iPon Cikkek

Gamer egerek a szorítóban

Dátum | 2012. 06. 28.
Szerző | Terrayon
Csoport | MULTIMÉDIA

A mai alkalommal három gamer egeret veszünk górcső alá. Elsőként kezdjük a Gigabyte Aivia Krypton egerével!

Gigabyte Aivia Krypton


A Gigabyte Aivia Krypton Dual-chassis Gaming Mouse egy játékosoknak szánt vezetékes egér, amit hardveresen és szoftveresen is felkésztettek a küzdelemre. Bevett szokás, hogy a perifériagyártó cégeknél a játékos részleget egy új márkajelzőssel különböztetik meg a többitől. Ez a Gigabyte-nál sincs másképp, a játékos perifériákat Aivia név alatt találjuk meg a tajvani cég repertoárjában.


A periféria üzembe helyezéséhez nincs szükség szoftvertelepítésre, de az egér képességeit csak saját szoftverével tudjuk kihasználni, ezért érdemes letölteni ezt a cég honlapjáról: Ghost Macro Engine. Az egér egy nagyon szép dobozban érkezik, amiben a periférián kívül egy cserélhető talapzat, egy súlytartó tégely, valamint egy csipesz található, amivel megoldható az extra súlyok behelyezése.


Ami már első ránézésre feltűnhet, hogy az egérnek szimmetrikus formaterve van, és élesre csiszolt formája alapján egyből gondolhatjuk, hogy egy vérbeli játékos egérrel van dolgunk. Jóllehet, a látvánnyal valóban lenyűgözhetjük ismerőseinket, ám kérdéses, hogy ez mennyire kényelmes, illetve, hogy a sarkos dizájn milyen fogást eredményez. Az viszont biztos, hogy a szimmetria miatt balkezesek is használhatják, sok egérrel szemben ez már eleve egy előnynek számít. Bár első ránézésre a készüléket a közepes méretű egerek közé sorolnánk, igazából inkább a nagyobb tenyerű játékosoknak kedvez. A stabilabb fogás érdekében az egér mindkét oldalára vastag, érdesített gumiborítás került, ami határozottan jót tett a fogásnak. Hogy a felhasznált anyagokból is szót ejtsünk, ezen a téren igencsak kitettek magukért a tervezők. Az egér matt fekete borítása egy kellemesen puha anyaggal van bevonva. Szerintünk ez egy vékony gumibevonat, amit a minőségérzet növelése érdekében szoktak bevetni. Jelentjük sikerrel.


A gombokról is pozitívan nyilatkozhatunk, ám ezen a téren már látható, hogy az egér nincs a profi ligában. A periférián gombokból és kapcsolókból összesen 10 darabot találunk. Ebből 7 gomb programozható, 1-1 gomb az egér oldalán van profilváltási célra fenntartva, illetve kapunk egy dedikált DPI váltó gombot is az egér hátára. Az egér oldalán lévő gombok alapértelmezésben navigációs feladatokat látnak el (előre, hátra), a harmadik gomb pedig szokás szerint a görgő, mely (játékos egérhez illően szerencsére) nem támogatja az oldalra scrollozást.


Az egér egy különlegességgel is rendelkezik, mégpedig egy cserélhető talapzattal. Ezzel eldönthetjük, hogy mennyire csússzanak az egér tappancsai. Az eredeti aljzaton plasztik tappancsok, a cseredarabon ennél keményebb, fémhatású műanyag példányok vannak, ezt akár alátét nélkül is használhatjuk. Az egéren megtalálhatók az említett profilváltó gombok, ami azért jó, mert ezzel gyorsan válthatunk az általunk korábban beállított gombkiosztások közt. Az egér érzékenységét egy ötletes háromállású kapcsolóval lehet beállítani, előre tolva növelni, visszafelé húzva csökkenteni lehet. Négy érték közül lehet kiválasztani az éppen megfelelőt (ezeket szintén beállíthatjuk a szoftverben 800 és 8200 DPI között), az aktuális állapotról pedig visszajelző lámpák tájékoztatnak minket. Ez különösen hasznos, amikor egészen finom mozdulatokra van szükség, majd gyorsan szeretnénk visszaváltani normál érzékenységre. Ahogy említettük, a készüléknek kivehető súlybetétei vannak, ezekkel rendesen megnövelhetjük a már egyébként sem könnyű egér súlyát. A kis súlyokból akár az összeset (10 darabot) beletehetjük az egérbe: 6 darab 5,3g-os és 4 darab 1,8g-os áll a rendelkezésünkre. Fontos megjegyezni, hogy a minőségi megépítésnek köszönhetően az egéren semmi sem lötyög, így a cserélhető aljzat sem, ami a súlytárcsákat eltakarja.


Most hogy az egeret már nagyvonalakban megismertük, tekintsük át a szoftver lehetőségeit!


Az Aivia Ghost Macro Engine szoftverrel az egér profilváltó és érzékenységváltó gombjain kívül az összeset átprogramozhatjuk, továbbá megváltoztathatjuk a négy darab eltárolható érzékenységet és profilonként elmenthetjük beállításainkat. A profilokból 5 darabot menthetünk az egér memóriájába, ami azért jó, mert így géptől függetlenül 5 különböző játékhoz szabhatjuk testre az egeret, anélkül, hogy beállításaink elvesznének. A profil állapotáról a szoftver és az egér is tájékoztat minket. Az egéren megtalálható profilváltó gomb ugyanis öt féle színben tud pompázni, ami egy-egy profil aktivitását jelzi. A szoftverben makrókat is megadhatunk, ami a pontosabb eredmény érdekében a billentyűk lenyomási idejét is képes eltárolni. A szoftver számos gyári paranccsal rendelkezik, de a makró készítés lehetőségével bármilyen billentyűkombinációt helyettesíthetünk az egér egy adott gombjával. Az egyéb beállítások közt a görgető kerék fényerejét, az információküldés frissítését (125-1000Hz) állíthatjuk be, kiválaszthatjuk, hogy az egér bal vagy jobbkezes módban működjön (megcseréli a bal és jobb gomb jelentését), valamint memória karbantartási műveleteket végezhetünk (törlés, mentés, visszaállítás). A korábbi tapasztalatok alapján az egérhez mellékelt szoftverekben a legtöbbször találunk valamilyen különlegességet, ami csak az adott perifériagyártó cégre jellemző. A megszokott funkciókon kívül (szövegszerkesztési, ablakkezelési műveletek, hangerőszabályzás, zoom, nagyító, stb.) mi ezúttal olyan különlegességekre bukkantunk, mint a célzást segítő funkció, sebesség többszörözés, valamint korlátozás az X vagy Y tengelyre. Lássuk, mit tudnak ezek:


A próba során szerzett tapasztalataink némileg vegyesek, mert a használat során találkoztunk nagyon profi ötletekkel, a kivitelezés azonban egyes esetekben kevésbé sikerült jól. Az egeret többnyire kényelmes volt kézben tartani, még célzáskor sem éreztünk hátránynak a szögletes formáját. Azt, hogy ennél kézbe simulóbb formatervek is vannak, csak akkor vesszük észre, ha már fogjuk azt a bizonyos egeret, de mi már ezzel is elégedettek voltunk, mert hosszútávon is vállalható, bár ahogy a küllem, ez is egy szubjektív szempont. A kellemes tapintású gombok közepesen csúsztak használat közben, de ez nem hátráltatta a játékot. Az egér oldalán lévő vastag érdesített gumiborítás viszont sokat segített a pontos célzásban. A gombok minőségénél volt az első kifogásunk. Alapszintű feladatokra, mint böngészés és szövegszerkesztés kiválóak, de játékra ennél jobb kell. A bal és jobb gombok viszonylag rövid úton járnak, ami pozitívum, de ez önmagában még kevés. A gombok nyomáspontján, vagyis a feszességen kellene javítani, ami nemcsak a minőségérzeten segítene, hanem gyorsabban lehetne kattintgatni velük. A többi gomb minőségével sincs különösebb baj, de érezhetően hosszabb úton járnak, és némileg hangosabban kattognak a két fő gombnál. Jó hír, hogy az egér bal, jobb és középső (görgető kerék lenyomása) gombjai nem különösebben hangosak, ezért a szobában tartózkodók nem fognak megsüketülni Diablo-zás közben, ez tehát egy viszonylag halk egér. A gombok elhelyezését egyébként nagyon ügyesen oldották meg, a navigációs gombok kézre állnak, a profilváltó gomb pedig még elérhető helyen van, de nincs útban. Ahogy azt korábban említettük, az egér szimmetrikus, ezért a gombok elrendezése mindkét oldalon egyforma. Ennek megfelelően a profilváltó gombot és a navigációs gombokat is megduplázták (az egér így összesen 7 programozható gombbal gazdálkodhat). A görgető kerék nagyon pontos, ez egyszer sem tévesztett, ráadásul a fokozatok is halkan gördíthetők. Az érzékenységváltó kapcsolót megfelelő távolságra tették a görgőtől, ezért játék közben nekünk ez sem volt útban. Az ergonómia tehát nagyjából rendben van, a gombok is elfogadhatóak, de mi a helyzet az optikával?

Az egér egy valós 8200 DPI érzékenységű lézeres optikával rendelkezik, ami másodpercenként 12000 képet készít. A specifikációk alapján tehát egy komoly hardverrel állunk szemben, a képszerkesztési munkák során szerzett tapasztalataink azonban nem ennyire fényesek. A kurzor az apróbb mozdulatokra nem úgy reagált, ahogy szerettük volna, mert elnagyolta ezeket, ami a profi játékosoknak is hátráltató tényező. Itt nem kell vészes dolgokra gondolni, mert a perifériát így is lehet használni, de ha egy gamer egeret tesztelünk, akkor szigorú szemmel kell vizsgálnunk. Ilyen tekintetben pedig az Aivia Krypton egerét legfeljebb belépőszinten említhetjük a játékos egerek közt. A lézeres optika az enyhén érdes felületekkel még megbarátkozott, de a durvább felületeket jobb kerülni, ilyenkor szaggatott mozgást láttunk a képernyőn. Érdekes, hogy a fényes felületekkel viszont nem volt problémája. A pontosabb célzás érdekében érdemes alátétet használni, vagy fa asztalon elég, ha feltesszük a csúszósabb aljzatot. Ez egyébként remekül működött, mi a tesztelés során szinte csak ezt használtuk. Már csak egy észrevételünk maradt az optikával kapcsolatban: az egér elmozdításához képest enyhe késést tapasztaltunk használat közben, ami valószínűleg a beiktatott elektronikának köszönhető, pedig egy vezetékes egeret elsősorban a közvetlensége miatt szeretünk.


Ha már a vezetéknél tartunk, az egéren egy közepesen merev példány található. Pozitívum, hogy viszonylag könnyű, ezért nem sok vizet zavar, játék közben mi alig vettük észre, hogy ott van.

Végül megosztjuk az olvasókkal kedvenc szoftver beállításainkat is.

Razer Naga Hex


Most vegyük szemügyre az amerikai egérspecialista perifériáját, a Razer Naga Hex-et, amit kifejezetten akció és RPG játékokra optimalizáltak.

Az egeret doboz és melléklet nélkül kaptuk tesztelésre, de kiderítettük, hogy jár hozzá egy kézikönyv, egy üzembehelyezési útmutató, valamint 3 hüvelykujj támasz, amit a bal oldali gombok közé illeszthetünk.

Az alapkoncepció szerint a Naga típus 12 programozható gombbal rendelkezik a bal oldalon, plusz van rajta két navigációs gomb, illetve az alapvető három gomb, melyből a harmadik a görgő. Ehhez képest a Naga Hex-en már csak 6 nagyra nőtt gombot találunk a könnyebb kezelhetőség érdekében, a navigációs gombok pedig a görgő alá kerültek. A gyártó bizonyára azért változtatott, mert egyeseknek túlzsúfolt volt az egér, a navigációs gombok pedig az új helyen már könnyebben érhetők el.


A vérbeli gamer egér formaterve megkapó, látszik, hogy a tervezők erre nagy hangsúlyt fektettek. A készülék felső része csúszós műanyagból készült, ami fényes, metálzöld színben tündököl, míg az egér oldala jól tapadó, matt fekete műgyanta-szerű anyagból készült. Az egéren a szokásos Razer motívum is megtalálható, ami zöld színben „lélegzik”, azaz változtatja fényerejét. Formája alapján az egeret a közepes tenyerű játékosok fogják kedvelni. A nagyobb tenyerű felhasználóknak sem kell aggódniuk, mert a gombok hosszúkásak, ezért nemcsak a közepén, hanem a végén is meg lehet nyomni ezeket, lenyomási erőben pedig alig van különbség. Az egér formáján jól látszik, hogy jobbkezes kialakítása van. Az univerzális használhatóságot feláldozták, az első számú szempont tehát az volt, hogy a jobbkezeseknek minél kényelmesebb legyen az egér. Az anyagminőség kiváló, a perifériát különösen erős műanyagokból készítették el. Egyetlen kifogásunk az egyik oldalsó programozható gombbal volt: míg a többi tökéletesen állt a helyén, ez már kicsit lötyögött (de fontos megjegyeznünk, hogy egy kiállított példánnyal volt dolgunk, amit előttünk már valószínűleg jónéhányan használtak).


