iPon Cikkek

Full HD-s monitorok: az olcsó, a gyors és az átlagos

Dátum | 2010. 02. 01.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Mielőtt belekezdenénk lássuk nagyvonalakban a monitorok tulajdonságait:

BenQ G2320HDB


A BenQ monitorai általában hozzák a már megszokott (általában magas) színvonalat, ezért a múltkori 24 colos változat után most megnézzük mi a helyzet a G sorozat 23 inches típusával.


A BenQ G2320HDB külleme nem meglepő módon a G széria vonalait hordozza, a káva fényes és fekete, de ezúttal a műanyagok kicsit lötyögősebbre sikerültek. Talán csak egyedi esetről lehet szó, de a döntögetésnél kevés nesz is hallható. Ezt a típust mintha nem úgy rakták volna össze, mint a 24 inches változatot, de anyagminőséget még ezzel együtt sem mondanánk rossznak.

Hagyományos nyomógombok nehezen olvasható feliratokkal
A menükezelő gombok továbbra is kényelmetlen helyen vannak, a színezetlen feliratok (melyek a gombok funkcióit írják le) alig látszanak, de ezeket leszámítva maguk a gombok nem lennének rosszak. A nehézkes menükezelés sajnos a széria sajátossága, ezzel meg kell barátkoznunk. Azonban ne csüggedjünk túlságosan, képét elég lesz egyszer beállítani az ideális értékekre, a későbbiek során legfeljebb fényerőt kell majd állítgatnunk, a szoftveres menüvezérlés mindenesetre jól jött volna. Gyorsgomboknak fényerő-, kontraszt- és képprofil állítás, valamint bemenet váltás áll a rendelkezésünkre. Az állapotjelző led fénye halvány, ezért figyelmünket nem tereli el.


A monitor állványa csak a legfontosabb konfigurációs lehetőséget rejti magába, ez pedig a panel megdöntése, mely -5 és 20 fok között állítható be. A talp felszerelése nem különösebben bonyolult, a bepattintás szorulás nélkül végezhető el és a szétszerelés is ugyanilyen könnyű. A fix magasságot sikerült megint jól belőni, ezért nem is akartunk rajta változtatni (ez ergonómiai szempontból fontos, így nem fájdul meg az ember nyaka). A pivot mód és talp körüli megforgatás kimaradt, de az egyszerű állvány legalább stabil, a talp jól megtartja a panelt.


A kijelző hátulján a felfüggesztési lyukak mellett kábel elvezető kampó is van, mely csökkenti a vezetékek kuszaságát. Video bemenetekből kettőt kapunk, az alapvető DVI-t és VGA-t. Ha az egyiken megszűnik a jel, akkor átvált a másikra, mely egy kikapcsolhatatlan funkció és az olyan extráktól, mint a fejhallgató kimenet és a beépített hangszórók el kell, hogy tekintsünk. Sajnos a monitorhoz továbbra sem jár a digitális kábel (ami általában a BenQ monitorok sajátja), a dobozban mindössze a telepítő lemez, VGA kábel és egy tápegység kábel található.

DVI és VGA bemenetKábel elvezető kampó

OSD


Az OSD egyetlen funkciójában sem különbözik a 24 inches készülék menüjétől. Bár a grafikus menü igen gyorsan reagál a gombnyomásra, az idő sokszor gombkereséssel telik, mert ahogy említettük, a piktogramok nem látszanak megfelelően. A Picture Mode almenü rejti a képprofilokat, melyekkel megnyerő színhasználat érhető el, azonban ezek némileg torzítják a valóságot. A Movie, Dynamics és Photo módok élesítéssel, kontraszt és fényerőnöveléssel markánsabbá, látványosabbá teszik a megjelenítést. Ezeknél kapcsolhatjuk be a dinamikus kontrasztot is, már ha élni szeretnénk ezzel. Különleges helyzetekben jól jönnek az extra színprofilok, viszont internetezéshez, szövegszerkesztéshez jobban járunk a szabványos sRGB-vel vagy egy jól beállított Standard profillal. A színhőmérséklet megváltoztatása csak a Standard profilnál lehetséges, itt megtaláljuk a szokásos kékes, pirosas, normál és egyéni sémákat. Ezeken kívül csak az OSD időzítése és pozíciója állítható be, egyéb extra nincs a menüben.

