iPon Cikkek

Full HD monitorok szorítóban: második menet

Dátum | 2009. 02. 25.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A 16:9-es arányú Full HD képes kijelzők rohama tovább folytatódik, így ebben a témában már második ízben jelentkezünk szélesvásznú monitor tesztünkkel.


A néhány napos próba során tapasztalataink szerint csak a Dell készüléke büszkélkedhet különösen jó háttérvilágítással. A Fujitsu-Siemens kijelzője az éles és kontrasztos szövegmegjelenítés során remekelt, az LG monitorja televízióként is remekül használható, a Samsung megjelenítője pedig különleges felbontásával, jó színhűségével és széles testreszabhatóságával tűnik ki a többiek közül. Specifikációjuk alapján elmondhatjuk, hogy a legkevesebb energiával a Fujitsu-Siemens készüléke éri be, és emellett az LG kijelzőjéhez hasonló módon őt is felszerelték beépített hangszórókkal.

Dell S2309W

Úgy látszik most érkezett el az idő, hogy a Dell az „olcsóbb” kategóriában is szakítson hagyományos formatervezésével, ugyanis a 16:9 arányú megjelenítők világába már ők is dizájnos kijelzővel kívántak belépni (no nem mintha az eddigi formák nem lettek volna szépek).


A gyártó megjelenítőire eddig a szigorú szögletesség volt jellemző, ezúttal lekerekített sarkokkal és fényes kávával találkozhatunk. Jelentjük, az eredmény egyáltalán nem sikerült rosszul. Az anyagminőség viszont csak közepes, a vastag műanyagok használatát nem vitték túlzásba, az összhatás mégis elfogadható.


A képernyőmenü nem kapott szoftveres vezérlést, de szerencsére a kijelző kezelőszervei remekül sikerültek. A piktogramokkal ellátott nyomógombok jól kitapinthatóak, egyszerű logikával és könnyű kezelhetőséggel rendelkeznek, ráadásul a fényerő és kontraszt értékek beállítására gyors elérést is biztosítottak számunkra. Az állapotjelző LED fehér és halványnarancs fénnyel tájékoztat minket, jelenléte egyáltalán nem zavaró.


A talpazat egyszerű kivitelezésű, magasságállításra és elforgatásra nincs lehetőségünk. A panelt döntögetni normál keretek közt tudjuk, ehhez viszont az átlagosnál nagyobb erőkifejtésre van szükség, cserébe megfelelő stabilitás a jutalmunk.


Hátul, az állvány közepében találhatunk egy lyukat, mely a kábelek átvezetésére szolgál. Ha pedig a monitor talpát a panel közepéből kicsavarjuk, akkor a felfüggesztési lyukak is felbukkannak, ezzel a falra szerelés is megoldható. A csatlakozók táján csak D-Sub és DVI dugasz figyelhető meg, a gyártó úgy gondolta a HDMI interfész csak felesleges kelléke lenne a készüléknek. A szükséges madzagok viszont rendre megtalálhatóak a dobozban (DVI, D-Sub), ez tehát nem okozhat többletköltséget.

A kijelző nemcsak fényerőtartaléka, de kontrasztértéke alapján is elismerést érdemel, a skála szélsőséges elemei is jól megkülönböztethetőek egymástól. A panel színhűsége jó, a színátmeneti skálák pedig tökéletes folyamatosságukról tettek tanúbizonyságot, ilyen megjelenítést várunk el minden képernyőtől.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Natív felbontásban viszont valamivel élesebb is lehetne a szövegmegjelenítés, bár a helyzet egyáltalán nem vészes, mégis reménykedtünk, hogy a gyártó legtöbb kijelzőjére jellemző enyhe homályossággal ezúttal nem fogunk találkozni. A digitális és analóg kábel között a különbség alig észrevehető, már utóbbin is tisztességes megjelenítéssel bír a készülék, ami szép teljesítménynek számít. Alacsony felbontások esetén csak kis minőségromlást figyeltünk meg, skálázási képességét tehát egészen jónak mondhatjuk. A 16:10 arányú képet hibátlanul képes lekezelni, az 5:4-es és 4:3-as felbontásokat viszont széthúzza, ilyenkor kénytelenek vagyunk a DVI kábelt és a driveres képarány kezelést alkalmazni.


Egyedül a Dell esetében találtuk szép homogénnek a háttérvilágítást, bevilágítás szinte nem is tapasztalható nála. A panel lehetőségeihez mérten pedig a fekete mélysége is jó. Betekintési szögei közepesek, de mivel színtorzulás csak mérsékelten van jelen és minden irányból csak enyhe sötétedés figyelhető meg, ezért a jobbak közé soroljuk. Reakcióideje már intenzív játékokhoz is megfelelő, a jobb 5ms-osok közé sorolható, bemeneti késése pedig igen alacsony, ami nagyon jót tesz a közvetlenség érzetnek.


Ha képprofilok között szeretnénk keresgélni, a gyártótól megszokott módon előbb el kell döntenünk, hogy a monitort grafikai vagy video módban akarjuk használni. Ezután a „Graphics” mód felajánlja színprofiljait, melyek közül véleményünk szerint az egyedileg beállított értékkel lehet a legszebb színhasználatot elérni.

Graphics/egyedi és Video/Movie mód
A „Video” mód viszont már sokkal használhatóbb profilokkal rendelkezik, közülük a Movie és Sports bizonyult a legjobbnak, melyek az extra színezésen felül erős (de nem zavaró) élesítéssel érik el a kívánt hatást. A menüben tallózva más különlegességet nem találtunk, az automatikus bemenő videojel választás és az „LCD Conditioning” funkciót tartjuk említésre méltónak, utóbbi a hibás képpontok felderítésénél tehet jó szolgálatot (a tesztpéldányon nem találkoztunk „beragadt” pixellel).