Az egér összesen 11 gombbal rendelkezik, melyből 6 darab a készülék bal oldalán van. Ezeket a gyakran használt funkciók beprogramozására szánták, mint például varázslat, tárgyak használata, stb. Elrendezésük egy régi telefon tárcsájára emlékeztetett minket, mert kör alakban helyezték el őket, hogy a hüvelykujj számára könnyen elérhetők legyenek. A kényelem érdekében a gombok közepén egy gumiból készült ujjpihentető van, ami lecserélhetünk a melléklet kisebb és nagyobb változatra. Az egér tetejére került két további gomb, amit szintén kedvünk szerint állíthatunk be, például érzékenységállításra, profilt váltásra, vagy bármi másra. A maradék három gomb a hagyományos egérfunkciókat látja el, melyből a harmadik a görgető kerekék lenyomása. A görgő nem támogatja az oldalra scrollozást, ennek köszönhetően nagyon jó a minőségérzet, lötyögésnek nyoma sincs, a fokozatok precízek.


A készüléknek nincsenek olyan extrái, mint például a cserélhető súlybetétek, jóllehet, ez a legtöbb játékos egérnél a rendelkezésünkre áll. Ezért a periféria súlyát sem változtathatjuk meg, ami nagyjából a középmezőnyben van a maga 134g-jával. Ez önmagában még semmit sem jelent, mert ez egyénfüggő, egyesek a könnyű, mások a nehéz egérre esküsznek. Extraként mindössze egy kapcsolót találtunk az egér alján, amivel az oldalsó gombokat kapcsolhatjuk át numerikus módba (ezzel még később foglalkozunk).


Most ismerkedjünk meg az egér szoftverével. Mivel nem jár hozzá CD/DVD, a szoftvert a cég honlapjáról kell letöltenünk (Razer Synapse 2.0). Ennek egészen egyszerű oka van, mégpedig az, hogy a profilok tárolásához egyébként is szükség van az internetkapcsolatra. A szoftverrel elvégzett beállításokat (gombok programozását, makrókat, profilokat) ugyanis nem az egér memóriájába mentjük, ahogy ez a többi egérnél szokás. Az egér erre a célra egy felhőalapú tárolási rendszert használ, ezért az elmentett profiljainkat onnan kell betöltenünk. Ezzel az erőszakos módszerrel a cég bizonyára hasznos információkhoz jut szokásainkról, és így hatékonyabb egereket tudnak tervezni nekünk, ám ettől eltekintve ez egy teljesen felesleges lépést volt, mert az egér memóriájában éppen ugyanilyen jól eltárolhatnánk ezeket az adatokat, ahogy eddig is tettük. És most lássuk, vajon milyen funkciókkal gazdagodunk, ha feltelepítjük a Synapse-ot.


A szoftver a szokásos zöld színű, kissé puritán, és erőltetetten leegyszerűsített Razer szisztémát alkalmazza, ami az új felhasználóknak inkább bonyolultnak tűnhet. Az átláthatatlanságot az almenük felbukkanó sötét ablakai okozzák, ugyanis nem lehet látni, hogy ezek mettől meddig tartanak. Ha már kiismertük magunkat rajta, akkor utólag logikusnak tűnik az elrendezés, de sokkal jobb lett volna ezeket átláthatóbban tagolni. Ami a funkciókat illeti, az egér tetején található 5 gomb, valamint a bal oldalon található 6 gomb közül valamennyit átprogramozhatjuk. A lehetőségek gyakorlatilag mindenre kiterjednek. Megadhatunk bármilyen egérfunkciót, a billentyűzet valamelyik gombját, érzékenységállítást, makrót, profilváltást vagy egy program futtatását. A szoftver a makró készítés során képes figyelembe venni a gomblenyomás időtartamát, de le is tilthatjuk ezt a lehetőséget. Nekünk tetszett, hogy az érzékenységnél beállíthatunk egy konkrét értéket egy adott gombra (pl. 1200DPI), vagy a léptetést használjuk, amivel legfeljebb 5 lépcsőfokot állíthatunk be (pl. 800, 1000, 1200, 1400, 1600DPI). A profil állapotáról és az érzékenységváltásról csak a szoftver tájékoztat minket, az egéren nincsenek erre vonatkozó figyelmeztető lámpák. A már korábban beállított profiljainkat a tálcán megjelenő ikonnal vagy az egér egyik beprogramozott gombjával lehet kiválasztani.


Az egyéb beállítások közt megtalálható az egérkurzor frissítési ideje (125Hz, 500Hz, 1000Hz), amit érdemes minél magasabb értéken tartani, ha gépünk bírja a terhelést. Egyesek számára zavaró lehet az egér erős zöld fénye, ezért jó, hogy ezeket letilthatjuk a szoftverben. A szoftverrel összességében közepesen voltunk megelégedve: a legfontosabb funkciókat támogatja, de némileg átláthatatlan, valamint nekünk a felhőalapú tárolás sem tetszett.
Viszont amikor elkezdtük használni az egeret, nagyon kellemes volt kézbe venni, úgy simult bele a kezünkbe, mintha csak oda tervezték volna. Az egér fogása remek, az oldalsó tapadós anyagon nagyon stabilan megtámaszthattuk ujjainkat, és még a felső gombok csúszóssága sem okozott problémát játék közben. Még azzal a jelenséggel sem találkoztunk, amit néhányan kifogásolnak egyes Razer egereknél: hogy a felső gombok túl hosszúak, és ha nem a legvégén nyomjuk meg ezeket, akkor alig nyomódnak be. A teszt során alig éreztünk különbséget, az érzékeny gombokat gyakorlatilag bárhol megnyomhattuk, mindenhol könnyen mozogtak. A gombok egyébként nagyon rövid úton járnak, ami elősegíti a gyorstüzelést, ilyen tekintetben még az oldalsó gombokkal sem volt kifogásunk. Két észrevételünk van csak a gombokkal kapcsolatban. Egyrészt jó lett volna, ha ezeket némileg feszesebbre hangolták volna, de ez talán csak azoknak tűnik fel, akik a Razer korábbi példányaihoz vannak szokva. Az oldalsó gomboknál nagyon jó ötlet volt a hüvelykujj pihentető. Az egér pakolgatását viszont kerüljük játék közben, mert ilyenkor óhatatlanul benyomódik valamelyik az oldalsó gombok közül, emiatt új egérkezelési technikát kellett kifejlesztenünk. Az oldalsó gombok alapértelmezésben a billentyű gombjait helyettesítik 1-től 6-ig, az egér alján található kapcsolóval pedig átkapcsolhatjuk ezeket numerikus módba, Num1-től Num6-ig. Ezeket tetszés szerint átkonfigurálhatjuk, a kapcsoló tehát arra szolgál, hogy megduplázzuk az oldalsó gombokra kiosztható parancsok számát (2*6=12). A görgő alatti gombok (melyeket a leggyakoribb esetben érzékenység váltásra használunk) végre jó helyre kerültek. A korábbi Naga típuson a bal gomb szélén voltak, ami egyeseknek útban volt. Az egér egyébként kimondottan halk, a gombok tehát nemcsak precízek, hanem diszkrétek is. Szerencsére a görgő sem a lármás fajtából való, ráadásul a fokozatokat is szépen betartotta, ahogy ez egy komoly egértől illik.

