iPon Cikkek

Folio13: Befutott a HP Ultrabookja

Dátum | 2012. 02. 27.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Bár az Intel teljes offenzívát hirdetett az ősszel bemutatott ultrabookokkal, továbbra is vannak olyan gyártók, melyek nem rendelkeznek ebbe a kategóriába tartozó eszközzel. Itthon kezdetben csak az Acer Aspire S3 volt elérhető, majd év végén megérkezett az Asus Zenbookja is, most pedig itt van a Hewlett-Packard saját megoldása.


Az ultrabook, mint kategória korábban is létezett már, hiszen az Apple MacBook Air-je jó pár éve megfelel mindazoknak a követelményeknek, amelyeket az Intel a jellemzően 13,3”-os, legfeljebb 1,5 kg-os össztömegű noteszgépekkel szemben támaszt. A gyáróriás célja ugyanakkor a szélesebb körben való elterjesztés és (ennek érdekében) az 1000 dollár alatti árcédula volt, amelynek külföldön még csak-csak meg tud felelni egy-egy modell, de itthon nagyon kevés terméknek sikerül bekúsznia a bűvös 300 ezres bruttó végfelhasználói ár alá.


Sajnos a HP Folio13 is jócskán meghaladja ezt a határt, nagyjából 350 ezer forintba kerül, amely már a nagyon jól felszerelt Asus Zenbook, illetve az ultrabooknak tekinthető, de külön világát élő Samsung Series 9 árszintje. Ettől függetlenül a termék tulajdonságai biztatóak, valamint az is érdekessé teszi a HP ultrabookját, hogy kialakítás szempontjából átmenetet képez az otthoni és a belépő üzleti megoldások között.


Jól látható, hogy vannak pozitív tulajdonságok dögivel, hiszen az USB 3.0 támogatás mellett beépítve kapunk vezetékes hálózati kártyát, továbbá az optikai lemezekről sem kell lemondanunk, hiszen USB-s formában szintén jár egy DVD-író a termék mellé. A 3 év garancia mellett nem mutat rosszul a beépített, ugyanakkor 59 Wh-s kapacitással rendelkező akkumulátor, egyes felhasználók pedig valószínűleg örülni fognak a Windows 7 Professionalnek is (a megszokott Home Premium helyett).


A már említett DVD-író mellett csak a szokásos kellékeket kapjuk a Folio mellé, amely azért is meglepő, mert az ultrabookokra nem jellemző nagy doboz sokkal többet sejtet. A tápegység ugyanakkor 65W-os és viszonylag gyorsan tölti a szokásosnál nagyobb akkumulátort.

Az ultrabookok közül eddig a Samsung Series 9 családba tartozó 900X3A volt a leghalkabb, utána következett a sorban az Asus Zenbookja, az Acer Aspire S3 pedig már érezhetően hangosnak bizonyult maximális terhelés mellett. A Folio13 üresjáratban viszonylag halknak tekinthető, amolyan tipikus háttérzajként lehet elképzelni a kisméretű ventilátor által produkált zajszintet. Az 50-55 fok közötti hőmérséklet átlagos, a maximális terhelés mellett mért 74 viszont az élmezőnybe tartozik, más kérdés, hogy az Aspire S3-hoz hasonlóan ez a készülék is érezhetően hangos lesz, ha minden porcikáját kőkemény munkára fogjuk. A burkolat se alul, se felül nem melegszik át, éppen hogy langyosnak mondható, amely elismerésre méltó és ebből kifolyólag a nyári használat sincs veszélyben.


A Windows pontszámok a jól megszokott módon alakulnak, ami furcsa lehet, hogy a készülékbe 1600 MHz-es memóriát tettek, annak ellenére, hogy a platform csak 1333 MHz-es maximális frekvenciát támogat. A 4 GB RAM-ot sajnos itt sem tudjuk bővíteni, ennek két fizikai korlátja is van. Egyrészt a gépet viszonylag körülményes megbontani, ami nagyobb probléma a második memória szlot hiánya. Ez nem meglepő ugyanakkor, hiszen az eddig nálunk járt ultrabookok közül egyik se volt bővíthető.