Képminőség

A BenQ monitora már alaphelyzetben, színjavító profilok nélkül is szép színekkel büszkélkedhet, színvilága élénk és a színátmenetek is szép folyamatosak (plusz ott vannak a látványos profilok is, igaz, ezek csak filmnézésre és játékra alkalmasak). A színhőmérsékletnél sem kell sokat bajlódnunk, ugyanis a színcsatornák kiegyenlített értéke a legmegfelelőbb. A fényerő elegendőnek bizonyult, a kontrasztskálán látottakra viszont már nem lehet ennyire büszke a kijelző. A próba során ugyanis nem sikerült a szürke legsötétebb és kevésbé sötét árnyalatait előcsalogatni, továbbá a legvilágosabb fehér árnyalata is elbújt, ami összességében átlag alatti teljesítmény. A panel látószögei nem kiemelkedően jók, inkább csak közepesek, hiszen minden irányból jelen van a kontrasztvesztés és némi színtorzulás. A szemből látott kép oldalról enyhén elsárgul, alulról amellett hogy elsötétedik, kap egy zöldes tónust is, felülről pedig az erős fényerőcsökkenés a jellemző. Persze nagy elváltozásra nem kell számítani, de a felsorolt jelenségek azért észrevehetőek, ezért a monitor képét hibátlanul csak egy személy láthatja, egy nagyobb társaság már csak némi kompromisszummal élvezheti azt.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A kijelző legnagyobb felbontásán szép éles képet produkál, mely a DVI bemenetre igaz, de ettől nem sokkal marad el a VGA csatlakozó élessége sem, ami dicséretes, de ez utóbbinál az automatikus kalibráció csak többszöri próbálkozásra sikerül. Ha videokártyánk nem bírná szuflával, akkor jól jöhet a monitor skálázási képessége, mely elismerést érdemel: a kép nemcsak 720p-ben, hanem 1280*1024-ben és 1680*1050-ben is szép marad. A képarány kezelés egy kivételtől eltekintve tökéletes, a készülék szinte az összes képarányt megfelelően kezeli le, akár 4:3-as, 5:4-es vagy 16:10-esről van szó (és természetesen a 16:9-eseket is), de az 1360*768-at bizony összenyomja oldalról, mintha 4:3 arányú lenne.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Bár a monitor CCFL háttérvilágítással rendelkezik, mégis nagyjából egyenletes fekete képernyőt képes elénk tárni. Alul van némi bevilágítás és enyhe foltosodás is látható a képen, azonban ezek alig vehetők észre, így filmek alatt nem látszanak, csak ha szándékosan keressük. A fekete mélysége közepes, ezért a filmek legsötétebb jelenetei nem látszanak a képernyőn. A monitor filmnézésre még így sem rossz, hiszen szép színvilággal büszkélkedhet, viszont azt tudni kell, hogy a közepes látószögek miatt ezt csak egy személy élvezheti felhőtlenül. Játék közben némi utánhúzással kell számolnunk (ami elmosódás formájában látható) részben amiatt, hogy a monitorban nincs válaszidő gyorsítás, de legalább túlvezérlési hibák sincsenek. A bemeneti késés mérsékelt, ezért hatása nem zavaró, így összességében még ha nem is egy vérbeli játékos monitorról, de még egy jól használható típusról beszélhetünk.

Ajánlott értékek

 

LG W2363V


Tesztünk következő szereplője az LG W2363V, mely különleges extráival (SRS TruSurround HD, Tru-Light, Thru mode, ARC, Auto Bright) egy ígéretes kijelzőnek tűnik, és a gyártó nem titkolt szándéka egy igazi játékmonitor létrehozása volt vele.


Ami a monitor küllemét illeti, végre szakítottak a totálisan fekte színezéssel, mely kétségtelenül elegáns, de (a nagyjából századik egyforma típus után) már kissé unalmas, helyette a fehér-fekete kombinációra váltottak, mely igen tetszetős lett. A készüléket egészen jól összerakták: a káva lötyögése minimális, a műanyagok kellően vastagok és döntögetés közben sem hallható recsegés.

Érintőgombok és a Tru-Light extra kallantyúja
Hogy a kijelző stílusos legyen, a menüvezérléshez érintőgombok járnak, de sajnos azt kell mondjuk, ennél láttunk már jobbat is. Igaz, hogy a káva jobb alsó sarkában jól látszanak a fekete feliratok, így mindig könnyen megtaláljuk a keresett „gombot”, azonban kezelésük nem tökéletes, használat közben oda kell figyelni, nehogy duplán nyomjuk meg. Kár, hogy a kijelzőhöz nincs szoftveres menü, mert azzal könnyebben mennének a beállítások, a menü reakciója nem valami gyors, ezért a monitor képet türelmesen kell beállítani. A kijelző gyorsgombjai: G-Mode (erről később), video bemenet választó, PIP (kép-a-képben, erről is később), és az automatikus kalibráció gombja. Sajnos a fényerő beállításához a menüben kell turkálnunk, de ez kiküszöbölhető azzal, hogy bekapcsoljuk a monitor Auto Bright (automatikus fényerőállítás) funkcióját. Öröm, hogy az állapotjelző led letiltható, ugyanis kék fénye erősebb annál, amit még zokszó nélkül elviselnénk. A led alatt található egy érdekes kallantyú, amellyel a Tru-Light mód lehetőségei közt válthatunk (Game, Movie, Music, Off). Ez a monitor egyik extrája: a káva elején villódzó fényeffektus látható, ami a játék, film vagy zene dinamikáját fokozza. Tehát gyakorlati haszna nincs, csak egy látványelem, de egy ideig szórakoztató lehet.