Az egér aljában egy 5600 DPI érzékenységű lézeres optika teljesít szolgálatot, ami játék közben tisztességesen tette a dolgát, kellően érzékenyen reagált a finomabb mozdulatokra is. A képszerkesztési munkák során viszont feltűnt, hogy a lézeres optika az egészen kis mozdulatokra már nem reagált olyan pontosan. Amikor ugyanis nagyon lassan kezdtük tolni az egeret, akkor nem mozdult a kurzor. Ez nem egy égbekiáltó gond, de egy játékos egér esetében minden apróság számít, ezért elvárhatjuk, hogy az optika tökéletesen pontos legyen. Annál zavaróbb volt az, amikor az egér néha megállt tölteni a szoftverből, ami azt eredményezte, hogy a kurzor fél másodpercre megállt (ez egy újabb példa arra, hogy miért kellene visszatérni a korábban már bevált memóriás rendszerhez). A lézeres optika a sima és kevésbé érdes felületeken tökéletesen simán követte az egér mozdulatait. A durvább anyagok (pl. törölköző) már darabos kurzormozgást okoztak neki, a fényes felületek pedig két vállra fektették, a kurzor ezeken egyáltalán nem mozdult (a hagyományos vörös optikás egerek ilyen tekintetben még mindig előnyben vannak lézeres társaihoz képest). Az egér talpai (nem extrém módon, de) könnyen csúsznak, ezért fa felületen és szövet alátéten is jól mozgatható a periféria.


Az egérhez használt kábel minősége kiváló. Jó látni végre egy olyan megoldást, ami kellően strapabíró, ugyanakkor rendkívül hajlékony, és a súlyával sincs különösebb probléma. Éppen ezért használat közben észre sem vettük, hogy ott volt, és kicsit sem akadályozta az egér mozgatását.

Roccat Savu


Tesztünk harmadik egere a német Roccat-től érkezett, melynek fő profilja a gamer perifériák gyártása. A Roccat Savu egy olyan profi játékos egér, amit egy kedvező árú modellnek szántak, ezért gombok tekintetében meglehetősen minimalista. A minőségből azonban szerencsére nem voltak hajlandóak engedni.

Tesztpéldányról lévén szó, az egérhez nem kaptunk dobozt, de a perifériához egyébként is csak egy kézikönyv és egy azonosító szám tartozik. A drivert a Roccat honlapjáról kell letöltenünk. Ez egy szoftvert is tartalmaz, melyben az egér finomhangolását végezhetjük el.


A gyártó szerint a periféria a közepes méretű rágcsálók közé tartozik, bár ránézésre nekünk inkább nagynak tűnt. Amikor kézbe vettük, megértettük, hogy miért, hiába a nagy méret, a formai kialakítás miatt bizony ez egy közepes vagy kisebb méretű tenyérbe illik. A jobbkezes egér bal oldalán egy óriási bemélyedés van a hüvelykujj számára, ami széles fogási tartományt eredményez, így többféleképpen is meg lehet fogni az egeret. A periféria pedig magas, ezért a tenyér támasztási pontja viszonylag elől van, így már érthető, hogy miért a kisebb tenyerűeknek kényelmes az egér. A formai kialakításnál elhagyták az összes ma oly divatos sallangot és egy letisztult, egyszerű matt fekete dizájnt alkalmaztak. Az egér tetején puha tapintású műanyagot használtak fel, oldalra pedig izzadásgátló bevonatot tettek a stabil fogás érdekében (éppen olyat, amit a Razer Naga esetében is láttunk). A felhasznált anyagok kiválóak, sehol sem találtunk recsegős, vékony műanyagot, ami a minőségérzetet rontaná.


Az egéren összesen 5 gomb található, ami első hallásra kevésnek tűnhet, de a periféria szoftverének Easy-Shift funkciójával másodlagos jelentést is kioszthatunk az egér gombjaira. Az alapvető gombokon kívül (bal, jobb, görgő lenyomás) 2 navigációs gombot találunk a bal oldalon, az egér tetején. Ebből az egyikre érdemes meghagyni a böngésző visszaléptetési funkcióját, a másikra pedig állítsuk be az Easy-Shift funkciót. Ez utóbbi lenyomásával 6 újabb parancsot oszthatunk ki az egér gombjaira, ami már egyáltalán nem tűnik kevésnek. Az egéren nincsenek visszajelző lámpák (pl. érzékenységre vagy profil állapotra vonatkozóan), mindössze egy hangulatfény kapott helyet az egér hátulján. Ennek színét megváltoztathatjuk a szoftverben, akármilyen lehet.


Az egéren hagyományos görgető kerék található, ami azt jelenti, hogy csak a lenyomást támogatja, az oldalra scrollozás képességét mellőznünk kell. Ez nem is baj, hiszen a görgő így nagyon stabil tud lenni.


A specifikációban megadott 90g azoknak kedvez, akik a pehelysúlyú egereket kedvelik, a készülék egyik legfontosabb tulajdonsága tehát az, hogy kirívóan könnyű. Ahogy említettük, a periféria viszont nem sok extrával kecsegtet minket, ezért súlyát sem lehet beállítani (pl. cserélhető súlybetétekkel), így akik a súlyosabb rágcsálókat részesítik előnyben, másfelé keresgéljenek.

