iPon Cikkek

Full-extrás hálózati adattároló az ASUStortól

Dátum | 2015. 06. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az ASUStor nem egy túl régi szereplő a piacon, de az elmúlt évek során egyre ismertebbé vált, hála minőségi termékeinek, illetve a céget irányító vezetés szakmai tapasztalatának. Noha az ASUStor egy viszonylag friss cégnek tekinthető, alapítója egy igazi nagyágyú, aki már rengeteg mindent letett az asztalra az elmúlt több, mint tíz év során. Shawn Shu korábban az ASUS-nál, a Synology-nél és a QNap-nál is dolgozott, ám miután a QNap NAS üzletágát felvirágoztatta, úgy döntött, ideje egy saját céget alapítani. A tervek megvalósításába korábbi munkaadója, az ASUS is besegített, így az ASUS támogatásával 2011-ben létrejött az ASUStor.
Az ASUStor kínálatában minőségi NAS-ok foglalnak helyet, de NVR rendszerek tervezésével és gyártásával is foglalkozik a cég. Az elsődleges cél az, hogy a vásárlókat jó minőségű, ütőképes hálózati adattárolókkal szolgálhassák ki, idővel pedig a NAS szegmens legnagyobb szereplőjévé nőhesse ki magát az ASUStor. ASUStor AS5102T A kétlemezes termék 2,5 hüvelykes és 3,5 hüvelykes merevlemezeket vagy SSD meghajtókat egyaránt fogad, platform tekintetében pedig az Intel Bay Trail-re támaszkodik. A Celeron J1900-as processzor és a bővíthető rendszermemória jóvoltából az AS5102T segítségével nagyon komoly kisüzleti NAS-t "építhetünk", ami a két GbE portnak köszönhetően hálózati adatátviteli sávszélesség tekintetében is igazi nagyágyú. A termék ezen felül akár multimédiás célokra is befogható, hiszen a HDMI 1.4a videó kimeneten keresztül HD televízió vagy monitor is kapcsolódhat hozzá, a fedélzetén üzemelő XBMC pedig többféle tartalom lejátszását is támogatja (még optikai kimenet is van a NAS hátulján). Mielőtt továbblépnénk, íme a NAS legfontosabb tulajdonságai táblázatba szedve.
Ahogy az a fentiekből is kiderül, az ASUStor AS5102T egy meglehetősen jól felszerelt hálózati adattároló, viszont a minőségnek és a felszereltségnek alaposan megkérik az árát. A következő néhány oldalon keresztül alaposan körüljárjuk a terméket, hogy kiderüljön, hogyan teljesít élesben.
Az AS 51-es sorozatot erősítő hálózati adattároló elegáns csomagban kerül az üzletek polcaira. A dobozról természetesen kiderülnek a NAS legfontosabb tulajdonságai, ám nem fogunk belefulladni az információtengerbe – vásárlás előtt érdemes felkeresni az ide vonatkozó hivatalos weboldalt.
A kartondoboz belsejében gondosan becsomagolva találjuk a NAS-t, amely felett egy barna kartondobozban lapulnak a tartozékok, illetve a dokumentáció és a telepítő lemez is. A NAS-t a szállítás viszontagságaival szemben a szokásos puha, de kellően merev fehér keretek védik, ezeken felül már csak egy nejlonból kell kiszabadítani a terméket a használat megkezdése előtt.
A tartozékok között egy külső tápadapter és egy tápkábel lapul, valamint kapunk két tasaknyi csavart is, amelyek a 3,5 hüvelykes és a 2,5 hüvelykes merevlemezek beszereléséhez kellenek. A csomag ezeken felül tartalmaz némi leírást, valamint egy telepítő lemezt is, amelyen néhány szoftver és a felhasználói kézikönyv digitális változata található. A tartozékok sorát két darab Ethernet kábel zárja. Sajnos HDMI kábelt nem kapunk, pedig a NAS-on HDMI videó kimenet is jelen van.
A 163,5 milliméter magas, 108 milliméter széles és 230 milliméter mély ASUStor AS5102T fekete műanyag előlappal érkezik, amelyen két darab adattároló fiókot alakítottak ki. Ezek a fiókok az alul elhelyezett csavar segítségével zárhatóak, kivételük pedig nem egy bonyolult feladat, ha a retesz inaktív. A csavar egyébként egy biztonsági megoldás, nehogy szerelés közben olyan fiókot is kipattintsunk a helyéről, amit egyébként nem kéne. A fiókok felső részén LED jelzi, hogy működik-e a bennük lapuló adattároló. LED-ek az ASUStor logó alatt is találhatóak: a felső a NAS üzemállapotáról, az alatta lévő pedig az adattároló tömb állapotáról ad tájékoztatást. Lejjebb haladva két kék LED figyelhető meg, ezek a GbE portok aktivitásáról árulkodnak. A sort egy USB 3.0-s előlapi port zárja. Feltűnhet, hogy a jobb felső sarokban egy érzékelőt is elhelyeztek, ami nem más, mint egy infra LED – ennek köszönhetően a külön megvásárolható távirányítóval médiacenterként is használható a NAS. Persze az ingyenes, Android és iOS alapú eszközöket megcélzó app jóvoltából a NAS mobileszközön keresztül is vezérelhető, de erről később részletesen is írunk majd.
A hátoldalon egy nagyméretű szellőzőt alakítottak ki, amely mögött a 70 milliméteres átmérőjű rendszerhűtő ventilátor lapul – ezt később, a NAS szétszedett állapotát megörökítő fotókon meg is lehet majd csodálni. A hátlap két darab GbE portot rejt, amelyek támogatják a Link Aggregation funkciót, így összefűzve hatalmas, akár 220 MB/s-os adatátviteli sebességre is szert lehet tenni. A GbE portok egyebek mellett Wake-on-LAN támogatással is rendelkeznek, így hálózaton keresztül könnyedén felébreszthető a NAS. Az egyik GbE port alatt két USB 3.0-s, a másik alatt pedig két darab USB 2.0-s portot helyetek el. Feljebb haladva két eSATA 6 Gbps-os portot, valamint egy HDMI 1.4a és egy optikai audió kimenetet találunk. A tápcsatlakozó a jobb alsó sarokban lapul, mellette pedig a biztonságos rögzítésről gondoskodó Kensington Lock port látható. Fontos kiemelni, hog az USB portok nem csak nyomtatókat, illetve külső adattárolókat fogadnak, hanem WiFi vagy Bluetooth adaptert is. A HTPC funkciók vezérléséhez vezetékes vagy vezeték nélküli billentyűzet és egér egyaránt használható, de IR Reciever vagy éppen USB-s DAC is csatlakozhat a rendszerhez. Az ASUStor terméke ezért nem egy egyszerű NAS, sokkal inkább NAS és HTPC keveréke.