A kijelző egyszerű állványa nem okozhat problémát a felszerelés során, a jól megszokott csavarozós módszer vár minket. A panel megfelelő határok közt állítható be, hátrafelé kb. 20, előre 5 fokban dönthető meg, és a monitor fix magassága is jó. Az állvány egyéb extrákat nem tud, forgathatóság, magasságállítás és porté mód nincs. A készülék a szokásosnál súlyosabb, ennek ellenére csak egy sima műanyag talp jár hozzá, szerencsére még így is elfogadhatóan stabil alátámasztást nyújt a kijelzőnek.


Hátul megtaláljuk a felfüggesztési lyukakat, a készülék a VESA 100 szabvány szerint szerelhető fel. A DVI és VGA bemenetek mellett komponens video, RCA és egy 3,5mm-es jack audio csatlakozó kapott helyet. A PS3 tulajoknak és azoknak, akik asztali DVD/Blu-ray lejátszót használnak jó hír, hogy a panel oldalára még jutott két HDMI csatlakozó is (bár nem értjük miért kellett mindkettőt az oldalára rakni). Ha az egyik video bemeneten megszűnik a jel, akkor a monitor nem kapcsol át egy másikra, minden esetben kézzel kell váltani. Beépített hangszórók nincsenek, helyette egy fejhallgató kimenet található oldalt, melyen a monitor egy újabb extrája, a TruSurround HD hangzás is élvezhető. Ez némi mély és magas hang kiemelést, valamint 360 fokos térérzetet kölcsönöz a kijelző használójának. Érdemes azonban tudni, hogy a tömörített anyagok hibái ilyenkor felerősödnek, ezért ezt csak játékra érdemes használni, viszont ott valóban jól jön ez a képesség. A DVI, VGA és a tápegység madzagja is megtalálható a dobozban, de HDMI kábel és audio vezeték már nem jár a készülékhez.

Bemenetek: Komponens video, RCA, VGA, DVI, 3,5mm jackOldalt: 2db HDMI bemenetFejhallgató kimenet (TruSurround HD)

 

OSD


Az OSD főmenüje a lényegre szorítkozik, itt találjuk az alapvető fényerő, kontraszt és színhőmérsékleti beállításokat, a monitor extrái egy külön menüt kaptak (G-Mode). A kijelző színhőmérsékletét három fokozatban állíthatjuk be 6500K és 9300K között, de elérhető az sRGB szabvány és az egyedi színkeverés is. Közülük utóbbi ajánlott, de nem kell sokáig próbálkozni, ugyanis a kiegyenlített gyári értékek a mi példányunknál megfelelőnek bizonyultak (ettől függetlenül a lehetőség adott, érdemes kísérletezni vele). Bár a monitor honlapja szerint van benne f-engine színkezelő motor, de mi ennek nem találtuk jelét, nincsenek előre elkészített profilok. A számunkra érdekes extrákat a G-Mode részleg rejti, vegyük sorra ezeket. Itt található a már említett SRS TruSurround HD, mellyel különleges hanghatást nyerhetünk a fejhallgató kimeneten. Az ARC almenü felel a helyes képarány kezelésért: választhatunk a teljes képernyős (Full), képarány megtartásos (Original) és a középpontos (1:1) megjelenítés közül (ez utóbbi egy ritkaság asztali monitoroknál). Az Auto Bright egy nagyon hasznos extra: a monitor a kávába épített érzékelője segítségével a környezeti fényviszonyoknak megfelelően beállítja az ideális fényerőt. A PIP (kép-a-képben) funkció ahogy a nevéből adódik, egy kis ablakban képes megjeleníteni egy másik, tetszőleges bemenetet. Ez a képernyő bármelyik sarkára áthelyezhető és a hozzá tartozó audio bemenet is megszólalhat. A végére hagytuk azt, amitől a készülék játékmonitornak nevezhető. Ez pedig a Thru mode, melyet ha bekapcsolunk, a monitor bemeneti késés nélkül jeleníti meg az eseményeket, nagyon közvetlenné válik. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért kell ezt külön bekapcsolni, miért nem ez az alapértelmezett? Sajnos azért, mert ennek ára van, a közvetlenség érdekében a PIP és ARC funkciói ilyenkor kikapcsolnak. Bár előbbi nélkülözhető játék közben, viszont utóbbi, vagyis a helyes képarány kezelés fontos, amikor alacsonyabb felbontásokban játszunk, ezért a monitor minden képarány esetén teljes képernyős módban van (pl. az 1280*1024-et oldalról széthúzza). Kár érte. Ha már játékról van szó, szintén a menüben kapcsolható be az RTC, vagyis a válaszidő gyorsítás, de mindjárt erre is kitérünk.

