iPon Cikkek

Full extrás multimédiás monitorok jártak nálunk a Delltől

Dátum | 2015. 02. 10.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Manapság ha meghalljuk azt a kifejezést, hogy „multimédiás monitor”, akkor általában túl sok jóra nem gondolunk, és sajnos nem véletlenül lettünk előítéletesek az idők során. A piacot néhány éve elárasztották a hangszóróval ellátott kijelzők, de a minőség sokszor katasztrofális volt, egy mobiltelefon kihangosítója képes volt hozni azt a szintet, amit egyes gyártók nyújtottak. A Dell azonban most megmutatta nekünk, hogy milyen egy igazi, 2015-ben is büszkén vállalható termék a kategóriában, ami tud mindent, amire csak szükségünk lehet, a Skype-hívásoktól kezdve a sorozatnézésig mindenben partner.
Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a cég a sztereó hangszórópáron felül pakolt bele webkamerát, mikrofont, és USB-hubot, másrészt pedig odafigyelt a minőségre is, így amikor elindítjuk az első YouTube videót, nem fogjuk egyből feltúrni a szekrényt a tartalék párszáz forintos hangfalszettünkért, aminek egyébként borzasztó hangja van, de hirtelen csábítóvá vált. Ráadásul bemenetek frontján sem kell beérnünk a szokásos D-sub, plusz valami digitális csatlakozó kombóval, egy DisplayPort és két MHL-es HDMI csatlakozó vár arra, hogy használatba vegyük őket, így szükség esetén a mobilunkat és a konzolunkat is a Dell UZ sorozat tagjaira dughatjuk.
A termékcsaládban van egy 22 colos példány is, de annyira közel van árban a 23 colos változathoz, hogy a tesztben mi inkább a két nagyobb változatra koncentráltunk. Mint az a táblázatból is látható, a különböző méretek nagyjából ugyanazt a funkcionalitást hozzák. A 27 colos változatban erősebb hangfalak vannak, de közben érthetetlen módon az állványzata veszít a funkcionalitásából. Míg a 23 colos minden fontos trükkre képes, addig az UZ2715H-t csak döntögetni lehet. Nézzük is meg mennyire!
Fizikai jellemzők A dobozokat kinyitva az első dolog, ami eszünkbe jutott, hogy a Dellnél még mindig nem tanultak meg csomagolni. Habszivacs helyett kartonsaláta mindenhol, ami ha környezettudatosak vagyunk, és nem áll szándékunkban visszacsomagolni a készüléket, akkor nem gond, egyébként viszont egy kicsit tervezgetni kell, mielőtt hozzálátunk ez elpakolás feladatának, mert nem triviális a dolog. Na de lendüljünk túl ezen, inkább foglalkozzunk magukkal a monitorokkal, amik szemből úgy néznek ki, mint két tojás, csak az állványzat nyaka lehet árulkodó.
Balra az UZ2315H, jobbra pedig az UZ2715H látható
A Dell dobta a szögletes formákat, és a versenytársakkal ellentétben a vékony kávára sem törekedtek ezúttal a cég mérnökei, sőt! Elég vastag mindenhol a lekerekített keret, alul pedig a fenti képen látható vékony sáv rejti a hangszórókat. A minőségérzet felemás. Kinézetre nagyon szép műanyagokat használtak, a strapabíróság viszont érzésre csak erős közepes, pedig néhány felsőkategóriás Dell anno elpusztíthatatlannak tűnt. Alul ezúttal érintőgombok várják, hogy parancsokat osztogassunk a monitornak. Sajnos a piktogramok nem világítanak a sötétben, így már szürkületnél is egy kicsit nehéz eltalálni, hogy mit is szeretnénk megnyomni, pedig sikerült hasznos gombokkal megpakolni az újdonságokat. A szokásos ki-bekapcsoló mellett van hangerőállító, némító, mikrofonnémító, a szokásos menü gomb és egy olyan, amin egy kis telefon látható. Józan paraszti ésszel azt gondoltuk ez tökéletes lesz arra, hogy felvegyük vele a beérkező hívásokat, de sajnos egyelőre ez nem megy, legalábbis nem Skype alatt. Hívást viszont nagyon szívesen indított az aktuális partnerünk felé, így mindketten csörgettük a másikat. A Dell kiemeli, hogy a Microsoft Lync alkalmazását különösen kedveli az UZ család, így vállalati környezetben nagyon hasznos lehet, és ott talán ez az utolsó gomb is máshogy működik, ezt sajnos most nem tudtuk kipróbálni.