Szemből nézve a NAS jobb oldalán nincs semmi, a bal oldallap elején azonban kialakítottak egy kisebb perforált felületet, amelyen keresztül friss levegő juthat a NAS belsejébe.
A tetőlap semmi érdekességet nem tartogat, de a NAS alján is csak a termékkódot és a sorozatszámot tartalmazó matrica, valamint négy darab gumiláb vehető szemügyre. A gumilábak egyébként jól funkcionálnak, ugyanis sem a ventilátor, sem a merevlemezek rezgései nem terjednek át a NAS környezetére. A kétfiókos NAS gyárilag nem tartalmaz adattárolót, mi viszont két darab 3 TB-os Western Digital RED merevlemezzel kaptuk a tesztpéldányt – ezek a merevlemezek kifejezetten hálózati adattárolókhoz lettek kifejlesztve. A fiókok nyitásához az alul látható gomb alsó részét kell lenyomni, így kipattan a fiók füle, amelynél fogva kihúzható az egység. Ha a fül mégsem pattan ki, érdemes ellenőrizni, nincs-e zárt állapotba forgatva a csavar – a mellette látható piktogram alapján ez hamar kiderül.
A fiókok egyébként SATA 6 Gbps-os csatolófelülethez kapcsolódnak, de SATA 3 Gbps-os adattároló fogadására is képesek. A NAS RAID 0, RAID 1 és JBOD támogatással várja a merevlemezeket – a kompatibilis példányok friss listája itt található. A fiókok elején egyébként némi szellőzőfelületet is kialakítottak, így ezeken keresztül friss levegőt szívhat be a ház hátulján elhelyezett ventilátor, ami a meleg levegőt fújja ki.
Érdekesség, hogy ha kinőjük a két fiók adta lehetőségeket, egy nagyobb ASUStor NAS beszerelésével egy az egyben, újratelepítés és adatvesztés nélkül vihetjük tovább adattárunkat, sőt, további merevlemezekkel is kiegészíthetjük a meglévő tömböt, hála a rendszermigráció támogatásának. Belső felépítés A NAS hátlapján az egyik csavart egy matrica védi, amelynek elszakítása alighanem a garancia végét jelenti. Mivel esetünkben ezt előzetesen már elszakították, így kézenfekvőnek tűnt, hogy gyorsan szétszedjük a terméket annak érdekében, hogy megmutathassuk a belsejét is. Néhány csavar eltávolítása után az alábbi kép tárult elénk.
Az alaplap passzív hűtést alkalmaz a Celeron J1900-as SoC hűtéséhez, az adattárolókat fogadó SATA adat-és tápcsatlakozók pedig egy PCI Express x1-es slotnak kinéző csatolófelületen keresztül kapcsolódnak az alaplaphoz. Maga a Celeron J1900-as SoC négy processzormaggal gazdálkodik, amelyek négy szálon tudnak dolgozni. A processzormagok 2 GHz-es alap-, illetve 2,42 GHz-es maximális burst órajelen ketyegnek, az Intel HD Graphics sorozatú videóvezérlő pedig 688 MHz-es alap és 854 MHz-es burst órajelet alkalmaz.
Ennél sokkal érdekesebb, hogy az alaplap hátulján két darab So-DIMM memóriafoglalatot helyeztek el, amelyek közül a jelek szerint gyárilag csak az egyik foglalt – a slotban egy 2 GB-os modul lapul. A rendszer maximum 8 GB-nyi DDR3L-1600 MHz-es memória kezelésére képes – ezt a kapacitást érdemes két darab 4 GB-os memóriamodul formájában megvalósítani. Persze a 8 GB-os modul is működni fog, de csak egycsatornás memóriatámogatás mellett. Az Intel hivatalos weblapja szerint a Celeron J1900 maximum DDR3L-1333 MHz-es memóriatámogatást kínál, így 1600 MHz-es helyett költséghatékonysági okokból 1333 MHz-es modulok is választhatóak – ha van köztük érezhető árbeli különbség. A SoC és a merevlemezek megfelelő hűtéséről egy intelligensen vezérelt, PWM támogatással is rendelkező 70 milliméteres átmérőjű ventilátor gondoskodik, amely 12 voltos feszültség és 0,3 amperes áramerősség mellett üzemel.
A légkeverő működése szoftveres beállítás útján könnyedén a pillanatnyi igényekhez szabható. A ventilátor működése lehet automatikus, de választhatunk lassú, közepes vagy gyors fordulatszámot is.
Beüzemelés A NAS beüzemelése rendkívül egyszerű: csak be kell szerelni a hozzá beszerzett SSD meghajtókat vagy merevlemezeket, majd a megfelelő kábelek csatlakoztatása után jöhet a konfigurálás. Ebben a Control Center névre keresztelt szoftver siet segítségünkre, ami nem csak Windowsra, hanem Macre is elérhető – legfrissebb változata innen szerezhető be.
A szoftver segítségével hamar megtalálható a helyi hálózaton a NAS, így rögtön kezdődhet a konfigurálás. Aki hamar lesz szeretné tudni a folyamatot, gyorsbeállítás-funkció is rendelkezésére áll, de érdemesebb az alapvető dolgokat már a beüzemelésnél beállítani – azon a maximum 3-4 percen már nem múlik.
Az időzónával és a helyi hálózattal kapcsolatos beállítások mellett az adattároló tömböt is itt kell bekonfigurálni. Mi a RAID1 szint mellett döntöttünk.
A beállítás folyamata. Kattintásra galéria nyílik!