Képminőség

Képminőség tekintetében nagyon elégedettek voltunk, szinte minden szempontból dicséret illeti az LG kijelzőjét. A monitor színvilága élénk, de nem mesterkélt, a színátmeneti gradiensek nagyon szépek, ennyire folyékony átmenetet TN paneltől ritkán látunk (persze, azért nem olyan, mint egy xIPS vagy xVA). A fényerőtartalék megfelelő és az automatikus fényerőállítás is jól működik, a monitor érzékelője segítségével minden esetben meg tudta állapítani az ideális fényerő értékét. A panel látószögei viszonylag szélesek. Oldalról minimális a színtorzulás, csak enyhe sötétedés lép fel. Felülről ennél jobban sötétedik a képernyő, de még mindig szép marad, és alulról sem vészes a helyzet, nagyjából -5 fokig élvezhető a kép, utána bekövetkezik a romlás (de a kép olvasható marad). Egyetlen kifogásunk a kontrasztskálánál volt: itt sajnos közepesen teljesített a monitor, ugyanis nemcsak a szürke sötétebb árnyalatai, hanem a legvilágosabb is kifogott rajta.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A natív felbontás élessége a digitális bemeneteken (HDMI1, HDMI2, DVI) nagyon jó, és ahogy ezt már megszokhattuk, ennél analógon (VGA) csak kicsivel rosszabb a szövegmegjelenítés (egy jó videokártyával). A kijelző alaphelyzetben durva élesítést használ. Először nem tudtunk rájönni, hol vannak a színprofilok, melyek ezt okozzák, később rájöttünk, hogy nincsenek, mindössze az élesítési funkciót kell lecsökkentenünk (a kettes értékre), így a kép éles és szellemképtől mentes. A monitor interpolációja szintén dicséretet érdemel: a homályosság minden felbontásban egyformán jó, akár szövegolvasásra is használhatóak (ha muszáj). A már említett képarány kezeléssel (ARC) is elégedettek voltunk, az Original beállítással elkerülhetjük a torz megjelenítést, akár 5:4-es, 4:3-as vagy 16:10-es arányról van szó (itt is egyedül az 1360*768-cal volt gond, ezt a monitor nem tudta jól lekezelni).

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A fekete képernyő egyenletessége is nagyon jó. Ha szigorúan nézzük, akkor találhatunk némi foltosodást, de szabad szemmel ebből semmi sem látszik, ezért közel tökéletesnek tartjuk (ami egy CCFL-től nem rossz). A fekete megjelenítése viszont lehetne sötétebb. Ez nem kedvez a sötét jeleneteknek, de legalább a háttérvilágítás egyenletes, ezért a monitor filmekhez még így is erősen ajánlott, különös tekintettel arra, hogy a szép színvilágot viszonylag széles látószögben képes megtartani. A kijelző egyik legnagyobb erőssége, hogy élmény vele játszani. Ez részben a rendkívüli közvetlenségnek köszönhető, a gyártó szerint a bemeneti késés Thru Mode bekapcsolása esetén 0 ms, vagyis nincs késés. Ennyire azért biztos nem jó a helyzet, de tény, hogy nem vettünk észre semmit. Másrészt a monitor válaszidő gyorsítással is rendelkezik (RTC), mely kikapcsolható, de erre semmi szükség, ugyanis amellett hogy az utánhúzás is lecsökken, a zavaró mellékhatásoktól sem kell tartanunk (pl. ghosting), a készülék tehát minden elismerést megérdemel. Természetesen egy CRT monitor még mindig jobb választás a megszállottaknak, de ritkán láthatunk ennyire gyors TFT-t, ezért aki érthető okból szeretné elkerülni a szemkárosodást és folyadékkristályos kijelzőn akar játszani, annak most az LG W2363V az egyik legjobb választás (illetve régebbről az Asus PG221, vagy Samsung 2233RZ).