UZ2315H és UZ2715H hátulról
Hátulról már jól látszik, hogy más állványzatot használ a két monitor. Az UZ2315H képes mindenre, ami manapság elvárható: döntögetés, forgatás, magasságállítás, portré mód, egyik sem jelent problémát. Ezzel szemben az UZ2715H-t csak döntögetni lehet, azt sem túl tág tartományban. Nem igazán értjük, hogy miért kellett a széria legdrágább tagját megfosztani az extra képességektől, de sajnos ez van.
Csatlakozók frontján azonban mind a két monitor ugyanazt tudja felmutatni. Egy D-sub, két MHL-es HDMI és egy DisplayPort csatlakozó figyel hátul a kétportos USB 3.0-s hub mellett. Utóbbinak sajnos minden portja a hátlapon van, így maximum egér és billentyűzet bekötésére igazán hasznos. A kombinált füles/mikrofon jack csatlakozó viszont nagyon helyes módon a bal oldalra került, így akár a headsetünket is csatlakoztathatjuk a kijelzőkhöz. Ami a legszebb az egészben, hogy a hangkimenet minősége nagyon jó. Borzasztóan sok kijelzőnél találkoztunk már azzal a problémával, hogy a beérkező digitális audió jelet pocsék konverterekkel alakították át analógra, így bár volt rajtuk füles kimenet, teljesen felesleges volt. Az UZ sorozat tagjai viszont ezen a fronton remekeltek, így valóban hasznos headset csatlakozót kapunk.
A menü nagyon könnyen átlátható és szerencsére ahogy megnyitjuk, alul megjelennek a gombok jelentéseit mutató ikonok, így a sötétben sem nehéz kezelni. Állítható benne a túlvezérlés sebessége és a képarány is. Ez utóbbi egy kicsit trükkösen mondjuk, mert nincs „eredeti” opció, így azt hittük, hogy csak a 16:9-es felbontásokon nem torzítanak majd a kijelzők, de szerencsére nem így van, a legtöbb felbontáson egész jól teljesítettek, ahol pedig nem, ott a GPU-ra bízhatjuk a skálázást. Dell Display Manager
Ez a szoftver jár az UZ családhoz és nagyon hasznos tud lenni. Egyszerűen, egérrel állítgathatjuk a monitor fényerejét és kontrasztját, valamint színsémáit vele. Utóbbinál lehetőségünk van arra is, hogy programonként eltérő sémát válasszunk, így ha elindítunk egy játékot vagy egy filmet, akkor megváltozhat a monitor képe. Ez eléggé szubjektív, de szerintünk egyik séma sem túl megnyerő, a legjobb, ha kézzel mi állítjuk be (esetleg bekalibráltatjuk) a kijelzőnket. A Display Manager ezen felül vagy másfél tucat ablakelrendezési sémát is támogat. A mindössze Full HD-s felbontás miatt a komplexebbek mondjuk nem túl hasznosak, de az egyszerűbbek még jó szolgálatot tehetnek. A multimédiás részleg Az UZ monitoroknak ez lenne a lényege ugyebár, és van egy jó hírünk: mindkét általunk tesztelt példány sikerrel vette az akadályt. A 2MPixeles webkamera képe még mesterséges fény mellett is rendben volt, ráadásul semmilyen driver telepítését nem igényelte. Első csatlakozás után a Windows 8.1 elszöszölt egy kicsit, majd közölte, hogy mehet a móka. Kipróbáltuk G-talk-kal, Skype-pal és TeamSpeakkel is a kijelzőket, utóbbinál értelemszerűen csak a mikrofont használtuk. A képminőség mindig jó volt, a hang pedig tiszta és érthető, sőt, igazából a beszélgetőpartnerek véleménye szerint a monitorba épített mikrofon jobban teljesített, mint az asztali példányunk. Nagyon hasznos, hogy vannak külön némítógombok is, de fontos megemlítenünk, hogy ha készenléti módba vált valamiért a készülék, akkor visszakapcsol mindent az ébresztés után. A headset csatlakozó minősége, mint már említettük, remek, a hangfalak pedig bár továbbra sem képesek megütni egy rendes hangfalpár minőségét, meglepően jól szóltak. Persze érezhető, hogy főleg a középtartományra vannak kihegyezve, de cserébe a beszéd nagyon jól érthető rajtuk és sorozatnézéshez is ideálisak lehetnek.