Az összes paraméter beállítását követően pár perc alatt véglegesíti mindent a rendszer, a folyamat végén pedig ASUStor ID-t is regisztrálhatunk magunknak, ha még esetleg nem lenne. A szoftver és a felhasználói kezelőfelület Az ASUStor NAS-ok – a Synology termékekhez hasonlóan – egy egységes operációs rendszert használnak, ami az ADM, vagyis az ASUStor Disk Manager nevet viseli. Ez az operációs rendszer igényes, elegáns felhasználói kezelőfelülettel rendelkezik, a beállítások pedig kéznél vannak, könnyű elérni őket, hála az átgondoltan felépített menürendszernek.
A felsőkategóriás NAS operációs rendszere támogatja a többablakos menükezelést, azaz egyszerre többféle szolgáltatás vagy beállítás ablakát is megnyithatjuk, mint ha csak a Windowsban ténykednénk. A hardverrel kapcsolatos információkat külön rendszerinformációs menü tárja elénk, ahol egy Dr. ASUSTor névre keresztelt funkció is helyet kapott. Ez a szolgáltatás a rendszerrel kapcsolatban ad különböző javaslatokat, amelyek hozzájárulnak a NAS teljesítményének és biztonságának javításához, valamint adataink még hatékonyabb védelméhez.
A beállítások között minden jelen van, amire szükség lehet. Testreszabhatjuk a webes kezelőfelület elérését a megjelenéstől kezdve a porton át a biztonságos kapcsolatig, de a hálózattal kapcsolatos összes beállítás is könnyen elérhető – a Link Aggregation segítségével megfelelő infrastruktúra esetén a két GbE vezérlőt is kombinálhatjuk. A rendszer USB-s WiFi adaptert is képes kezelni – ennek külön menüje van.
A VPN támogatás szintén nem hiányzik a kínálatból, csak úgy, ahogy a lokalizációval kapcsolatos beállítások sem. Az ADM tud magyarul, igaz, néhol elég érdekes szavakat olvastunk, azaz van még mit csiszolni, míg natív támogatást kap szeretett anyanyelvünk.
A NAS képes időszerverhez csatlakozni, de a téli és a nyári időszámítás között is tud váltani. A hardver menüpontban a ventilátor működését, az előlapi LED-ek fényerejét és működését, valamint a készenléti állapottal és az alvással kapcsolatos beállításokat találjuk. Itt megadható, mennyi tétlenség után kapcsoljanak le a külső és belső adattárolók, illetve mennyi idő után menjen aludni a NAS – utóbbihoz napi szintű szabályrendszer is készíthető.
A LED-ek esetében szabályokkal előre megadhatjuk, mely időtartamon belül szeretnénk, ha kikapcsolnának – ezt a napi szinten is ütemezhető éjszakai üzemmód biztosítja. A hangjelzések engedélyezése szintén szabadon választott dolog, valamint a Reset gomb letiltását is itt végezhetjük el, így illetéktelenek nem tudják majd érvényesíteni a gyári alapbeállítást.
A NAS terhelését az Aktivitás Monitor mutatja, ahol valós időben nézhetjük a hálózati forgalom, a HDD aktivitás, a CPU terhelés és a memóriahasználat statisztikáit. Extraként még a futó folyamatokat is felsorolja a rendszer.
Az adatvédelemről adatmentő szolgáltatással gondoskodhatunk – az USB 3.0-s előlapi porton keresztül egy-egy külső adattároló tartalmát gombnyomással menthetjük, de akár a NAS adatait is az USB-s külső adattára, ez csak beállítás kérdése. Természetesen a PC meghatározott adatai is könnyedén, automatikusan a NAS-ra kerülhetnek a gyári Backup Plan szoftverrel. A gyári szoftverek között egy letöltőklienst is találunk, amellyel a NAS-on futó letöltések egyszerű és gyors kezelésére nyílik mód.
Adatmentő szoftver Windowsra
Letöltőkliens Windowsra
A NAS felhő alapú szolgáltatásokkal is kompatibilis – az Amazon S3 mellett a DropBox, a Google Drive, az ASUS WebStorage és az xCloud is szerepel a repertoárban, igaz, ezek támogatásának nagy részét külön, az App Centralból telepíthető alkalmazással oldhatjuk meg. Szükség esetén akár saját felhőt is létrehozhatunk. A rendszer emellett RSync támogatással is bír, az SNMP támogatás jóvoltából pedig monitorozására is van mód.
A NAS egyébként DDNS támogatással és Proxy támogatással egyaránt rendelkezik, sőt, a Könnyű hozzáférés menüponton belül a Cloud Connect jóvoltából egy kattintással távolról is elérhetővé tehető a NAS. Az ehhez szükséges beállítások elvégzésében az EZ-Router funkció segít (Port Forwarding). A NAS hálózati szemétkosárral szintén rendelkezik – ez a CIFS/SAMBA, az AFP és az FTP protokollt, valamint a File Explorer appot is támogatja.
MySQL- és webszerver szolgáltatás ugyancsak rendelkezésre áll, de a sorból a WebDAV, a TFTP szerver és a Terminál funkció sem hiányzik. Aki még több részletre kíváncsi, próbálja ki saját maga, mire képes az ASUStor ADM operációs rendszere. Erre tessék! Kiegészítő alkalmazások
Az alkalmazások beszerzése, telepítése, illetve ki- és bekapcsolásuk is egy egységesített felületről, az App Centralból történik. Gyárilag kapunk letöltőklienst, UPnP szervert, Webes zenelejátszót (SoundsGood), Surveillance Centert (maximum 12 IP kamera kezeléséhez, de csak 4 ingyenes) és Chrome webböngészőt is – utóbbi a tévére vagy monitorra kapcsolat NAS-ról használható. A NAS-on tárolt fájlok között a Fájlkezelővel tallózhatunk – akár iOS vagy Android alapú okostelefonról is.
Mobilapp iOS-re