A 128 GB-os SSD-t a Samsung szállította a HP-nak. Ugyanezzel az SSD-vel már találkoztunk, nem meglepő módon a Samsung Series 9-es notebookjánál. Az mSATA tokozású, rendkívül apró 1,8”-os meghajtó ma már nem számít kifejezetten gyorsnak a mezőnyben, de egy átlagos merevlemeznél még mindig fényévekkel rugalmasabb használatot biztosít a mindennapok során. A rendelkezésre álló 119 GB-ból 18,2-t visz el a rendszer visszaállításra használt partíció, a maradék durván 100 GB-ból pedig hozzávetőlegesen 75-80 az, ami szabad.


A Dolby Advanced Audio minősítést kivívó hangrendszer az ultrabookok között abszolút jónak számít, bár ebben valószínűleg az is közrejátszik, hogy a Folio13 egy picivel vastagabb is, mint a többi modell. Egy szó, mint száz, nem szól rosszul, főleg a hangtisztaság az, ami meglepetést okozott nekünk.


Az eddig nálunk járt ultrabookok többé-kevésbé a MacBook Airhez hasonló sémára épültek. Nagyon vékonyak voltak, ezüstös színvilággal, optikai meghajtó és a vezetékes hálózati kártya nélkül. Ezzel szemben a HP valóban elrugaszkodott a trendtől és inkább a Pavilionok, illetve az olcsóbb Probookok felé vette az irányt a Folio13 megtervezésekor. Véleményünk szerint ez nagyon jó döntés volt, nem csak azért, mert a némileg vastagabb kialakítás könnyebb használhatóságot eredményezett, hanem azért is, mert a készülék hozzánk távolabb eső része pontosan ugyanolyan vastag, mint a hozzánk közelebbi. A fémes felső burkolat a lekerekített élekkel nagyon impozánssá és kecsesség teszi a készüléket, de a legjobban mégis a gép alját szerettük, amely gumírozott műanyagból készült, így kifejezetten jó érzés kézbe venni és cipelni. Korábban már említettük, hogy házilag elég macerás szétszedni a kis Folio-t, így az SSD és a memória cseréje a későbbiek folyamán egy kis utánjárást igényel, de az első három évben a garancia miatt ezzel nem is kell foglalkoznunk.


A billentyűzet kellemes csalódásnak bizonyult, ugyanis nem csak, hogy kényelmesen lehet rajta gépelni, de végre normális háttérvilágítással is rendelkezik, igaz, csak két állása van, így a fényerejét nem szabályozhatjuk. A klaviatúra alátámasztása elég stabil, a gombok viszonylag rövid úton járnak, de holtjátékuk minimális. Sajnos a most futó Probook/Elitebook generációtól sikerült megörökölni az apró méretű kurzor billentyűket is, amelyek továbbra se tekinthetők felhasználóbarátnak. A funkció billentyűk viselkedése BIOS szinten állítható, alapértelmezés szerint a másodlagos képességük aktivizálódik lenyomás után.


A touchpad a gép talán egyetlen igazán gyenge pontja, ugyanis hasznos felületének érzékenysége eléggé változó. A fizikai gombok csak nyomásra érzékenyek, az érintés érzékeny felület odáig már nem terjed ki. Nyomásuk elég nehézkes, ráadásul főleg a bal alsó és a jobb alsó saroknál van esélyünk a viszonylag kényelmes kezelésre. Sajnálatos módon a jobb gomb funkcióját multitouch művelettel nem tudjuk kiváltani, legfeljebb a billentyűzeten található helyi menü gomb lehet segítségünkre (szóköztől kettővel jobbra).


Csatlakozóból viszonylag keveset kapunk, analóg video kimenetet például ezúttal sem találunk, így a legtöbb projektorra csak átalakítóval tudjuk majd rákötni a Folio-nkat. Örvendetes ugyanakkor az USB 3.0 és – bár mi sem használjuk egy ideje, de – a LAN kártya is jó szolgálatot tehet még. A kártyaolvasó csak az SD kártyákat kezeli, de a mai világban ez aligha lehet probléma.