Képminőség Multimédiás képességek ide vagy oda, azért egy monitort alapvetően az határoz meg, hogy mennyire szép a képe. A Dell monitorok általában elég jól felismerhetőek, a legtöbb gyártónak valahogy lágyabbak a színei, így biztos lesz, akinek első blikkre furcsa lesz az UZ sorozat által megjelenített kép, de tíz perc múlva már fel se fog tűnni neki semmi. A képminőség ugyanis példás lett, bekalibrálva mindkét monitorral ragyogó színhelyességet értünk el, ahogy az az alábbi képeken is látható.
Balra a 23, jobbra a 27 colos monitor eredményei láthatóak
A 0,3-as átlag DeltaE érték nagyon jónak számít, ahogy az 1 körüli maximális előtt is le a kalappal. Mint azt már említettük, a különböző színsémák sajnos nem teljesítenek ilyen jól, de érdemes kipróbálni őket, mert eléggé emberfüggő, hogy kinek mi jön be például filmnézésnél. Bekalibrált állapotban a minimális és a maximális fényerő nagyon hasonló volt a két tesztelt monitornál. Az UZ2315H maximum 274 cd/m^2-t tudott kipréselni magából, amit szükség esetén akár 41-re is le tudtunk csökkenteni, így még egy sötét szobában is szemkímélő tudott lenni. Az UZ2715H értékei nagyon hasonlóak ehhez, ott 270 és 39 cd/m^2-ről beszélhetünk.
UZ2315H
UZ2715H
A fényerőeloszlás azonban már messze nem ugyanolyan a két panelnél, és érdekes módon pont a nagyobbnál sikerült jobban a fény útjának egyengetése. A kisebbik panel a szélek felé jobban sötétedik, bár szabad szemmel ezt szerencsére nehéz észrevenni. A betekintési szögek is kellően tágak, ahogy az elvárható egy IPS monitortól, az egyetlen dolog, amibe beleköthetnénk, az a sebesség. A Dell 8ms-os GTG időt adott meg, ami kb. fedheti is a valóságot, úgyhogy ez nem a nagyon gyors FPS-ekkel játszó gamerek monitora lesz, de igazából minden másra tökéletesen megfelel, és aki nem túl érzékeny erre, annak a shooterekkel sem lesz problémája.
Verdikt Másfél hétig nyúztuk a Dell új monitorait, és azt kell mondjuk, hogy nem volt nehéz megszeretni őket. Mindkettő kiváló termék, csak apróságokba tudunk belekötni a tulajdonságaikat illetően, meg talán abba, hogy a gyártó nem volt szerény, amikor árcédulát kellett rakni az UZ sorozat tagjaira. A 23 colos változat 80 ezer forint környékén vihető haza, míg a 27-es bő 120 ezer forintba kerül, ami attól függően sok vagy reális, hogy honnan közelítjük meg a témát. Ha azt nézzük, hogy ennyibe kerülnek a legolcsóbb 27 colos 2560*1440-es felbontású monitorok is, akkor teljesen rendben van az UZ2715H ára, hiszen a Full HD-s vonal csúcsát képviseli, de akinek nincs szüksége az extráira, az kedvezőbb áron is találhat magának ilyen monitort. Igazából akár fele ennyiért is, csak 60 ezer forint környékén nagyon ne számítson az itt látott képminőségre. Éppen ezért nem érdemes a legolcsóbb Full HD-s monitorokkal hasonlítgatni az UZ2715H-t, nem egy ligában játszanak. Mindent összevetve, ennyire talán még sosem volt nehéz eldönteni egy monitorról, hogy kapjon-e ajánlott plecsnit, de ha az UZ2715H is megkapta volna a kisebbik változat komplexebb állványát, akkor simán megadtuk volna neki. Így viszont be kell érnie azzal, hogy szerintünk ez egy szinte tökéletes multimédiás megoldás irodákba és akár otthonra is, úgyhogy mindenképpen érdemes elgondolkodni rajta, ha ki tudjuk használni az extráit.