A mobilappok segítségével a fotókhoz, videókhoz és zenékhez is hozzáférünk, csak úgy, ahogy az alapvető beállításokhoz is. Az AiRemote Control jóvoltából távirányítóvá varázsolható az adott eszköz, így akár az XBMC vezérlése is megoldható. A mobilappoknál fontos, hogy használatukhoz a megfelelő appnak a NAS-on is futnia kell. Az alkalmazások itt frissíthetőek, de újabb appokat is beszerezhetünk és telepíthetünk. Vannak itt ASUStor által menedzselt appok, harmadik fél által készített szoftverek, illetve béta alkalmazások is. A kínálat hatalmas: a Drupaltól a BitTorrent Sync-en át, az uTorrenten keresztül az Avast antivírusig van itt minden.
Tallózhatunk eCommerce szoftverek, irodai szoftvercsomagok, tartalomkezelők, multimédia lejátszók és projekt menedzsmenttel kapcsolatos szoftverek között is – az eligazodást kategóriákra osztott kezelőfelület, valamint kereső is segíti.
ASUStor Portal
Boot menü (ESC gombbal hívható elő a rendszer indulásakor)
Az ASUStor AS5102T akár teljes értékű házimozi számítógépként is használható, ugyanis van HDMI kimenete, fogad különböző perifériákat, és van rajta egy igényes megjelenésű operációs rendszer is, ami rengeteg dologra használható.
Az elegáns kezdőlapon – amelynek megjelenése testreszabható – alapértelmezett helyzetben az ASUStor Portal kezelőfelülete fogad minket, de helyette akár az ADM, a Chrome, az XBMC, a Youtube, vagy a Surveillance Center is indítható alapértelmezetten.
A kezelőfelületen megtaláljuk a telepített appok sorát, ezek között gyorsan és egyszerűen lépkedhetünk – a rendszer nagyon rugalmas, nagyon reszponzív, akadozásnak vagy tétlenkedésnek semmi nyoma. Az ASUStor Portal keretrendszer jóvoltából hozzáférünk az ADM beállításaihoz is, így nem kell külön PC, ha egy szolgáltatást vagy beállítást éppen módosítani szeretnénk – elvégezhető egyenesen a NAS-ról is. Ennek köszönhetően akár új alkalmazásokat is pillanatok alatt telepíthetünk, ami hatalmas előny. Alkalmazások Az appok között találunk egy ütős webböngészőt, ami nem más, mint a Chrome 31-es kiadása. A webböngésző rugalmasan működik, a flash alapú tartalmakkal is könnyedén megbirkózik – gyakorlatilag minden szokásos funkció működik, beleértve a füles böngészést is.
A Chrome összességében remekül vizsgázott: gyorsan indul, gyorsan és stabilan működik, így akár a NAS-on is elintézhetőek a mindennapi ügyes-bajos internetes dolgok. A Chrome ablakát igény szerint félre is húzhatjuk, így előtűnik az ASUStor Portal kezelőfelülete.
A két ablak közötti váltás nem zökkenőmentes: az egér ide-oda ugrál, viszont akkor, ha a Chrome ablak legalább a kijelző negyedét lefedni, nincs probléma. A YouTube kipróbálása után szintén pozitív tapasztalatokról számolhatunk be: a videók lejátszása és keresése hiba nélkül működött, de a profilba történő bejelentkezés sem jelentett gondot. Az app indulása és leállása jóval lassabb volt, mint a Chrome-é, de összességében csak néhány másodpercről van szó.
A videókat értékelhetjük, de akár meg is jelölhetjük, viszont a felbontáson nem lehet módosítani – legalábbis ilyen beállítást nem találtunk. Az AverMedia Capture kártyájával a YouTube ablakról csak 1280 x 720p-s felbontás alkalmazása mellett készült kép, így a YouTube appban a jelek szerint a HD felbontás az alapértelmezett. XBMC - Kodi
Alapértelmezetten az XBMC foglal helyet a NAS-on, ám az alkalmazás első indításakor figyelmeztet a rendszer, van már frissebb kiadás is, amit érdemes lenne telepíteni. Ez nem más, mint a továbbfejlesztett Kodi – a továbbiakban ezzel foglalkozunk.
A Kodi gyárilag angol nyelvbeállítással érkezik, de ez könnyedén magyarra váltható, így kényelmesen navigálhatunk a különböző menük között. A szolgáltatások között ugyanazokat találjuk, amiket az XBMC-nél már megszokhattunk: megnézhetjük az aktuális időjárást, de fotókat és videókat is nézhetünk, plusz zenét is hallgathatunk – mint egy igazi HTPC esetében.
A videók esetében zökkenőmentes volt a különböző tartalmak lejátszása – még a 70 Mbps-os bitrátájú extrém videókkal is zökkenőmentesen megbirkózott a rendszer. Ezzel együtt a feliratok megjelenítése sem okozott gondot, sőt, akár még a formázott feliratokat is képes volt megjeleníteni a szoftver.
Zenék lejátszásakor sem a Flac, sem az M4A, sem az AIFF formátumú példányok lejátszása nem jelentett akadályt – csak úgy, ahogy a klasszikus MP3-as állományoké sem. A zenéket véletlenszerűen és lejátszási listába rendezve egyaránt hallgathatjuk, sőt, képek nézegetésekor háttérzeneként is funkcionálhatnak.
A fotók esetén a nagyfelbontású képek megnyitása és kezelése során 2-3 másodperces gondolkodási időt figyeltünk meg, a diavetítés és a nagyobb képek pásztázása azonban tökéletesen zökkenőmentes volt.
A KODI fájlkezelővel is rendelkezik, ami hatékony és sokoldalú – fájlmenedzsment közben pedig ugyancsak szólhat a háttérzene.
A repertoárt külön telepíthető alkalmazásokkal még tovább javíthatjuk – a KODI bővíthető uTorrent vagy Transmission klienssel, E-mail klienssel, Facebook és DropBox klienssel, és még sok egyébbel. A Kodi összességében remekül vizsgázott, hiszen minden tartalommal megbirkózott, maga a NAS pedig ideális partner volt, hiszen még a legkomolyabb terhelést jelentő tartalmakat is akadozás nélkül szállította.