A kijelző színvilága pompás. Kalibrálni nem nagyon kell, hiszen színei abszolút kellemesek a szemnek, egyik csatorna sincs túlerőltetve, akárcsak a kontraszt, ami egyenesen tökéletes. Több kolléga is elismerően csettintett, amikor a keze ügyébe került a kis masina. A fényerő tartomány szintén kellően tág, így a napsütéses időben való munkavégzésnek egyedül a tükröződő bevonat állhat útjába. A kávában lévő HD felbontású webkamera képminősége viszont jóindulattal is csak átlagos. A mikrofon korrekt módon teszi a dolgát.


Az alacsony fogyasztású Core i5-2467M már több ízben járt nálunk és nem meglepő módon most is pontosan ugyanúgy teljesített, mint a korábbi két esetben. Ami figyelemre méltó, az a 128 GB-os SATA2-es SSD sebessége, amely 70%-át képes csak hozni az Asus Zenbookban látott 256 GB-os SATA3-mas változatnak.


Nem tudjuk, hogy a HP optimalizált-e valamit a rendszeren vagy sem, esetleg az új driverek okozták a gyorsulást, mindenesetre az tény, hogy az eddig tesztelt három ultrabook közül még úgyis a Folio13 volt a leggyorsabb, hogy az Asus Zenbookjában erősebb processzor zakatolt.


Az ultrabookok közül egyértelműen a HP megoldása teljesített a legjobban, ami az akkumulátoros üzemidőket illeti. Ha a Samsung Series 9-es készülékét kivesszük a pakliból, akkor a hivatalosan is ultrabooknak minősülő noteszgépek közül már a soron következő Asus Zenbookra is 1-1,5 órát ver körülményektől függően, ami dicséretes.

Összességében elégedettek voltunk a Hewlett-Packard Folio13 névre hallgató ultrabookjával, de azt továbbra sem értjük, hogyan lesz az 1000 dolláros kategóriából ennek másfélszerese, mire eléri a hazai boltok polcait. Az Acer Travelmate 8481G továbbra is hazavihető 100 ezer forinttal olcsóbban úgy, hogy még egy dedikált videokártyát és ennek megfelelően NVIDIA Optimus technológiát is kapunk mellé. Tény, hogyha szeretnénk bele egy 128 GB-os SSD-t, akkor legalább 40 ezret ki kell fizetnünk pluszban, de a különbözet még így is tetemes. Bár értetlenségünknek adtunk most hangot, nem szabad elfelejteni a kis Folio érdemeit sem, hiszen a kicsit nehézkesen kezelhető touchpadon és a nyúzás hatására kicsit zajos hűtőrendszeren felül konkrétan semmibe nem tudtunk belekötni. Az anyaghasználat tényleg pompás, a billentyűzet szintén remek, ráadásul a gyártótól nem megszokott módon saját háttérvilágítást is kapott. A kijelző az élmezőnybe tartozik, valamint az üzemidő is a leghosszabb az eddig tesztelt ultrabookok közül. Az USB 3.0 támogatás, illetve a vezetékes hálózat lehetősége se hiányzik, ráadásul az optikai lemezeink kezeléséről is gondoskodott a gyártó egy elegáns külső meghajtó formájában. A termék tehát ajánlott mindazoknak, akik hajlandók az „ultrabookság” miatt kifizetni azt a felárat, amelyet a besorolás jelent. Tény, hogy a Folio13 még mindig sokkal olcsóbb, mint a kategória alapját képező MacBook Air, de ez inkább követelmény, mintsem előny, ha a HP a piacon labdába szeretne rúgni. Nemsokára megérkezik a szerkesztőségbe viszont a Toshiba 300 ezer forint alatti áron kínált ultrabookja, a Portégé Z830, amely ha jobb partinak bizonyul, mint az eléggé középszerűre sikeredett Acer Aspire S3, akkor talán felkavarhatja majd az állóvizet ebben a kategóriában.