Ajánlott értékek

 

Samsung 2494LW


Tesztünk utolsó szereplője a Samsungtól érkezett.


Valószínűleg a koreai gyártó óvatos formatervezésének eredményeképpen születhetett meg a 2494LW formája, a monitort egyszerű vonalak és sallangmenetes dizájn jellemzi. A színhasználat sem túl merész, a matt fekete festést mindössze a vezérlő gombok fényes sávja töri meg. A készülék borításhoz felhasznált műanyagok minősége és az összeszerelés pontossága jó, a panel állítgatása közben sem hallani kellemetlen nyekergést, a káva is egészen vastag.

Ezek az érintőgombok kivételesen jók
A menüvezérlő gombok a káva elején, jobb oldalt kaptak helyet. Bár saját fényük nincs és a sík felület miatt kitapintani sem lehet őket, mégis elégedettek voltunk, hiszen ritkán találkozunk ennyire jó érintőgombokkal. Nappal és szürkületnél is jól láthatóak a fehér feliratok, és a menü igen gyorsan reagál az érintőgombok lenyomására, így a dupla lenyomást is elkerülhetjük. Menüvezérlő szoftver nem jár a kijelzőhöz és a gyártó letölthető MagicTune-ja sem ismeri fel a készüléket, de ilyen gombok mellett erre nincs is nagy szükség. Gyorsgomboknak képprofil váltót, fényerőállítást, bemenet váltást és automatikus kalibrációt kapunk. Az állapotjelző led viszonylag elbújva végzi dolgát, és kellemes kiegészítője a formatervnek. Működés közben közepesen erős kék fénye nem vonja el figyelmünket a lényegről, a készenléti kék villogás viszont zavaró, menüből letiltani nem lehet.


Az állvány összeszerelése kicsit nehézkes, de nagy valószínűséggel ezt úgyis csak egyszer kell majd megtennünk. A konfigurációs képességek a panel normál keretek közt történő megdöntésére és egy teljes körben való elforgatására korlátozódik. A porté mód és magasságállítás hiányzik, de ez utóbbi úgy jó ahogy van. A panel hajlamos picit inogni a gombok nyomkodása alatt, azonban dicséretes, hogy ettől eltekintve a talp megfelelően tartja a monitort és az állvány meglehetősen robosztus.


Hátul egy rejtett rekesz látható, itt bújnak meg a felfüggesztési lyukak, a falra szerelés lehetősége tehát adott. A csatlakozóknál az alapvető DVI és VGA bemenetek találhatók. Az olyan különlegességektől, mint a HDMI el kell, hogy tekintsünk, a meglévő csatlakozókhoz viszont az összes vezetéket megkapjuk a csomagban. Gondoltak a kábelek elrendezésére is, erről egy bilincs gondoskodik, szintén a dobozban található. Az automatikus jelváltás (vagyis amikor az egyik video bemeneten megszűnik a jel és a monitor átvált a másikra) a Samsung monitorokhoz híven kikapcsolható. A látszat ellenére beépített hangszórók és audio bemenet nincsen, a panel alján látható ál-hangszórók csak szellőzőnyílások.

DVI és VGA bemenet

 

OSD


A képernyőmenü átlátható, jól tagolt rendszere van a monitorban, így nehéz bármit is félreérteni benne. Képprofiljai a MagicBright menüpont alatt találhatók, a kívánt hatást némelyikük a fényerő és kontraszt értékek variálásával éri el. Huzamosabb időre gyenge fényerejük miatt az Internet és Text módok javallottak, megnyerőbb képet a Game, Sports, és Movie profilokban kaphatunk, ezek a színeket is feljavítják. A Dynamic Contrast a papírforma szerinti 50000:1 kontrasztértéket hivatott előcsalogatni, bár ennek nem sok gyakorlati haszna van. A profilok jól jönnek, amikor gyorsan akarunk világosabb, megkapó képet beállítani, de ahogy mindig, most is buzdítjuk olvasóinkat, hogy kísérletezzenek ki egy számukra megfelelő beállítást így legfeljebb a fényerő gombja után kell nyúlniuk. A színhőmérséklet a gyári hideg, meleg, normál és egyéni közül választható ki. Mivel alaphelyzetben a képernyőnek kékes árnyalata van, érdemes ezt a színcsatornát lejjebb húzni, az ajánlott értékek a lap alván olvashatók (de a legyártott példányok között előfordulhat szórás, ezért ez csak egy iránymutató adat). A menü extrái közt találjuk meg a kikapcsolás időzítőt, és szerencsére a ColorEffect sem maradhatott ki, melynek Grayscale, Green, Aqua, Sepia módjai fényképek megjelenítésénél lehetnek hasznunkra (ha unatkoznánk). A MagicColor színkezeléssel a kék és zöld alapszíneket tudjuk teltebbé varázsolni, de mesterkélt színeket okoz, ezért a valódi megjelenítést kedvelőknek nem ajánlott. Mindenesetre látványos extra, filmeknél még jól jöhet. A képernyőmenü további különlegességei közt a már említett automatikus bemeneti video jelválasztás kikapcsolását, Customized Key-t és PC/AV módot említhetjük. A Customized Key egy tetszőleges gyorsgomb a MagicBright, MagicColor, Color Effect és Image Size lehetőségekre. A PC/AV mode AV állásnál a képernyő közepét nagyítja fel számunkra, kissé homályos megjelenítés mellett.