Sebességtesztek Az ASUStor AS5102T belsejében két darab 3 TB-os WD Red merevlemez teljesített szolgálatot, amelyek RAID1 módban üzemeltek. A lemezek szinkronizálását 10-13 órán keresztül végezte a rendszer, a tesztet csak a folyamat elkészülte után végeztük el. A NAS egyetlen GbE porton keresztül csatlakozott a helyi hálózathoz, és az alábbi eredményeket produkálta a fájlmásolások során: •Nagy fájl olvasása: 115 MB/s •Nagy fájl írása: 105 MB/s •Sok kis fájl olvasása: 59 MB/s •Sok kis fájl írása: 47 MB/s Mivel USB 3.0-s portok is rendelkezésre álltak, így megnéztük, mi a helyzet, ha egy 1 TB-os külső merevlemez olvasási és írási sebességeit teszteljük. Az alábbi eredményeket kaptuk: •Nagy fájl olvasása: 95 MB/s •Nagy fájl írása: 73 MB/s •Sok kis fájl olvasása: 55 MB/s •Sok kis fájl írása: 41 MB/s Fogyasztás A fogyasztást egy Voltcraft Energy Logger 4000-es műszerrel mértük. A NAS kikapcsolt állapotban 1,8 wattot fogyasztott, üresjáratban pedig, mielőtt a merevlemezeket leparkolta volna a rendszer, 16,4 wattos fogyasztás jelentkezett. Készenléti állapotba helyezett merevlemezekkel 9,3 wattos fogyasztást mértünk, alvó állapotban pedig 1,9 wattot mutatott a mérőműszer. A NAS indulásakor, a merevlemezek felpörgésekor 37,1 wattos maximális fogyasztást regisztráltunk, ám normál üzemmódban, terhelés hatására maximum 29-33 watt között mozgott a fogyasztás – a 20-25 watt közötti érték sokkal jellemzőbb volt. Zajszint A szellőző ventilátor automata üzemmódban nem igazán zajong: még komolyabb terhelés alkalmával sem tapasztaltunk maximális vagy közepes fordulatszámot, így a rendszer kimondottan halk. Üresjáratban a fordulatszám 706 RPM, de hosszabb időn át tartó fájlmásolás alkalmával sem emelkedett a 740 és a 850 RPM közötti szint fölé. Az automata fordulatszám-szabályzás mellett alacsony fordulatszámot (706 RPM - 20 dB(A) alatti zajszint), közepes fordulatszámot (2450 RPM - 27,5 dB(A)), és maximális fordulatszámot is választhatunk (4090 RPM – 44 dB(A) ). Az első halk, a második a gond nélkül elviselhető szintet képviseli, a harmadik azonban már hangos. Hálószobába csak automata ventilátorfordulatszám-szabályzással, vagy alacsony fordulatra állítva érdemes használni a NAS rendszerhűtését, a közepes és a magas fordulatszám miatt ugyanis a NAS-sal egy légtérben nem valami kellemes aludni. Melegedés A processzor hőfoka üresjáratban 56 Celsius fok volt, a rendszeré pedig 40 Celsius fok. A merevlemezek ezzel egy időben 41 Celsius fokon üzemeltek. Hosszabb fájlmásolási feladat alkalmával a processzor hőfoka 60 Celsius fokig emelkedett, a rendszeré pedig 43 Celsius fokig, a merevlemezek hőfoka stabil 43 Celsius fokos értéket képviselt. A szellőzés összességében nagyon igényesen és hatékonyan lett megoldva, így egyetlen rossz szavunk sem lehet. A frontend használatakor a processzor egy picit jobban melegedett, hiszen az iGPU is bekapcsolódott a hőtermelésbe. Ekkor a CPU 61-63 Celsius fok közötti hőmérsékleten ketyegett, a többi rendszerkomponensnél pedig az üresjárati hőfokok jelentkeztek. Hogy a kép még színesebb legyen, a NAS házát célzólézeres infrahőmérővel is megvizsgáltuk üresjáratban, illetve terhelés közben. Az alábbi értékeket kaptuk:
Hőfokok üresjárat és terhelés esetén.
Extraként azt is megnéztük, mennyit jelent, ha felülbíráljuk az automata ventilátorfordulatszám-szabályzást. Közepes fordulaton a rendszer hőfoka üresjáratban 37 Celsius fokra csökkent, a processzoré 46 Celsius fokon, a merevlemezeké pedig 38 Celsius fokon állapodott meg – és ehhez elég volt két perc. Maximális fordulatszám esetén a rendszer néhány perc után 34 Celsius fokra, a processzor 44 Celsius fokra, a merevlemezek pedig 34 Celsius fokra hűltek.
Az ASUStor AS5102T nagyon jól vizsgázott a tesztek során. Működése halk, teljesítménye hatalmas – pedig a Link Aggregation funkcióban rejlő lehetőségeket megfelelő hálózati infrastruktúra hiányában még ki sem tudtuk aknázni. A beüzemelés nagyon egyszerű, a felhasználói kezelőfelület könnyedén áttekinthető és igényes, utólagosan telepíthető alkalmazásokból pedig annyi van, hogy Dunát lehet belőlük rekeszteni. Az ASUStor Portal HDMI-n keresztül nagyon rugalmasan, reszponzívan üzemel, csak úgy, ahogy a hozzá tartozó alkalmazások is. Az XBMC/Kodi frontendre egy rossz szavunk sem lehet: a legkülönbözőbb fájlformátumok lejátszása is megoldott, a nagyméretű képek, a formázott feliratok és a magas bitrátájú videók pedig folyékonyan jelennek meg, hála az erős hardvernek.
Kritikaként maximum annyit fogalmazhatnánk meg, hogy a HDD fiókok nyitásához használt mechanika működhetne egyszerűbben, zökkenőmentesebben is, de mivel úgysem sűrűn kell hozzányúlni a rendszer összerakása után, ez a "probléma" megbocsátható. Pozitívum viszont, hogy a 2 GB-nyi rendszermemória igény esetén DDR3L-1333 MHz-es So-DIMM memóriamodulokkal bővíthető, méghozzá 2 x 4 GB-ig. Ez hatalmas előny. Az ASUSTor AS5102T összességében egy nagyon jó, igényesen összerakott, ütőképes hardverrel és szoftverrel ellátott NAS, ami extraként még teljes értékű házimozi számítógépként is képes helytállni. Az ASUStor AS5102T bátran ajánlható otthoni mindenesként történő bevetésre, de kisebb irodákban is tökéletesen helyt tud állni, ha egyszerre több felhasználó nyúzza, hisz erős hardvert kapott. Hasznos hivatkozások:Gyártói weboldaliPon Webshop
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