A Hewlett-Packard Folio13-mat a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ remek kijelző
+ jó billenyűzet
+ klaviatúra háttérvilágítás
+ USB 3.0
+ hosszú üzemidő
+ remek anyaghasználat
+ kategóriájában jónak számító hangrendszer
+ az SSD-nek köszönhetően azonnali rendelkezésre állás alvó üzemmód után
+ 3 év garancia

Kontra:
- még mindig túl drága, főleg a hasonló hardverre épülő nem ultrabook megoldásokhoz képest
- a touchpad gombjai nehezen kezelhetők, illetve a felület érzékenysége sem mindig egyenletes
- maximális terhelés mellett az elvártnál zajosabb hűtőrendszer
- csak SSD-vel kapható, emiatt a drágább ultrabookok közé tartozik

Hivatalos oldal: Hewlett-Packard
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. Zabalint
2012.02.27. 08:51
Nem szívesen mondom ki, mert nem szeretem az Apple-t, de mivel ez így már Apple árban van, ezért előbb vennék egy MacBook Airt(és dobnék rá egy Linuxot), mint ezt a HP-t. Persze a valóságban nem dobnék ki arra pénzt, hogy vékonyabb legyen a gépem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. hunmyke
2012.02.27. 09:05
Az árán kivül minden tetszik ezen a gépen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. franc0
2012.02.27. 09:08
Egy újabb csepp a konzumer-lehúzós tengerben Subnoti fronton még mindig a ThinkPad X széria az etalon, persze aki a vékonyságra izgul, annak jók ezek.
Azt viszont nem értem, miért veri mindenki az alura. A céges gépem egy 3 hónapos ProBook. A hónom alatt vittem a gépet, amikor egy idióta rámcsapott egy ajtót. Eredmény: egy bazinagy horpadás, amit nézhetek évekig. Mert az alu puha és nem rugalmas. Ha elejted vagy odavered valahova, akkor ez lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Juliska
2012.02.27. 09:30
HD Graphics 3000 ... jaj
Egy teljesen jó gépet sikerült tönkretenni a grafikával. Nem hiszem el, hogy nem fért bele egy értékelhető GPU.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. amazing
2012.02.27. 09:50
Aki nem jatszik annak tokeletes szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. beleutomaz...
2012.02.27. 09:52
Juliska latom megszallott vagy, de:
1 ebben a kategoriaban a hovel kuzdesz igy is tehat nem fer bele egy diszkret vga
2 az ultrabook mint a mac air a hordozhatosagrol es nem a teljesitmanyrol van szo, itt a teljesitmeny relativ
(en is egy 4/8 magos ivi bridge ultrabookrol almodom 16 gb rammal es egy kozepes gt555 szintu vgarol jo aku uzemidovel, min 6 ora full terhelesnel, de ugye errol mar te is tudod hogy alom, foleg 1000 euro allatti vegfelhasznaloi aron es 1.6 kilonal legyen konyebb konnyufem vazban es a monitor ne 800x480 legyen)
3 tobb tesztben lattam hogy ilyen esetben(nem ultrabook eseten) megjelenik opcionak az nvidia gt520mx vga ami nagy mellenyulas mert alig gyorsabb a hd graphics-nel

Roviden nem ertelek Juliska
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. beleutomaz...
2012.02.27. 09:58
Franc0:
egyet ertek tularazott szar ez az ultrabook foleg most amikor mindenki arat csokkent a sandy bridge raktarkeszletek miatt es tudjuk hogy Juniustol dompingel ugyanezen az aron az Ivy Bridge ami azert jobb teljesitmeny fog hozni remelhetoleg ugyanezert a penzert.
Utalom a nagy ceges politikat amit a dell, Hp, Apple etc folytat. Ezert az ar-ert(hozzavetolegesen) egy Asus Zenbook-ot kapsz Core i7-el nem Core i5-el.