Fujitsu-Siemens Amilo SL 3230T

A Fujitsu-Siemens 16:9-es kijelzője egyszerű formákat, néhol fényes, néhol matt fekete festést kapott, és igen jó anyagminőséggel rendelkezik, bár ránézésre semmi sem különbözteti meg a többi hasonló készüléktől. Meglátjuk képminőség szempontjából felveszi-e a versenyt a teszt szereplőivel, vagy esetleg túl is teljesít rajtuk.


Az OSD csak a káva aljába rejtett gombokkal vezérelhető, a gyártó szoftveres menüvezérlést nem mellékelt a készülékhez. A nyomógombok szerencsére szépen teszik a dolgukat, megfelelő távolságra helyezték őket egymástól, a menü pedig használat közben a képernyőn megjelenő piktogramokkal segít nekünk a gombok aktuális funkcióját kitalálni. A LED fénye kissé szúrós, kikapcsolására sajnos nincs lehetőségünk.


A talpszerkezet egyszerű, magasságállítást vagy forgathatóságot ne várjunk tőle. A dönthetőséget viszont támogatja a készülék, bár erre nem túl széles határok közt nyílik lehetőségünk.


Hátul mindössze a felfüggesztési lyukak láthatóak, kábelvezető hurok ezúttal nem segít nekünk a madzagok rendben tartásánál. A csatlakozóknál nem csak a VGA bemenetet kapjuk meg, de két darab HDMI dugaszt is elhelyezett számunkra a gyártó, és emellett a beépített hangszórókhoz egy analóg audio bemenet is elérhető számunkra. Az integrált hangszórók igen kis teljesítményűek és hangszínükkel erősen a beszédhangra koncentrálnak, melyet viszont nagyfokú tisztasággal képesek megszólaltatni.

A kijelző nem rendelkezik túlságosan nagy fényerővel, még maximális világosság mellett sem éreztük zavarónak a sötétben való használatot, a specifikációban megadott fogyasztás tehát itt érhető tetten. Szerencsére ez nem jelent problémát, ereje még így is elegendőnek bizonyult a nappali használathoz. Kontrasztja átlagon felüli, a skála majdnem minden lépcsőfoka jól megkülönböztethető egymástól, egyedül a legsötétebb árnyalat olvad bele a fekete háttérbe. A panel színhűsége megfelelő, az általa nyújtott képet nem éreztük fakónak, a színskálákon viszont tapasztaltunk némi darabosságot.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Natív felbontáson a HDMI és VGA bemeneten keresztül is élesnek találtuk a kijelző képét, meg kell jegyeznünk azonban, hogy csak az analóg kábelt találtuk meg a dobozban, a digitális jeltovábbítást saját HDMI vagy HDMI-DVI kábellel kell megoldanunk. Az alacsonyabb képméreteknél szerencsére csak kismértékű a minőségromlás, a skálázás tehát jó. A képarány kezelési képesség viszont hiányzik, ezért kénytelenek vagyunk a driveres konvertálást használni, ami viszont csak a digitális átvitel esetén érhető el.


A megjelenítő háttérvilágítása csak közepesen kedvez a filmeknek, ugyanis minden oldalról látható némi bevilágítás, a képernyőt kitöltve viszont elfelejthetjük ezt a hibát. A betekintési szögek a Fujitsu-Siemens monitorja esetében is viszonylag jók, színtorzulás oldalról és függőlegesen sem látható, csak elfogadható mértékű sötétedés tapasztalható. Összességében tehát filmekhez is tudjuk használni a kijelzőt, mindössze az extra szélesvásznú filmeknél lesz zavaró picit a bevilágítás.  A panel válaszideje a gyengébb 5ms-ok szintjét hozza, melyhez enyhe mértékű (de nem vészes) bemeneti késés is társult, ezért kemény játékosoknak talán nem ez a készülék a legjobb választás, de a legtöbb embernek megfelelő lesz.


A menü kinézete puritán, de legalább kezelése is egyszerű, mivel csak a legfontosabb beállításokra szorítkozik. A képprofilok tárháza négy előre beállított sémában merül ki, melyeket a "Theme Mode" almenüben találjuk. Az alaphelyzeti General munkára és általános felhasználásra ajánlott, szórakozásra pedig a Movie, Picture és Game módok javallottak, melyek mindegyike jól látható élesítést és némi extra színezést használ.

General és Movie mód
A szórakozásra szánt profilok közötti különbség elenyésző, mindössze fényerejükben térnek el egymástól. A gyári képbeállításokon nemigen kellett változtatnunk, a kép helyessége érdekében csak a kontrasztértéken finomítottunk. A monitor színhasználata már alaphelyzetben is nagyon jó, a megfelelő fehéregyensúlyhoz elég, ha kiválasztjuk a gyári Warm beállítást. Ezt alapszínenként egyénileg is megváltoztathatjuk vagy élhetünk még a Cool beállítás által nyújtott hideg színhőmérséklettel. Az automatikus kontrasztvezérlés (ACM) szerencsére minden képprofiltól és beállítástól függetlenül kapcsolgatható, így aki nem szeretne ezzel a lehetőséggel élni, nyugodtan kikapcsolhatja ezt az egyébként lassú átmenettel működő funkciót.

LG M227WD

Az LG ezúttal egy olyan „Full HD”-képes megjelenítőt dobott piacra, mely nemcsak számítógépünk kijelzőjeként képes minket kiszolgálni, de a televíziózás feladatát is szívesen magára vállalja.