39. Whysper
2015.06.09. 08:56
136 ezer? Most tényleg nem kötöszködni akarok ,de ennyiből komolyabb hasonló és más egyéb célokra alkalmasabb gépet rakok össze ami ugyna csak picike és jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Asagrim
2015.06.09. 08:56
AlaplapGIGABYTE GA-H97N-WIFI1 dbProcesszorINTEL Celeron G1820 2.70GHz 1150 BOX1 dbMemóriaKINGSTON 2GB DDR3 1333MHz CL9 KVR13N9S6/21 dbHazSHARKOON QB ONE1 dbTapegységSEASONIC G Series 3601 db 
+ FreeNAS

+2 USB
+4(!!!) SATA

88.265 Ft

6 merevlemezig le se kell cserélni, csak a házat, hogy beleférjen kettőnél több.

Szóval mi is a létjogosultsága ezeknek a cuccoknak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Whysper Asagr...
2015.06.09. 09:09
Jólvan akkor Nem csak Én nem véltem logikát felfedezni ebben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. nemlehet
2015.06.09. 10:05
Ezeknek a NAS-oknak főleg ARM alapon látom értelmét, ahol tényleg extrém alacsony a fogyasztás. Ez a celeron proci viszont bárkinek elérhető, vannak elérhető deszkák bőven a piacon. Bő 50k felárat nem ér meg az out-of-the box feeling még nyugaton sem.

Szerintem ezeknek a NAS-oknak 50-60k-ig van jogosultsága, mert az még az az árkategória ahol vagy kompromisszumot köt az ember vagy vadássza a használt cuccokat. Itt tényleg hozzáadott érték hogy nem kell neked beállítani meg van hozzá 1 biteseknek való support. Majd 140k-nál azért már más a leányzó fekvése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. TheRealTsL Asagr...
2015.06.09. 10:17
A 2GB ram és az új FreeNAS nem nagyon lesznek barátok. A ZFS fájlrendszer miatt erősen ajánlott a minimum 8 giga, utána pedig 1G ram / 1TB tárhely. Árban persze nem dob hozzá annyit, hogy ne érje meg még így is jobban, mint egy ilyen korlátozott eszköz, mint amiről a cikk is szól.

Nálam amúgy egy ASUS ITX lapra forrasztott E450-es gép, 8 G rammal, 2 db 2terás lemezről szolgálja ki, amit kell. Röptében átkódoláshoz kevés, de arra eleve nem is akartam használni, minden más igényemnek egyelőre tökéletesen bevált. Én OpenMediaVault rendszert használok rajta, nekem az felhasználóbarátabb volt kezdő rendszernek, mint a FreeNAS.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Asagrim TheRe...
2015.06.09. 11:03
Csak gyorsan összedobtam egy ITX konfigot minél több SATA porttal a lapon. Másfél-két éve telepítettem FreeNAS-t, akkor bőven kiszolgálta 4x1GB DDR2 1066 MHz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Riddick77
2015.06.09. 11:24
136e Ft-ot soha nem ér egy ilyen gép,még céges szinten sem hiszem,hogy adnék ennyit érte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. zodiac83 TheRe...
2015.06.09. 11:56
Ez így van, de azért vannak alternatívák. (pl. Freenas7 / Nas4Free)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. tibaimp
2015.06.09. 12:08
Csak egy kérdés, tud valaki olyan termékcsaládot (jellemzően PC, ram, cpu kívül), amit az Asus nem gyárt vagy gyártat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. legyes
2015.06.09. 12:34
"Szóval mi is a létjogosultsága ezeknek a cuccoknak?" - Az összepakolt szoftveres rész, beleértve a GUI-t is. Az erősen csökkentett "orális" élvezetek a beüzemelésnél... A kényelmet és az egyszerűséget meg kell fizetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.06.09. 13:05
talán kábeleket nem gyárta(t)nak
bár emlékszem, mintha egy régi alaplaphoz asus feliratú lett volna a sata kábel is...

szerk:
igen, itt is van

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Asagrim legye...
2015.06.09. 13:10
50 ezer forint felárért? Te tudod ...

