iPon Cikkek

Fujitsu-Siemens Esprimo V6535

Dátum | 2009. 09. 03.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Olcsó vagyok és hódítani fogok. Röviden így lehetne jellemezni sorozatunk hatodik alanyát, amely szemrebbenés nélkül megy be a 130 ezer forintos lélektani határ alá, miközben olyan szolgáltatásokat vonultat fel, amit a többi öt versenyző bő 10 ezer forinttal drágábban. Mitől lesz olyan vonzó a Fujitsu-Siemens V6535?

Processzor: Intel Core 2 Duo T4200 2,00 GHz 1 MB cache 800 MHz FSB
Memória: 2x2 GB Samsung DDR2-800 CL6-6-6-18
Chipset: Intel GL40
Videokártya: Intel GMA X4500M
Hangkártya: Realtek ALC269 HD Audio
Kijelző: 15,4” (1280x800, Glare-Type, Samsung 154AT07-F02)
Merevlemez: Western Digital WD3200BEVT-22ZCT0 (320 GB, 5400 RPM, SATA-II)
Optikai meghajtó: TSSTcorp TS-L633A DVD-RW
Hálózati kártya (LAN): Realtek RTL8168/8111 Family PCI-E Ethernet Controller
Hálózati kártya (WLAN): Atheros AR5007EG Wireless Network Adapter 802.11g
e-SATA: van
HDMI: nincs
Mobil internet: nincs
Modem: van
TV tuner: nincs
Távirányító: nincs
Webkamera: van
FireWire: van
Bluetooth: van
Infravörös port: nincs
Kártyaolvasó: van
Ujjlenyomat olvasó: nincs
Akkumulátor: 6 cellás 47 Wh
Operációs rendszer: nincs
Tömeg: 2,75 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 129 ezer forint

Gyakorlatilag kapunk egy Toshiba L500-at kiegészítve Bluetooth-szal és FireWire-rel 15 ezer forinttal olcsóbban. A V6535 volt az egyetlen 16:10-es képaránnyal rendelkező modell a hat tesztnoti közül, ez inkább érdekesség, mintsem értékelési szempont. Örömteli volt látni, hogy az olcsó ár nem eredményezett harmadosztályú beszállítóktól összeválogatott hardvereket. Operációs rendszer természetesen nem jár a gép mellé.


A kellékek közül a tápegységet emelnénk ki, amely 90W-os, így elég fürgén tölti vissza a 47 Wh-s akkumulátorba a szuflát. A mellékelt DVD-n megtalálhatók a Windows XP-s és Vista-s driverek is, de a gyártó honlapján már a Windows 7-es supportról is informálódhatunk.

Mindenféle előítéletek nélkül vágtunk neki a gép tesztelésének, hiszen járt már nálunk nem egy olcsó FuSi gép és az anyaghasználaton kívül nem sok gondunk akadt velük. A V6535 nagyon halkan kelt életre és komolyabb izzasztásig nem sok zajt produkált, ráadásul az Fn+F11 billentyűkombinációval egy fokozattal lejjebb vehető a ventilátor fordulatszáma, igaz ilyenkor a processzor maximális sebessége alacsonyabb a névlegesnél. Üresjáratban bámulatos eredményt mértünk (37 fok), de terhelésnél is vitte a prímet a masina (57 fok). A remek értékeknek némileg ellent mond az átforrósodó alsó burkolat, ölben nem szívesen használnánk a gépet.


Meglepő módon egy tizedesvesszőnyi eltérést sem láttunk a Windows Vista beépített tesztjében a többi hasonló kiszerelésű versenyzővel szemben, pontosan ezeket a pontszámokat kapta többek között a Toshiba Satellite L500 is.


A merevlemez ismét, de nem utoljára a Western Digital Scorpio Blue szériából való, ráadásul ezért az árért meglepő a 320 GB-os méret. Sebességével és zajszintjével - ahogy szokott lenni - semmi probléma nem volt, egyedül a hőmérséklet az, ami most már sokadik alkalommal zavarba ejt minket.

Fujitsu-Siemens Esprimo V6535 teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 5000
PCMark05 (Graphics): 1873
PCMark05 (HDD): 4853
Cinebench10: 3926 (3 perc 45 másodperc)
Memória olvasás: 5592 MB/s
Memória írás: 4121 MB/s
Memória másolás: 4343 MB/s
Memória késleltetés: 83,9 ns
CPU Queen: 8444
CPU PhotoWorxx: 6985
CPU Zlib: 25664 kB/s
CPU AES: 7431
FPU Julia: 3176
FPU Mandel: 1883
FPU SinJulia: 987


Kibontás után szembesülhettünk vele, hogy a baltával faragott dizájn (ha lehet ennek nevezni egyáltalán) mit sem változott az évek alatt. Az anyagminőség se változott, mindehol keményen kopogós műanyag fogad minket, hogy tudassa velünk, olcsó termékkel állunk szemben. A fedlap közepe kifejezetten veszélyes, olyan mértékben nyomódik be, hogy egy óvatlan mozdulattal akár kárt is tehetünk a mögötte rejtőző TFT-ben.


A hátlap kibontásához speciális végű csavarhúzóra lesz szükségünk, de ha megtaláltuk, akkor elemeire bonthatjuk szét az egész rendszert.