A készülék az oly divatos zongoralakk fekete festést kapta, melyen környezetünk teljes egészében visszatükröződik. Tisztántartása nehézkes, ám makulátlan állapotban valóban szép látványban lehet részünk, mely részben az íves formáknak köszönhető, a káva alján látható vörös berakás pedig az egyhangúságot hivatott megtörni. Az anyagminőséget rendben találtuk, a megjelenítőt viszonylag vastag műanyagok jellemzik.


A monitor beállításait a panel oldalán található gombokkal hajthatjuk végre. Az elhelyezés miatt szemből kissé körülményes az oldalról egyébként jól látható piktogramokat leolvasni, és a helyzetet tovább súlyosbítja a tény, hogy menükezelő szoftvert sem kapunk a készülékhez. Aggodalomra viszont semmi okunk, a távirányítót monitor módban is elővehetjük, mely nagyban megkönnyíti a kijelző konfigurálását. A monitor gombjai tehát csak közepesen jól használhatóak, viszont a távirányítónál jobb módszert nem is kívánhatnánk erre a feladatra. A power LED működés közben kék, készenléti állapotban pedig narancs színnel tájékoztat minket, fénye pedig nemhogy zavaró lett volna, de kifejezetten tetszett nekünk, nagyon diszkrét.


A könnyű, ovális talpat csavaros módszerrel tudjuk a monitorhoz illeszteni, egyszerű kivitelezésről lévén szó a kijelzőnek stabilitási gondjai nincsenek. A panelt könnyűszerrel tudjuk megdönteni, de csak átlagos keretek között, magasságállításra vagy elforgatása pedig nincs lehetőség.


A szűk testreszabhatóságért kárpótol minket a hátul található csatlakozók garmadája. A készüléken nemcsak fejhallgató kimenet, de az összes monitornál és televíziónál használatos dugasz is megtalálható, ráadásul a HDMI és SCART csatlakozókból kettőt-kettőt is elhelyeztek rajta. A felfüggesztési lyukaknak hála falra is felszerelhetjük a tévé-kijelző kombót. Találtunk továbbá egy elbújtatott kábelvezető hurkot is, bár használata igen nehézkesnek bizonyult és rejtekéből sem volt egyszerű elővarázsolni.

A monitort használatba véve nyugtáztuk, hogy fényerőtartaléka több mint elegendő, kontrasztértéke viszont csak átlagos. A színhasználat nem mondható kimondottan élénknek, de azért szégyenkeznie sem kell a kijelzőnek túlzottan, szintén egy átlagos megjelenítésről beszélhetünk, viszont a színátmeneti skálák kissé darabosak. A színhőmérsékleti profilok két választható értékben merülnek ki, a 6500K és 9300K közül választhatjuk ki a számunkra ideális értéket. Előbbit monitorként, utóbbit tévézéskor érdemes kiválasztanunk. Meglepő, de ezeket olyan jól sikerült eltalálnia a gyártónak, hogy nem is akartunk rajtuk változtatni.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Natív felbontáson a kijelző digitális és analóg jel esetén is igen élesnek bizonyult, kár, hogy csak a VGA kábelt kapjuk meg a csomaghoz, a DVI-t sajnos nekünk kell beszerezni hozzá. A készülék minden bemenethez külön képi beállításokat rendel, így nemcsak a tévézéshez, házimozihoz, hanem számítógépezéshez is egyedi beállításokkal használhatjuk. Ráadásul ilyen tekintetben a VGA és DVI bemenetek is függetlenek egymástól. Habár a skálázási képességek tévé üzemmódban igen változatosak, monitorként csak az alap 16:9 és a 4:3 arány választható, ezért alacsony felbontások esetén a digitális bemenet használata szükséges driveres képarány konvertálással, így elkerülhető a kép torzulása. A 16:9-es és 4:3-as arányú felbontásokat tehát szépen, alig látható homályosodással jeleníti meg a kijelző, az ettől eltérőeket (16:10, 5:4) viszont minőségük miatt inkább ne akarjuk használni. Ez utóbbi csak abban az esetben bír jelentőséggel, mikor egy olyan játékot veszünk elő, melynél a maximális felbontás kimerül az 1280*1024-es képméretben (pl. NFS: Carbon).


A háttérvilágítás homogenitása egészen jó lenne, de sajnos a képszéleken minden irányból látható bevilágítás lerontja az összhatást. Így extra szélesvásznú filmeket némi kompromisszummal vagyunk kénytelenek nézni, míg 16:9-es mozinál viszont nincs ilyen probléma. A fekete mélysége nem az igazi, ennél már TN kategóriában is találhatunk jobbat. A panel látószögei viszont igen jók, oldalról és függőlegesen sincs színtorzulás, csak némi sötétedés és kontrasztvesztés tapasztalható, ezzel javultak a monitor esélyei a mozizáshoz. A dinamikus kontrasztvezérlés kijelző és televízió üzemmódban is kikapcsolhatatlan tulajdonsága a monitornak, szerencsére hatása nem zavaró, ezért ezt megbocsájtjuk neki. Kénytelenek vagyunk megemlíteni a kijelző szégyenfoltját is. A látható válaszidő még nem lenne olyan vészes, de emellett rendkívül nagy bemeneti késéssel is rendelkezik, ezért játékra kifejezetten kerülendő a monitor.


A kijelző közös menüvel rendelkezik, ezért ha monitorként használjuk, a tévé üzemmódra vonatkozó beállításokat egyszerűen csak zárolva találjuk benne. Előre konfigurált képprofiljai az sRGB, Sport, Movie és Játékgép sémákban merülnek ki, de lehetőségünk van egyedi beállításra is a Normál (felhasználói) profilon belül. A képi sémákat nemcsak azért érdemes váltogatnunk, mert igen látványos köztük a különbség, hanem mert a helyzetnek megfelelőt választva nagyban javíthatunk a képminőségen.