Most lássuk az egér szoftverét!


Az egér önmagában is működőképes, de ha feltelepítjük a szoftvert, akkor lehetőségünk nyílik átprogramozni az egér gombjait, ezen kívül makrókat és profilokat is beállíthatunk vele. A makrók kezelésére nagy hangsúlyt fektetett a gyártó, mert a legnépszerűbb játékokra és irodai alkalmazásokra már előre definiált billentyűkombinációkat helyeztek el, ezért nekünk csak ki kell választanunk közülük a megfelelőt, és ha nem tetszik amit látunk, akkor létrehozhatjuk saját makróinkat. Az egér érzékenységet 400, 800, 1600 és 4000 DPI között lehet beállítani 4 lépésben, kár, hogy ezeket az értékeket tetszőlegesen nem írhatjuk át. Maga a szoftver egyébként szép és átlátható, a rendszerezés egyértelmű, mert a funkciókat fülekkel választották egymástól. A szoftveres beállításainkat egy fájlba menthetjük ki, az egérben nincs beépített memória (vagy felhőalapú tárolás, amit a Razer alkalmaz). Ezért ha egy másik gépre csatlakoztatjuk az egeret vagy újratelepítjük az operációs rendszert, akkor a kimentett profilból tölthetjük vissza beállításainkat.

 
Nekünk nagyon tetszett az, hogy az egér szoftvere nem vizuálisan, hanem hanggal tájékoztat minket, amikor megváltoztatjuk az egér beállításait (pl. DPI váltás, profilváltás, hangerőszabályzás, stb.), ami kevésbé zavaró játék közben, mintha egy ikon jelenne meg a képernyőn. A szoftver érdekességképpen az egér használatáról statisztikát vezet: rögzíti, hányszor nyomtuk meg a gombjait, mennyit görgettünk, illetve hány métert tettünk meg vele a használat során.

A periféria már néhány perc használat után hozzánk nőtt, ami nem csoda, mert nagyon kényelmesnek találtuk. Az oldalsó tapadós anyaghasználatnak köszönhetően pedig stabilan meg tudtuk fogni és a nagy melegben sem csúszott el rajta a kezünk. A gombok végre olyanok, amilyennek mi szeretjük, kellően feszesek, és nincs olyan érzésünk, hogy kattanás után még kilengenének kicsit. Ellenben a nyomásra lehetnének kicsit érzékenyebbek, a gyors kattogtatáshoz kicsit nagyobb erőkifejtés kell, mint szeretnénk. Ezt az egér viszont kompenzálni tudja azzal, hogy a gombok rövid utat tesznek meg a benyomódásig, és szintén pozitívum, hogy a fő gombok minőségét az oldalsó navigációs gombok ugyanúgy hozzák. A görgető kerékkel is elégedettek voltunk, mert stabil és pontos, a görgetés pedig viszonylag halkan történik. Ezt a gombokról is elmondhatjuk, az egérrel tehát nem fogunk nagy lármát csapni, ha heves játékra kerül sor.

A rágcsálóba egy 4000 DPI-s lézeres optikát építettek, ami pontossága alapján mai tesztünk legjobbjának bizonyult. Mozdulatainkat ugyanis nagyon pontosan követte, ezért nemcsak hétköznapi használatra felel meg, hanem játékra és képszerkesztési munkákra is kiválóan alkalmazható. Az egér optikája a durvább felületekkel is könnyedén megbirkózott, egyedül a fényes felületeken nem reagált. A készülék műanyag tappancsai közepesen csúsznak, bár még ezzel együtt is jól tudtunk célozni az egérrel, de a gördülékenyebb használathoz jobb, ha valamilyen csúszósabb alátétet használunk.


Az egér vezetéke nem kifejezetten hajlékony, de legalább könnyű, ezért csak alig akadályozott minket a játékban. Az egérből kilógó vasalózsinór valószínűleg az örökkévalóságig állja majd a sarat, mert masszív védelmet kapott, ezért a készülék mozgatása közben biztosan nem fog megtörni.

Gigabyte Aivia Krypton


A Gigabyte Aivia Krypton Dual-chassis Gaming Mouse (szép hosszú neve van) elég kellemes élményt szerzett nekünk. Jó látni, hogy már nem csak a gamer specialisták veszik komolyan a játékos társadalmat, és egyre többen szeretnék bebizonyítani, hogy van keresnivalójuk a gamer piacon. Az egér megépítési minőségével maradéktalanul elégedettek voltunk, a periféria egyetlen részlete sem recsegett, jó minőségű műanyagokat és gumibevonatot használtak az egér felületein, még a cserélhető aljzat is pontosan illeszkedett a helyére. Ez egyébként nagyon tetszett nekünk, mert a cseretalapzaton nagyon könnyen csúsztatható az egér, akik pedig a tapadósabb változatot szereti, azok maradhatnak az eredeti talapzatnál. Nekünk az egér fogása is tetszett, mérete miatt az egeret a nagyobb tenyerű játékosoknak ajánljuk. Ami szintén pozitívum, hogy szimmetrikus, ezért balkezesek is használhatják. Az egér szoftvere is megérdemli a dicséretet, mert amellett, hogy ezzel tudjuk beállítani a készülék programozható gombjait és profiljait, még extra funkciókkal is rendelkezik (pl. az egér mozgásának korlátozása az X vagy Y tengelyre). A görgető kerékkel szintén nem volt probléma, mert szépen betartotta a fokozatait. A dicshimnusz sajnos itt ér véget, mert a gombok minősége csak közepes, a gyorsabb kattintás érdekében ezeket feszesebbre is hangolhatták volna, de legalább nem hangosak. A lézeres optika érzékenysége kiugróan nagy, kár, hogy ennek előnyeit már nem tudta kamatoztatni az egér. A finomabb mozdulatokat ugyanis elnagyolta, valamint némi késést is megfigyeltünk a kurzor mozgatása közben. Az egérnek tehát éppen az a része bizonyult a leggyengébbnek, ami a pontos mozgáskövetést tenné lehetővé.