A billentyűzet viszonylag kemény alátámasztást kapott, a gombok is jól nyomhatók, az egyetlen problémát a túl nagy lekerekítés okozza, hiszen az ujjunk könnyebben talál helyet a gombok végei között, mintsem azok tetején. Numerikus részt és gyorsgombokat nem kapunk, pedig könnyedén elfértek volna.


A touchpad felülete viszonylag nagy, egészen addig, amíg rá nem jövünk, hogy vízszintes és függőleges görgetősáv is van. Anyaghasználata és érzékenysége jó, bár nedvesebb kézzel nem könnyű használni. A gombokat könnyű kezelni, hiszen nyomáspontjuk fent van, de rettenetesen kattognak, ami főleg a jobb oldalira igaz.


Nem szoktunk hozzá, hogy egy alig 130 ezer forintos készüléknél ennyi csatlakozó legyen. A gép minden oldalára jutott valami, a három USB port közül kettő például hátra került, nagyon okosan. Az eSATA/USB kombó oldalt foglal helyet az 54 mm-es ExpressCard foglalat és a FireWire port társaságában. A kártyaolvasót elöl találjuk, de van itt WLAN ki-bekapcsoló gomb és hangkártyához tartozó ki- és bemenet is. Sajnos a HDMI már nem fért bele a remek repertoárba, talán a modemet érdemes lett volna beáldozni érte.

A kijelző képével meg voltunk elégedve, színhőmérséklete is rendben volt, a fényerő tartomány pedig nagyon sok lépésben állítható. Szövegolvasásra élessége miatt nagyon jó, a sima CCFL háttérvilágítás ellenére a homogenitással sincs gond. A látószögek már nem ennyire jók, de ez inkább a vertikális tartományra igaz.


A webkamerát külön be kell kapcsolnunk az Fn+F7 billentyű kombinációval, de ezek után is csak azonnali üzenetküldő alkalmazásokkal tudjuk majd használni, nem kapott saját programot és a Sajátgépben sem látszik. Képminősége elég gyenge, gyakorlatilag pont arra használható, amire kitalálták. Az optikához tartozó mikrofon a touchpadtól balra kapott helyet.

A 47 Wh-s akkumulátortól nagyjából tudtuk már, hogy mit várhatunk. Bő két és fél óriáig tudta etetni a gépet minimális fényerő mellett, ami nem túl jó eredmény, a dedikált videokártyával szerelt MSI CX600 nem sokkal volt rosszabb nála, a hasonló felépítésű Toshiba Satellite L500 pedig bő egy órát vert rá. Átlagos használattal két óránál semmiképpen ne várjunk többet.


Ha nem is lepődtünk meg, de viszonylag pozitívan csalódtunk a Fujitsu-Siemens Esprimo V6535-ben. A korrekt és halk belső remek szolgáltatás listával párosul, kár, hogy az otromba külsőt nem sikerült még levetkőznie a cégnek. Valószínűleg ez lesz az, ami a legtöbb vásárlót elijeszti majd a megrendeléstől. Pedig ha ezen túl tudnának lépni, akkor csak a bő két órás üzemidőt kellene lenyelnünk. Ára miatt a V6535 nekünk tetszett, de sajnos az az igazság, hogy bizonyos szempontból nem is érne többet a konkurenciával szemben.

A Fujitsu-Siemens Esprimo V6535-öt a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!


Pro:
+ halk
+ hűvös processzor
+ megfelelő billentyűzet
+ szolgáltatások és csatlakozók garmadája
+ jó kijelző
+ versenyképes ár

Kontra:
- forrósodó burkolat
- még mindig baltával faragott dizájn
- megkérdőjelezhető anyagminőség
- hangos touchpad gombok
- HDMI hiánya

Hivatalos honlap: Fujitsu-Siemens
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Lancelot23
2009.09.03. 14:19
VISSZA A CIKKHEZ

Jó lett a teszt tetszik. Gratulálok Alvin_ti4200 hozzá.
Mondjuk nem lenne rossz a notebook, de egy Fujitsu-Siemens, kettő elég rossz azok amiket írtál.
Az ára hasonlít a tulajdonságához. Mondjuk érdekes, hogy a WD HDD milyen meleg mindegyik versenyzőnél amelyiket ezzel szerelték.
Nem lehet, hogy a mérő szenzorok a rosszak?
Amúgy a Siemens mostanság kezd össze szedni magát, de még messze van a régi híréhez ami régebben volt a Fujitsu-val való összeállás előtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pluto
2009.09.03. 17:49
Ez már nem FSC, hanem csak Fujitsu.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Insignia
2009.09.03. 18:56
hőmérsékletre énis kiváncsi lennék nekem seaget 320gb 7200rpm-es noti vinyó van a gépemben és ha nem lenne egy home made brutál hűtőpadom (3db 12cm-es venti) akkor bizony 60 fokon főne non stop....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Segal
2009.09.04. 00:35
hogy lehet valami ennyire büntetés ronda? Persze tudom hogy a gyártótól ez a megszokott de valahogy nekem ez annyira nem gyere be ettől függetlenül azt aláírom hogy itt nem kell plusz 10% ot a logoért fizetni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Gigabyte
2009.09.21. 19:25
130k-ért szerintem jobb fusi-t is tesztelhettetek volna
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!