Normál és Movie mód
Essen néhány szó a televíziós képességekről is. A készülék nemcsak hagyományos analóg, hanem digitális tunerrel is rendelkezik, de ez utóbbi (bár a kézikönyből nem derül ki) jó eséllyel csak MPEG2-es kódolással birkózik meg, így idehaza csak felesleges extra. Első indításkor a tévé felajánlja, hogy megkeresi és csoportosítja az összes talált tv, rádió és dtv adót. A nyolc perc alatt felfedezett 49 csatornát listába rendezve kapjuk meg, melyeket átrendezhetjük és nevet adhatunk nekik. Ha a csatorna információ ezt tartalmazza, akkor az elnevezés feleslegessé válik, mivel automatikusan megteszi helyettünk a készülék. A televízió számos kényelmi és hasznos funkciót tartalmaz, úgymint az utolsó három használt csatorna listája, mely egy gyorsgombról érhető el (Q.View), programzárolás és szülői felügyelet, valamint egy időzítő. Nem utolsó sorban a gyors csatornaváltás és hangerőszabályzás, és egy kényelmes, nagy hatókörű távirányító könnyíti meg a használatot. A TN kategóriában jó látószögek pedig a viszonylag széleskörű elhelyezést segítik elő. A készülék képarány kezelése tévé módban minden igényt kielégít, a 4:3-as adást eredeti arányban, 16:9-re széthúzva vagy három féle módon nagyítva is nézhetjük, attól függően, hogy mekkora levágás az, amelyet még hajlandóak vagyunk elviselni a kép növelése érdekében. A beépített hangszórók szerencsére nem lefelé, hanem előre sugároznak, így érthetően tudnak megszólalni. Összességében tehát igen jónak bizonyultak a kijelző televíziós képességei, így ilyen tekintetben az LG kombójának semmilyen szégyenkeznivalója nem lehet.

Samsung 2343BW

Tesztünk utolsó szereplőjeként a Samsung kakukktojására esett a választásunk. A készülék egyetlen okból nevezhető különlegesnek, ez pedig a magas felbontása. A panel nem kevesebb, mint 2048*1152 képpont megjelenítésére alkalmas, ami talán nem túl szerencsés a Full HD (1920*1080) felbontású anyagok megjelenítése miatt. A kijelző skálázási képessége lehet bármilyen jó, némi homályosodással mindenképpen számolnunk kell ebben a felbontásban, így valószínűleg jobban járunk, ha natívban maradunk.


Azonban ne szaladjunk ennyire előre, előbb lássuk, mi lapul a dobozban. A készülék egyszerű, mégis tetszetős formatervvel rendelkezik.  Számos típusnál találkozhattunk már vele, jellemzően a közép árkategóriánál alkalmazza a gyártó. A monitor anyagminősége megfelelő, de kiválónak azért nem neveznénk, a káva illesztései lazák, a panel dőlésszögének beállítása alatt némi ropogás is hallható.


A menükezelés kissé nehézkes, ha ragaszkodunk ahhoz, hogy a készüléken állítsuk be a képet. Az érintőgombok első hallásra jó ötletnek tűnnek, szürkületben azonban már nehezen találtuk meg a funkciók helyét a káva alján. Felülete teljesen sík, a feliratokon kívül semmi nem segít nekünk az eligazodásban. Mivel teljes sötétségben használatuk reménytelen feladatnak bizonyult, feltelepítettük a CD-n mellékelt szoftveres vezérlést, melynek hála mindent be tudtunk állítani, amire csak szükségünk volt, így végül pozitívan értékeltük a menü vezérlését. Az állapotjelző LED-et viszont nem tudjuk kikapcsolni, villogó kék fénye készenléti állapotban zavarónak bizonyult. Véleményünk szerint a gyártó ezzel késztet minket a készülék kikapcsolására, így éri el a specifikációban megadott 0,3W-os fogyasztást.


A Samsung egyszerűbb és variálhatóbb talpai közül ezúttal szerencsére utóbbira esett a választásuk. Ennek hála a testreszabhatóság igen széles körben támogatott. A „HAS” állvány összeállításával nem kell foglalkoznunk, mivel már eleve összeszerelve érkezik a kijelzővel. Miután a talprész hátuljából eltávolítottuk az ott elhelyezett szöget, lehetőségünk van a magasság beállításra. A kijelző 360 fokban forgatható meg talpa körül, mely társaságban lehet hasznos funkció, ráadásul a megjelenítő a portré módot is támogatja, bár utóbbi miatt a vízszintesre való beállítás kicsit időigényes feladattá vált. Szintén eme állvány jellegzetessége, hogy az érintőgombok használatánál a káva inog, ám ezt leszámítva a stabilitással semmi problémánk nem akadt.


A video csatlakozási lehetőségek kimerülnek a D-Sub és DVI dugaszokban, az ezekhez szükséges vezetékeket viszont hiánytalanul megtaláltuk a dobozban.

A képminőséggel többnyire elégedettek voltunk. A fényerőtartalék megfelelő, a kijelző színei szépek, a színátmeneti skálákon csak nagyon kismértékű darabosság figyelhető meg. A színhőmérsékleti beállításokkal sem kellett sokat foglalkoznunk, már a gyári értékeket is megfelelőnek találtuk. Egyedül a kontrasztértéket véltük némileg kevésnek a gyakorlatban, bár egyáltalán nem vészes, a skáláról csak a szélsőséges értékek hiányoztak.

