iPon Cikkek

From Dust: Porból lettünk...

Dátum | 2011. 08. 13.
Szerző | Chocho
Csoport | JÁTÉK

Az istenszimulátoroknak kis létszámú, ámde látványos pedigréje van, a műfaj mégsem vált elég népszerűvé ahhoz, hogy a neves darabokon túl akár egy kisebb próbálkozás is eszünkbe jusson. Ezért is volt furcsa hallani a From Dust koncepciójáról, melyben egy ifjú isten feladatait ellátva kell segítenünk aprócska törzsünket. A Summer of Arcade egyik legvártabb játéka most megjárta az iPont is, és bár tény, hogy szórakoztató darabbal van dolgunk, talán nem véletlen, hogy e szokatlan stílust hanyagolták az utóbbi években.

Deus Ex

A From Dust története szerint egy kis csoport ember imával és tánccal hívja életre mindenható istenét, hogy az segítsen nekik felfedezni az ősök által hátrahagyott titkok jelentését... Mi az? Hogy ismerős? Ja, hát persze, ugyanezt a felállást már elsütötte valami Black & White nevű cucc is cirka tíz éve, valami Mollinő csinálta, nem tudom, hallott-e róla valaki valamit... Viccet félretéve egyébként a From Dust tényleg nagyon sokat merít az angol mester Peter Molyneux munkájából, kezdve az előbb felvázolt történettel az irányításon át, egészen a pályák céljáig. Ahogy ott és akkor, itt és most is a terjeszkedés a legfőbb cél, de persze kisebb léptékben, hisz ez mégiscsak egy XBLA játék és nem egy dollármilliós AAA cím. Nincs tehát győzködés és nincsenek ellenséges falvak sem. Helyettük totemeket kell körbetáncoltatni emberkéinkkel, akiket a Lemmingsben látottakhoz hasonlóan kell eljuttatni a kívánt pontra. Istenként ugyanis nem az a feladatunk, hogy jutalmazzunk és büntessünk, esetleg egy havas hegy tetején paráználkodjunk nimfa feleségeinkkel. Nem, itt annyi a dolgunk, hogy a föld tőlünk független erőit befolyásolva utakat építsünk népünknek, hogy elérhessék az egyébként megközelíthetetlen totemeket. Ha a sziget összes toteme a miénk, megnyílik egy portál, és mehetünk a következő világba.

Népünk tudata elveszett, nekünk kell felkutatnunk
Persze a lopás nem bűn, ha ügyesen csinálják, s ez igaz lehetne a From Dustra is. Lehetne. Ha az isteni közbenjárás nem csak alibi lenne egy máskülönben teljesen átlagos, sőt, sokszor unalmas játékmenethez. A talaj, a víz, a láva és a homok manipulálása nem isteni kihívás, sokkal inkább útépítő munka, csak épp daruk nélkül. Nincs befolyásunk a faluban történekre, sőt, az épületek is maguktól épülnek fel a semmiből. Mikor már azt hinnénk, hogy varázsigéket tanulhatunk, kiderül, hogy embereink kapják meg őket és maguktól használják, nehogy már zavarjanak bennünket a homokozásban. Sajnálatos mindez, mert a játékban lenne potenciál, sőt, a hangulat egyedi és magával ragadó, sok dobozos játék tanulhatna a From Dusttól, ha atmoszférateremtésről beszélünk. Amennyiben viszont levetkőztetjük és csak mint játékot nézzük, nem több egy szívatós feladatgyűjteménynél.

Porrá leszünk...

Persze még így is lehetne jó a végeredmény, hisz a kellően innovatív célok és feladványok a legegyszerűbb játékmenetet is élvezetessé tehetik. Itt viszont ez nincs meg. A tucatnyi, egyre nehezedő pálya ugyanazokat a metódusokat ismétli, a kihívás pedig bár megvan, ahelyett, hogy előre lökne, inkább frusztrál, mert sokszor átláthatatlan, mit is kéne tennünk. Ebben közrejátszik az ügyetlen kamera is. Vagy túl közelre nézünk, vagy túlságosan kizoomolunk, a lényeg, hogy egyszerűen nem látjuk, mi történik a pályán. Ez pedig egy olyan játéknál, ahol a környezet folyamatosan ellenünk dolgozik (a víz lerombolja a homokból épített hidat, a láva ráomlik a kőből eszkábált... hídra), megbocsáthatatlan hiba. Bízzunk benne, hogy a PC-s változat e téren javul az egér precizitása révén, mert ez így kifejezetten a játszhatóság rovására megy.