Képminőség

A monitor képminőségével elégedettek lehetünk, feltéve ha nem támasztunk felé túlzott igényeket. Színvilága nem rossz, de mintha már kissé „megfakult” volna, ennél a TN paneles mezőnyben is léteznek jobbak. Bár ezt feljavíthatjuk a profilokkal és a MagicColor is segíthet, de ez mind csak trükközés, a valódi nyereség elmarad, ugyanis a színátmeneteknél durva sávosodás van, ami már a feljavítás előtt is enyhén látszik. A fényerőtartalékkal nincs gond: amikor rásüt a nap, még akkor is jól olvasható marad a kép (igaz, ilyenkor a panel bevonata is segít). A monitor kontrasztértéke viszont jó esetben is csak közepes: a szürke sötét árnyalatai okozzák a legnagyobb gondot és már a legvilágosabb árnyalat sem látható. A panel látószögei csak egy személynek tökéletesek, az oldalt ülők már számolhatnak a vöröses színtorzulással is. Felülről lecsökken a fényerő, alulról viszont még -10 fokban is tűrhető marad a kép, ami némileg javít az összképen, de valljuk be, legtöbbször az oldalsó látószögekre van szükség, ahol a kijelző bizony nem az igazi.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A natív felbontásnál nem ér minket nagy meglepetés: a DVI bemenet szép éles, melytől csak kicsivel marad el a VGA bemenet képe. Ha alacsonyabb felbontáson akarunk játszani, akkor előkerül a monitor interpolációs képessége is. Itt végre jól teljesít a monitor: a 720p mellett az 1680*1050-et is elővehetjük szövegolvasásra, de bátran kijelenthetjük, hogy egyik alacsony felbontás sem használhatatlan. A képarány kezelésnél már téveszt a kijelző: az 1280*1024-et tévesen a 4:3-asokhoz veszi és az 1360*768-at ez a monitor is oldalról összenyomja. A többivel viszont nincs gond, a 4:3-asok, a 16:10-esek és természetesen a 16:9-esek is megfelelő aránnyal jelennek meg a képernyőn.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A fekete megjelenítése elfogadható, de kicsivel lehetne jobb, a filmek legsötétebb jelenetei már nem látszanak. A háttérvilágítás egészen jó. Bár alulról van némi bevilágítás és egyenetlenség, de ezek csak teljes sötétségben vehetők észre, filmek alatt pedig alig látszanak és nekünk ez a lényeg. Ennek ellenére a monitor filmnézéshez csak korlátozottan ajánlott, ami nemcsak a látószögeknek, hanem a közepes színvilágnak is betudható. Játékra viszont elégedetten vehetjük elő a készüléket, a válaszidő egészen jó, utánhúzás csak kismértékben látszik és a bemeneti késés is alacsony, úgy tűnik, ez a terület fekszik a legjobban a Samsung eme típusának.

Ajánlott értékek

 

BenQ G2320HDB


A BenQ G2320HDB típus estében egyrészt örültünk a panel élénk színvilágának, a jó háttérvilágításnak és az éles szövegmegjelenítésének. Másrészt viszont sajnáltuk, hogy a közepes látószögek miatt mindezt csak egy személy élvezheti igazán, és hogy a kijelző a kontrasztskálán sem jeleskedett, ahol főleg a sötét árnyalatok okoztak neki gondot. A G széria 23 inches típusa tehát nem egy hibátlan készülék, de ha nincsenek túl nagy elvárásaink, akkor jól elleszünk vele, és a kedvező vételár fejében talán hibái is megbocsáthatók. A monitor főként játékra ajánlott (különösen hogy képe még alacsonyabb felbontásoknál is kellően éles), egy személy esetén filmnézésre is használhatjuk és természetesen irodába is jó választás, ahol a vételár fontos szempont. A kijelzőhöz sajnos nincs digitális kábel (ezt külön kell venni hozzá) és a 3 napos pixelhiba garanciáról is le kell mondanunk.
Vásárlás


