadionkörülmények között játsszák, a pályát pedig nem határolja fal, ezért vigyázni kell, mert egy hosszabb passz után könnyen az ellenfél jöhet bedobással. De nem kevésbé izgalmas a Last Man Standing se. Ez egy folyamatosan nehezedő összecsapást nyit meg előttünk, ha sikerül gólt lőnünk, akkor egy embert kiállítanak a mi csapatunkból. A szabályok egyszerűek: a győztes az lesz, akinek hamarabb elfogynak a játékosai. A kocka bármikor fordulhat, minél kevesebben vagyunk, annál gyengébb a védelmünk, s annál nagyobb esélye van az ellenségnek kontrázni, nagyszerű móka ez, főleg egy barát ellen nyomulva. A sort pedig mivel mással is zárhatná a játék, mint a Custom Match lehetőségével, az utcai fociban az utca embere hozza a szabályokat, be lehet állítani, hogy mennyi játékosunk lépjen pályára, hány perces legyen egy félidő, és milyen szabályok szerint játsszunk, ha meguntuk a sablonokat, ez felüdülést hozhat.


A karriermód a World Tour nevet kapta. Rió, Amszterdam, London, Tokió, New York, Dubai, Párizs, Berlin, Velence és Barcelona profin megszervezett mérkőzésein kell részt venni egy általunk kreált csapatot vezetve. A játékosok nulla tapasztalattal kezdik a csatát, a meccsek alatt szerzett skill pontok viszont hasznosítható tudássá alakulnak, minél többet játszunk, annál jobbak leszünk. A játék felismeri a FIFA 12-es mentéseinket, és importálja az ott létrehozott hőst, a szerkesztőben beállíthatjuk a csapat színeit, és a címerét, majd indul a karrier, sorra kell teljesítenünk a felkínált meccseket, egyre magasabbra mászva a ranglétrán. A játékmód kellemes kikapcsolódást, és jó kihívást biztosít, de nem kell aggódnia annak se, aki még ügyetlenebb a pályán. A nehézségi szint itt is szabadon állítható, a választásunktól függően a győzelmek pedig arany, ezüst, vagy bronzérméket érnek, ennek megfelelő ajándékokkal. Egy új póló, néhány friss váltócipő, az ilyenek mindig jól jönnek.


Nincs annyi csapat, mint a FIFA 12-ben, itt csak a legjobbaknak jutott hely. A mezőnyt az amerikai MLS, az angol Premier League, a francia Ligue 1, a német Bundesliga, az olasz Serie A, és a spanyol BBVA Liga uralja, mellettük egy nagy marékra való nemzeti válogatott, és néhány fantáziacsapat kapott csak helyet a felhozatalban, Európa-, Afrika-, Ázsia- és Amerika All Stars, Street Kings, és hasonlók. Nehéz lenne nem megtalálni benne a kedvencünket, ami pedig a pályák listáját illet, az se lett kutya, a menü kicsontozásánál 39 arénát tudtam összeszámolni. 15 large vagy extra large, 5 futsal, 15 medium és 4 small helyszín közül lehet választani, van füves, műfüves, betonozott, parkettás, linóleumos, macskaköves, tengerparti pálya, de olyan is, amit egy sanghaji felhőkarcoló tetején, vagy egy bevásárlóközpont árurakodójánál alakítottak ki. A pályakészítők fantáziája azonban nem szállt el nagyon, az értelmes gondolatok szerencsére győzedelmeskedtek az extrémitás felett.

A FIFA Streetben kétszer annyi trükk van, mint a FIFA 12-ben, a legszebb mozdulatok előcsalogatásához rendesen meg is kell dolgoznunk. A jobb kar különböző irányokba való mozgatása az alap cselekhez jó, a kontroller két ravasza, és két dömpere pedig a lehetőségeket bővíti ki. Nem járunk rosszul akkor se, ha véletlenszerűen nyomogatunk valamit, a legjobb meccsekhez viszont megéri tréningezni magunkat, vannak remek cselek. A street ball trükknél például az LT-vel megállíthatjuk az akciót, majd kezdődhet az ellenfél hülyítése, a két lábunk között mozgatjuk a labdát, és úgy csinálunk, mintha el akarnánk rúgni azt, a sokadik ilyennél elalszik a figyelme, s mikor ez megtörténik, akkor lendülhetünk újra akcióba, mire észbe kap, mi már rég megkerültük őt. A panna hasonlóan indít, ott viszont az LS+RT kombinációval kötényt tudunk adni, míg az air beathez az RB-t nyomogatva még dekázgatnunk is lehet, vigyázni pedig mindegyiknél nagyon kell. Ha túlságosan elhúzunk egy cselt, akkor az ellenfél egy idő után támadásba lendül, elveszi tőlünk a labdát, s fújhatjuk az egészet.