2048 X 11521920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Képélesség tekintetében natív felbontáson a digitális csatlakozást választva jól teljesített a kijelző, analógon pedig valamelyest homályosabb lett a megjelenítés, bár még ilyen módon is használható minőséget kapunk. Az alacsonyabb felbontásokat vegyesen kezeli a monitor. Míg az 1280*720-as képméretnél csak enyhe homályosságot tapasztaltunk, addig az 1680*1050-es és 1920*1080-as felbontásban gyengén teljesített a kijelző, ráadásul utóbbit analóg felületen ne is erőltessük, mert a képernyő erős vibrálás formájában fejezi ki nemtetszését. Újabb gond, hogy a játékok egy része nem támogatja a kijelző natív felbontását, emiatt előfordulhat, hogy néha kénytelenek vagyunk a homályosabb 1920*1080-as méretet választani. A képarány kezelés viszont hibátlan, a natívtól eltérő arányú képméreteket választásunk szerint teljes képernyőn nézhetjük torzítatlanul vagy kitöltve az egész képet.


A háttérvilágítás nem mondható igazán jónak, főleg foltosodást figyeltünk meg a fekete képernyőn, de valamennyi bevilágítás is látható mindkét oldalon és alul. Ez nem kedvez a filmeknek, de 16:9 arányú monitorról lévén szó a képernyőt legtöbb esetben teljesen kitöltve nézzük majd, és így szinte észrevehetetlen az említett egyenetlenség. A panel látószögei oldalról és függőlegesen is közepesek, elszíneződés csak alig, inkább sötétedés látható minden irányból. Sebessége viszont átlagon felüli, a reakcióideje nagyon jó, és bemeneti késés is csak alig tapasztalható, ezért a monitor játékra igen jó választás lehet.


A képernyő „MagicBright” profiljai közt nem igazán látható különbség, annak ellenére, hogy nemcsak a fényerő és kontraszt értéke, hanem a színek is megváltoznak általuk. Huzamosabb időre gyenge fényerejük miatt az Internet és Text módok javallottak, megnyerőbb képet a Game, Sports, és Movie profilokban nyerhetünk, a Dynamic Contrast pedig a 20000:1 kontrasztértéket hivatott előcsalogatni, mely véleményünk szerint felesleges, ráadásul ilyenkor a színek túlerőltetetté válnak.

Custom és Movie profil
A menü extrái közt találjuk meg a „MagicColor” színkezelést, mellyel a kék és zöld alapszíneket tudjuk teltebbé varázsolni. A „ColorEffect” hatások fényképek megjelenítésénél lehetnek hasznunkra, a „Customized Key” pedig egy tetszőleges funkcióra állítja a menüvezérlő egyik gombját, hogy azonnali elérést biztosítson a vágyott funkcióhoz.

Dell S2309W


A monitor jó színhűsége, foltmentes háttérvilágítása és viszonylag jó betekintési szögei miatt filmekhez egyértelműen ajánlott. Játékrajongók is bátran választhatják, mivel válaszideje és bemeneti késése igen alacsony értékkel bír, ráadásul a képarány kezelés is megoldható DVI kábel használatával, az alacsony felbontásokat pedig csak kis minőségromlással jeleníti meg a kijelző. A menü Video módjában találtunk néhány jól használható képprofilt is, így mindkét felhasználási területen tovább javítható a képminőség. A negatív oldal, hogy készülék testreszabhatósága sajnos közelít a nullához és a 3 napos pixelhiba garanciát sem kapjuk meg hozzá (a tesztpéldány hibátlan volt). Ráadásul natív felbontáson is kicsivel élesebb szövegmegjelenítést vártunk. Összességében azonban nagyon jó benyomást szereztünk a készülékről, így az említett hiányosságok mellett is talán érthető, hogy a monitor értékelése: 70/100.


Fujitsu-Siemens SL 3230T


A gyártó egy viszonylag jó anyagminőséggel és gombokkal, valamint tisztességes küllemmel megáldott készüléket dobott piacra, melyet éles és kontrasztos megjelenítése miatt elsősorban munkára ajánlunk. Megfelelő színhűségével, a panel közepes minőségű háttérvilágításával és reakcióidejével használhatjuk akár filmekhez és játékokhoz is a kijelzőt, ám az említett felhasználási területekre már találhatunk ennél jobb minőségű készüléket is. Sajnáljuk, hogy HDMI vagy HDMI-DVI kábel nem jár a csomaghoz, továbbá a 3 napos pixelhiba garanciát és a szoftveres menüvezérlést is mellőznünk kell, így az összességében közepesen teljesítő monitor értékelése a vételárat is figyelembe véve: 50/100.


LG M227WD


A kijelző, mint televízió szépen teljesített. Viszonylag jó betekintési szögeket, egy kényelmes távirányítót és egy jól használható analóg tunert kapunk. A digitális tuner sajnos csak MPEG-2 dekódolásra képes, a hazánkban elterjedt MPEG-4-es szabványt nem ismeri, így marad a hagyományos tévézés. A beépített hangszórók tisztán hallhatóak, ha pedig komolyabb hangzásra vágyunk, akkor használhatjuk az optikai kimenetet külső hangfalakhoz vagy a fejhallgató kimenetet a diszkrétebb használathoz. Ezen kívül számos extra csatlakozó támogatja a készülék széleskörű felhasználását, így a kijelzőt tévézésre egyértelműen ajánlott vételnek tartjuk. A monitor jellegű felhasználást viszont beárnyékolja a bemeneti késés igen magas értéke, mely a játékosokat riasztja el, extra szélesvásznú filmeknél pedig már előbukkannak a bevilágítások is. Mindezek ellenére még mindig egy közepesen jól használható monitorról beszélhetünk, kellemetlennek találtuk viszont a DVI kábel hiányát. Mivel az elfogadható árcédula mellé kapunk 3 napos pixelhiba garanciát is, így összességében a készülék értékelése: 60/100.