Szerintem bárki örömmel beüzemelné neked fele ennyiért is, onnantól meg ugyanott vagy, mert ezen is Linux disztró fut, tehát szemellenzős magatartás azt feltételezni, hogy az alternatív megoldások biztos bonyolultabbak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Asagrim LGx
2015.06.09. 13:12
Ezek OEM kábelek, aliexpress-en húszasával illetve százasával lehet rendelni gyártótól, amilyen felirattal csak akarod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. tamaspolga... nemle...
2015.06.09. 14:48
háromszor volt arm alapú nasom, először, utoljára, és soha többé. felpakoltam rá a családi fotoalbumot (pár ezer kép), és elkezdtem tematikus albumokat létrehozni. már ez megoldhatatlan feladat volt a kiváló arm cpu számára. használjon ilyet az, akinek két anyja van.

ezek az intel cpu-kra alapozott megoldások ugyan drágák, de legalább nem fog napokig tartani, amíg ~1000 képet beregisztrál magának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. frenetik76
2015.06.09. 15:43
ez nagyon fasza, csak egy 6 terás vincsi 82ezer. kinek van 300ezre egy ilyenre? (jó, nem muszáj ekkorákat belerakni.)
nem a témához tartozik, de az is vicces, hogy az i5 4670k-mat vettem 63-ért, és most a dobozos 74, az oem 85?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. nemlehet
2015.06.09. 16:00
@10. legyes:
Az összepakolt szoftveres rész, beleértve a GUI-t is. Az erősen csökkentett "orális" élvezetek a beüzemelésnél... A kényelmet és az egyszerűséget meg kell fizetni.

Te se telepítettél még OpenMediaVaultot. Konkrétan annyi hogy next next next, beloginolsz a webgui-ba, 1-2 kattintással bemountolod a vinyókat, egy informatív listából kiválasztod milyen kiegészítők kellenek és ennyi. persze a kiegészítőket be kell állítani, de ezt bármelyik NAS-on meg kell tenned. Nekem linux szűzként kb 15 perc volt az egész elsőre. Tovább tartott letölteni meg kiírni lemezre.

@ 14 tamaspolgari
ARM SoC-ok között is elég nagy különbség van. Éves szinten fejlődnek 20%-ot teljesítményben. A legerősebb ARM telefonon SoC-ok már erősebbek mint a pár éves netbookos Atomok. Persze sokszor agyon vannak ütve, mert 1 két filléres hűtőbordára nem telik így azért visszavesz az órajelből, vagy kevés és lassú a RAM mellé ezt nem tagadom.
De az egyik barátomnak van egy új Raspberry-re épülő NAS-a az teljesen jól fut, nincs egyáltalán gond a sebességével és tényleg nevetségesen alacsony a fogyasztása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. tibaimp LGx
2015.06.09. 17:23
Látod,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Whysper nemle...
2015.06.09. 17:41
Most nem azért,de +50-70 ezer?

Egy 2. hasonló gép fogyasztása és ez között mennyi idő is telne el mire kijönne a +50000 Ft-os áram költség? Arról nem is beszélve,hogy a 2. confoogot még bővítheted is ezt meg kukázod,ha nem elég
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. nemlehet Whysp...
2015.06.09. 17:43
Engem nem kell meggyőzni. Sose vennék ennyiért NAS-t főleg nem olyan hardverre épülőt amit sokkal olcsóbban is megvehetek. A kolléga érvelt amellett, hogy a szoftver készsége miatt éri ez meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. XuChi
2015.06.09. 18:41
Nos akkor valaki irja már le az okosok közül, hogy hogyan építsek saját nast.

File tárolás és itthoni megosztás felhasználók szerint.
Xbmc média lejátszásra
Letőltés vezérlése (p2p)
Adatmentés ütemezések szerint
HTPC funkciók.

Mindezt egy könnyen használható rendszeren és biztonságosan szeretném.

Hajrá várom az ötleteket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Mathiask
2015.06.09. 19:39
Meg lehet azt csinálni ezzel a nassal, hogy a 24p-s filmeket natívan 24p-ben játsza le hdmi-n?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Asagrim XuChi
2015.06.09. 22:39
FreeNAS-re telepített Plex Media Server pluginnal a NAS és HTPC funkciók egybe el vannak látva, és nem fizettél érte merevlemez nélkül ~136 ezer forintot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. nemlehet XuChi
2015.06.09. 22:44
Vagy ugyan ez csak OpenMediaVault-al. SZERINTEM az barátságosabb és könnyebben beállítható mint a FreeNAS, bár annyira nem is okos. Transmission torrentnek, akár telefonról is vezérelhető, de van remek PC-s remote GUI-ja, XBMC helyett Plex, adatmentésre van plugin ami automata vagy kézi vezérlést is tud tetszőleges külső belső vinyóra, fájlmegosztás tetszőlegesen FTP, Samba vagy akár OwnCloud-al. HTPC funkciók alatt nem egészen tudom mit értesz, de ha a TV felokosítását böngészővel ilyesmivel arra amúgy a gyári NAS-ok sem képesek, mert egyszerűen más terület, más felhasználás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Asagrim nemle...
2015.06.10. 00:07
Én eleve nem vegyíteném egy eszközbe a NAS és HTPC funkciókat, már szimplán az segít a felhasználói élmény egyszerűségét megőrizni, ha ez a két funkció szeparálva van.