Amit nem ertek az az hogy ezekben ketcsatornas a memoria vezerlo de a legtobb 1db 4gb integralt(az alaplapra ragasztva, nem cserelheto) modullal jon, ergo megfelezik a teljesitmenyt, es szinte kotelezo a masodik modult megvenni. Pfff...
Felhaborito...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. beleutomaz...
2012.02.27. 09:59
Apropo jut eszembe valahol olvastam hogy az Intel megallapodas szerint elonyhoz juttatja az Apple-t, mert szerzodesben van rogzitve igy bar erolteti ezt a mac air klont, az nem nohet fel az Apple szintjere csak 1 ev kesessel vagy valami hasonlo...
Ezert nem perelne valaki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Juliska
2012.02.27. 10:27
amazing: Én nem játszok. Az Intel grafika egy vicc. A hardver még nem is olyan rossz, de a szoftveres support elfogadhatatlan. Egy darabig dolgoztam HD Graphics 3000-en. Aztán raktam bele VGA-t, amikor láttam, hogy az OGL 3.1 driverben nincs GL_ARB_texture_buffer_object. A GPU Caps Viewer persze jelzi, hogy GL_MAX_TEXTURE_BUFFER_SIZE = 65536. Máig nem értem ezt, azt sem tudom eldönteni, hogy tényleg ennyire béna a szoftveres oldal, vagy csak szándékos szívatás az egész.
Nem a teljesítmény érdekel, hanem, hogy lehessen rajta dolgozni. Ilyen amatőr hibákkal nem lehet. És ez a világ legnagyobb IT cége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Juliska
2012.02.27. 10:29
beleutomazorom: Neked is mondom. Nem érdekel a teljesítmény. A végtelenül amatőr szoftveres támogatással van bajom. A GPU normális driver nélkül nem ér semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. hunmyke
2012.02.27. 11:29
Juliska, OGL-re és hasonló feladatokra nem biztos, hogy alkalmaznék egy intel HD-s gépet, arra ott a diszkrét VGA-s megoldások.

Legtöbb munkához nincs szükség diszkrét VGA-ra...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Zabalint
2012.02.27. 12:28
Juliska:
Az ultravékony laptopok nem játékra és nem is grafikus munkára vannak. A diszkrét VGA-val ellátott laptopok jellemzően a normál integrált VGA-s laptopoknál is vastagabbak, mert kell nekik a jobb szellőzés.