A természet akármilyen szép legyen is, ellenünk fordulhat
A pályákon vannak mellékküldetések, melyeket megoldva összegyűjthetjük a Challange menü különleges kihívásait. Ezek viszont azon túl, hogy iszonyú nehezek (legtöbbször a rendelkezésünkre bocsátott rövid idő miatt), semmiben sem különböznek a kampány játékmenetétől, szóval csak azok számára érdemes kimaxolni a From Dustot, akik valami úton-módon beleszeretnek a programba és megbocsátják annak hibáit.

Emberkéink egyébként kifejezetten aktívak. Amellett, hogy gyorsan szaporodnak, van annyi eszük, hogy rátaláljanak az általunk épített útvonalakra, sőt, arra is képesek, hogy maguk keressenek újakat, ha épp a miénk nem tetszik nekik. Jó lenne néha interakcióba lépni velük, nézni, ahogy táncolnak nekünk, vagy áldozatot mutatnak be. Mindez viszont csak dísz, az egészből hiányzik az interaktivitás, ami a Black & White-ot oly magasra emelte.

Az Úr arca

Furcsamód amilyen közepes a From Dust játékmenete, olyan hihetetlenül szép a dizájnja és a grafikája. A letölthető játékok közül jelenleg messze a legjobban kinéző darabbal van dolgunk, s bár ez a független fejlesztések között sokszor szubjektív megítélés kérdése (lévén itt nem a realitás a cél), úgy gondolom, hogy egy olyan program, ami a nagytestvérekhez mérten is jól mutat, megérdemli az ovációt. A karakterek mozgása, a fények, az élsimítás mind remek, de a koronát kétségkívül a természet ábrázolása helyezi a fejlesztők fejére. A cunami például sosem volt még ilyen elemi erejű és félelmetes, komolyan, borsódzik a hátam, valahányszor bekövetkezik a játékban, de egy vulkánra sem fogtok eztán ugyanúgy nézni.

Hát igen, ez a látvány sok dobozos játékot kenterbe verne. Igaz, Duke?
A zene és a hangok viszont már nem ilyen dicséretesek. Népünk karattyolása nagyon irritáló, a bennszülött nyelveket másoló halandzsájuk helyett jobb választás lett volna a klasszikus angol nyelv. A muzsika túlvilági és sok afrikai hangszert használ, ez viszont maximum különccé teszi, de nem jóvá. Ez egyébként az egész játékra igaz: különc, de nem jó. A From Dust érdekes próbálkozás, ami biztos, hogy sokaknak bejön majd, sőt, ajánlom, hogy aki teheti, próbálja ki, mert igen különös hangulattal bír. De semmiképpen sem 1200 MS pontért, mert annyit biztosan nem ér meg, maximum a Summer of Arcade részeként lehet jó üzletnek titulálni.

6/10


Platformok: Xbox 360, PC (később)
Tesztelt platform: Xbox 360

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. myckie2
2011.08.13. 15:40
Lesz PC? Király
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. XtreemX
2011.08.13. 16:22
PS3-ra érdekelt volna,így nem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. morgyi
2011.08.13. 17:28
PS3-ra is meg fog jelenni ebben az évben, de pontos dátum még nincs, az biztos hogy később mint a pc-s mert az jön 17.én. De lesz PS3 verzió is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. slayer1944
2011.08.13. 17:35
Nem olvastam el a szerzőt, de mikor megláttam az utolsó képalát, tudtam, hogy Csocsó írta. Meddig fikázod még szegény Duke-t?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. hympyke
2011.08.13. 17:36
15euro lesz Steamon. Nem istenszimulátornak tervezték mit a Populoust pl. Ez egy Lemmings szép grafikával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Blade0012
2011.08.13. 18:18
Hat pont? Kicsit elbizonytalanított, máshol is kapott negatívumot, de a nagyja zseniálisnak tartja, itt meg ritkán húztok le bármit is. Azért majd meglessük
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Janus27
2011.08.13. 18:47
Majd belenézünk, ha nem jó legfeljebb letörlöm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Chocho
2011.08.13. 18:50
@slayer1944:

Amíg túl nem teszem magam rajta...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. lackoo1111
2011.08.13. 21:00
15euro lesz Steamon

Máshol is mrgvásárolható , de én speciel kihagyom ezt a játékot .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. tkondor
2011.08.13. 22:58
boxom próbáltam a demóját, nekem tetszik, bár ezt szerintem inkább egérrel kellene játszani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. gergo1988
2011.08.14. 11:22
Én kipróbáltam a teljes verziót kb 3 hete, de nem annyira rossz...
De a 4 pálya érve egyre nehezebbek a feladatok szinte-szinte már lehetetlen megcsinálni és kezd beunalmasodni...Főleg ha valamit elrontasz kezdheted elölről, mert nem lesz időd befejezni és ebbe untam bele.
Amúgy viszont szerintem érdekes játék meg nagyon jó..
Mindenki próbálja ki aki szereti az ilyenféle játékot és a játékból kiderül mennyire jött be neki
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. slayer1944
2011.08.15. 00:04
@Chocho:

tény, hogy nem volt jó, de én nem is vártam egy innovatív játékot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Malebolgia
2011.08.15. 17:57
10 millioszor inkább a black&white, mint 1xer
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Zelbacsi
2011.08.16. 21:51
Ez eszméletlen azért, ezeket a játékokat nem tesztelik?
Vagy igénytelen emberek tesztelik?
Hogy lehet, hogy ennyi nyilvánvaló bénaság benne marad?
Régen miért nem volt így?
Fogadjunk, hogy Chocho sokkal komolyabban vette a tesztelést, mint a hivatalos tesztelőik (ha vannak), akik azért kapják a pénzt, hogy visszaszóljanak a fejlesztőknek, hogy gyerekek ez így szar, csináljatok vele valamit.

Viszont a képek alapján tényleg eszméletlenül jól néz ki, meg ha fejtörő jellegű feladatok vannak benne, akkor még talán érdekel is. Hátha lesz eszük, és leviszik az árát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Blade0012
2011.08.16. 23:38
Miféle bénaság maradt benne? Attól, hogy egy embernek nem tetszik még nem lesz szar, nemrég próbáltam ki, az idei felhozatal egyik legjobbja - sima kilenc pontos játék.

"10 millioszor inkább a black&white, mint 1xer"

uh BW...nehogy már. Sokkal inkább Populus mint ez és sokkal inkább ez mint Málinyú szir-szara.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Chocho
2011.08.17. 06:51
"...nemrég próbáltam ki, az idei felhozatal egyik legjobbja - sima kilenc pontos játék."

Szerinted.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zelbacsi
2011.08.17. 08:20
Bénaság alatt azokat a dolgokat értettem, amikről Chocho írt, hogy pl. szar a kamerakezelés (ami egy általános jelenség sajnos nagyon sok játéknál képtelenek normális kamerakezelést elérni), ami szerintem is eszméletlenül bosszantó dolog, vagy hogy sokszor inkább idegesítőek a feladatok, mint szórakoztatóak, mert átláthatatlanok. Chocho különben sem azt írta, hogy szar, a 10 ből 6 pont sem azt támasztja alá.

Mellesleg nem akarlak elkeseríteni, de a Populous is "Málinyú szir-szara".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Blade0012
2011.08.17. 10:42
Te írtad, hogy szar, nem Chocho A kamerakezelés tényleg nem a legjobb, viszont más igazi negatívumot nem tudnék mondani. A Populous fényévekkel jobb lett mint a BW.