Samsung 2343BW


A monitort elsősorban széles testreszabhatósága és jó színei miatt tudjuk ajánlani fényképek nézegetésére. Ha számítógépük bírja szuflával, akkor játékosok is elégedetten vehetik elő, mivel válaszideje igen jónak bizonyult, és ami a legfontosabb, bemeneti késése szinte nem is érezhető. Az alacsonyabb felbontásoknál nem voltunk kibékülve a képminőséggel, ezért ez elriaszthatja őket. Szerencsére a helyzetet megmenti, hogy legalább az 1280*720-as méretet jól kezeli a kijelző. A képernyő foltossága 16:9 arányú filmeknél nem jelent problémát és a monitor közepes mértékű bevilágításait is kikerülhetjük ezzel. Összefoglalva egy olyan készülékkel volt dolgunk, mely a legtöbb területen közepesen vagy kicsit fölötte teljesített, ehhez jön még a gyártói szoftver támogatottság (menüvezérlő, porté mód, képernyőfelosztó szoftver), plusz a 3 napos pixelhiba garancia. Ennek megfelelően a kijelző értékelése: 60/100.


                                  Előzmény:
Az új hullám: 16:9-es Full HD monitorok

Az Dell és LG monitorját a HRP Hungary Kft-től, a Fujitsu-Siemens és Samsung kijelzőjét a CHS Hungary Kft-től kaptuk, ezúton is köszönet érte!

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

32. Svindler
2009.02.25. 15:29
VISSZA A CIKKHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. karcsika
2009.02.25. 17:41
Kérem fejtse ezt ki nekem vki bövebben:

"Újabb gond, hogy a játékok nagy része nem támogatja a kijelző natív felbontását, emiatt sokszor kénytelenek vagyunk a homályosabb 1920*1080-as méretet választani."

Mi az a 'natív'?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Svindler
2009.02.25. 19:40
Csak annyival egészíteném ki a kollégát, hogy ez így azt is jelenti, hogy fizikailag ennyi képpont van kialakítva rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. szabtam
2009.02.25. 19:44
valamit nem értek. a 4 monitor közül csak a samsung-ban van kapcsoló. a többinél, ha éjszaka megy a gép, (mert pl. letölt), akkor ki kell húznom a hálózatból, vagy elé kell iktatnom egy kapcsolós elosztót, hogy ne világítson a pofámba feleslegesen? - mert ez így elég gagyi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. karcsika
2009.02.25. 20:23
hmmmm...ha jol rakom össze akkor: /vagyis vmi még mindíg nem iszta/

""Újabb gond, hogy a játékok nagy része nem támogatja a kijelző natív felbontását, emiatt sokszor kénytelenek vagyunk a homályosabb 1920*1080-as méretet választani.""

De hamár a játék nem támogatja a kijelzöm /nativ 1920*1080-as/ felbontását...akkor abbol ,hogy lesz '"''homályosabb 1920*1080-as méret'''"
HMM?

:-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. danikollar
2009.02.25. 20:38
"karcsika" féreértesz valamit, csak a samsung natívját nem támogatják a játékok, mert az nem 1920x1080, hanem 2048x1152 (amiről még nem is hallottam). Ezért lesz rajta egy kicsit homályosabb az 1920x1080 jel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. szabtam
2009.02.25. 21:20
Terrayon:

így ok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. karcsika
2009.02.25. 21:21
aha aha..vmit kezdek kapizsgálni, köszönöm!

Jö elhiszem,h egy 1152*864-es nagyon brutin nézne ki /az ne vegyen ilyen monitort/..de egy 1920*1080???
Azt értem h a játék nem támogat 2048*1152-öt.
Azt irtad "mert az nem 1920x1080, hanem 2048x1152" -"Ezért lesz rajta egy kicsit homályosabb az 1920x1080 jel!"
De hát mi köze a monitorom legnagyobb felbontásának, az alatta lévö febontáshoz?
Miért lesz homályos?
huu de belevariáltam...:-D