De ha csak az az igényed, hogy ultravékony legyen a laptopod, és nem feltétlenül szuper teljesítményű, de korrekt GPU legyen benne, akkor úgy tudom hamarosan lesznek(vagy már vannak?) AMD (Brazos vagy LLano) APU-val felszerelt ultravékony laptopok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Juliska
2012.02.27. 13:40
Zabalint: Van Brazos netbookom. Azzal nincs gondom. Jól lehet rá fejleszteni. Nagyon jó a szoftveres támogatása. Egyetlen bajom, hogy kicsi a kijelzője. Ezért szoktam használni tesóm Sandy Bridge gépét, amivel meg nem tudtam mit kezdeni VGA nélkül.
Csupán ez bántja a szemem, hogy egy nagyon jó gépet elrontottak egy használhatatlan HD graphics gpu-val, és ez általános. Nem láttam még ultrabookot normális VGA-val, pedig nekem lenne rá igényem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Alvin_ti42...
2012.02.27. 14:15
beleutomazorom: a legtöbb ultrabooknál nincs második RAM modulnak hely. Ez alól egy kivételt biztosan tudok, az a hamarosan nálunk is tesztelésre kerülő Toshiba Portégé Z830, de ott az egyik "modul" az alaplapra van forrasztva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Svidi
2012.02.27. 16:25
Kész vicc, 1000$ ~ 220000Ft.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mtrx220
2012.02.27. 17:43
még mindig nagyon agyon túl van árazva ez a ketyere, business ide vagy oda.
de én már rájöttem: nem azért ultrabook, mert vékony. neeem. ultradrága!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. lilluli
2012.02.27. 18:05
Én saját célra meg nem venném, de még unokáimnak sem. Ők ugyanis ennél azért igényesebbek. A video rendszere miatt hamar félretennék. Ajánlom viszont mindazon cégeknek, amelyek szeretik, ha utazó munkatársaik HP ultrabookkal henceghetnek. Ám Ők is csak a felvágás szintjén, de tartósan (huzamosabb ideig) nem nagyon mernék használni. Én baráti körben szobahőfokon próbáltam. Hamar kimelegedett, pedig ezt a példányt Bécsben vették.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. franc0 lillu...
2012.02.27. 19:09
Hát az unokáid biztos félretennék, de majd egyszer ők is kinövik a játékot.
Én meg nem vagyok hajlandó, csakis Inteles laptopot venni. Persze nem ezt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. danimisi
2012.02.27. 23:28
Szerintem,ha az összes cuccot belepakolnák egy sima műanyagházas gépbe,akkor súrolná a 150ezres kategóriát.Az,hogy ultra meg egy alumínium tömbből van kimarva az sem kerül +150ezerbe.Nagy lehúzás és kreált trendiség szerintem.Ledaráltam már jónéhány konténer forgácsot,hát pont az alumínium megmunkálása a legkevésbé szerszámigényes.Normális keményfém szerszámmal és arra alkalmas cnc marógéppel fillérekbe kerül a géptest kimarása.Itt nem is kell bonyolult felületeket marni,némi kontur marás,fúrás,menetfúrás és kész.Persze négy-öt palettás gépen,sorkészülékben amelyet robot pakol.A szerszámkopás és szerszámcsere minimális.
Igaz nem láttam még belülről sem almát és ezekből sem egyet sem,de nem lennék meglepődve,ha az az egy alumínium tömb sem lenne igaz,hanem precíziósan kiöntött előgyártmány lenne a géptest alapanyaga.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. danimisi
2012.02.27. 23:37
Ez már inkább bonyolult marás,nézzétek végig érdemes.Egy laptop gépház ehhez képest szösszenet.
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Der_Milan
2012.02.28. 00:40
danimisi: Szép ez a megmunkálás de nem olyan bonyolult ez azért, és pontosságot sem igényel mert mi van ha 0,5 mm-rel arrébb kerül a csaj melle? Ügyes kis játék az egész. Aki benne van, annak Acad-ben nem tart sokáig megírni még a programot sem mert a forma nem bonyolult, de akár az igazi nőről is lehet mintát venni műszerrel . Láttam már Apukám 1-2 munkáját gyárlátogatáson ő is cnc marós, illetve a programokat is ő szerkeszti, 1 tonnás présgép alkatrész 900 furattal, a bonyolult melók itt kezdődnek, hogy ezredmilliméteres pontosságot igénylő szerszámgépek alkatrészeit megcsinálni JÓL tíz millás értékben . De ugyanez a pontosság kell pl. egy hengerfej elkészítésekor is csak mondjuk 20.000-res vagy nagyobb fordulatszámmal kalkulálva. Ha szakmabeli vagy akkor valószínű mond valamit az ISCAR név, nekik gyakorta van friss demo dvd-jük, ezekben láthat az ember érdekes dolgokat az biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Simba
2012.02.28. 15:53
Ennyiért a halálnak se kéne inkább egy MBA, vagy egy TP X220 i5-el igaz az drágább egy jó 40k-val. A tükrös kijelző meg egy vicc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zord01
2012.02.29. 22:49
Nekem egyelőre a Dell XPS13 a favorit, de tuti nem veszek, még túl drágák.
Az már külön vicc, hogy a 220k-s árcetli itthon 350 fölé száll. Ha már egy kereskedelmi oldal írója sem érti, akkor ott már komoly lehúzásról van szó.

Amúgy szerintem az ultrabook nagy kirájság, csak pofátlan pénzeket kérnek értük.
Ha tényleg 1000 usd-ben megállna a történet, egy szavam sem lenne, de amíg 200 fölött vannak, számomra nincs miről beszélni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. franc0 zord0...
2012.02.29. 23:06
Baromi unalmas már ez a sok rinya, hogy "jajj nemezerdollár".
Kint a nettó árat tüntetik fel. Azért, mert ad1 államonként más az áfa, ad2 webshopokból sokszor meg tudod rendelni áfa nélkül, mert van olyan állam ahol kütyüre 0 az áfa és ezzel trükköznek.

Tehát 1000$ legyen 220K, erre rápakolsz 27$ áfát, máris 280-nál tartunk. A többi szállítás és árrés.

Arra viszont én is felfigyeltem, hogy az ultrabookok ára a nagy forinterősödés közben nem csökkent, hanem nőtt itthon. Mivel a kiskerek fix árréssel dolgoznak, nyilván a nagyker gecizett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!