LG W2363V


Az LG monitora egyértelmű választás azoknak, akik egy 23 colos, Full HD felbontású monitoron képzelik el a játékot. Rengeteg extrái közül egyet sem tudnánk mondani, ami felesleges lenne, mindössze azt sajnáltuk, hogy a remek közvetlenség nem használható együtt a kép-a-képben (PIP) lehetőséggel és a képarány kezeléssel (ARC). A monitor képminősége remek, egyedül a fekete mélysége lehetne jobb, de ettől eltekintve minden területen jól szerepelt, háttérvilágítása, színvilága és látószögei is elismerést érdemelnek. A fentiek alapján érthető, hogy játékra és filmnézésre is erősen ajánljuk a monitort, főleg hogy ehhez mérten vételára sem túlzott, valamint a gyártó szokásos 3 napos pixelhiba garanciáját is megkapjuk hozzá.
Vásárlás


Samsung 2494LWA monitor amellett, hogy éles képe és forgatható talpa miatt irodába tökéletesen megfelel, inkább játékosoknak ajánlott, mint filmrajongóknak. Arról, hogy filmekhez nem ez a legjobb választás, a közepes kontraszt és betekintési szögek, valamint az átlagos színvilág tehet, ennél már könnyen találhatunk szebb TN paneles monitort is (akinek nem olyan fontos a sebesség, annak ott van pl. BenQ G2420HDB vagy HDBL). Viszont a sebességével nincs különösebb gond, ezért játékra még hazavihetjük, különösen, hogy a készüléknek jó az interpolációs képessége is. A monitorhoz a digitális kábel és a 3 napos pixelhiba garancia is jár.
Vásárlás

                                    A tesztben szereplő monitorokat a Cédrus Kft. bocsátotta rendelkezésünkre, köszönjük!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. blaskogabo...
2010.02.01. 13:01
Az LG monitornál szemetszúrt nekem:

főleg hogy ehhez mérten vételára sem túlzott, valamint a gyártó szokásos 3 napos pixelhiba garanciáját is megkapjuk hozzá.az adatlapján ez szerepel: 3 NAPOS PIXELHIBA GARANCIA: Nem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Gigabyte
2010.02.01. 18:23
Ez a BenQ nagyon szimpatikus, a design is tetszik és 40k-ért bőven elérhető árú
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. CarKiller
2010.02.01. 18:48
blaskogabor: ezt az adatlapon jelezd, ne itt
Az LG tetszik, már csak TV tuner kell bele/mellé
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Sediqwe
2010.02.02. 12:13
A BenQ nagy hátránya: a pixel garancia hiánya...
Nekem is 2 pixel világít :\ sajnos így senkinek nem ajánlom, pedig nagyon jó lenne...
de nem véletlen a pixelgari hiány..
selejtes a gyártó/ellenörző soruk.
Kár érte...
(nekem szerencsére nem látható helyen van... de ez tényleg csak a szerencse dolga...)
Hibás terméket nem is tudom h hogy lehet egyáltalán árulni...Eu????
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. OrvAjn69
2010.02.02. 13:50
Hát a pixelgarancia tényleg hátrány. De én nem itélem így el a BenQ-t. Nekem egy E2200HD monitorom van és semmi baj nincs vele. Nagyon szép kée van. Ami kicsit zavaró, az a kis bevilágítás alul és felűl. Nagyon meg vagyok vele elégedve. Mindenre(játék,film,böngészés) gond nélkül lehet használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. stickfa
2010.02.03. 17:37
Az Lg elég szimpatikus!
Most akarok monitort venni és sokan a Samsung 2433lw-t ajánlották(51e),de itt elovastam a tesztjét és elbizonytalanodtam!(100/53)
A Samsung 2494lw már több pontot kapott,( 65/100),de nem értem miért,mert úgy tűnik ugyanazt tudja,csak éppen elforgatható.(53 ezer)
Az Lg(w2363v) 60ezer körül mozog,és elég jó kritikát kapott.(79/100)
A fórumokon ,inkább a Samsungokat kedvelik,nem tudom mit tegyek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. stickfa
2010.02.03. 20:15
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Menthix
2010.02.03. 22:44
Elsősorban mire használnád a monitort?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. stickfa
2010.02.04. 20:41
Filmnézésre és persze játékra is!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. pycur
2010.02.04. 23:17
Én itt vettem Samsung 22" nemfullHD moncsit 35 ezerért, annyit megért, nagyon jó képe van neki, +6000 ftot nem ér meg az az 1 col...
Amúgy meg a max felbontás használata erősen roncsolja a szemet. Azért vettem ezt mert a notin a panelon 1024-re kényszerültem 1 évig és úgy leromlott a szemem hogy bal szemmel a falon nem látom az órát. Előtte kb 8 évig 800x600 volt a menő
Most 1280x1024 a menő+oprendszer betű nagyítás és weboldal nagyítás(ctrl+egértekerő) faltól falig, há nem azért vettem nagyobb monitort hogy még kissebb betűket olvassak 1600 meg 1900as felbontásokon wazz
Attól mégjobban elromlana a szemem kb 1 méteres hatótávolságra. Ígyis 5m lett belőle 1 év alatt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Technic
2010.02.11. 16:22
LG W2363V-t vettem, tökéletes, 10/10 nálam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. stickfa Techn...
2010.02.14. 17:10
Technic!!!
Részletesebben is írhatnál a moncsiról!
Pl. filmnézésre,játékra jobb-e stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Menthix
2010.02.14. 17:53
stickfa, nem érdemes vacilálni a dolgon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. stickfa
2010.02.14. 18:53
Menthix!
Ezt,hogy érted?
Az sg fórumán,mindenki a Samsung 2494 hs-t ajánlja ezzel az Lg-vel szemben!
Azért vacilálok,mert tetszik ez az lg is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Menthix
2010.02.16. 10:50
Azért mondtam, hogy nem érdemes, mivel én magam is sokat és régóta töprengtem a vásárláson. Elmondom mely monitorok fogtak meg: LG W2453V-PF, HANNS.G HH251HP, ASUS VK246H, Samsung 2494HS, illetve az LG W2486L. Rengeteg tesztet olvastam ezekkel kapcsolatban, már amelyikről volt használható.