Chocho: Te sem írtad oda minden egyes mondatod után mégsem javítgatlak ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zelbacsi
2011.08.17. 11:18
Igazad van én írtam, szó szerint. Felszínesen fogalmaztam. Elnézést kérek.
Nem arról akartam írni, hogy "szar az egész játék", hanem arról, hogy a tesztelők igazán szólhattak volna a fejlesztőknek, hogy például "srácok a kamerakezelés szar, csináljatok vele valamit", csakhogy ez vagy nem történt meg, vagy ****tak rá, vagy már nagyon ki kellett adni, és nem értek rá, mindegy. Lényeg, hogy benne maradtak ilyen idegesítő dolgok, amilyeneket régen csak a noname kis játékoknál engedhettek maguknak noname fejlesztők, mostanában meg már egyre rendszeresebb.
Ettől még felkeltette az érdeklődésemet a játék, de valahogy ki fogom bírni addig, míg lejjebb nem megy az ára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ájPon
2011.08.18. 19:14
"Sokkal inkább Populus mint [...] Málinyú szir-szara."

Szép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nattila77
2011.08.18. 21:26
Szerintem a 6 pont is túlzás: az elcseszett kamera miatt gyakorlatilag játszhatatlan, kínszenvedés majd minden vele töltött pillanat.

Kár érte!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Baxo89
2011.08.18. 21:45
Mit szar?! Semmi gond a kamerakezeléssel, ti vagytok idétlenek. 4000huf egy új játékért? Nem is akármilyenért! Nagyon zsír! 10/9 hang/muzsika gyenge benne, meg hiányzik egy jó kis multi hozzá! (egymásra cunami! )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Malebolgia
2011.08.22. 09:39
Zelbácsi : azok a belsős tesztek, semmit nem érnek, mert ugyanugy azokkal az igénytelen konzolon nevelkedett réteggel teszteltetnek,mint akiknek ezeket az agyatlan faék szutykokat tervezik, tehát természetes, hogy ami egy pc-snek,aki X+N éve az iparban van, az hiba , az bug, ők örülnek neki.

Azt meg pláne nem értem,mi az hogy Chocho szigorúan tesztel?Akkor tesztelne talán szigorúan, ha a harry potter fanboisága, nem csak ott nyilvánulna meg, hanem minden egyes szemetet ami átmegy a kezén, olyan alapossággal cincálna szét, szedné elemeire, és állna hozzá, nem úgy, hogy most rizsázok róla 100*Y karaktert, hogy valami legyen , és legyen este sörre való.Mert amit csinál az nem kritika, nem review, nem cikk, ez kb az esetek 99.5%-ban annyi, hogy leírja a marketing maszlagot, meg a feature listát a doboz hátuljáról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zelbacsi
2011.08.22. 15:23
Malebolgia: Sajnos igazad lehet, hogy már a tesztelők is "szarnak ez is jó lesz" hozzáállással tesztelnek...

Nem az én posztom védeni Chochot (osztom én is eleget, ne félj ), de szerintem igenis komolyan veszi amit csinál. Az a dolga, hogy játsszon a játékkal, próbálgassa a beállításait, végigvigye, stb. Aztán leírja róla a véleményét. Ez a dolga, nem pedig az, hogy 100 oldalas teljes tudományos értekezést írjon egy-egy játékról, minden oldalról heteken át alaposan körbejárva minden aspektusát, és komolyan kielemezve. Én legalábbis nem várok el ilyesmit. Ha csak a marketing maszlagot nyomná, akkor minden játék 110%-ot kapna, mert minden úgy reklámozza magát, mint ha az lenne életed leginkább meghatározó élménye, amit semmiképp sem hagyhatsz ki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zombiehate...
2011.08.29. 08:13
te barom admin, vagy modi vagy tulaj : hogy lehetsz ennyire retardált?ha írsz egy privát üzenetet te gyökér, akkor hogy olvassam el ha kitiltasz te balfasz?hát ennyi agyad nincsen? muterodat ennyire megcsinálták az orkok, hogy egy cseppnyi,egy sejtnyi agyad nincsen?Szánalom,hogy emberek akik számítástechnikával foglalkoznak,ennyire nem értenek hozzá.Ha üzenetet akarsz írni, ami valószínűbb,jogosan bocsánatot kérni, mert illene már te paraszt, akkor az eredeti accom emailjere írjál inkább,azt tuti elolvasom, és válaszolok is neked, abban a hangnemben,amit megérdemelsz, ugye annak függvényében amit írsz.Kíváncsi vagyok még hányszor fogod elkövetni ugyanazt a hibát , te kritikán aluli mennyiségű agysejttel rendelkező,különösen retardált atka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!