A periféria hétköznapi használatra még így is nagyon jó, de az említett gyengeségek miatt az Aivia Krypton-t mi nem tudjuk a legkomolyabb játékos egerek közé sorolni. Az egér 20 ezer Ft körüli áron lesz elérhető.
Hivatalos honlap

Razer Naga Hex


A Naga Hex személyében egy profi egérrel állunk szemben, de hibái miatt sajnos nem tudjuk az élmezőnybe sorolni. Az egér ergonómiailag elsőrangú, feltéve, hogy jobbkezesek vagyunk, és normál vagy annál nagyobb tenyérrel vagyunk megáldva. A periféria fogása nagyon stabil, ami a gondos formatervezésnek és a jó anyaghasználatnak köszönhető. A gombok minőségével is elégedettek voltuk, mert precízek és halkan nyomódnak. Ennél jobbak csak akkor lennének, ha a régi Razer érzést hoznák és kicsit feszesebbre hangolták volna ezeket. A gombok elhelyezkedése is jó, de a bal gombok helyzetét szokni kell azoknak, akik rendszeresen pakolgatják az egeret, mert ilyenkor könnyen benyomódnak. Nagy pozitívuma az egérnek, hogy egy olyan kiváló minőségű vezetékkel szerelik, amit bármelyik gyártó megirigyelhetne, ugyanis nagyon hajlékony, ezért olyan, mintha ott sem lenne. A lézeres optika már elég pontos ahhoz, hogy játszani tudjunk vele, de a legfinomabb mozdulatokat már nem képes közvetíteni. Ez a pixelpontos képszerkesztéskor már szembetűnő, úgy érezzük, minta késne a kurzor (a határozottabb mozdulatoknál viszont nincs ilyen probléma). Az egér szoftverével szintén nem voltunk kibékülve: a felhőalapú tárolás tökéletesen felesleges, hiszen beállításainkat az egér memóriájában is eltárolhatnánk. A szoftverből való rendszeres töltögetés pedig fél másodperces megakadásokat eredményezett a kurzornál, ami játék közben nagyon zavaró tud lenni. Ezeket leszámítva mindent tud, amire szükségünk lehet: a gombokat tetszőlegesen átkonfigurálhatjuk vele, profilokat, makrókat hozhatunk létre, és kikapcsolhatjuk vele az egér világítását.

Mindent összevetve, a Naga Hex egy kiváló egér lenne, ha az optikáját egy fokkal jobbra cserélnék, de a jelenlegi felállás szerint sajnos nem tudjuk bajnokká avatni. Az oldalsó gombok miatt főleg MMO harcosoknak érdemes elgondolkozni rajta. Az egér ára jelenleg 22-23 ezer Ft körül mozog.
Hivatalos honlap

Roccat Savu


Nem titok, hogy mai tesztünkben egyedül a német cég egere váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Félreértés ne essék, a Savu-nak is megvannak a maga korlátai, összességében azonban mi csak ezzel a típussal tudtunk felhőtlenül játszani. A periféria a közepes méretű, jobbkezes játékosok kezébe illik. Különösebb formai bravúrjai nincsenek, de éppen egyszerűségnek köszönheti azt, hogy különösebb megszokást sem igényel. A tapadós, jó minőségű műanyagok jó szolgálatot tesznek nyáron, a próba során nagy sikerrel akadályozták meg az elcsúszást. A gombok minőségével is elégedettek voltunk. A lenyomásnál végre azt az érzést kaptuk, amit egy gamer egértől elvárunk, már csak az érzékenységüket kellene megnövelni a tökéletesség érdekében. A görgető kerékkel semmilyen kifogásunk nem volt, ez szépen és viszonylag halkan tette a dolgát, ahogy a gombok is. Az egér használhatóságát végre az optika sem fogta vissza. Ez már elég pontos volt ahhoz, hogy játékban precíz célzást tegyen lehetővé, és hogy képpontonkénti képszerkesztési feladatokat tudjunk végezni az egérrel. A rágcsálóból kilógó vasalózsinór tartósságára és pehelysúlyára nem volt panaszunk, és jelenléte is csak alig volt zavaró. A szokatlanul kis súly az egeret is érintette, a maga 90g-jával kivételesen könnyűre sikerült. Akik szeretik ezt, bizonyára nem fognak csalódni benne, akik viszont a nehezebb példányokat kedvelik, jobb, ha megszokják (vagy másikat választanak), mert az egér súlyát nem lehet személyre szabni. A periféria szoftverével elégedettek voltunk, minden funkciót támogat, amire egy játékos egérnek szüksége lehet (gombok konfigurálása, makrók és profilok készítése, hangos figyelmeztetés, beállításaink fájlba mentése), és még a rendszerezése is átlátható. Az egér tervezésekor az egyserűségre törekedtek, ezért az egyetlen extrája az alul megtalálható lámpa, amivel elszórakoztathatjuk magunkat (örültünk volna legalább egy beépített memóriának, amire beállításainkat elmenthetjük).

A Roccat Savu apró hibái ellenére is a mezőny elején végzett nálunk, ráadásul tesztünk legolcsóbb darabja (17 ezer Ft), ezzel pedig az ajánlott minősítést is sikerült kiérdemelnie tőlünk.
Hivatalos honlap
 

Roccat Savu
 

Az egereket a Gigabyte-tól és a Pixel-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönjük!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

38. Riddick22
2012.06.28. 11:19
Hi én saját káromon tanulva és kiindulva 18.000 Ft-ért vettem 2 évvel ezelőtt egy Roccat Kone egeret, ami 9 hónapra rá kikopva a bal egér gombja raktam is be a polcra porosodni azóta egy laptop egeret használok 1500 ft-ért... és még bírja! a Roccat előtt meg egy sima A4 techet nyüstöltem 8 éven át! hiába nem a minőség meg a márka a lényeg, hanem a szavatosság!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Keksz03
2012.06.28. 11:20
ingyen se kellenének...a tesztet viszont köszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. hEngi
2012.06.28. 11:25
én maradok az mx518-g400 as formáknál
Ezek valahogy nem az igaziak
De köszi a tesztet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. DogTheDog
2012.06.28. 12:17
Nekem Kone+ van,a fel even mar tul van,semmi baja.Az oroszlanfej kopott le a tenyerem alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Butchy
2012.06.28. 12:21
A teszt jó
De azért még kíváncsi lennék erre a két egérre is.
Thermaltake Black Combat White - 10.357
Corsair Vengeance M60 - 17.437

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Solmenir
2012.06.28. 12:44
Én eddig Razer-rel kétszer próbálkoztam, de mind a kettő röviddel az egy éves gari után beadta a kulcsot (pedig tegyük hozzá, hogy megkíméltem őket, és a másodikat effektíve csak fél év után kezdtem el használni). Most a logitech-et tesztelgetem, nagyon jókat hallok a szavatosságáról, de lehet utána elgondolkodom ezen a másik két gyártón is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. hunmyke
2012.06.28. 12:46
hEngi, nálam detto az első kiadású mx518-asom van. Az embléma kezd kicsit kopni felül, meg oldalt a gumi, de ezek nem zavaróak. Elsőre kézreált. Akkoriban az mx518 került 10-11k-ba, ami még vállalható szerintem. Már keveset játszom, leginkább programozói munkákat végzek, és most is sokat használom kényelmesebb vele a munka, mint a kommerszekkel.