sorry! asszem már leesett!
köszi mindenkinek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Svindler
2009.02.25. 21:25
Karcsika: Ha a natívnál kisebb felbontást akarsz teljes képernyőn nézni akkor szét kell húzza a monitor. Az pedig nem mindig sikerül szépen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Movolif
2009.02.26. 03:05
TN+Film moncsik nem 16,7-esek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Chocho
2009.02.26. 10:12
Nekem is TN-filmes monitorom van és 16,7-es.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Svindler
2009.02.26. 10:31
Movolif: attól függ milyen módszerrel akarják elérni a szebb képet. A legfejlettebb dithering+Hi-FRC-s monitorok képesek a 16.7 millió szín "emulálására". Előző cikkünk fórumában azt hiszem foglalkoztunk a témával
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. debdavid
2009.02.26. 14:40
Szia!
Jó lett a cikk, mint mindig. Én már igazi iPon fan vagyok... Nem bírok ki egy napot, hogy ne nézzek rátok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. debdavid
2009.02.27. 07:01
Hát akkor azt hiszem megvan, hogy melyiket veszem meg. Csak várom, hogy leessen az ára a 60.000-es lélektani határ alá (a kedvesem ezt tűzte ki, hogy megvehessük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Gpety
2009.02.27. 07:12
A 2343BW natív felbontását nem támogatja a játékok nagy része? Én eddig akár hány játékkal próbálkoztam, azt kell mondjam, hogy ha az 1920x1080-at támogatta az adott játék, akkor a 2048x1152-t is. Ez nem csak az új, de régebbi játékokra is igaz, mint pl.: Psychonautus, Oblivion, Toca 3 stb...
Kíváncsi volnék a teszt során mely játékok okozhattak gondot (már ha volt ilyen rész a tesztben).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. zehmann
2009.02.27. 15:16
A tesztben szereplő LG M227WD monitor és tv is egyben, de említettétek, hogy csak az MPEG2 kódolást tudja. Ez azt jelenti hogy a hagyományos tv adást tudom vele fogni, csak a mostanában "újnak" mondható digitális adást nem? Ehhez valamiféle dekóder kell?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Movolif
2009.02.27. 15:45
A számtech termékek mindig addig olcsósodnak csak amíg ki nem jön egy újabb verzió - újfent magas árral - ezután már nem lehet kapni a régit - emiatt nincs olyan, hogy "P3-as konfig 12500 ft újonan" vagy "vadiúj 15"-os LCD 10000 Ft" mert helyette az új pont annyiba kerül mint a régi anno a megjelenésekor, ha sokáig vár valaki, hogy leessen valaminek az ára, akkor ha nem is pontosan azt a terméket, de az utódját esetleg meg tudja majd venni olcsóbban, de ha az utóbb többet tud akkor persze ez nem teljesen garantált (igaz nem is esélytelen)
De leegyszerűsítve a lényeget: addig sincs új moncsija az illetőnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Gpety
2009.02.27. 17:46
Terrayon: Egy db autós játék (nem tudom melyik) menüjéből vannak képlopatok.
A " játékok egy része nem támogatja a kijelző natív felbontását, emiatt sokszor kénytelenek vagyunk a homályosabb 1920*1080-as méretet választani" mondatot kifejezetten cáfolom, leginkább a "sokszor" szó miatt. Tényleg sok mindent kipróbáltam a monitoron és ami a FULLHD-t támogatta az a 2048x1152-t is, legfeljebb egy-két esetben fordulhat elő az ellenkezője, de most már fúrja az oldalam mi(k) lehet(nek) azok a játékok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. zehmann
2009.02.27. 19:09
Terrayon! Köszi a választ!

És létezik olyan monitor hasonló kategóriában (hasonló képességekkel), ami tartalmazza ezt a kódolást? Tehát box nélkül is használható?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Gpety
2009.02.27. 21:09
Terrayon: Köszönöm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. debdavid
2009.02.28. 08:29
Movolif:

Tisztában vagyok azzal, amit mondasz, ennek ellenére 1 éve még 24 colos monitort nem kaptál 80 ezer forint alatt, ma meg már 54 ezer forintért kapsz.
A másik meg, hogy 6-7000 forintos áresés azért simán bekalkulálható, bár tény, hogy a gyenge forint miatt fél éve inkább stagnálnak az árak. De mindenesetre messze nem arról beszélek, hogy majd ha fele áron lesz a monitor megveszem, hanem ha még 1 picit lejjebb megy az ára.
A teszt írásakor (1 hónapja a 2494 71 ezer forint volt, két hete 66 ezer, ma 64 ezer). Nekem a monitor csak nyártól kell, ergo ráérek várni egy hónapot, mert nyárig úgyse használnám, csak addig kivárom a legjobb vételt. Amúgy a monitor novemberben jött ki, úgyhogy nyárig azért jó eséllyel forgalomban lesz.

Amúgy én rendszeresen, mielőtt valamit venni szeretnék legalább fél évvel előre el kezdek tájékozódni. Az elmúlt 2-3 hónapban vettem a gépembe videókarit és memóriát. Június óta figyelem mind2 árait, és memóriát decemberben vettem (4 giga geil ultra 800MHz 12.000-ért - azóta se lehet ennyiért megkapni), videókarit meg januárban (9800gt 26-ért).
Ehhez annyi kellett, hogy tudtam mit akarok, tudtam, hogy mennyibe került az elmúlt fél évben, és láttam, hogy ez most épp olyan ár, aminél jó darabig nem lesz olcsóbb.

Tehát lehet valamit úgy, hogy nekem ez most kell azonnal, mert úgyse viszik lejjebb az árakat, és egy év múlva úgyis az újabbat kapom ugyanennyiért, úgyhogy megveszem most.
Ennek ellenére mégis spóroltam a memóriával kb. 8-9 rongyot, a videókarival egy 10-15 rongyot. Ennyiből meg két év múlva már veszek majd még egy videókarit, vagy bármit, ami majd kell...

Tehát én az alapos körülnézésnek, és a legjobb ár/érték arányú kiválasztásának híve vagyok.

De felőlem gondolkozhatsz máshogy, csak ne erőltesd rám a véleményed.

A tesztelőknek:

Ajánlom figyelmetekbe a Shaun White: Snowboarding című játékot.
A skálázási képességeken kívül semmi mást nem tudnátok mondjuk megnézni vele, mert azt a borzalmat úgy csinálták meg, hogy a legnagyobb felbontása 720p legyen...
És még 4:3-as monitoron is csak az 1280x720 p felbontást használhatod...
Képzelhetitek, hogy egy igazi élmény a játék...

Amúgy én úgy tudom az NFS UC-nek is elég korlátozott a felbontáskezelő képessége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. zehmann
2009.02.28. 15:09
Az már árban, lehet hogy nem ilyen kedvező, és annyira nagyot sem akarok. Meg ez az Lg tetszik is. Most is LG-m van és, meg vagyok vele elégedve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. DjMcMaster
2009.03.03. 08:58
Sziasztok !