Egyik monitor sem tudott igazán meggyőzni, aztán elolvastam az itteni tesztet az LG W2363V-ról és mondhatom nagyon megtetszett. Kevés hibája és sok pozitívuma kiemelkedő ebben az árkategóriában. Ahogy a tesztben olvasható a Thru-mód bekapcsolásával megszűnik az input-lag, így játékra a legjobb. A tesztelők szerint filmezésre is kiváló, csak a feketéje és szürkéje nem tökéletes.

Engem meggyőztek, várom a futárt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. stickfa
2010.02.17. 21:35
Menthix!
A "kalapban" nálam 2 monitor maradt!
A Samsung 2494 hs,és az LG w2363v!
Ha megérkezik az új monitorod,kérlek írj majd a tapasztalataidról!
A Samsungról csak jókat olvastam a fórumokon ,viszont az LG-ről a teszten kívül semmi infóm nincs.
Előre is köszi!
Szia!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Menthix
2010.02.17. 21:44
stickfa, keresd ki az LG W2363V-t ipon-on, már írtam róla
üdv.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. stickfa
2010.02.28. 17:47
MÉGMINDIG NEM DÖNTÖTTEM!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CarKiller
2010.02.28. 17:50
LG-ben én sokkal jobban megbízok üzemórákban (tovább jó), de a samu sem rossz

Játékhoz biztos, hogy LG
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. TOMKRAFT
2010.04.24. 13:19
Szerintetek a két LG közül melyik a jobb [LINK] vagy a [LINK] ez pl ledes a hivatalos oldal szerint

Köszi a válaszokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. namito
2010.05.16. 17:54
Nekem egy ilyen monitorom van, de még nem jöttem rá, hogyan tudom szóra bírni a hangszóró kimenetét. Akinek szintén ez a típusú monitora van, legyen szíves megosztani velem, miként lehet elérni, hogy a fejhallgató kimeneten jöjjön hang.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. johndoe83
2010.05.29. 12:20
próbáld meg csatlakozatni a:
1.VGA-HDMI kimenetet a monitor HDMI-hez (hdmi-kábel)
2.esetleg a hangkártya audio kimenetét a monitor audio bemenetéhez (jack-jack)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. namito
2010.07.21. 21:06
A 2. verzió volt a megoldás, plusz a hangkártya szoftverében engedélyezni kellett az adott kimenetet. Minden tökéletesen működik, csak ajánlani tudom az LGW2363V monitort mindenkinek. Én nem bántam meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. northmahri
2010.08.23. 19:58
namito: Légyszi írd meg hogy mennyire feltönő a monitor eggyetlen hibája.
Gondolok a fekete mélységére. Ha nem baj légyszi próbálkozz vmi Photoshopot, vagy Paint, vagy bármit és írd meg az észrevételedet.
Vmiért vki aztmondta nekem hogy sose vegyek 23"monitort játékra...Szerintetek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!