Hogy a teszthez is szóljak, a Roccat Savu tetszetős a három közül, de 17k-t nem adnék egérrel legyen az akármilyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. _DiEGO_
2012.06.28. 13:07
Ez egy árban / minőségben tökéletesen jó/elég választás ... ~20K magasságában már [inkább egy ilyet ] mint egy egeret ...
6200Ft


Egy illen billentyűzettel is olcsóbb ...
5300Ft
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Heroes27
2012.06.28. 13:58
nekem a gigay jön be a három közül. a razer meg túl sok már, sőt, egyenesen undorítóan néz ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. jozsefm
2012.06.28. 14:20
Egyik se fogott meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. uristen
2012.06.28. 15:04
Szerintem Genius Navigator 335

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. YellowFlas...
2012.06.28. 15:36
Szerintem meg Mionix Naos 3200
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. BeZol
2012.06.28. 18:11
Razer Lachesis-em van még a 3G-s változat, 2008-ban vettem, azóta sincs vele semmi baj, napi 8 óra gépezés pedig mindig megvan!
Ellenben vettem egy Razer Imperatort 2010-ben, nah az már 3.5G sensoros, és egy nagy kalap sz*r. Annak már a kábelborítása is szétjött, nem érzékelte az akkor frissen vett razer exactmat control oldalát, és még a sima oldalával is szenvedett... És ilyen vékony műanyag gagyi beütése van az egész egérnek mikor kattingatok, viszont Lachesis nagyon adja
Köszi a tesztet Szerintem Razer vagy Logitech only Kinek melyik fekszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Krigg
2012.06.28. 18:13
Nemreg beruhaztam egy sima Razer Naga-ra. Jatekokhoz kellemesen testreszabhato, a plusz gombok pedig nem csak MMO-ban, de megfelelo beallitassal Windowsban is hasznosak tudnak lenni (bar nem szuksegszeruek), szoval eddig elegedett vagyok. Mondjuk aki ezt a kizarolagos felho alapu beallitas mentest kitalalta ahhoz kuldenek par kemenyen bepipazott niggert, hogy dolgozzak meg feszitovassal, hegesztopisztollyal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. CyberPunk6...
2012.06.28. 18:33
"a görgő, mely (játékos egérhez illően szerencsére) nem támogatja az oldalra scrollozást."

ez ugye csak vicc? miért lenne szerencse és játékoshoz illő, ha kispórolnak belőle két gombot, ami pl mmo-ban, de más sok gombot igénylő játékban is hasznos?


Perfect tracking precision

emiatt simán lehúzni kéne, még szerencse, hogy nem működik, ez nálam kimeríti a csalás fogalmát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. grog
2012.06.28. 19:03
Nekem meg a logitech g700 jött be.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. peti198706...
2012.06.28. 20:48
Nekem a Logitech g500 marad. Csak abban rimánkodok h legyen még piacon, mire pénzhez jutok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. kamikazee3...
2012.06.28. 21:02
Ezt a sok összevissza, trágya egeret... Manapság már mindenki gyárthat mindent, akkor is ha csak kontárkodnak az adott vonalon. A márkanév majd eladja...
Logitech G9 forever!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. uristen
2012.06.28. 22:21
Sok valasztek van eger kozott, kar, hogy nincs ilyen sok billentyuzet kozott is. Miert nem gyartanak mas szinu LED vilagitasu billentyuzeteket? Fehet Logitech G19 nagyon jol nezne ki. NZXT beszallhatna egy feher billentyuzettel a sorba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. jozsefm Yello...
2012.06.28. 22:40
Igen. Ezt aláírom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. pietro84
2012.06.28. 22:55
Nekem A4-Tech XL-747H van (használtan vettem kb 2 éve már),és a következő is az lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. CyberPunk6...
2012.06.28. 23:00
Nekem g500 van és szerintem a következő ennek az utóda lesz, majd 10 év múlva, amikor ez bekrepál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. LechooEdy
2012.06.29. 15:39
Nekem A4Tech XL750BH egerem van 5500-ért vettem. Aranyozott USB, szövet bevonatú hosszú kábel, meg a szokásos plusz gombok. Nekem megfelel, inkább fps-hez jó, mert gyorsan lehet állítani az érzékenységét. És nem beszélve arról, hogy milyen olcsó, de még is minőségi darab.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. LGx
2012.06.29. 23:26
A4Tech X-710FS

már a külső gumiszerű borítás lekopott a kritikus részeknél, de le nem cserélném semmire
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. nemeth04
2012.06.30. 09:15
nekem egy sima ps2-es A4Tech(swop 35) egerem van, ami nem mai darab és még mindig működik. játékoknál sem kel különleges gomb, ezzel is megoldható. igaz most akarok cserélni egy ilyenre http://ipon.hu/webshop/product/a4tech_n_600x/182293 ez sem az(csak) árával fogott meg, hanem a külsőre azt mondtam nekem erre van szükségem. ha annyit kihúz mint ez nincs okom panaszra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. coolpet
2012.06.30. 20:42
A4tech X710-MK ~5000 Ft


Canyon CLR MSL5A ~ 2200 Ft


3 eve tokeletesen mukodnek 2 gepen, pedig napi 8+ ora van bennuk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. hympyke
2012.07.01. 07:46
Mx518.. the beginning and the end
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ccnaee
2012.07.01. 17:24
Én eddig minimál egerekkel toltam 1500-2000Ft és 2 évet általában bírták.

Aztán 2 éve megleptek egy RAT7 el.....kicsit hangosan klikkel de legalább van benne anyag, a pehely egereket amúgy sem szeretem. Egyelőre nagyon jól bírja kopás meg minden egyéb nélkül, nekem a szoftveres probléma nem jött elő mint másoknak.