Hasonlóan az előttem szólóhoz, Én is hetekig (néha hónapokig) kutakodok a megvásárlásra kiszemelt árú után, de most igazán "bajban" vagyok.
Sok-sok informálódás után két versenyző maradt a képben, az LG és a Samsung. Legtöbb ismerősöm a kérdésemre SAMSUNG-al felelt, bár mikor rákérdeztem az LG-re arról szinte senki sem tudott nyilatkozni. Napok óta járom a boltokat, hogy egymás mellett lássam bekapcsolva a két monitort, amire összesen egy helyen volt példa és ránézésre magasan verte az LG a Samsung-ot.
A Samsung 245B+ volt és igazán nem nevezném szépnek a képét. Az LG típusát sajnos nem tudom ! Tudom, ez olcsóbb kategoriás Samsung.
Viszont bárhol jártam, mindenhol, mindegyik Samsung monitor fényereje 100%-on volt (pl.: 2443BW), szemben bármelyik más gyártó monitorával. Az LG 74%-on sokkal szebb, élesebb, színesebb képet adott.
Ez tipikus Samsung jelenség, vagy esetleg a drágább monitorok jobban teljesítenek?
Hangsúlyozom, nem játszom gépen. Főként programokat és grafikai alkalmazásokat használok, filmet TV-n nézek asztali lejátszón, tehát igazán arra sem kell.

Egy szó mint száz: Samsung vagy LG ? Van valakinek gyakorlati tapasztalata ?
Két dolog biztos: Az egyik, hogy hol veszem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. danee91
2009.03.03. 17:37
Sztem ha a 2 márkából azonos tudásút teszel egymás mellé, megfelelően beállítva, hasonlóan fogod értékelni őket. Ismét csak említeném, nekem LG W1942T van, DVI-vel, és magam beállítva, olyan tökéletes színei vannak, h csak na, szövegszerkesztésnél pedig olyan éles, rendesen olvaható a karakter, h 1 rossz szót nem tudok rá mondani...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ViTaZi
2009.03.05. 21:23
Helo
én xbox360-hoz szeretnék full hd monitort. Mivel az xbox támogatja a hd-t ezért a monitor max felbontáson füg müködni. Filmnézés fontos lenne! Melyik monitor lenne nekem a legalkalmasabb?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. zehmann
2009.04.07. 22:09
Lenne még egy pár kérdésem a tesztben szereplő Lg vel kapcsolatban.
Olvastam máshol is hogy a színátmenet nem teljesen tökéletes. Én főleg rajzoláshoz, szövegszerkesztéshez, olvasásra használnám és persze tv. Játékra nem. Ezekhez megfelelő lenne a színe?
Illetve olvastam hogy nyáron megjelenik az MPEG 4 es kódolást ismerő változat. Megéri várni erre, vagy az annyira drága is lesz, hogy nem éri megvárni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DamienDors...
2009.04.10. 00:25
Samsung 2343BW-t vettem és miután a hozzá kapott lemezről feltelepítettem a driverét, felinstalláltam a MagicTune-t is, hogy a menükezelést szoftveresen tudjam elérni. Feltelepült, a windows újraindult és indulás után a MagicTune kiírja, hogy "This Computer system does not support MagicTune..."
Uninstall, Samsung weboldaláról letöltöttem a legfrisebb verziót (MagicTunePremium_Vista32bit_2.0.26), install, újraindul, majd ugyanez a hibaüzenet. Próbáltam indítani XP kompatibil üzemmódban is, úgyis ugyanez van.

Hogyan lehetne működésre bírni?

Vista Ultimate 32bit SP1, ASUS P5k, 4×1GB DDR-1066, Radeon HD2600XT

Másik partíción van korrektül feltelepített XP Pro 32bit SP3, ott is megpróbáltam, ugyanez: "This Computer system does not support MagicTune..." (a CD-n lévő verziót is meg a frissen letöltött XP-s verziót is próbáltam)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Svindler
2009.04.10. 03:13
Terrayon kolléga elment a hétvégére, ha hazaért szólok neki, hogy nézzen rá a témára. Addig is up, hátha valaki tudja a választ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DamienDors...
2009.04.15. 18:53
Senki nem tudja a helyes megfejtést MagicTune ügyben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hiperion
2009.08.03. 11:57
LG M227WD "játékra kifejezetten kerülendő a monitor" - ez teljesen biztos, nincs valami menüben elérhető képjavítás-kikapcsoló mód, amivel játékhoz is megfelelő sebességre gyorsulna a megjelenítés?
Most akarom megvenni az első LCD monitoromat, és ez nagyon megtetszett a beépített TV miatt, de TV-n kívül játékra, munkára, filmnézésre is használnám.
Esetleg tudnátok ajánlani egy másik hasonló árfekvésű 22" körüli monitort szintén TV-tunerest, ami egyformán alkalmas lenne mindenre, amit felsoroltam?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX
2009.08.03. 13:01
SAMSUNG P2270HD
SAMSUNG T220HD VE
120-130 kapsz már LCDTV-t is aminek még jobb a képe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. hiperion
2009.08.04. 13:46
Köszi a tippeket, a SAMSUNG P2270HD is szóba jöhet, csak sajnos nem találok róla semmi tesztet, könnyen lehet, hogy ugyanaz lenne az eredmény mint az LG-nél, azaz hogy játékra alkalmatlan.
A teszthez készített videón D-Sub bemenettel kötötték össze a számítógéppel a LG M227WD-t, nem lehet hogy digitális bemeneten nem lenne a tesztben megállapított "rendkívül magas" input lag?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!