A mutatványok sora már-már giccsbe hajlik át, sokszor olyan cseleket látni, amit egy normál ember ezer alkalomból egyszer tud megcsinálni, akkor se tökéletesen, a fociélmény viszont mindennek ellenére, vagy éppen ezért, egyszerűen fantasztikus lett. A játékot érdemes megvennie minden sportrajongónak, hiszen egy olyan új, és minőségi futballt kapunk tőle, ami a nagypályán elképzelhetetlen lenne. A FIFA Street mögött ugyanaz a csapat áll, aki a FIFA 12-t is készítette, még a művészeti vezető, Gary Paterson is ugyanaz. A minőségre így nem is lehet panaszunk, a grafikáról és a focisták fizikájáról a nagytestvér alatt is futó Impact Engine gondoskodik, a korábbi részek rajzfilmes, karikatúraszerű látványvilágának búcsút lehet inteni. Az underground hangulatról pedig mi más gondoskodna, mint néhány eszméletlenül ütős, elvont zene, és pár Instagram effekt.

A multiplayer élményekhez Origin account szükséges, illetve a zöld dobozt kinyitva találni fogunk egy aktiváló kódot is, melyet az első bejelentkezésnél kell felhasználni. A használt játékok elleni harc egyik leghatékonyabb módja ez, a kiadó a második és harmadik tulajdonostól is kap egy kis pénzt, a FIFA Street többjátékos módjának érdekessége pedig, hogy nem lehet akármilyen csapattal harcba indulni. A hivatalos klubok és válogatottak ki lettek tiltva a multiplayerből, helyettük csak és kizárólag a karrierben létrehozott team rúghat labdába, a dolog nem mindennapi, sokan szidják a játékot miatta, magyarázata pedig az EA Sports-nak ezúttal is van. A nagy FIFA játékoknál mindenki a top csapatokat használja, a Barca-Real meccset naponta kétezerszer lejátsszák, a FIFA Street viszont nem a nagy nevekről, és nagy számokról szól. Ha ki akarunk állni valakivel, akkor azt a saját csapatunkkal tegyük, így igazságos, és reális a dolog, C. Ronaldóval a csatársorban nem nehéz nyerni.

A FIFA Street nagyszerű játék lett, a lelket hiányoltuk már régóta a sorozatból, és most ezt megkaptuk. Élmény vele leülni a tévé elé, és eljátszani néhány órát, a legjobban pedig akkor fogjuk érezni magunkat, ha áthívunk egy havert is, és egy sör társaságában egymással mérkőzünk meg. EA produkció lévén azonban nem ússzuk meg ezt a címet se fejfájás nélkül. A kevés topcsapat, és a korlátok közé kényszerített online mód olyan dolog, amit a folyatatásban mindenképp illik kijavítani, s akkor a FIFA motor által szögletesen mozgatott robotjátékosokról még nem is beszéltünk, az egész brand rákfenéje ez, lopnák el végre a PES megoldásait. Mindennek ellenére viszont a játék egy igazi kincs, a polcon van a helye!


Platformok: PlayStation 3, Xbox 360
Tesztelt platform: Xbox 360

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Zack( ro)
2012.04.21. 11:51
Megjelenesi datum, mar publikus?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Svindler
2012.04.21. 17:08
Már kint van egy ideje, csak most jutott rá időnk:
http://www.ipon.hu/webshop/product/_fifa_street_%28ps3%29/195943
http://www.ipon.hu/webshop/product/_fifa_street_%28xbox_360%29/195945
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. whitedrago
2012.04.23. 22:34
PC-re nem is lesz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!