Átlagosan 2-3man használjuk napi 4-5 órát fejenként, játékra.

http://ipon.hu/webshop/product/saitek_cyborg_r.a.t._7/161272
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. zsotty4
2012.07.02. 05:08
Aki tökéletes pontosság optikát akar, strapabíró felépítéssel, az ne menjen messzebb a logitech g400asnál. Bármelyik fentebb tesztelt egeret földbeveri, fele akkora áron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. b.lajos
2012.07.02. 10:14
Nekem ez a Razer teljesít szolgálatot, kényelmes, minőség érzetet adó, jól összerakott egér ... . De két év alatt már kettőt cseréltek, mindkettőt bal egér gomb dupla katt és gép fel nem ismerése miatt. Szerencsére gariban, felár nélkül. Igaz a második 1 hónapot volt "kivizsgáláson". Három a magyar igazság alapon, kíváncsi vagyok ez meddig bírja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tranceatla...
2012.07.02. 16:49
Borzasztóan túl vannak árazva ezek az egerek. Nem kis sznobizmust gerjesztettek már ezekbe a perifériákba a gyártók, megjegyzem ügyesen, de disznó módon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. phobia
2012.07.05. 15:16
Na ezt nevezik parasztvakításnak! Sok hülyegyerek megveszi őket tizenX ezrekért, aztán azt hiszik, hogy majd ettől pro gamerek lesznek. Az a lényeg, hogy a kézformádnak megfeleljen, meg DPS váltó gomb nem árt még rá, de a többi teljesen felesleges. Aranyozott USB, súlyozás...ugyanmár. Viccnek is rossz. Nekem 4 évig A4Tech X7 volt, tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek, gondolom már vannak újabb változatai, de piszok olcsó még mindig a márka, és teljesítményben odaver az összes ilyen bumfordi highend társainak. Egyébként azt nem értem még, hogy ma már csak ordenáré jeti tenyerű embereknek csinálnak egereket? Ez a Naga is olyan barom nagy, hogy át sem érném
Ha már tényleg ebben az árkategóriában akartok egeret venni, menőzni a haverok előtt, akkor Razer Deathadder vagy Steelseries Kinzu.
Azt még hozzátenném, hogy az A4Tech kivégzése után egy Gigabyte 6890-et vettem, aminek a jobb gombja az első perc óta be van nyomódva, nem is érzem, hogy lenyomtam-e, ráadásul elég pontatlan is, és még kényelmetlen is számomra, úgyhogy jól befürödtem vele Szerencsére már nem játszom FPS-t, MMO-ra meg tökéletes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. miszterhen...
2012.07.11. 20:00
coolpet

Nekem az A4 tech x7 kb másfél év után behalt. Duplát kattintott egy helyett.
Most kb 3 éve egy logitech g5-öt használok 13-ért vettem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Fex
2012.07.17. 16:54
csicsa-p*csa
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Csenky
2012.08.29. 12:12
miszterhenci:
Tavaly vettem egy logitech g500-at, kb 1 hete sz*rt be, duplán kattint. Grat a mázlidhoz vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ferenczga
2013.08.28. 08:46
Azért azt a Hex elosztást + egy 10%-al növelt logi G500-as formát + minőséget keresztezve nagyon el tudnám fogadni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. KunkliJano...
2014.11.27. 05:26
én is hozzá szólnék ehez a bejegyzéshez, én is most vagyok gamer egér vétele előtt, néztem több fajtát csak hogy párat említsek COOLER MASTER, SteelSeries,Razer,Logitech,ROCCAT,de nekem a SteelSeries: pl a formája miatt nem jön be,nem tetszik nekem valahogy ez a letisztult forma világ amit ez a gyártó képvisel,mind1 ez csak személyes vélemény,a Razer meg nem tudom inkább MMO hoz van kitalálva mint FPS ek hez,amiket eddig próbáltam mindnek nagyon rossz helyen voltak az oldalsó gombok,emellett olvastam róluk hogy ezek sem nagyon tartósak,mint ahogyan itt is írják páran, a Logitech amelyik nekem nagyon tetszene az meg majd 25000FT és annyi pénzt én sem adok érte ki főleg úgy hogy i5 4670k m mellé most akarok majd venni egy felső kategóriás vga t 780 ti-t néztem ki,mind1 nem ez a lényeg,a ROCCAT az a gyártó az amelyiknek az egerei elsőnek kinézetre megfogtak de ezzel is az a bajom hogy sokan írták pl: 6 hónap után tönkre ment a görgője gombjai stb tehát nem tartós darabok sok ember véleményét szoktam figyelembe venni mielőtt bármit is veszek pl:egér,hogy maradjunk a témánál és nem igazán találtam olyan embert aki a ROCCAT ról ne mondta volna azt hogy nem tartós darabok,aztán rá akadtam a COOLER MASTER egerekre,ezen belül is erre Link: http://eger.arukereso.hu/cooler-master/cm-storm-reaper-p186604083/ nekem formára be jön és élőben sokkal szebben néz ki mint így képről felül nézettből pl: youtube ahol tesztelik az egeret ott látszik hogy élőben mennyivel jobban néz ki mint képről,de ami miatt ennél a gyártónál döntöttem az az volt hogy a gyártó 3 év garanciát vállal a termékeikre erre is,és a másik sok értékelő állítását figyelembe véve tartós masszív darabok és megbízható márka,és az ár értékben is elfogadhatónak mondhatóak ami ennél az egérnél 13000FT ot jelent kicsit kerekítve, és ami a leg érdekesebb hogy a többi gyártó amiket felsoroltam tőlük nem találtam olyan egeret amire 3 év garancia van 1-2 évet vállalnak a termékükre és van úgy hogy előbb tönkre megy mint a garancia lejár ezt főleg a Razer ill a ROCCAT nál tapasztaltam ezt is comentekből,bár van már COOLER MASTER től vásárolt cuccaim pl a gépemben a táp ami egy v550 ös gold moduláris táp,itt is a megbízhatóságot és tartósságot kerestem,kérdezősködtem és csak jókat írtak róla ezért ezt a tápot választottam anno és nem bántam meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. KunkliJano...
2014.11.27. 06:44
még annyit hogy a COOLER MASTER egerekre szokták azt írogatni legalábbis én sok oldalon láttam már hogy írják hogy maga az egér meg a gyártó megbízható nagy cég meg jó cuccokat készítenek jó áron viszont amit adnak software-t hozzájuk azokat nehezebb használni mint pl: SteelSeries,vagy Logitech,de én inkább úgy vagyok vele azt meglehet tanulni elég hamar rá lehet jönni mit hogyan lehet beállítani az egeren,nekem fontosabb a tartósság mint az hogy a konfigurációs softwarel mennyire könnyen beállítható az egér.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!