Az UZ2315H hasonló cipőben evez. Van rendesen állítgatható állványa, cserébe viszont rosszabb a fényerő eloszlása és valamivel gyengébbek a hangfalai (igazából használat közben ez minket nem zavart, a nagyobbat se járattuk maximális hangerőn). Képminőségben és felszereltségben viszont a nagytestvérével van egy szinten, ha nem fontos a sebesség, akkor ez az egyik legjobb 23 colos monitor, de tényleg csak akkor éri meg a felárat a társaihoz képest, ha használjuk is mindazt, amit belezsúfoltak a mérnökök. Hasznos linkek Hivatalos oldal: Dell UZ2315H Hivatalos oldal: Dell UZ2715H Vásárlás: Dell UZ2315H Vásárlás: Dell UZ2715H A monitorokat a Dell hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. wishformor...
2015.02.10. 18:56
szanalom az a 27" es monitor FHD felbontassal,
semmi ertelme abban a panel meterben mar
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Philo
2015.02.11. 00:05
Nem látom értelmét. Annyival drágább, hogy veszel egy nem akármilyen webkamerát és egy elég korrekt külső hangszórót a különbözetből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Whysper
2015.02.11. 07:09
120 ezer ezért.. ne vicceljünk már. FHD benq-t veszek 60 ezerért és marad 60 akármire!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. csabi02
2015.02.11. 08:18
130-140ropiért meg 28-as 4k monitor is van tőlük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.02.11. 09:46
Az nem IPS, hanem TN.

Viszont tényleg mocskos drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. csabi02 Philo
2015.02.11. 17:22
inkább az mint fhd,hiába ips
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.02.11. 18:58
Hát én egy darabig nem erőltetném a 4k-t.
Egyfelől a win még nem kezeli (talán majd a 10), másrészt kell hozzá videokártya is rendesen.
Az meg külön öröm, hogy nincs rá tartalom.
Amíg a filmeket az emberek 720p-ben szedik le és nem full hd-ban, a gyenge sebesség miatt, addig a 4k teljesen értelmetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. csabi02 Philo
2015.02.11. 19:35
Elég sokaknak van.tehát annyira nem rossz dolog.
a film meg idáig is le volt maradva,mint a borra való,hiszen 7-8éve toljuk fhd kijelzőn a 480p-s filmeket,videókat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. expander
2015.02.12. 16:12
Ez profi munkára való, nem bohóckodásra otthon... Nagyon jó ára van!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. madcaptain
2015.02.13. 11:32
16:9 munkara, ne rohogtess lol. A legelcseszetteb keparany amit valaha kitalaltak. Minden felhasznalasra maximum kozepszeru.

De mindig rohogok a monitor 25%-an netezo birkaknak akiknek alul felul bar-ok/savok oldalt a sok reklam kozepen egy kis negyzetben meg az aprobetus olvasnivalo aminel scrollozhatnak minden masodpercben, mint egy telon.

Ez a mindenki mozizik a gepen, monitoron sztereotipia, viszintes felbontas eroltetese nagyon fail.
Mivel filmen kivul mindenre a magas vertikalis felbontas nyero.
Ezert nagyon jo dolog a 4k, mert kommersz/megvasarolhato szintre hozza a 2000+ soros megjelenitoket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Berserker
2015.02.14. 13:15
Hány hz-es ez a retek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MZperX75 Philo
2015.02.15. 12:17
Nagy tévedés,nem csak játék létezik 4k-ban,és film ahová érdemes a4k-s monitor(tv)
milyen videókártya? 35000Ft használtan HD7850-es 4K-ra nekem tökéletes lenne.
Fotoshop FHD-ben egy pixelhalmaz.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MZperX75 madca...
2015.02.15. 12:19
4:3-as monitorokat a népnek!Nagy felbontásban,3:2 sem rossz....

Visszasírom néha 4:3-as IBM monitoromat 21"CRT valami 2048x1536 és ez 1998-ban,most FHD 24"-os monitort hajtok sírva néha...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!