Én NAS mellé Raspberry Pi + RaspBMC-t használnék HTPC végpontnak, ezek a NAS célhardverek annyira böszme drágák, hogy egy 4 lemezes NAS helyett mITX konfiggal + a háztartás összes TV-je mellé egy Raspberry PI-vel is olcsóbban kijönne az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. patrik2991
2015.06.10. 09:20
Nekem is nemrég támadt kedvem egy torrent+fájlszerver összetákolásához otthonra, mivel meguntam, hogy a router nem igazán bírja a dolgot.
Nézegettem a NAS-okat, de amennyibe kerültek nem nyújtották azt amit szerettem volna.
Úgyhogy kitaláltam, hogy 20k-ért veszek egy törött kijelzős laptopot, és tádáám, fantasztikus ötletnek bizonyult.
(Amiben elmarad ettől a +120k-s-tól az a raid, néhány port és talán némileg a proci. Ha 2x ennyit áldoztam volna rá, akkor meg széjjel lenne gyalázva azt hiszem.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. SoulEater7...
2015.06.10. 14:50
Lehet én vagyok a tudatlan, de miért nem lehet egyszerűen egy olyan gépbe rakni egy rakat HDD-t, amilyet használnak is, esetleg irodai munkára, és megoldják egyszerű hálózati kapcsolattal, mint a Windows megosztás?

Valószínűleg sokkal több adottsága van egy ilyennek, különben nem nagyon létezne.

Szerk.: Már nem pont ezt, de vannak olyanok, amit csak bekapcsolsz, és utána elérhető, mint tároló, de ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. TheRealTsL SoulE...
2015.06.10. 15:28
A windows megosztás túl amatőr ahhoz, hogy normálisan lehessen használni. Ha az említett mindennapi gépet használjuk kiszolgálónak is, akkor pedig két szék között földre ülünk a legtöbb esetben.
Amikor csak a nas funkciók kellenek, akkor túl sok a felesleges fogyasztó benne, ha épp dolgozunk, vagy játszunk rajta, akkor pedig be fog zavarni erősen egy (több meg pláne) gigabites fájlmozgatás, vagy röptében videó átkódolás. Utóbbiakat lehet csökkenteni bivalyabb processzorral, jóféle dedikált hálókártyával, de akkor megint ott a felesleges fogyasztás és költségben is majdnem ott vagyunk a dedikált gép áránál...
Csak pár dolog, ami hirtelen eszembe jutott...

A bolti nas-oknak tényleg csak az egyszerűség az egyetlen előnyük egy épített géppel szemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. frenetik76
2015.06.10. 18:44
na, nekem egy qnap ts-419pII van itthon, ez 4 fiókos.
a méretei: 23.5 x 18 x 17.7 cm
ha én ragaszkodom a kompakt mérethez, a 4 hdd-hez, akkor milyen konfiggal tudnám helyettesíteni?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Kajafun
2015.06.11. 06:26
Jó kis nas, de nekem szerencsére elég egy 30ezres arm alapú is.
Torrentre már az is nagyon jó!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. tamaspolga... Whysp...
2015.06.11. 09:54
nem az áramról van inkább szó, hanem a disszipációról. a cikkben lévő nasban 10Wos tdp-jű, 4magos intel proci lakik. a ventilátor inkább a vinyóknak szól, mint a procinak, annak elég egy borda is.

@Asagrim: ez nagyon jól hangzik, és meg is tudnám csinálni, csak éppen ha rászámolom az erre elb@szott időt, és helyette inkább bemegyek egy szombat délelőtt túlórázni, miután a családot kicsaptam valami strandra, nemcsak a két megoldás közötti árkülönbözet jön be, hanem még a strandra elvert pénz is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. carrast
2015.06.11. 14:23
ő
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. J.o.k.e.r Mathi...
2015.06.11. 16:38
Ezt igazság szerint nem próbáltam, de megérdezzük a hivatalos képviselettől, mi a helyzet 24p terén, a választ pedig azonnal írom, ahogy megjön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim tamas...
2015.06.11. 16:39
Szabad tudni milyen munkakörben lehet ilyen jól keresni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ncc1701
2015.06.12. 10:02
Ennél még egy gen8 hp microserver is olcsóbb bakker. Kíváncsi lennék, mennyi fogy ebből, 2 lemezes nasnak árban 40-50k a teteje maximum.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tamaspolga... Asagr...
2015.06.12. 10:57
tesztmérnök.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. J.o.k.e.r J.o.k...
2015.06.18. 13:44
A 24p-s tartalmak támogatásával kapcsolatos kérdés természetesen nem merült feledésbe – a hazai képviselet már felvette a kapcsolatot az illetékesekkel, így hamarosan lesz válasz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim J.o.k...
2015.06.18. 13:54
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. J.o.k.e.r
2015.06.22. 11:31
No, meg is van a válasz.
Röviden: 24p-képes TV, házimozi erősítő, projektor vagy monitor esetén működni fog a 24p-s tartalmak lejátszása.


Az ASUStor Portal-on belül, a felbontásokat tartalmazó menüből egyszerűen ki kell választani az 1920x1080 24p módot, így 24p-ben megy ki a tartalom az aktuális megjelenítőre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Mathiask
2015.06.25. 21:32
Köszi, ez így már jó.
Ha még azt is tudná hogy a tartalomnak megfelelő frissítésre át is vált automatikusan az lenne a tuti, de így is ok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!